Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συλλόγου, στα παραρτήματα σε γειτονιές, καθώς επίσης σε χώρους δουλειάς, από τις 17 έως τις 31 Οκτώβρη, με βάση το εξής πρόγραμμα:

Στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) στις 17, 19, 21, 22, 23, 24, 26, 28 και 29 Οκτώβρη από 10 π.μ. έως 6 μ.μ., και στις 18, 20, 25 και 27 Οκτώβρη από 1 μ.μ. έως 9 μ.μ.

Στο Στέκι Εργαζομένων Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252) στις 17 και 18 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στα Πετράλωνα (Κοίλης 13) στις 20 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στον Βύρωνα (Κορυτσάς και Κωνσταντιλιέρη) επίσης στις 20 Οκτώβρη (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών) στις 23 και 24 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στο Μενίδι (Δεκελείας 42) στις 24 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στη Γλυφάδα (Ποσειδώνος και Σ. Καράγιωργα 22) στις 25 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.). Στην Καλλιθέα (Αραπάκη 69) στις 27 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στο Ιλιον (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος) στις 30 και 31 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

Εξω από τα καταστήματα «Praktiker» στο Ελληνικό στις 21 Οκτώβρη (12 μ. - 8 μ.μ.), «Mall» στο Μαρούσι και «Metro Mall» στον Αγιο Δημήτριο στις 22 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.), «Praktiker» στη Μεταμόρφωση στις 25 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.), «River West» στον Κηφισό στις 26 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.), «Avenue» στην Κηφισίας στις 27 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.), και στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα στις 29 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.).

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων» (ΔΑΣΕ) καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις εκλογές, να δυναμώσουν τον Σύλλογο, να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της. «Οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε αποκτήσει πείρα. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ανάγκη από ένα σωματείο μαζικό - δυνατό - ταξικό που θα συνεχίσει να οργανώνει την αντεπίθεση για τη ζωή που μας στερούν κράτος και εργοδότες. Ενα σωματείο που θα συνεχίσει να δίνει όλες τις δυνάμεις του για να οργανωθούν αγώνες για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει! Από αυτήν τη μάχη δεν περισσεύει κανείς!», τονίζει στη Διακήρυξή της.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Ξεκινούν οι αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
  • Συνδικάτα - Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα: Κοινή συντονισμένη δράση μπροστά στα συλλαλητήρια της 4ης Νοέμβρη και την απεργιακή κλιμάκωση
  • Αχαΐα: Οι υγειονομικοί στον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους για δημόσια και δωρεάν ΠΦΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυνατό σωματείο, η απάντηση των εργαζομένων στον αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματά τους

«Στον αγώνα για τη ζωή μας, δυνατό σωματείο η απάντησή μας»: Με το σύνθημα αυτό ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή και αποφασιστική ενίσχυση του σωματείου τους στις αρχαιρεσίες που ξεκινούν την Κυριακή 17 Οκτώβρη. Το ίδιο σύνθημα έδωσε τον τόνο στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, το πρωί της Κυριακής, και στη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους δεκάδες εργαζόμενους που πήραν μέρος για την οργάνωση του αγώνα για τα δικαιώματα, τη δουλειά, τη ζωή τους.

Δίνοντας συνέχεια στη δράση του προηγούμενου διαστήματος, οι εργαζόμενοι συζήτησαν για τη συμμετοχή τους στο παναττικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη και την προκήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία, σε συντονισμό με άλλα σωματεία και Ομοσπονδίες, το επόμενο διάστημα. Τέλος, οι εργαζόμενοι έβαλαν στόχο να συμβάλουν σε μια δυναμική εκκίνηση των εκλογών του Συλλόγου, με την υπόσχεση να δώσουν το «παρών» με όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους τους την πρώτη μέρα των αρχαιρεσιών.

Στη μάχη για δυνατό σωματείο δεν περισσεύει κανείς

«Θέλουμε και μπορούμε μέσα και από τις εκλογές του σωματείου μας να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση εκατοντάδων συναδέλφων, ιδιαίτερα νέων συναδέλφων, στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε περισσότερους εργασιακούς χώρους, στη δημιουργία παραρτημάτων του σωματείου μας σε πολύ περισσότερες περιοχές», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη. «Σε αυτήν τη μάχη για να δυναμώσει το σωματείο μας όλοι μπορούμε να συμβάλουμε, δεν περισσεύει κανείς. Ο καθένας μας μπορεί να δράσει πρωτοπόρα, να κινητοποιήσει τους συναδέλφους του, να πάρει εγγραφές για το σωματείο», πρόσθεσε.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, υπογράμμισε την κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι μισθοί να κινούνται στο ύψος του κατώτερου μισθού, που καθορίζεται από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και των υπουργών (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου). Η κατάσταση αυτή λύνει τα χέρια της εργοδοσίας ώστε να ενσωματώνει στις ατομικές συμβάσεις άρθρο άρθρο τις πρόσφατες αντεργατικές ρυθμίσεις, να επιβάλλει απλήρωτες υπερωρίες και σπαστά ωράρια ακόμα και σε 4ωρους εργαζόμενους.

«Δεν μπορεί ο εμποροϋπάλληλος να εργάζεται 10 χρόνια στον κλάδο και να παίρνει 650 ευρώ μεικτά. Δεν ζούμε με αυτά τα λεφτά», τόνισε, καλώντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες «θα καθορίζουν τον μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο για όλους μας».

«Να δούμε τη ζωή μας αλλιώς, όχι ατομικά, όχι με φόβο και ηττοπάθεια αλλά με την αισιοδοξία και την πίστη που μας δίνει ο συλλογικός αγώνας», είναι το κάλεσμα που απηύθυνε η Ντ. Γκογκάκη στους εργαζόμενους.

«Απήργησα τρεις φορές, δεν τους κάνω τη χάρη να σκύψω το κεφάλι»

Τον θυμό και την οργή τους για όσα ζουν καθημερινά αλλά και τις προσπάθειές τους να γίνει η αγανάκτηση των ίδιων και των συναδέλφων τους συλλογική οργάνωση, διεκδίκηση και αγώνας, μετέφεραν στη συνέλευση οι εργαζόμενοι που πήραν τον λόγο.

«Μας ζητάνε να δουλεύουμε με ταχύτητα φωτός, να βγάζουμε δουλειά καθένας για δύο και τρεις εργαζόμενους», ανέφεραν εργαζόμενοι από μια σειρά αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Οι ίδιοι κατήγγειλαν τις προσπάθειες της εργοδοσίας αλλά και των εργοδοτικών επιχειρησιακών σωματείων να τους κλείσουν το στόμα με ορισμένα ψίχουλα. Ετσι, εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Σκλαβενίτης» στηλίτευσαν τη στάση της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου που υπέγραψε σύμβαση πίσω από την πλάτη τους, αγνοώντας μια σειρά από ζητήματα που τους «καίνε». Την ίδια στιγμή, όπως εξήγησαν, στα καταστήματα δουλεύουν χιλιάδες γυναίκες, για τις οποίες δεν λαμβάνεται κανένα απολύτως μέτρο: Πηγαινοέρχονται από τα ψυγεία στους φούρνους χωρίς κανένα μέτρο για την προστασία του οργανισμού τους, δουλεύουν με ωράρια που κάνουν τη ζωή τους λάστιχο, ενώ δεν μπορούν ούτε να πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια τις μέρες που θα μπορούσαν να προγραμματίσουν να περάσουν χρόνο με την οικογένειά τους και να δουν τα παιδιά τους.

«Δεν πληρώνουμε υπερωρίες, θα τα βρούμε στα ρεπό», ξεκαθαρίζουν στους εμποροϋπαλλήλους μεγάλες αλυσίδες, ενώ την ίδια στιγμή ο μισθός «δεν φτάνει ούτε για "ζήτω"».

Σε αποθήκη μεγάλης εμπορικής αλυσίδας, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν πόστο και όροφο ανά δύο ώρες. Οι αλλαγές αυτές και το «τρέξιμο» από τη μια δουλειά στην άλλη συνοδεύονται από το ατελείωτο κυνήγι των «στόχων» της «παραγωγικότητας» που θέτει η εργοδοσία, έτσι που κάθε βάρδια μετατρέπεται σε πραγματικό ...μαραθώνιο. Στις ατομικές τους συμβάσεις, που περιλαμβάνουν μια σειρά από απαράδεκτους όρους, η εργοδοσία έχει ξεκινήσει να λανσάρει και την «ανταλλαγή» των υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό, σπεύδοντας να αξιοποιήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. «Να μη σκύψουμε το κεφάλι, ούτε για έναν μήνα ούτε για δύο μήνες ούτε για μια ζωή», τόνισε εργαζόμενη από τον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς. Από το βήμα της συνέλευσης έθεσε τον στόχο το επόμενο διάστημα να στηθεί ανάμεσα στους συναδέλφους της Επιτροπή του Συλλόγου.

Την άρνηση των εργοδοτών να χορηγήσουν την προβλεπόμενη φοιτητική άδεια κατήγγειλε νέα εργαζόμενη που δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές της. Εκτός από τη μάχη που έδωσε για να της δοθεί η συγκεκριμένη άδεια, μίλησε για τις συνθήκες εντατικοποίησης και αφόρητης εργοδοτικής πίεσης που κυριαρχούν στην εταιρεία. Οι συνθήκες αυτές, όπως εξήγησε, οδήγησαν συνάδελφό της που προσπαθεί να κάνει οικογένεια να παραιτηθεί, μετά από δύο αποβολές που είχε την ώρα της δουλειάς, ενώ έχουν προκαλέσει σε νέους ανθρώπους κρίσεις πανικού. «Απήργησα τρεις φορές το τελευταίο διάστημα, δεν τους έκανα τη χάρη. Κανένας νέος εργαζόμενος δεν πρέπει να τους κάνει τη χάρη», τόνισε και χειροκροτήθηκε θερμά από τους συναδέλφους της.

Για τον αγώνα που οργανώνει το επιχειρησιακό τους σωματείο με στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης αλλά και για την ανάκληση απόλυσης συνδικαλιστή από κατάστημα της εταιρείας στη Λάρισα μίλησαν εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Praktiker». Καταγγέλλοντας το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους πως πλέον καταγράφονται νέα αντεργατικά ...ρεκόρ: Συγκεκριμένα, δύο εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν πρόσφατα απολύθηκαν το μεσημέρι της ίδιας μέρας που έπιασαν δουλειά με το ...επιχείρημα ότι «δεν ταίριαζαν με το στυλ της εταιρείας»!

Τις μάχες που δόθηκαν ενάντια στην εντατικοποίηση και τις απολύσεις, αλλά και για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, μετέφερε εργαζόμενος από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον χώρο του Βιβλίου. Με την παρέμβαση της Επιτροπής και του Συλλόγου και την αποφασιστική στάση των εργαζομένων ακυρώθηκαν τα σχέδια εταιρείας διακίνησης - εμπορίας και εκδόσεων να εγκαταστήσει στα οχήματα του στόλου της σύστημα γεωεντοπισμού, με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση. Σε άλλη περίπτωση οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν και η αλληλεγγύη σωματείων και φορέων οδήγησαν στην ανάκληση απολύσεων. Στις συνθήκες των περιοριστικών μέτρων οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν καθοριστικές για να μπει φρένο στο απαράδεκτο καθεστώς που ανάγκαζε τους εμποροϋπαλλήλους να δουλεύουν πίσω από τα κατεβασμένα ρολά ατελείωτες ώρες για να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο των ηλεκτρονικών παραγγελιών, με τις εξόδους κινδύνου κλειστές και χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις σε άλλες πόλεις

Συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε συσκέψεις οργάνωσης της πάλης σε μια σειρά από πόλεις:

-- Στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 15 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στα Γιάννενα, την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων πραγματοποιείται στην έδρα του (Γιοσέφ Ελιγιά 7) πανηπειρωτική σύσκεψη Εργατικών Κέντρων και πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

-- Στην Καλαμάτα, την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην νομαρχία).

-- Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία την Τρίτη 19 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο των Δημοτικών Σχολείων 4ου και 37ου (Κουμουνδούρου και Ανθίμου Γαζή).

-- Στη Μυτιλήνη, την Παρασκευή 22 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπάλληλων Λέσβου (Δαβάκη και Βαλαωρίτου).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεκάδες σωματεία παίρνουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια τους

Μεγάλο συλλαλητήριο για τις 4 Νοέμβρη αποφασίστηκε στη σύσκεψη. Κοινή συντονισμένη δράση για απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα

Από το συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ

RIZOSPASTIS

Από το συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ
Η απόφαση να δυναμώσουν η κοινή δράση και ο αγώνας των συνδικάτων, για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη, για την ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, αναδείχθηκε μέσα από τη μεγάλη σύσκεψη των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνδικαλιστών και εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών.

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν συνδικαλιστές από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς, καταλήγοντας σε αποφάσεις για την κλιμάκωση της οργάνωσης και της διεκδίκησης, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να συντονίσουν τη δράση τους. Ξεχωρίζει η οργάνωση πανεργατικού συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη, στην πορεία συγκρότησης απεργιακού μετώπου το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, τα σωματεία θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία μιας σειράς κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα και στη Θεσσαλονίκη, όπως οι απεργιακές μάχες των εργαζομένων στη ΔΕΗ στις 19 Οκτώβρη, των υγειονομικών στις 21 Οκτώβρη, η δράση στα τέλη του Οκτώβρη στα Μεταλλεία Χαλκιδικής για να ανακληθεί η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη. Επίσης, ανακοινώθηκαν μέρα δράσης για την ακρίβεια στα μέσα του Νοέμβρη και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη που θα οργανώσουν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς της πόλης, με σκοπό να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το «Εξω οι ΗΠΑ, Εξω το ΝΑΤΟ», ενάντια στη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και στην Ελληνογαλλική Συμφωνία.


Την εισήγηση στη σύσκεψη παρουσίασε ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η εισήγηση στάθηκε στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος, με κορυφαία την κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ, που αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στις αυταπάτες που μοίρασαν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική και καπιταλιστική ανάπτυξη ταυτόχρονα. Ανέδειξε την αποφασιστική απάντηση εργαζομένων, συνδικάτων, μαζικών φορέων, ενάντια στους φασίστες που προσπαθούν να ξαναβγούν από τα λαγούμια τους. Μίλησε για τη σπουδαία παρακαταθήκη από τις δεκάδες εστίες αγώνα σε μια σειρά από κλάδους, όπως στην «e-food», στα «Praktiker», στους εκπαιδευτικούς, στους υγειονομικούς, τη μεγάλη μάχη στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής, όπου τα εργατικά σωματεία απαντούν σαν μια γροθιά στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης. Τόνισε πως πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί η κοινή συντονισμένη πάλη εκατοντάδων εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, που βάζοντας στο επίκεντρο την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων θα μπλοκάρει αγωνιστικά την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων, όπως και του πρόσφατου εκτρώματος Χατζηδάκη.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, μπροστά στις δεκάδες αρχαιρεσίες σωματείων, αλλά και στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Με ενίσχυση των προσπαθειών για να πολλαπλασιαστούν οι οργανωμένοι εργαζόμενοι, για να επικρατήσουν δυνάμεις ταξικές, που θα δώσουν πραγματική ώθηση και δυναμική στα σωματεία, προσανατολισμό στη δράση με γραμμή επιθετική, με προμετωπίδα τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Μέσα και από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν από τους εκπροσώπους των σωματείων, αναδείχθηκε η ανάγκη να μπουν στο «φουλ» οι μηχανές για να δυναμώσει το μέτωπο σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης. Να προχωρήσει η οργάνωση του αγώνα με σχέδιο προκειμένου τα συνδικάτα να φτάσουν τις επόμενες μέρες με εξειδικευμένο πλαίσιο πάλης και στον τελευταίο χώρο δουλειάς.

Ολα τα συνδικάτα «εν κινήσει» για τις μεγάλες μάχες του επόμενου διαστήματος

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσουν κάθε μικρή και μεγάλη μάχη. Το Συνδικάτο έχει μπροστά στις μάχες για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ στη «ΣΙΔΕΝΟΡ» και την επεξεργασία επιχειρησιακής ΣΣΕ στην «ΚΛΕΜΑΝ», μέσα από συσκέψεις με τους εργαζόμενους. Θα συνεχίσει να βάζει μπροστά τα ζητήματα της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα παλεύει για την ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου (επιθεώρηση, τεχνική επιθεώρηση), αφού, όπως είπε, «την ίδια στιγμή που οι βιομήχανοι του κλάδου μετράνε την αύξηση των κερδών τους σε εκατομμύρια, εμείς συνεχίζουμε να μετράμε αυξήσεις στους σακατεμένους συναδέλφους μας από εργοδοτικά εγκλήματα».

Στη σημασία του αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε μια σειρά από χώρους δουλειάς αναφέρθηκε ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι αυτή η μάχη μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία όχι απλά για να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη στην πράξη αλλά να γίνει εφαλτήριο για την απόσπαση νέων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους, με αυξήσεις στους μισθούς, μειωμένο ωράριο, νέα δικαιώματα, όπως έγινε π.χ. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να παραμένουν πάντα στο επίκεντρο της δράσης των σωματείων η ζωή των εργαζομένων μετά το εργοστάσιο, τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν και λόγω της ακρίβειας. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της πιο ενεργητικής συμμετοχής των γυναικών του κλάδου στον αγώνα και στην προσπάθεια που κάνει το σωματείο σε αυτήν την κατεύθυνση με τη σύσταση της Επιτροπής Γυναικών, εξορμήσεις και συσκέψεις.

Η Ειρήνη Χαραμήτρου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ, κατήγγειλε τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στα επιχειρησιακά σωματεία του ομίλου ΟΤΕ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ που έσπευσαν να εφαρμόσουν πρώτοι τον νέο νόμο για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και διαδικασίες στα σωματεία. Αναφέρθηκε στην πείρα που έχει συγκεντρωθεί από τη δουλειά μέσα σε μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αλλά και έξω από αυτές, τον τελευταίο χρόνο, οπότε η τηλεργασία επιβάλλεται εκτεταμένα για να συγκαλύψει τις εργοδοτικές ευθύνες για τη μη προστασία της υγείας των εργαζομένων και να αυξηθεί η εκμετάλλευσή τους. Αλλά και στην πείρα από τη δουλειά του σωματείου για αύξηση του βαθμού οργάνωσης μέσα από σωματειακές επιτροπές. Οπως είπε, «βοήθησαν ώστε το σωματείο να κρατήσει επαφή με μεγαλύτερο κομμάτι εργαζομένων του κλάδου, σε μεγάλους χώρους, στους οποίους η επίθεση της εργοδοσίας ξεδιπλώθηκε απότομα. Μέσα από αυτές πολύ περισσότεροι συνάδελφοι στάθηκαν πραγματικά δίπλα στο σωματείο και οργάνωσαν τον αγώνα στις εταιρείες τους μέσα από τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων, την απόφαση για συγκεκριμένες δράσεις κ.ά.».

Οργάνωση παντού για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων

Ο Αγγελος Γεράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, μίλησε για την πείρα από τη δράση του Συνδικάτου όλο το τελευταίο διάστημα, που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου προβληματίζονται, ένας κόσμος κάνει το βήμα και συσπειρώνεται στο σωματείο, μπαίνει στη μάχη για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλαλητηρίων. Αναφέρθηκε στον σχεδιασμό κλιμάκωσης με την πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη, μέσα από σύσκεψη στις 17/10 και την εκλογοαπολογισική συνέλευση στις 24/10.

Για τον μαζικό, μαχητικό και νικηφόρο αγώνα που έδωσαν οι διανομείς της «e-food» μίλησε ο Αντώνης Καναβάρης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ και εργαζόμενος στη συγκεκριμένη εταιρεία, τονίζοντας την ανάγκη, με σχεδιασμένα βήματα μέσα από το σωματείο, να προχωρήσει η οργάνωση του αγώνα και στους άλλους εργαζόμενους του κλάδου και τους διανομείς.

Στις συνθήκες που επικρατούν σε φροντιστήρια και ιδιωτικά ΙΕΚ, με την απλήρωτη εργασία να σπάει κόκαλα, την εργασιακή ανασφάλεια κ.λπ., αναφέρθηκε ο Ζήσης Μανδάνας, μέλος του ΔΣ του ΣΕΦΙΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί). Μεταφέροντας την πείρα από νικηφόρες παρεμβάσεις αναφέρθηκε στις περιπτώσεις του ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ, όπου κατάφεραν να καταβληθούν δεδουλευμένα, και του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, όπου απέτρεψαν την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει υπογραφή σύμβασης με μειώσεις έως και 40% στις αποδοχές των εργαζομένων.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ και του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, ανέδειξε το γεγονός ότι οι ανάγκες του λαού τσακίζονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αναφέρθηκε σε παραδείγματα που αποκαλύπτουν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Οπως είπε, το 2021, σε περιφερειακά νοσοκομεία εκπαιδεύουν προσωπικό για να μπορεί να κάνει διασωληνώσεις ασθενών με σκοπό να καλυφθούν τα κενά σε αναισθησιολόγους. Την ίδια ώρα, στη λίστα του ΑΧΕΠΑ είναι περισσότεροι από 800 ασθενείς που περιμένουν να πάρουν σειρά για το χειρουργείο.

Στον αγώνα των εκπαιδευτικών αναφέρθηκαν η Ελένη Μαυροπούλου, μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, και η Φωτεινή Ιμβριώτη, δασκάλα, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ. Ανέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου ανάγκασαν τις ηγεσίες των Συλλόγων και των Οομοσπονδιών να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. Οτι ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης αποκαλύπτει τον φόβο της απέναντι στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, για την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών τους, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Η σύσκεψη μάλιστα ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εκπαιδευτικών, που τονίζει την απόφαση των εργαζομένων να παλέψουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ώστε ο νόμος για την κατηγοριοποίηση των σχολείων να μην περάσει και οι απαγορεύσεις να μείνουν στα χαρτιά.

Το οργανωμένο κίνημα θα τσακίσει τους φασίστες

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ανέβηκε στο βήμα, καταχειροκροτούμενη, η Ιουλία Βαφειάδου, μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, η οποία με την παρέμβασή της αποκάλυψε την πραγματική στόχευση των φασιστικών επιθέσεων, που είναι το οργανωμένο κίνημα και ο προσανατολισμός των αιτημάτων του που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική. Σημείωσε ότι το σχολείο της το προηγούμενο διάστημα, μέσα από τις συνελεύσεις και τις συνεδριάσεις 5μελών και 15μελών, κατάφερε να πρωταγωνιστεί σε όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μαθητών και στον συντονισμό με άλλα σχολεία του δήμου Παύλου Μελά. «Αυτή εδώ την εμπειρία και την προσπάθεια ήρθαν να χτυπήσουν οι φασίστες. Οργανωμένα και με σχέδιο μπλόκαραν φέτος κάθε συζήτηση και προσπάθεια Γενικής Συνέλευσης στο σχολείο μας. Επιτέθηκαν δολοφονικά σε φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, δεν δίστασαν να χύσουν αίμα μαθητή μέσα στο ΕΠΑΛ, να βάλουν στο στόχαστρο συμμαθήτριά μας από τη Συρία. Γνωρίζουμε ότι οι φασίστες δεν είναι με τους μαθητές, δεν είναι με τους εργαζόμενους γονείς μας. Οι ΕΠΑΛίτες δεν τους φοβόμαστε γιατί ξέρουμε ότι έχουμε τα σωματεία με το μέρος μας».

Στις απίστευτες εικόνες συνωστισμού στις σχολές, στα γεμάτα αμφιθέατρα, που έρχονται να αποδείξουν πλήρη έλλειψη σχεδιασμού για την προστασία της υγείας των φοιτητών, αναφέρθηκε, τέλος, η Παρασκευή Τσεκούρα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονίας του ΑΠΘ, η οποία δήλωσε την απόφαση των φοιτητών να συνεχίσουν να παλεύουν στο πλάι των εργαζομένων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Προετοιμάζονται για καθολική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 13 Νοέμβρη

Από τη χτεσινή συνέλευση στη Λάρυμνα
Από τη χτεσινή συνέλευση στη Λάρυμνα
Με τη μαζική συμμετοχή στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να δώσουν συνέχεια στον δίκαιο πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, την οποία συγκάλεσε το επιχειρησιακό Σωματείο, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας επικύρωσαν και τυπικά την απόφαση του Συντονιστικού των Σωματείων για 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 13 Νοέμβρη, ενώ παράλληλα έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στους σχεδιασμούς της και να αποδεχτούν τις απολύσεις τους.

Από τα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας απευθύνθηκε κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Τονίστηκε επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει «να κλείσουν τα αυτιά τους στα διάφορα σενάρια που διακινούν μηχανισμοί της κυβέρνησης, στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό και στη διάσπαση της ενότητας», καθώς επίσης ότι το μόνο δεδομένο μέχρι σήμερα είναι πως η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Είμαστε το τελευταίο αγκάθι στα σχέδια της κυβέρνησης να εκποιήσει τη ΛΑΡΚΟ και να την παραδώσει στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα χωρίς βάρη και υποχρεώσεις, χωρίς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου. Και πρόσθεσε: «Θέλουν να μας πετάξουν έξω από το εργοστάσιο, τα μεταλλεία και τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ, να μας διώξουν από την εργασία μας. Η συμμετοχή στη μεγάλη κινητοποίηση στις 13 Νοέμβρη θα πρέπει να είναι καθολική. Να στείλουμε μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε τους εκβιασμούς και απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να μας ενημερώσει γραπτώς για το ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων και των οικογενειών μας. Ηδη οι εργαζόμενοι στην εργολαβία της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ενημερώνονται ότι οι συμβάσεις τους, που λήγουν στο τέλος του έτους, δεν θα ανανεωθούν. Να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα: 'Η εμείς ή αυτοί».

Ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που αποφασίστηκε στο Συντονιστικό των Σωματείων και θα κορυφωθεί με το συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 13 Νοέμβρη, περιλαμβάνει ακόμα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη στις 10 π.μ., συνέντευξη Τύπου μια βδομάδα μετά, στις 25 Οκτώβρη, και άλλες πολύμορφες δράσεις.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο της Λάρυμνας θα προχωρήσει σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Τετάρτη 27 Οκτώβρη, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Στις 4 Νοέμβρη πλημμυρίζουμε τους δρόμους

Σε εξέλιξη το μπαράζ αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Τα εργοτάξια της Αθήνας «οργώνει» το Συνδικάτο Οικοδόμων
Τα εργοτάξια της Αθήνας «οργώνει» το Συνδικάτο Οικοδόμων
Με στόχο να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, να ενισχυθεί ο κοινός βηματισμός ενάντια στην αντεργατική πολιτική, να ενταθεί η πάλη για να μείνει στα χαρτιά το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη και να αναπτυχθεί η διεκδίκηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, σχεδιάζουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους Σωματεία και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική, μετά τη μεγάλη σύσκεψη με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Σπόρτιγκ, που ανέδειξε τις δυνατότητες για ενίσχυση της κοινής και συντονισμένης δράσης «από τα κάτω», οι πρωτοβουλίες είναι καθημερινές μπροστά στο πανεργατικό συλλαλητήριο της 4ης Νοέμβρη και την απεργιακή κλιμάκωση.

Τόσο η οργάνωση του συλλαλητηρίου όσο και η απεργιακή προετοιμασία γίνονται αντικείμενο συζήτησης στις εκλογοαπολογιστικές και άλλες συνελεύσεις των σωματείων, στις συσκέψεις που οργανώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι παραπάνω αποφάσεις και κατευθύνσεις τροφοδοτούν τις διεκδικήσεις σε μια σειρά κλάδους για την υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων, για σταθερό εργάσιμο χρόνο, για υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης, σε σύγκρουση με το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι παλιότεροι και ο πρόσφατος νόμος.

Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν τις δυνάμεις τους για την επιτυχία μιας σειράς κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, όπως η απεργία στη ΔΕΗ στις 19 Οκτώβρη, οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών που κορυφώνονται στις 21 Οκτώβρη με απεργία, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο μέτωπο της Παιδείας.

Πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη

Ανάμεσα στις μάχες που δίνουν κλαδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ξεχωρίζει η πανελλαδική απεργία των οικοδόμων την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς.

«Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σαν είλωτες για να θησαυρίζουν οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στις σημερινές συνθήκες που η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανέβει, «τα μεροκάματα μένουν καθηλωμένα και η Ασφάλιση, το ένσημό μας, είναι ακόμη πιο χαμηλά, αφού η μεγαλοεργοδοσία μάς κλέβει τα ένσημα και τα κολλάει με τις χαμηλότερες αποδοχές», σχολιάζει.

Στο έδαφος αυτό, υπογραμμίζει τη σημασία του αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ για τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους του κλάδου: «Η υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις θα κατοχυρώσει το ύψος του κατώτερου μεροκάματου και θα εξασφαλίσει να μην κολλιούνται τα ένσημά μας με μεροκάματο "ξεφτίλα" που επιδρά στο δωρόσημο, στα επιδόματα, στη σύνταξη. Θα γίνει ο κυματοθραύστης απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αξιοποιήσει τον νόμο Χατζηδάκη απαιτώντας μικρότερα μεροκάματα και απλήρωτες υπερωρίες. Θα είναι ανάσα και ανακούφιση από τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Με την υπογραφή ΣΣΕ θα έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό όπλο για να βελτιώσουμε με την παρέμβασή μας τους όρους δουλειάς μέσα στα εργοτάξια και στους χώρους δουλειάς», επισημαίνει.

Για την προετοιμασία της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του, ενώ ήδη υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων και συνελεύσεων σε χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνέλευσης και της απεργιακής κινητοποίησης, το Συνδικάτο οργανώνει στάσεις εργασίας, συνελεύσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Μεταξύ άλλων, τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στο εργοτάξιο υπογειοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα Σεπόλια, σε εργοτάξιο στη λεωφόρο Συγγρού, σε εργοταξιακούς χώρους και οικοδομές στις δυτικές συνοικίες. Οι εργαζόμενοι συζήτησαν με τους συνδικαλιστές για την οργάνωση της πάλης τους και ενημερώθηκαν για το σχέδιο ΣΣΕ που προτείνεται από την Ομοσπονδία, εκφράζοντας τη συμφωνία τους με την απόφαση για απεργία.

Απεργία ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Απεργούν την Τρίτη 19 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ διεκδικούν μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση των χαρατσιών, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

Στην Αθήνα το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30).

Στην Πτολεμαΐδα, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ, την Κυριακή 17 Οκτώβρη, μπροστά στην απεργία. Το ΣΕΕΕΝ Θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στο Παλιό Πάρκο Πτολεμαΐδας στις 4.30 μ.μ., στην οποία συμμετέχουν με αποφάσεις τους και άλλα εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής, όπως το Παράρτημα ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης.

Σε συλλαλητήριο καλεί και το ΣΕΕΕΝ Πελοποννήσου την Παρασκευή 15 Οκτώβρη, στις 12 μ. στη Μεγαλόπολη.

ΑΧΑΪΑ - ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Υποβαθμισμένα τα Κέντρα Υγείας, το ίδιο λιγοστό προσωπικό παλεύει για τριπλάσιο όγκο δουλειάς

Eurokinissi

Με το ίδιο λιγοστό προσωπικό που είχαν και πριν από την πανδημία προσπαθούν τα Κέντρα Υγείας στην Αχαΐα να βγάλουν σχεδόν τριπλάσιο όγκο δουλειάς, με την κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, να εντείνει την υποβάθμιση της ΠΦΥ αντί για την ουσιαστική ενίσχυσή της, όπως διεκδικούν οι υγειονομικοί, τα σωματεία και οι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Γι' αυτά τα οξυμένα προβλήματα αλλά και για τις διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται σήμερα στις ανάγκες του λαού για αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν ΠΦΥ μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Λάτα, γενικός οικογενειακός ιατρός (επικουρικός) στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, που δραστηριοποιείται στην Ενωση Γιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας με τη ΔΗΠΑΚ. Αναδεικνύει την ανάγκη έντασης της συντονισμένης πάλης από τα σωματεία, μια πάλη που, όπως λέει, είχε τους προηγούμενους μήνες την αποφασιστική στήριξη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

* * *

-- Πώς θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της ΠΦΥ ώστε πραγματικά να θωρακίζει την υγεία του λαού;

-- Η ΠΦΥ έχει την υγειονομική ευθύνη του πληθυσμού εντός των ορίων κάθε δομής της, για την πρόληψη ασθενειών και την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Επίσης, για την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων. Ενα άμεσο παράδειγμα: Ο εμβολιασμός για την Covid-19, που αφορά πρόληψη ασθένειας, θα έπρεπε να γίνεται στις μονάδες της Πρωτοβάθμιας, χωρίς να επιβαρύνονται τα νοσοκομεία. Κάθε γιατρός που έχει στον χώρο ευθύνης του έναν πληθυσμό και γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του, να μπορεί άμεσα να εμβολιάζει αυτόν τον πληθυσμό. Επίσης, να τον ενημερώνει, υπεύθυνα, από πριν, και όχι αυτό να αφήνεται στα ΜΜΕ. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα γιατί οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι υποβαθμισμένες, στερούνται του απαραίτητου προσωπικού, μια κατάσταση που τροφοδοτεί με «πελατεία» τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Γι' αυτό ακόμη και ο εμβολιασμός επιβάρυνε τα νοσοκομεία.

-- Υπάρχουν και άλλα παρόμοια ζητήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα, στο πλαίσιο των Κέντρων Υγείας;

-- Κανονικά, τα ΚΥ θα έπρεπε να προσφέρουν σε κάθε ασθενή σύγχρονες και αναβαθμισμένες παροχές Υγείας. Η λειτουργία τους έχει υποβαθμιστεί όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ σοβαρή ευθύνη φέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί όταν ήταν κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τα αναβάθμισε αλλά τα άφησε να υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο. Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας στην Αχαΐα χτίστηκαν τη δεκαετία του '80 και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην κτιριακή τους υποδομή και συντήρηση, ενώ μερικά είναι ακατάλληλα ως χώροι Υγείας. Το κτίριο στα Ζαρουχλέικα από μόνο του υποβαθμίζει ούτως ή άλλως τη λειτουργία του ως ΚΥ. Επίσης, στερούνται σύγχρονων μηχανημάτων, όπως ακτινολογικών, μικροβιολογικών εργαστηρίων, υπερήχων. Πολλά παραπάνω περιστατικά, λοιπόν, θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίζαμε αν μας δίνονταν τα κατάλληλα μέσα.

Στις περισσότερες εφημερίες, οι γενικοί γιατροί των ΚΥ καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά περιστατικά, όπως εμφράγματα, τροχαία, εγκεφαλικά, λοιμώξεις, μέχρι και γέννες, έχοντας στη διάθεσή μας μόνο τα ακουστικά μας και έναν καρδιογράφο. Επίσης, αντιμετωπίζουμε Covid-19 περιστατικά, στις βάρδιες που υπάρχει ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο και έτσι οι παραπομπές ασθενών στο νοσοκομείο είναι μειωμένες. Αντιθέτως, είναι πολλές οι φορές που παραπέμπουμε ασθενείς στο νοσοκομείο, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες στους ασθενείς μας, αφού τα ακτινολογικά εργαστήρια στα ΚΥ λειτουργούν μόνο πρωί, ενώ μικροβιολογικά υπάρχουν μόνο πρωινές ώρες και μόνο σε δύο ΚΥ του νομού.

Ταυτόχρονα, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» και τις συμβάσεις ΣΔΙΤ που ανήγγειλε, φαίνεται ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας θα πατήσουν ακόμα πιο γερά πόδι στην ΠΦΥ με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τον λαό αλλά και για τους εργαζόμενους στις υγειονομικές μονάδες.

-- Με βάση και τα παραπάνω, ποια είναι η κατάσταση στην ΠΦΥ σήμερα και ειδικά στην Αχαΐα; Καλύπτονται οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό;

-- Υπάρχουν τα ΚΥ Αχαγιάς, Χαλανδρίτσας, Ερυμάνθειας, Ακράτας και Κλειτορίας στην ύπαιθρο και τρία Κέντρα Υγείας αστικού τύπου για την Πάτρα σε Αγιο Αλέξιο, Ζαρουχλέικα, Ανω Πόλη. Τα τελευταία έχουν από τρεις ΤΟΜΥ σε Αγιο Αλέξιο, Αγυιά, Ρίο η πρώτη, Ζαρουχλέικα, Μεσσάτιδα, Παραλία η δεύτερη και Ανω Πόλη, Εγλυκάδα, Κέντρο η τρίτη. Μόνο οι μονάδες εκτός Πάτρας έχουν 24ωρη, 7ήμερη λειτουργία. Στην Πάτρα είναι 5ήμερη, πρωί - απόγευμα, αλλά αυτό εξαρτάται από το διαθέσιμο κάθε φορά προσωπικό. Καμιά μονάδα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη, με τους αναγκαίους γιατρούς, νοσηλευτικό, διοικητικό αλλά και προσωπικό καθαριότητας. Εχουν ως μόνιμο προσωπικό μόνο γενικούς γιατρούς, λίγους παθολόγους και λίγους παιδιάτρους.

Συνολικά, το ίδιο προσωπικό που είχαν τα ΚΥ πριν από την πανδημία, το ίδιο έχουν και σήμερα, με τριπλάσιο όμως όγκο δουλειάς! Σε σταθερή - μόνιμη βάση, μια σειρά από ειδικότητες γιατρών, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, πνευμονολόγοι, οδοντίατροι κ.ά. δεν υπάρχουν στα ΚΥ ή έρχονται ως επισκέπτες ιατροί μία φορά τον μήνα. Ακόμα και όταν έρχονται όμως, δεν έχουν τα κατάλληλα μέσα. Παράδειγμα, καρδιολόγος δεν μπορεί να κάνει υπέρηχο καρδιάς γιατί δεν υπάρχει μηχάνημα ή έρχεται γυναικολόγος, αλλά ούτε και αυτός μπορεί να παρακολουθήσει σωστά τις γυναίκες της περιοχής αφού δεν έχει υπέρηχο. Σήμερα, ένας καρδιοπαθής ή ένας σακχαροδιαβητικός ασθενής, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού στα νοσοκομεία και μπορεί να του πάρει και 3 μήνες για να τον δει γιατρός και επειδή δεν μπορεί να πληρώνει συνέχεια ιδιώτες, πηγαίνει 1 - 2 φορές το χρόνο σε ιδιώτη καρδιολόγο ή ενδοκρινολόγο, ενώ έρχεται στα ΚΥ τουλάχιστον 5 - 6 φορές. Αυτό γίνεται όχι μόνο για να συνταγογραφήσει τα φάρμακά του αλλά γιατί έχει πιο άμεση πρόσβαση σε γιατρό για ό,τι του συμβεί. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι γενικοί γιατροί που ερχόμαστε πιο συχνά σε επαφή με τον ασθενή είμαστε υπεύθυνοι να τον κρατήσουμε όσο πιο ρυθμισμένο γίνεται, να μην πάει ως επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο. Και αυτό σημαίνει ότι, χωρίς τα κατάλληλα μέσα, σήμερα, στον 21οαιώνα, με αυτήν την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, εμείς, οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναγκαζόμαστε να παρέχουμε χαμηλής ποιότητας φροντίδα Υγείας στους ασθενείς μας. Με την υποβάθμιση της ΠΦΥ και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία, οι ασθενείς αναγκάζονται να στραφούν ακόμα περισσότερο στην ιδιωτική Υγεία, βάζοντας ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

-- Οι υγειονομικοί δίνουν μεγάλη μάχη, ειδικά μέσα στην πανδημία, για να μπορέσουν να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή του λαού. Ποιες είναι οι διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται σήμερα στην ουσιαστική βελτίωση των δομών ΠΦΥ;

-- Διεκδικούμε, σταθερά, κάλυψη όλων των ελλείψεων σε προσωπικό, ιατρικό και παραϊατρικό, ώστε να εξασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία των ΚΥ. Πρέπει πρώτα όλα τα περιστατικά να οδηγούνται στην ΠΦΥ και εν συνεχεία να κρίνεται αν πρέπει να πάει κάποιο στο νοσοκομείο. Απαιτούμε κάλυψη των κτιριακών υποδομών. Τα περισσότερα κτίρια των ΚΥ είναι χτισμένα πριν από το 1986, δεν έχουν κατάλληλες αίθουσες για Επείγοντα. Στην Αχαγιά, μόλις πρόσφατα, έγινε αντικατάσταση των πατωμάτων που ήταν κατασκευασμένα από τον καρκινογόνο αμίαντο χωρίς να το γνωρίζουμε... Επίσης, απαιτούμε πλήρη εξοπλισμό, με βάση τις σημερινές ανάγκες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο στο ΚΥ Αχαγιάς, χάρη στην αυταπάρνηση του προσωπικού και εφόσον διαθέταμε μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο έστω για τις περισσότερες μέρες, μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε πάνω από 1.000 περιστατικά Covid-19 και περίπου το 60% από αυτά να μην καταλήξει στο νοσοκομείο, κάτι που δείχνει πώς μπορεί να λειτουργήσει η ΠΦΥ αν ενισχυθεί ουσιαστικά, με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και όχι την εξοικονόμηση «κόστους» ή το «όφελος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας. Απαιτούμε επίσης άμεσα να λειτουργήσει πλήρως εξοπλισμένο σε προσωπικό και μηχανήματα Περιφερειακό Ιατρείο στη ΒΙΠΕ Πατρών.

-- Η πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη είναι ένας ακόμα μεγάλος σταθμός. Πώς οργανώνεται η μάχη;

-- Επιδιώκουμε να αναπτυχθεί η κοινή δράση σωματείων της περιοχής, και σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει αποφασιστικά το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που στήριξε και στηρίζει τους αγώνες των υγειονομικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία που πήρε και αγκαλιάστηκε από πάνω από 85 συνδικάτα και φορείς της πόλης για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ηταν, επίσης, μπροστά σε κάθε κινητοποίηση και διεκδίκηση και των υγειονομικών. Αυτός ο τρόπος δράσης, με στόχο να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερους χώρους και κλάδους, μας δείχνει τον δρόμο. Πρέπει να διεκδικήσουμε όχι μόνο ως υγειονομικοί, αλλά συνολικά για τις ανάγκες Υγείας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.

Για την ενίσχυση αυτής της πάλης είναι αναγκαία η αλλαγή συσχετισμών και στα σωματεία μας. Να στηριχθούν και να ενισχυθούν και στην Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας εκείνες οι δυνάμεις που βάζουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων για αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, κόντρα στα σχέδια ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης. Για να δυναμώσει η διεκδίκηση σύγχρονης, δημόσιας, δωρεάν Υγείας για όλους, βάσει των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ