Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα Μεταλλεία Βωξίτη, στα ΕΛΠΕ, σε ΛΑΡΚΟ και Σκαραμαγκά
Σημειώνεται ότι οι μεταλλωρύχοι που ετοιμάζονται να δώσουν συνέχεια με την απεργία στις 9 Απρίλη, το 2024 δεν είχαν καμία αύξηση στα μεροκάματά τους, και διεκδικούν για το 2025 αυξήσεις στο ύψος του 15%, απορρίπτοντας ως απαράδεκτη την αντιπρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις μόλις 4%.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο όμιλος καταγράφει τεράστια αύξηση κερδών, ενώ ετοιμάζεται για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ώστε να προχωρήσει σε διαχωρισμό των σπάνιων ορυκτών (γάλλιο, σκάνδιο και γερμάνιο) που περιέχονται στα μεταλλεύματα βωξίτη που εξορύσσουν οι μεταλλωρύχοι στις στοές και μεταλλεία της Φωκίδας.
Στο πλευρό των εργαζόμενων μεταλλωρύχων βρέθηκαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, από τα κλαδικά συνδικάτα χειριστών και τεχνιτών που έχουν αναφορά στον συγκεκριμένο χώρο εργασίας, ενώ συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα έχουν εκφράσει τη στήριξη και αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματα και την αγωνιστική τους διεκδίκηση. Επίσης, συνδικαλιστές εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ.
Σε ανακοινώσεις, μάλιστα, τόσο το επιχειρησιακό Σωματείο όσο και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας με την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας καταγγέλλουν τη στάση της διοίκησης να μην επιτρέψει αρχικά την είσοδο εκλεγμένων συνδικαλιστών στον χώρο που ήταν συγκεντρωμένοι οι απεργοί μεταλλωρύχοι της πρωινής βάρδιας, αλλά και συνολικότερα τις πιέσεις και μεθοδεύσεις για να μην εκφραστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση.
Επίσης, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης κοινή συνεδρίαση με το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία πραγματοποίησαν τα ΔΣ των σωματείων που δραστηριοποιούνται στον όμιλο, κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση της κινητοποίησης. Καταγγέλλοντας τη στάση της εργοδοσίας, οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι αναδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την εικόνα του «καλού βιομηχάνου» που προβάλλει ο όμιλος Μυτιληναίου.
Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν και άλλα προβλήματα, όπως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και προς επαγγελματίες της περιοχής, από τον εργολάβο Μητσοτάκη, που εκτελεί έργο για λογαριασμό του ομίλου.
Σε ανακοίνωσή του, το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στα μεταλλεία βωξίτη του ομίλου Μυτιληναίου, χαιρετίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων «με πρωτοφανή ποσοστά σε όλους τους χώρους εργασίας», σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι έδειξαν το πόσο στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του σωματείου και πόσο αναγκαίο είναι να υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής δείχνει ακόμα και πόσο δύσκολα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές μας τα βγάζουμε πέρα κάθε μήνα και πώς περνάμε τις τελευταίες μέρες του μήνα μέχρι να ξαναπληρωθούμε». Ενώ καταγγέλλοντας τη στάση της εργοδοσίας, τονίζει ότι η άρνηση της εργοδοσίας να επιτρέψει την είσοδο εκλεγμένων συνδικαλιστών ήρθε μετά την προσπάθεια υπονόμευσης της στάσης εργασίας, «αν και στο τέλος οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές πήγαν στον χώρο των απεργών και τους μίλησαν, με δύο περιπολικά να κόβουν βόλτες...».
Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο καλεί την εταιρεία σε διαπραγματεύσεις στη βάση των αιτημάτων που ήδη τους έχουν καταθέσει, ενώ παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να διατηρήσουν την ενότητα και τη συσπείρωση στο σωματείο και να συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία την Τετάρτη 9 Απριλίου και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κεχαγιά της Αμφισσας.
Την αποφασιστική στάση των μεταλλωρύχων στα μεταλλεία βωξίτη της Φωκίδας και την καθολική τους συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση χαιρετίζουν το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας καταγγέλλοντας παράλληλα την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας.
Στο μεταξύ, σε μια ακόμα απόδειξη ότι η δημοκρατία του αστικού κράτους «σταματά» στις πύλες των εργοστασίων, την είσοδο σε εκπροσώπους των δύο κλαδικών Συνδικάτων Μετάλλου Αττικής και Ενέργειας Αττικής, στα διυλιστήρια της Ελευσίνας, απαγόρευσε χτες η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).
Αυτό που προφανώς ενοχλεί είναι οι κοινές παρεμβάσεις των δύο συνδικάτων για το δυνάμωμα της οργάνωσης και του αγώνα των εργαζομένων, με ζήτημα αιχμής την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων τους, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες υψηλής επικινδυνότητας στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, το αποκαλούμενο «shut down» (προγραμματισμένες εργασίες γενικής συντήρησης).
Σημειώνεται ότι το «shut down» αποτελεί μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, για την οργάνωση των εργασιών και τον συντονισμό μεγάλου αριθμού εργαζομένων, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση πιθανώς να φτάσουν τους 3.000! Από το σύνολό τους περίπου οι 2.500 θα συμμετέχουν στη διαδικασία περιστασιακά, χωρίς, δηλαδή, να είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με τον συγκεκριμένο χώρο εργασίας και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του. Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με καταγγελίες θα απασχοληθούν και εργαζόμενοι που δεν έχουν καν εμπειρία από τις συγκεκριμένες εργασίες, καθώς έρχονται από άλλους κλάδους! Σοβαρός κίνδυνος είναι και η μαζική συγκέντρωση μεγάλου αριθμού συνεργείων και εργαζομένων στον ίδιο χώρο, η οποία απαιτεί πολύ καλό συντονισμό. Εμπόδιο σε αυτό στέκεται η πίεση που ασκείται για να γίνουν οι εργασίες γρήγορα.
Αρχικά τα δύο συνδικάτα ενημέρωσαν εγγράφως την εργοδοσία ότι θα επισκέπτονταν χτες τον χώρο, όπως έχουν δικαίωμα, προκειμένου να μιλήσουν στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ τούς απάντησε αρνητικά με το «αστείο» επιχείρημα ότι δεν γίνονται ταυτόχρονα διαλείμματα, γι' αυτό δεν είναι εφικτή η επίσκεψη και ότι αυτή μπορεί να γίνει μετά το τέλος του «shut down», το οποίο προβλέπεται να γίνει τον Ιούλη!
Τα δύο συνδικάτα πήγαν χτες στα διυλιστήρια, επικαλούμενα το δικαίωμά τους να μιλήσουν και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, όμως και πάλι επικεφαλής της φύλαξης μετέφεραν την εντολή της διοίκησης ότι απαγορεύεται η είσοδός τους!
Ακολούθησε νέα παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα, με τα συνδικάτα να καταγγέλλουν ότι ο πραγματικός λόγος που η διοίκηση των ΕΛΠΕ εμπόδισε την είσοδό τους είναι ότι θέλει να «παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση των σωματείων μετά την ανακοίνωσή μας ότι θα αναπτύξουμε δράση» για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.
Με αφορμή και τη χθεσινή παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας έρχεται ξανά στην επιφάνεια η τραγική κατάσταση στις υποστελεχωμένες και με μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή κρατικές υπηρεσίες, αποτελώντας έναν ακόμα παράγοντα έντασης της εργοδοτικής ασυδοσίας.
Το παράδειγμα της Επιθεώρησης Εργασίας στην Ελευσίνα είναι χαρακτηριστικό. Σε αυτήν υπηρετούν μόλις δύο επιθεωρητές, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους. Κάτι που είναι αδύνατο.
Ετσι, σήμερα υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να γιγαντωθεί η εργοδοτική ασυδοσία στο «shut down» των ΕΛΠΕ, όπου θα δραστηριοποιούνται πάνω από 100 εργολάβοι με χιλιάδες προσωπικό και με την Επιθεώρηση Εργασίας να μην έχει καν τη δυνατότητα να γνωρίζει πόσοι και ποιοι εργολάβοι δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους και με τι όρους τους απασχολούν!
Την ίδια στιγμή οι καταγγελίες για 12ωρα ακόμα και 14ωρα (!) εργασίας εντείνονται, γεγονός που, μεταξύ άλλων, αυξάνει τους κινδύνους που απειλούν τις ζωές των εργαζομένων.
Την τραγική πραγματικότητα που υπάρχει «πίσω από τα ωραία και μεγάλα» λόγια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναδεικνύουν και τα Σωματεία και οι απολυμένοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ΛΑΡΚΟ, που μετά την κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Απολυμένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ» και τα Σωματεία απολυμένων ΛΑΡΚΟ χαιρετίζουν την έκφραση αλληλεγγύης και την παρουσία στην κινητοποίηση της Τρίτης δεκάδων συνδικαλιστών, εκπροσωπών σωματείων και Ομοσπονδιών από την Αττική.
Τονίζουν μάλιστα ότι η κινητοποίηση συνέπεσε «με την "πρωταπριλιάτικη" επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο, διαφημίζοντας μαζί με την Ν. Κεραμέως τη "μείωση της ανεργίας" και την "ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος που προσφέρει η αύξηση του κατώτατου μισθού"».
Την πραγματική τραγική εικόνα όμως αναδεικνύουν οι χιλιάδες συνολικά απολυμένοι (με ευθύνη της κυβέρνησης) από αυτές τις δύο επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ΛΑΡΚΟ).
Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του πρωθυπουργού αντιπαραθέτουν τις διεκδικήσεις τους, όπως για το δικαίωμα ένταξης όλων των απολυμένων στα προγράμματα απασχόλησης, έτσι ώστε να μην υπάρχει απολυμένος που να καλείται να ζήσει με το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΛΑΡΚΟ, 9 μήνες μετά τις απολύσεις υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες άνεργοι που προσπαθούν να ζήσουν με το επίδομα ανεργίας, αφού η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ούτε τις απαραίτητες νομοτεχνικές ρυθμίσεις για να απορροφηθούν όλοι οι απολυμένοι, ανεξαρτήτως την εργασιακή σχέση που είχαν με τη ΛΑΡΚΟ, όπως είχε δεσμευτεί δημόσια η ίδια.
Διεκδικούν ακόμα μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους φορείς που απασχολούνται. Ενώ σημειώνουν ότι όσοι απασχολούνται σε φορείς μέσω της ΔΥΠΑ, έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο και από αυτό που προσφέρει ο κατώτατος μισθός, ενώ παράλληλα καλούνται να καταβάλουν Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Γι' αυτό και απαιτούν, τόσο για την αναπλήρωση του χαμένου κατώτατου εισοδήματος όσο και για την αποπληρωμή του ΦΜΥ, από τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί και ψηφιστεί για τα προγράμματα απασχόλησης των απολυμένων και παραμένουν αδιάθετα, να καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση πριν τις γιορτές του Πάσχα.
Με τις διεκδικήσεις αυτές τα Σωματεία συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος και δεσμεύτηκε να τα προωθήσει στους αρμόδιους. Επίσης στο Λογιστήριο του Κράτους, όπου κατέθεσαν το αίτημα στο επιτελείο του υφυπουργού Θ. Πετραλιά για συνάντηση μεταξύ των σωματείων και του υπουργού. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε απεργιακό κλίμα η απολογιστική ΓΣ των αντιπροσώπων
Η συνέλευση που πραγματοποιήθηκε μετά από μια σειρά μεγάλων αγώνων, όπως και της συγκλονιστικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη, των κινητοποιήσεων που συνεχίζονται, ανέδειξε ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα των σωματείων να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη δράση τους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
Αυτό γεννάται και από τη χρονιά που πέρασε (εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου), που βρήκε τον συνδικαλιστικό φορέα ακόμη πιο δυνατό, σε μια συνολικότερη πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια μετά την ελπιδοφόρα ανατροπή των συσχετισμών και η οποία αποτυπώθηκε και στις τελευταίες αρχαιρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι από 4.814 ψηφίσαντα μέλη το 2021, το 2024 έφτασαν τα 5.789 (+975), και από τους 96 αντιπροσώπους σωματείων το 2021, το 2024 φτάνουν τους 118.
«Η μεγάλη αυτή αύξηση των δυνάμεών μας μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία γιατί ο καθημερινός αγώνας που δίνουν το ΕΚΠ και τα συνδικάτα του, με τις άμεσες παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, για την υγεία και την ασφάλεια, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στο κλίμα τρομοκρατίας, καθώς επίσης και ότι το σύνθημα "καμία μόνη - κανένας μόνος" το κάνουμε πράξη, λειτούργησαν έτσι ώστε εργαζόμενοι, νέοι και παλιοί που μέχρι τώρα δεν είχαν έρθει σε επαφή με τα συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο, να μας εμπιστευτούν, να γραφτούν στα σωματεία τους, να απεργήσουν και να μπουν στον αγώνα, γιατί γνωρίζουν καλά ότι αυτό το Εργατικό Κέντρο είναι των εργατών και όχι των εργοδοτών», ανέφερε εισηγητικά ο πρόεδρος, Δημήτρης Μαρμούτας, προσθέτοντας για τη δράση του φορέα:
«Με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα του, έγιναν τον προηγούμενο χρόνο απεργίες που μεγάλοι και μικροί χώροι δουλειάς έμειναν κλειστοί, κάποιοι από αυτούς για πρώτη φορά. Υπήρξαν νέοι απεργοί, έγιναν τεράστιες σε όγκο και παλμό απεργιακές συγκεντρώσεις που κάθε φορά ήταν μεγαλύτερες από την προηγούμενη, έγιναν συλλαλητήρια για όλα όσα καίνε τους εργαζόμενους και τον λαό.
Ολα αυτά δεν έγιναν στην τύχη ή αυθόρμητα, γιατί το ακούσαμε και αυτό, αλλά γιατί "οργώσαμε" κάθε χώρο δουλειάς δυο και τρεις φορές πριν από κάθε απεργία, γιατί κάναμε συσκέψεις στο Εργατικό Κέντρο με τα συνδικάτα, τη νεολαία, τους φορείς της πόλης μας, για να οργανώσουμε όσο καλύτερα κάθε απεργία, κάθε απεργιακή συγκέντρωση, κάθε συλλαλητήριο, για να φτάσει το κάλεσμα του αγώνα παντού, σε κάθε εργάτη και εργάτρια».
Πρόκειται για δράση που, όπως εξήγησε, δόθηκε όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στην πολιτική όλων των αστικών κομμάτων, τους εργοδότες και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) που σταθερά στέκεται απέναντι στους εργαζόμενους.
Στάθηκε στον κοινό αγώνα του ΕΚΠ με τη νεολαία (μαθητές, φοιτητές), ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τους υγειονομικούς για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία, παρεμβάσεις και για τοπικά ζητήματα όπως να μην κλείσει το αιμοδυναμικό κέντρο.
Επίσης, αναφέρθηκε στις δράσεις στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα Προνοιακά Ιδρύματα, όπως και στους αγώνες που ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι σ' αυτά, ενώ στάθηκε και στην αλληλεγγύη του ΕΚΠ για τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης, τον αγώνα του ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις στη Δυτική Ελλάδα.
Κάλεσε σε επαγρύπνηση το εργατικό κίνημα της περιοχής μας ενόψει και των εξελίξεων τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο της Ουκρανίας, τονίζοντας πως «τα παιδιά του λαού δεν θα γίνουν κρέας για τα κανόνια τους».
Μπροστά και στη νέα απεργία, στόχος που τέθηκε και εισηγητικά, είναι να μη μείνει κανένας χώρος δουλειάς και εργαζόμενος που δεν θα φτάσει το απεργιακό κάλεσμα, να δοθεί συνέχεια, κόντρα στη λογική του «μικρότερου κακού» και στην προσπάθεια να εγκλωβιστεί ο λαός στην αναζήτηση νέων «σωτήρων».
«Θα το κάνουμε όπως στις 28 Φλεβάρη, θα δώσουμε πληρωμένη απάντηση μαζικά οι εργαζόμενοι στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Απρίλη, γιατί αυτό που τρέμουν η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, η μεγαλοεργοδοσία είναι ένα εργατικό - λαϊκό κίνημα που δεν σκύβει το κεφάλι και διεκδικεί μέχρι τέλους το δίκιο του και βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας», κατέληξε ο πρόεδρος.
Με στόχο η 9η Απρίλη να αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό μαζικής απεργιακής «συνάντησης» των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με όλο τον λαό, αποφασίστηκε και ο παρακάτω σχεδιασμός, όπως τον εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Σκόκας:
-- Παρέμβαση ενάντια στον πλειστηριασμό κατοικίας αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ. μπροστά στη Eurobank.
-- Αγωνιστική παρέμβαση - παράσταση διαμαρτυρίας των φορέων σε Περιφέρεια και δήμο τη Δευτέρα 7 Απρίλη, για το ζήτημα υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών που διαπερνούν την πόλη.
-- Συνέντευξη Τύπου των φορέων με θέμα την απεργία, τη Δευτέρα 7 Απρίλη στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Στη μεγάλη ορμή που έδωσε στον αγώνα και στο κλίμα ξεσηκωμού στην πόλη το γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες βρέθηκαν στους δρόμους του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης, απέναντι στην πολιτική που γεννά και συγκαλύπτει εγκλήματα και που εξοντώνει και τους ίδιους, αναφέρθηκε ο Αγης Τριγάζης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
Την ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης του συντονισμού μεταξύ των φορέων της πόλης - που όπως ειπώθηκε αποτελεί μεγάλη κατάκτηση για την οργάνωση της πάλης - τόνισε η Δήμητρα Μπαράτση, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης, σημειώνοντας ότι «αυτός ο συντονισμός πρέπει να δυναμώσει μέσα στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, όπως στην απεργία».
Το ίδιο επεσήμανε και ο Θάνος Κουτσιούκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διεκδίκηση των φορέων να υπογειοποιηθούν οι γραμμές, αναδεικνύοντας ότι το «κόστος» που επικαλούνται κυβέρνηση και τοπικές αρχές «τελικά κοστίζει ανθρώπινες ζωές».
Τη στήριξη των αγροτών στην οργάνωση της απεργίας και σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία δήλωσε ο Νίκος Μπαντόγιας εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, προσθέτοντας ότι «η ίδια πολιτική που γεννά "Τέμπη" είναι εκείνη που ξεκληρίζει τους αγρότες από τα χωράφια τους».
Εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζόμενων ΟΤΑ Λάρισας, ο Ζήσης Γκαραλιάκος τόνισε ότι «χρειάζεται σύγκρουση με την πολιτική του κέρδους, στον βωμό της οποίας ο κλάδος θρηνεί συναδέλφους σχεδόν καθημερινά».
«Προετοιμάζοντας την απεργία οργανώνουμε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς στον κλάδο του Μετάλλου. Συζητώντας με τους συναδέλφους συναντάμε την ανησυχία τους για όσα ζούμε στους χώρους εργασίας, όπου δεν παίρνονται μέτρα ασφάλειας, γιατί "κοστίζουν"», είπε ο Ιάσονας Ακρίβος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Μετάλλου.
«Εχουμε μεγαλύτερη πείρα πλέον. Πολλοί εργαζόμενοι κάνανε το βήμα για πρώτη φορά και απήργησαν στις 28 Φλεβάρη. Συνεχίζουμε οργανώνοντας την απεργία και τον αγώνα του σωματείου μας σε μεγάλους χώρους δουλειάς του κλάδου του Φαρμάκου, για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς», τόνισε ο Γιάννης Γεωργούλας εκ μέρους του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Φάρμακο.
«Εμείς παίρνουμε ψίχουλα στο όνομα των "δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας" ενώ δίνονται δισεκατομμύρια σε πολεμικούς σκοπούς», σημείωσε ο Ανδρέας Νταής, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Λογιστών Λάρισας.
Στη σημαντική πείρα από τις μεγάλες απεργιακές μάχες στον κλάδο των Κατασκευών, που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης για τους οικοδόμους, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζιμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, όπως και στο γεγονός ότι «η εργοδοσία του κλάδου μετράει ανάπτυξη και εμείς καθημερινά "Τέμπη" στους χώρους εργασίας, στις οικοδομές. Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση!».
Στις επικίνδυνες συνθήκες όπου κάνουν μάθημα οι μαθητές στα σχολεία της πόλης, προδιαγράφοντας νέα «Τέμπη» καθημερινά, στάθηκε ο Γιάννης Παναγιώτου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Λάρισας, επισημαίνοντας ότι «με τον συντονισμένο αγώνα μας δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να κινδυνεύουν στο ίδιο τους το σχολείο». «Είμαστε δίπλα και συμμετέχουμε δυναμικά στους αγώνες που κάνουν οι γονείς μας και οι καθηγητές. Ετσι θα γίνει και στην απεργία, για να διεκδικήσουμε σχολεία που θα μας μορφώνουν και όχι να πέφτουν τα ταβάνια στα κεφάλια μας», είπε και ο Κώστας Ματούλας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών. Αυτό ανέδειξε και ο Κώστας Κουμαντζέλης, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ και εκπαιδευτικός, ο οποίος διώκεται για τη συμμετοχή του στην απεργία - αποχή από την «αξιολόγηση», συμπληρώνοντας ότι «όσοι αντιστέκονται σε αυτό διώκονται με πειθαρχικά». Ενώ ο Χρήστος Μπήκας, μέλος του ΣΕΠΕ «Κωνσταντίνος Κούμας», ανέφερε πως «τη μεγάλη απεργιακή μάχη τη δώσαμε από κοινού με τους γονείς και με τους μαθητές, και αυτό θα κάνουμε και τώρα μπροστά στην απεργία στις 9 Απρίλη».
«Ο αγώνας μας στριμώχνει την κυβέρνηση», είπε ο Κώστας Στεφανίδης εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων Λάρισας, προσθέτοντας ότι «η απεργιακή μάχη είναι ευκαιρία να δυναμώσει κι άλλο ο φόβος τους, αλλά και η δική μας οργάνωση απέναντι στις εγκληματικές συνθήκες που ζούμε στις εστίες, που σπουδάζουμε χωρίς καθηγητές, χωρίς υποδομές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας».
Μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις εξής πόλεις:
Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια
Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
Πειραιάς, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικού Θεάτρου
Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου
Αγιος Νικόλαος Λασιθίου, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη πλατεία
Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Αμφισσα, 11 π.μ., πλατεία Κεχαγιά
Αριδαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου
Αργοστόλι, 10.30 π.μ., πλατεία Βαλλιάνου
Αταλάντη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου
Βόλος, 10.30 π.μ., Θόλος
Δράμα, 11 π.μ., πλατεία Δράμας
Γιάννενα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)
Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Εδεσσα, 11 π.μ., μικροί Καταρράκτες
Ελασσόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων
Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου
Ηγουμενίτσα, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Ιεράπετρα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου
Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Καλαμάτα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης
Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος
Κόρινθος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Πάρκου
Λάρισα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Λαύριο, 10.30 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων
Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγ. Μηνά
Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς
Νάουσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Πρέβεζα, 10.30 π.μ., Δικαστήρια
Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία δημαρχείου
Πύργος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ)
Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Σητεία, 11 π.μ., πλατεία συντριβάνι
Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία
Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου
Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού
Τύρναβος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Φλώρινα, 11 π.μ., πλατεία Μόδη
Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Δικαστηρίων
Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς
Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στα Προπύλαια την Τετάρτη 9 Απρίλη έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:
Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων.
Προπύλαια: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας.
Στις 9.45 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων και των φορέων στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα των κλάδων ως εξής:
Συμβολή Τσιμισκή - Αριστοτέλους: Εμπόριο, Επισιτισμός, Τουρισμός, Υπηρεσίες, αυτοαπασχολούμενοι.
Συμβολή Βενιζέλου - Ερμού: Κατασκευές, Μεταφορές, Τρόφιμα, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.
Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ.
Πλατεία Αγίας Σοφίας: Υγεία, Εκπαιδευτικοί, Δημόσιο, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γονέων.
Καθημερινές συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς για την οργάνωση της μεγάλης μάχης
Από τη συνέλευση των λιμενεργατών στον Πειραιά |
Στο πλατύ άνοιγμα που σχεδιάζουν και υλοποιούν, τα συνδικάτα εξακολουθούν να θέτουν στο επίκεντρο το σύνθημα που έδωσε τον τόνο στις ιστορικές απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Δίνουν συνέχεια στον αγώνα για να τιμωρηθούν ποινικά και πολιτικά οι ένοχοι για το έγκλημα των Τεμπών και για όλα τα εγκλήματα σε βάρος της ζωής του λαού.
Παράλληλα, δυναμώνουν την αναμέτρηση με την πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, την ίδια στιγμή που διαθέτει ανεξάντλητους πόρους για πολεμικές δαπάνες και στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τα ΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια.
Τα συνδικάτα ετοιμάζονται να δώσουν απεργιακή απάντηση στον εμπαιγμό των εργαζομένων από την κυβέρνηση με την αύξηση - κοροϊδία στον κατώτατο μισθό, τα λίγα ευρώ της οποίας εξανεμίζονται πριν φτάσουν στην τσέπη των μισθωτών. Στην «αύξηση» του 1,1 ευρώ την ημέρα αντιτάσσουν τις διεκδικήσεις τους για την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, παλεύουν για μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα που έχει ισοπεδώσει ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας των διαδοχικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στη μετατροπή των χώρων δουλειάς και των δημόσιων υποδομών σε αρένες θανάτου, επειδή έτσι επιβάλλει το κυνήγι το κέρδους από μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων, με οργάνωση του αγώνα για τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής τους.
Στο εργοτάξιο του Ελληνικού |
Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει επίσης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καθηλώνοντας τα αεροσκάφη.
Με συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοτάξιο του Ελληνικού καλεί τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων (οικοδόμοι, μηχανικοί, χειριστές, αρχαιολόγοι κ.λπ.) να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Απρίλη. Οι συνελεύσεις συνεχίζονται καθημερινά σε όλα τα επιμέρους έργα της ανάπλασης στο μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού - Αγ. Κοσμά. Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο και οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν καθολική απεργία και τη Δευτέρα 24 Μάρτη, μετά το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» συναδέλφου τους. Μπροστά στην πανεργατική απεργία, συνεχίζουν να διεκδικούν τα κρίσιμα αιτήματα και τις επείγουσες διεκδικήσεις τους.
Η συνέλευση της ΠΕΜΕΝ |
Κάλεσμα στις Ομοσπονδίες, τους αγροτικούς συλλόγους, τους παραγωγούς να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. «Ενώνοντας τη φωνή μας με τους συμμάχους μας, δίνουμε συνέχεια στα μπλόκα και στον αγώνα επιβίωσης», αναφέρει στο κάλεσμά της, επισημαίνοντας ότι τα αιτήματα που προβάλλουν οι βιοπαλαιστές αγρότες «είναι ρεαλιστικά επειδή απαντούν στις ανάγκες μας και στον αγώνα που κάνουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε απέναντι στην ΚΑΠ και τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν».
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) στους επαγγελματίες της Αττικής, να ενώσουν ξανά τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στην πάλη «για τη ζωή και το εισόδημά μας», ενάντια «στην πολιτική και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης».
Στην απεργία και στις συγκεντρώσεις καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους και τους φοιτητές η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).
Στην απεργία και τις συγκεντρώσεις καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Αντιπαλεύουμε την πολιτική που κάνει τη ζωή των εργαζόμενων γυναικών λάστιχο, με εξοντωτικά ωράρια, χωρίς προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Τις διεκδικήσεις των σωματείων και την απεργία στηρίζει η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).
Μπροστά στην απεργία και μετά τις πρόσφατες πικετοφορίες που έγιναν σε 30 γειτονιές της Αττικής, σωματεία και φορείς της Νέας Ιωνίας οργανώνουν το Σάββατο 5 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., συγκεντρώσεις στις γειτονιές της περιοχής. Συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις θα γίνουν στις πλατείες Σημηριώτη, Αγ. Αναστασίας και Αναπήρων.
Τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Απρίλη δίνουν καθημερινά και τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, συνελεύσεις και συσκέψεις. Προετοιμάζουν την απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι δράσεις των σωματείων και των μαζικών φορέων στις γειτονιές. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν πικετοφορίες και εξορμήσεις σωματείων και μαζικών φορέων σε γειτονιές της πόλης. Συγκεκριμένα: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στους Αμπελόκηπους, και το Σάββατο 5/4 στις 11 π.μ. στο τρίγωνο της Πολίχνης και στον Εύοσμο (Λαϊκή Ν. Πολιτείας). Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 4/4 στις 9.30 π.μ. στο Εμπορικό Πάρκο στο ΙΚΕΑ, και το Σάββατο 5/4 στις 10.30 π.μ. στο εμπορικό «Cosmos», και στις 11 π.μ. στον «Φοίνικα» (αναψυκτήριο) και στη Λαϊκή της Θέρμης. Στον δήμο Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 5/4 στις 11 π.μ. στις Λαϊκές Βούλγαρη, Ξηροκρήνης και Ανω Τούμπας.
Από την παρέμβαση του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών ενάντια στην απόλυση |
Η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση στις 26/2, επικαλούμενη μείωση του μισθολογικού κόστους και κατάργηση της θέσης εργασίας στην οποία δούλευε ως οδηγός για 15 χρόνια. Ωστόσο «αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι ο συνάδελφος μπήκε μπροστά στην οργάνωση της κλαδικής απεργίας στις 30/1/2025 μέσα στον χώρο του», σχολιάζουν τα συνδικάτα, ενώ καλούσε στην πανελλαδική απεργία στις 28/2 με αφορμή τα δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας «χαρακτηρίζει την απόλυση καταχρηστική, διότι δεν συνδέεται με τη μη ομαλή και αποδοτική άσκηση της εργασίας αλλά είναι συνέπεια προηγηθείσας νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης του συναδέλφου».
Συνδικάτο και Εργατικό Κέντρο απαιτούν να ανακληθεί η απόλυση και ξεκαθαρίζουν ότι θα δώσουν συνέχεια στις παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις τους μέχρι να γίνει πράξη αυτό. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν άλλη μια μαχητική απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τους τρομοκρατήσει, με μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Απρίλη.
Απόλυση εργαζόμενου μετά τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη καταγγέλλει και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, απαιτώντας την άμεση επιστροφή του στο πόστο και στα καθήκοντά του. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος απολύθηκε από την εταιρεία «Alfaomega SA» μετά από 7 χρόνια δουλειάς. Οπως καταγγέλλεται, είχαν προηγηθεί απειλές και πιέσεις της εργοδοσίας στους εργαζόμενους να μην πάρουν μέρος στην απεργία, πρακτικές στις οποίες απάντησε το Συνδικάτο με παρέμβασή του, με αποτέλεσμα τη μαζική συμμετοχή στην απεργία. «Η εργοδοσία επιμένει στην εκδικητική της ενέργεια και πρέπει να πάρει πιο αποφασιστική απάντηση, μέσα από τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα! Πρέπει στις 9 Απριλίου, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, να συναντήσει η εργοδοσία πάλι μια άδεια αποθήκη», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση.
Μια κινητοποίηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στο υπουργείο Οικονομικών «για να μην πεταχτεί κανένας ανάπηρος στον δρόμο, καμία λαϊκή οικογένεια». Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αντί να τους συναντήσει, άφησε ανάπηρους ανθρώπους να περιμένουν για ώρα.
Το γεγονός προκάλεσε την οργή των αναπήρων και των οικογενειών τους, που προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της εισόδου του υπουργείου Οικονομικών, με την κυβέρνηση να φτάνει στο σημείο να στείλει να στείλει διμοιρία των ΜΑΤ ενάντια σε τυφλούς και άτομα με σοβαρές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.
Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία προχώρησε σε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των κατασταλτικών δυνάμεων, κάτι που έγινε λίγη ώρα αργότερα, με τους συγκεντρωμένους να συνεχίζουν τον συμβολικό αποκλεισμό.
Τα ΜΑΤ επιστράτευσε η κυβέρνηση απέναντι σε ανάπηρους |
Οι οικογένειες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΣΕΑΑΝ, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΣΑΠ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, του αθλητικού σωματείου «Κεραυνός» και της Επιτροπής Κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδας έστειλαν και με αυτήν την κινητοποίηση αποφασιστικό και δυναμικό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να πεταχτεί στον δρόμο κανένας ανάπηρος, καμία λαϊκή οικογένεια.
Συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός» ακούστηκαν δυνατά στο κέντρο της Αθήνας, με τους συγκεντρωμένους να καταγγέλλουν την απαράδεκτη στάση του υπουργείου και την παρελκυστική τακτική που ακολούθησε για να αποφύγει τη συνάντηση, παραπέμποντάς τους σε χαμηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη.
Τόνισαν μάλιστα ότι έχουν καταθέσει αίτημα συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές Δεκέμβρη (!) και παρά τις δεσμεύσεις για συνάντηση, μέχρι σήμερα βιώνουν την κοροϊδία. Υπογράμμισαν δε την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα.
«Σταματήσαμε έως τώρα δεκάδες πλειστηριασμούς. Σώθηκε το σπίτι της Διονυσίας στην Ελευσίνα, της Αγάπης στον Κολωνό. Εχουμε αποτρέψει μέχρι σήμερα μια σειρά εξώσεις, όπως του Σπύρου, παιδιού με αναπηρία, και της οικογένειάς του στα Θυμαράκια, αλλά και του Ορέστη στην Πετρούπολη, του Στέφανου στη Χαλκίδα, του τυφλού παππού στη Θεσσαλονίκη και πολλών άλλων», τόνισε ο Χάρης Χουρδάκης, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ. Πρόσθεσε δε ότι «είναι γελασμένοι η κυβέρνηση, τα funds, τα "κοράκια" νομίζοντας ότι θα κουραστούμε, ότι θα κάνουμε πίσω και θα βρουν ευκαιρία να πετάξουν τους ανθρώπους μας στον δρόμο».
Τη στάση της κυβέρνησης κατήγγειλε και η Διαμάντω Μανωλάκου χαιρετίζοντας την κινητοποίηση. Τόνισε μάλιστα ότι την ώρα που τα ΑμεΑ και τα σωματεία τους αγωνίζονταν για να σώσουν τα σπίτια τους, η κυβέρνηση στη Βουλή σχεδίαζε πώς θα δοθούν δισεκατομμύρια από το υστέρημα του λαού για πολεμικές δαπάνες, για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης η Αθηνά Λαζαρίδου εκ μέρους της ΟΓΕ και η Ασημίνα Καραμπέτσου από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ενώ συγκίνηση σκόρπισε με τον χαιρετισμό της η συνταξιούχος Ιωάννα Κολοβού από του Ζωγράφου, η οποία γνώρισε από πρώτο χέρι τον εφιάλτη της έξωσης για τα κέρδη των τραπεζών, αλλά και την ανυποχώρητη αλληλεγγύη των σωματείων και όλου του λαού.
Τελικά οι ανάπηροι αποχώρησαν νικητές από τη συγκέντρωσή τους, καθώς με τη στάση τους ανάγκασαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να κλείσει συνάντηση, και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό Γ. Κότσιρα, για την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Απρίλη, στις 6 μ.μ.
Στο μεταξύ, νέα κινητοποίηση οργανώνεται αύριο Παρασκευή στις 2.30 μ.μ. έξω από την εταιρεία «Veraltis» (Λ. Κηφισίας 1-3), με καλέσματα από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Δάφνης - Υμηττού και τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Δάφνης - Υμηττού (μέλος της ΟΓΕ), αντιδρώντας στην προσπάθεια πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ηλικιωμένου ζευγαριού. Η εταιρεία διαχείρισης δανείων απειλεί να βγάλει σε πλειστηριασμό στις 10 Απρίλη το σπίτι ζευγαριού ηλικίας 80 ετών, που ο ένας είναι καρκινοπαθής. Μάλιστα η οφειλή της οικογένειας - όπως εξηγούν οι φορείς - είναι μικρή και με τους τόκους έχει φτάσει περίπου στα 20.000 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία αρνείται να αναστείλει τον πλειστηριασμό και να προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών, αξιώνοντας από το ηλικιωμένο ζευγάρι ποσά τα οποία δεν έχει.
Να σταματήσει τώρα ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας ζευγαριού, ζητούν με Ερώτηση που έχουν καταθέσει προς τους υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής - Οικογένειας, Οικονομικών και Ανάπτυξης βουλευτές του ΚΚΕ.«Ο πλειστηριασμός και το πέταγμα στο δρόμο ηλικιωμένου ζευγαριού είναι η επιτομή της βαρβαρότητας και το αποτέλεσμα του απαράδεκτου νομοθετικού πλαισίου που όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν και διατήρησαν. Το ΚΚΕ απαιτεί την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του έχει καταθέσεις προτάσεις, τροπολογίες κ.λπ., που απορρίπτονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις», σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης.
Ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση το ΚΚΕ απαιτεί να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες από τα αρμόδια υπουργεία ώστε η «Veraltis» να αναστείλει άμεσα τον πλειστηριασμό, χωρίς καμία προκαταβολή, και να προχωρήσει σε ρύθμιση με δόση που να μπορεί να την αποπληρώνει το ζευγάρι, διαγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος, που προήλθε από τους ληστρικούς τόκους.