Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Μπλόκαραν την κυβερνητική ρύθμιση για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Υγείας, η οποία αναφέρει ότι «στις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από το 2ο εξάμηνο του 2019 δεν θα υπάρξει βαθμός στον τίτλο ειδικότητας», η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών υπογραμμίζει τα εξής:

«Η ΔΗΠΑΚ με ανακοίνωσή της μετά την ψήφιση της άκρως αντιδραστικής τροπολογίας και με άμεση παρέμβαση στην ΟΕΝΓΕ αντιτάχθηκε σφοδρά σε μια αισχρή ρύθμιση που κατηγοριοποιεί τους γιατρούς εφ' όρου ζωής. Πρωτοστάτησε σε οργάνωση κινητοποίησης στο υπουργείο Υγείας, κάλεσε σε συναγερμό τους νέους συναδέλφους, προγραμμάτισε άμεσες Γενικές Συνελεύσεις στα νοσοκομεία.

Εγινε μια θυελλώδης συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ, όπου εκτοξεύτηκαν ακόμα και χυδαίες ύβρεις ενάντια στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και από τους δύο υπουργούς. Οι ύβρεις απέδειξαν την απουσία επιχειρημάτων από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. Ηταν ύβρεις ενάντια στη νέα γενιά των γιατρών.

Οι έντονες και δίκαιες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών είχαν και άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα. Η προσωρινή υπαναχώρηση των υπουργών στο βαθμό τίτλου ειδικότητας και η δέσμευση ότι θα επανεξετάσουν το θέμα νομοθετικά είναι μία μικρή νίκη.

Φυσικά η όλη τοποθέτηση του υπουργείου δεν απαντά στο μείζον θέμα της εκπαίδευσης και της ανεργίας των νέων γιατρών, ούτε στο "brain drain" που συνεχίζεται αμείωτο. Απαντά όμως στην ηττοπάθεια και στο μόνιμο σλόγκαν των συστημικών δυνάμεων, ότι "οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα". Κρατάμε αυτή τη μικρή νίκη.

Τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολλά και μεγάλα: Ουσιαστική εκπαίδευση σύμφωνα με το πλαίσιο της Ομοσπονδίας. Προσλήψεις μόνιμων επιμελητών και μονιμοποίηση των επικουρικών. Αναπλήρωση όλων των απωλειών σε μισθούς και δώρα.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Αυτοί που απαξιώνουν τους γιατρούς ας καταλάβουν ότι όσο υπάρχουν ζωντανές συνδικαλιστικές δυνάμεις, και νομοσχέδια αντιδραστικά θα παίρνουν πίσω και τη... γλώσσα τους θα μαζεύουν.

Οπως κάναμε ανενεργό το νόμο για το ωράριο που διαλύει τις ζωές μας, όπως αποτρέψαμε τις απολύσεις εκατοντάδων επικουρικών συναδέλφων, όπως κατακτήσαμε την πληρωμή ενός μέρους των αναδρομικών που μας χρωστάνε, έτσι μπλοκάραμε και την αντιδραστική ρύθμιση για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας.

Δεν μας αρκεί. Πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά. Αφού δεν έμαθαν να μας σέβονται, θα μάθουν να μας φοβούνται».

Για το ίδιο θέμα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπογραμμίζει ότι «η μερική υπαναχώρηση του υπουργείου Υγείας είναι μία πρώτη νίκη», σημειώνοντας την άμεση παρέμβαση της Ομοσπονδίας και την κινητοποίηση των Ενώσεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της. Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: «Πλήρη ανάπτυξη των δημόσιων δομών που θα εμπλακούν στην εκπαίδευση των νέων γιατρών, τη στελέχωσή τους με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των κλινικών και των εργαστηρίων. Να εξασφαλιστεί ότι η εκπαίδευση θα γίνεται βάση ενιαίου προγράμματος, με περιεχόμενο που θα ανταποκρίνεται στη σύγχρονη γνώση και τις εξελίξεις». Μήνυμα συνέχισης του αγώνα στέλνει και η ΕΙΝΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ