Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο εργοστάσιο την περασμένη βδομάδα
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο εργοστάσιο την περασμένη βδομάδα
Με νέα αγωνιστική κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης Ηρακλείου Κρήτης την πολύμορφη αγωνιστική δράση τους, διεκδικώντας την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας τους από την εργολαβική εταιρεία και ακόμα παραπέρα την ανάκτηση των απωλειών τους, την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας το επόμενο διάστημα που επίκειται πιθανή αλλαγή του εργολάβου ή του φορέα διαχείρισης του έργου.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την επίθεση της εργοδοσίας και τη στάση κυβέρνησης - δημοτικής αρχής, όπως και για την απάντηση που δίνουν συλλογικά οι εργαζόμενοι σε έναν χώρο δουλειάς με πλούσια αγωνιστική πείρα, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Χρήστο Σωκράτη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και της Σωματειακής Επιτροπής της Ενωσης στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης.

***

-- Ποιος είναι ο βασικός λόγος που οι εργαζόμενοι στην Ανακύκλωση προχωράτε σε νέες κινητοποιήσεις αυτό το διάστημα;

-- Ο εργολάβος που έχει εδώ και τρία χρόνια τη διαχείριση του εργοστασίου Ανακύκλωσης, τους τελευταίους μήνες τείνει να κάνει σύστημα την καταβολή της μισθοδοσίας μας με σημαντική καθυστέρηση, πολλές φορές μάλιστα, μας καταβάλλει «έναντι» του μισθού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καθυστερήσεις οφείλονται σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις από τις τράπεζες. Οι εργαζόμενοι και η Σωματειακή Επιτροπή έχουμε από την πλευρά μας απευθυνθεί ήδη αρκετές φορές στην εταιρεία - εργολάβο με σκοπό να λάβει από μέρους της εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε η μισθοδοσία να καταβάλλεται ολόκληρη, σε όλους τους εργαζόμενους και το πολύ μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα είχαμε πραγματοποιήσει για το ίδιο θέμα δίωρη στάση εργασίας, όπως επίσης και την προηγούμενη βδομάδα.

-- Εκτός από τη μη έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζετε;

-- Καταρχάς δεν είναι πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος εργολάβος εμφανίζεται ασυνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους. Καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, μας ανάγκασε με τη στάση του να προβούμε σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Κορόιδευε συνεχώς, λέγοντας πως είχε τη διάθεση αφενός για την αποπληρωμή της απλήρωτης υπερωρίας (την οποία ονομάζει «πριμ παραγωγικότητας») και αφετέρου για υπογραφή εργοστασιακής Συλλογικής Σύμβασης με ευνοϊκότερους όρους, μιας και υποτίθεται ότι αναγνώριζε τη «δυσκολία της δουλειάς». Ξαφνικά όμως εμφάνισε σύμβαση με χειρότερους όρους στο σύνολό της.

Ταυτόχρονα, αφήνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου να ρημάζει χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, παρά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, καταγγελίες και προειδοποιήσεις μας. Μόνο το τελευταίο διάστημα, μετά από τη συνεχόμενη πίεση που ασκούμε, έχει ξεκινήσει τη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και τον εμβολιασμό των εργαζομένων. Βλέπετε, ο συγκεκριμένος εργολάβος προβλέπεται να παραμείνει μέχρι τις 31 Οκτώβρη στη διαχείριση του εργοστασίου, επομένως θεωρεί ζημιά για τα κέρδη που προσδοκά να βγάλει από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δράση τη συντήρηση του εξοπλισμού. Μπροστά στο να εξασφαλίσει τα κέρδη του, λίγο τον ενδιαφέρει η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί από τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» το προηγούμενο διάστημα.

Με όπλο την πείρα από τους σημαντικούς απεργιακούς αγώνες

-- Εχετε όμως κι εσείς πείρα αγώνων απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά σας...

-- Πραγματικά... Μετά τις σημαντικές απεργιακές μάχες που δώσαμε, 118 ημερών το 2012 και 160 ημερών το 2015, εκτός του ότι κερδίσαμε, μεταξύ άλλων, στη μία να μη μειωθεί ο μισθός μας, στην άλλη να μη χάσουμε τη δουλειά μας, κερδίσαμε κάτι ακόμη πιο πολύτιμο: Τη συλλογική, οργανωμένη πάλη όλων των εργατών, πάντα με τη στήριξη του Σωματείου μας, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στο Δήμο και όποιον επιχειρεί να κλέψει μέρος από τον κόπο και τον ιδρώτα μας.

Υπήρξε, για παράδειγμα, περίπτωση συναδέλφισσας που απολύθηκε λόγω ενός προβλήματος υγείας που είχε. Αμέσως με ομόφωνη απόφαση Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήσαμε μέσα στο εργοστάσιο, σταματήσαμε τις μηχανές και απαιτήσαμε να μην απολυθεί. Η αποφασιστικότητα και η ενότητά μας τρομοκράτησαν την εργοδοσία και πήρε πίσω την απόλυση.

Αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να σπάσουν, την ταξική ενότητα, την οργάνωση και αλληλεγγύη που διατηρούμε μεταξύ μας και είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν. Γνωρίζουν τη δύναμη που έχουμε και δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το ότι μέσα από τους αγώνες μας όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά!

-- Εκτός από την εργοδοσία, αναφέρατε προηγουμένως την κυβέρνηση και τον δήμο. Ποια είναι η στάση τους απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις σας;

-- Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, όσο και η δημοτική αρχή του δήμου Ηρακλείου, σε συνέχεια και αυτή των προηγούμενων, ουσιαστικά κάνουν πλάτες στην εργοδοσία και στέκονται απέναντι στον αγώνα μας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί. Την έχουμε γνωστοποιήσει με σειρά παρεμβάσεων μέσω του Σωματείου μας, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου ήταν παρών σε τριμερή συνάντηση που ζήτησε το Σωματείο με την εργοδοσία. Ομως, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, αφήνοντας την ΕΕΑΑ (κύριος εργοδότης) και τα επιχειρηματικά συμφέροντα να αλωνίζουν στο χώρο των απορριμμάτων, μετατρέποντας το σκουπίδι σε χρυσάφι γι' αυτούς, αδιαφορώντας για τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΥ. Επιπλέον, είναι το δικό της νομοθετικό πλαίσιο που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να επιτίθεται στους εργαζόμενους. Μάλιστα, με τον περιορισμό στην προκήρυξη απεργίας που επέβαλε πρόσθεσε ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο στον αγώνα μας.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή, έχοντας και την κυβερνητική στήριξη, μαζί με τις υποκριτικές φιλεργατικές διακηρύξεις ότι «είναι στο πλευρό μας», αλλά και τις οικολογικές δράσεις που συνδιοργανώνει με την ΕΕΑΑ, για να «καλλιεργήσει οικολογική συνείδηση στους δημότες», ταυτόχρονα φορτώνει στους δημότες ένα επιπλέον χαράτσι, αυτό της ταφής στον ΧΥΤΑ του ανακυκλώσιμου υλικού, όταν ο εργολάβος δεν μπορεί να επεξεργαστεί τον όγκο του υλικού που μπαίνει για επεξεργασία στο εργοστάσιο, είτε επειδή έχει βλάβη ο εξοπλισμός που δεν συντηρεί είτε επειδή δεν φτάνουν οι βάρδιες για να βγάλουν τη δουλειά. Με λίγα λόγια, αντί να καταγγείλει τον εργολάβο, να πιέσει την ΕΕΑΑ να δώσει λύση, φορτώνει το λαό της πόλης με επιπλέον χαράτσωμα και αφήνει τους εργαζόμενους στο ΚΔΑΥ εκτεθειμένους. Μάλιστα, σε παρέμβαση που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας παραδέχτηκε δημόσια ότι ακολουθεί τη συγκεκριμένη τακτική.

Πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά και ΣΣΕ με αυξήσεις

-- Ποιο είναι το σύνολο των διεκδικήσεών σας;

-- Πέρα από την άμεση καταβολή του μισθού του Ιούνη σε όλους τους εργαζόμενους, διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να σταματήσει δηλαδή το απαράδεκτο καθεστώς κάθε 2 - 3 χρόνια που αλλάζει ο εργολάβος, οι εργαζόμενοι να μένουμε «στον αέρα», να μην ξέρουμε αν θα μας πάρει ή όχι στη δουλειά και με ποιους όρους.

Διεκδικούμε ταυτόχρονα κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει με μισθό κάτω από 751 ευρώ και να επανέλθει άμεσα το 6ήμερο - 40ωρο για όλους. Ολοι οι εργαζόμενοι να έχουν σύμβαση. Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Διεκδικούμε επίσης την άμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας σε όλους τους εργαζόμενους και ενσωμάτωσή της στο μισθό μας, επαναφορά του Βαρέος και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στο εργοστάσιο, να ολοκληρωθεί η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ολα τα παραπάνω διεκδικούμε να κατοχυρωθούν με υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

-- Πώς σκέφτεστε να δώσετε συνέχεια στον αγώνα σας;

-- Καταρχάς έχουμε σε εκκρεμότητα διάφορες παρεμβάσεις - συναντήσεις που επιδιώκουμε για να αναδείξουμε το δίκαιο των αιτημάτων μας. Σήμερα είναι η τριμερής με την εργοδοσία και την Επιθεώρηση Εργασίας για την υπογραφή Συμβάσεων και την καταβολή των μισθών, την οποία συνοδεύουμε με αγωνιστική κινητοποίηση.

Επίσης, μετά από τις πιέσεις μας, έχει δεσμευτεί η δημοτική αρχή να απαντήσει αν και πώς θα προστατέψει τους εργαζόμενους σε ενδεχόμενο κλεισίματος για εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, αν θα θέσει όρο στην ΕΕΑΑ, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει το εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στη θέση τους.

Εχουμε ξεκινήσει ταυτόχρονα επαφές με την υγειονομική υπηρεσία για να ελέγξει το υλικό που μπαίνει στο ΚΔΑΥ. Εκτιμάμε πως θα δικαιωθούμε, καθώς το υλικό που μπαίνει είναι ανθυγιεινό, άρα και η διεκδίκηση για Βαρύ και Ανθυγιεινό Ενσημο είναι απόλυτα δίκαιη.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε συλλογικά τον αγώνα μας, με όποια μορφή πάλης κρίνουμε ότι θα βοηθήσει να εκπληρωθούν τα αιτήματά μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ