Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ
Πρόγραμμα δράσης για την υγεία και την ασφάλεια στη δουλειά

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στις δεξαμενές Βασιλειάδη την Τετάρτη 25 Απρίλη

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα εργατικά «ατυχήματα» στο Πέραμα

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα εργατικά «ατυχήματα» στο Πέραμα
Σε στάση εργασίας (από τις 12 μ.), συγκέντρωση στις 12.30 στις δεξαμενές Βασιλειάδη και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας προχωρούν την Τετάρτη 25/4 τα παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Το Συνδικάτο Μετάλλου έχει καλέσει τα σωματεία του κλάδου να μετατρέψουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία σε μέρα πανελλαδικής δράσης για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούν: Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τα εργατικά ατυχήματα, να δημοσιοποιηθεί η πορεία όλων των υποθέσεων που πιάστηκαν εργοδότες να μην τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αμεση επαναλειτουργία και ισχυροποίηση του θεσμού των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε 24ωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα, με την υποστήριξη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής. Αμεση κήρυξη της τελευταίας Τοπικής ΣΣΕ ως υποχρεωτικής από την κυβέρνηση και εφαρμογής της στο σύνολο των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.

«Ολο το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση μαζί με τη διοίκηση του ΟΛΠ (COSCO) και τους εργολάβους του χώρου έκαναν ανακοινώσεις για αύξηση της δουλειάς στη ναυπηγοεπισκευή», σημειώνουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους, αλλά οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «καταστρατήγηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, υπονόμευση από τις επιχειρήσεις της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης που υπογράψαμε τον περασμένο Οκτώβρη με την ένωση των εργοδοτών».

Υπογραμμίζουν ότι στον κλάδο καταγράφεται αυξημένος αριθμός επαγγελματικών ασθενειών, αλλά και ατυχημάτων, πολλά από τα οποία θανατηφόρα. «Η βασική αιτία αυτού του διαρκούς εγκλήματος σε βάρος των μεταλλεργατών είναι η αντιμετώπιση εκ μέρους της εργοδοσίας των μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς σαν κόστος που μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», τονίζουν μεταλλεργάτες και ναυπηγοξυλουργοί και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο.Για μας δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την υγεία μας και ύψιστο δικαίωμα να γυρίζουμε πίσω στις οικογένειές μας ασφαλείς μετά τη δουλειά. Δεν είναι στη μοίρα μας να αρρωσταίνουμε, να σακατευόμαστε, να πεθαίνουμε στο μεροκάματο. Οι αιτίες αυτής της κατάστασης έχουν όνομα και είναι το κυνήγι του κέρδους, που μπροστά σε αυτό η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτα. Στο χέρι μας είναι και στον αγώνα μας να επιβάλουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι χρέος μας απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στις οικογένειές μας», καταλήγουν.

Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις

Από σήμερα, Τρίτη, τα σωματεία προχωρούν σε στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, προετοιμάζοντας την κινητοποίηση και στέλνοντας μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα, Τρίτη 17/4, στάση εργασίας 10 π.μ. έως 12 μ. για τα συνεργεία στη Ζώνη και συγκέντρωση στο παράρτημα του Συνδικάτου. Την Τετάρτη 18/4, στάση εργασίας 7 π.μ. έως 9 π.μ. στα ναυπηγεία Σπανόπουλου στο Πέραμα, ΕΛΘΩΜ, Ατσαλάκη, Ρέστη. Την Πέμπτη 19/4, στάση εργασίας 7 π.μ. έως 9 π.μ. στα ναυπηγεία Κελαϊδή, Φραντζή, Παπίλα (μικρό) και στα ναυπηγεία στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας. Την Παρασκευή 20/4, στάση εργασίας 7 π.μ. έως 9 π.μ. στα ναυπηγεία Παπίλα (μεγάλο), Μεγατέχνικα, Ατλας. Τη Δευτέρα 23/4, στάση εργασίας 7 π.μ. έως 9 π.μ. στο νέο μώλο Δραπετσώνας και συγκέντρωση στην πύλη και στη λάντζα για τα ναυπηγεία του Σπανόπουλου στο Πέραμα. Την Τρίτη 24/4 στάση εργασίας 7 π.μ. έως 9 π.μ. στα ναυπηγεία Τσαγγαρινού, Ψαρρού, Χαλκίτη.

Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καλεί σε σύσκεψη τους εργαζόμενους και τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων του κλάδου, σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ, για να αποφασίσουν σχέδιο δράσης και κινητοποιήσεων. Επίσης, την Τετάρτη 25/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Μπεναρόγια» του ΕΚΘ, διοργανώνει ημερίδα για τα ζητήματα της προστασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ