Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα για μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Αντιμέτωποι με πρόσθετους κινδύνους λόγω της κακοκαιρίας χιλιάδες εργαζόμενοι

Πειραιάς: Κοντέινερ έπεφταν από το πρωί στο λιμάνι...
Πειραιάς: Κοντέινερ έπεφταν από το πρωί στο λιμάνι...
Με τη «βαρυχειμωνιά» των πρόσθετων επαγγελματικών κινδύνων λόγω του ψύχους και του χιονιά βρέθηκαν αντιμέτωποι από το βράδυ της Κυριακής οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς.

Η κυβέρνηση αρκέστηκε σε «ισχυρές συστάσεις» προς την εργοδοσία για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ απευθυνόμενη προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις τις κάλεσε να εφαρμόσουν «τηλεργασία».

Κι ενώ τα μέτρα προστασίας είναι είδος προς εξαφάνιση ακόμα και με ...λιακάδα, η κακοκαιρία ήρθε να αποκαλύψει τη διαρκή αναμέτρηση των εργαζομένων με κάθε είδους επαγγελματικό κίνδυνο μπροστά στο κυνήγι του κέρδους από τους ομίλους, ειδικά σε χώρους δουλειάς εκτεθειμένους στα καιρικά φαινόμενα, όπως στα λιμάνια, στις οικοδομές, στις ταχυμεταφορές κ.α. Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι αντιμετώπισαν δυσκολίες στη μετακίνηση από και προς τη δουλειά, σε συνθήκες που ακόμα και μεγάλοι οδικοί άξονες «ανοιγοκλείνουν».

Ετσι, από την πρώτη στιγμή, σε «θέσεις μάχης» βρέθηκαν τα εργατικά συνδικάτα, παρεμβαίνοντας ακόμα και επιτόπου προκειμένου να παρθούν μέτρα για τους εργαζόμενους, ενώ η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλούσε τα σωματεία να εντείνουν την επαφή τους με τους χώρους δουλειάς, να είναι κοντά στους εργαζόμενους για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται, να παρεμβαίνουν άμεσα για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους.

Τα χιλιάδες στοιβαγμένα κοντέινερ δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι

...αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου για να σταματήσουν οι εργασίες
...αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου για να σταματήσουν οι εργασίες
Χαρακτηριστική ήταν η κατάσταση που αντιμετώπισαν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά. Εκεί, χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ προκειμένου να σταματήσουν την Κυριακή οι εργασίες φορτοεκφόρτωσης και να προστατευτούν οι λιμενεργάτες. Η εργοδοσία των COSCO/DPORT, όπως καταγγέλλει το σωματείο, αξίωνε οι εργασίες να συνεχιστούν κανονικά, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ώρες το πρωί είχε πέσει κοντέινερ από μεγάλο ύψος, λόγω των θυελλωδών ανέμων. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, το σωματείο προχώρησε σε παρέμβαση, για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο σοβαρού εργατικού «ατυχήματος».

«Τα χιλιάδες στοιβαγμένα κοντέινερ ανάμεσα και κάτω από τα οποία εργαζόμαστε, δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι», ξεκαθαρίζει το σωματείο. Και καταγγέλλει ότι τις «ισχυρές συστάσεις» της κυβέρνησης «η εργοδοσία τις γράφει στα παλιά της υποδήματα και έχει το λιμάνι να δουλεύει κανονικά υπό αυτές τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Σε αυτές τις συνθήκες η COSCO/DPORT εκφράζει το πραγματικό της ενδιαφέρον, που δεν είναι άλλο από τα πόσα "κουτιά" θα κινηθούν μέσα στο λιμάνι, ώστε να μη διακοπεί καθόλου η παραγωγή της, δηλαδή τα αμύθητα κέρδη που δημοσιεύονται προκλητικά στις ανακοινώσεις τους». «Τόσο λογαριάζουν τις ζωές των εργαζομένων», σχολιάζει το σωματείο. «Με όπλο μας την ενότητα, την αλληλεγγύη και τον αγώνα μας, θα επιβάλλουμε τους όρους που διασφαλίζουν τις ζωές μας», καταλήγει.

Να μπει «φρένο» στη διανομή με μηχανάκι

Να απαγορευθεί η διανομή με μηχανάκι στις συνθήκες χιονόπτωσης και παγετού, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας των διανομέων, απαιτούν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ισοδυναμούν με κοροϊδία, με αποτέλεσμα και αυτήν τη φορά να κυκλοφορούν εικόνες με ντελιβεράδες που διακινούν προϊόντα μέσα στον χιονιά.

Διανομέας μέσα στον χιονιά στον Διόνυσο Αττικής

Eurokinissi

Διανομέας μέσα στον χιονιά στον Διόνυσο Αττικής
Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης απαγόρευσε τη διανομή μέσω υπηρεσιών delivery ή courier από τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας και μόνο στις περιοχές της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αττικής. Μέχρι την έναρξη ισχύος του μέτρου, διανομείς είχαν κληθεί να εργαστούν για ένα και πλέον 24ωρο σε συνθήκες χιονιά στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ και μετά το απόγευμα της Δευτέρας δεν μπήκε «φρένο» στη διανομή συνολικά.

«Για να μην θρηνήσουμε για μια ακόμη φορά συναδέλφους μας, από την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους, είναι άμεση ανάγκη να εκδοθεί οδηγία από το υπουργείο Εργασίας που να απαγορεύει τη διανομή για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι έντονες καιρικές συνθήκες», υπογραμμίζει το κλαδικό Συνδικάτο και καλεί τους διανομείς να έρχονται σε επικοινωνία μαζί του για να καταγγέλλουν περιπτώσεις, στις οποίες καλούνται να δουλέψουν σε επικίνδυνες συνθήκες.

Την απαράδεκτη τακτική της εταιρείας να «ανοιγοκλείνει τις ζώνες» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Το αποτέλεσμα είναι «εκατοντάδες διανομείς να βρίσκονται έξω στο ψύχος και να δουλεύουν» από την Κυριακή, ενώ «δεν έχουν χορηγηθεί ούτε καν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας κατάλληλα για συνθήκες ψύχους (ισοθερμικά κ.λπ.)».

Στη δουλειά παρά τους δρόμους - τσουλήθρες

Τη στάση της διοίκησης της εταιρείας «Παπαστράτος», η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να πιάσουν δουλειά χτες, στις 10 το πρωί, «ενώ ο δρόμος προς το εργοστάσιο ήταν κλειστός έχοντας πιάσει πάγο», καταγγέλλει η ΔΑΣ. Το αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστεί «μια τεράστια ουρά στον παγωμένο δρόμο» και μόνο τότε η εταιρεία πήρε τελικά την απόφαση να μην δουλέψει το εργοστάσιο, αφού ήδη «είχαν εκτεθεί στον κίνδυνο ατυχήματος αρκετοί εργαζόμενοι που προσπάθησαν να προσεγγίσουν». Ακόμα κι όταν πάρθηκε η απόφαση να μη λειτουργήσει το εργοστάσιο, το προσωπικό που δουλεύει σε τμήματα όπως το λεβητοστάσιο - μηχανοστάσιο, αλλά και οι εργολαβικοί (καθαριστές, υδραυλικοί κ.λπ.), κλήθηκαν να πάνε κανονικά στο πόστο τους. «Φαίνεται πως "ο καλύτερος εργοδότης της χώρας" δεν υπολογίζει την ασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στο να εξασφαλιστούν τα ήδη υπέρογκα κέρδη τους», σχολιάζει η ΔΑΣ.

Προτεραιότητα είναι η υγεία μας

Την ανάγκη να απαγορευτεί κάθε εργασία σε εργοτάξια και γιαπιά, σε εξωτερικούς χώρους αλλά και εσωτερικούς που δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη θέρμανση, πρόβαλε μπροστά στην κακοκαιρία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. «Η χιονόπτωση και ο παγετός που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο του εργατικού "ατυχήματος". Στον κλάδο έχουμε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε θρηνήσει ακόμα και νεκρούς, λόγω της πίεσης που ασκεί η εργοδοσία στους εργαζόμενους για να προσέλθουν στη δουλειά τους», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

  • Τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες ψύχους και παγετού απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ καλεί τις επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στους χώρους δουλειάς να είναι σε εγρήγορση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ