Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σαφής και κατηγορηματική, όσο και αποκαλυπτική, ήταν η προ ολίγων ημερών κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας, Γεβγένι Πριμακόφ, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου δικάζεται ο Σλ. Μιλόσεβιτς.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον Μιλόσεβιτς, λίγο μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, στις 24 Μάρτη του 1999, και σε μια εξάωρη συνομιλία, που είχε μαζί του, ο τελευταίος αποδέχτηκε όλους τους όρους του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο Μιλόσεβιτς αποδέχτηκε την παροχή καθεστώτος ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, τις ζητούμενες εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων στα σπίτια τους και την παρουσία διεθνών οργανισμών στην περιοχή... Το γεγονός αυτό μεταφέρθηκε στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο μάρτυρας, αλλά «η Γερμανία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν πως ήταν ανεπαρκείς αυτές οι παραχωρήσεις του Μιλόσεβιτς» και συνέχισαν τους βομβαρδισμούς.

Σημειώνουμε τη μαρτυρία, κυρίως, για τρεις λόγους: Πρώτον, για την ολοφάνερη ιστορική της αξία και σημασία. Δεύτερον, γιατί κάνει περισσότερο φανερές τις εγκληματικές ευθύνες των ηγεσιών των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Και, τρίτον, γιατί συνεπάγεται σοβαρότατες ευθύνες σε όλες τις τότε κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και την κυβέρνηση Σημίτη. Πολύ περισσότερο, γιατί η τελευταία έλεγε τότε πως δεν ήθελε τον πόλεμο και ο Γ. Παπανδρέου - ως υπουργός Εξωτερικών - παρίστανε τον «διαμεσολαβητή της ειρήνης»...

Προκάλυμμα καπνού...

«To ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει όραμα και πρόταση για την Ευρώπη και αυτό πρέπει να προτάξουμε και να αναδείξουμε», «να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε τη στρατηγική της Λισαβόνας»! Τάδε έφη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος προχτές σε ημερίδα με θέμα: «Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και Ευρωπαϊκό Σύνταγμα». Τάσσεται δηλαδή, όπως ομολογεί, στο πλευρό των βιομηχάνων και των πολιτικών τους εκπροσώπων για την προώθηση της «στρατηγικής της Λισαβόνας», η οποία προβλέπει - μεταξύ άλλων - τη συνεχή ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της απασχόλησης ορισμένου χρόνου, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κλπ., κλπ.! Με άλλα λόγια, ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση. Για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, βέβαια...

Κι αν αναρωτιέστε, γιατί διοργανώνει «τριήμερο κοινωνικής και κινηματικής δράσης», στα μέσα Δεκέμβρη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αφού συμφωνεί με την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, σκεφθείτε ότι κάθε επίθεση έχει ανάγκη κι απ' το απαραίτητο προκάλυμμα καπνού...

«Ακριβές» εντυπώσεις...

Εντυπωσιακό, ως προς τον τρόπο οργάνωσης και προβολής του, το Διεθνές Συνέδριο για την αντιμετώπιση των παθήσεων του γόνατος, που διοργανώνει, αυτές τις μέρες, στη Λάρισα η Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Λαμπρή η τελετή έναρξης του Συνεδρίου, στο αμφιθέατρο της «Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα», με τους 400 συνέδρους από 14 χώρες και τους πολλούς προσκεκλημένους να απολαμβάνουν το ηχοθέαμα με τίτλο «Ελλάδα, ατελείωτο γαλάζιο».

Και, βεβαίως, μεγάλο το ενδιαφέρον για το επιστημονικό αντικείμενο του συνεδρίου - για τις θέσεις και τις απόψεις ντόπιων και ξένων ειδικών σχετικά με ένα ιατρικό θέμα τεράστιας σημασίας, που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα μας και σ' όλο τον κόσμο - που παρουσιάζεται στην αίθουσα ενός νεόκτιστου, υπερπολυτελέστατου ξενοδοχείου της πόλης, το οποίο εγκαινιάζει τη λειτουργία του, φιλοξενώντας αυτό το επιστημονικό συνέδριο.

... και «πεζά» ερωτήματα

«Ολα καλά κι όλα ωραία» - να σημειώσουμε ότι ανάλογου «εντυπωσιασμού» ιατρικά συνέδρια έχουν γίνει κι άλλα στη Θεσσαλία, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρα - αλλά γεννιούνται και μερικά ερωτήματα, που χρήζουν απάντησης:

  • Ποιος πληρώνει για τα έξοδα αυτού του τύπου των «λαμπρών» και «πανάκριβων» συνεδρίων και γιατί;
  • Ποιος και πώς αξιοποιεί τα επιστημονικά συμπεράσματά τους και προς ποια κατεύθυνση;

Και θέτουμε αυτά τα ερωτήματα, γιατί είναι γνωστό ότι η επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα χρηματοδοτείται, εν πολλοίς, από πολυεθνικές εταιρίες και χρησιμοποιείται απ' αυτές για την αύξηση των κερδών τους.

Βεβαίως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, εν τέλει, τα επιστημονικά επιτεύγματα βοηθούν τους ανθρώπους. Ναι, αλλά όχι όλους κι όχι στον ίδιο βαθμό. Στη χώρα μας, το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι εμπορευματοποιημένο και το ιδιωτικό είναι πανάκριβο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση όσοι δε διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα.

Π.χ., στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας - όπως και σε πολλά άλλα - δύσκολα θα μπει όποιος δεν έχει «γνωριμίες» για να παρακάμψει τη «λίστα» και δε διαθέτει χρήματα να πληρώσει το απογευματινό ιατρείο, ή το «φακελάκι»...

Οι αντοχές...

Σύμφωνα με όσα είπε προχτές ο Κ. Καραμανλής στους εκπροσώπους των διαδηλωτών συνταξιούχων, η οικονομία δεν αντέχει τις ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις πείνας - όπως και οτιδήποτε αφορά στους εργαζόμενους. Αντέχει, όμως, οτιδήποτε αφορά στους επιχειρηματίες. Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δήλωνε τα προαναφερόμενα στους συνταξιούχους, ο υπουργός Απασχόλησης ανακοίνωνε νέα χαριστική ρύθμιση των χρεών, που έχουν οι επιχειρηματίες στο ΙΚΑ. Ετσι, χρέη ύψους 2,3 δισ. ευρώ ή 3,4 δισ., εάν συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις, θα μπορούν να εξοφληθούν σε 80 δόσεις (εξίμισι χρόνια!), με ελάχιστο ποσό δόσης 200 ευρώ και με δραστική περικοπή των προσαυξήσεων. Κι αν δεν τα ξοφλήσουν μέχρι τότε, θα έρθει μια νέα ρύθμιση και πάει λέγοντας, μέχρι να ...ξεχαστούν.

Και να σκεφθείτε ότι τα προαναφερόμενα αστρονομικά χρέη αφορούν στις βεβαιωμένες εισφορές προς το ΙΚΑ. Πέρα απ' αυτά, υπάρχει η παράνομη εισφοροδιαφυγή, η οποία υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Κατά τ' άλλα, η οικονομία δεν αντέχει αυξήσεις στις συντάξεις...

ΥΓ: Ανακοινώνοντας ο υπουργός Απασχόλησης τον καινούριο μποναμά στους επιχειρηματίες, δήλωσε, επίσης, ότι «προτεραιότητά του είναι η προστασία του ΙΚΑ». Φανταστείτε, δηλαδή, να μην είχε και ...προτεραιότητες.

ΒΙΒΛΙΟ
Υπουλο «όπλο» του ιμπεριαλισμού

Τα μέσα επιβολής του ιμπεριαλισμού δεν είναι μόνον η τρομοκρατική διπλωματία και τα όλο και φονικότερα όπλα. Χρησιμοποιεί και ένα πολύ ύπουλο «όπλο»: Τη «ναρκω-θέτηση» του λαού που θέλει να υποδουλώσει. Τη μεθοδευμένη εξάρτησή του διά της χρήσης ναρκωτικών. Η ιμπεριαλιστική Δύση κατά το 19ο αιώνα, με εξάρχουσα τη Βρετανική Αυτοκρατορία, χρησιμοποίησε αυτό το «όπλο» και, βέβαια, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης στον 20ό αιώνα, για προφανείς λόγους, φρόντισαν να αποσιωπηθούν από την ιστοριογραφία και η χρήση αυτού του «όπλου» και οι δύο πόλεμοι που έκανε γι' αυτό η Βρετανία, με συνένοχες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενάντια στην αυτοκρατορική Κίνα, στα χρόνια 1839-1942 και 1856-1890. Τους οικονομικο-πολιτικούς και στρατηγικούς στόχους της Βρετανίας, με το εμπόριο και τη μαζική διάδοση του οπίου σ' όλη την κοινωνική κλίμακα του κινεζικού λαού και τους δύο πολέμους της ενάντια στην Κίνα, βγάζει στο «φως» το, συναρπαστικό ως ανάγνωσμα, τολμηρά αποκαλυπτικό, με παράθεση στατιστικών στοιχείων, ιστορικό βιβλίο των Γ. Τράβις Χέινς - Φρανκ Σανέλο «Οι πόλεμοι του οπίου (Η εξάρτηση μιας αυτοκρατορίας και η διαφθορά μιας άλλης)» (εκδόσεις Γκοβόστη, μετάφραση Γιάννης Ασημακόπουλος). Ενα βιβλίο γνωριμίας, όχι μόνο με την αποσιωπημένη ιστορία, αλλά και με τα ήθη και τις πολιτισμικές παραδόσεις των δύο αυτοκρατοριών εκείνη την εποχή.

Οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις μακρόχρονες πλεκτάνες του βρετανικού κεφαλαίου, που λυσσώντας γιατί δεν είχε βάλει στο χέρι το εμπόριο του κινέζικου τσαγιού και μεταξιού, σχεδίασε την αποκλειστικότητά του στο εμπόριο του οπίου, την εισαγωγή του, κυρίως μέσω Ινδιών, στην Κίνα, και την εμπλοκή στο εμπόριο και στη χρήση του οπίου και ανωτάτων Κινέζων αξιωματούχων. Κάμποσα εγγλέζικα διπλωματικά ...κουμάσια υπηρέτησαν αυτό το σχέδιο. Ανάμεσά τους και ο γιος του κλέφτη των Μαρμάρων του Παρθενώνα, και ένας Ελιοτ. Το 1837, που ανέλαβε την υπόθεση ο Ελιοτ, οι Κινέζοι οπιομανείς (ενεργού ηλικίας) ανέρχονταν σε 12 εκατομμύρια. Η αλματώδης αύξηση των οπιομανών βύθισε την οικονομία, εξαθλίωσε το λαό και αποδυνάμωσε το στρατό της Κίνας. Το 1838 οι Κινέζοι ξόδεψαν 100 εκατ. ταέλ για όπιο, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός της Κίνας ήταν 40 εκατ. ταέλ! Η κατάντια αυτή ανάγκασε τον αυτοκράτορα της Κίνας να απαγορεύσει με αυστηρά μέτρα το εμπόριο του δηλητηρίου και τότε ο βρετανικός ιμπεριαλισμός επιτέθηκε στην Κίνα και με τα όπλα.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ούγο Τσάβες Φρίας

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας κέρδισε το στοίχημα του δημοψηφίσματος για την αποπομπή του. Πολιτικά και ηθικά είναι ο νικητής. Η «αντιπολίτευση» προσπάθησε να κραυγάσει νοθεία, να παρουσιαστεί ως θύμα. Κανείς δεν άκουσε. Μετά σιωπή.

Το πολιτικό σκέλος άρχισε σιγά σιγά να φυλλορροεί. Το ένα μετά το άλλο τα κόμματα που συνιστούσαν την πολιτική έκφραση της ανατροπής, προσπαθώντας να της προσδώσουν νομιμότητα, εγκατέλειψαν το σκάφος που βυθίστηκε, μετά από 7 συνεχόμενες εκλογικές ήττες.

Ο σκληρός πυρήνας έμεινε. Και απεργάζεται συνεχώς σχέδια. Σχέδια βίας και αίματος. Οι μάσκες έχουν πέσει πια. Ολοι γνωρίζουν όλους. Αυτός ο πυρήνας δολοφόνησε πριν από δύο βδομάδες τον Ντανίλο Αντερσον, ανώτατο δικαστικό στέλεχος, που ερεύνησε τα αίτια του 48ωρου πραξικοπήματος της 11ης Απρίλη του 2002 και ήταν έτοιμος να διώξει ποινικά περί τους 400. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Αντερσον είχε συνδέσει τους «αρχιπραξικοπηματίες» με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο τρόπος δολοφονίας του, μάλιστα, παραπέμπει στη δολοφονία του Χιλιανού Ορλάντο Λετελιέ, το 1976. Από «Κουβανούς εμιγκρέδες», 28 χρόνια μετά, οι αρχές στη Βενεζουέλα βρήκαν αποδείξεις και συνδέουν τη δολοφονία με το «Μαϊάμι».

Το ποτάμι άρχισε να κυλά. Δύσκολα μπορεί να γυρίσει πίσω... «Ατιμωρησία τέλος», απαίτησε ο λαός αμέσως μετά τη δολοφονία. Ο πραγματικός ταξικός πόλεμος, που έχει αρχίσει εδώ και καιρό στη Βενεζουέλα, θα ενταθεί. Και το ζητούμενο είναι να βγει ο λαός της Βενεζουέλας κερδισμένος.


Χρ.Μ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ