Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δυνατά μηνύματα αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Από τον χαιρετισμό του Τούρκου συνδικαλιστή
Από τον χαιρετισμό του Τούρκου συνδικαλιστή
Με το σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών», πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες Εργατικά Φεστιβάλ στη Λέσβο και το Ηράκλειο Κρήτης, με τη συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους κλάδους, Ελλήνων, μεταναστών εργατών και προσφύγων, με εκδηλώσεις και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή σειράς συλλόγων και καλλιτεχνικών σχημάτων.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ανταποκρίσεις από αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στη Λέσβο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Εργατικό Φεστιβάλ του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου το τριήμερο 20-21-22 Ιούλη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι - φορείς και εργαζόμενοι το «αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή, από το στήσιμό του και συνέδραμαν αποφασιστικά για την επιτυχία του με τη συμμετοχή τους.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία για το Φεστιβάλ είχε η παρουσία του Τούρκου συναγωνιστή Ozan Incedere, από το Συνδικάτο Μετάλλου Τουρκίας Birlesik Metal - Is, ο οποίος παρευρέθηκε από νωρίς το απόγευμα της πρώτης μέρας στο Φεστιβάλ και συνομίλησε με τους εργαζόμενους των σωματείων που προετοίμαζαν τον χώρο, καθώς και με τα πολιτιστικά σχήματα που ήταν εκεί και με το Σωματείο Μουσικών Λέσβου.

Τα σαντούρια του «Αναγνωστηρίου» Αγιάσου
Τα σαντούρια του «Αναγνωστηρίου» Αγιάσου
Πλήθος εργαζομένων επισκέπτονταν τα περίπτερα του Εργατικού Κέντρου, των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Επισιτιστικών - Τουριστικών Επαγγελμάτων, όπου και αναπτύχθηκε πλούσια κουβέντα.

Στο χώρο παρευρέθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες με τα παιδιά τους, τους οποίους υποδέχτηκαν και συνομίλησαν μαζί τους εργαζόμενοι από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων που εργάζονται σε δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Η πρώτη μέρα άνοιξε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους Αρίστο Ντόβα και Μυρσίνη Βασίλα, ακολούθησε συναυλία από τους Μυρσίνη Κουτσκουδή, Μάριο και Ελπιδοφόρο Λέλεκα και Γιώργο Δελόγκο, που ξεσήκωσαν τον κόσμο, ενώ η βραδιά έκλεισε από το Σωματείο Μουσικών Λέσβου, με αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο και λαϊκό γλέντι στη συνέχεια.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με τους παραδοσιακούς σκοπούς των σαντουριών «Αναγνωστηρίου» Αγιάσου. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του συναγωνιστή από το Συνδικάτο Birlesik Metal- Is, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες που αναπτύσσουν το ταξικό κίνημα της Τουρκίας και το ΠΑΜΕ, στην κατάσταση που επικρατεί και στις δυο χώρες, στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τι αυτό συνεπάγεται, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γεννούν προσφυγιά και ξεριζώνουν τους λαούς. Η βραδιά έκλεισε με αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι από τους «Rebeτε ls», το οποίο επιμελήθηκε ο καθηγητής - φιλόλογος Γιώργος Μπεκιάρης από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν πτυχές της σύνδεσης του εργατικού τραγουδιού με τους εργαζόμενους σε φάμπρικες, καπνεργοστάσια κ.τ.λ.

Από το Εργατικό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο
Από το Εργατικό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο
Τα χορευτικά σχήματα της Αγρας και της Μύθημνας άνοιξαν την τρίτη και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Θοδωρή Ασλανίδη, ο οποίος στάθηκε στις αρνητικές για τους λαούς εξελίξεις με τις αποφάσεις από τις Συνόδους Κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ, την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τις αποφάσεις για περαιτέρω εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης και τις επαναπροωθήσεις. Αναφέρθηκε επίσης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, τονίζοντας ότι πρέπει οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να τον υπερασπιστούν ως λαϊκή κατάκτηση, σε αντίθεση με την επιχειρούμενη σύνδεσή του με το Προσφυγικό, ως «αντιστάθμισμα». Κλείνοντας, υπογράμμισε τον κοινό αντίπαλο που έχουν οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, τους κοινούς αγώνες που πρέπει να αναπτύξουν ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το 3ο Εργατικό Φεστιβάλ στη Λέσβο έκλεισε με τη μεγάλη συναυλία από τους Δημήτρη Κοντογιάννη και Γρηγόρη Βασίλα, δίνοντας ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.

Στο Ηράκλειο

Με μεγάλη επιτυχία, με συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων από διάφορους κλάδους, Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21/7 το 1ο Εργατικό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε συνέχεια της δράσης που αναπτύσσουν σωματεία του νομού ενάντια στην εκμετάλλευση και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή του λαού και της χώρας σε αυτούς.

Η πρωτοβουλία για το Φεστιβάλ πάρθηκε από 5 σωματεία, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων και Ποτών, την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ωστόσο στην πορεία στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και άλλα σωματεία, όπως των Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, το τοπικό παράρτημα του Σωματείου Μουσικών κ.ά.

Κάθε συνδικάτο και κάθε Επιτροπή Αγώνα είχαν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην προετοιμασία και επιτυχία του Φεστιβάλ: Κατασκευές, προπαγάνδα, περιεχόμενο, μουσικό πρόγραμμα, προϋπολογισμός και υλικά...

Ιδιαίτερο στοιχείο ήταν και η σημαντική παρουσία προσφύγων και μεταναστών εργατών στο Φεστιβάλ, αποτέλεσμα και αυτή των δεσμών που αναπτύσσουν τα σωματεία. Μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών απευθύνθηκε στις μάζες συναδέλφων κυρίως από το Πακιστάν, που αποτελούν την πλειοψηφία των εργατών στα συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Το Συνδικάτο Οικοδόμων ήρθε σε επαφή με εκατοντάδες μετανάστες οικοδόμους, κυρίως από την Αλβανία, όπως και με τον Αλβανικό Σύλλογο του νομού. Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων αξιοποίησε τα μέλη της, εργαζόμενους σε διάφορες δομές όπως αυτή του «Πλοηγού», και ήρθε σε επαφή με τους Κούρδους πρόσφυγες της περιοχής.

Το πρόγραμμα και τα περίπτερα των σωματείων αποτύπωναν τη δράση σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς και τις μάχες που έχουν δώσει πλάι - πλάι Ελληνες και ξένοι εργάτες, απέναντι στην εργοδοσία που από τον δικό τους κλεμμένο ιδρώτα αβγατίζει τα κέρδη της, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, που γεννά εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, το Φεστιβάλ άνοιξε με χαιρετισμό του γραμματέα του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Δημήτρη Βουρλιώτη. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν χοροί από Κούρδους πρόσφυγες, που εντυπωσίασαν με τον παλμό τους. Ακολούθησε αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από ερασιτεχνικό συγκρότημα.

Αμέσως μετά έγινε η κεντρική ομιλία του Φεστιβάλ από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, Γιάννη Γωνιανάκη. Μετά την ομιλία ακολούθησε συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παρουσίαση χορών από Αλβανούς μετανάστες και λαϊκό γλέντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ