Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Ανασυγκρότηση» για το κεφάλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ελλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού - προγραμματισμού των αναγκαίων έργων, επικάλυψη και σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων και υπουργείων, καθυστερήσεις και αποσπασματικότητα των παρεμβάσεων, χαρακτηρίζουν το έργο της κυβέρνησης, όσον αφορά στις πυρόπληκτες περιοχές, που μπορούν να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, δυσχεραίνοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την έως τώρα πορεία της λεγόμενης ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, του «Παρατηρητηρίου ανασυγκρότησης», που στελεχώνεται από εκπροσώπους του ΤΕΕ, του ΔΣΑ, του ΓΕΩΤΕΕ, του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει:

  • Υπάρχουν καθοριστικής σημασίας καθυστερήσεις στην κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέων και στη σύνταξη των δασικών χαρτών των πυρόπληκτων περιοχών, που πρέπει να γίνει με ορθή επιστημονικά μέθοδο και όχι με την ατελή της οριοθέτησης που προωθείται.
  • Δεν έχει γίνει ακόμη η εκτίμηση των κινδύνων και αιτιών των πλημμυρών στις πληγείσες περιοχές, ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία.
  • Δε διαφαίνεται κανένας προγραμματισμός για την καταγραφή των ζημιών και αποκατάσταση των αγροτικών και δασικών εκτάσεων.
  • Αποσπασματικές είναι και οι δράσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή, στην αποκατάσταση βιοτόπων (Καϊάφα), της Αρχαίας Ολυμπίας και των περιοχών NATURA.

Μα είναι φυσιολογικά όλα αυτά, θα λέγαμε εμείς. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας, άλλα έχει στο νου της κι όχι την πραγματική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών: Το πώς θα προωθήσει την εμπορευματοποίηση των καμένων, πώς θα ενταθεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και πώς στα καμένα θα «φυτρώσουν» τουριστικά μεγαθήρια και αγροτοτουριστικά συγκροτήματα πολυτελείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ