Κυριακή 28 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το περιβάλλον και η υποκρισία

Γρηγοριάδης Κώστας

Στις 5 Ιούνη, όπως και κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Πάνω στην ώρα, λοιπόν, ήρθαν κάποια γεγονότα, για να μας θυμίσουν πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες που βιώνουμε όλοι, τουλάχιστον στην πρωτεύουσα:

  • Σε κατάσταση συναγερμού έφτασε πάλι η ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να εκδώσει συστάσεις. Ενα νέφος που ταλαιπωρεί τους Αθηναίους - και όχι μόνον - επί δεκαετίες, ενώ πλέον κοντά στους παλιούς ρύπους η Αθήνα διεκδικεί και το πρωτάθλημα στους «μοντέρνους», όπως τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον.
  • Σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκεται πια η Αθήνα - επισημαίνουν πρόσφατες ανακοινώσεις επιστημόνων - αφού σε κάθε κάτοικό της αναλογούν πλέον μόλις 2 τ.μ. πρασίνου, από 2,5 τ.μ. που αναλογούσαν πριν από δυο δεκαετίες...

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, αντί να πάρουν μέτρα για την καταπολέμηση του νέφους και την αύξηση του πρασίνου, υπηρετούν πολιτικές που συντηρούν και αυξάνουν τα προβλήματα: Ελεύθεροι χώροι, όπως αυτοί στο Γουδί, στον Ελαιώνα και το Ελληνικό, οδηγούνται στην οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση, ενώ μόλις προχτές ανακοινώθηκε και επίσημα η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που δικαιώνει τους εμπρηστές του δασικού πλούτου της χώρας.

Να δείτε, τι υποκριτικές κορόνες για το περιβάλλον θα ρίχνουν όλοι αυτοί στις 5 Ιούνη... Κορόμηλο θα τρέχει το κροκοδείλιο δάκρυ τους...

Σιγά τα αίματα...

Στο γνωστό μοτίβο των λεονταρισμών και των ανέξοδων «απειλών», όσον αφορά στη διενέργεια ελέγχων στην αγορά, επιδόθηκε και πάλι προχτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στη συνάντηση που είχε με τους νομάρχες της χώρας. Ετσι, μετά τις εξίσου ανέξοδες διαπιστώσεις ότι οι έλεγχοι δεν είναι τόσοι όσοι θα έπρεπε - λες και οι νομάρχες δραστηριοποιούνται σε άλλη χώρα με άλλο πολιτικό πλαίσιο - ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου εμφανίστηκε αρκούντως «απειλητικός», λέγοντας ότι στο βαθμό που δεν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι το υπουργείο θα αρχίσει να δημοσιοποιεί τους ελέγχους που πραγματοποιεί η κάθε νομαρχία και, ακόμα, ότι θα τους πάρει την αρμοδιότητα επιβολής ποινών και θα τη μεταθέσει στους περιφερειάρχες. Σιγά τα αίματα...

«Παρεξηγήθηκε» η ΝΕ Λάρισας του ΣΥΝ

«Παρεξηγήθηκε» η ΝΕ Λάρισας του ΣΥΝ για τις δηλώσεις του υποψήφιου δημάρχου Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδη, σχετικά με τη στάση των εκπροσώπων του ΣΥΝ στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ και έβγαλε ανακοίνωση με την οποία τον καταγγέλλει. Αλλά, τι είπε ο Χρ. Κιτσίδης; Οτι οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ στην ΕΝΑΕ και στην ΚΕΔΚΕ συναίνεσαν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην ΤΑ, στην κατεύθυνση του ανταγωνισμού, της επιβάρυνσης των πολιτών για κάθε νέο έργο, στη μετατροπή των δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Είπε, δηλαδή, την αλήθεια. 'Η μήπως δεν είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΝ τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους ιδιώτες, υπέρ του σχεδίου «Καποδίστριας» και του προγράμματος «Θησέας», μετείχε στη διαμόρφωση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων στην ΚΕΔΚΕ - άσχετα αν δεν τον ψήφισε στη Βουλή - συμφώνησε με την τοπική φορολογία, τη μερική απασχόληση κ.ά.; 'Η μήπως δεν είναι αλήθεια ότι σε όποιο δήμο ή νομαρχία συνδιοίκησε με το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε όλα αυτά που προαναφέραμε και πολλά άλλα; Μα, αυτά τα γνωρίζουν όλοι, πλέον, σ' αυτή τη χώρα, όπου «και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε».

Προς τι, λοιπόν, η «παρεξήγηση» της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΝ με όσα είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου; Ντρέπεται για ό,τι πρεσβεύει και ό,τι πράττει και τα αρνείται ή, διαπιστώνοντας ότι πολλοί «τους πήραν χαμπάρι», βρίσκεται σε απόγνωση και ενεργεί παράξενα; Διότι, «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»...

Ολα για το κεφάλαιο...

Το γνωστό ευφυολόγημα «τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου», θυμίζουν οι εταιρίες του Δημοσίου, που οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, μέσα στο νεοφιλελεύθερο οίστρο τους, μετοχοποίησαν (βλέπε: ιδιωτικοποίησαν).

Μας το θύμισε χτεσινή ανακοίνωση της μετοχοποιημένης Εταιρίας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), σύμφωνα με την οποία υπέγραψε σύμβαση με το ΥΠΕΧΩΔΕ, που αφορά «τη συντήρηση - επισκευή - ανακατασκευή και επέκταση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και λειτουργία και συντήρηση αντλιοστασίων ομβρίων», για το διάστημα μέχρι τις 31/12/2006. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 4.650.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή θα το πληρώσει ο λαός και όχι, βέβαια, η εταιρία από τα κέρδη της...

Η εταιρία, λοιπόν, αυτή - όπως και κάποιες άλλες μετοχοποιημένες - αρκείται μόνο στο να εισπράττει: Και από την πανάκριβη τιμή του νερού που πουλάει στους Θεσσαλονικείς καταναλωτές. Και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τα άλλα κρατικά ταμεία για να συντηρήσει ή να επεκτείνει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Εισπράττει, για να μπορούν να έχουν κέρδη οι ιδιώτες που αγόρασαν και παίζουν τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο.

Ο λαός, είτε έτσι, είτε αλλιώς, μόνο πληρώνει... Δοξάστε τους!

Ψάχνουν για «φύλλο συκής»

Τις γνωστές συκοφαντίες, περί συνεργασίας του ΚΚΕ με τη ΝΔ αναμασά στο χτεσινό «Βήμα» ο Ι. Κ. Πρετεντέρης. Και, μάλιστα, το προχωρά ακόμη περισσότερο, ισχυριζόμενος, ότι το ΚΚΕ παρέχει πολιτική υποστήριξη στην κυβέρνηση «σε όλα τα ζητήματα μείζονος σημασίας που τη φέρνουν σε αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση». Λες και υπάρχει έστω και ένα (1) ζήτημα μείζονος σημασίας, στο οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετική πολιτική...

Κι όλ' αυτά, επειδή το ΚΚΕ δεν υποστέλλει τη σημαία της κριτικής έναντι του ΠΑΣΟΚ. Επειδή, το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» τολμούν και λένε, ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ, πορεύονται στον ίδιο αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο. Επειδή, το ΚΚΕ δεν κάνει πλάτες στην επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ, να ξαναπάρει την κυβερνητική εξουσία και να κάνει τα ίδια με τη σημερινή κυβέρνηση.

Γελιούνται, τόσο οι κυβερνώντες, όσο και οι κάθε λογής Πρετεντέρηδες. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει «φύλλο συκής» και κολυμβήθρα του Σιλωάμ καμιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Ούτε της «γαλάζιας», ούτε της «πράσινης». Ούτε της κεντροδεξιάς, ούτε της κεντροαριστερής.

ΒΙΒΛΙΟ
Πληγές του Εμφυλίου

Μια συλλογή διηγημάτων - μαρτυριών για τον Εμφύλιο, τη Μακρόνησο, τις εξορίες. Οπως γράφει ο συγγραφέας Βασίλης Φυτσιλής: «Ενας φόρος τιμής για εκείνους που πάλεψαν για τη μέρα της Ανάστασης, προσμένοντας να φανεί της λευτεριάς το πρώτο χελιδόνι, ώστε να βγουν οι άνθρωποι στις αυλές ν' απαντήσουν τον ήλιο. Να βγουν οι άνθρωποι στης δουλιάς το μέγα πανηγύρι, η εργατιά στις φάμπρικες, στον κάμπο οι ζευγολάτες να δρέψουν το χρυσό καρπό, τ' αμπέλια να τρυγήσουν. Και μετά όλοι να στρωθούν στους ίσκιους, στα πλατάνια, να πιουν νερό να δροσιστούν, λίγο να ξαποστάσουν, να φάνε γλυκό ψωμί και της ελιάς το λάδι, να πιουν οι άντρες το κρασί και τα παιδιά το γάλα και κατόπιν να βγουν στους δρόμους τους πλατιούς μεγάλο ακράτητο ποτάμι της Ειρήνης κρατώντας τις σημαίες. Αφιέρωμα σ' όλους τους σταυραετούς που πέσανε στη μάχη στο Γράμμο, στον Ταΰγετο, στην Γκιώνα, στα Τσουμέρκα, στο Βίτσι, στο Καϊμακτσαλάν, στο Χάρο της Κοτύλης, στη Νιάλα, στη Μακρόνησο, στα Γιούρα, στο Μεζούρλο, στην Τρίπολη, στην Εύβοια, στης Φλώρινας το λάκκο, στης Κρήτης τα ψηλά βουνά, στου Ολύμπου τα λημέρια». Ο συγγραφέας συμμετείχε από πολύ μικρή ηλικία στην Αντίσταση σαν ΕΠΟΝίτης και στη συνέχεια κατατάχτηκε στο Δημοκρατικό Στρατό. Πιάστηκε αιχμάλωτος, καταδικάστηκε σε ισόβια και έμεινε στη φυλακή και τα ξερονήσια δώδεκα χρόνια. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Χάμιντ Καρζάι

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν για άλλη μια φορά λειτούργησε ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη χώρα του: μετά από τη νέα σφαγή αμάχων - επισήμως, από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε ένα απομακρυσμένο χωριό σκοτώθηκαν 16 άμαχοι, όμως κατ' άλλες μαρτυρίες οι νεκροί έφθασαν τους 30 ή ακόμη και τους 85 - καταδίκασε την «πρακτική των Ταλιμπάν να χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες». Ψέλλισε δε, προς τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις να κάνουν έρευνα για το θέμα και να μην επιτίθενται με τέτοια ευκολία εναντίον τοποθεσιών στις οποίες γνωρίζουν ότι ζουν πολίτες.

Ο πρώην και νυν συνεργάτης της CIA και ιδιοκτήτης... εστιατορίου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ανταμοιβής του για το θεάρεστό του έργο, δεν εκπλήσσει βέβαια κανέναν. Αλλά ακόμη κι αυτή η κυνική δουλικότητά του δείχνει ότι οι δυνάμεις κατοχής, παρόλη τη συντριπτική υπεροπλία τους, με δυσκολία πλέον ελέγχουν τις εσχατιές του Αφγανιστάν. Οι περίπου 450 νεκροί των τελευταίων δύο βδομάδων, η δήλωση του ΟΗΕ ότι με δυσκολία θα εφαρμόσει το σχέδιό του για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε 2,7 εκατ. Αφγανούς, η εσωτερική μετακίνηση τουλάχιστον τριών χιλιάδων ανθρώπων, η έκρηξη του εμπορίου των ναρκωτικών κι η επέκταση των συγκρούσεων σε επαρχίες που ως πρότινος ήταν «ήσυχες», δείχνουν πως τα πράγματα στη χώρα δεν πάνε όπως σχεδίαζαν οι δυνάμεις κατοχής. Μάλιστα, αυτή τη βδομάδα οι Νατοϊκοί επιτελείς έκαναν και μια συνάντηση στην Αθήνα για να εξετάσουν τα ζητήματα της «ασφάλειας» στην κατεχόμενη χώρα, που τους ανησυχούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ