Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!

«Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα», ξεκαθαρίζουν τα συνδικάτα και απαιτούν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

RIZOSPASTIS

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα σωματεία της Αττικής για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους κλάδους τους, συνολικά στους χώρους δουλειάς, και η οποία μετατρέπει σε καθημερινότητα τα εργατικά «ατυχήματα». «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών», απαίτησαν, απέναντι στη μαύρη λίστα των συναδέλφων τους που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί στο μεροκάματο.

«Για τα κέρδη τους θυσιάζουν τη ζωή μας», κατήγγειλε με το πανό του το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια, που πήρε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση, και απαίτησε «άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων». Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τα Συνδικάτα Φαρμάκου, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Χημικής Βιομηχανίας.

Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, η συχνότητα και η σοβαρότητα των εργατικών «ατυχημάτων» συνδέεται με την έλλειψη μέτρων προστασίας και την αποψίλωση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και με την εντατικοποίηση και τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις που εξαπλώνονται στο εργατικό δυναμικό. «Η ανάπτυξή τους δεν αφορά εμάς - Οχι άλλο αίμα στους χώρους της δουλειάς», διαμήνυσαν και κάλεσαν κάθε εργαζόμενο να οργανωθεί στο σωματείο του, να παλέψει για τη ζωή του.


RIZOSPASTIS

«Εργάτη πολέμα, μη χύνεις άλλο αίμα», έγραψαν τα σωματεία στον τοίχο του υπουργείου, ως απάντηση και στη στάση της πολιτικής του ηγεσίας, που δήλωσε ότι αδυνατούσε να συναντήσει την αντιπροσωπεία τους.

«Δεν πάει άλλο» με την κατάσταση στους χώρους δουλειάς

«Το 2022 ο κλάδος της Ενέργειας μετρά ήδη τρεις νεκρούς συναδέλφους», υπογράμμισε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας, και αναφέρθηκε στον απολογισμό που καταγράφει 51 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» συνολικά από την αρχή του έτους.«Δεν νοείται το 2022 οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν για δουλειά και να μη γυρίζουν στο σπίτι τους, να καταλήγουν τραυματισμένοι ή και καμένοι», σημείωσε. Αναφερόμενος στους παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της διάλυσης του εργάσιμου χρόνου, των καθημερινών υπερωριών, της επέκτασης της εργολαβοποίησης και των συμβάσεων με ημερομηνία λήξης. Παράλληλα, ανέδειξε την ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων για την αποψίλωση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και για τις νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε «ναρκοπέδιο». Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε ότι με φετινή νομοθετική ρύθμιση «δεν απαιτείται πλέον επαγγελματική ειδικότητα και πιστοποίηση ηλεκτρολόγου για να γίνονται εργασίες στα δίκτυα του ΔΕΔΗΗΕ».

«Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα», ξεκαθάρισε. Τα σωματεία δεν είναι παρατηρητές αυτής της βαρβαρότητας αλλά οι οργανωτές της πάλης των εργαζομένων, πρόσθεσε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

«Είμαστε εδώ γιατί δεν πάει άλλο», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Λάμπρος Χατζάρας από το Συνδικάτο Μετάλλου. Αναφέρθηκε στον «φόρο αίματος» που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη, συνολικά στη ναυπηγοεπισκευή και στα εργοστάσια μετάλλου, και ο οποίος είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κερδοφορίας των εργοδοτών. Η διασφάλιση μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια, επεσήμανε, περνά μέσα από την οργάνωση στα σωματεία, την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις, τη δημιουργία και λειτουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας.

Την εντατικοποίηση, τα 12ωρα, τις κόντρα βάρδιες, τη χρησιμοποίηση εργολαβικών εργατών χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ανέδειξε ως παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους για τους εργαζόμενους ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας.«Είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να οργανώσουμε την πάλη μέσα από τα συνδικάτα μας», τόνισε.

Την καλπάζουσα κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, που συνοδεύεται από αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», σχολίασε ο Βαγγέλης Ζέρβας από το Συνδικάτο Φαρμάκου. Οπως κατήγγειλε, οι εργοδότες «αρνούνται το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση, αρνούνται τα εργασιακά δικαιώματα, το μέγιστο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να γυρίζει ασφαλής στην οικογένειά του». «Δεν είναι η μοίρα μας να σακατευόμαστε για τα κέρδη της εργοδοσίας», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η μάχη της απεργίας είναι μάχη και για το δικαίωμα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Τα σωματεία απαιτούν: Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας. Κατάργηση της εργολαβικής εργασίας και πρόσληψη των εργολαβικών με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα. Στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Καταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα για μέτρα προστασίας των εργαζομένων (2023-02-07 00:00:00.0)
Οχι άλλοι νεκροί εργάτες για τα κέρδη των αφεντικών! (2021-11-24 00:00:00.0)
Απάντηση των εργαζομένων με οργάνωση της πάλης (2020-09-03 00:00:00.0)
Μηχανοκίνητη πορεία για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των διανομέων (2018-12-25 00:00:00.0)
Πρόγραμμα δράσης για την υγεία και την ασφάλεια στη δουλειά (2018-04-17 00:00:00.0)
Απαιτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία (2017-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ