Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Λαλιώτης και οι παγετόπληκτοι

Πληροφορούμε τον Κ. Λαλιώτη ότι πάνω από 2.000 οικογένειες παγετόπληκτων αγροτών της επαρχίας Τυρνάβου παραμένουν χωρίς εισόδημα και χωρίς αποζημιώσεις επί ενάμιση και πλέον χρόνο. Απευθυνόμαστε στον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ διότι αυτός προσωπικά είχε δεσμευτεί ότι οι παγετόπληκτοι θ' αποζημιωθούν γρήγορα και δίκαια και θα βοηθηθούν να ξανακαλλιεργήσουν τα κτήματά τους, που υπέστησαν ολοκληρωτικές καταστροφές.

Ηταν τότε που οι Τυρναβίτες, μαζί με πολλούς άλλους Θεσσαλούς αγρότες, βρίσκονταν, με τα τρακτέρ τους, στα Τέμπη κι ο Κ. Λαλιώτης, επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο συμμετείχαν και οι δυο υφυπουργοί Γεωργίας, επισκεπτόταν την περιοχή και υποσχόταν ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει να επιλυθούν γρήγορα τα προβλήματα που προκάλεσε ο τρομερός παγετός.

Με τα καλοπιάσματα, τα ταξίματα και με την αρωγή αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, οι κυβερνητικοί απεσταλμένοι κατάφεραν να σταματήσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τώρα, όμως, οι κυβερνώντες θα πρέπει να ενημερώσουν τους αγρότες του Τυρνάβου, που ζουν μέσα στην ανέχεια και στην απόγνωση, μέχρι πότε θα περιμένουν τις αποζημιώσεις. Να κάνουν την αυτοκριτική τους δεν περιμένουμε γιατί το να ζητάς από τον Κ. Λαλιώτη ν' απολογηθεί για τις ψεύτικες υποσχέσεις στους παγετόπληκτους, είναι σαν να ζητάς από τον Β. Αργύρη ...να πει αλήθεια στους βαμβακοπαραγωγούς...

Κέρδη με ουράαααα... .

Το διαβάσαμε στην «Καθημερινή» και σας το μεταφέρουμε. Σύμφωνα με στοιχεία των λογιστικών καταστάσεων που δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα, τα συνολικά έσοδα των 13 (δεκατριών) μεγαλοεργολάβων, που ανήκουν στη νέα ανώτατη τάξη, προσέγγισαν τα 700 εκατ. ευρώ (238 δισ. δρχ.), μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2003, ενώ τα κέρδη τους αντιστοίχως αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ (34 δισ. δραχμές). Με άλλα λόγια, 11,3 δισ. δραχμές κέρδη το μήνα! Φανταστείτε, πόσα θα κερδίσουν όλο το χρόνο...

«Πιαστήκαμε κορόιδα»...

«Πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε ισχυριστεί ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε "τεράστιες ποσότητες χημικών και βιολογικών όπλων κι ένα εν ενεργεία πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων". Μετά τον πόλεμο εξήγησε γιατί δεν είχαν βρεθεί αυτά τα όπλα, υποστηρίζοντας ότι "προφανώς ο Σαντάμ τα κατέστρεψε πριν από την αμερικανική εισβολή". Είναι βέβαια σαφές ότι η λιγότερο πειστική εξήγηση είναι αυτή»...

...«Οπως θα το εξέφραζε και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, πιαστήκαμε κορόιδα. Η Βρετανία συμμετείχε σε έναν πόλεμο για αντιμετώπιση φανταστικής απειλής, στην οποία δεν πίστεψε καν ούτε ο ισχυρότερος σύμμαχός μας. Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν να επιτεθούν στο Ιράκ, όχι διότι αποτελούσε σοβαρή απειλή, αλλά επειδή ήταν αδύναμο και γνώριζαν ότι η αντίσταση θα ήταν ανύπαρκτη».

Τα αποσπάσματα είναι από άρθρο στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» του Ρόμπιν Κουκ, πρώην υπουργού Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Τ. Μπλερ και βουλευτή του Εργατικού Κόμματος. Ο δικός μας υπουργός Εξωτερικών τι λέει; Να υποθέσουμε, ότι γνώριζε, αφού δε δηλώνει, όπως ο Ρ. Κουκ, ότι πιάστηκε κορόιδο;

Οι λαϊκές αποταμιεύσεις πληρώνουν τη «νύφη»

Μπόλικη δημοσιότητα βρήκε προχτές η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με την οποία το βασικό επιτόκιο του ευρώ μειώνεται από 2,5% σε 2%. Και μπορεί οι διάφοροι αναλυτές, να ισχυρίζονται ότι η μείωση αυτή θα ενισχύσει ακόμη παραπέρα τις δυνατότητες ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως θα σηματοδοτήσει μια νέα επέκταση της τοκογλυφικής πολιτικής των τραπεζών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Βέβαια, η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζών δεν έχει αντιδράσει ακόμη στην προαναφερόμενη εξέλιξη, αλλά οι σχετικές πληροφορίες δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία. Τα επιτόκια των καταθέσεων θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, μηδενίζοντας τις όποιες αποδόσεις ακόμη και για τις μεσαίες ή και ψηλότερες αποταμιεύσεις. Από την άλλη, οι μειώσεις στα επιτόκια των δανείων θα είναι επιλεκτικές, ανάλογα με τους επεκτατικούς στόχους της κάθε τράπεζας και αρκετά μικρότερες της μισής εκατοστιαίας μονάδας.

Με άλλα λόγια, η απόφαση της ΕΚΤ θα ενισχύσει παραπέρα την κερδοφορία των τραπεζών και θα κάνει ακόμη φτηνότερα τα δάνεια για τους μεγάλους επιχειρηματίες, ενώ οι λαϊκές αποταμιεύσεις θα... πληρώσουν τα σπασμένα.

Ποιους εκπροσωπούν;

«Ζητάμε από όλους τους εργαζόμενους να είναι προσεκτικοί, διότι οι απολύσεις και ιδιαίτερα συνδικαλιστών είναι ένα σοβαρό ζήτημα και δε χρειάζεται προς το παρόν κλίμα αντιπαράθεσης». Το μικρό, αλλά χαρακτηριστικό αυτό απόσπασμα είναι από την ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λουτρακίου (πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ και τον ΣΥΝ), που εκδόθηκε μετά την τρομοκρατική και παράνομη απόλυση του συνδικαλιστική Γιώργου Ζερβάκη, από το καζίνο Λουτρακίου.

Να σημειωθεί ότι το... έγκλημα του συνδικαλιστή συνίσταται στο γεγονός πως πρωταγωνίστησε στη δημιουργία Επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Προφανώς, όμως, η ενέργεια αυτή δε συνάδει με την... προσοχή, που πρέπει να επιδείχνουν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Λουτρακίου..! Αναρωτιόμαστε, ποιους εκπροσωπούν και τα συμφέροντα ποιων υπερασπίζονται...

ΒΙΒΛΙΟ
Η αρβανιτολαλιά της Εύβοιας

Πόσοι από τους επισκέπτες, ίσως και μόνιμοι κάτοικοι της Εύβοιας, καταλαβαίνουν τι σημαίνουν πολλά τοπωνύμια της νότιας, κυρίως, Εύβοιας; Λ.χ. ότι η περιοχή Γκούρι Μάδι στα Ελληνικά, σημαίνει «μεγάλη πέτρα», η περιοχή Τσούκα, «κορυφή», Βρέστιζα «αμπελάκι»; Οτι το ακτωνύμιο Μπέρκα σημαίνει «κοιλιά», το Σπέλα «σπηλιά», το Αρλέζα «μικρή αγριελιά»; Οτι «Bithgoxi» ονόμασαν οι Αρβανίτες την περιοχή των Μπιθηκώτσηδων; Ενα πλουσιότατο «λεξικό» των Αρβανιτών της Εύβοιας, μοναδική «τράπεζα» διαφύλαξης της ιστορίας, των αγώνων, των τραγουδιών, μύθων, γιορτινών και μη εθίμων, προφορικών και γραπτών μαρτυριών για την καθημερινή ζωή στο σπίτι, στο χωράφι, στη θάλασσα, για τη διατροφή, ακόμα και για τη λαϊκή ιατρική, είναι το βιβλίο του Τίτου Γιοχάλα «Εύβοια -Τα Αρβανίτικα» (εκδόσεις Πατάκη). Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική ιστορική, λαογραφική και γλωσσολογική μελέτη του πολυγραφότατου, βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών, ερευνητή της ιστορίας και του πολιτισμού των αρβανίτικης καταγωγής Ελλήνων. Ο Τ. Γιοχάλας, μετά από σπουδές Αλβανολογίας στο εξωτερικό, έστρεψε την ερευνητική δουλιά του σε εντελώς ανεξερεύνητες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού των Αλβανών, που από το 15ο αιώνα άρχισαν να μεταναστεύουν στην Ιταλία (Ρώμη, Κάτω Ιταλία, Σικελία) και βέβαια στην Ελλάδα.

Η έρευνα του Τ. Γιοχάλα για τη γλώσσα, τα έθιμα, την ιστορία, τη ζωή των Αρβανιτών στην Εύβοια, άρχισε το 1987, από το βορειότερο αρβανιτόφωνο χωριό, την Αχλαδερή, έφτασε στα απροσπέλαστα χωριά του Καβοντόρου και συνεχίστηκε μέχρι το νοτιότερο και την Κάρυστο, έως το 2001. Με τη μελέτη του (712 σελ.), σε 65 αρβανιτόφωνα και πρώην αρβανιτόφωνα χωριά και οικισμούς, κατέγραψε τη γλώσσα σε μαγνητόφωνο, μετέγραψε στην αλβανική γραφή και μετέφρασε στα ελληνικά την ιστορία, τη γλώσσα, τους μύθους, τα τραγούδια, τις εθιμικές παραδόσεις, την καθημερινή ζωή, το μόχθο, τα βάσανα, τους αγώνες - όχι μόνο στο '21 αλλά και στον 20ό αιώνα - των τυραννισμένων, καλοσυνάτων, φιλόξενων, εξελληνισμένων Αρβανιτών, που... παρακινημένοι από τους Βενετούς κυρίαρχους του νησιού, στις αρχές του 15ου αιώνα, εγκαταστάθηκαν σ' αυτό, ρίζωσαν και το μύραναν με τραγούδια σαν κι αυτό: «Κορίτσι με τον άνεμο και με την τραμουντάνα,/ στον ουρανό βάζει πανί στα σύννεφα το 'φαίνει./ Με φιλτιζένιο αργαλειό, με ασημένιο χτένι./ Βάζει φωτιά στον αργαλειό, στο φιλντιζένιο χτένι./ Κι αντρίκεια ρούχα φόρσε κι άρματα παραγγέλνει./ Και πήρε γύρω τα χωριά, συνάζει παλικάρια(...)».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Πρίμα!

Πρωθυπουργέ, στα σίγουρα,

πάμε, όπως είπες, πρίμα

αφού μαζεύει ο αγάς

με το τσουβάλι χρήμα

κι όλο φτωχαίνει ο λαός,

το μόνιμο το θύμα!

*

Πρωθυπουργέ, στα σίγουρα,

σωστή έχουμε ρότα,

αφού του τόπου οι τρανοί

περνούν ζωή και κότα

και ο κοσμάκης σύντομα

θα τρώει πια μπομπότα!

*

Πρωθυπουργέ, στα σίγουρα,

βαδίζουμε όπως πρέπει,

αφού οι λίγοι έχουνε

τίγκα παρά στην τσέπη

και οι πολλοί δεν έχουνε

ούτε, που λένε, λέπι!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αριέλ Σαρόν

Γρηγοριάδης Κώστας

Επιπλέον μέτρα έχουν ληφθεί για την ασφάλεια του Αριέλ Σαρόν, μετά την έκρηξη οργής που προκάλεσε στους εποίκους και στην ακροδεξιά, αποδεχόμενος την «απομάκρυνση ορισμένων παράνομων εποικισμών» στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη». Αν κάποιος έλεγε πριν από μερικούς μήνες ότι ο Σαρόν, ο σθεναρός υπέρμαχος του εποικισμού και της εκδίωξης των Παλαιστινίων (θέση που υπηρέτησε και με πράξεις), θα κινδύνευε επειδή θεωρείται «εξαιρετικά υποχωρητικός προς τους Παλαιστινίους», ουδείς θα το πίστευε.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ισραηλινών δε θεωρεί ότι ο Σαρόν άλλαξε απόψεις και εκτιμά ότι οι πρόσφατες «δηλώσεις και κινήσεις καλής θέλησης» δεν είναι παρά «αναγκαίο κακό» για την εξυπηρέτηση της προνομιακής σχέσης Ισραήλ - ΗΠΑ. Αλλωστε, το ίδιο το περιεχόμενο του «οδικού χάρτη» δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, αφού, όπως και όλα τα προηγούμενα διαμεσολαβητικά σχέδια, εξαντλείται σε γενικολογίες και ευχολόγια, θέτει σε διαπραγμάτευση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δεν προβλέπει κανένα συγκεκριμένο μέτρο εφαρμογής των πενιχρών προτάσεών του.

Οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά έντονες. Ιδιαίτερα στην παλαιστινιακή πλευρά, όπου οι ένοπλες οργανώσεις αρνούνται να αφοπλιστούν, εφόσον ο ισραηλινός στρατός δεν αποχωρεί από τα παλαιστινιακά εδάφη και κατηγορούν τον πρωθυπουργό Αμπάς ότι «άνοιξε το δρόμο στον εχθρό για την πάταξη της αντίστασης στην κατοχή». Ο Σαρόν, χωρίς να δεσμευτεί σε τίποτε συγκεκριμένο και επιβάλλοντας, ουσιαστικά, τους όρους του, κατάφερε υπό αμερικανική σκηνοθεσία να εμφανίζεται ως «ειρηνοποιός». Πώς αλλάζουν οι καιροί...


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ