Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαντά στην κυβερνητική κοροϊδία με νέα κινητοποίηση στις 5 Οκτώβρη

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ
Στάση εργασίας για την Αττική και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια έχει προκηρύξει για την Παρασκευή 5 Οκτώβρη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και θα ακολουθήσουν πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Η Ομοσπονδία καλεί τις Ενώσεις να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων, με αιτήματα αιχμής την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές και την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα.

Ξεσκέπασμα της κυβερνητικής κοροϊδίας για τα μισθολογικά...

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε αόριστα επανορθώσεις μνημονιακών μισθολογικών περικοπών για κλάδους ειδικών μισθολογίων (δικαστικούς, ένστολους, πανεπιστημιακούς), χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ,«η κυβέρνηση, θορυβημένη από τις αντιδράσεις, επιχείρησε 10 μέρες αργότερα, στις 17/9, "επανορθωτική" κίνηση. Ωστόσο οι κυβερνητικές εξαγγελίες για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι τίποτα άλλο από μία ακόμη, καλοστημένη επιχείρηση καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών».

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών τονίζει: «Δεν προβλέπεται κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των μισθολογικών μας απωλειών, δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένα ποσά, δεν προσδιορίζεται ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και για ποιο χρονικό διάστημα.

Φρόντισαν μάλιστα να μας υπενθυμίσουν ότι "από την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που είχαν περικοπεί το 2012".

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λένε ότι πρέπει να τους ευγνωμονούμε, που θα μας επιστρέψουν ένα μόνο μέρος "από τα κλεμμένα", που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης, στις οποίες θα προστεθούν και οι νέες απώλειες που θα έχουμε την επόμενη περίοδο. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα δημοσιονομικά το επιτρέπουν. Η λογική της μείωσης των απαιτήσεων και του "μικρότερου κακού" στο απόγειό της!».

Η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει μάλιστα τα εξής:

1. Η απόφαση του ΣτΕ, την οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας, προβλέπει την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012 από 27/2/2018. «Οπως ο ίδιος ο υπουργός κ. Ξανθός έχει παραδεχτεί τουλάχιστον δύο φορές, σε επίσημες συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ, σε αυτό το σκέλος η δικαστική απόφαση είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αρα μας χρωστάνε αναδρομικά τουλάχιστον 7 μηνών μετά την απόφαση του ΣτΕ και οφείλουν άμεσα να επαναφέρουν τους μισθούς μας στα επίπεδα του 2012».

2. Εξαιρούν τους ειδικευόμενους, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά σε σχέση με τις λοιπές βαθμίδες, ενώ σαφέστατα και οι ειδικευόμενοι αμείβονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και έχουν πληγεί και αυτοί από τις περικοπές του ν. 4093/12.

3. Δεν γίνεται καμία αναφορά στους επικουρικούς γιατρούς.

...και για την «κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων»

Επιπλέον, η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει ότι η κυβερνητική εξαγγελία για «κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή» είναι ένα ακόμα φτηνό προπαγανδιστικό επιχείρημα.

Εξηγεί η Ομοσπονδία:

α. Ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι για το 2019 θα ισχύσει η αναλογία «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», για την οποία μάλιστα η κυβέρνηση «καμαρώνει». Αρα, αυτονόητα, καμία αναπλήρωση κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού δεν πρόκειται να γίνει.

β. Ακόμα και αν καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, δεν θα έχουν αναπληρωθεί οι χιλιάδες οργανικές θέσεις που χάθηκαν με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων μονάδων Υγείας.

γ. Διαιωνίζεται η αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας, εργασιακής αναξιοπρέπειας και ανακύκλωσης της ανεργίας.

δ. Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Χαρακτηριστικό είναι πως σε 1η και 2η ΥΠΕ (δηλαδή, σε πάνω από τη μισή χώρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό υγειονομικών μονάδων και κλινών), δεν έχει γίνει ακόμα ούτε μια κρίση για πρόσληψη Επιμελητή Β' για θέσεις που προκηρύχθηκαν από το Γενάρη του 2018 και μετά.

Απαντάμε με κλιμάκωση των αγώνων

Απαντώντας, εξάλλου, στις κυβερνητικές φιλοφρονήσεις για αναγνώριση «της διαχρονικής προσφοράς των γιατρών του ΕΣΥ στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και της αξιόπιστης κάλυψης των υγειονομικών αναγκών», η ΟΕΝΓΕ ξεκαθαρίζει:

«Αν αναγνώριζε την προσφορά μας θα είχε επαναφέρει τους μισθούς μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές και θα επέστρεφε άμεσα το σύνολο των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς. Θα εξασφάλιζε μόνιμη και σταθερή δουλειά στους συναδέλφους μας επικουρικούς που τους κρατάει ομήρους και απλήρωτους για μήνες. Θα εξασφάλιζε την άμεση αποπληρωμή στο ακέραιο, και όχι πετσοκομμένων, όλων των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων), χωρίς τους εκβιασμούς των διοικήσεων των νοσοκομείων ότι αν δεν υπογράψουμε υπεύθυνες δηλώσεις πως συναινούμε στην υπέρβαση των 48 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, δεν θα τις πληρωθούμε.

Αν αναγνώριζε την αναγκαιότητα για "αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών" του λαού, θα προχωρούσε άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, δεν θα πετσόκοβε τις κοινωνικές δαπάνες, τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, τα επιδόματα αναπηρίας και πάει λέγοντας.

Στην κοροϊδία της κυβέρνησης απαντάμε με κλιμάκωση των αγώνων μας. Δε θεωρούμε περασμένα - ξεχασμένα όσα μας έκλεψαν τα χρόνια της κρίσης. Δεν παραμυθιαζόμαστε με το αφήγημα της "δίκαιης" ανάπτυξης. Μοναδική διέξοδος για μας είναι οι αγώνες μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για τη ζωή που μας αξίζει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Eμπαιγμός το νέο μισθολόγιο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς (2023-02-22 00:00:00.0)
Ως εδώ! Στις 23 Φλεβάρη απεργούμε! (2022-02-17 00:00:00.0)
Αντί για θωράκιση των νοσοκομείων η κυβέρνηση προετοιμάζει τη χαριστική βολή (2021-06-25 00:00:00.0)
Προς απόφαση κομμένη και ραμμένη στην αντιασφαλιστική επίθεση (2020-04-22 00:00:00.0)
Μπλόκαραν την κυβερνητική ρύθμιση για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας (2019-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ