Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ημερίδα και συνέντευξη Τύπου από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων το Σάββατο 11/9, στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, στο ΕΚΘ, το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιάσει το διεκδικητικό πλαίσιο. Στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, Φοιτητικών Συλλόγων και της ΟΓΕ.

Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο θέατρο του Πάρκου των Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Αντίδρασε, οργανώσου, πάλεψε μαζί με τα συνδικάτα να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό έκτρωμα». Την εισηγητική ομιλία, με θέμα «Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη και η πάλη των συνδικάτων να μην εφαρμοστεί», θα κάνει ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσουν θεματικές παρεμβάσεις από τους:

Νεκταρία Παπαδούλη, πρόεδρο της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης, με θέμα «Περιορισμοί και απαγορεύσεις στη δράση των σωματείων».

Χάρη Κυριαζίδη, πρόεδρο του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις και η "διευθέτηση" του εργάσιμου χρόνου».

Αγγελο Γεράκη, γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, με θέμα «Τα νέα εμπόδια στο απεργιακό μας δικαίωμα και η απάντηση των εργαζομένων».

Προβλέπεται επίσης να γίνουν ομιλίες και παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων και εργαζόμενους.

Αγωνιστικός σταθμός και για τους φτωχούς αγρότες το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζουν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, που παράλληλα προετοιμάζουν την κλιμάκωση του αγώνα τους για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα αλλά και συντονισμού της πάλης μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με σταθμό και αφετηρία νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων το συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ, αναδείχθηκε μέσα από τις συσκέψεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», με αιχμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από την απώλεια της παραγωγής που προκάλεσαν οι παγετοί και το χαλάζι, τις συνέπειες για το εισόδημά τους.

Οπως αναδείχθηκε, το 40% της αποζημίωσης δεν δόθηκε σε όλους τους πληγέντες, αλλά και σε αυτούς που δόθηκε δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς και στην απώλεια του εισοδήματος, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δίκαιες αποζημιώσεις και τις μεγαλοστομίες της διοίκησης του ΕΛΓΑ περί «ευχάριστων αιφνιδιασμών» κ.ά. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις ασθένειες.

Ακόμα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις από το νέο κύμα ανατιμήσεων που φέρνει η κυβέρνηση σε καύσιμα, μέσα και εφόδια, καθώς και σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ο νέος νόμος που ιδιωτικοποιεί την Επικουρική Ασφάλιση και ρίχνει στον τζόγο τις εισφορές, τον ιδρώτα και τον κόπο των αγροτών, για να ενισχύσει την καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη. Η συζήτηση άνοιξε και για τη νέα ΚΑΠ, που προχωρά τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, ξεκληρίζοντας τους βιοπαλαιστές αγρότες από τα χωράφια τους.

Στο ίδιο φόντο και ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια» καλεί τους αγρότες να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, ενάντια στην πολιτική που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, ενάντια στην ακρίβεια, και να απαιτήσουν μείωση του κόστους παραγωγής, με φτηνό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Προγραμματίζει οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από τα Γιαννιτσά (παλιά αγορά) στις 15.45.

Και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή τους βιοπαλαιστές αγρότες, που δίνουν μια άνιση μάχη για την επιβίωση απέναντι στις πολιτικές που απαξιώνουν την εργασία τους, τους κόπους τους, τον τόπο τους.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων:

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους, συμψηφισμό των χρεών με τις αποζημιώσεις.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειές τους.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με φτηνό πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-- Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και χωραφιών φτωχών αγροτών.

-- Να παγώσουν τα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς εφορία, τράπεζες, ΕΦΚΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.λπ.

-- Με κρατική ευθύνη να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων αγροτών στον ΕΦΚΑ.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Στο «πόδι» τα συνδικάτα για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων

Στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ η συγκέντρωση

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»: Με αυτό το σύνθημα μάχης τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν μαχητική και μαζική απάντηση σε κυβέρνηση - εργοδοσία, καλώντας σε ξεσηκωμό τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Βόρειας Ελλάδας με το συλλαλητήριο που θα γίνει στη ΔΕΘ, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Ο εργατόκοσμος και η νεολαία με τον κορυφαίο αγωνιστικό σταθμό του ερχόμενου Σαββάτου ετοιμάζονται να διαδηλώσουν για όλα εκείνα που τους τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - έκτρωμα με τις «ανατροπές του αιώνα», με το οποίο η κυβέρνηση «φιλοδοξεί» να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση ώστε να ξεσαλώνει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς. Για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Για να μπει φρένο στην κατακρεούργηση του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, κόντρα στα ψίχουλα - κοροϊδία που ανακοινώνει η κυβέρνηση και το κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει ενόψει των εγκαινίων της Εκθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών, συσκέψεων και συνελεύσεων, εκδηλώσεων και θεματικών πρωτοβουλιών, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές στις πόλεις και τα χωριά της υπαίθρου.

Χτες, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπορεία στη Σίνδο, στο πλαίσιο του διήμερου δράσης στη ΒΙΠΕ και στους δήμους της περιοχής με τίτλο «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας», μέσα από το οποίο αναδεικνύεται το διεκδικητικό πλαίσιο για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα οργανώνονται συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, όπως αυτή των τραπεζοϋπαλλήλων και του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιούνται σήμερα, αλλά και την αυριανή (10/9), του Σωματείου Φαρμάκου - Καλλυντικού. Παράλληλα με τις περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς της βιομηχανίας, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, της ανακύκλωσης, των υπηρεσιών, του επισιτισμού και άλλων κλάδων, εξελίσσεται και πρόγραμμα σε υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέσα από τις καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, ανοίγει η συζήτηση για την ανάγκη οργάνωσης της πάλης κόντρα στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζει τις ανάγκες των εργαζομένων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Τα σωματεία στον αντίποδα αυτής της πολιτικής παλεύουν για ξήλωμα όλων των αντεργατικών νόμων, για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Για ΣΣΕ και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του λαϊκού εισοδήματος, ουσιαστική στήριξη των ανέργων. Για κατάργηση των πλειστηριασμών. Επίσης για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Για στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφές, κρατική χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας κ.ά.

Οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία

Oργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία προγραμματίζουν τα εργατικά Σωματεία στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής ανακοινώθηκε ότι λεωφορεία θα αναχωρήσουν από:

Νάουσα, στις 3 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο.

Βέροια, στις 3.30 μ.μ., από την πλατεία Ωρολογίου.

Γιαννιτσά, στις 3.45 μ.μ., από την παλιά αγορά.

Αλεξανδρούπολη, στις 12 μ., από το δημαρχείο.

Κομοτηνή, στη 1.30 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.

Ξάνθη, στις 2 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Στο «πόδι» τα συνδικάτα της Βόρειας Ελλάδας για το συλλαλητήριο του Σαββάτου 11 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ

-- Πάτρα - Δυτική Ελλάδα: Στο απροχώρητο η κατάσταση των νοσοκομείων. Τη Δευτέρα το παμπατραϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία

-- Πυκνώνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες σωματείων υγειονομικών που διεκδικούν μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Χτυπάει «κόκκινο» η λειτουργία των νοσοκομείων στη Δυτική Ελλάδα

Τραγικές ελλείψεις σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων

Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας περιόδευσε χτες ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ
Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας περιόδευσε χτες ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ
Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως απόρροια των διαχρονικών έως και σήμερα κυβερνητικών μέτρων στον χώρο της Υγείας, αναδεικνύουν με παρεμβάσεις τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ. Περιοδείες, συσκέψεις, Ερωτήσεις στη Βουλή είναι στην ημερήσια διάταξη, μαζί με την πρωτοπόρα δράση των μελών και οπαδών του ΚΚΕ, ώστε να οργανωθεί η πάλη για τη διεκδίκηση μέτρων ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Σε μια ολόκληρη περιοχή, όπου υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος, η κατάσταση στον χώρο της Υγείας συνεχώς επιδεινώνεται, χωρίς εδώ και ενάμιση χρόνο, από το ξέσπασμα της πανδημίας, να λαμβάνεται κάποιο ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης. Σημαντικό ρόλο στην επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων παίζει και η λεγόμενη «διασύνδεσή» τους, όπου ελλείψεις του ενός καλείται να τις αντιμετωπίσει άλλο, ακόμη και με μετακινήσεις προσωπικού από νομό σε νομό.

Ορισμένα στοιχεία - που δεν αφορούν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα στη Δυτική Ελλάδα - είναι αποκαλυπτικά της τραγικής κατάστασης που επικρατεί, η οποία επιβαρύνει όχι μόνο τους εργαζόμενους σε αυτά (γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό) αλλά και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν να βρουν... «την υγειά τους», αντιθέτως, αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας αδρά στον ιδιωτικό τομέα.

Συγχωνεύτηκαν πέντε κλινικές στο ΠΓΝ Πατρών

Το κύριο βάρος των προβλημάτων στον χώρο της Υγείας σχεδόν για όλη τη Δυτική Ελλάδα, και όχι μόνο για την Αχαΐα, δέχονται τα Νοσοκομεία της Πάτρας και ιδιαίτερα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο Ρίο, που είναι και το μεγαλύτερο. Πρόκειται για ίδρυμα που δέχεται περιστατικά όχι μόνο από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας αλλά και από τα νησιά της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, πολλές φορές και από άλλους νομούς, είτε της Πελοποννήσου είτε της Ηπείρου.

Αν και ο Οργανισμός του προβλέπει 2.200 άτομα προσωπικό, οι κενές θέσεις σήμερα φτάνουν τις 400, ενώ άλλες 300 βγαίνουν σε αναστολή, με αφορμή τα μέτρα για τον εμβολιασμό. Σήμερα, έχουν συγχωνευτεί πέντε κλινικές. Συγκεκριμένα, η Οφθαλμολογική, η Δερματολογική, οι Παθολογικές Α' και Γ΄ και η Χειρουργική. Μία πτέρυγα της τελευταίας χρησιμοποιείται για ύποπτα περιστατικά κορονοϊού. Στο νοσοκομείο έχει απομείνει ένας (!) τεχνικός για όλο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ ήδη γίνονται αναφορές για την είσοδο ιδιωτικής εταιρείας που θα αναλάβει την καθαριότητα, εφόσον με τα μέτρα των αναστολών απειλούνται 15 καθαρίστριες.

Οριακή η λειτουργία της ΜΕΘ στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας»

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας» (δεύτερο μεγαλύτερο στην πόλη), λόγω της έλλειψης προσωπικού και της κατάστασης με την πανδημία, έχουν συγχωνευθεί ουσιαστικά όλες οι κλινικές που αφορούν τον χειρουργικό τομέα (Ορθοπεδική, Πλαστική, ΩΡΛ, Χειρουργική). Η πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων έχει μειωθεί κατά πολύ, αφού μπορούν να λειτουργήσουν μόνο τα 2 από τα διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια.

Επίσης, από τη γενική ΜΕΘ του νοσοκομείου έχουν αποχωρήσει από τους 24 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων οι 9, ενώ στην αντίστοιχη Μονάδα για τα περιστατικά κορονοϊού από τα 17 μέλη προσωπικού, μόνο τα 4 είναι μόνιμα (τα υπόλοιπα 13 είναι συμβασιούχοι), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία της μονάδας στο μέλλον. Πρόσφατα, ξεκίνησαν οι μετακινήσεις γιατρών από κλινική σε κλινική, με αποτέλεσμα καρδιολόγος να εργάζεται στη Νεφρολογική κλινική.

Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός του ιδρύματος προβλέπει 1.500 άτομα προσωπικό για 470 κλίνες και σήμερα εργάζονται 350 λιγότερα για παραπάνω κρεβάτια, ενώ 180 εργαζόμενοι απειλούνται με αναστολή, με τα ειδοποιητήρια να φτάνουν καθημερινά σε αρκετούς απ' αυτούς. Αξίζει να αναφερθεί, επιπλέον, ότι το φαρμακείο του νοσοκομείου στεγάζεται σε κοντέινερ στο προαύλιό του, σε χώρο που λειτουργεί ως πάρκινγκ!

Χωρίς ΜΕΘ και αξονικό και με ελάχιστο προσωπικό το ΓΝ Αγρινίου

Στη γειτονική Αιτωλοακαρνανία, εδώ και περίπου δύο μήνες, το ΓΝ Αγρινίου λειτουργεί χωρίς ΜΕΘ, αφήνοντας ακάλυπτους όχι μόνο τους ασθενείς από κορονοϊό αλλά και κάθε άλλο αναγκαίο περιστατικό (στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της Ελλάδας). Μπορεί η διοίκηση να δεσμεύεται ότι η ΜΕΘ θα λειτουργήσει στις 13 Σεπτέμβρη (μόνο για τα περιστατικά Covid-19), δεν απαντάει όμως τι θα γίνει με τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.

Το νοσοκομείο λειτουργεί με πεπαλαιωμένο Οργανισμό (αφορούσε το προηγούμενο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης), που είναι ανεπαρκής ούτως ή άλλως και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και στα προβλήματα ακόμη και πριν από την πανδημία.

Αναπτύχθηκαν 300 κλίνες χωρίς να προβλεφθεί η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, ξεκινώντας από την έναρξη λειτουργίας του με μεγάλες ελλείψεις. Τώρα, δεκάδες εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή, ενώ 40 βρίσκονταν στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας σε αναρρωτική άδεια. Τα κενά γιγαντώθηκαν και η κατάσταση χειροτερεύει. Προς... αντιμετώπιση, συγχωνεύθηκαν η Ορθοπεδική με την Ουρολογική κλινική, η Μαιευτική με τη Γυναικολογική, η ΩΡΛ σχεδόν καταργήθηκε και από τις τρεις πτέρυγες της Παθολογικής λειτουργούν οι δύο (μία παραχωρήθηκε αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19). Ειδικά για την πτέρυγα ασθενών με κορονοϊό, για 20 μέρες τον μήνα, λόγω έλλειψης παθολόγου, ένας παθολόγος καλείται να «εφημερεύει» και για τις τρεις πτέρυγες!

Τελευταία στο ΓΝ Αγρινίου δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Οι ασθενείς μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου ή στο ΠΝ Πατρών. Προγραμματισμένες αξονικές νοσηλευόμενων αναβάλλονται και έκτακτα βαριά περιστατικά μεταφέρονται σε άλλα ιδρύματα! Πρόσφατα δε αποχώρησε χειρουργός, με αποτέλεσμα να μείνουν 5 και να μην καλύπτονται οι εβδομαδιαίες εφημερίες. Επείγοντα περιστατικά, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης στο ΓΝ Αγρινίου, διακομίζονται στο Μεσολόγγι!

Χωρίς δικό του παθολόγο το ΓΝ Πύργου

Εντονη είναι η υποστελέχωση και στο ΓΝ Πύργου. Οι 2 μόνιμοι παθολόγοι ανήκουν οργανικά στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και τα κενά καλύπτονται για τη συγκεκριμένη ειδικότητα με καθημερινές μετακινήσεις γιατρών από το ΠΝ Πατρών και την Τρίπολη!

Είναι τέτοια η πίεση που οδήγησε πρόσφατα να παραιτηθούν 2 γιατροί από τη ΜΕΘ, 3 παθολόγοι, 1 πνευμονολόγος, καθώς και ορθοπεδικοί. Το Σωματείο Εργαζομένων στο ίδρυμα μετρά τις συνολικές παραιτήσεις γιατρών (μόνιμων και επικουρικών) σε 16, αναφέροντας ως αιτία την εντατικοποίηση της δουλειάς, ειδικά στην Παθολογική κλινική (που επιβαρύνθηκε και λόγω του κορονοϊού). Την ίδια ώρα, 47 άτομα απειλούνται με αναστολή εργασίας και τα σχετικά έγγραφα έχουν πάρει ήδη οι 22.

Εμειναν μόνο οι... τοίχοι στο ΓΝ Αμαλιάδας!

Οσο για το ΓΝ Αμαλιάδας, η κατάσταση είναι άθλια. Το νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργεί με προδιαγραφές «αγροτικού» ιατρείου. Το προσωπικό έχει αποψιλωθεί εντελώς. Από γιατρούς έχουν απομείνει ένας χειρουργός, ένας ορθοπεδικός και 2 μικροβιολόγοι, ενώ ο μοναδικός παιδίατρος εκτελεί χρέη στους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό. Εως και σήμερα έχουν αποχωρήσει 26 άτομα, μεταξύ των οποίων γιατροί, όπως οι παθολόγοι που μετακινήθηκαν στον Πύργο!

Ετσι, παραμένει σε αχρηστία και η νέα πτέρυγα του ιδρύματος (με ευθύνη διαχρονικά των έως και σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), που έχει εγκαινιαστεί τρεις φορές (!), από την εποχή που υπουργός Υγείας ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης. Στον χώρο υπάρχει ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, ενώ δεν έχουν αναπτυχθεί δυνατότητες για περίπου 100 κρεβάτια νοσηλείας.

Κλείνουν και τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αποκαλυπτική της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι και η κατάσταση στην ΠΦΥ, που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, εάν λειτουργούσε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Με πρόσφατη απόφαση του διοικητή του ΓΝ Ηλείας, η Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων δεν εφημερεύει, στέλνοντας τα περιστατικά στη Ζαχάρω και από εκεί, όσα δεν καλύπτονται, στον Πύργο...

Κάλεσμα σε συστράτευση και πάλι από την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, πλούσια δραστηριότητα αναπτύσσει η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Πρόσφατα κατατέθηκαν Ερωτήσεις στη Βουλή για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αχαΐας αλλά και του Αγρινίου. Στελέχη της περιοδεύουν στα νοσοκομεία, συνολικά στους χώρους Υγείας, συζητώντας με τους εργαζόμενους τις θέσεις του Κόμματος, καλώντας σε συστράτευση προκειμένου να αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στην Υγεία - εμπόρευμα, για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση, που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΠΑΤΡΑ
Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε η σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου για την Υγεία

Τη Δευτέρα 13/9, στις 7 μ.μ., το μεγάλο παμπατραϊκό συλλαλητήριο. Προσκλητήριο αγώνα για να μην κινδυνέψει ο λαός και για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων της πόλης

Από τη σύσκεψη στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών
Από τη σύσκεψη στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών
Την απόφασή τους να μην αφήσουν τα νοσοκομεία της πόλης να ρημάξουν, τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα για να βρουν την «υγειά τους», διατράνωσαν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φορέων, που συμμετείχαν, την Τρίτη το απόγευμα, στην έκτακτη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας.

Ταυτόχρονα, κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο της Δευτέρας 13 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., με αφετηρία έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου στην οδό Κολοκοτρώνη, οργανώνοντας τις μέρες μέχρι την κινητοποίηση συζήτηση με τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης.

Αλλωστε, είναι τέτοια η πίεση που δέχονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Πάτρα, με την κατάσταση να γίνεται επικίνδυνη και τους εργαζόμενους σε αυτά να προειδοποιούν για τα χειρότερα που έρχονται, λόγω και της εφαρμογής των μέτρων αναστολής, ζητήματα που αναδείχθηκαν και σε ομιλίες όσων πήραν τον λόγο. Ενώ το μήνυμα που στάλθηκε από τη σύσκεψη είναι ότι ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, εφόσον αναμένεται να υπάρξει συνέχεια όλο το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση νοιάζεται για τα κέρδη των ομίλων και όχι για την υγεία του λαού


«Τους ενδιαφέρουν μόνο τα κέρδη των εφοπλιστών και των μεγάλων επιχειρήσεων του Τουρισμού. Το καλοκαίρι στοίβαζαν τον κόσμο στα πλοία και τα αεροπλάνα, σήμερα ετοιμάζονται να στοιβάξουν τα παιδιά μας χωρίς κανένα μέτρο για τον κορονοϊό στα σχολεία, και μας λένε όλοι αυτοί ότι νοιάζονται για την υγεία μας», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, σημειώνοντας πως το ΕΚ μαζί με τους 86 φορείς που υπέγραψαν το παλαιότερο κάλεσμά του για την ενίσχυση των δομών Υγείας στην πόλη, θα συνεχίσουν τον αγώνα και τις πρωτοβουλίες.

«Σωστά μπαίνει μπροστά στη διεκδίκηση για τη στήριξη και ενίσχυση της δημόσιας Υγείας το Εργατικό Κέντρο. Εμείς θα είμαστε δίπλα, αρωγοί και στηρίζοντες, να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Εκανε ταυτόχρονα αναφορά στα μέτρα που παίρνονται για το άνοιγμα των σχολείων, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει προσλάβει περισσότερους δασκάλους, καθηγητές και καθαρίστριες, δεν έχει προβλέψει να λειτουργήσουν περισσότερες αίθουσες, στοιβάζοντας στις υπάρχουσες περισσότερα παιδιά».

«Την ώρα που δίνονται δισ. ευρώ τον χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό για ΝΑΤΟικές δαπάνες για χρόνια και με οποιαδήποτε κυβέρνηση, στο Νοσοκομείο του Ρίου δεν λειτουργεί η Καρδιοχειρουργική Μονάδα διότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και δεν δίνουν προτεραιότητα στη δημόσια Υγεία», σημείωσε ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νομού Αχαΐας, παθολόγος στο ΠΝ Πατρών, τονίζοντας: «Την ίδια ώρα ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν τομείς στο νοσοκομείο, όπως η καθαριότητα και η Τεχνική Υπηρεσία».

Στην εξουθένωση των υγειονομικών λόγω των ελλείψεων και του τρόπου που λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία αναφέρθηκε ο Αντώνης Ντάσιος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΝ Πατρών. «Την περίοδο της πανδημίας, τα κέρδη στον ιδιωτικό τομέα Υγείας εκτοξεύτηκαν κατά 44%. Την ίδια περίοδο το ΠΝ Πατρών λειτουργεί με το 50% των δυνατοτήτων του», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαιτώντας άμεσα προσλήψεις. «Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε σύμμαχο το ΕΚ Πάτρας», είπε, καλώντας σε συμπόρευση το σύνολο των εργαζομένων.

Στις ελλείψεις προσωπικού στάθηκε ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», Κώστας Δραγώτης, επισημαίνοντας πως στο συγκρεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, από 25 άτομα που θα έπρεπε να εργάζονται στην Πολυδύναμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σήμερα είναι μόλις 12! «Ψάχνουμε για κρεβάτι ΜΕΘ σε μια περιοχή που ξεκινά από το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Πάτρα ως και τον Πύργο», είπε, προσθέτοντας ότι «από τους 17 νοσηλευτές στη μονάδα Covid-19, μόνιμοι είναι μόνο οι 4. Πρόκειται για πρόβα τζενεράλε προκειμένου να περάσουν ολόκληροι τομείς της δημόσιας Υγείας, και μάλιστα οι πιο επικερδείς, στον ιδιωτικό τομέα».

«Απ' την αρχή της πανδημίας θρηνήσαμε θύματα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, όταν η εργοδοσία έκρυβε τα κρούσματα. Από τότε και ενώ είμαστε στο τέταρτο κύμα, η κυβέρνηση κάνει ό,τι... καλύτερο, όχι για να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας και τη δημόσια Υγεία αλλά για να κυριαρχήσει ο ανορθολογισμός στους χώρους δουλειάς με τον διαχωρισμό εμβολιασμένος - ανεμβολίαστος και την "ατομική ευθύνη"», ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Εμπορίου - Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας, Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, τονίζοντας ότι ακόμη και σήμερα ένας εργαζόμενος είναι αναγκασμένος να ξοδεύει δεκάδες ευρώ τον μήνα απ' τον πενιχρό μισθό του για τεστ, αφού κανένας δεν του τα εξασφαλίζει.

Την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς, επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Μονίμων Εργαζομένων στον δήμο Πατρέων, Δημήτρης Γεωργαντόπουλος.«Οι εξελίξεις στο ΕΚ Πάτρας μάς δείχνουν τον δρόμο», είπε, μεταξύ άλλων, δηλώνοντας τη στήριξή του στη νέα πρωτοβουλία.

«Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε να συμβούν αυτά που συμβαίνουν και θα το καταφέρουμε με την πάλη μας», τόνισε στον χαιρετισμό της η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώτα Παναγοπούλου. Αντίστοιχη αναφορά έγινε και από τον εκπρόσωπο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, Περικλή Γεραλή, που κάλεσε σε γενικό ξεσηκωμό, ενώ ο συνταξιούχος Λευτέρης Απολλωνάτος αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία που υπέστη η γυναίκα του, όταν όντας τραυματισμένη από τροχαίο στην Κεφαλονιά, δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τη μεταφέρει στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, ενώ σήμερα νοσηλεύεται στο ΠΝ Πατρών.

«Η κυβέρνηση να δείξει στην πυγμή της στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται και τον χώρο της Υγείας, αντί να απειλεί εργαζόμενους με αναστολές. Να εφαρμόσει εδώ και τώρα τα αιτήματα που έχουμε ως συνδικαλιστικός φορέας, που τα συνυπογράφουν δεκάδες φορείς της Πάτρας», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚ, Σωτήρης Παρίσης. Αναφέρθηκε στις ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα προβλήματα που συσσωρεύονται, κάνοντας αναφορά στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος (επί ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει η ΝΔ), καλώντας ταυτόχρονα όλους να δυναμώσουν την πάλη για την επαναλειτουργία του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας για άμεσα μέτρα ενίσχυσης σε μέσα και προσωπικό

Καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα

Λάρισα
Λάρισα
Καθημερινές είναι οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, σωματείων και άλλων μαζικών φορέων σε όλη τη χώρα, με διεκδικήσεις για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας ώστε να αντιμετωπιστεί το 4ο κύμα της πανδημίας. Μέσα από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα κενά που γιγαντώνονται στα νοσοκομεία, λόγω του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, αλλά και τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της για το «νέο ΕΣΥ» της γενικευμένης επιχειρηματικής λειτουργίας.

Στη Λάρισα

Στο πλαίσιο αυτό υγειονομικοί και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, απαιτώντας να παρθούν εδώ και τώρα πίσω οι αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη μετατροπή του εμβολιασμού από την κυβέρνηση σε όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις, καθώς και σε εργαλείο για να μεταφερθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας στις πλάτες των εργαζομένων. Μάλιστα, έξω από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου έφτιαξαν με ξύλινους πασσάλους ένα «πάρκο των αναστολών» το οποίο αναγράφει τα συναισθήματα και τα μηνύματα που τους κυριεύουν.

Γιάννενα
Γιάννενα
Ταυτόχρονα απαίτησαν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού, με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ανέδειξαν τις τραγικές συνέπειες που έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται από το μέτρο της αναστολής εργασίας, καθώς κλινικές υπολειτουργούν και εντατικοποιείται η εργασία των υπόλοιπων εργαζομένων.

Παράλληλα, κατήγγειλαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων και μετακίνηση των εργαζομένων, ολιγόμηνες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς και με εταιρείες ενοικίασης προσωπικού, τονίζοντας πως αυτές ισοδυναμούν με «ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ από την πίσω πόρτα».

Στο πλευρό τους βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων.

Ο Θανάσης Κουμαντζέλης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία του λαού, τη θωράκιση του δημόσιου τομέα Υγείας. Τα σχέδια της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ" θα μας βρουν απέναντί τους, καθώς προβλέπουν κλείσιμο νοσοκομείων, λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παλεύουμε για ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων. Ολα εκείνα δηλαδή που μπορούν πραγματικά να προστατεύσουν τη ζωή και την υγεία του λαού, στον αντίποδα της πολιτικής που "κόβει" και "ράβει" με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία».

Γιάννενα: Απαίτησαν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Κινητοποίηση στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) πραγματοποίησαν επίσης χτες υγειονομικοί όλων των εργασιακών σχέσεων, με ιδιαίτερα αυξημένη τη συμμετοχή των συμβασιούχων. Οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν να παρθεί πίσω ο νόμος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος τους επόμενους δύο μήνες (116 επικουρικοί και 227 συμβάσεις ΣΟΧ), να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, συνολικά να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στα Γιάννενα, σύμφωνα με πληροφορίες 80 εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΓΝΙ) και 30 στο ΓΝ «Χατζηκώστα» οδηγήθηκαν σε αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού τους, με αποτέλεσμα να υπονομευτεί περαιτέρω η συνολική λειτουργία των δύο νοσοκομείων εν μέσω 4ου κύματος της πανδημίας. Ενδεικτικό είναι ότι στο ΠΓΝΙ ανεστάλη η λειτουργία της Πλαστικής Χειρουργικής και της Ακτινογραφίας, με την διοίκηση του νοσοκομείου να υποστηρίζει ότι οδηγήθηκε στην παραπάνω απόφαση λόγω ανάπτυξης Μονάδας Λοιμωδών, επιβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων του ΠΓΝΙ, η αναστολή εργασίας που επιβάλλεται στα νοσοκομεία με δούρειο ίππο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αποτελεί μεταξύ άλλων χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Απόδειξη, η απόφαση της διοίκησης μετά τις αναστολές εργασίας σε περίπου 25 εργαζόμενους στην καθαριότητα να εκχωρήσει τμήμα της, μαζί με τη φύλαξη και εστίαση του νοσοκομείου, σε εργολάβο, έναντι 63.633 ευρώ για κάθε μήνα, προαναγγέλλοντας την απόλυση 200 συμβασιούχων τους επόμενους μήνες.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης ήταν έκδηλη η ένταση των υγειονομικών με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων και στέλεχος της ΔΑΚΕ, ο οποίος επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα επανάπαυσης. Ο κυβερνητικός συνδικαλιστής για τους μεν εργαζόμενους που οδηγήθηκαν σε αναστολή πρόκρινε τη δικαστική προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, για τους δε συμβασιούχους επικαλέστηκε ...προσωπικές πληροφορίες για παράταση των συμβάσεων, αποκρύπτοντας την υπερψήφιση εκ μέρους του της απόφασης της διοίκησης για ανάθεση εργασιών σε εργολάβο.

Σκηνικό κατάρρευσης σε νοσοκομεία της Στερεάς

Σε νέα στάση εργασίας προχωρά σήμερα Πέμπτη από 8 π.μ. έως 10 π.μ. ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, απαιτώντας την άρση της αναστολής εργασίας που έχει επιβληθεί στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του νοσοκομείου και απαιτώντας την ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος τονίζει ότι από τη στιγμή που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας 45 συνολικά εργαζόμενοι πολλά τμήματα του νοσοκομείου αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους, και εκφράζει τον προβληματισμό του για το πώς θα διασφαλιστεί η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία, καθώς και πώς θα τηρηθεί η νομοθεσία για τα ωράρια εργασίας των υπολοίπων εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, τραγική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, καθώς 27 συνολικά εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και 5 γιατροί, τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο ήδη αντιμετώπιζε ζήτημα υποστελέχωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει γίνει αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων, του μικροβιολογικού εργαστηρίου για τους εξωτερικούς ασθενείς, υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγου, ενώ μεγάλη δυσκολία υπάρχει στο να καταρτιστεί πρόγραμμα και να βγουν οι εφημερίες.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στο Νοσοκομείο Αμφισσας, όπου 30 συνολικά υγειονομικοί τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία πολλών κλινικών και τμημάτων και παράλληλα στην κάλυψη των εφημεριών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες το νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπερκάλυψης του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εισηγήσεις για περικοπές στη λειτουργία των τμημάτων, όπως στα χειρουργεία, αναστολές λειτουργίας τμημάτων για εξωτερικούς ασθενείς και αυστηρός έλεγχος της σίτισης ασθενών και ιατρικού προσωπικού, αλλά και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα στην Ικαρία, αύριο στη Σάμο

Σήμερα στις 8 μ.μ., σωματεία και φορείς της Ικαρίας πραγματοποιούν κινητοποίηση στον Εύδηλο, σε συνέχεια αντίστοιχων δράσεων του τελευταίου διαστήματος.

Αύριο Παρασκευή ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου προχωρά στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πυθαγόρα. Το Εργατικό Κέντρο Σάμου αποφάσισε τη συμμετοχή και στήριξη στην αυριανή κινητοποίηση, όπως και στην κινητοποίηση στον Εύδηλο, ενώ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη μέρα των εγκαινίων του ΚΥΤ.

ΓΝ Πτολεμαΐδας: Παραμένουν τα κενά παρά τις προκηρύξεις

«Εχουμε μπει ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας και οι διοικήσεις τόσο της 3ης ΥΠΕ όσο και του "Μποδοσάκειου" Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας επιλέγουν να μην προχωρήσουν στην άμεση κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού». Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Υγειονομικών του «Μποδοσάκειου», με αφορμή τις πρόσφατες εγκρίσεις του υπουργείου Υγείας για προκηρύξεις θέσεων ειδικευμένων ιατρών.

Συγκεκριμένα, στο ΓΝ Πτολεμαΐδας εγκρίνεται η προκήρυξη 4 θέσεων, 2 αναισθησιολόγων και 2 παθολόγων. Ωστόσο οι γιατροί αυτοί - σε περίπτωση που δεν κριθεί άγονος ο διαγωνισμός - αναμένεται να ενισχύσουν το νοσοκομείο σε μήνες από σήμερα, ενώ η κατάσταση, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση», είναι εκρηκτική. Οσον αφορά τους αναισθησιολόγους, από τον Μάρτη το «Μποδοσάκειο» βρέθηκε για μέρες ακάλυπτο από αυτήν την τόσο απαραίτητη ειδικότητα και από τότε το Αναισθησιολογικό λειτουργεί με 2 μεταφερόμενους γιατρούς από άλλους νομούς και 2 μόνιμους, από τους οποίους ο ένας θα αποχωρήσει την επόμενη βδομάδα.

«Τι περίμενε η διοίκηση εδώ και μήνες για να προκηρύξει θέσεις παθολόγων, τη στιγμή που έχουν οδηγηθεί στην επαγγελματική εξουθένωση οι γιατροί της Παθολογικής, οι οποίοι επανειλημμένα και δημόσια έχουν κάνει εκκλήσεις για στήριξη και προσλήψεις;», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει πως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στελεχωμένο με μόλις 3 μόνιμους γιατρούς και 5 αγροτικούς, και ενίοτε υποστηριζόμενο από 1-2 γιατρούς άλλων τμημάτων, λειτουργεί οριακά και είναι ζήτημα αν θα μπορέσει να καλύψει πρόγραμμα εφημεριών.

Τονίζεται επίσης ότι «στην ήδη δύσκολη αυτή κατάσταση ήρθε να προστεθεί η αναστολή εργασίας δεκάδων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων του προσωπικού, που αντέδρασαν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στην αύξηση των ελλείψεων προσωπικού. Στη θέση μάλιστα των καθαριστριών ορίστηκε εργολάβος, τη στιγμή που θεωρούσαμε ότι είχαμε απαλλαγεί από το καθεστώς αυτό και την απαράδεκτη εκμετάλλευση που υπόκεινται οι εργαζόμενοι σε αυτόν».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» προσθέτει πως η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί επιμελώς να αποκρύψει τις ελλείψεις και τις αδυναμίες της, καθώς αρνείται να δώσει στοιχεία σε έγγραφη αίτηση της παράταξης για το πόσες είναι οι ελλείψεις προσωπικού, πόσοι διορίστηκαν, με τι σχέσεις εργασίας κ.λπ., επικαλούμενη ότι «δεν προκύπτει ειδικό έννομο συμφέρον προκειμένου να σας χορηγηθούν τα αιτούμενα στοιχεία», όπως φαίνεται στην επιστολή που δημοσιοποιεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση», υπογεγραμμένη από τον διοικητή του νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ