Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στις 8 Σεπτέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Συνέντευξη Τύπου από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
Το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε και επίσημα χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νεολαία, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο για να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση και στο κεφάλαιο ότι ο εμπαιγμός δεν θα περάσει, ότι οι παραγωγοί του πλούτου δεν θα ανεχτούν μια ζωή μέσα στη μιζέρια, στην εξαθλίωση, στους πολέμους, για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων στην οικονομία.

Απέναντι στην επικίνδυνη εμπλοκή και τη νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Εισηγητικά, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «διανύουμε μια περίοδο πυκνών, δυσμενών εξελίξεων για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Και οι πυρκαγιές και τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν κοινό παρονομαστή από τον οποίο πρέπει να απαλλαγεί ο λαός μας για να δει άσπρη μέρα. Οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων για τη νέα, πιο βαθιά και ύπουλη παραπλάνηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για "πέρασμα στην κανονικότητα", για "τέλος των μνημονίων", για "επιστροφή στην ανάπτυξη" και μάλιστα "δίκαιη". Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε επαγρύπνηση, καθώς η συγκυβέρνηση ανέλαβε να ακονίσει τα μαχαίρια του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων για τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοκαρχαριών, βάζοντας τη χώρα μας για τα καλά στο πεδίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με αρνητικές και απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό μας».

Οπως υπογράμμισε, «στις 21 Αυγούστου, τη μέρα που η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει την έξοδο από τα μνημόνια, οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι θα είναι εδώ. Η "μεταμνημονιακή Ελλάδα" όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ. Το ελληνικό κεφάλαιο βλέπει ευκαιρίες στη μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό "ενεργειακό, εμπορικό και επικοινωνιακό κόμβο" στην περιοχή. Οι ελληνικοί όμιλοι θέλουν να πάρουν μέρος σε μεγάλες δουλειές και επενδυτικά σχέδια, να ανοιχτούν σε νέες αγορές (δρόμοι, λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια, κ.λπ.). Για λογαριασμό αυτών των επενδύσεων τσακίζονται εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σπρώχνεται ο λαός μας σε επικίνδυνους δρόμους, σε δρόμους αποσταθεροποίησης, με ανυπολόγιστους κινδύνους για την ασφάλεια, την ελευθερία και την κυριαρχία του».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, τόνισε, «ο ελληνικός λαός είναι ανάγκη με την πάλη του να δρομολογήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την αποδέσμευση της χώρας από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά, ενάντια στο σύστημα που γεννάει τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους και την προσφυγιά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι στη φετινή 83η ΔΕΘ τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να αποτελέσει η Ελλάδα έδαφος για τις επιχειρήσεις στη διείσδυσή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά το πλαίσιο πάλης, τόνισε: «Οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουμε να συσπειρώνουμε δυνάμεις σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με πείσμα να φτάσουμε παντού, ακόμη και αυτές τις δύσκολες καλοκαιρινές ώρες, με κάλεσμα να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για: Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων. Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Κάτω οι φόροι - να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων».

Να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε κλάδο

Ο Γιάννης Κουρμούλης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στις αντιδραστικές - εχθρικές εξελίξεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και στη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού που βάζει πλάτη στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Οπως είπε, «η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει δημιουργήσει μια δραματική κατάσταση, κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, των κοινωνικών υπηρεσιών. Οι δυνατότητες ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού ακόμα και σε περιστατικά όπως οι τελευταίες πυρκαγιές στην Αττική είναι αποκαλυπτικές για το πού βρισκόμαστε σήμερα.

Αντίστοιχα, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει μέχρι και 6 μισθούς στα χρόνια της κρίσης, έχουν ξηλωθεί δικαιώματα και κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών. Οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται, με συμβασιούχους, ωφελούμενους, εργολαβικούς, μερικώς απασχολούμενους να είναι περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, προσλήψεις στο Δημόσιο και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης σε Παιδεία, Υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Παλεύει ενάντια στην "αξιολόγηση" των δημοσίων υπαλλήλων, για κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων στο Δημόσιο».

Η Ελένη Μπακιρλή, από τη Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας με τη διαρκή υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Ανέδειξε το «μανατζάρισμα» της Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με νοσοκομεία - επιχειρήσεις που στοχεύουν σε έσοδα από την πώληση υπηρεσιών.

Στάθηκε επίσης στις τραγικές συνθήκες στις προνοιακές μονάδες, στην έλλειψη δημόσιων κέντρων αποκατάστασης και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις περίφημες ΤΟΜΥ που λειτουργούν ακόμη πιο υποβαθμισμένα, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού να μετατρέπεται σε «κόφτη» σε ό,τι αφορά την πρόσβαση ασθενών σε ειδικούς γιατρούς και εξετάσεις και στις δευτεροβάθμιες μονάδες Υγείας.

Ο Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», αναφέρθηκε στις τεράστιες περικοπές στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις που θα έρθουν το 2019, όπως και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους με δήθεν αντίμετρα. Και τόνισε: «Θα συμμετάσχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο μαζί με τα παιδιά μας. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες με περιοδείες, ενημερωτικές δράσεις για να μπορέσουμε να συσπειρώσουμε περισσότερους συνταξιούχους στον αγώνα ενάντια στη λαίλαπα που έρχεται».

Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους της Αττικής

Εισηγητικά στην συνέντευξη Τύπου εκφράστηκε η συμπαράσταση στους κατοίκους των περιοχών που έχουν χτυπηθεί στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, πρώτα και κύρια στις οικογένειες που θρηνούν θύματα ή έχουν ανθρώπους τους στο νοσοκομείο. Τονίστηκε ότι οι ταξικές δυνάμεις είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα προκειμένου να παρέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί.

Ηδη έχουν συγκεντρωθεί χρήματα, είδη πρώτης ανάγκης και αίμα. Οπως αναφέρθηκε, η ανταπόκριση των μελών των συνδικάτων είναι πέρα από κάθε προσδοκία, από χώρους δουλειάς σε κάθε κλάδο.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ: Συνέντευξη Τύπου για το αγωνιστικό σχέδιο δράσης ενόψει της ΔΕΘ

-- Ξενοδοχεία Χαλκιδικής - Πιερίας: Συνέντευξη με αφορμή την πρόσφατη περιοδεία του ΠΑΜΕ σε μεγάλους χώρους δουλειάς

-- «Ανακύκλωση» Ηρακλείου: Νέες κινητοποιήσεις απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας

-- Εργατικά Φεστιβάλ: Ανταποκρίσεις από τα Εργατικά Φεστιβάλ που οργανώθηκαν σε Λέσβο και Ηράκλειο

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΠΙΕΡΙΑΣ
Πίσω από τη βιτρίνα των «ναυαρχίδων» η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων

Συνέντευξη με τον Κ. Τσιαούση, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής

Τα «ρεκόρ» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού πηγαίνουν «πακέτο» με την ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους του κλάδου
Τα «ρεκόρ» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού πηγαίνουν «πακέτο» με την ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους του κλάδου
Κλιμάκιο της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες περιοδεία σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Πιερίας και της Χαλκιδικής, συνομιλώντας με τους εργαζόμενους σε αυτές.

Ανάμεσα στους χώρους που επισκέφτηκε, ήταν 3 ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου «SANI - IKOS» των αδελφών Ανδρεάδη στη Χαλκιδική και το «Mediterranean Village» στην Πιερία, μονάδες στις οποίες απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Με αφορμή αυτήν την περιοδεία και τη συζήτηση των συνδικαλιστών με πάρα πολλούς εργαζόμενους, για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς με την κλιμάκωση της εκμετάλλευσης, όπως και για την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Κυριάκο Τσιαούση, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ.

***

-- Είδαμε και τις προηγούμενες μέρες ξανά σειρά από ρεπορτάζ και άρθρα για τα «όσκαρ» και τα «ρεκόρ» του Τουρισμού, για τις αφίξεις, για τα επιχειρηματικά κέρδη. Πώς αποτυπώνεται όλη αυτή η «άνθηση» του κλάδου στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτόν, στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματά τους;

-- Στην πραγματικότητα, όλη αυτή η ανάπτυξη του Τουρισμού «πηγαίνει πακέτο» με όλο και περισσότερα χτυπήματα στη ζωή των εργαζομένων, μέσα αλλά κι έξω από τους χώρους δουλειάς. Τα εισοδήματα παραμένουν στα επίπεδα που εξελίχτηκαν μετά το 2012, αν όχι και χειρότερα. Η ονομαστική μείωση των μισθών στις περισσότερες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει το 40%, ενώ η κατακόρυφη αύξηση του χρόνου εργασίας μειώνει στην πραγματικότητα ακόμα παραπέρα τις έτσι κι αλλιώς πενιχρές αμοιβές των εργαζομένων. Σε έναν κλάδο με μεγάλο κερδοφορία, η αβεβαιότητα των εργαζομένων αυξάνεται, καθώς ενισχύονται συνεχώς οι δεκάδες μορφές ελαστικών εργασιακών σχέσεων.


Το χτύπημα στους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, η επίθεση από τη μεγαλοεργοδοσία, πατάει στην πολιτική στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που ακολουθεί η κυβέρνηση, στα χνάρια των προκατόχων της. Αυτή η επιδείνωση, στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου ανάπτυξης, εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των εργαζομένων (με εξαίρεση κάποια στελέχη) αμείβονται με τα ψίχουλα της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και όχι με την κλαδική ΣΣΕ, όταν μάλιστα ακόμη και η δεύτερη περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού.

Αντίστοιχα, οι εποχικοί εργαζόμενοι, που αποτελούν μεγάλο τμήμα των εργαζομένων του κλάδου, όλα τα τελευταία χρόνια χάνουν και μια σειρά από άλλα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα τα χτυπήματα που βλέπουν στο εποχικό επίδομα ή το επίδομα ανεργίας, στο ύψος του ποσού αλλά και σε διάρκεια. Κι όλα αυτά, μάλιστα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μετατρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά τον ΟΑΕΔ σε έναν μηχανισμό παροχής ζεστού χρήματος στους μεγαλοεργοδότες.

-- Περιοδεύσατε τις προηγούμενες μέρες σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική και την Πιερία. Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε αυτές τις «ναυαρχίδες» του Τουρισμού στην περιοχή;

-- Παλιότερα η εντατικοποίηση στη δουλειά περιοριζόταν σε δυο ή τρεις μήνες. Σήμερα διαπερνά όλες τις μέρες της θερινής περιόδου και όχι μόνο, μιας και τα 30 εκατομμύρια εισερχόμενου τουρισμού κατανέμονται όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και την άνοιξη και το φθινόπωρο. Σε πόλεις όπως η Αθήνα, οι πληρότητες των ξενοδοχείων ξεπερνούν το 80% για παραπάνω από 9 μήνες το χρόνο. Οι προσλήψεις εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία αυξημένες, ωστόσο όχι μόνο δεν επαρκούν για τον όγκο δουλειάς, αλλά η εκτεταμένη αξιοποίηση της μαθητείας, της πρακτικής άσκησης και άλλων προγραμμάτων κατάρτισης δεν μπορούν να θεωρηθούν θέσεις εργασίας, αφού ούτε αμείβονται σαν τέτοιες ούτε κι ασφαλίζονται. Εργαζόμενοι και πρακτικάριοι ζουν κι εργάζονται ατέλειωτες ώρες, σε συνθήκες δουλειάς αλλά και διαμονής που ελάχιστα απέχουν από την περιγραφή που θα δίναμε για τη ζωή σύγχρονων δούλων.

Στις τελευταίες περιοδείες εντοπίσαμε πράγματα και καταστάσεις που αφορούν βέβαια και γενικότερα τον κλάδο. Μεταξύ άλλων, εργαζόμενοι που αν το «απαιτεί η δουλειά» θα κάνουν πολλές μέρες να πάρουν ρεπό, που απασχολούνται με σπαστά ωράρια - στην πράξη αυτό σημαίνει όλη μέρα στη δουλειά - με εναλλαγή πόστων και καθηκόντων.

Επίσης, σοβαρό ζήτημα είναι οι κίνδυνοι στους χώρους δουλειάς και τα εργατικά «ατυχήματα». Οταν ένας εργαζόμενος απασχολείται με τέτοιους όρους, σε συνδυασμό με τα λειψά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, καταλαβαίνετε τι συνέπειες μπορούν να υπάρξουν. Η πείρα μάλιστα από τους χώρους δουλειάς δείχνει ότι ελάχιστα από τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν γίνονται γνωστά.

Η «υγιής επιχειρηματικότητα» και η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και το λαό

-- Ιδιαίτερα στη Χαλκιδική, προβάλλεται για παράδειγμα ότι η δράση του ομίλου «SANI - IKOS» αποτελεί πρότυπο «υγιούς επιχειρηματικότητας» και οι ιδιοκτήτες του είναι ούτε λίγο - ούτε πολύ «ευεργέτες». Πώς το σχολιάζετε;

-- Ναι, ως «πρότυπο» προβάλλεται το να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στην ώρα τους και να τους κολλάνε τα ένσημα, που κι αυτά βέβαια δεν είναι δεδομένα! Πίσω από τα τεράστια έσοδα τέτοιων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κρύβεται η αύξηση της εκμετάλλευσης, που συνοδεύεται σχεδόν πάντα από ιδεολογήματα και προπαγανδιστικά φυλλάδια για τον «ευεργέτη» μέτοχο - αφεντικό. Η πείρα της ερήμωσης περιοχών γύρω από «all inclusive» ξενοδοχεία, όπου κανείς εκτός του μονοπωλίου δεν κερδίζει (γιατί κανείς δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί), δείχνει στην πραγματικότητα ότι ούτε οι εργαζόμενοι ούτε και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν βλέπουν βελτίωση στη ζωής τους, ενώ και των δύο αναγκαστική επιλογή είναι η απόλυτη εξάρτηση από γιγάντιους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα ορίζουν τόσο την τιμή της εργατικής δύναμης όσο και άλλες πλευρές, όπως τι θα παράγει και πόσο η κάθε περιοχή, με βάση μονάχα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ιδεολόγημα «επιχειρηματίας - σωτήρας» το αξιοποιεί το πολιτικό προσωπικό των μεγαλοεπιχειρηματιών, με πρωταγωνίστρια την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας την όλη απάτη περί «δίκαιης ανάπτυξης».

Και τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από όσα αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες κ.ά. από αυτήν την «υγιή επιχειρηματικότητα». Υπάρχουν, όμως, και μια σειρά άλλες πλευρές. Αυτοί οι «ευεργέτες» είναι οι ίδιοι που μετατρέπουν το λαϊκό δικαίωμα των διακοπών σε πανάκριβο εμπόρευμα, ενώ δραστηριοποιούνται σε εκτάσεις «φιλέτα», που αποτελούν απαγορευμένες ζώνες και για την τοπική κοινωνία και για τους επισκέπτες στην περιοχή.

Αυτό το κατορθώνουν έχοντας την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, των πλειοψηφιών στην Τοπική Διοίκηση, αλλά και των ανθρώπων τους στα σωματεία. Οι ίδιοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τους μεγαλοξενοδόχους, έχουν και την ευθύνη για μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, για παράδειγμα, η Χαλκιδική. Μιλάμε για μια περιοχή που πνίγηκε και φέτος από τις βροχοπτώσεις και βρίσκεται εκτεθειμένη στον κίνδυνο πυρκαγιάς εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών και προσωπικού. Μια περιοχή στην οποία υποδομές Υγείας σημαίνουν αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας και ένα υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο Νοσοκομείο. Με το πρόβλημα να διογκώνεται το καλοκαίρι, που ζουν στην περιοχή χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενοι, ενώ οι επισκέπτες που περνάνε μετριούνται σε εκατομμύρια... Αυτήν την ανάπτυξη φέρνουν αυτού του είδους οι «σωτήρες» και η πολιτική που υλοποιείται.

Πρώτη προτεραιότητα η οργάνωση και πάλη με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες

-- Πώς πρέπει να δράσουν οι εργαζόμενοι απέναντι σε όλη αυτήν την επίθεση;

-- Η συγκεντροποίηση που συντελείται και θα συνεχίσει με γεωμετρική πρόοδο το επόμενο διάστημα, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι. Η οργάνωσή τους και η ενότητα που πρέπει να κυριαρχεί σε αυτήν, με βάση τη συνειδητοποίηση των εκ διαμέτρου αντίθετων συμφερόντων με την εργοδοσία, αποτελεί απάντηση όχι μόνο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, αλλά και για τη δημιουργία προϋποθέσεων για κάλυψη των απωλειών τους και για νέες διεκδικήσεις.

Και φυσικά, δεν μιλάμε για σωματεία - μαριονέτες των ξενοδόχων, τα οποία στηρίζουν όλες τις επιχειρηματικές επιλογές σε βάρος των εργαζομένων. Μιλάμε για σωματεία που έχουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με μπροστάρηδες αγωνιστές που τους έχει βάλει «στο χέρι» η εργοδοσία. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ευθύνη όλων μας η απαλλαγή των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που είναι άλλωστε μέρος του προβλήματος. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν με βάση το δικό τους ταξικό συμφέρον εντός και εκτός δουλειάς, με κριτήριο τις δικές τους ανάγκες.

-- Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δουλεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Πώς είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες δρουν; Τι αποτελέσματα μετράνε;

-- Τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν κύριο καθήκον να οργανώσουν τον κλάδο, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων είναι αναλογικά μικρή για το μέγεθός του. Περιοχές όπου εργάζονται χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, όπως η Χαλκιδική, αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για το ταξικό κίνημα.

Σε επιχειρηματικούς ομίλους που κυριαρχούν σε μεγάλες τουριστικές περιοχές, είναι ανάγκη να φτιαχτούν γερά σωματεία, κάστρα αντίστασης και διεκδίκησης, που θα λειτουργούν με ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, που θα υιοθετούν αγωνιστικό πλαίσιο πάλης με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων, που θα ενώνουν τη φωνή τους με άλλα σωματεία και κλάδους για όλα όσα αφορούν τη ζωή μας.

Οι συκοφαντικές επιθέσεις των ηγεσιών στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού και σε μια σειρά σωματεία - παραμάγαζα των εργοδοτών, η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, αποτελούν πρόσθετα εμπόδια που χρειάζεται να ξεπεράσουμε, με εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και με αποφασιστικότητα.

Τέτοια παραδείγματα έχουμε πολλά στον κλάδο και καθοριστικά για τη συνέχεια του αγώνα που δίνουμε. Είναι χαρακτηριστική η ύπαρξη, η λειτουργία και η δράση των δυο σωματείων στον όμιλο «ΙΚΟΣ». Αυτό που έφτιαξε η εργοδοσία με τα στηρίγματά της στον όμιλο - τις δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και τα διευθυντικά της στελέχη - και, από την άλλη, το σωματείο που δημιούργησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Κέρκυρα και ξεχωρίζει από τις πρώτες μέρες για την πρωτοπόρα δράση του.

Η επιμονή στις μαζικές διαδικασίες, η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που θέλουν να κάνουν τα σωματεία ουρά των ξενοδόχων και της κυβέρνησης, η πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μέσα από την οργάνωση μικρών και μεγάλων αγώνων για όλα όσα αφορούν τους εργαζόμενους, μπορούν να φέρουν αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων, από τον πιο μικρό χώρο δουλειάς μέχρι στην ίδια την Ομοσπονδία και το σύνολο του κλάδου. Και μια τέτοια αλλαγή μπορεί να δώσει ώθηση την ανασύνταξη και αντεπίθεση που έχει ανάγκη το εργατικό κίνημα, ώστε να καθορίσει αυτό τις εξελίξεις με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο εργοστάσιο την περασμένη βδομάδα
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο εργοστάσιο την περασμένη βδομάδα
Με νέα αγωνιστική κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης Ηρακλείου Κρήτης την πολύμορφη αγωνιστική δράση τους, διεκδικώντας την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας τους από την εργολαβική εταιρεία και ακόμα παραπέρα την ανάκτηση των απωλειών τους, την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας το επόμενο διάστημα που επίκειται πιθανή αλλαγή του εργολάβου ή του φορέα διαχείρισης του έργου.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την επίθεση της εργοδοσίας και τη στάση κυβέρνησης - δημοτικής αρχής, όπως και για την απάντηση που δίνουν συλλογικά οι εργαζόμενοι σε έναν χώρο δουλειάς με πλούσια αγωνιστική πείρα, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Χρήστο Σωκράτη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και της Σωματειακής Επιτροπής της Ενωσης στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης.

***

-- Ποιος είναι ο βασικός λόγος που οι εργαζόμενοι στην Ανακύκλωση προχωράτε σε νέες κινητοποιήσεις αυτό το διάστημα;

-- Ο εργολάβος που έχει εδώ και τρία χρόνια τη διαχείριση του εργοστασίου Ανακύκλωσης, τους τελευταίους μήνες τείνει να κάνει σύστημα την καταβολή της μισθοδοσίας μας με σημαντική καθυστέρηση, πολλές φορές μάλιστα, μας καταβάλλει «έναντι» του μισθού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καθυστερήσεις οφείλονται σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις από τις τράπεζες. Οι εργαζόμενοι και η Σωματειακή Επιτροπή έχουμε από την πλευρά μας απευθυνθεί ήδη αρκετές φορές στην εταιρεία - εργολάβο με σκοπό να λάβει από μέρους της εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε η μισθοδοσία να καταβάλλεται ολόκληρη, σε όλους τους εργαζόμενους και το πολύ μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα είχαμε πραγματοποιήσει για το ίδιο θέμα δίωρη στάση εργασίας, όπως επίσης και την προηγούμενη βδομάδα.

-- Εκτός από τη μη έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζετε;

-- Καταρχάς δεν είναι πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος εργολάβος εμφανίζεται ασυνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους. Καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, μας ανάγκασε με τη στάση του να προβούμε σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Κορόιδευε συνεχώς, λέγοντας πως είχε τη διάθεση αφενός για την αποπληρωμή της απλήρωτης υπερωρίας (την οποία ονομάζει «πριμ παραγωγικότητας») και αφετέρου για υπογραφή εργοστασιακής Συλλογικής Σύμβασης με ευνοϊκότερους όρους, μιας και υποτίθεται ότι αναγνώριζε τη «δυσκολία της δουλειάς». Ξαφνικά όμως εμφάνισε σύμβαση με χειρότερους όρους στο σύνολό της.

Ταυτόχρονα, αφήνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου να ρημάζει χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, παρά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, καταγγελίες και προειδοποιήσεις μας. Μόνο το τελευταίο διάστημα, μετά από τη συνεχόμενη πίεση που ασκούμε, έχει ξεκινήσει τη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και τον εμβολιασμό των εργαζομένων. Βλέπετε, ο συγκεκριμένος εργολάβος προβλέπεται να παραμείνει μέχρι τις 31 Οκτώβρη στη διαχείριση του εργοστασίου, επομένως θεωρεί ζημιά για τα κέρδη που προσδοκά να βγάλει από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δράση τη συντήρηση του εξοπλισμού. Μπροστά στο να εξασφαλίσει τα κέρδη του, λίγο τον ενδιαφέρει η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί από τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» το προηγούμενο διάστημα.

Με όπλο την πείρα από τους σημαντικούς απεργιακούς αγώνες

-- Εχετε όμως κι εσείς πείρα αγώνων απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά σας...

-- Πραγματικά... Μετά τις σημαντικές απεργιακές μάχες που δώσαμε, 118 ημερών το 2012 και 160 ημερών το 2015, εκτός του ότι κερδίσαμε, μεταξύ άλλων, στη μία να μη μειωθεί ο μισθός μας, στην άλλη να μη χάσουμε τη δουλειά μας, κερδίσαμε κάτι ακόμη πιο πολύτιμο: Τη συλλογική, οργανωμένη πάλη όλων των εργατών, πάντα με τη στήριξη του Σωματείου μας, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στο Δήμο και όποιον επιχειρεί να κλέψει μέρος από τον κόπο και τον ιδρώτα μας.

Υπήρξε, για παράδειγμα, περίπτωση συναδέλφισσας που απολύθηκε λόγω ενός προβλήματος υγείας που είχε. Αμέσως με ομόφωνη απόφαση Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήσαμε μέσα στο εργοστάσιο, σταματήσαμε τις μηχανές και απαιτήσαμε να μην απολυθεί. Η αποφασιστικότητα και η ενότητά μας τρομοκράτησαν την εργοδοσία και πήρε πίσω την απόλυση.

Αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να σπάσουν, την ταξική ενότητα, την οργάνωση και αλληλεγγύη που διατηρούμε μεταξύ μας και είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν. Γνωρίζουν τη δύναμη που έχουμε και δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το ότι μέσα από τους αγώνες μας όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά!

-- Εκτός από την εργοδοσία, αναφέρατε προηγουμένως την κυβέρνηση και τον δήμο. Ποια είναι η στάση τους απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις σας;

-- Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, όσο και η δημοτική αρχή του δήμου Ηρακλείου, σε συνέχεια και αυτή των προηγούμενων, ουσιαστικά κάνουν πλάτες στην εργοδοσία και στέκονται απέναντι στον αγώνα μας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί. Την έχουμε γνωστοποιήσει με σειρά παρεμβάσεων μέσω του Σωματείου μας, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου ήταν παρών σε τριμερή συνάντηση που ζήτησε το Σωματείο με την εργοδοσία. Ομως, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, αφήνοντας την ΕΕΑΑ (κύριος εργοδότης) και τα επιχειρηματικά συμφέροντα να αλωνίζουν στο χώρο των απορριμμάτων, μετατρέποντας το σκουπίδι σε χρυσάφι γι' αυτούς, αδιαφορώντας για τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΥ. Επιπλέον, είναι το δικό της νομοθετικό πλαίσιο που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να επιτίθεται στους εργαζόμενους. Μάλιστα, με τον περιορισμό στην προκήρυξη απεργίας που επέβαλε πρόσθεσε ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο στον αγώνα μας.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή, έχοντας και την κυβερνητική στήριξη, μαζί με τις υποκριτικές φιλεργατικές διακηρύξεις ότι «είναι στο πλευρό μας», αλλά και τις οικολογικές δράσεις που συνδιοργανώνει με την ΕΕΑΑ, για να «καλλιεργήσει οικολογική συνείδηση στους δημότες», ταυτόχρονα φορτώνει στους δημότες ένα επιπλέον χαράτσι, αυτό της ταφής στον ΧΥΤΑ του ανακυκλώσιμου υλικού, όταν ο εργολάβος δεν μπορεί να επεξεργαστεί τον όγκο του υλικού που μπαίνει για επεξεργασία στο εργοστάσιο, είτε επειδή έχει βλάβη ο εξοπλισμός που δεν συντηρεί είτε επειδή δεν φτάνουν οι βάρδιες για να βγάλουν τη δουλειά. Με λίγα λόγια, αντί να καταγγείλει τον εργολάβο, να πιέσει την ΕΕΑΑ να δώσει λύση, φορτώνει το λαό της πόλης με επιπλέον χαράτσωμα και αφήνει τους εργαζόμενους στο ΚΔΑΥ εκτεθειμένους. Μάλιστα, σε παρέμβαση που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας παραδέχτηκε δημόσια ότι ακολουθεί τη συγκεκριμένη τακτική.

Πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά και ΣΣΕ με αυξήσεις

-- Ποιο είναι το σύνολο των διεκδικήσεών σας;

-- Πέρα από την άμεση καταβολή του μισθού του Ιούνη σε όλους τους εργαζόμενους, διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να σταματήσει δηλαδή το απαράδεκτο καθεστώς κάθε 2 - 3 χρόνια που αλλάζει ο εργολάβος, οι εργαζόμενοι να μένουμε «στον αέρα», να μην ξέρουμε αν θα μας πάρει ή όχι στη δουλειά και με ποιους όρους.

Διεκδικούμε ταυτόχρονα κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει με μισθό κάτω από 751 ευρώ και να επανέλθει άμεσα το 6ήμερο - 40ωρο για όλους. Ολοι οι εργαζόμενοι να έχουν σύμβαση. Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Διεκδικούμε επίσης την άμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας σε όλους τους εργαζόμενους και ενσωμάτωσή της στο μισθό μας, επαναφορά του Βαρέος και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στο εργοστάσιο, να ολοκληρωθεί η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ολα τα παραπάνω διεκδικούμε να κατοχυρωθούν με υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

-- Πώς σκέφτεστε να δώσετε συνέχεια στον αγώνα σας;

-- Καταρχάς έχουμε σε εκκρεμότητα διάφορες παρεμβάσεις - συναντήσεις που επιδιώκουμε για να αναδείξουμε το δίκαιο των αιτημάτων μας. Σήμερα είναι η τριμερής με την εργοδοσία και την Επιθεώρηση Εργασίας για την υπογραφή Συμβάσεων και την καταβολή των μισθών, την οποία συνοδεύουμε με αγωνιστική κινητοποίηση.

Επίσης, μετά από τις πιέσεις μας, έχει δεσμευτεί η δημοτική αρχή να απαντήσει αν και πώς θα προστατέψει τους εργαζόμενους σε ενδεχόμενο κλεισίματος για εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, αν θα θέσει όρο στην ΕΕΑΑ, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει το εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στη θέση τους.

Εχουμε ξεκινήσει ταυτόχρονα επαφές με την υγειονομική υπηρεσία για να ελέγξει το υλικό που μπαίνει στο ΚΔΑΥ. Εκτιμάμε πως θα δικαιωθούμε, καθώς το υλικό που μπαίνει είναι ανθυγιεινό, άρα και η διεκδίκηση για Βαρύ και Ανθυγιεινό Ενσημο είναι απόλυτα δίκαιη.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε συλλογικά τον αγώνα μας, με όποια μορφή πάλης κρίνουμε ότι θα βοηθήσει να εκπληρωθούν τα αιτήματά μας.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δυνατά μηνύματα αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Από τον χαιρετισμό του Τούρκου συνδικαλιστή
Από τον χαιρετισμό του Τούρκου συνδικαλιστή
Με το σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών», πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες Εργατικά Φεστιβάλ στη Λέσβο και το Ηράκλειο Κρήτης, με τη συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους κλάδους, Ελλήνων, μεταναστών εργατών και προσφύγων, με εκδηλώσεις και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή σειράς συλλόγων και καλλιτεχνικών σχημάτων.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ανταποκρίσεις από αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στη Λέσβο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Εργατικό Φεστιβάλ του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου το τριήμερο 20-21-22 Ιούλη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι - φορείς και εργαζόμενοι το «αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή, από το στήσιμό του και συνέδραμαν αποφασιστικά για την επιτυχία του με τη συμμετοχή τους.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία για το Φεστιβάλ είχε η παρουσία του Τούρκου συναγωνιστή Ozan Incedere, από το Συνδικάτο Μετάλλου Τουρκίας Birlesik Metal - Is, ο οποίος παρευρέθηκε από νωρίς το απόγευμα της πρώτης μέρας στο Φεστιβάλ και συνομίλησε με τους εργαζόμενους των σωματείων που προετοίμαζαν τον χώρο, καθώς και με τα πολιτιστικά σχήματα που ήταν εκεί και με το Σωματείο Μουσικών Λέσβου.

Τα σαντούρια του «Αναγνωστηρίου» Αγιάσου
Τα σαντούρια του «Αναγνωστηρίου» Αγιάσου
Πλήθος εργαζομένων επισκέπτονταν τα περίπτερα του Εργατικού Κέντρου, των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Επισιτιστικών - Τουριστικών Επαγγελμάτων, όπου και αναπτύχθηκε πλούσια κουβέντα.

Στο χώρο παρευρέθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες με τα παιδιά τους, τους οποίους υποδέχτηκαν και συνομίλησαν μαζί τους εργαζόμενοι από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων που εργάζονται σε δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Η πρώτη μέρα άνοιξε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους Αρίστο Ντόβα και Μυρσίνη Βασίλα, ακολούθησε συναυλία από τους Μυρσίνη Κουτσκουδή, Μάριο και Ελπιδοφόρο Λέλεκα και Γιώργο Δελόγκο, που ξεσήκωσαν τον κόσμο, ενώ η βραδιά έκλεισε από το Σωματείο Μουσικών Λέσβου, με αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο και λαϊκό γλέντι στη συνέχεια.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με τους παραδοσιακούς σκοπούς των σαντουριών «Αναγνωστηρίου» Αγιάσου. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του συναγωνιστή από το Συνδικάτο Birlesik Metal- Is, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες που αναπτύσσουν το ταξικό κίνημα της Τουρκίας και το ΠΑΜΕ, στην κατάσταση που επικρατεί και στις δυο χώρες, στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τι αυτό συνεπάγεται, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γεννούν προσφυγιά και ξεριζώνουν τους λαούς. Η βραδιά έκλεισε με αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι από τους «Rebeτε ls», το οποίο επιμελήθηκε ο καθηγητής - φιλόλογος Γιώργος Μπεκιάρης από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν πτυχές της σύνδεσης του εργατικού τραγουδιού με τους εργαζόμενους σε φάμπρικες, καπνεργοστάσια κ.τ.λ.

Από το Εργατικό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο
Από το Εργατικό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο
Τα χορευτικά σχήματα της Αγρας και της Μύθημνας άνοιξαν την τρίτη και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Θοδωρή Ασλανίδη, ο οποίος στάθηκε στις αρνητικές για τους λαούς εξελίξεις με τις αποφάσεις από τις Συνόδους Κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ, την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τις αποφάσεις για περαιτέρω εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης και τις επαναπροωθήσεις. Αναφέρθηκε επίσης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, τονίζοντας ότι πρέπει οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να τον υπερασπιστούν ως λαϊκή κατάκτηση, σε αντίθεση με την επιχειρούμενη σύνδεσή του με το Προσφυγικό, ως «αντιστάθμισμα». Κλείνοντας, υπογράμμισε τον κοινό αντίπαλο που έχουν οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, τους κοινούς αγώνες που πρέπει να αναπτύξουν ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το 3ο Εργατικό Φεστιβάλ στη Λέσβο έκλεισε με τη μεγάλη συναυλία από τους Δημήτρη Κοντογιάννη και Γρηγόρη Βασίλα, δίνοντας ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.

Στο Ηράκλειο

Με μεγάλη επιτυχία, με συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων από διάφορους κλάδους, Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21/7 το 1ο Εργατικό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε συνέχεια της δράσης που αναπτύσσουν σωματεία του νομού ενάντια στην εκμετάλλευση και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή του λαού και της χώρας σε αυτούς.

Η πρωτοβουλία για το Φεστιβάλ πάρθηκε από 5 σωματεία, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων και Ποτών, την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ωστόσο στην πορεία στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και άλλα σωματεία, όπως των Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, το τοπικό παράρτημα του Σωματείου Μουσικών κ.ά.

Κάθε συνδικάτο και κάθε Επιτροπή Αγώνα είχαν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην προετοιμασία και επιτυχία του Φεστιβάλ: Κατασκευές, προπαγάνδα, περιεχόμενο, μουσικό πρόγραμμα, προϋπολογισμός και υλικά...

Ιδιαίτερο στοιχείο ήταν και η σημαντική παρουσία προσφύγων και μεταναστών εργατών στο Φεστιβάλ, αποτέλεσμα και αυτή των δεσμών που αναπτύσσουν τα σωματεία. Μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών απευθύνθηκε στις μάζες συναδέλφων κυρίως από το Πακιστάν, που αποτελούν την πλειοψηφία των εργατών στα συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Το Συνδικάτο Οικοδόμων ήρθε σε επαφή με εκατοντάδες μετανάστες οικοδόμους, κυρίως από την Αλβανία, όπως και με τον Αλβανικό Σύλλογο του νομού. Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων αξιοποίησε τα μέλη της, εργαζόμενους σε διάφορες δομές όπως αυτή του «Πλοηγού», και ήρθε σε επαφή με τους Κούρδους πρόσφυγες της περιοχής.

Το πρόγραμμα και τα περίπτερα των σωματείων αποτύπωναν τη δράση σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς και τις μάχες που έχουν δώσει πλάι - πλάι Ελληνες και ξένοι εργάτες, απέναντι στην εργοδοσία που από τον δικό τους κλεμμένο ιδρώτα αβγατίζει τα κέρδη της, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, που γεννά εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, το Φεστιβάλ άνοιξε με χαιρετισμό του γραμματέα του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Δημήτρη Βουρλιώτη. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν χοροί από Κούρδους πρόσφυγες, που εντυπωσίασαν με τον παλμό τους. Ακολούθησε αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από ερασιτεχνικό συγκρότημα.

Αμέσως μετά έγινε η κεντρική ομιλία του Φεστιβάλ από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, Γιάννη Γωνιανάκη. Μετά την ομιλία ακολούθησε συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παρουσίαση χορών από Αλβανούς μετανάστες και λαϊκό γλέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ