Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αντιτρομοκρατική» υστερία

Ο Ναζίρ Αχμέντ είναι Βρετανός υπήκοος και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Τυχαίνει δε, να είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος και μέλος της Βουλής των Λόρδων. Οι ιδιότητες αυτές, όμως, δεν απέτρεψαν, ούτε εμπόδισαν, την παρακολούθησή του, από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας, όταν εκδήλωσε δημόσια τις διαφωνίες του, σχετικά με την «αντιτρομοκρατική» πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα, με όσα έγραψε η βρετανική εφημερίδα «Μέιλ ον Σάντεϊ», ο λόρδος Ν. Αχμέντ κλήθηκε στο Φόρεϊν Οφις, από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ντένις Μακ Σέιν, ο οποίος τον προειδοποίησε: «Γνωρίζουμε τι έχετε πει και σε ποιον έχετε μιλήσει. Ολα όσα λέτε μεταφέρονται στους υπουργούς». Οπως διευκρινίζει η εφημερίδα, η συνομιλία αυτή έγινε τον Οκτώβρη, δύο μέρες αφότου ο Ν. Αχμέντ είπε σε φίλο του, μιλώντας από το κινητό τηλέφωνό του, ότι δεν μπορεί να αντέξει την υποστήριξη που προσφέρει η βρετανική κυβέρνηση στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν.

Και να σκεφθείτε ότι τον Οκτώβρη, η πολύμορφη «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία βρισκόταν ακόμη στα πρώτα της βήματα...

Δεν είναι ανίκητοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνιμη η επιδίωξη των μεγαλοεργοδοτών στο εμπόριο για κατάργηση της Κυριακής αργίας και της προσαύξησης του μεροκάματου κατά 75% τις Κυριακές. Τελευταία απόπειρα αυτή του ΣΕΛΠΕ. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα καταγγελίας από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων: «Σα να μην έφταναν τα 10ωρα, τα 12ωρα, το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με την κατεδάφιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, τώρα απαιτούν και τη ζωή μας ολόκληρη. Θέλουν όλο το χρόνο μας να τον διαθέτουμε στο να αποκομίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη».

Οπως, όμως, επίσης σημειώνει ο σύλλογος, «μπορούμε να τους σταματήσουμε, δεν είναι ανίκητοι. Χρειάζεται όμως η απάντηση να είναι μία και μαζική». Οπερ: Μαζικοποιήστε το σωματείο, προετοιμαστείτε για δυναμική απάντηση.

Τεράστιες οι καταστροφές...

Τεράστιες καταστροφές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία το χιόνι και ο παγετός προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, στο εμπόριο, σε σπίτια και μαγαζιά, αλλά και σε σχολικά κτίρια, καθώς και σε δημοτικές εγκαταστάσεις.

Χιλιάδες ζώα «πάγωσαν» από το ψύχος, ξεψύχησαν από ασιτία, καταπλακώθηκαν από σκεπές, ενώ το βάρος του χιονιού γκρέμισε στάβλους, ποιμνιοστάσια, υπόστεγα, αποθήκες κι «έθαψε» ζωοτροφές. Το χιόνι εξαφάνισε μαρούλια, λάχανα, κρεμμύδια, πράσα, κουνουπίδια, σπανάκι - δεν έμεινε τίποτα σε πράσινο - κι ο παγετός «έκαψε» τα εσπεριδοειδή και τα ελαιόδεντρα. Το δριμύ ψύχος και τα κυκλοφοριακά προβλήματα, «νέκρωσαν» την αγορά, πλήττοντας καίρια το εμπόριο και τις βιοτεχνίες. Πολλοί εργαζόμενοι, όπως, π.χ., οι οικοδόμοι, έχασαν μεροκάματα.

Οι ζημιές στα σχολικά κτίρια είναι πολλές και μεγάλες - στέγες, υδρευτικά δίκτυα και καλοριφέρ τρύπησαν - και είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν μέχρι στις 8 του Γενάρη οπότε θα ξανανοίξουν τα σχολεία. Οι δήμοι, εκτός των χρημάτων που θα χρειαστούν για τα σχολεία, θα πρέπει να βρουν κι άλλα για την αποκατάσταση των ζημιών στα υδρευτικά δίκτυα - π.χ., πάνω από 5.000 υδρόμετρα έχουν καταστραφεί στη Θεσσαλία - στο πράσινο, στα αυτοκίνητα κ.ά.

... αναγκαίες οι αποζημιώσεις

Οι πληγέντες από την κακοκαιρία βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν τη συνδρομή του κράτους. Κτηνοτρόφοι και γεωργοί ζητούν να γίνουν εγκαίρως οι εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ή από τα ΠΣΕΑ. Οι έμποροι και οι βιοτέχνες ζητούν αναστολές και άλλες διευκολύνσεις για τα χρέη τους στις τράπεζες και τις εκκρεμότητές τους στις Εφορίες. Οι δήμοι ζητούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία και στις δημοτικές εγκαταστάσεις.

Η κυβέρνηση που αδιαφόρησε και δε στάθηκε δίπλα στους πολίτες την ώρα της σφοδρής κακοκαιρίας - είναι χαρακτηριστικό ότι ο κρατικός μηχανισμός δε σηκώθηκε από τη «χειμερία νάρκη» του ακόμα κι όταν η μόνη εθνική οδός της χώρας ήταν κλειστή κι ενώ η σιδηροδρομική γραμμή δε λειτουργούσε - ας συμπαρασταθεί, τουλάχιστον, τώρα στους πληγέντες κι ας ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.

Ασυναγώνιστη υποκρισία

Σε ποσοστά από 5,6% έως 46,7% ανέρχονται οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε 28 δήμους που επέβαλε προχτές η κυβέρνηση, εντελώς ξαφνικά και παρά τις αντίθετες εισηγήσεις της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία οι προαναφερόμενοι δήμοι είχαν προσφύγει ενάντια στις προηγούμενες αυξήσεις του Μάρτη. Ολ' αυτά, όμως, είναι εντελώς εικονικά και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Η τελευταία εκφράζεται... αντικειμενικά και... αυθεντικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που δήλωσε σχετικά: Δεν πρόκειται για αυξήσεις, αλλά για προσαρμογές...

Δυστυχώς, για την ελληνική γλώσσα και τον αδιαμφισβήτητο πλούτο της, η υποκρισία των κυβερνώντων αποδείχνεται ασυναγώνιστη...

ΒΙΒΛΙΟ
Μπαλζακικός «άγγελος»

Στις 16/12 η στήλη αναφερόταν στη μια από τις δύο νουβέλες του Μπαλζάκ, στους «Προγραμμένους», τις οποίες κυκλοφόρησε η «Σύγχρονη Εποχή» (μετάφραση Ντορέτας Πέππα). Σήμερα αναφέρεται στη δεύτερη, δημοσιευμένη το 1832, με τίτλο «Λουί Λαμπέρ». Η νουβέλα «πατά», θα λέγαμε, και στις τρεις κατηγορίες της «Ανθρώπινης Κωμωδίας», όπως τιτλοφορείται το σύνολο του έργου του. Εργο οριζόμενο με τις κατηγορίες «Σπουδές ηθών» (της αγροτικής, επαρχιακής, παρισινής ιδιωτικής ζωής, της πολιτικής και στρατιωτικής), «Φιλοσοφικές» και «Αναλυτικές». Οι τελευταίες συνοψίζουν το δραματικό χαρακτήρα της εποχής του. Την εξάρτηση της προσωπικότητας, της ηθικής, της πορείας, της τελικής «μοίρας» του ανθρώπου σε μια κοινωνία, της οποίας «ανώτατη αρχή» είναι η αγοραπωλησία ακόμη και των ψυχών και πνευμάτων. Στη νουβέλα αυτή, ως πρώτο «επίπεδο» ανάγνωσης ο Μπαλζάκ αποτυπώνει τα μαθητικά του βιώματα από το κολέγιο της Βαντόμ (εσώκλειστος από το 1807-1813). Μέσω, όμως, του ήρωά του, του ιδιοφυούς, φύσει «φιλοσόφου», συμμαθητή και φίλου του, «Λουί Λαμπέρ», ενός πεντάρφανου, φτωχού παιδιού, που βρέθηκε στο κολέγιο με χορηγία της βαρόνης ντε Σταέλ αλλά έπειτα αφέθηκε στην ανηλεή «μοίρα» του, ο Μπαλζάκ συνθέτει όλες τις «σπουδές». Για τα ήθη, τα φιλοσοφικά ρεύματα, τις κοινωνικές διεργασίες και συγκρούσεις, και επόμενα τις ολέθριες επιπτώσεις στον ψυχοδιανοητικό «κόσμο» των ευαίσθητων και αδύναμων κοινωνικά ανθρώπων.

Ο ψυχισμός του «άμοιρου», ευαίσθητου, ιδεαλιστή «φιλοσόφου» Λαμπέρ είναι «προδικασμένος» σε μια κοινωνία αδίστακτων τραπεζιτών, επιχειρηματιών και παρακμασμένων αριστοκρατών. Ο Λαμπέρ υλοποίησε τη θεωρία του μυστικιστή φιλοσόφου Σβέντενμπεργκ, ο οποίος πίστευε ότι ο κόσμος, η ζωή διέπεται από «αγγέλους και δαίμονες». Οτι «άγγελος είναι το άτομο, μέσα στο οποίο το εσωτερικό πλάσμα επιτυγχάνει να θριαμβεύσει του εξωτερικού πλάσματος». Ο Λαμπέρ υπάκουσε στον «εσωτερικό του άγγελο». Επομένως, απορρίφθηκε αλλά και απέρριψε τις κατεστημένες θεωρίες και κοινωνικές αξίες. Την «ύλη», το σώμα του, «υπερνίκησε» το πνεύμα και η ψυχή του. Ο Μπαλζάκ, μέσα από την «τρέλα» του πεισιθανάτιου Λαμπέρ, ουσιαστικά «καταγγέλλει» ότι στην κοινωνία του 19ου αιώνα ο -αδύναμος κοινωνικά- διανοούμενος (ποιητής, καλλιτέχνης, επιστήμονας, δημοσιογράφος, κλπ.) τρεις δρόμους έχει μπροστά του: `Η να οδηγηθεί στην «τρέλα», ακόμα στην αυτοχειρία. `Η να ζήσει, όσο ζήσει, περιθωριοποιημένος και εξαθλιωμένος. `Η να ξεπουληθεί ηθικά, πνευματικά, ψυχικά σαν τον Ραστινιάκ ή τον Λυσιέν («Χαμένα Ονειρα»).


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Κάλαντα

Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά

βρε πώς

τον κάναν

τον ντουνιά,

πώς τον κάναν

να τα «φτύνει»

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

κι άλλα

κτήνη.

*

Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά

γροθιά,

του έδωσαν,

μπουνιά

και του σπάσαν

δόντια, μύτες

οι αφέντες

οι κοπρίτες!

*

Αρχιμηνιά

κι αρχιχρονιά

ζούμε

στα χρόνια

του φονιά,

κυβερνάνε

γκάνγκστερ

κι άλλοι,

μα μ' αγώνες

και με πάλη,

εποχή

θα έρθει άλλη!


Ο οίστρος

Πρόσωπο
Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ

Η ηγεσία της Ινδίας - σημείωνε ένα αυτοκρατορικώς κυνικό σχόλιο στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς την Παρασκευή - αποτυγχάνει να «κατανοήσει το ρόλο της» στην παγκόσμια σκηνή: Υπάρχουν«διπλά στάνταρντς» κι αν οι ΗΠΑ από καιρού εις καιρόν ξεκινούν πολέμους, αυτό δε σημαίνει ότι και το Νέο Δελχί μπορεί να μιμηθεί το παράδειγμά τους, εισβάλλοντας στο Πακιστάν! Ολα κι όλα...

Αλλά το αμερικανικό παράδειγμα είναι ακαταμάχητο για έναν πολιτικό, όπως ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ - πράγμα προφανές για όσους έχουν κάπως ασχοληθεί με την ινδική πολιτική και τη σχέση Ινδίας - Πακιστάν. Μετά την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στην Ινδική Βουλή, το περιοδικό Εκόνομιστ τιτλοφόρησε σχετικό με τις εξελίξεις ρεπορτάζ: «Ποιος θα χτυπήσει πρώτος;». Οχι αν, αλλά ποιος, και πότε...

Οι ΗΠΑ, το G8, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, ο ΟΗΕ και ένα σωρό καλοθελητές αποτόμως ξύπνησαν και πιέζουν τον Ινδό πρωθυπουργό, όσο και τον δικτάτορα του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ να «αποκλιμακώσουν» την κατάσταση και να «προχωρήσουν σε διάλογο». Πράγματα, που λένε εδώ και χρόνια η ινδική αριστερά και το κίνημα ειρήνης στις δύο χώρες, εις μάτην. Οι εθνικιστές, από τη μια, και οι φανατικοί, από την άλλη, οδηγούν τις εξελίξεις και τις έχουν φέρει ένα βήμα πριν από μια σύρραξη, που, αν ξεσπάσει, μπορεί να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο. Ο αμερικανικός «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» απειλεί να προκαλέσει εξ αντανακλάσεως τον όλεθρο...


Μπ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ