Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η υποκρισία των πολυεθνικών και...

Το φαινόμενο της υποκρισίας είναι πολύ συνηθισμένο στις διεθνείς διασκέψεις, όπου οι διάφοροι ισχυροί του πλανήτη διαπιστώνουν τα εκρηκτικά κοινωνικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, εκδηλώνουν τη... συμπάθεια και την κατανόησή τους, πασχίζουν δήθεν να βρουν λύσεις και, λίγες μέρες μετά, συνεχίζουν την εφαρμογή των πολιτικών και μέτρων που τα έχουν δημιουργήσει. Το ίδιο συμβαίνει, βέβαια και στη Διάσκεψη Κορυφής, που πραγματοποιείται, τις μέρες αυτές στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι - ίσως - η προχτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου της «Γκρίνπις» και του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η πρώτη ξέρετε ποια είναι. Το δεύτερο αποτελεί την ένωση των μεγαλύτερων πολυεθνικών του κόσμου, έχοντας μέλη του 160 απ' αυτές, ανάμεσά τους την αμερικανική «Monsanto», που δραστηριοποιείται στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τη μεγαλύτερη στον κόσμο αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors», τη βιομηχανία χημικών «Dupont», τη «Nestle», τη γαλλική «Gogema», που διαχειρίζεται πυρηνικά απόβλητα, την «Dow Chemicals» κλπ.

Τι είπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου; Ζήτησαν να επικυρωθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο και να αρχίσει, χωρίς αναβολή, η μείωση της εκπομπής αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Λες και κάποιοι τρίτοι ευθύνονται γι' αυτό και τα υπόλοιπα προβλήματα του πλανήτη μας. Γιατί, όμως, να χάσουν μια «χρυσή» ευκαιρία δημοσίων σχέσεων και παγκόσμιας προβολής, όταν, μάλιστα, έχουν για «μαϊντανό» και την «Γκρίνπις»;

... τα εγκλήματά τους

Για να πάρετε όμως μια καλύτερη γεύση του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αξίζει να σας αναφέρουμε και τα παρακάτω: Η Dow Chemicals, μια γιγάντια πολυεθνική επιχείρηση χημικών, είναι ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα μέλη του. Είναι η ίδια εταιρία (τότε ονομαζόταν Union Carbide), που ευθύνεται για το ανείπωτο έγκλημα του Μποπάλ. Θυμίζουμε, ότι στις 3 του Δεκέμβρη 1984, διέρρευσαν τοξικά αέρια από το εργοστάσιο κατασκευής εντομοκτόνων της Union Carbide στο Μποπάλ της Ινδίας. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες. Αλλοι 15.000 έχασαν τη ζωή τους στις αμέσως επόμενες μέρες και άλλοι 120.000 έμειναν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή. Η αιτία του «ατυχήματος» - όπως έδειξαν κατοπινές έρευνες - βρίσκονταν στις περικοπές του τομέα της ασφάλειας, ώστε να μειωθούν τα έξοδα και να μεγαλώσουν τα κέρδη της επιχείρησης.

Η πολυεθνική ποτέ δεν αποδέχτηκε ουσιαστικά τις ευθύνες της για το μαζικό αυτό έγκλημα. Μοίρασε κάποιες... αποζημιώσεις 300-500 δολαρίων στα θύματα και δεν αποκάλυψε ούτε καν τη σύνθεση του δηλητηριώδους αερίου, ώστε να μπορέσουν οι γιατροί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών. Οταν, μάλιστα, ινδικό δικαστήριο καταδίκασε για ανθρωποκτονία τον διευθυντή του εργοστασίου και μεγαλοστέλεχος της επιχείρησης, Γουόρεν Αντερσον, ο τελευταίος «εξαφανίστηκε» στις ΗΠΑ και οι αμερικανικές αρχές ακόμη τον... ψάχνουν.

Η άνοδος των Θετταλών...

Μαζική και δυναμική αναμένεται η συμμετοχή των Θεσσαλών εργαζομένων και αγροτών στο παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, που πραγματοποιείται το Σάββατο, 7 Σεπτέμβρη, στη ΔΕΘ. Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις συμμετοχής που γίνονται σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων κι άλλους φορείς, οι οποίοι ναυλώνουν πούλμαν για τη μεταφορά διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία στη συμπρωτεύουσα πολλών Θεσσαλών αγωνιστών της εργατιάς και της αγροτιάς, θα μεταφέρει εκεί το «πνεύμα» αντίστασης και πάλης που εκδηλώνεται και επικρατεί στα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια...

Ομοψυχία υποκρισίας

Πάντως, δεν πρέπει να έχει κανένα παράπονο η κυβέρνηση. Στη ...διαλογική της εκστρατεία κατά των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού έχει στο πλάι της την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Βέβαια... Ανταποκρινόμενος ο κ. Πολυζωγόπουλος στην αγανάκτηση των εργαζομένων, έσπευσε να πάρει πρωτοβουλίες. Ετσι, η διοίκηση της ΓΣΕΕ απέστειλε προχτές επιστολή προς τις εργοδοτικές οργανώσεις και ζητάει συνάντηση, για το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, προκειμένου -όπως υποστηρίζει- να «αναλάβουμε συντονισμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της πληγής του πληθωρισμού».

Μα γιατί, να περιμένουν το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη; Μπορούν όλοι μαζί -ακολουθώντας, μάλιστα, το παράδειγμα του κ. Πρωτόπαππα- να πάρουν μέρος στο επικείμενο μποϊκοτάζ. Φαντάζεστε την εικόνα ενός ολόκληρου Υπουργικού Συμβουλίου, της διοίκηση του ΣΕΒ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, για μια ολόκληρη μέρα, να μην αγοράζουν τίποτε..; Καταπληκτικός συντονισμός. Πραγματική ομοψυχία υποκρισίας και κοροϊδίας!

ΒΙΒΛΙΟ
Φωνή αντίστασης

Από το βάθρο της τεράστιας επιστημονικής (θετικής και φιλοσοφικής) γνώσης του, της πολύπλευρης ζωής του, του ελεύθερου πνεύματος και της ευθύνης που «χρεώνεται» κάθε δημιουργός για το καλό του κοινωνικού συνόλου, ο Ερνέστο Σάμπατο, ο κορυφαίος (91 χρόνων) Αργεντίνος συγγραφέας υψώνει φωνή αντίστασης ενάντια: Στην πολύμορφη καταπίεση, εκμετάλλευση και εξουθένωση αμέτρητων εκατομμυρίων ανθρώπων σ' όλο τον κόσμο. Στην καλπάζουσα ηθική, συνειδησιακή, πνευματική εξαθλίωση. Στο διαμελισμό λαών και ισοπέδωση χωρών. Στην περιφρόνηση όλων των ανθρωπιστικών αξιών και στη χρεοκοπία του Δυτικού πολιτισμού, εξαιτίας και του ολέθριου ρόλου της κεφαλαιοκρατικής τηλεόρασης («η τηλεόραση είναι το όπιο του λαού»). Τέλος, ενάντια στην καταστροφή του πλανήτη που επιφέρει η «παγκοσμιοποίηση» της εξουσίας του κεφαλαίου. Ο «στρατευμένος με την επανάσταση», όπως λέει ο ίδιος, άλλοτε καθηγητής της Φυσικής (διώχτηκε από το Πανεπιστήμιο της Λα Πλάτα λόγω των ιδεών του), ερευνητής της Πυρηνικής Φυσικής στο Εργαστήριο της Μαρί Κιουρί στη Σορβόνη, πολέμιος της αργεντίνικης χούντας, καταξιωμένος διεθνώς δοκιμιογράφος (φιλοσοφικών, πολιτικών, αισθητικών θεμάτων), βραβευμένος μυθιστοριογράφος Ε. Σάμπατο, παραμένοντας στο πλευρό των «ταπεινών και καταφρονεμένων» της Αργεντινής κι όλης της Γης και αντικρίζοντας το «νέο μεσαίωνα» του 21ου αιώνα, έγραψε πέντε «γράμματα» και έναν επίλογο, τα οποία απευθύνει σ' όλους τους ανθρώπους και λαούς. Τα δοκιμιακά αυτά κείμενα, με γενικό τίτλο «Αντίσταση» (έτσι τιτλοφορείται το πέμπτο «γράμμα») κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Γκοβόστη», σε εξαιρετική μετάφραση της Δέσποινας Μάρκου. Μετάφραση που αρμόζει στο υψηλόφρων ήθος και στη σύνθετη γραφή του Σάμπατο (δοκιμιακή αυστηρότητα, φιλοσοφικός στοχασμός (που γέρνει προς τον ιδεαλισμό σε μερικά σημεία), εξομολογητική αφήγηση, ποιητικό αίσθημα, γλωσσικός πλούτος).

Αξίζει να παραθέσουμε ελάχιστα σπαράγματα αυτής της εγερτήριας «διακήρυξης» - έκκλησης του Ε. Σάμπατο στους λαούς: «Η εξουσία του κόσμου την κάθε στιγμή συγκεντρώνεται και παγκοσμιοποιείται. Είκοσι ή τριάντα επιχειρήσεις, σαν άγριο ζώο του ολοκληρωτισμού, την κρατάνε στα νύχια τους. Ηπειροι σε εξαθλίωση πλάι σε υψηλά επίπεδα τεχνολογίας, εκπληκτικές δυνατότητες ζωής την ίδια στιγμή που υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι, χωρίς σπίτι, χωρίς ιατρική περίθαλψη, χωρίς παιδεία. Στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουμε σήμερα, η αναδημιουργία του ανθρώπου και του κόσμου του είναι η μόνη επιλογή και δε σηκώνει αναβολή. Υπάρχουν αποφασιστικές στιγμές στη ζωή των λαών, όπως και των ανθρώπων. Τώρα είναι η αποφασιστική στιγμή, όχι γι' αυτή ή την άλλη χώρα, αλλά για ολόκληρη τη Γη».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Ατέλειωτο αίμα

Στόχος τους

τώρα το Ιράκ,

η επιδρομή

είναι στο «τσακ»,

θα επιτεθούν

έστω και μόνοι

και θα τα κάνουν

όλα σκόνη

οι στυγεροί

οι δολοφόνοι.

***

Μετά το «ντου»

στο Αφγανιστάν,

όπου ρημάξανε

το παν,

ορμάει γι' αλλού

η «νέα τάξη»

να καταστρέψει

και να σφάξει,

να λεηλατήσει

και ν' αρπάξει.

***

Κι όταν «τελειώσουν»

και εκεί

να μη θαρρείς

θα πουν «αρκεί»

«στόχους» θα βάλουνε

πιο πέρα

και στη φωτιά

θα είν' η σφαίρα

όσο υπάρχει

αυτή η λέρα!


Ο οίστρος

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ντικ Τσένι

Γρηγοριάδης Κώστας

Το σαφέστερο στίγμα της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Ιράκ, χωρίς περιστροφές, φρόντισε να δώσει, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Ο Ντικ Τσένι, αφού χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το Ιράκ διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα και σίγουρα προτίθεται να αποκτήσει και πυρηνικά, κατέληξε ότι είναι «προτιμότερη η ανάληψη δράσης από την αδράνεια».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο και στους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον, που επανέλαβαν ότι στόχος είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και κατέληξαν ότι «σε τελική ανάλυση, είναι απαραίτητη για την οποιαδήποτε ενέργεια η προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Οι αντιδράσεις αυτές, πάντως, δε φάνηκαν να πτοούν την αμερικανική ηγεσία, που, αμέσως μετά διά στόματος υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, καθιστούσαν σαφές ότι δε θα διστάσουν να προχωρήσουν και σε μονομερή ανάληψη δράσης.

Οπως και να έχει, οι δηλώσεις Τσένι έχουν τη δική τους αξία. Ηταν η πρώτη τόσο συγκροτημένη παρουσίαση των αμερικανικών επιχειρημάτων για το Ιράκ, αφού ο Τσένι συνόψισε σε 5 βασικά σημεία την αναγκαιότητα της επέμβασης: «ελευθερία για τους Ιρακινούς, σταθερότητα στην περιοχή, ενίσχυση των μετριοπαθών Αράβων, αποτροπή των τρομοκρατικών στοιχείων, θετική επίλυση του ισραηλινο-παλαιστινιακού». Ετσι, στο πλαίσιο τέτοιας «απλουστευτικότητας», προετοιμάζεται μία από τις πιο επικίνδυνες συρράξεις των τελευταίων δεκαετιών, που ανοίγει το δρόμο σε «προληπτικές ανατροπές αυτοάμυνας κατά βούληση».


Ε.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ