Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Νέα ένταση στην επίθεση κατά των λαών

Με νέα ένταση συνεχίζεται η διαρκής επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) κατά των λαών μετά και τις σημαντικές αποφάσεις που πήραν οι ηγέτες της στις Βρυξέλλες σε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα.

Η Σύνοδος Κορυφής, που έγινε την περασμένη βδομάδα, ήταν εξαιρετικά αποδοτική για τα ευρωμονοπώλια και το πολιτικό καθεστώς τους. Μια απλή απαρίθμηση των σοβαρότερων αποφάσεων αρκεί για του λόγου το αληθές.

-- Απόφαση για αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο, διεκδικώντας «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην επιβολή της ανεξαρτητοποίησης της σερβικής επαρχίας.

-- Απόφαση για εφαρμογή από τα κράτη - μέλη των «κοινών αρχών» για την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων («flexicurity» - «ευελφάλεια»).

-- Απόφαση για προληπτική αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών μαζών με την ενίσχυση των μηχανισμών ευρωκαταστολής.

-- Απόφαση για να ενταθεί το κυνήγι και η άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών και ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

-- Την πρώτη μέρα οι «27» υπέγραψαν πανηγυρικά το νέο «ευρωσύνταγμα» στη Λισαβόνα, αποκτώντας ένα επιπλέον ισχυρό εργαλείο στην πορεία αντιδραστικοποίησης της ΕΕ.

Είναι φανερό ότι οι κυβερνήσεις των «27» δε χαλαρώνουν ούτε στιγμή τους ρυθμούς της γενικευμένης επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των λαών εντός και εκτός της ΕΕ.

Η απόφαση των «27» για την οργάνωση στρατιωτικής αποστολής στο Κόσσοβο, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας αυτής, αποτελεί αναντίρρητα ισχυρό μοχλό για την επιβολή μιας τέτοιας «λύσης». Επιπλέον, καταδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό στη βίαιη αλλαγή και επαναχάραξη των συνόρων μέσω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Από την άποψη αυτή δεν προκαλεί βέβαια έκπληξη η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ που, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί τους, επισείει «τα ελληνικά συμφέροντα» (σ.σ. του κεφαλαίου) στην περιοχή για να συμμετάσχει πιο ενεργά στην ιμπεριαλιστική αποστολή, αδιαφορώντας για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο αρνητικό προηγούμενο τόσο στη περίπτωση της Κύπρου - με δεδομένη την κατοχή του βόρειου τμήματός της και το ψευδοκράτος- όσο επίσης και σε τυχόν ανακίνηση ανάλογων ζητημάτων στη Θράκη με δεδομένη την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας.

Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου μπορεί να αναβάλλεται για την άνοιξη, αλλά η ΕΕ δηλώνει πανέτοιμη να στείλει στρατιωτική δύναμη περίπου 1.800 ατόμων για να αναλάβουν τη «διοίκηση» του νέου προτεκτοράτου.

Ο οδοστρωτήρας της «Flexicurity»

Η προώθηση όμως της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου δεν ήταν η μόνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Μπορεί να μην έγινε ως συνήθως εκτενής συζήτηση ακριβώς γιατί είναι δεδομένη η ομοφωνία, όμως οι «27» έβαλαν μπροστά τον οδοστρωτήρα της «flexicurity» («ευελφάλεια»).

Ενταγμένη στη στρατηγική της Λισαβόνας, επιδιώκει να καθιερώσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις ως κυρίαρχη μορφή απασχόλησης. Οι «27» δεν άφησαν περιθώρια για αυταπάτες. Προσυπέγραψαν φαρδιά - πλατιά τις «κοινές αρχές» που υιοθέτησαν στην αρχή του μήνα οι υπουργοί Απασχόλησης, οι οποίοι ορίζουν σαφώς ότι στο εξής πρέπει να υπάρχουν περισσότερο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις εργασίας, να «απελευθερωθούν» οι απολύσεις, να ενισχυθεί η διά βίου απασχόληση και κατάρτιση...

Οι «αρχές» αυτές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τα κράτη - μέλη «κατά τη χάραξη και την εφαρμογή των εθνικών πολιτικών που επιδιώκουν συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας», αξίωσαν οι «27».

Ακόμα πιο συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην εαρινή Σύνοδο, όπου το βασικό θέμα είναι ο προσδιορισμός των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του «νέου τριετούς κύκλου» της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Ηδη οι «27» προϊδέασαν ότι έχουν επιλεγεί οι τομείς της Παιδείας και της έρευνας, τα δημόσια οικονομικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ενιαία αγορά και φυσικά η «flexicurity». Ξεκάθαρη είναι η κατεύθυνση της ΕΕ για επέκταση του εργάσιμου βίου μέχρι ...το τέλος. «Θα πρέπει να αναπτυχθεί η προσέγγιση του κύκλου ζωής προς την εργασία, με το να προωθηθεί η παράταση του ενεργού επαγγελματικού βίου και ο εκσυγχρονισμός των συνταξιοδοτικών συστημάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ.

Η αντιλαϊκή επίθεση έχει στο στόχαστρό της τους μετανάστες, τους οποίους η ΕΕ κυνηγά ανελέητα, εντείνοντας ταυτόχρονα την άγρια εκμετάλλευσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύονται οι μηχανισμοί φρούρησης των ευρωπαϊκών συνόρων (Frontex) και «επαναπροώθησης» στις χώρες από τις οποίες έφυγαν κυνηγημένοι.

Προληπτική τρομοκρατία

Καθώς επιταχύνεται η επίθεση στα δικαιώματα των λαών, οι κυβερνήσεις της ΕΕ λαμβάνουν διαρκώς νέα μέτρα για να θωρακίσουν το ευρωοικοδόμημα από την οργή των λαών. Ορίζεται σαφώς ότι πολιτικός στόχος είναι η ριζοσπαστικοποίηση των λαών και ειδικά των νέων και εφαρμόζεται τακτική προληπτικής καταστολής. Ολα αυτά εννοείται στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Στο κείμενο των συμπερασμάτων εκφράζεται σαφώς η βούληση των «27» να προχωρήσουν «στη στρατηγική για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών και μάλιστα στο ζήτημα της ριζοσπαστικοποίησης των νέων και του ρόλου του Διαδικτύου (internet)». Στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» προχωρά η συγκρότηση υπερεθνικών μηχανισμών καταστολής («Γιούροπολ», «Γιουροτζάστ»), η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ειδικών μονάδων επέμβασης («ΑΤΛΑΣ») κ.ά.

Στην πρώτη γραμμή η κυβέρνηση

Θέση στην πρώτη γραμμή της υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της ΕΕ έχει λάβει προ πολλού η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας αναγορεύσει την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ως προτεραιότητα το επόμενο διάστημα.

Η επίδειξη αποφασιστικότητας που έκανε ο Κ. Καραμανλής την Παρασκευή στις Βρυξέλλες δείχνει ότι σχεδιάζει να επιταχύνει την κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, πιθανότατα αμέσως μετά τις γιορτές.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δείξει ότι τάχα τον αφήνουν «αδιάφορο» οι αγώνες των εργαζομένων και η καθολική αντίθεσή τους στα αντιασφαλιστικά μέτρα, αλλά στην πραγματικότητα άφησε να διαφανεί ότι αυτό ακριβώς είναι που φοβάται, ο πολιτικοποιημένος και ασταμάτητος ταξικός αγώνας του λαού. Το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα δοθούν σημαντικές μάχες.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το φόβο ...του ιρλανδικού «ΟΧΙ» (2008-07-02 00:00:00.0)
«Καταψήφιση» της συμφοράς (2008-06-12 00:00:00.0)
«Σήμα» για νέο τριετή κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης (2008-03-13 00:00:00.0)
Να μην αναγνωριστεί (2008-02-28 00:00:00.0)
Ανοίγει νέο γύρο αντιπαραθέσεων, πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (2008-02-19 00:00:00.0)
Πάλη κατά της στρατηγικής της Λισαβόνας και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων (2007-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ