Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ανασυγκρότηση» για το κεφάλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ελλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού - προγραμματισμού των αναγκαίων έργων, επικάλυψη και σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων και υπουργείων, καθυστερήσεις και αποσπασματικότητα των παρεμβάσεων, χαρακτηρίζουν το έργο της κυβέρνησης, όσον αφορά στις πυρόπληκτες περιοχές, που μπορούν να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, δυσχεραίνοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την έως τώρα πορεία της λεγόμενης ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, του «Παρατηρητηρίου ανασυγκρότησης», που στελεχώνεται από εκπροσώπους του ΤΕΕ, του ΔΣΑ, του ΓΕΩΤΕΕ, του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει:

  • Υπάρχουν καθοριστικής σημασίας καθυστερήσεις στην κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέων και στη σύνταξη των δασικών χαρτών των πυρόπληκτων περιοχών, που πρέπει να γίνει με ορθή επιστημονικά μέθοδο και όχι με την ατελή της οριοθέτησης που προωθείται.
  • Δεν έχει γίνει ακόμη η εκτίμηση των κινδύνων και αιτιών των πλημμυρών στις πληγείσες περιοχές, ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία.
  • Δε διαφαίνεται κανένας προγραμματισμός για την καταγραφή των ζημιών και αποκατάσταση των αγροτικών και δασικών εκτάσεων.
  • Αποσπασματικές είναι και οι δράσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή, στην αποκατάσταση βιοτόπων (Καϊάφα), της Αρχαίας Ολυμπίας και των περιοχών NATURA.

Μα είναι φυσιολογικά όλα αυτά, θα λέγαμε εμείς. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας, άλλα έχει στο νου της κι όχι την πραγματική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών: Το πώς θα προωθήσει την εμπορευματοποίηση των καμένων, πώς θα ενταθεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και πώς στα καμένα θα «φυτρώσουν» τουριστικά μεγαθήρια και αγροτοτουριστικά συγκροτήματα πολυτελείας.

Ρίχνουν το καρότο της «αξιολόγησης»

Με το «καρότο και το μαστίγιο» περνάει η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Μπροστά στην αντίδραση φοιτητών, σπουδαστών και πανεπιστημιακών που κινητοποιούνται από την αρχή της χρονιάς ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών και μέσω της οδηγίας, η κυβέρνηση ρίχνει το «καρότο» της δήθεν «αξιολόγησης» των κολεγίων. Είναι δηλωμένη από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας η πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία 36/05 - που εξισώνει επαγγελματικά τους αποφοίτους των διαφόρων κολεγίων και ΚΕΣ με τους πτυχιούχους πανεπιστημίων και ΤΕΙ και στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.

Με την «αξιολόγηση» η κυβέρνηση ρίχνει το σύνθημα της εκκίνησης της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, προβάλλοντας ως αντιστάθμισμα στην απελευθέρωση της αγοράς της «εκπαίδευσης», το δήθεν έλεγχο των επιχειρήσεων αγοραπωλησίας πτυχίων. Οι δε επιχειρηματίες επιδιώκουν την «αξιολόγηση» για λόγους διαφήμισης, αξιοποιώντας το «κύρος» που τους προσδίδει μια πιστοποίηση από το κράτος. Από κοντά και η Σύνοδος των Πρυτάνεων που έχει προθυμοποιηθεί να συμμετέχει στην «αξιολόγηση» των κολεγίων.

Εκείνο που επιμελώς κρύβουν είναι ότι κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει στα κολέγια, καθώς με βάση την οδηγία 36/05 οι «εκπαιδευτικές» επιχειρήσεις που λειτουργούν με το σύστημα της δικαιόχρησης υπόκεινται στον έλεγχο αποκλειστικά και μόνο του μητρικού ιδρύματος του εξωτερικού!

Ζητιανεύοντας φιλανθρωπίες

«Παράδειγμα και οδηγό για την ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που αυτή την περίοδο γιορτάζει τα 170 του χρόνια. Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι: «Το καλό παράδειγμα των εθνικών ευεργετών και χορηγών στην ανάπτυξη του ΕΜΠ, ένας ρόλος που είναι και σήμερα ευκταίος και αναγκαίος για τα ελληνικά πανεπιστήμια». Με άλλα λόγια, αντί για γενναία χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο υφυπουργός έδωσε το σύνθημα για γενίκευση της χρηματοδότησης από ιδιώτες, για γενίκευση της εξάρτησης των ιδρυμάτων από το κεφάλαιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τα πράγματα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η Κομισιόν ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα τη δημιουργία ενός φόρουμ με σκοπό «την αύξηση των φιλανθρωπικών συνεισφορών για την έρευνα»!

Ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα δηλαδή, θα είναι ο «φτωχός συγγενής» που θα περιμένει φιλανθρωπίες από οργανώσεις και επιχειρηματικούς ομίλους, άλλους χορηγούς για να προχωρήσει. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, όπως και του ΠΑΣΟΚ, που έχει χαραχτεί για την ανώτατη εκπαίδευση. Μπορεί άραγε με τέτοια χρηματοδότηση να χαράζουν τα ιδρύματα στρατηγική ανάπτυξης της έρευνας υπέρ των λαϊκών αναγκών;

Για το... περιβάλλον

Θετικός στην επιδότηση των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων για την αγορά οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον, εμφανίστηκε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε πρόσφατα με τους εκπροσώπους τους.

Ο νέος υπουργός έχει ριχτεί με τα «μούτρα» στη... σωτηρία του περιβάλλοντος. Από τα σχέδια για πιλοτικά προγράμματα οικοδόμησης περιβαλλοντικών «φιλέτων», όπως η περιοχή της λίμνης Καϊάφα που προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες, στα «πράσινα» - ενοικιαζόμενα - αυτοκίνητα.

Κάποιος κακόπιστος θα έλεγε ότι ο υπουργός εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχει για να εξυπηρετήσει έμπρακτα τα συμφέροντα επιχειρηματικών κλάδων του τουρισμού, αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο πολύ εκτιμά την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του.

Μόλις αναπτυχθούν και οι τουριστικές κατοικίες με τον υψηλότατο συντελεστή δόμησης, από τις μεγάλες ξένες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εδώ και καιρό, ας διοργανώσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και μια ωραία γιορτή για να τιμήσει το (προσοδοφόρο) περιβάλλον...

ΒΙΒΛΙΟ
Με τους ανθρώπους του μόχθου

Στις επάλξεις του αγώνα και της δημοσιογραφίας

Αλλο ένα βιβλίο του πολύ δικού μας ανθρώπου. Του Γιώργη Μωραΐτη. Επίσης ένα βιβλίο βασισμένο σε πολύ δικό μας περιβάλλον, αφού στηρίζεται στις εμπειρίες του συγγραφέα από την προσφορά του στο «Ριζοσπάστη». Οπως ο ίδιος λέει στον πρόλογο: «Οι απλοί άνθρωποι γράφουν την Ιστορία. Οι "άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς". Δηλαδή οι εργάτες, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι. Κι ούτε νοιάζονται αν τους γράψει ή θα τους ξεγράψει η Ιστορία... Η δημοσιογραφία, πάντως, η κομμουνιστική πρέπει να βρίσκεται κοντά τους, να παρακολουθεί τον αγώνα τους και να καταγράφει τη δράση τους. Και όχι από υποχρέωση, μόνο ως λειτούργημα. Αλλά από επαναστατικό καθήκον. Να γίνεται ένα μαζί τους, να ζει την αγωνία τους, να μπαίνει στις σκέψεις τους, να εξηγεί τα προβλήματά τους και να τους δίνει κουράγιο. Να διεισδύει και στη συνείδησή τους, να επιδρά, να τους δίνει δύναμη και προοπτική. Ωστε η καρδιά τους να φτάσει και να χτυπά τον ίδιο χτύπο με το δικό τους σύμβολο. Με το "δρεπάνι και το σφυρί"»... Με τέτοιες αρχές και αξίες πορεύτηκε ο Γιώργης και στη δημοσιογραφία και αυτές τις εμπειρίες του καταγράφει με το γνωστό λιτό και πάντα ολοζώντανο ύφος.

Η παραγωγή της έκδοσης έχει γίνει από τις Εκδόσεις «Golema».

Βίκτορ Γιουστσένκο

Νέο αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο κατέθεσε πρόσφατα στο κοινοβούλιο της χώρας ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουστσένκο. Ο ηγέτης της λεγόμενης «πορτοκαλί» επανάστασης - γνωστός για την επιδίωξή του να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και υπερασπιστής των συμφερόντων της άρχουσας τάξης - προτείνει νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 4 χρόνων και πρόστιμο από 100 έως 300 φορές τον κατώτατο μισθό, σε όποιον δημόσια αμφισβητήσει την ταύτιση του λιμού του 1932-1933 με τη «γενοκτονία του λαού της Ουκρανίας».

Στην ουσία επιχειρείται να αποδοθεί στο Κόμμα των Μπολσεβίκων η πρόθεση της φυσικής εξόντωσης του λαού της Ουκρανίας, παραποιώντας ουσιαστικά τα ιστορικά γεγονότα και την ταξική πάλη με τους τσιφλικάδες, που σε συνδυασμό με τη χαμηλή σοδειά εκείνων των χρόνων οδήγησε στο λιμό.

Ας μην ξεχνάμε, φυσικά, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι μέρος μιας συνολικής αντικομμουνιστικής υστερίας, όπου επιχειρείται η απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και η ηρωοποίηση των εθνικιστών και των φιλο-φασιστικών οργανώσεων της Ουκρανίας που συνεργάστηκαν με τους ναζί και χαρακτηρίζονται πλέον από επίσημα χείλη ως «πατριώτες» και «πατριωτικές οργανώσεις».


Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ