Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Παραβίαση του απαγορευτικού απόπλου στην επιχείρηση «Νηρέας»

Το νέο κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών «Νηρέας» στον Αστακό καταγγέλλουν επιχειρησιακά σωματεία του ομίλου και το κλαδικό Συνδικάτο της Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 29/3, παρά το απαγορευτικό απόπλου που είχε εκδώσει το Λιμεναρχείο, η εργοδοσία έβαλε τους εργαζόμενους να μεταβούν κανονικά στα κλουβιά της μονάδας.

Αντιδρώντας, το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στον «Νηρέα» στον Αστακό προχώρησε σε παρέμβαση στο Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, ζητώντας την άμεση επέμβασή του. Μετά τις καταγγελίες κινήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου.

«Πρόκειται για ενέργεια απαράδεκτη και επικίνδυνη, που καταδικάζουμε», τονίζει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αιτωλοακαρνανίας, θυμίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς. Στις 10/1 ένας εργαζόμενος, φύλακας στα κλουβιά, είχε χάσει τη ζωή του δουλεύοντας σε άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ στις 6/2 ένας άλλος εργαζόμενος είχε τραυματιστεί στο χέρι, μετά από πτώση από τη βάρκα στην οποία επέβαινε. «Η εργοδοσία του ομίλου "Νηρέα" μπροστά στην αύξηση των κερδών δεν υπολογίζει την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους, προσλήψεις προσωπικού, να μπει φρένο στην εντατικοποίηση, σταθερή δουλειά με δικαιώματα και ΣΣΕ.

Στο πλευρό των εργαζομένων και του σωματείου τους στέκεται και το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρέας» στην Εύβοια.«Η αποφασιστική παρέμβαση του σωματείου και η σταθερή προσήλωσή του στην προστασία πρώτα και κύρια της υγείας και ασφάλειας των συναδέλφων είναι καθοριστικός παράγοντας για να σταματήσουν η ασυδοσία και η δουλειά χωρίς όρους», σημειώνει. Στις συκοφαντίες της εργοδοσίας και των ανθρώπων της ότι «με τη δράση του σωματείου κινδυνεύουν οι δουλειές», απαντά πως «με την παραβίαση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας κινδυνεύουν όχι μόνο οι δουλειές, αλλά και οι ζωές μας». Απαιτεί από τον σύνδεσμο θαλασσοκαλλιεργητών να πάρει θέση, καθώς και να τηρήσει τη δέσμευσή του για νέα συνάντηση με θέμα τη ΣΣΕ, «η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων μέτρα που συμβάλλουν στην υγιεινή και ασφάλεια».

Κατ' επανάληψη σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι

Η εργοδοσία του «Νηρέα» στον Αστακό θέτει κατ' επανάληψη σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, σημείωσε σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Ξηρομέρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημήτρης Κομπλίτσης.«Επιβεβαιώνεται πως οι εργοδότες στο βωμό του κέρδους τους δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή», τόνισε μεταξύ άλλων και εξέφρασε την υποστήριξή του στο επιχειρησιακό Σωματείο. Κατήγγειλε παράλληλα τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και τους εκπροσώπους τους σε δήμο και Περιφέρεια. «Με τους εκατοντάδες νέους νόμους που ψήφισαν και τους παλιότερους που διατηρούν, ρίχνουν νερό στο μύλο της ασυδοσίας της εργοδοσίας και ποτίζουν την εργασιακή ζούγκλα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι στο έδαφος αυτό αυξάνονται τα εργατικά «ατυχήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ