Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σαφής και κατηγορηματική, όσο και αποκαλυπτική, ήταν η προ ολίγων ημερών κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας, Γεβγένι Πριμακόφ, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου δικάζεται ο Σλ. Μιλόσεβιτς.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον Μιλόσεβιτς, λίγο μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, στις 24 Μάρτη του 1999, και σε μια εξάωρη συνομιλία, που είχε μαζί του, ο τελευταίος αποδέχτηκε όλους τους όρους του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο Μιλόσεβιτς αποδέχτηκε την παροχή καθεστώτος ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, τις ζητούμενες εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων στα σπίτια τους και την παρουσία διεθνών οργανισμών στην περιοχή... Το γεγονός αυτό μεταφέρθηκε στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο μάρτυρας, αλλά «η Γερμανία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν πως ήταν ανεπαρκείς αυτές οι παραχωρήσεις του Μιλόσεβιτς» και συνέχισαν τους βομβαρδισμούς.

Σημειώνουμε τη μαρτυρία, κυρίως, για τρεις λόγους: Πρώτον, για την ολοφάνερη ιστορική της αξία και σημασία. Δεύτερον, γιατί κάνει περισσότερο φανερές τις εγκληματικές ευθύνες των ηγεσιών των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Και, τρίτον, γιατί συνεπάγεται σοβαρότατες ευθύνες σε όλες τις τότε κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και την κυβέρνηση Σημίτη. Πολύ περισσότερο, γιατί η τελευταία έλεγε τότε πως δεν ήθελε τον πόλεμο και ο Γ. Παπανδρέου - ως υπουργός Εξωτερικών - παρίστανε τον «διαμεσολαβητή της ειρήνης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ