Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα για κλιμάκωση της πάλης με πανελλαδική απεργία στις 8 Νοέμβρη

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν απόφαση για προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη, μέσα από συλλογικές και μαζικές διαδικασίες, κλιμακώνοντας την πάλη τους ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της, μετά τη χτεσινή συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με θέμα την υλοποίηση της απόφασης για κλιμάκωση της πάλης, με πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Συζήτησε όλα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να έχει επιτυχία η πανελλαδική απεργία.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν με μαζικές - συλλογικές διαδικασίες αποφάσεις για απεργία στις 8 του Νοέμβρη, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Να μπουν στη μάχη όλα τα Διοικητικά Συμβούλια, να οργανώσουν την προετοιμασία της απεργίας, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο, περιοχή και χώρο δουλειάς.

Ηρθε η ώρα να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο. Να δώσουμε ενιαίο και συντονισμένο αγώνα. Να μην δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους από την έναρξη της κρίσης, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας με το σύνθημα "ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ - ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ".

Μόνο η δύναμη της συλλογικής πάλης, του ταξικού αγώνα δίνει ελπίδα, αποφασιστικότητα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον».

Να στηριχτούν οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σε κλάδους

«Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει οι κλάδοι για το επόμενο διάστημα:

  • Την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις δομές "Βοήθεια στο Σπίτι", που αποφάσισε το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο Συλλόγων και Σωματείων για τις 2 Οκτώβρη, και την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, απαιτώντας προσλήψεις και νομοθετική ρύθμιση που αναγνωρίζει την πραγματική σχέση εργασίας που είναι αορίστου χρόνου, καταβάλλοντας και ανθυγιεινό επίδομα στους οικογενειακούς βοηθούς.
  • Τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 3 Οκτώβρη, που αντιδρούν στο προωθούμενο νέο χτύπημα των ΒΑΕ.
  • Την 24ωρη απεργία στις 4 Οκτώβρη της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών στη Βόρεια Ελλάδα, ενάντια στο πογκρόμ δικαστικών διώξεων σε συνδικαλιστές από την "Coca Cola" και με στόχο την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.
  • Την απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών στις 5 Οκτώβρη, με αίτημα την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές και την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα.
  • Την κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στο υπουργείο Υγείας στις 10 Οκτώβρη, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων και να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου.
  • Την παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 4 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενάντια στις νέες θανατηφόρες περικοπές του νόμου 4387/16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Θα πραγματοποιηθούν ακόμα συγκεντρώσεις στις 13/11 στη Θεσσαλονίκη και στις 15/11 στην Αθήνα για τους συνταξιούχους της Βόρειας και Νότιας Ελλάδας αντίστοιχα, δίνοντας συνέχεια με κλιμάκωση του αγώνα».
Τα αιτήματα

«Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».
Με όλες τις δυνάμεις για να δοθεί ενιαία εργατική απάντηση

Κατά τη συζήτηση στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, αναδείχθηκε η σημασία της πρωτοβουλίας που παίρνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς αυτή ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί κοινή εργατική απάντηση στην καθημερινή χειροτέρευση της κατάστασης που βιώνει η εργατική τάξη. Να δοθεί απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που από κοινού κλιμακώνουν την αντεργατική επίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν άμεσα απεργιακές αποφάσεις, μέσα από συλλογικές και μαζικές διαδικασίες. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής, όπως τονίστηκε και στην εισήγηση, «θα χρειαστεί σκληρή ιδεολογική και οργανωτική δουλειά» αλλά και αντιπαράθεση μέσα στους χώρους δουλειάς με όλα τα ιδεολογήματα και επιχειρήματα που προβάλλουν οι εργοδότες και η κυβερνητική προπαγάνδα.

«Τα συνδικάτα και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές δεν είναι θεατές των εξελίξεων», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. «Με τις πρωτοβουλίες τους και τις παρεμβάσεις τους σε κάθε κλάδο και χώρο εργασίας πρέπει να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το ξεδίπλωμα αγώνων, να συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας και ανάτασης».

Η Εκτελεστική Γραμματεία τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα διευρυμένες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικάτων, να οργανωθούν συσκέψεις σωματείων και συνδικαλιστών, με κύριο μέλημα τον καλύτερο εξοπλισμό και το σχεδιασμό της καθημερινής δράσης, με πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, για την προετοιμασία και επιτυχία της απεργίας.

Στη μάχη της απεργίας να μπουν όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβούλια των σωματείων, με σχέδιο για τους εργασιακούς χώρους όπου θα παρέμβουν. Να μην περιορίζεται η παρέμβαση στον γνωστό κύκλο εργαζομένων, αλλά να προσανατολιστεί σε νέους χώρους και σε όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους.

Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη στην πορεία προς την απεργία να δοθεί από τα συνδικάτα ιδιαίτερη βαρύτητα σε εκείνους τους εργασιακούς χώρους και κλάδους όπου εργάζεται μεγάλος αριθμός νέων εργαζομένων. Να οργανωθούν επαφές με τις σχολές όπου φοιτούν χιλιάδες νέοι, όπως και χώρους όπου δουλεύουν «πρακτικάριοι». Τα προβλήματα και τα αιτήματά τους να μπαίνουν ψηλά στις διεκδικήσεις των συνδικάτων.

Επίμονη επίσης πρέπει να είναι η παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε κλάδους και χώρους όπου οι ταξικές δυνάμεις στις διοικήσεις των συνδικάτων είναι μειοψηφία. Η πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση να μην περιορίζεται στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, αλλά να συνοδεύεται με πρωτοπόρα αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου και μορφής, όπως π.χ. η συλλογή υπογραφών, με την απαίτηση το αγωνιστικό κάλεσμα για την απεργία να συζητηθεί στην ίδια τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Με πυρήνα το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, και με αιχμή την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με δικαιώματα και αυξήσεις μισθών, κάθε κλάδος και χώρος θα πρέπει να εμπλουτίσει το πλαίσιο πάλης με κλαδικά αιτήματα, να συμβάλει στο να «φωτίζεται» η διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα η εργατική τάξη να ζήσει με πολύ καλύτερους όρους και την αφόρητη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, την εντατικοποίηση, τους εξευτελιστικούς μισθούς, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που σπάνε ρεκόρ, και όσα καταδυναστεύουν τους εργαζόμενους και τους στερούν το δικαίωμα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- ΠΑΜΕ: Κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας για κλιμάκωση του αγώνα με πανεργατική απεργία στις 8 Νοέμβρη

-- Εργαζόμενοι στα αεροδρόμια: Συνθήκες και όροι δουλειάς που «απογειώνουν» την εκμετάλλευση

-- Νοσοκομειακοί γιατροί: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με αίτημα αιχμής την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές

-- Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας: Κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και εφαρμογή των αντεργατικών κατευθύνσεων στην «ενιαία ευρωπαϊκή αγορά»

Αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη έχουν ήδη πάρει μια σειρά από δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις: Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Λαμίας, Λευκάδας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και Θεσπρωτίας.

Σύσκεψη και περιοδείες στη Ζάκυνθο

Σε δύο περιοδείες στο χώρο του αεροδρομίου και μια σύσκεψη με τους εργαζόμενους σε αυτό προχώρησαν το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού.

Η πρώτη περιοδεία έγινε τον Αύγουστο και συνάντησε, όπως και η σύσκεψη που ακολούθησε, τη θετική ανταπόκριση των εργαζομένων. Μέσα από τη συζήτηση διαμορφώθηκε ανακοίνωση για τα προβλήματα και έγινε νέα περιοδεία το Σεπτέμβρη.

«Σε όλα τα πόστα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των εργαζομένων, σε σχέση με τον φόρτο της εργασίας που κάθε χρόνο αυξάνεται, ενώ το διάλειμμα για πολλούς συναδέλφους είναι "πολυτέλεια"», σημειώνουν το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο. Οσον αφορά τους μισθούς, επισημαίνουν πως «μαζί με τα νυχτερινά και τις Κυριακές φτάνουν μετά βίας τα 700 ευρώ», ποσό που δεν αρκεί για να ζήσει μια οικογένεια, πόσο μάλλον «για να μείνει κάτι στην άκρη για το χειμώνα!». Την ίδια στιγμή, οι απλήρωτες υπερωρίες για κάποια πόστα αποτελούν «καθημερινό φαινόμενο».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλούν τους εργαζόμενους «να παλέψουμε για Συλλογικές Συμβάσεις στο χώρο του αεροδρομίου, για αυξήσεις μισθών, για μόνιμη εργασία, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της εργοδοτικής τρομοκρατίας όπως παράνομες απολύσεις, παραβίαση ωραρίων, απλήρωτων υπερωριών και καταπάτησης δικαιωμάτων».

Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα η λήξη της τουριστικής σεζόν οδηγεί μαζικά τους εργαζόμενους στην ανεργία, σχεδιάζουν να δώσουν συνέχεια στη δράση με επίκεντρο τις απολύσεις και τις διεκδικήσεις που αφορούν την προστασία κατά το διάστημα της ανεργίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Συνθήκες δουλειάς που «απογειώνουν» την εκμετάλλευση

Ρεπορτάζ για τις συνθήκες στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και της Ρόδου

Μαζί με τα ρεκόρ σε πτήσεις και επιβάτες, «απογειώνονται» τα ωράρια και η εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια

Eurokinissi

Μαζί με τα ρεκόρ σε πτήσεις και επιβάτες, «απογειώνονται» τα ωράρια και η εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια
Αύξηση επιβατών και πτήσεων στα αεροδρόμια της χώρας καταγράφουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατά το πρώτο 8μηνο του 2018: Οι επιβάτες και οι πτήσεις εμφανίζουν αύξηση κατά 9,9% και 8,7% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του προηγούμενου έτους.

Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, όμως, ιδιαίτερα σε μια σειρά τουριστικούς προορισμούς, βλέπουν μαζί με τα ρεκόρ στους αριθμούς των πτήσεων και των επιβατών να «απογειώνονται» τα ωράρια, η εντατικοποίηση και η καταπόνησή τους.

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» την πείρα τους σχετικά με τις συνθήκες δουλειάς, όπως και σχετικά με την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης, στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και της Ρόδου. Πρόκειται για τα δύο αεροδρόμια που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση - μετά το αεροδρόμιο της Αθήνας - τον περασμένο Αύγουστο, με 1.467.934 και 1.045.016 επιβάτες αντίστοιχα μέσα στο μήνα!

«Κοινός τόπος» οι εξαντλητικοί ρυθμοί

Στο Ηράκλειο, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε ήδη στην αρχή της σεζόν περιοδεία στους χώρους του αεροδρομίου και συζήτησε με τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Προχώρησε σε καταγγελία και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ σχεδιάζει τη συνέχεια της δράσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εποχικών εργαζομένων θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στην ανεργία.

Οπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του σωματείου, Εύη Χατζημηνά, «κοινό τόπο» για όλους τους εργαζόμενους αποτελούν οι εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς.

Η εντατικοποίηση αφορά τους εργαζόμενους στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, και ειδικά τους εργάτες στη φορτοεκφόρτωση των αεροσκαφών, στον καθαρισμό, τους υπάλληλους στα check in και τις εξόδους, στην πλειοψηφία τους νέες κοπέλες που δουλεύουν ατελείωτες ώρες όρθιες. Ιδιαίτερα για το εργολαβικό συνεργείο καθαριότητας, η πρόεδρος του σωματείου επισημαίνει πως «περίπου 20 καθαρίστριες βγάζουν τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν τουλάχιστον 120, σε ένα αεροδρόμιο όπου προστέθηκαν χιλιάδες τετραγωνικά χώρων φέτος, με την ανακαίνιση των καταστημάτων duty free».

Η παραπάνω κατάσταση δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. «Ηδη από την προηγούμενη τουριστική περίοδο είχαμε αναδείξει σοβαρά προβλήματα, όπως τα "κομμένα" ρεπό, τις απλήρωτες υπερωρίες, τον ανεπαρκή χρόνο ξεκούρασης από βάρδια σε βάρδια, τα σπαστά ωράρια, την πρακτική οι εργαζόμενοι να λειτουργούν ως "πασπαρτού" για να καλύπτουν διάφορα πόστα ταυτόχρονα, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τον ανεπαρκή κλιματισμό στους χώρους του αεροδρομίου», αναφέρει η Εύη Χατζημηνά.

«Οι παρεμβάσεις μας έπιασαν σε ένα βαθμό τόπο. Φέτος, με εξαίρεση την εργολαβία στην καθαριότητα, έγιναν περισσότερες προσλήψεις, χωρίς βέβαια να αλλάζει ουσιαστικά η γενικότερη κατάσταση της εντατικοποίησης και των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στις περισσότερες επιχειρήσεις του αεροδρομίου», προσθέτει.

Οπως σημειώνει, μάλιστα, «υπεύθυνη προσωπικού στον εργολάβο είναι η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), η οποία δεν έχει βγάλει άχνα για την κατάσταση».

Χωρίς έλεγχο από την Επιθεώρηση παρά την καταγγελία του σωματείου

«Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται κυρίως ως υπάλληλοι γραφείου, ανεξάρτητα σε τι πόστο δουλεύουν», υπογραμμίζει η Εύη Χατζημηνά και προσθέτει: «Κατά βάση δεν πληρώνονται υπερωρίες, ενώ σε ορισμένες επιχειρήσεις δίνονται κουπόνια σούπερ μάρκετ για την κάλυψη ενός μέρους της υπερεργασίας. Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την επιδότηση της μεταφοράς τους από και προς την εργασία, καθώς επίσης και των εξόδων στάθμευσης των μεταφορικών τους μέσων».

Στη διάρκεια της φετινής σεζόν, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων ανέδειξε σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο, προχωρώντας και σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής: Σε χώρους έντονου συνωστισμού ο κλιματισμός είναι ανεπαρκής. Στο διαχωρισμό των αποσκευών οι ιμάντες εμφανίζουν προβλήματα που εκθέτουν τους εργαζόμενους σε κινδύνους. Στους εξωτερικούς χώρους και στην «πίστα» του αεροδρομίου, οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής ασφάλειας, μέσα σε συνεχές «μποτιλιάρισμα» αεροσκαφών.

«Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα καταστήματα duty free, όπου μετά τη χρηματοδότηση - επένδυση των 13.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση του χώρου των αναχωρήσεων, δέχονται πιέσεις για την επίτευξη τεράστιων πλάνων πωλήσεων», τονίζει η πρόεδρος του σωματείου.

Παρά τις καταγγελίες της Ενωσης και το αίτημα για διενέργεια ελέγχου, η Επιθεώρηση δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει σε ελέγχους, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.

Στην εξέλιξη αυτή το σωματείο απάντησε με παράσταση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας τη στελέχωση των υπηρεσιών με προσωπικό και την εξασφάλιση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προκειμένου να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις της περιοχής.

«Το σωματείο μας θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του στο αεροδρόμιο, αναδεικνύοντας τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά και την ανάγκη να παλέψουμε για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης στο χώρο», τονίζει η πρόεδρος της Ενωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνει τη σημασία που έχει η συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση μέσα από τις γραμμές του κλαδικού σωματείου. Ηδη η Ενωση έχει απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να φέρουν τις διεκδικήσεις τους στο προσκήνιο και με τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο που οργανώνουν στο Ηράκλειο σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Τέλος, το επόμενο διάστημα, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, η Ενωση έχει σχεδιάσει να οργανώσει συλλογικά τη διαδικασία της κατάθεσης των δικαιολογητικών των εργαζομένων για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται στις ατελείωτες ουρές του καταστήματος του ΟΑΕΔ.

Φτάνουν εξουθενωμένοι στο τέλος της σεζόν

Εξαντλημένους βρίσκει το φθινόπωρο και τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο της Ρόδου.

Μπορεί η σεζόν να οδεύει προς το τέλος της, όμως οι πτήσεις ακόμα έρχονται και φεύγουν γεμάτες, ενώ και ο Σεπτέμβρης κύλησε με «κομμένα» ρεπό.

Τα ωράρια - λάστιχο αποτελούν ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην επίγεια εξυπηρέτηση καλούνται να δουλέψουν με «σπαστό» ωράριο, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με το πρόγραμμα των πτήσεων. Πηγαίνουν να δουλέψουν, για παράδειγμα, δύο ώρες το πρωί και επιστρέφουν για τις υπόλοιπες έξι ώρες το απόγευμα. Η μεταφορά τους από και προς το αεροδρόμιο γίνεται με δική τους ευθύνη και κόστος. Το καθημερινό πρόγραμμα ανατρέπεται από τις υπερωρίες, που αποτελούν συχνό φαινόμενο και σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρώνονται.

Ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν σε εξαντλητικούς ρυθμούς και κάτω από συνθήκες που δημιουργούν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους, στο αεροδρόμιο υπάρχει μόλις ένας γιατρός κι αυτός μόνο κατά τις πρωινές ώρες.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων δουλεύουν εποχικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Συνολικά η απασχόλησή τους μπορεί να ξεκινά τον Απρίλη και να λήγει τον Οκτώβρη, όμως στο διάστημα αυτό οι συμβάσεις ανανεώνονται πολλές φορές, ακόμα και μήνα - μήνα. Το αποτέλεσμα είναι να μη γνωρίζουν μέχρι πότε θα έχουν δουλειά, αν θα απολυθούν τον Οκτώβρη, το Σεπτέμβρη ή νωρίτερα.

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για να τελειώσει η σεζόν έχει ξεκινήσει, τους εργαζόμενους απασχολούν πλέον τα προβλήματα που συναντούν στην εξασφάλιση του πενιχρού επιδόματος ανεργίας. Την περασμένη χρονιά σημειώθηκε σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος, με εργαζόμενους να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά το Νοέμβρη και να παίρνουν τελικά το επίδομα ανεργίας το Φλεβάρη! Σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που δεν χαρακτηρίζονται εποχικές, καθώς στη δική τους περίπτωση οι όροι και οι προϋποθέσεις επιδότησης είναι πιθανό να τους στερήσουν εντελώς το επίδομα.

Παράλληλα, όπως διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι, υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα σε εξοπλισμό και υποδομές, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες δουλειάς τους. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικράτησε για εργαζόμενους και επιβάτες στις 29 Ιούλη, όταν «έπεσε» το σύστημα της «Fraport», που διαχειρίζεται και το αεροδρόμιο της Ρόδου: Οι πτήσεις έφταναν η μία μετά την άλλη, χωρίς να μπορούν να γίνουν αναχωρήσεις, με αποτέλεσμα αεροσκάφη και επιβάτες να στοιβάζονται στους χώρους του αεροδρομίου και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης, σε συνθήκες... τρέλας. Το 8ωρο τεντώθηκε για 2, 3 και 4 ώρες, τα ρεπό «κόπηκαν», εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα και να επιστρέψουν μετά από λίγες ώρες για τη βάρδια της επόμενης μέρας.

Εχουμε πείρα, ό,τι κερδίζουμε το κερδίζουμε με τους αγώνες μας

Δήλωση της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου

Με αφορμή τις εξαγγελίες και την προπαγάνδα της κυβέρνησης για τη χορήγηση των αναδρομικών, η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γιατρών Ελλάδας, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:

«Οι χιλιάδες συνάδελφοι δεν πείθονται από τις προεκλογικές ανέξοδες υποσχέσεις. Και δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, όταν η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει, όταν για παράδειγμα ο υπουργός Υγείας έχει το θράσος να δηλώνει ότι "η κυβέρνηση εξασφάλισε την κανονικότητα στις πληρωμές" και την ίδια ώρα, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν απλήρωτοι επικουρικοί κι απλήρωτες εφημερίες μηνών. Δεν ξεχνάμε εξάλλου ότι ακόμη κι αυτή η χορήγηση αναδρομικών - έστω κι αν δεν μας ικανοποιεί και απέχει από τις πραγματικές ανάγκες μας - είναι αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων της ΟΕΝΓΕ και των διεκδικήσεών μας με όλα τα μέσα. Το υπουργείο γνωρίζει καλά επίσης ότι χιλιάδες γιατροί προσέφυγαν μέσω της Ομοσπονδίας και των Ενώσεών τους κατά της άδικης απόφασης του ΣτΕ, που δεν μας δικαίωνε για τα αναδρομικά».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαντά στην κυβερνητική κοροϊδία με νέα κινητοποίηση στις 5 Οκτώβρη

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ
Στάση εργασίας για την Αττική και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια έχει προκηρύξει για την Παρασκευή 5 Οκτώβρη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και θα ακολουθήσουν πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Η Ομοσπονδία καλεί τις Ενώσεις να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων, με αιτήματα αιχμής την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές και την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα.

Ξεσκέπασμα της κυβερνητικής κοροϊδίας για τα μισθολογικά...

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε αόριστα επανορθώσεις μνημονιακών μισθολογικών περικοπών για κλάδους ειδικών μισθολογίων (δικαστικούς, ένστολους, πανεπιστημιακούς), χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ,«η κυβέρνηση, θορυβημένη από τις αντιδράσεις, επιχείρησε 10 μέρες αργότερα, στις 17/9, "επανορθωτική" κίνηση. Ωστόσο οι κυβερνητικές εξαγγελίες για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι τίποτα άλλο από μία ακόμη, καλοστημένη επιχείρηση καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών».

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών τονίζει: «Δεν προβλέπεται κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των μισθολογικών μας απωλειών, δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένα ποσά, δεν προσδιορίζεται ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και για ποιο χρονικό διάστημα.

Φρόντισαν μάλιστα να μας υπενθυμίσουν ότι "από την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που είχαν περικοπεί το 2012".

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λένε ότι πρέπει να τους ευγνωμονούμε, που θα μας επιστρέψουν ένα μόνο μέρος "από τα κλεμμένα", που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης, στις οποίες θα προστεθούν και οι νέες απώλειες που θα έχουμε την επόμενη περίοδο. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα δημοσιονομικά το επιτρέπουν. Η λογική της μείωσης των απαιτήσεων και του "μικρότερου κακού" στο απόγειό της!».

Η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει μάλιστα τα εξής:

1. Η απόφαση του ΣτΕ, την οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας, προβλέπει την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012 από 27/2/2018. «Οπως ο ίδιος ο υπουργός κ. Ξανθός έχει παραδεχτεί τουλάχιστον δύο φορές, σε επίσημες συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ, σε αυτό το σκέλος η δικαστική απόφαση είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αρα μας χρωστάνε αναδρομικά τουλάχιστον 7 μηνών μετά την απόφαση του ΣτΕ και οφείλουν άμεσα να επαναφέρουν τους μισθούς μας στα επίπεδα του 2012».

2. Εξαιρούν τους ειδικευόμενους, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά σε σχέση με τις λοιπές βαθμίδες, ενώ σαφέστατα και οι ειδικευόμενοι αμείβονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και έχουν πληγεί και αυτοί από τις περικοπές του ν. 4093/12.

3. Δεν γίνεται καμία αναφορά στους επικουρικούς γιατρούς.

...και για την «κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων»

Επιπλέον, η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει ότι η κυβερνητική εξαγγελία για «κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή» είναι ένα ακόμα φτηνό προπαγανδιστικό επιχείρημα.

Εξηγεί η Ομοσπονδία:

α. Ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι για το 2019 θα ισχύσει η αναλογία «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», για την οποία μάλιστα η κυβέρνηση «καμαρώνει». Αρα, αυτονόητα, καμία αναπλήρωση κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού δεν πρόκειται να γίνει.

β. Ακόμα και αν καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, δεν θα έχουν αναπληρωθεί οι χιλιάδες οργανικές θέσεις που χάθηκαν με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων μονάδων Υγείας.

γ. Διαιωνίζεται η αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας, εργασιακής αναξιοπρέπειας και ανακύκλωσης της ανεργίας.

δ. Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Χαρακτηριστικό είναι πως σε 1η και 2η ΥΠΕ (δηλαδή, σε πάνω από τη μισή χώρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό υγειονομικών μονάδων και κλινών), δεν έχει γίνει ακόμα ούτε μια κρίση για πρόσληψη Επιμελητή Β' για θέσεις που προκηρύχθηκαν από το Γενάρη του 2018 και μετά.

Απαντάμε με κλιμάκωση των αγώνων

Απαντώντας, εξάλλου, στις κυβερνητικές φιλοφρονήσεις για αναγνώριση «της διαχρονικής προσφοράς των γιατρών του ΕΣΥ στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και της αξιόπιστης κάλυψης των υγειονομικών αναγκών», η ΟΕΝΓΕ ξεκαθαρίζει:

«Αν αναγνώριζε την προσφορά μας θα είχε επαναφέρει τους μισθούς μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές και θα επέστρεφε άμεσα το σύνολο των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς. Θα εξασφάλιζε μόνιμη και σταθερή δουλειά στους συναδέλφους μας επικουρικούς που τους κρατάει ομήρους και απλήρωτους για μήνες. Θα εξασφάλιζε την άμεση αποπληρωμή στο ακέραιο, και όχι πετσοκομμένων, όλων των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων), χωρίς τους εκβιασμούς των διοικήσεων των νοσοκομείων ότι αν δεν υπογράψουμε υπεύθυνες δηλώσεις πως συναινούμε στην υπέρβαση των 48 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, δεν θα τις πληρωθούμε.

Αν αναγνώριζε την αναγκαιότητα για "αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών" του λαού, θα προχωρούσε άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, δεν θα πετσόκοβε τις κοινωνικές δαπάνες, τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, τα επιδόματα αναπηρίας και πάει λέγοντας.

Στην κοροϊδία της κυβέρνησης απαντάμε με κλιμάκωση των αγώνων μας. Δε θεωρούμε περασμένα - ξεχασμένα όσα μας έκλεψαν τα χρόνια της κρίσης. Δεν παραμυθιαζόμαστε με το αφήγημα της "δίκαιης" ανάπτυξης. Μοναδική διέξοδος για μας είναι οι αγώνες μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για τη ζωή που μας αξίζει».

Γιορτές συνδικάτων για τα παιδιά και τις οικογένειές τους

Από την εκδήλωση που οργάνωσαν το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών
Από την εκδήλωση που οργάνωσαν το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών
Εκδήλωση για τα παιδιά και τις οικογένειές τους οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 30/9, στις 11 π.μ., στην αίθουσά του (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ θα παίξει το παραμύθι της Ερης Ρίτσου «Η μαύρη πεταλούδα», διασκευασμένο για παιδιά.

Θα υπάρχουν επίσης δραστηριότητες για τα παιδιά και διανομή σχολικών ειδών.

Στην πρόσκλησή του, το Συνδικάτο σημειώνει ότι «μπροστά στη νέα σχολική χρονιά και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δήθεν "αυξήσεις" στον κατώτατο μισθό, οι δυσκολίες να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες, όχι μόνο τις δικές μας αλλά και των παιδιών μας, παραμένουν. Γι' αυτό, επιδιώκουμε μέσα από αυτήν την εκδήλωση να δώσουμε στα παιδιά μας χαρά, να συμβάλουμε να νιώσουν έμπρακτα μαζί με τις οικογένειές τους ότι το Συνδικάτο είναι το στήριγμά τους».

Ακόμα, τονίζοντας πως «μόνο ο οργανωμένος αγώνας και το δυνάμωμα του Συνδικάτου μας μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά μας», καλεί σε κλιμάκωση της πάλης, «βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

Γέμισε παιδικά χαμόγελα η «Αλκυονίδα»

Δεκάδες εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους πήραν μέρος στην εκδήλωση που οργάνωσαν για τα παιδιά την Κυριακή 16/9 το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Αλκυονίς».

Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά, συμμετείχαν εργαζόμενοι από 32 χώρους δουλειάς αλλά και πολλοί άνεργοι του κλάδου.

Παιδιά και γονείς διασκέδασαν με την παράσταση «Η μαύρη πεταλούδα», που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ. Στο τέλος μοιράστηκαν στους μικρούς επισκέπτες σχολικές τσάντες με ορισμένα από τα απαραίτητα είδη μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που συγκεντρώθηκαν από τα σωματεία ως ελάχιστο δείγμα ταξικής αλληλεγγύης.

Τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους καλωσόρισε ο γραμματέας του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, Θανάσης Φωτόπουλος, αναδεικνύοντας τη δύσκολη κατάσταση στους χώρους δουλειάς αλλά και έξω από τα εργοστάσια, εκεί που οι γονείς καλούνται να σηκώσουν τα δυσβάσταχτα βάρη της Εκπαίδευσης. Ενημέρωσε επίσης για τις πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος για τις Συλλογικές Συμβάσεις και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να γυρίσουν την πλάτη στα καλέσματα της κυβέρνησης για υποταγή στη δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη».

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
«Κινητικότητα» του εργατικού δυναμικού και ενιαία εφαρμογή των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ

Με στόχο την ενίσχυση της «κινητικότητας» των εργαζομένων με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων, καθώς και τη στενότερη επίβλεψη της εφαρμογής των αντεργατικών κατευθύνσεων στο πλαίσιο της «ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», συνεχίζεται η συζήτηση στα όργανα της ΕΕ γύρω από την πρόταση για τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας».

Το θέμα έβαλε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόταση που παρουσίασε τον περασμένο Μάρτη. Ακολούθησε τον Ιούνη το Σχέδιο Εκθεσης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να πάρει το επόμενο διάστημα την τελική του μορφή.

Νωρίτερα, την αυλαία της σχετικής συζήτησης είχε ανοίξει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κ. Γιούνκερ, το Σεπτέμβρη του 2017, κάνοντας σαφείς τους σκοπούς της υπό συζήτηση και διαμόρφωση Αρχής. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη δίκαιη, απλή και αποτελεσματική επιβολή του συνόλου των κανόνων της ΕΕ για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού από έναν νέο ευρωπαϊκό φορέα εποπτείας και επιβολής», είχε πει μεταξύ άλλων στην τότε ομιλία του για την «Κατάσταση της Ενωσης», προσθέτοντας: «Φαντάζει παράλογο να υπάρχει μια Τραπεζική Αρχή για την εποπτεία των τραπεζικών προτύπων, αλλά όχι μια κοινή Αρχή Εργασίας που να διασφαλίζει τη δικαιοσύνη στην ενιαία αγορά μας».

Διευρύνεται η «κινητικότητα» στην «εσωτερική αγορά»

Ο στόχος της ενίσχυσης της «κινητικότητας» των εργαζομένων βρίσκεται στα θεμέλια πάνω στα οποία είναι χτισμένη η ΕΕ, αφού αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ήδη από το 1992, προέβλεπε την «ελευθερία κίνησης προσώπων», δηλαδή την ελεύθερη κίνηση του εργατικού δυναμικού στην ενιαία ευρωενωσιακή αγορά, έτσι ώστε να καλύπτονται αποτελεσματικότερα οι εκάστοτε ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Από τότε μέχρι σήμερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν γίνει μια σειρά από βήματα στην κατεύθυνση της προώθησης της «κινητικότητας»: Τα άτομα που ζουν και εργάζονται σε διαφορετικό κράτος - μέλος της ΕΕ από αυτό του οποίου είναι υπήκοοι, έφτασαν τα 17 εκατομμύρια το 2017. Ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, καθώς το 2006 υπολογιζόταν σε 9 εκατομμύρια άτομα. Επιπλέον, καθημερινά 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ διασχίζουν τα σύνορα της χώρας τους για να πάνε στη δουλειά τους, η οποία βρίσκεται σε κάποιο γειτονικό ευρωπαϊκό κράτος.

«Κυρίαρχος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συμβάλει στην εξασφάλιση δίκαιης κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στην εσωτερική αγορά», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρότασή της. Αναλυτικότερα, στους στόχους της Αρχής, τη συγκρότηση της οποίας εισηγείται, περιλαμβάνει τα εξής: Πρώτον, τη βελτίωση της πρόσβασης εργαζομένων και εργοδοτών «σε πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στους τομείς της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού». Δεύτερον, την ενίσχυση της «επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των αρχών στη διασυνοριακή επιβολή της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ». Τρίτον, τη «διαμεσολάβηση» και τη «διευκόλυνση της εύρεσης λύσεων σε περιπτώσεις διαφορών μεταξύ εθνικών αρχών και διατάραξης της διασυνοριακής αγοράς εργασίας, όπως οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων που επηρεάζουν περισσότερα του ενός κράτη - μέλη».

Στόχος της εν λόγω Αρχής, δηλαδή, είναι στην πραγματικότητα η διασφάλιση της ενιαίας εφαρμογής των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ σε όλη την «ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά εργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, με τις όποιες ενστάσεις να επικεντρώνονται στην ανάγκη η Αρχή «να έχει ένα σαφώς καθορισμένο στόχο και να είναι προσηλωμένη σε έναν περιορισμένο αριθμό καθηκόντων», προκειμένου να είναι πιο «αποτελεσματική»...

Βαφτίζουν «δικαίωμα» τη «δίκαιη κινητικότητα»

Η δημιουργία της εν λόγω Αρχής είναι ενταγμένη στις πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του περιβόητου «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων». Δίνει έτσι μια γεύση για το περιεχόμενο των «κοινωνικών δικαιωμάτων» που προωθεί η ΕΕ.

Στα ευρωενωσιακά κιτάπια, η περιπλάνηση από χώρα σε χώρα σε αναζήτηση μιας θέσης εργασίας, οι «ευκαιρίες κατάρτισης και διά βίου μάθησης για τους μετακινούμενους πολίτες» και η «ενίσχυση του ενωσιακού δικαίου σχετικά με την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού», από αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων βαφτίζονται δικαιώματα των εργαζομένων.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ισχυρίζεται πως η διασυνοριακή κινητικότητα «παρέχει πλεονεκτήματα στους ιδιώτες, στις οικονομίες και τις κοινωνίες στο σύνολό τους», ωστόσο μέσα από την ίδια την πρότασή της αποτυπώνεται ποιος είναι ο πραγματικά ωφελημένος: «Στην πράξη, η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού είναι ένα πολύτιμο μέσο για τη διασφάλιση περισσότερο αποδοτικής διανομής των πόρων μεταξύ και εντός των τομέων, η οποία μειώνει την ανεργία και αντιμετωπίζει τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων», αναφέρει η Επιτροπή χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, στην πρότασή της ορίζεται σαφώς πως «η ίδρυση της Αρχής δεν θα πρέπει να δημιουργεί νέα δικαιώματα και νέες υποχρεώσεις για τους ιδιώτες και τους εργοδότες».

Με άλλα λόγια, η υπό σύσταση Αρχή θα συμβάλλει στον απρόσκοπτο εφοδιασμό των επιχειρηματικών ομίλων με φθηνούς και «ευέλικτους» εργαζόμενους που θα μετακινούνται με «ενιαία» πετσοκομμένα δικαιώματα από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν κάθε φορά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ θα ρυθμίζει παράλληλα ζητήματα που αφορούν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ