Κυριακή 22 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κατοχικό θράσος

Αυτό κι αν είναι θράσος! Δεν τους φτάνει που έκαναν αιματηρή στρατιωτική επέμβαση, δολοφονώντας και καταστρέφοντας ό,τι στεκόταν μπροστά τους. Δεν τους φτάνει που έστησαν την πιο σκληρή κατοχή, συνεχίζοντας να κατασφάζουν και να τρομοκρατούν έναν ολόκληρο λαό. Δεν τους φτάνει, που, για να στεριώσουν την κατοχή τους, εφάρμοσαν τον ορισμό του «διαίρει και βασίλευε» οργανώνοντας ομαδικές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, τώρα ζητούν και τα ρέστα. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιράκ, κάλεσε τους ηγέτες της χώρας (προφανώς, εννοεί τα διορισμένα από την κατοχή ανδρείκελα) να λάβουν ...νομοθετικά μέτρα, προκειμένου να επιταχυνθεί η συμφιλίωση στη χώρα μεταξύ σουνιτών και σιιτών. «Είναι πολύ σημαντικό να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ληφθούν αυτά τα νομοθετικά μέτρα το συντομότερο δυνατό», σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν είναι οι νόμοι που πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση αμέσως, αλλά ...η δυνατότητα που παρέχουν να μεταδώσουν την επιθυμία για συνεργασία». Θα ταίριαζε, ίσως, να θυμηθούμε το «...έλα να δεις τι έκανες», αλλά η υπόθεση του Ιράκ δεν προσφέρεται καθόλου για χιούμορ. Μόνο προχτές, τα θύματα ξεπέρασαν τους διακόσιους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και μωρά παιδιά...

Το «χρηματιστήριο δικαιωμάτων»

Ως «χρηματιστήριο δικαιωμάτων» εμφανίζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το σκηνικό εξαναγκασμού ξεπουλήματος χωραφιών και ενισχύσεων των μικρομεσαίων αγροτών στους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, ως αποτέλεσμα των κανονισμών της νέας ΚΑΠ.

Φέτος, για πρώτη φορά, η διαδικασία αγοραπωλησιών των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ (η προθεσμία είναι μέχρι 15 Μάη) και ήδη βγήκαν σε πολλά χωριά «κυνηγοί» δικαιωμάτων για να μαζέψουν ό,τι μπορούν από ηλικιωμένους μικροαγρότες και μικροκτηνοτρόφους και όποιους άλλους βρουν. Αγοραστές αυτών των δικαιωμάτων μπορούν άνετα να γίνουν επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες, καθώς και διάφορα νομικά πρόσωπα. Και όπως πάει το πράγμα, είναι φανερό ότι στα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ, που τους έχει δοθεί χρηματιστηριακή λειτουργία, θα τα συγκεντρώσουν μαζί με τα χωράφια εντός των επόμενων ετών λίγοι μεγάλοι επιχειρηματίες αγρότες και διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, ή και τράπεζες. Κι αυτό γιατί οι φτωχομεσαίοι αγρότες δε θα καταφέρουν να μείνουν στην αγροτική παραγωγή υπό τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι νέα ΚΑΠ και ΠΟΕ και θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν και γη και δικαιώματα σε τιμές λίμιτ ντάουν...

Στον αγώνα για τις λαϊκές ανάγκες η λύση

Οι δράσεις στήριξης της οικογένειας στις σύγχρονες «προκλήσεις» απαριθμήθηκαν στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «ο ρόλος της οικογένειας στη σύγχρονη εποχή» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Απρίλη από τη γενική γραμματεία εκπαίδευσης ενηλίκων του υπουργείου Παιδείας και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σαν πρόκληση φαντάζει στη λαϊκή οικογένεια ο ισχυρισμός ότι η συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης, συνέχεια αυτής του ΠΑΣΟΚ και υλοποίηση των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά της. Η ανεργία, τα μεροκάματα πείνας, τα ελαστικά ωράρια που καθιστούν για το γονιό πολυτέλεια την αφοσίωση στα παιδιά του, η συνεχής ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, καθημερινές έννοιες των εργαζομένων, πηγάζουν από αυτήν την πολιτική. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί και η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί στο πλαίσιο της διά βίου κατάρτισης μια σειρά προγράμματα για γονείς, θέλοντας να εμφανίσουν ένα κάλπικο ενδιαφέρον για τις ανάγκες τους (π.χ. σχολές γονέων). Στόχος τους, να κρύψουν από τους εργαζόμενους ότι η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων που είναι και ο μεγάλος ένοχος για τα συνεχώς ογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια.

Το παράπονο της εργοδοσίας...

«Τόσα συνδικάτα υπάρχουν, στο ΠΑΜΕ διαλέξατε να πάτε;», παραπονέθηκε η εργοδοσία του ιδιωτικού συνεργείου «Αριάνθη Ηλία ΕΠΕ» στις καθαρίστριες που έχει στη δούλεψή της για την καθαριότητα στον «Ευαγγελισμό».

Το αμάρτημα των καθαριστριών ήταν η συμμετοχή τους στην απεργία στις 29 Μάρτη που κήρυξαν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η εργοδοσία για να τους τρίξει τα δόντια προχώρησε σε απολύσεις δέκα καθαριστριών.

Ομως, ο συντονισμένος αγώνας των καθαριστριών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο με οργανωτή τις ταξικές δυνάμεις στο κλαδικό σωματείο των καθαριστριών, το σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» και τη συμπαράσταση δεκάδων ταξικών συνδικάτων της Αθήνας, έκαναν κουρελόχαρτο τις απολύσεις και η εργοδοσία τις επαναπροσέλαβε.

Τώρα, βέβαια, η εργοδοσία το γύρισε στις γαλιφιές και εμφανίζεται παραπονεμένη. Δεν πειράζει, όσο πιο δυσαρεστημένη είναι η εργοδοσία τόσο πιο καλά είναι για τους εργαζόμενους. Και θα είναι ακόμα καλύτερα όσο περισσότεροι εργαζόμενοι διαλέγουν και πηγαίνουν με το ΠΑΜΕ.

... και ο αποτελεσματικός αγώνας

Ο δρόμος με το ΠΑΜΕ είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός δρόμος στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία, το κεφάλαιο και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έχουν τη μεγάλη εκτίμηση της εργοδοσίας.

Και μπορεί η εργοδοσία του ιδιωτικού συνεργείου να ανακάλεσε τις απολύσεις, αλλά συνεχίζει τις πιέσεις με άλλα μέσα, όπως μετακινήσεις εκείνων που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις. Πρόκειται για ενέργειες - που πέρα απ' τον τρομοκρατικό τους χαρακτήρα - παραβιάζουν ακόμα και τις συμβατικές υποχρεώσεις της σύμβασης του συνεργείου με τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού».

Ηδη, προχτές μια ομάδα καθαριστριών ζήτησε ακρόαση απ' το Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα. Τελικά, κλείστηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των καθαριστριών με τη διοίκηση του νοσοκομείου για χτες η οποία αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Γιατί η Διοίκηση του «Ευαγγελισμού» δείχνει απροθυμία συντασσόμενη έτσι - εκ των πραγμάτων - με την εργοδοσία που αμείβει τις καθαρίστριες με μισθούς πείνας;

ΒΙΒΛΙΟ
Για τους δίκαιους και άδικους πολέμους

«...Το ζήτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της διεθνούς πολιτικής του χρηματιστικού κεφαλαίου, που κυριαρχεί σήμερα σε όλο τον κόσμο και γεννά αναπόφευκτα νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που γεννά αναπόφευκτα ένα πρωτάκουστο δυνάμωμα της εθνικής καταπίεσης, της διαρπαγής, της καταλήστευσης, του στραγγαλισμού των αδύνατων, καθυστερημένων, μικρών λαών από μια χούφτα "προηγμένες" δυνάμεις - το ζήτημα αυτό έγινε από το 1914 το αγκωνάρι όλης της πολιτικής όλων των χωρών της υδρογείου. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους». Από το άρθρο «Η Τέταρτη Επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης». Είναι μόνο μία παράγραφος από ένα άρθρο που έγραψε ο μεγάλος επαναστάτης και θεωρητικός της ιδεολογίας της εργατικής τάξης το 1921. Μοιάζει σαν να γράφτηκε και να μιλά για την εποχή μας. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει μια συλλογή από άρθρα όπου ο Β. Ι. Λένιν αναλύει με επιστημονικό τρόπο τον ταξικό χαρακτήρα των πολέμων. Ετσι στο λόγο του «Στο 1 Πανρωσικό Συνέδριο για την εξωσχολική μόρφωση» διευκρινίζει «...υπάρχει πόλεμος και πόλεμος, ότι υπάρχουν πόλεμοι δίκαιοι και άδικοι, προοδευτικοί και αντιδραστικοί, πόλεμοι των πρωτοπόρων τάξεων και πόλεμοι των καθυστερημένων τάξεων, πόλεμοι που εξυπηρετούν την εδραίωση της ταξικής καταπίεσης και πόλεμοι που εξυπηρετούν την ανατροπή της». Ενα βιβλίο χρήσιμο σε κάθε κομμουνιστή, σε κάθε εργαζόμενο που αναζητά πραγματικές απαντήσεις για το χαρακτήρα των εξελίξεων στο σύγχρονο στάδιο του ιμπεριαλισμού.Το βιβλίο κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις:Σύγχρονη Εποχή

Λουίς Ποσάδα Καρίλες

Γρηγοριάδης Κώστας

Απελευθερώθηκε με εγγύηση 350.000 δολαρίων, την περασμένη Πέμπτη ένας από τους πιο γνωστούς εγκληματίες, ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, υπεύθυνος για την ανατίναξη του αεροσκάφους της «Cubana» το 1976 και το θάνατο των 73 επιβατών του, για τις βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία της Αβάνας, για το βρώμικο ρόλο που έπαιξε ενάντια στους «Σαντινίστας» και πολλές άλλες εγκληματικές πράξεις.

Για την απελευθέρωσή του και τις συνέπειές της, φέρει την αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να εξαγοράσει τη σιωπή του πρώην πράκτορα της CIA, ώστε να μην αποκαλύψει «ευαίσθητες» πληροφορίες για τα εγκλήματα που έχει πράξει υπό τις εντολές της. Η απόφαση αυτή έρχεται παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του φιλειρηνικού κινήματος και του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης που από την αρχή έχουν ζητήσει τη δίωξή του ως εγκληματία, καθώς και την έκδοσή του στην Κούβα ή τη Βενεζουέλα. Αποτελεί, επίσης, προσβολή απέναντι στον κουβανικό λαό και τις οικογένειες των συγγενών των θυμάτων, αλλά και το λαό των ΗΠΑ, αφού στην ουσία τον περιγελά με το να διακηρύττει «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και την ίδια ώρα προστατεύει έναν αποδεδειγμένο εγκληματία. Τη στιγμή, μάλιστα, που κρατά φυλακισμένους πάνω από 8 χρόνια τους πέντε Κουβανούς πατριώτες, γιατί θέλησαν να προστατεύσουν την πατρίδα τους από φονιάδες όπως ο Καρίλες.


Κ.Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ