Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων για τη συγκέντρωση στις 9 Νοέμβρη στα Προπύλαια θα είναι στις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.

Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Σε πάνω από 40 πόλεις οι μέχρι τώρα αποφάσεις για απεργιακές συγκεντρώσεις:

-- Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

-- Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

-- Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη Πλατεία.

-- Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

-- Αλιβέρι, 10.30 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

-- Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

-- Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

-- Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

-- Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

-- Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

-- Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Νικολαΐδου και Ηρώων Πολυτεχνείου

-- Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

-- Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

-- Ιστιαία, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

-- Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

-- Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία

-- Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

-- Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

-- Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λέσβος, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

-- Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

-- Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι της Μύρινας

-- Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

-- Μαντούδι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Πρέβεζα, 10.30 π.μ., πρώην ΚΤΕΛ

-- Πύργος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

-- Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

-- Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Χανιά, 10 π.μ., Δημοτική Αγορά

-- Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Κάθε ώρα είναι ώρα μάχης για να σημάνει ξεσηκωμός

Ούτε μέρα ούτε ώρα χαμένη: Με αυτό το πνεύμα τα εργατικά συνδικάτα κάνουν τη νύχτα μέρα για την οργάνωση της μεγάλης απεργιακής μάχης της 9ης Νοέμβρη, επιστρατεύοντας κάθε μέσο για να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς: Εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις, συνελεύσεις, κινητοποιήσεις διεκδίκησης κ.ο.κ. Στόχος να αποτελέσει η πορεία μέχρι την απεργία ένα μεγάλο αγωνιστικό κύμα που θα περάσει από κάθε κλάδο, θα αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες για την οργάνωση της πάλης, για την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα.

Να διαδοθεί παντού το πνεύμα της αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας, να φουντώσουν οι εστίες αντίστασης και να ανάψουν νέες για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για αυξήσεις στους μισθούς, για ΣΣΕ, για μέτρα υπεράσπισης του εισοδήματος, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Δεν θα περάσουν οι απαγορεύσεις

Κάθε μέρα, κάθε ώρα που περνάει είναι και μια μάχη για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, κόντρα στις προσπάθειες της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΕΤΕΜ, όπου η εργοδοσία (Ομιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ) αρνήθηκε στο Συνδικάτο Μετάλλου την πραγματοποίηση περιοδείας στις εγκαταστάσεις στη Μαγούλα. Μάλιστα, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία φρόντισε να τους «απαγορεύσει» να έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο, «παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά, έξω από την πύλη, μια δεκαριά στελέχη της επιχείρησης ως τους μόνους που ενδιαφέρθηκαν για τη συζήτηση».

Οι όμιλοι, τονίζεται στην καταγγελία, θέλουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους «έξω από τα συνδικάτα, αποκομμένους από τη συλλογική οργάνωση και πάλη, απομονωμένους και φοβισμένους να δέχονται αδιαμαρτύρητα κάθε νέο χτύπημα στα δικαιώματά τους, γιατί εκεί ακριβώς στηρίζεται η κερδοφορία τους». Στην περίπτωση του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ αυτό σημαίνει εξαγωγές σε πάνω από 100 χώρες, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 137 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 (αύξηση 114%). «Ολη αυτή η κερδοφορία όμως χτίστηκε πρώτα και κύρια πάνω στα δικά μας τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα» και «με τη συνδρομή όλων των κυβερνήσεων».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν τη δύναμή τους συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία, να γίνουν μέλη του και να διεκδικήσουν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον χώρο, με αυξήσεις στους μισθούς, με ένταξη όλων των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ. Να επωμιστεί η εταιρεία το κόστος της μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τη δουλειά. Κατάργηση κάθε μορφής εργολαβικής και ενοικιαζόμενης εργασίας. Πρόσληψη όλων των εργολαβικών και ενοικιαζόμενων εργαζομένων με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης. Ενίσχυση όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας στο εργοστάσιο, με ευθύνη της εργοδοσίας.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις στην Αττική

Συνδικάτα που πρωτοστατούν στην οργάνωση της γενικής απεργίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εξόρμηση στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», καλώντας εργαζόμενους και επιβάτες να μην πληρώσουν ξανά και ξανά για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Με την ανακοίνωσή τους αλλά και με τα μεγάφωνα που στήθηκαν έξω από τις αίθουσες αναχωρήσεων, τα συνδικάτα ανέδειξαν την αναγκαιότητα να γίνει η οργή των εργατών δύναμη διεκδίκησης και ελπίδας. Ξένοι επισκέπτες που ταξίδευαν για τη χώρα τους επιβεβαίωσαν ότι οι μαζικοί αγώνες και οι μεγάλες απεργίες σε πολλές χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η εργατική τάξη δεν είπε την τελευταία της λέξη και ότι οι λαοί θα γράψουν τη δική τους ιστορία, τις δικές τους εξελίξεις.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση μεταφέρουν καθημερινά τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων του νομού Πέλλας πραγματοποιήθηκε παρέμβαση - εξόρμηση στο κατάστημα της ΔΕΗ στα Γιαννιτσά, για φθηνό ρεύμα για τον λαό, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα με μαζική συμμετοχή στην απεργία. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν επίσης: Δευτέρα 31 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα καταστήματα Γιαννιτσών και Αριδαίας του ΟΑΕΔ. Πέμπτη 3 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Εδεσσα και στο ΙΚΑ Γιαννιτσών. Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα Κέντρα Υγείας Κρύας Βρύσης και Αριδαίας.

Πάτρα: Απεργιακές επιτροπές για να «νεκρώσουν» όλα τα γιαπιά

Η ανάγκη να μη μείνει ούτε ένας χώρος δουλειάς που να μη φτάσει το απεργιακό κάλεσμα του Σωματείου και της Ομοσπονδίας, να ενημερωθούν ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι για την πανελλαδική πανεργατική απεργία απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποίησε στη φτωχογειτονιά των Προσφυγικών το Σωματείο Οικοδόμων Πάτρας, το απόγευμα της Δευτέρας.

Το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι από αρκετούς χώρους δουλειάς, ενώ μεταφέρθηκαν αισιόδοξο μήνυμα για την επιτυχία της απεργίας και πείρα απ' το έως και σήμερα άνοιγμα του συνδικάτου σε χώρους δουλειάς.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Αγγελόπουλος, στάθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η συζήτηση σε όλα τα εργοτάξια, τα γιαπιά, τις οικοδομές, όχι μόνο για τα προβλήματα και την περιγραφή τους, αλλά για τις αιτίες που αυτά έχουν, τους υπεύθυνους, την οργάνωση των εργαζομένων απέναντι σε όλα αυτά, παίρνοντας ο καθένας μέρος στη δράση του συνδικάτου, εγγραφόμενος στη δύναμή του, «απλώνοντας» την παρέμβαση στους χώρους δουλειάς και κατοικίας των εργαζομένων.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών και ενεργειών του συνδικάτου είναι και η συγκρότηση απεργιακών επιτροπών σε εργοτάξια και οικοδομές που σταθερά θα παρεμβαίνουν σ' αυτά, οργανώνοντας τη μάχη ως τις 9 Νοέμβρη, αλλά και τη μέρα της απεργίας για να μην «πέσει σκεπαρνιά» πουθενά.

Επίσης στην Πάτρα, το Σωματείο Υπαλλήλων σε Εμπόριο και Υπηρεσίες αποφάσισε σε συνέλευσή του πρόγραμμα ενημέρωσης με περιοδείες, εξορμήσεις και μαζική προπαγάνδα: Το Σάββατο 29 Οκτώβρη: Από τις 6 μ.μ., ενημέρωση στα γραφεία του Σωματείου (Κολοκοτρώνη 20, 4ος όροφος) και τις επόμενες μέρες εξορμήσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Πολύμορφες δράσεις σε πόλεις της χώρας

Στο Κιλκίς, εργατικά σωματεία και φορείς διοργανώνουν συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης.

Στις Σέρρες, εργατικά σωματεία και φορείς διοργανώνουν πικετοφορία ενάντια στην ακρίβεια την Παρασκευή 4 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στα σούπερ μάρκετ από την Επιτροπή κατά της ακρίβειας, σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ.

Στο Αγρίνιο θα πραγματοποιηθούν νέες εξορμήσεις - περιοδείες ενημέρωσης σε εργατογειτονιές και συνοικίες, με επικεφαλής τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου και σωματείων, στις 31 Οκτώβρη.

Στη Δράμα, τα σωματεία της πόλης συνεχίζουν με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ. στη ΔΕΥΑΔ, και με εξορμήσεις το Σάββατο 5 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. σε σούπερ μάρκετ της πόλης.

Στην Καβάλα θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης ενάντια στην ακρίβεια, την Παρασκευή 4 Νοέμβρη.

Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, στις 9 π.μ.

Η κατάσταση με τα εισιτήρια σε ακτοπλοΐα και αεροπορικά δεν πάει άλλο

Αντιδρούμε - δρούμε και με τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 9 Νοέμβρη

Στις 25 Οκτώβρη απέργησε όλο το λιμάνι του Πειραιά: Λιμενεργάτες της COSCO, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Στις 25 Οκτώβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θανατηφόρο ατύχημα στις γερανογέφυρες της COSCO, που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης. Αγανάκτηση που προερχόταν από τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας, τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση κ.λπ.

Είμαστε μαζί τους. Γιατί:

Κάθε νίκη των εργατών είναι στήριγμα για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη, δύναμη που προέρχεται από τη συλλογική τους πάλη κόντρα στην πολιτική που έχει ως ευαγγέλιο τη διατήρηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Κάθε νίκη εργαζομένων αναπτερώνει την ελπίδα. Πόσο μάλλον όταν μια νίκη έρχεται κόντρα σε σκληρές μερίδες του κεφαλαίου, κόντρα στα αστικά ΜΜΕ, κόντρα σε κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και έχουν νομοθετήσει σε βάρος των δικαιωμάτων μας, κόντρα σε φασιστικές ομάδες που είναι στην πρώτη εφεδρεία για να χτυπηθεί μια απεργία.

Είμαστε μαζί τους και για έναν άλλο λόγο.

Οι εφοπλιστές και το κράτος τους, που στάθηκαν απέναντι σε αυτή την απεργία, είναι απέναντι και στους νησιώτες. Αυτό έχει να κάνει με το ότι πολλοί νησιώτες είναι ναυτικοί, αλλά έχει να κάνει και με κάτι ακόμα: Τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η κατάσταση με τα εισιτήρια δεν πάει άλλο

Σήμερα για να πάει κάποιος από τη Σάμο στον Πειραιά πρέπει να πληρώσει 74 ευρώ το λιγότερο. Χωρίς να φάει ή να πιει κάτι στο ταξίδι και με την ελπίδα να προλάβει συγκοινωνία ή αν φτάσει μετά τα μεσάνυχτα (που είναι το σύνηθες) να έχει κάποιον γνωστό για τη μετακίνησή του, αλλιώς πρέπει να πληρώσει και ταξί.

Επίσης αυτή η κατάσταση παρασύρει και τα αεροπορικά εισιτήρια. Για μια περίοδο του Σεπτέμβρη, που δεν ήταν και στο φουλ η σεζόν, δεν υπήρχε εισιτήριο κάτω από 146 ευρώ!

Πρακτικά με αυτές τις τιμές είναι αδύνατο για πολλές εργατικές - λαϊκές οικογένειες να μετακινηθούν στην πρωτεύουσα.

Μας αφορά όλους

Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες που θέλουν να πάνε στην Αθήνα για λόγους υγείας, μιας και τα κενά στο νοσοκομείο είναι πολλά και η ΠΦΥ σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτη.

Τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που πληρώνουν νοίκια, σε ένα πανεπιστήμιο που έχει λειψές υποδομές.

Τους εκπαιδευτικούς, τους στρατιωτικούς και άλλους εργαζόμενους στο Δημόσιο που δουλεύουν μακριά από τις οικογένειές τους.

Τους ανθρώπους που δουλεύουν εκτός νομού και θέλουν να βλέπουν το νησί τους και πολλούς άλλους.

Κανένα ημίμετρο - τώρα μείωση τιμών - να πληρώσουν οι εφοπλιστές, οι αεροπορικές εταιρείες και η «Fraport»

Αλλωστε τόσα χρόνια μας τα παίρνουν από δυο μεριές: Τόσο από τα πανάκριβα εισιτήρια, όσο και από τις επιδοτήσεις που προέρχονται από τη φορολεηλασία του εισοδήματός μας.

Θυμίζουμε:

Η «Fraport» με τις ψήφους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδοτήθηκε με 168 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις ζημιές από την πανδημία.

Τα προνόμια των εφοπλιστών έμειναν άθικτα και στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν καλύπτει τις αυξήσεις, χώρια που δεν δίνεται στην ώρα του. Το ΚΚΕ επέμεινε με Ερωτήσεις στη Βουλή για να δοθεί τώρα, μετά από έναν χρόνο. Χώρια που το ίδιο το ισοδύναμο είναι χρήματα δικά μας, από τη φορολογία, που πάνε πρακτικά στους εφοπλιστές. Η αύξηση δηλαδή του ισοδύναμου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ (βλ. ομιλία Τσίπρα στην Ικαρία), είναι η ίδια κοροϊδία με τα διάφορα voucher και pass της ΝΔ.

9 Νοέμβρη απεργούμε και προβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες

Η απεργία που υπάρχει μπροστά μας είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση, που πρέπει να αποτελέσει συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων και βήμα κλιμάκωσης για επόμενες. Φυσικά το θέμα της δεν είναι τα εισιτήρια, αλλά η πάλη για αυξήσεις και ενάντια στην ακρίβεια.

Ομως είναι μια πλευρά που μας αφορά, μας βασανίζει. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα πανάκριβα εισιτήρια, που ειδικά στη Σάμο είναι πιθανά τα ακριβότερα σε όλο το Αιγαίο!

Διεκδικούμε σήμερα:

-- Αύξηση μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, 13ης και 14ης σύνταξης.

-- Επίδομα ανεργίας για όλους και αύξησή του στα 660 ευρώ, δηλαδή στο 80% του κατώτατου μισθού των 825 ευρώ που διεκδικεί το εργατικό κίνημα.

-- Μείωση τιμών στα εισιτήρια κατά 50%, αύξηση των δρομολογίων με ασφαλή μέσα.

Δίνουμε λοιπόν όλοι το «παρών» στη μεγάλη απεργία στις 9 Νοέμβρη.


Του
Βαγγέλη ΜΑΡΟΥΠΑ*
Ο Β. Μαρούπας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν με κάθε μέσο τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τον μόχθο τους

Για την πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη προετοιμάζονται τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συνεχίζοντας τον αγώνα για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους αξιοποιώντας κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από πηγές της κυβέρνησης, σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτώβρη, αναμένεται να ανοίξουν οι φάκελοι των δεσμευτικών προσφορών στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Στο μεταξύ, χτες, στα δικαστήρια της Ευελπίδων δικάστηκε μία από τις αγωγές που έχουν καταθέσει τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και αφορούν τις περικοπές στους μισθούς, την κατάργηση των Δώρων εορτών και των επιδομάτων αδείας, τη διαφορά στις αποζημιώσεις σε σχέση με τις επιχειρησιακές συλλογικές και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, τις αναβαθμίσεις, κ.ά. Να σημειώσουμε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης ζητήθηκε αναβολή της δίκης, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο, ενώ οι υπόλοιπες αγωγές έχουν προγραμματιστεί για τις 2, 3 και 8 Νοέμβρη.

«Με αξιοπρέπεια δώσαμε και αυτήν τη μάχη. Αντικρούσαμε για μία ακόμη φορά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης», σημειώνει ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, και προσθέτει:

«Ωστόσο δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε καλά πως ό,τι πετύχουμε θα το πετύχουμε μέσα από τον αγώνα. Συνεχίζουμε να παλεύουμε με αποφασιστικότητα και προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη απεργία στις 9 Νοέμβρη, όπου μαζί με τους συναδέλφους σε ολόκληρη τη χώρα θα στείλουμε μήνυμα κοινού μετώπου και αντεπίθεσης».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!

«Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα», ξεκαθαρίζουν τα συνδικάτα και απαιτούν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

RIZOSPASTIS

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα σωματεία της Αττικής για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους κλάδους τους, συνολικά στους χώρους δουλειάς, και η οποία μετατρέπει σε καθημερινότητα τα εργατικά «ατυχήματα». «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών», απαίτησαν, απέναντι στη μαύρη λίστα των συναδέλφων τους που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί στο μεροκάματο.

«Για τα κέρδη τους θυσιάζουν τη ζωή μας», κατήγγειλε με το πανό του το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια, που πήρε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση, και απαίτησε «άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων». Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τα Συνδικάτα Φαρμάκου, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Χημικής Βιομηχανίας.

Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, η συχνότητα και η σοβαρότητα των εργατικών «ατυχημάτων» συνδέεται με την έλλειψη μέτρων προστασίας και την αποψίλωση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και με την εντατικοποίηση και τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις που εξαπλώνονται στο εργατικό δυναμικό. «Η ανάπτυξή τους δεν αφορά εμάς - Οχι άλλο αίμα στους χώρους της δουλειάς», διαμήνυσαν και κάλεσαν κάθε εργαζόμενο να οργανωθεί στο σωματείο του, να παλέψει για τη ζωή του.


RIZOSPASTIS

«Εργάτη πολέμα, μη χύνεις άλλο αίμα», έγραψαν τα σωματεία στον τοίχο του υπουργείου, ως απάντηση και στη στάση της πολιτικής του ηγεσίας, που δήλωσε ότι αδυνατούσε να συναντήσει την αντιπροσωπεία τους.

«Δεν πάει άλλο» με την κατάσταση στους χώρους δουλειάς

«Το 2022 ο κλάδος της Ενέργειας μετρά ήδη τρεις νεκρούς συναδέλφους», υπογράμμισε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας, και αναφέρθηκε στον απολογισμό που καταγράφει 51 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» συνολικά από την αρχή του έτους.«Δεν νοείται το 2022 οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν για δουλειά και να μη γυρίζουν στο σπίτι τους, να καταλήγουν τραυματισμένοι ή και καμένοι», σημείωσε. Αναφερόμενος στους παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της διάλυσης του εργάσιμου χρόνου, των καθημερινών υπερωριών, της επέκτασης της εργολαβοποίησης και των συμβάσεων με ημερομηνία λήξης. Παράλληλα, ανέδειξε την ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων για την αποψίλωση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και για τις νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε «ναρκοπέδιο». Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε ότι με φετινή νομοθετική ρύθμιση «δεν απαιτείται πλέον επαγγελματική ειδικότητα και πιστοποίηση ηλεκτρολόγου για να γίνονται εργασίες στα δίκτυα του ΔΕΔΗΗΕ».

«Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα», ξεκαθάρισε. Τα σωματεία δεν είναι παρατηρητές αυτής της βαρβαρότητας αλλά οι οργανωτές της πάλης των εργαζομένων, πρόσθεσε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

«Είμαστε εδώ γιατί δεν πάει άλλο», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Λάμπρος Χατζάρας από το Συνδικάτο Μετάλλου. Αναφέρθηκε στον «φόρο αίματος» που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη, συνολικά στη ναυπηγοεπισκευή και στα εργοστάσια μετάλλου, και ο οποίος είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κερδοφορίας των εργοδοτών. Η διασφάλιση μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια, επεσήμανε, περνά μέσα από την οργάνωση στα σωματεία, την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις, τη δημιουργία και λειτουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας.

Την εντατικοποίηση, τα 12ωρα, τις κόντρα βάρδιες, τη χρησιμοποίηση εργολαβικών εργατών χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ανέδειξε ως παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους για τους εργαζόμενους ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας.«Είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να οργανώσουμε την πάλη μέσα από τα συνδικάτα μας», τόνισε.

Την καλπάζουσα κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, που συνοδεύεται από αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», σχολίασε ο Βαγγέλης Ζέρβας από το Συνδικάτο Φαρμάκου. Οπως κατήγγειλε, οι εργοδότες «αρνούνται το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση, αρνούνται τα εργασιακά δικαιώματα, το μέγιστο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να γυρίζει ασφαλής στην οικογένειά του». «Δεν είναι η μοίρα μας να σακατευόμαστε για τα κέρδη της εργοδοσίας», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η μάχη της απεργίας είναι μάχη και για το δικαίωμα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Τα σωματεία απαιτούν: Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας. Κατάργηση της εργολαβικής εργασίας και πρόσληψη των εργολαβικών με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα. Στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Καταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Κάλεσμα ενίσχυσης από τη ΔΗΠΑΚ για να βρεθούν στο προσκήνιο τα δικαιώματα του εργαζόμενου φαρμακοποιού

Eurokinissi

Σε εκλογές προχωρούν το επόμενο διάστημα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας και η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών καλεί σε στήριξη του ψηφοδελτίου της με σκοπό «να ενισχυθεί ο αγώνας για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας». Αγώνας προκειμένου «ο εργαζόμενος επιστήμονας φαρμακοποιός να διασφαλίσει ουσιαστική ανάδειξη των επιστημονικών του αρμοδιοτήτων, του κομβικού του ρόλου στη διασφάλιση ποιοτικής και ασφαλούς φαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ παράλληλα να διασφαλίσει πλήρη εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, μακριά από τον ανταγωνισμό και τη ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς».

Επισημαίνει μεταξύ άλλων στη διακήρυξή της:

«Το Φάρμακο ως εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοφορίας και πλουτισμού, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για το κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες για επενδύσεις και συγκέντρωση της αγοράς στον τομέα της λιανικής πώλησης. Γι' αυτό το προηγούμενο καθεστώς ενός ορισμένου "προστατευτισμού" του αυτοαπασχολούμενου φαρμακοποιού αμφισβητείται και ανατρέπεται».

Η ΔΗΠΑΚ αναδεικνύει ότι με στόχο τη συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου σε ισχυρές επιχειρηματικές μονάδες και στην προοπτική πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος, προωθούνται το άνοιγμα της πολυιδιοκτησίας, οι αλυσίδες φαρμακείων, τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, η κατάργηση της ενιαίας τιμής και του ενιαίου ποσοστού κέρδους για ένα μέρος των φαρμάκων, η αύξηση των λειτουργικών δαπανών, που επιδεινώνουν τη θέση του αυτοαπασχολούμενου φαρμακοποιού.

«Στην πολιτική δραστικής μείωσης των δημόσιων δαπανών (κράτους και ασφαλιστικών ταμείων) οφείλεται ότι το Φάρμακο γίνεται "φαρμάκι" για τις τσέπες των ασθενών. Με τα "κόλπα" της ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, της διεύρυνσης της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ, του χαρατσιού του 1 ευρώ ανά συνταγή οι ασθενείς να πληρώνουν έως και το 80% της τιμής του φαρμάκου ενώ τυπικά ισχύει η συμμετοχή του 25%!», επισημαίνει ακόμα, τονίζοντας:

«Αυτήν την πολιτική σχεδίασαν και υλοποίησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας και επεκτείνοντας η καθεμιά το έργο της προηγούμενης, διεκδικώντας τα "πρωτεία" των αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα του "εξορθολογισμού" των δαπανών και του "νοικοκυρέματος".

Με αυτήν την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων μόνιμα χαμένοι είναι η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών και η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού».

Συνδικαλιστικές ηγεσίες - πρότυπα κυβερνητικού συνδικαλισμού

Σε ό,τι αφορά τις ηγεσίες στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η ΔΗΠΑΚ υπενθυμίζει τη στήριξή τους «στην πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, αποτέλεσαν στηρίγματα στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων όλων των κυβερνήσεων. Στηρίζουν τον βασικό άξονα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των κατευθύνσεων της ΕΕ στον κλάδο, τις παρουσιάζουν ως μονόδρομο στον οποίο οι αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί πρέπει να προσαρμοστούν.

Πρόκειται για δυνάμεις - πρότυπα του κυβερνητικού συνδικαλισμού και στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου στο όνομα των "βιώσιμων" φαρμακείων και των "φαρμακείων του μέλλοντος" (...) Στήριξαν όλο το θεσμικό πλαίσιο των ανατροπών στους όρους λειτουργίας των φαρμακείων (ιδιοκτησιακό, ωράριο) σε βάρος της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών. Αφού στήριξαν όλα τα μέτρα των κυβερνήσεων προκειμένου να καταργηθεί ό,τι εμποδίζει τη μεγάλη επιχειρηματική δράση στο χώρο του λιανικού εμπορίου των φαρμάκων, έκαναν και το επόμενο βήμα. Διεκδικούν το "φαρμακείο των υπηρεσιών". Ουσιαστικά διεκδικούν να παρέχονται ορισμένες υπηρεσίες τις οποίες θα πληρώνουν οι ασθενείς - πελάτες. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που "σιώπησαν" για τα μέτρα των κυβερνήσεων τα οποία οδήγησαν στις αυξημένες πληρωμές των ασθενών για φάρμακα».

Οχι στον διαχωρισμό των φαρμακοποιών και στα φαρμακεία «πολλών ταχυτήτων»

Σημειώνει ότι «η ενίσχυση των εισοδημάτων των φαρμακείων από την παροχή των υπηρεσιών που παρείχαν την περίοδο της πανδημίας (τεστ) - εκτός του ότι ήταν προσωρινά - ούτε είχε τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει ένας σημαντικός αριθμός μικρών φαρμακείων, αλλά και αυτά που το κατάφεραν δεν αντιρρόπησαν τις αυξημένες πληρωμές των λειτουργικών εξόδων, τη φορολογία, τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και την ακρίβεια στα είδη διαβίωσης.

Η βιομηχανία των "πιστοποιήσεων" και της "διά βίου μάθησης" αποτελούν άλλον έναν μηχανισμό διαχωρισμού των φαρμακοποιών και των φαρμακείων των "πολλών ταχυτήτων". Οι πληρωμές για την παρακολούθηση των σεμιναρίων και ο προσανατολισμός τους, οι διαφορετικές δυνατότητες των φαρμακοποιών να ανταποκριθούν, η παντελής έλλειψη κρατικής στήριξης που να εξασφαλίζει την καθολική επιμόρφωση των φαρμακοποιών, αντικειμενικά βάζουν εμπόδια στην απόκτηση του αναγκαίου αριθμού "πιστωτικών μονάδων - μορίων". Αυτό αποτελεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο που συνδέεται ενδεχομένως με ανάλογο περιορισμό στις εργασίες μεταξύ των φαρμακοποιών μέχρι και την άδεια άσκησης του επαγγέλματος».

«Ματώνουν» ασθενείς και φαρμακοποιοί, «τρελά» κέρδη και «δωράκια» για τις φαρμακοβιομηχανίες

Η ΔΗΠΑΚ υπογραμμίζει επίσης:

«Την εποχή των καινοτόμων και εξειδικευμένων φαρμακευτικών θεραπειών, οι ασθενείς δυσκολεύονται να πληρώσουν για τα φάρμακά τους.

Φάρμακα και εμβόλια είναι σε επάρκεια από τη στιγμή που είναι κερδοφόρα σύμφωνα με τα κριτήρια της φαρμακοβιομηχανίας και όχι με κριτήριο τις ανάγκες των ασθενών.

Ενώ οι όροι δουλειάς και ζωής των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών σχετικά επιδεινώθηκε, η φαρμακοβιομηχανία - εγχώρια και διεθνής - έκανε "τρελά" κέρδη την περίοδο της πανδημίας ακόμα και την περίοδο της προηγούμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Οι κυβερνήσεις - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - ενώ διατήρησαν για τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς το χαράτσι των υποχρεωτικών εκπτώσεων (Rebate), στους φαρμακοβιομήχανους έδωσαν επανειλημμένα "δωράκια" εκατομμυρίων από τη μείωση του "Clawback" για να "τονώσουν τις επενδύσεις".

Ενώ υπάρχουν τεράστια επιτεύγματα στην επιστήμη, στην τεχνολογία και πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό, την περίοδο της πανδημίας αναδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι όλα αυτά δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες και πρόσθετες λαϊκές ανάγκες».

Η ελπίδα βρίσκεται στη συσπείρωση και πάλη των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών

Μπροστά στις αρχαιρεσίες στους Συλλόγους, η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών προβάλλει διεκδικήσεις που αφορούν τους μικρούς φαρμακοποιούς, και πιο συγκεκριμένα:

  • Σταθερό υποχρεωτικό ωράριο για όλους, 40ωρο και 5ήμερο, με εφημερίες που θα καθορίζονται με ευθύνη των συλλόγων και κριτήριο τις ανάγκες των ασθενών.
  • Κατάργηση του rebate. Εγκαιρη εξόφληση των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών.
  • Κατάργηση όλων των «λιστών» των φαρμάκων και της «ασφαλιστικής τιμής». Ολα τα φάρμακα να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, να αποζημιώνονται πλήρως με κρατική χρηματοδότηση και να διακινούνται από τα φαρμακεία χωρίς συμμετοχή των ασθενών. Κατάργηση του χαρατσιού του 1 ευρώ ανά συνταγή και του ΦΠΑ στα φάρμακα.
  • Αναμόρφωση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Να θεσπιστεί εκτός της τιμής αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ και χονδρική τιμή σταθερή και ίδια για όλα τα φαρμακεία.
  • Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες. Εξασφάλιση από το κράτος της αναγκαίας ποσότητας όλων των φαρμάκων.
  • Κατάργηση - απαγόρευση των ηλεκτρονικών φαρμακείων.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για Υγεία - Φάρμακα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Οχι στα «Επαγγελματικά Ταμεία». Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας. Χρηματοδότηση του κλάδου σύνταξης κατά 1/3 από τους φαρμακοποιούς και 2/3 από το κράτος.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής, συμμετοχής, εισιτηρίων, νοσηλίων για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό. Πλήρεις παροχές σε όλους, κατάργηση των «πλαφόν» και των περικοπών στις παροχές Υγείας.
  • Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο, στα είδη διατροφής, Εκπαίδευσης, στις υπηρεσίες Υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
  • Φορολόγηση στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο, τους φαρμακέμπορους και φαρμακοβιομήχανους.

Τέλος, η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πιστέψουν στη δύναμή τους: «Υπάρχει ελπίδα στην ενίσχυση της συσπείρωσης και της πάλης των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα. Για ένα κίνημα που: Αντιπαλεύει την επίθεση στα δικαιώματά μας, διεκδικώντας την ανάκτηση των απωλειών. Διεκδικεί πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, πλήρη επαγγελματικά, επιστημονικά και κοινωνικά δικαιώματα για τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς.

Αυτός ο αγώνας θα είναι αποτελεσματικός όταν συνδέεται με την προοπτική η Υγεία και το Φάρμακο να είναι καθολικά και δωρεάν αγαθά και όχι εμπορεύματα. Σε μια ανάπτυξη όπου το κριτήριο της έρευνας, της παραγωγής και της διακίνησης όλων των φαρμάκων και των εμβολίων θα είναι η κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού και όχι το κέρδος».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Εντατικοποίηση, ανασφάλεια και ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων

«Κερασάκι στην τούρτα» η κλοπή ενσήμων με ευθύνη κρατικών υπηρεσιών και διοικήσεων των νοσοκομείων

Συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, μόνιμη ανασφάλεια και εργασιακή ομηρία, εντατικοποίηση και ανθυγιεινές συνθήκες δουλειάς που οδηγούν σε «ατυχήματα» και φθορά της υγείας, χαμηλοί μισθοί και δικαιώματα υπό εξαφάνιση: Πλευρές όπως οι παραπάνω συνθέτουν το σκηνικό της σκληρής εργασιακής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της καθαριότητας.

Την περίοδο που διανύουμε χιλιάδες συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα των νοσοκομείων φτάνουν και πάλι στη λήξη τους. Πρόκειται για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) που υπογράφει το προσωπικό καθαριότητας με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Οι ολιγόμηνες παρατάσεις που έχουν δοθεί εκπνέουν στο τέλος του έτους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά διαγωνισμοί προκειμένου να ανατεθεί το έργο της καθαριότητας σε εργολαβικά συνεργεία.

Τρίμηνες συμβάσεις, μόνιμη ανασφάλεια

«Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει», λένε οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με το καθεστώς των ΣΟΧ τα τελευταία δύο χρόνια. Στα τέλη Σεπτέμβρη, όταν έληξαν οι συμβάσεις, βρέθηκαν για μια ακόμα φορά ξεκρέμαστοι, χωρίς να ξέρουν αν και για πόσο θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά. Η δε αγωνία τους επιτείνεται από το ότι η ανεργία απειλεί να τους χτυπήσει την πόρτα μέσα στις συνθήκες της εκρηκτικής ακρίβειας.

Στο μεταξύ, ορισμένες διοικήσεις νοσοκομείων προσπαθούν να εμφανιστούν καθησυχαστικές, με τον ισχυρισμό ότι είναι πιθανό να δοθεί κι άλλη παράταση στις συμβάσεις. «Λες και το ζήτημα που μας καίει είναι αν θα πεταχτούμε στην ανεργία έναν - δυο μήνες αργότερα», σχολιάζουν εργαζόμενοι. Σε άλλες περιπτώσεις, οι διοικητές ξεκαθαρίζουν ότι εφόσον ολοκληρωθεί η ανάθεση στον εργολάβο οι εργαζόμενοι θα φύγουν μια ώρα αρχύτερα, ακόμα και πριν λήξει η σύμβασή τους. Μέρος του προσωπικού μετρά χρόνια προϋπηρεσίας, έχει περάσει από τους εργολάβους στις συμβάσεις με τα νοσοκομεία και σήμερα βρίσκεται ξανά «στον αέρα».

Σε μια σειρά νοσοκομεία το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων ήδη συνυπάρχει με την εργολαβική εργασία, ενώ διοικητές και εργολάβοι «συναγωνίζονται» ο ένας τον άλλον στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η διαρκής αβεβαιότητα της εργολαβικής εργασίας έχει διατηρηθεί στις ολιγόμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μάλιστα, οι αποφάσεις διοικήσεων νοσοκομείων για την τρίμηνη παράταση χαρακτηρίζουν «εποχικό προσωπικό» τους εργαζόμενους που καθαρίζουν τους θαλάμους νοσηλείας, τα χειρουργεία, τα εργαστήρια, τους κοινόχρηστους χώρους των νοσοκομείων! Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας χορηγούνται με το σταγονόμετρο και πολλοί εργαζόμενοι διαπιστώνουν πως δουλεύουν «με την ίδια στολή» εδώ και δύο χρόνια, παρότι έχει πλέον αχρηστευτεί από τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούν καθημερινά. Κοινός τόπος παραμένει και η εντατικοποίηση, καθώς το προσωπικό είναι λίγο σε σχέση με τις ανάγκες, με αποτέλεσμα τα ρεπό να «κόβονται» όταν δεν βγαίνει το πρόγραμμα και ο φόρτος εργασίας να καταπονεί ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, που έτσι κι αλλιώς δουλεύουν σε ένα επάγγελμα βαρύ και ανθυγιεινό.

Και «κλοπή» ενσήμων κάθε μήνα

Μία από τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι διοικήσεις σε αρκετά νοσοκομεία είναι να ασφαλίζουν το προσωπικό στην καθαριότητα με λιγότερα από τα προβλεπόμενα ένσημα κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, σε μια σειρά περιπτώσεις οι εργαζόμενοι έχουν διαπιστώσει ότι ασφαλίζονται με 22 και όχι με 25 ένσημα κάθε μήνα. Μάλιστα, η πρακτική αυτή φαίνεται πως ακολουθείται και από εργοδότες όπως οι δήμοι. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων στον δήμο Περιστερίου ανακάλυψαν ότι από το 2019 μέχρι σήμερα ασφαλίζονται επίσης με 22 αντί για 25 ένσημα.

Το ζήτημα έχει αναδείξει το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, το οποίο έχει δεχτεί ερωτήματα και καταγγελίες από δεκάδες συμβασιούχους στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργάζονται με καθεστώς 5ήμερης και 7ωρης εργασίας, αλλά ασφαλίζονται με 22 ένσημα. Το σωματείο και οι εργαζόμενοι έχουν κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας, ζητώντας να δοθεί λύση στο ζήτημα. Μάλιστα, για το θέμα έχει γνωμοδοτήσει, με αφορμή συγκεκριμένη περίπτωση εργαζόμενης, ο «Συνήγορος του Πολίτη», εκτιμώντας ότι η πρακτική που ακολουθείται «παραβιάζει ευθέως το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο».

Ωστόσο, οι απαντήσεις που έχουν πάρει από τις αρμόδιες υπηρεσίες αποτελούν πραγματικό τραγέλαφο: Το υποκατάστημα Ζωγράφου του ΕΦΚΑ με απόφασή του στις 30/6/2021 είχε διορθώσει τον αριθμό των ημερών ασφάλισης από 22 σε 25 σε εργαζόμενη που κατέθεσε σχετικό αίτημα. Μετά από λίγους μήνες, όμως, τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, ανακάλεσε την απόφασή του και επανέφερε το καθεστώς ασφάλισης με λιγότερα ένσημα! Παράλληλα, το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), στο οποίο οι εργαζόμενοι και το σωματείο έχουν καταθέσει μαζικά καταγγελίες, στέλνει αυτήν την περίοδο απορριπτικές αποφάσεις για το αίτημά τους. Στο μεταξύ ο διοικητής του νοσοκομείου δηλώνει «αναρμόδιος», ενώ στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών προτρέπουν τους εργαζόμενους ...να πάνε στα δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθούν.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του νοσοκομείου είναι αποφασισμένοι να δώσουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες τους. Ηδη, συσπειρωμένοι στο κλαδικό τους σωματείο καταθέτουν ενστάσεις στις αποφάσεις που «πετσοκόβουν» την ασφάλισή τους. Οπως εξηγούν, είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για να μπει τέρμα στην αδικία που γίνεται σε βάρος τους. «Μας στερούν 36 ένσημα τον χρόνο, τη στιγμή που πολλοί συνάδελφοι προσπαθούν να συνταξιοδοτηθούν μετά από δεκαετίες σκληρής δουλειάς», σημειώνουν. Με οργή επισημαίνουν πως συνάδελφοί τους πασχίζουν να συμπληρώσουν λίγες δεκάδες ένσημα που τους λείπουν, ενώ τους έχουν άδικα στερήσει μέρες ασφάλισης που δικαιούνται. Οσο για τους υπόλοιπους, η επικείμενη λήξη της σύμβασής τους θα τους φέρει αργά ή γρήγορα στις ουρές του ΟΑΕΔ, όπου θα χρειαστούν όλα τους τα ένσημα προκειμένου να λάβουν έστω το επίδομα ανεργίας.

Βαρύ τίμημα η φθορά της υγείας και τα «ατυχήματα»

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα πληρώνουν βαρύ τίμημα με τη φθορά της υγείας τους και τα εργατικά «ατυχήματα» στον βωμό της εντατικοποίησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Στο ζήτημα αυτό είναι ενδεικτική η πείρα από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Στα τέλη Αυγούστου εργολαβική εργαζόμενη, που είχε προσληφθεί ως καθαρίστρια, κλήθηκε να εργαστεί στα πλυντήρια - σιδερωτήρια του νοσοκομείου, κατά την πάγια τακτική που θέλει τους εργαζόμενους να τρέχουν από πόστο σε πόστο για να καλύψουν τα μεγάλα κενά. Εκεί τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του χεριού της.

Με αφορμή το περιστατικό, τα σωματεία των καθαριστριών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο κατήγγειλαν τις ελλείψεις προσωπικού, τις συνθήκες εντατικοποίησης, τα παλιά και υποσυντήρητα μηχανήματα, αλλά και την αυξημένη πίεση και εντατικοποίηση που υφίστανται οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, αφού ζουν με την ανασφάλεια και την αγωνία αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά. Παράλληλα, απαίτησαν μια σειρά μέτρα για τη στήριξη της συναδέλφου τους. Ωστόσο, η μόνη ενέργεια της διοίκησης μετά το «ατύχημα» ήταν να κλείσει τα πλυντήρια και να αναθέσει τη σχετική εργασία σε εργολάβο.

Στις 9 Νοέμβρη απεργούμε!

«Εντατικοποίηση της εργασίας, εναλλαγές πόστων, ωραρίων, ειδικοτήτων, απλήρωτη εργασία, πιέσεις, υπερωριακή απασχόληση άνευ αποδοχών, τρομοκρατία και φόβος απόλυσης είναι μόνο κάποια από αυτά που μαστίζουν τους χώρους εργασίας μας», τονίζει το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής. Αναφερόμενο στα εργατικά «ατυχήματα», ξεκαθαρίζει ότι αυτά οφείλονται «σε υποστελεχώσεις, ελλείψεις προσωπικού, εγκληματικές παραλείψεις εργολάβων και διοικήσεων». Καλεί τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη και διεκδικεί: Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Συλλογική Σύμβαση που να κατοχυρώνει μισθούς και επιδόματα. Αυξήσεις στους μισθούς με βάση τον πληθωρισμό. Μείωση και πλαφόν στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, ρεύματος, φυσικού αερίου. «Στις 9 Νοέμβρη απεργούμε και ενώνουμε τις φωνές μας», καταλήγει.

Προσλήψεις σχολικών καθαριστριών απαίτησαν στα Γιάννενα

Κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο των Ιωαννίνων, με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων, πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη σχολικές καθαρίστριες, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν με αποφάσεις τους μέλη του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής. Οι φορείς επέδωσαν στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πάνω από 400 υπογραφές γονιών και εκπαιδευτικών από 12 σχολεία του δήμου Ιωαννιτών, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί διευθυντές σχολικών μονάδων. Πρόκειται για κείμενο που διακινήθηκε από την Επιτροπή Αγώνα των σχολικών καθαριστριών με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη και υπογράφεται και από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Περάματος και τα 5μελή και 15μελή του 6ου ΕΠΑΛ Ιωαννίνων.

Οπως αναδεικνύουν οι φορείς, από τις 170 καθαρίστριες με πλήρη απασχόληση πέρυσι, φέτος απασχολούνται μόλις 101 πλήρους και 25 μερικής συμβασιούχες, για 140 σχολικές μονάδες με 18.300 μαθητές και 2.000 εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου καθαρίστριες ακόμη και 3ωρης απασχόλησης εξαναγκάζονται να μετακινούνται σε περισσότερες από μία σχολικές μονάδες, ενώ υπάρχουν διαρκώς τριβές για το ωράριο εργασίας τους. Μάλιστα, τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται σε όλα τα νηπιαγωγεία, όπου οι ανάγκες καθαριότητας είναι αυξημένες και απαιτείται η παρουσία της καθαρίστριας την ώρα λειτουργίας, ώθησαν τους εκπαιδευτικούς να μπουν μπροστά στη συλλογή των υπογραφών, όπως έγινε στα Νηπιαγωγεία Μαρμάρων 1ο και 3ο.

Σχολικές καθαρίστριες, εκπαιδευτικοί και γονείς καταγγέλλουν ότι η δημοτική αρχή, υλοποιώντας την κατεύθυνση της κυβέρνησης για μείωση των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία, έχει «σφυρίξει λήξη» κάθε υγειονομικού μέτρου απέναντι στην πανδημία, τη στιγμή μάλιστα μου μεγαλώνουν οι ανησυχίες για διπλό κύμα γρίπης και πανδημίας χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών με υποκείμενα νοσήματα.

«Η απαράδεκτη απόφαση της δημοτικής αρχής αποτελεί υγειονομική βόμβα για τις σχολικές μονάδες της πόλης μας, ενώ σηματοδοτεί χειρότερες συνθήκες παιδαγωγικής και υγειονομικής λειτουργίας των σχολείων», υποστηρίζεται στο κείμενο υπογραφών, για να τονιστεί ότι «η διασφάλιση της καθαριότητας, της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών μας δεν παζαρεύεται».

Στο αίτημα άμεσης επαναπρόσληψης του συνόλου των εργαζομένων της προηγούμενης χρονιάς, αυξημένων κατά τέτοιο αριθμό ώστε να καλύπτονται και τα ολοήμερα της πόλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανέλαβε την απόφαση για αύξηση μόλις κατά 10% των ωρών εργασίας ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες από την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων. Ωστόσο αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ