Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυνατό σωματείο, η απάντηση των εργαζομένων στον αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματά τους

«Στον αγώνα για τη ζωή μας, δυνατό σωματείο η απάντησή μας»: Με το σύνθημα αυτό ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή και αποφασιστική ενίσχυση του σωματείου τους στις αρχαιρεσίες που ξεκινούν την Κυριακή 17 Οκτώβρη. Το ίδιο σύνθημα έδωσε τον τόνο στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, το πρωί της Κυριακής, και στη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους δεκάδες εργαζόμενους που πήραν μέρος για την οργάνωση του αγώνα για τα δικαιώματα, τη δουλειά, τη ζωή τους.

Δίνοντας συνέχεια στη δράση του προηγούμενου διαστήματος, οι εργαζόμενοι συζήτησαν για τη συμμετοχή τους στο παναττικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη και την προκήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία, σε συντονισμό με άλλα σωματεία και Ομοσπονδίες, το επόμενο διάστημα. Τέλος, οι εργαζόμενοι έβαλαν στόχο να συμβάλουν σε μια δυναμική εκκίνηση των εκλογών του Συλλόγου, με την υπόσχεση να δώσουν το «παρών» με όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους τους την πρώτη μέρα των αρχαιρεσιών.

Στη μάχη για δυνατό σωματείο δεν περισσεύει κανείς

«Θέλουμε και μπορούμε μέσα και από τις εκλογές του σωματείου μας να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση εκατοντάδων συναδέλφων, ιδιαίτερα νέων συναδέλφων, στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε περισσότερους εργασιακούς χώρους, στη δημιουργία παραρτημάτων του σωματείου μας σε πολύ περισσότερες περιοχές», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη. «Σε αυτήν τη μάχη για να δυναμώσει το σωματείο μας όλοι μπορούμε να συμβάλουμε, δεν περισσεύει κανείς. Ο καθένας μας μπορεί να δράσει πρωτοπόρα, να κινητοποιήσει τους συναδέλφους του, να πάρει εγγραφές για το σωματείο», πρόσθεσε.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, υπογράμμισε την κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι μισθοί να κινούνται στο ύψος του κατώτερου μισθού, που καθορίζεται από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και των υπουργών (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου). Η κατάσταση αυτή λύνει τα χέρια της εργοδοσίας ώστε να ενσωματώνει στις ατομικές συμβάσεις άρθρο άρθρο τις πρόσφατες αντεργατικές ρυθμίσεις, να επιβάλλει απλήρωτες υπερωρίες και σπαστά ωράρια ακόμα και σε 4ωρους εργαζόμενους.

«Δεν μπορεί ο εμποροϋπάλληλος να εργάζεται 10 χρόνια στον κλάδο και να παίρνει 650 ευρώ μεικτά. Δεν ζούμε με αυτά τα λεφτά», τόνισε, καλώντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες «θα καθορίζουν τον μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο για όλους μας».

«Να δούμε τη ζωή μας αλλιώς, όχι ατομικά, όχι με φόβο και ηττοπάθεια αλλά με την αισιοδοξία και την πίστη που μας δίνει ο συλλογικός αγώνας», είναι το κάλεσμα που απηύθυνε η Ντ. Γκογκάκη στους εργαζόμενους.

«Απήργησα τρεις φορές, δεν τους κάνω τη χάρη να σκύψω το κεφάλι»

Τον θυμό και την οργή τους για όσα ζουν καθημερινά αλλά και τις προσπάθειές τους να γίνει η αγανάκτηση των ίδιων και των συναδέλφων τους συλλογική οργάνωση, διεκδίκηση και αγώνας, μετέφεραν στη συνέλευση οι εργαζόμενοι που πήραν τον λόγο.

«Μας ζητάνε να δουλεύουμε με ταχύτητα φωτός, να βγάζουμε δουλειά καθένας για δύο και τρεις εργαζόμενους», ανέφεραν εργαζόμενοι από μια σειρά αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Οι ίδιοι κατήγγειλαν τις προσπάθειες της εργοδοσίας αλλά και των εργοδοτικών επιχειρησιακών σωματείων να τους κλείσουν το στόμα με ορισμένα ψίχουλα. Ετσι, εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Σκλαβενίτης» στηλίτευσαν τη στάση της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου που υπέγραψε σύμβαση πίσω από την πλάτη τους, αγνοώντας μια σειρά από ζητήματα που τους «καίνε». Την ίδια στιγμή, όπως εξήγησαν, στα καταστήματα δουλεύουν χιλιάδες γυναίκες, για τις οποίες δεν λαμβάνεται κανένα απολύτως μέτρο: Πηγαινοέρχονται από τα ψυγεία στους φούρνους χωρίς κανένα μέτρο για την προστασία του οργανισμού τους, δουλεύουν με ωράρια που κάνουν τη ζωή τους λάστιχο, ενώ δεν μπορούν ούτε να πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια τις μέρες που θα μπορούσαν να προγραμματίσουν να περάσουν χρόνο με την οικογένειά τους και να δουν τα παιδιά τους.

«Δεν πληρώνουμε υπερωρίες, θα τα βρούμε στα ρεπό», ξεκαθαρίζουν στους εμποροϋπαλλήλους μεγάλες αλυσίδες, ενώ την ίδια στιγμή ο μισθός «δεν φτάνει ούτε για "ζήτω"».

Σε αποθήκη μεγάλης εμπορικής αλυσίδας, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν πόστο και όροφο ανά δύο ώρες. Οι αλλαγές αυτές και το «τρέξιμο» από τη μια δουλειά στην άλλη συνοδεύονται από το ατελείωτο κυνήγι των «στόχων» της «παραγωγικότητας» που θέτει η εργοδοσία, έτσι που κάθε βάρδια μετατρέπεται σε πραγματικό ...μαραθώνιο. Στις ατομικές τους συμβάσεις, που περιλαμβάνουν μια σειρά από απαράδεκτους όρους, η εργοδοσία έχει ξεκινήσει να λανσάρει και την «ανταλλαγή» των υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό, σπεύδοντας να αξιοποιήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. «Να μη σκύψουμε το κεφάλι, ούτε για έναν μήνα ούτε για δύο μήνες ούτε για μια ζωή», τόνισε εργαζόμενη από τον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς. Από το βήμα της συνέλευσης έθεσε τον στόχο το επόμενο διάστημα να στηθεί ανάμεσα στους συναδέλφους της Επιτροπή του Συλλόγου.

Την άρνηση των εργοδοτών να χορηγήσουν την προβλεπόμενη φοιτητική άδεια κατήγγειλε νέα εργαζόμενη που δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές της. Εκτός από τη μάχη που έδωσε για να της δοθεί η συγκεκριμένη άδεια, μίλησε για τις συνθήκες εντατικοποίησης και αφόρητης εργοδοτικής πίεσης που κυριαρχούν στην εταιρεία. Οι συνθήκες αυτές, όπως εξήγησε, οδήγησαν συνάδελφό της που προσπαθεί να κάνει οικογένεια να παραιτηθεί, μετά από δύο αποβολές που είχε την ώρα της δουλειάς, ενώ έχουν προκαλέσει σε νέους ανθρώπους κρίσεις πανικού. «Απήργησα τρεις φορές το τελευταίο διάστημα, δεν τους έκανα τη χάρη. Κανένας νέος εργαζόμενος δεν πρέπει να τους κάνει τη χάρη», τόνισε και χειροκροτήθηκε θερμά από τους συναδέλφους της.

Για τον αγώνα που οργανώνει το επιχειρησιακό τους σωματείο με στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης αλλά και για την ανάκληση απόλυσης συνδικαλιστή από κατάστημα της εταιρείας στη Λάρισα μίλησαν εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Praktiker». Καταγγέλλοντας το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους πως πλέον καταγράφονται νέα αντεργατικά ...ρεκόρ: Συγκεκριμένα, δύο εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν πρόσφατα απολύθηκαν το μεσημέρι της ίδιας μέρας που έπιασαν δουλειά με το ...επιχείρημα ότι «δεν ταίριαζαν με το στυλ της εταιρείας»!

Τις μάχες που δόθηκαν ενάντια στην εντατικοποίηση και τις απολύσεις, αλλά και για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, μετέφερε εργαζόμενος από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον χώρο του Βιβλίου. Με την παρέμβαση της Επιτροπής και του Συλλόγου και την αποφασιστική στάση των εργαζομένων ακυρώθηκαν τα σχέδια εταιρείας διακίνησης - εμπορίας και εκδόσεων να εγκαταστήσει στα οχήματα του στόλου της σύστημα γεωεντοπισμού, με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση. Σε άλλη περίπτωση οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν και η αλληλεγγύη σωματείων και φορέων οδήγησαν στην ανάκληση απολύσεων. Στις συνθήκες των περιοριστικών μέτρων οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν καθοριστικές για να μπει φρένο στο απαράδεκτο καθεστώς που ανάγκαζε τους εμποροϋπαλλήλους να δουλεύουν πίσω από τα κατεβασμένα ρολά ατελείωτες ώρες για να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο των ηλεκτρονικών παραγγελιών, με τις εξόδους κινδύνου κλειστές και χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ