Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών
Μετακινήσεις - καταστήματα

Από 4 Μάη

  • Αίρονται οι περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών (καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS). Συνεχίζουν να ισχύουν για τουλάχιστον δυο βδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κύριας κατοικίας.
  • Επιτρέπεται η ατομική άθληση στους ανοιχτούς χώρους και στη θάλασσα. Οι οργανωμένες παραλίες παραμένουν κλειστές.
  • Ανοίγουν ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών (π.χ. βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών, κομμωτήρια με ραντεβού).

Από 11 Μάη

  • Επανεκκινεί το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Από 18 Μάη

  • Επαναλειτουργούν πάρκα, κήποι, αρχαιολογικοί χώροι με περιορισμούς στην είσοδο.

Από 1η Ιούνη

  • Επαναλειτουργούν εμπορικά κέντρα (με χρήση μάσκας), εστιατόρια και καφετέριες (μόνο σε εξωτερικούς χώρους, υπό περιορισμούς).

Εντός Ιούνη

Επαναλειτουργούν θερινοί κινηματογράφοι, ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα και εξωτερικοί παιδότοποι. Επίσης, εσωτερικοί χώροι εστιατορίων και καφετεριών, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Δεν θα επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις (φεστιβάλ, συναυλίες, αθλητικά γεγονότα με θεατές).

Εκπαίδευση
  • Τα μαθήματα της Γ' Λυκείου αρχίζουν ξανά στις 11 Μάη και μια βδομάδα μετά ξεκινούν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο.
  • Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνεχίζεται για παιδιά που για ειδικούς λόγους δεν πρέπει να επιστρέψουν στην τάξη.
  • Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιούνη.
Μαζικές Μεταφορές
  • Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Μέτρα ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς και αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων.
  • Εξαίρεση από το δικαίωμα στην άδεια ειδικού σκοπού για το προσωπικό των συγκοινωνιών.
  • Αναστολή της κινητικότητας εργαζομένων σε άλλο φορέα.
  • Παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τα ΙΧ αυτοκίνητα όλο το Μάη. Από 4 Μάη, δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού.
Υγεία
  • 38.000 μοριακά τεστ τη βδομάδα και 110.000 έλεγχοι αντισωμάτων το μήνα σε επαγγελματίες Υγείας.
  • 15.000 τεστ το μήνα σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 15.000 σε εστίες υπερμετάδοσης.
  • Τα νοσοκομεία αναφοράς συνεχίζουν τη λειτουργία τους. Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι ΜΕΘ COVID-19 παραμένουν σε ετοιμότητα.
  • Από την ερχόμενη Δευτέρα επαναλειτουργούν σταδιακά τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία. Δεν διευκρινίζεται σε ποιους χώρους και με τι προδιαγραφές, όπως και τι θα γίνει με τα εξωτερικά ιατρεία.
  • Σε κάθε νοσοκομείο ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για τον κορονοϊό.
  • Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται μονάδες ΠΦΥ αποκλειστικά για τον κορονοϊό.
  • Η κυβέρνηση χαρακτήρισε «άθλο» τις 3.748 εποχικές προσλήψεις στην Υγεία, το ένα δέκατο δηλαδή των μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία.
  • Ανακοίνωσε επίσης την «ετοιμότητα» 1.015 κλινών ΜΕΘ (ιδιωτικά και δημόσια), όταν πριν την επιδημία η χώρα χρειαζόταν 3.500 δημόσια κρεβάτια.
Αλλα μέτρα
  • Καταστήματα και εμπορικά κέντρα θα ανοίγουν στις 10 π.μ. (αντί για τις 9 π.μ.).
  • Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους.
  • Παραμένει η σύσταση στις ευπαθείς ομάδες για τήρηση του «Μένουμε Σπίτι» χωρίς διαφοροποιήσεις, ειδικά κατά το Μάη.
  • Από την ερχόμενη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις (7 π.μ., 8 π.μ. και 9 π.μ.). Αντίστοιχα προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης.
  • Συνεχίζονται η άδεια ειδικού σκοπού και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
  • ΚΑΠΗ και Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστά. Το ίδιο και οι δημοτικοί και βρεφικοί σταθμοί, καθώς και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ.
  • Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις ανοίγουν με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων. Δεν θα λειτουργούν τα κλειστά γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές.
Η πορεία της πανδημίας

Σύμφωνα με χτεσινή ενημέρωση, καταγράφονται 32 νέα κρούσματα του κορονοϊού και ο συνολικός αριθμός τους φτάνει τα 2.566. 40 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 70 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλοι δυο θάνατοι ανέβασαν τον συνολικό αριθμό στους 138.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φορτώνει τις ευθύνες της και τα βάρη της κρίσης στο λαό

Eurokinissi

Το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μάη, ανακοίνωσαν χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης και υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Μιλώντας σε όλους τους τόνους για τα περί «ατομικής ευθύνης» και υπευθυνότητας, με φράσεις όπως ότι «όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης», ο πρωθυπουργός έδωσε το «στίγμα» ότι, όπως και στη φάση της όξυνσης της πανδημίας, έτσι και στη συνέχεια, δεν πρόκειται να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα βήμα» και «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής», άρα το σχέδιο «θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών». Δεν έχασε δε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και του λαού να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή τους ως τάχα «εμπιστοσύνη» στην κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως «στο πεδίο της πολιτικής αμβλύνθηκαν οι επιφυλάξεις και η παλιά καχυποψία».

Ολα αυτά με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» που είναι εδώ, και στην προσπάθεια ο λαός να αποδεχτεί να πληρώσει και τη νέα κρίση, με τον πρωθυπουργό όχι μόνο να αποφεύγει κάθε αναφορά στην κατάργηση των υποτιθέμενων «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση, αλλά να «προϊδεάζει» στο όνομα του «κοινού καλού» για νέα βάρη στο λαό λέγοντας ότι «καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό».

Παράταση σε «έκτακτα» μέτρα των ΠΝΠ

Πάντως, τις πραγματικές προθέσεις για την «επόμενη μέρα», που είναι ήδη εδώ για τους εργαζόμενους και το λαό, τις έδειξε η κυβέρνηση με την παράταση που έδωσε στην ισχύ δύο «εμβληματικών» μέτρων στήριξης της εργοδοσίας, επιβεβαιώνοντας ότι τα «έκτακτα» μέτρα ήρθαν για να μείνουν.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (που υπογράφτηκε στις 23 Απρίλη), παρατάθηκε μέχρι και τις 31 Μάη η αναστολή της υποχρέωσης που είχαν οι εργοδότες να καταχωρούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τα δεδομένα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας στις επιχειρήσεις τους, ενώ μέχρι τέλος Μάη παρατάθηκε και η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιβάλλουν μονομερώς την τηλεργασία.

Σημειώνεται ότι με το πρώτο μέτρο η κυβέρνηση διευκόλυνε παραπέρα τους εργοδότες να κάνουν ακόμα πιο «λάστιχο» το χρόνο εργασίας, αναστέλλοντας την υποχρέωσή τους να καταχωρούν καθημερινά «κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση». Ετσι, η καταχώρηση θα «μαγειρεύεται» πλέον εκ των υστέρων, μια φορά το μήνα...

Το δεύτερο μέτρο έδωσε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επιβάλλουν μονομερώς την τηλεργασία, μια μορφή «ευελιξίας» που μόνο «έκτακτη» δεν είναι, όπως παρουσιάζεται, αλλά σχεδιάζεται εδώ και χρόνια, καθώς εξαφανίζει τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, καθιστά τους εργαζόμενους «εύκαιρους» για την εργοδοσία κάθε ώρα και κάθε μέρα, μειώνοντας ταυτόχρονα μια σειρά από λειτουργικά της έξοδα.

Στον αντίποδα των παραπάνω, η κυβέρνηση παρατείνει μεν την «άδεια ειδικού σκοπού» για τη φροντίδα των παιδιών, αλλά μόνο μέχρι τις 10 Μάη και ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα γίνει με τη λειτουργία ειδικά των Δημοτικών σχολείων.

Συνεχίζει ακάθεκτα το αντιλαϊκό νομοθετικό έργο

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο, καθώς στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα, θα συζητηθεί ένα «μπαράζ» νομοσχεδίων. Μεταξύ αυτών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο χωροταξικό, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Δικαιοσύνης για ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ και «επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης».

Μετά απ' αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, επανήλθε χτες - μιλώντας στην ΕΡΤ - στην κυβερνητική απόφαση να μεταφέρει το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, λέγοντας πως «αυτό που σήμερα εξυπηρετεί και τον κόσμο της εργασίας και το ίδιο το εργατικό κίνημα είναι να δείξουμε σεβασμό σε όλους όσοι αγωνιούν για τις δουλειές τους (...) Πρέπει να μην καθυστερήσουμε την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα».

Το «επιχείρημα» αυτό δεν αντέχει βέβαια σε καμιά κριτική, υπό το φως και των χτεσινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης για άρση των μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα, και βέβαια του... «σεβασμού» που έδειξε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σπεύδοντας να βάλει πλάτη στις πάνω από 100.000 απολύσεις στις οποίες προχώρησε η μεγαλοεργοδοσία και νομοθετώντας νέα αντεργατικά μέτρα «κατά παραγγελία» του κεφαλαίου.

Οσο για τον κίνδυνο του συνωστισμού, που επικαλείται η κυβέρνηση, αρκεί να δει κανείς τη χτεσινή εικόνα σε ειρηνοδικεία και υποθηκοφυλακεία, που η λειτουργία τους ξεκίνησε για να στηρίξει την «επανεκκίνηση» της οικονομίας.

Οι ουρές και ο συνωστισμός οδήγησαν τους δικηγόρους στα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Κορωπίου, Ιλίου, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Μεγάρων, Μαραθώνα, Περιστερίου και Χαλανδρίου να αποφασίσουν αποχή από τα καθήκοντά τους, με βασικό αίτημα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση συνεχίζει να μετακυλίει την ευθύνη στο λαό

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

«Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προσπάθησε να μεταθέσει αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη την αντιμετώπιση της πανδημίας, με στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες, ιδιαίτερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού δείχνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια τακτική και στη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων, θα συνεχίσει δηλαδή να μετακυλίει την ευθύνη στο λαό, αρνούμενη στην πράξη την κρατική ευθύνη για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων.

Ομως, ό,τι κέρδισε ο λαός με την πειθαρχία και την αποφασιστικότητά του, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί, αν η σταδιακή άρση των περιορισμών δεν συνοδευτεί με μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κι άλλους χώρους συγχρωτισμού, αν δεν γίνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ, αν δεν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους.

Επίσης, η άρση των μέτρων θα πρέπει να συνοδευτεί με την άμεση κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων και των περιορισμών λαϊκών ελευθεριών, που πέρασαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει το λαό όχι απλά έξω από το σπίτι, αλλά πιο δυνατό, οργανωμένο, αποφασισμένο, για να αντιπαλέψει την προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου να πληρώσουν και αυτή την κρίση οι εργαζόμενοι και οι λαοί. Το μήνυμα "Μένουμε δυνατοί - Δεν μένουμε σιωπηλοί" πρέπει να ακουστεί τώρα πιο δυνατά».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδικεί δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου για όλες τις εγκύους

Από τη διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Από τη διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» έκανε χτες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στο πλαίσιο της μέρας δράσης, διεκδικώντας δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου για όλες τις εγκύους.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπείες από τον Σύλλογο Γυναικών Εξαρχείων (1ου Διαμερίσματος), την Ομάδα Γυναικών 7ου Διαμερίσματος Αθήνας και το προεδρείο της Ομοσπονδίας βρέθηκαν με τις ανακοινώσεις και τις πικέτες τους στην είσοδο του νοσοκομείου. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο που συσπειρώνονται στην «Αγωνιστική Συσπείρωση».

«Τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή, μες στην πανδημία σπάμε τη σιωπή», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι. «Τα κέρδη σκοτώνουν την Υγεία», κατήγγειλαν και απαίτησαν «λεφτά για τα νοσοκομεία», προσλήψεις προσωπικού, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Στο αίτημα για συνάντηση η διοίκηση παρέπεμψε την αντιπροσωπεία σε... άλλη ημερομηνία.

Οπως εξηγούν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αλλά και γυναίκα σε εγκυμοσύνη που συμμετείχε στην κινητοποίηση, τα εξωτερικά και τα απογευματινά ιατρεία δεν λειτουργούν για τα μαιευτικά περιστατικά, δηλαδή για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις για την παρακολούθηση μιας κύησης. Ετσι, οι γυναίκες αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, με το κόστος που αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, υπάρχουν εξετάσεις που τα διαγνωστικά κέντρα δεν εκτελούν με συνταγογράφηση από τον ΕΟΠΥΥ, χρεώνοντας τις εγκύους μεγάλα ποσά. Ενδεικτικό παράδειγμα, η εξέταση doppler που προβλέπεται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το κόστος της οποίας στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται από 100 έως 150 ευρώ.

Αντίστοιχα, εργαζόμενοι προσθέτουν πως έχουν μπει «στον πάγο» μια σειρά από ανάγκες. «Δεν υπάρχει μόνο ο κορονοϊός, υπάρχουν και άλλες σοβαρές ανάγκες», σημειώνουν και επισημαίνουν πως το διάστημα αυτό δεν γίνονται, μεταξύ άλλων, επανέλεγχος ογκολογικών ασθενών αλλά και εξετάσεις όπως τεστ «Παπ».

Μετά το τέλος της παρέμβασης, η Ομάδα Γυναικών του 7ου Διαμερίσματος πραγματοποίησε εξόρμηση στο Μαιευτήριο «Ελενα».

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ και Σωματείων των νοσοκομείων επέδωσε τα αιτήματα των υγειονομικών
Αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ και Σωματείων των νοσοκομείων επέδωσε τα αιτήματα των υγειονομικών
Παράλληλα με τις πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία όλου του Λεκανοπεδίου, υγειονομικοί από νοσοκομεία της Αττικής διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά έξω από το υπουργείο Υγείας.

Αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έδωσαν το «παρών» στην κινητοποίηση, επιδίδοντας υπόμνημα με τα αιτήματα των υγειονομικών.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, κατήγγειλε ότι ο χρόνος που κερδήθηκε δεν έχει αξιοποιηθεί για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τονίζοντας πως έχουν προσληφθεί μόλις 402 επικουρικοί γιατροί, όταν οι κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς, είναι 6.500 και οι υπάρχοντες γιατροί αναγκάζονται σε εξαντλητικές εφημερίες, τις οποίες δεν θα πληρωθούν στο σύνολό τους. Κατήγγειλε μάλιστα πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας απολύονται επικουρικοί γιατροί!

Επισήμανε ακόμα τους σοβαρούς κινδύνους λόγω της υποθεραπείας ασθενών οι οποίοι αντιμετωπίζουν άλλα χρόνια νοσήματα και έμειναν ξεκρέμαστοι εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας μιας σειράς τμημάτων και λειτουργιών του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ζήτησε να επαναλειτουργήσουν άμεσα τμήματα και κλινικές των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί, με διενέργεια τεστ σε όλους τους υγειονομικούς και σε όλους τους ασθενείς που θα εισάγονται στα νοσοκομεία, επιστροφή όλων των υγειονομικών που έχουν μετακινηθεί σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

«Σκοπός του σημερινού αγωνιστικού σταθμού», συνόψισε, «είναι να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός, να μονιμοποιηθούν όλοι και να διοριστούν σε θέσεις μόνιμων επιμελητών, να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου στο δημόσιο σύστημα Υγείας, να καλυφθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων, να εξασφαλιστούν αναγκαία μέσα προστασίας, να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ. Να επιταχθεί το σύνολο των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και να ενταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας».

Ο γγ της ΟΕΝΓΕ, Π. Παπανικολάου, στάθηκε στην ανάγκη εφοδιασμού των υγειονομικών με επαρκή και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, καθώς, όπως σημείωσε, «η προστασία της υγείας τους είναι προϋπόθεση για την προστασία της υγείας του λαού». Οπως κατήγγειλε, «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να ξαναγυρίζουμε στην κατάσταση μέτρα ατομικής προστασίας να δίνονται με το σταγονόμετρο».

Ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλ. Σιώρας, στηλίτευσε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που είναι χρονίως πάσχοντες εγκαταλείφθηκαν το διάστημα αυτό. Καρδιοπαθείς, ανέφερε, προσέρχονται στα νοσοκομεία με καθυστέρηση ή και καθόλου! Τα Κέντρα Υγείας είναι εντελώς αποδυναμωμένα, τα κενά στα νοσοκομεία τεράστια, συνολικά λείπουν 30.000 υγειονομικοί όλων των κλάδων, οι τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες είναι ξεχαρβαλωμένες, το ίδιο οι υπηρεσίες απολύμανσης.

Η φωνή των υγειονομικών ακούστηκε ξανά δυνατά

Νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας και μαζικές μόνιμες προσλήψεις

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Με νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στα νοσοκομεία, στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αλλά και έξω από το υπουργείο Υγείας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και των σωματείων τους, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας έδωσαν χτες συνέχεια στην πάλη τους, διεκδικώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην Υγεία και των ασθενών, καθώς και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Απέναντι στο αφήγημα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων περί «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας», γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων ανέδειξαν τις πραγματικές συνέπειες της χρόνιας πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, όπως και το αδιέξοδο των ανεπαρκών συμβάσεων με ημερομηνία λήξης.

Μεταξύ άλλων:

Στην Αττική, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα ΤΕΠ και ακολούθησε διαμαρτυρία στη διοίκηση του νοσοκομείου, με αίτημα τη σταδιακή επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων. Στο ΚΑΤ, το Σωματείο έκανε εξόρμηση σε εργαζόμενους και ασθενείς, ενώ στο Νοσοκομείο «Αγ. Ολγα» πραγματοποιήθηκε συμβολική συγκέντρωση στην πύλη. Κοινή συμβολική συγκέντρωση οργάνωσαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Σωτηρία». Στο Νοσοκομείο Νίκαιας πραγματοποιήθηκαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση και συγκέντρωση στο προαύλιο από εργαζόμενους του νοσοκομείου, τη Λαϊκή Επιτροπή και άλλους φορείς. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πύλη του Ασκληπιείου Βούλας, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Στη Θεσσαλονίκη, από το πρωί πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις των εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου», καθώς και στο «Παπανικολάου», με σημαντική παρουσία συμβασιούχων οι οποίοι μαζί με το σωματείο διεκδίκησαν για άλλη μια φορά τη μονιμοποίησή τους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος, και τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επιπλέον, οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» πραγματοποίησαν αγωνιστική παρέμβαση στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ οργάνωσε συνέντευξη Τύπου και κινητοποίηση. Οπως καταγγέλλει, από νωρίς το πρωί αυτοκίνητο της Ασφάλειας - με απόφαση της διοίκησης, όπως ειπώθηκε - δεν άφησε να μπουν δημοσιογράφοι και τηλεοπτικό συνεργείο στο χώρο του νοσοκομείου. Το Σωματείο καταγγέλλει μάλιστα «την παρουσία αυτοκίνητου αστυνομίας στην πύλη του νοσοκομείου (με συμβατικό νούμερο), προφανώς με άνωθεν εντολές, όπως επίσης και το ενδιαφέρον, μετά το τέλος της κινητοποίησης, να εισέλθει ένστολος αστυνομικός και να ρωτά υπάλληλο του νοσοκομείου πόσοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση, τι ειδικότητες ήταν και τι έκαναν». Η προσπάθεια φίμωσης δεν θα περάσει, υπογραμμίζει το Σωματείο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΓΝΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΓΝΗ
Στην Αχαΐα, παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και δομές Υγείας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και άλλοι εργαζόμενοι. Σε συνάντηση με τη διοίκηση της ΥΠΕ, οι εργαζόμενοι έθιξαν την ανάγκη επαναλειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες ραντεβού έχουν ακυρωθεί. Η διοίκηση ανέφερε ότι θα υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία, χωρίς όμως να διευκρινίσει με τι προσωπικό και σε ποιους χώρους. Οι εργαζόμενοι επισήμαναν επίσης την ανάγκη για Ογκολογική κλινική, καθώς ήδη 3 στους 5 ασθενείς κάνουν χημειοθεραπεία στην καρέκλα, λόγω έλλειψης κρεβατιών.

Στη Σάμο, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου του νησιού και το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου. Σε παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου, μαζί με το προσωπικό φύλαξης, απαίτησαν να σταματήσουν οι διαδικασίες για την παράδοση της φύλαξης σε εργολάβους, να μην απολυθούν οι φύλακες των οποίων η σύμβαση λήγει το Μάη αλλά να μονιμοποιηθούν, και να γίνουν επιπλέον μόνιμες προσλήψεις συνολικά στο νοσοκομείο. Ενδεικτικό των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι διανύοντας ήδη τον τρίτο μήνα της πανδημίας και εν αναμονή του δεύτερου κύματος, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει καν Πνευμονολογική κλινική, υπηρετεί μόνο μία πνευμονολόγος στα ΤΕΠ, ενώ εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μόνο μία παιδίατρος...

Στη Λευκάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου του νησιού πραγματοποίησε περιοδεία - ενημέρωση στους εργαζόμενους των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αναδείχθηκαν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και σε μέσα ατομικής. Χαρακτηριστικά, εν μέσω πανδημίας που έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που ζητούν ψυχιατρική βοήθεια, στο Κέντρο Ημέρας (εξωνοσοκομειακή δομή πρόληψης ψυχιατρικών νοσημάτων) δεν υπάρχει καν ψυχίατρος! Η δομή στηρίζεται από ένα κλιμάκιο υγειονομικής δομής του Αγρινίου μια φορά το μήνα...

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλά ακόμα νοσοκομεία, όπως σε Πύργο, Κεφαλονιά, Χίο, Κω, Πάτμο, Κατερίνη, Σέρρες, Κοζάνη, Σιάτιστα κ.α.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Ξανά με το σταγονόμετρο οι μεταθέσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Μόλις 1 στις 9 αιτήσεις μετακίνησης εκπαιδευτικών στον τόπο συμφερόντων τους ικανοποιήθηκε...

Στην πεπατημένη των προηγούμενων χρόνων κινήθηκαν και φέτος οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς ικανοποιήθηκε μόλις μία στις εννιά αιτήσεις, υποχρεώνοντας χιλιάδες καθηγητές να παραμένουν εκτός τόπου συμφερόντων τους.

Από τις 5.993 αιτήσεις που έγιναν φέτος (από 6.164 πέρυσι) ικανοποιήθηκαν οι 669 (από 455 πέρυσι), με αύξηση του ποσοστού μόλις 3,78% (11,16% από 7,38%). Στην ειδικότητα ΠΕ07 Γερμανικής δεν ικανοποιήθηκε καμία αίτηση από τις 241 που έγιναν, όπως και σε άλλες 21 ειδικότητες με μικρό πλήθος αιτήσεων. Σε 25 ειδικότητες ικανοποιήθηκε ποσοστό κάτω του 50%, ενώ μόλις σε 5 ειδικότητες ποσοστό άνω του 50%. Στις 5 αυτές ειδικότητες αντιστοιχούν συνολικά 162 αιτήσεις.

«Τα νούμερα είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν θέλουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», ζητώντας να υπάρξει και δεύτερος κύκλος μεταθέσεων ώστε να μετακινηθούν οι εκπαιδευτικοί στον τόπο συμφερόντων τους. Οπως τονίζει, «για άλλη μια χρονιά η προσωπική και η οικογενειακή ζωή των συναδέλφων μηδενίζεται. Η οικονομική επιβάρυνση λόγω ενοικίων αλλά και μεταφορικών εξόδων, ώστε να μπορούν να είναι με τις οικογένειές τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δεν ίδρωσε το αυτί της υπουργού Παιδείας».

«Φυσικά, κενά υπάρχουν. Παρ' όλες τις εκτιμήσεις περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης για 3.162 κενά, η πραγματικότητα κάθε χρόνο τούς διαψεύδει πανηγυρικά. Οι προσλήψεις 30.000 και άνω αναπληρωτών εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν την ύπαρξη χιλιάδων κενών που δεν έχουν πληρωθεί, αλλά και την ανάγκη να συνδεθεί το αίτημα για μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών συναδέλφων χωρίς όρους και προϋποθέσεις εδώ και τώρα με το αίτημα για άνοιγμα οργανικών κενών και ικανοποίηση των χιλιάδων αιτήσεων μετάθεσης», αναφέρει η ΑΣΕ.

Χαρακτηριστική των παραπάνω είναι η επιστολή της ταμία της ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγ. Ευστρατίου, Δέσποινας Στυλιανίδου - Αγά, η οποία για οικογενειακούς λόγους αιτήθηκε μετάθεση μετά από 33 χρόνια στο δημόσιο σχολείο, τα 22 στην ακριτική Λήμνο. Με πρώτη θέση στον πίνακα μεταθέσεων φιλολόγων με 383 μόρια, ζήτησε μετάθεση στην Α' Αθήνας, ωστόσο από τα αποτελέσματα των μεταθέσεων προέκυψε πως δεν υπήρχε... ούτε ένα κενό στην Α' Αθήνας και έμεινε εκτός μεταθέσεων.

Κορονοϊός στα ελληνικά ΑΕΙ: Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθούμε μια παγκόσμια επιδημία να εξελίσσεται σε ανέλπιστο ελληνικό success story, μεταξύ άλλων και στον τομέα της Εκπαίδευσης. Υπουργός και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας παρουσιάζουν μια σχεδόν μαγική εικόνα «ομαλότητας» στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα μαθήματα εξ αποστάσεως.

Δεν χρειαζόταν όμως να μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, για να ανακαλύψουμε ξανά ότι η διδασκαλία βρίσκεται στην καρδιά της πανεπιστημιακής ζωής. Αυτό αιφνιδιάζει μόνο εκείνους που στο παρελθόν την έχουν απαξιώσει. Κατά καιρούς έχουμε γίνει μάρτυρες καταγγελιών για «άντρα ανομίας», «αιώνιους φοιτητές» και «καθηγητές που χρηματίζονται». Τέτοια σχόλια αναγορεύουν την εξαίρεση σε κανόνα και αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι οι προκλήσεις της εξ αποστάσεως διδασκαλίας κινητοποίησαν ένα δυναμικό που στενάζει καθημερινά στο εχθρικό περιβάλλον με τα κακοσυντηρημένα κτίρια και την απρόβλεπτη γραφειοκρατία. Το αίσθημα της ατομικής ευθύνης των διδασκόντων (το φιλότιμο, για τους πιο παραδοσιακούς) εκφράστηκε μέσα από το πείσμα για αναζήτηση λύσεων όσο αυξάνονταν τα προβλήματα, καθώς και με την καλώς νοούμενη κοινωνική πίεση να μην υστερήσει κανείς στην ανάκτηση της βίαια διαρρηγμένης επαφής.

Η προσπάθεια αυτή βρήκε πρόσφορο έδαφος στις φοιτήτριες και στους φοιτητές. Τα ακροατήρια των τηλεδιαλέξεων είναι σαφώς αυξημένα, συγκριτικά με τα αμφιθέατρα, και η συμμετοχή πιο ενεργή. Ορισμένες πρόχειρες ερμηνείες εστιάζουν στον περιορισμό των «ανταγωνιστικών» δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου και στην εξοικείωση της νέας γενιάς με τα ψηφιακά μέσα. Ας μην υποτιμούμε, ωστόσο, τους λιγότερο προφανείς λόγους. Οι εργαζόμενοι φοιτητές - τους οποίους η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά σε περίπου 20% του συνόλου των φοιτητών - άδραξαν την ευκαιρία να ασχοληθούν ξανά με τις σπουδές τους, από όπου τους απομακρύνει η έλλειψη ουσιαστικής φοιτητικής μέριμνας. Κι ακόμα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες διευκολύνουν την προσβασιμότητα ορισμένων φοιτητών με αναπηρίες, ο φυσικός αποκλεισμός των οποίων δεν είναι βεβαίως αναπόφευκτος, αλλά θλιβερά και διαχρονικά επιβεβλημένος από συγκεκριμένες πολιτικές.

Ο κορονοϊός ανέδειξε προϋπάρχουσες καταστάσεις

Οπως συμβαίνει σε κάθε κρίση, ο κορονοϊός δεν μεταμόρφωσε τα ελληνικά ΑΕΙ, παρά μάλλον ανέδειξε προϋπάρχουσες καταστάσεις. Πέρα από την ανταπόκριση του ανθρώπινου δυναμικού, χαρακτηριστική είναι η ανεπάρκεια σε υποδομές. Θα περίμενε κανείς ότι τα πανεπιστήμια βρίσκονται στην αιχμή των νέων τεχνολογιών και «παίζουν στα δάχτυλα» τις εφαρμογές της Πληροφορικής για διδασκαλία και έρευνα. Αντί για αυτό, οι διδάσκοντες παλεύουν να αντεπεξέλθουν σε τηλεδιαλέξεις με εκατοντάδες φοιτητές, χρησιμοποιώντας τις περιορισμένων δυνατοτήτων δωρεάν εκδόσεις λογισμικού. Εν πολλοίς, η υποστήριξη του υπουργείου περιορίστηκε στην ελεημοσύνη γιγάντων της Πληροφορικής, όπως η «Microsoft» και η «Google», που διαθέτουν τις βασικές εκδόσεις εργαλείων χωρίς χρέωση στην περίοδο του lockdown, προσδοκώντας σε μελλοντικά κέρδη από την ευρεία προώθηση των προϊόντων τους. Οσο για τις ιδιόκτητες υποδομές των ΑΕΙ, αυτές έχουν πέσει θύμα της πιο δημοφιλούς πρακτικής της εποχής των μνημονίων και, παλαιότερα, της λιτότητας: Της περικοπής δαπανών. Ηταν τότε που τα πανεπιστήμια, μαζί με τα νοσοκομεία και άλλα «βαρίδια» του δημόσιου τομέα, θεωρήθηκαν σπάταλα και δαπανηρά, με αποτέλεσμα να απολέσουν 40% και πλέον της χρηματοδότησής τους.

Συχνά η έλλειψη πόρων είναι το άλλοθι που συγκαλύπτει την απουσία πολιτικής βούλησης. Κάπως έτσι καταλήξαμε να γινόμαστε μάρτυρες ευτελιστικών καταστάσεων, όπως οι πρυτάνεις και οι κοσμήτορες να ζητούν από τους διδάσκοντες «να καταθέσουν τις ιδέες τους» για την τηλεκπαίδευση, αντί να τους δώσουν αποτελεσματικά εργαλεία για να την υλοποιήσουν. Ορισμένοι διδάσκοντες πληρώνουν ακόμα και από την (όχι τόσο βαθιά) τσέπη τους για να εξασφαλίσουν άδειες χρήσης λογισμικού που καλύπτει τις ανάγκες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνέβη να μην αξιοποιούμε τα εργαλεία που έχουμε επειδή δεν γνωρίζαμε καν ότι ήταν διαθέσιμα! Χιλιάδες εργατοώρες αναλώθηκαν από εξουθενωμένους συναδέλφους που προσπαθούσαν εναγωνίως να εντοπίσουν φτηνές λύσεις στο διαδίκτυο, επειδή το πανεπιστήμιο δεν τους παρείχε τις υποδομές που θα έπρεπε να διαθέτουν ήδη πριν ξεσπάσει η πανδημία. Μετά από όλα αυτά, είναι απογοητευτικό όσο και εξοργιστικό να βλέπουμε τα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας να οικειοποιούνται τον καρπό της ατομικής ευθύνης της μεγάλης μερίδας των διδασκόντων και των διοικητικών υπαλλήλων για να αναπληρώσουν το υστέρημα της δικής τους θεσμικής ευθύνης...

Δεν έχουν όλες και όλοι την ίδια προσβασιμότητα

Ομως, αυτό που κάθε κρίση ξέρει να κάνει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων. Το ψηφιακό χάσμα διαιωνίζει τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, τις οποίες αντανακλά. Η, ομολογουμένως, εκτεταμένη διείσδυση του διαδικτύου στην Ελλάδα φαίνεται να συγκαλύπτει το γεγονός ότι, απλώς, δεν έχουν όλες και όλοι την ίδια προσβασιμότητα. Καθώς η αναλογία ψηφιακών συσκευών ανά μέλος οικογένειας αναδεικνύεται σε νέο δείκτη εκπαιδευτικής ετοιμότητας, προϋπάρχουσες συστημικές αντιθέσεις όπως πλούτος - φτώχεια, αστικά κέντρα - επαρχία, χαμηλό - υψηλό εκπαιδευτικό οικογενειακό επίπεδο οδηγούν στον αποκλεισμό ανεξακρίβωτου αριθμού φοιτητών. Η «επιτυχής» μεταφορά των μαθημάτων στο διαδίκτυο κρίνεται με όρους εκλογικής πλειοψηφίας, αφήνοντας έξω υπολογίσιμες μειονότητες που δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν. Το χειρότερο ωστόσο είναι η νομιμοποίηση αυτής της ανισότητας στις συνειδήσεις μας ως περίπου φυσικής κατάστασης, για την οποία δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι.

Σημαντικά διλήμματα για την επόμενη μέρα

Δεν θα ήταν άστοχο να συμπεράνουμε ότι τα όποια θετικά καταγράφονται στα ΑΕΙ εν μέσω της πανδημίας, εφορμούνται μάλλον από προσωπικές πρωτοβουλίες, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις εντοπίζονται κυρίως σε συστημικούς παράγοντες. Ο συνδυασμός αυτός θέτει σημαντικά διλήμματα για την επόμενη μέρα. Ποια από τα παραπάνω θα επικρατήσουν όταν επιστρέψουμε στην «κανονικότητα»; Θα εφαρμόσουμε τις νέες τεχνολογίες για να απομακρύνουμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας από τον φυσικό τους χώρο, που είναι τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια, ή για να ενισχύσουμε τους δεσμούς και τη συνεργασία μεταξύ τους; Θα δεχτούμε τη συνεχιζόμενη απομείωση της χρηματοδότησης με νέες μορφές (π.χ. ηλεκτρονικά συγγράμματα) ή θα δυναμώσουμε τις υποδομές εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν ανάγκες; Θα προωθήσουμε τη χρησιμοθηρική έρευνα με άλλοθι τις άμεσες αγοραίες εφαρμογές ή θα καλλιεργήσουμε ισορροπημένα τα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα; Θα νομιμοποιήσουμε την αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό των διοικητικών ελίτ ή θα διεκδικήσουμε συμπεριληπτικές και αληθινά δημοκρατικές πρακτικές λειτουργίας;

Αν κάτι μπορεί να μας διδάξει η πανδημία Covid-19, είναι η αδυναμία της διαχείρισης βασικών δημόσιων αγαθών με όρους ιδιωτικών συμφερόντων. Η σημασία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος Πρόνοιας και η ανάγκη για επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και ρωμαλέες υποδομές προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος έχουν γίνει σήμερα ευρύτερα αποδεκτές. Το δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει να υπηρετήσει αυτό το όραμα, όχι με φτιασίδωμα και συγκάλυψη των κληρονομημένων αδυναμιών του, αλλά με θαρραλέες τομές και βάθεμα του αληθινού κοινωνικού χαρακτήρα του.


Βασίλης ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

Επιστημονικές εκδηλώσεις στα Γιάννενα

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση σήμερα, Τετάρτη, στις 16.00, με θέμα «Σύγχρονη Αστροφυσική vs τι μαθαίνουμε σήμερα». Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ομιλητές τους: Αλέξανδρο Νίντο, αναπληρωτή καθηγητή Ηλιακής Φυσικής, και Θεόδωρο Κατσούλα, προπτυχιακό φοιτητή. Κωδικός εισόδου: 3dgnu04

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο ΔΣ του Συλλόγου Μαθηματικού Ιωαννίνων οργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 18.00, επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Τα Μαθηματικά της πανδημίας». Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Κώστας Σιέττος (Πανεπιστήμιο της Νάπολης), διακεκριμένος για το έργο του στην κατασκευή μαθηματικών μοντέλων σχετικά με τη συμπεριφορά των πανδημιών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS Teams και η είσοδος θα γίνεται με χρήση του κωδικού 8zyotwr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα ανέργων και πρακτικάριων

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ και ειδικότερα όσοι είτε κάνουν πρακτική ή είναι άνεργοι, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής προχώρησε χτες το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ αναφέρεται σε καταγγελίες που δέχεται καθημερινά και αφορούν σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ που δουλεύουν παράλληλα με την απλήρωτη πρακτική άσκηση για μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, αλλά αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δουλειά τους λόγω του κορονοϊού. Καθώς δεν έχει ανασταλεί η σύμβαση της πρακτικής (φαίνεται ενεργή στο «Εργάνη»), χάνουν το επίδομα των 800 ευρώ που δικαιούνται. Αλλοι, σύμφωνα με τον ΣΥΣΔΙΕΚ, κάνουν την πρακτική τους άσκηση απλήρωτοι και ανασφάλιστοι και δεν δικαιούνται σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες ούτε το επίδομα των 800 ευρώ.

Μέσα από τη χτεσινή παρέμβαση, ο ΣΥΣΔΙΕΚ ένωσε τις διεκδικήσεις των σπουδαστών με αυτές των εργαζομένων σε όλους τους εργασιακούς χώρους, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης στους χώρους δουλειάς, ζητώντας με υπόμνημα που κατέθεσε και στο υπουργείο:

  • Ολοι οι σπουδαστές που εργάζονταν παράλληλα με την απλήρωτη πρακτική άσκηση και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, αλλά όχι και της πρακτικής άσκησης, να ενταχθούν άμεσα στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και στις υπόλοιπες παροχές.
  • Ολοι οι σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση αυτήν την περίοδο απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, να ενταχθούν άμεσα στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και στην έκπτωση ενοικίου.
  • Ολοι οι σπουδαστές από την επαρχία να πάρουν το επίδομα ενοικίου και να σιτίζονται με ευθύνη του κράτους.
  • Ολοι οι σπουδαστές που είναι άνεργοι, να ενταχθούν στο έκτακτο επίδομα.

Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος επανέρχεται στο πάγιο δίκαιο αίτημά του για κατάργηση κάθε πιστοποίησης, με αφορμή και την πρόσφατη ενημέρωση του ΕΟΠΠΕΠ για τη νέα παράταση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων των εξετάσεων, χωρίς να έχει υπάρξει ενημέρωση για την ημερομηνία διεξαγωγής τους. «Οι σπουδαστές βαδίζουν στο "άγνωστο" και το άγχος επιτείνεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, εν μέσω πανδημίας κιόλας, που η ανασφάλεια μεγαλώνει σε όλες τις πλευρές της ζωής ακόμη περισσότερο!», τονίζει ο ΣΥΣΔΙΕΚ, μεταφέροντας την αγωνία των σπουδαστών και συμπληρώνοντας πως «για αυτήν την κατάσταση δεν ευθύνεται καμία πανδημία, αφού κάθε φορά οι εξετάσεις πιστοποίησης είναι σαν ανέκδοτο, καθώς πολλοί σπουδαστές περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια για να μπορέσουν να "πιστοποιήσουν" τα προσόντα τους! Προσόντα μάλιστα που για να τα αποκτήσει κανείς πρέπει να πληρώσει το πόσο των 100 ευρώ».

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Προβληματισμοί για τους όρους επαναλειτουργίας των σχολείων

Σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με τους όρους επαναλειτουργίας των σχολείων θέτει με παρέμβασή της η Ενωση Γονέων Αγίας Παρασκευής, φωτίζοντας προβλήματα που προϋπήρχαν, αλλά τώρα λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Με "μέριμνα" του υπουργείου Εσωτερικών και "φροντίδα" του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία μας δεν διαθέτουν καθαριότητα κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους. Η καθαριότητα στα σχολεία ξεκινά μετά τη λήξη των μαθημάτων και την αποχώρηση μαθητών και εκπαιδευτικών». Παράλληλα η Ενωση αναφέρεται σε κτιριακά προβλήματα, σημειώνοντας: «Τα σχολεία μας φιλοξενούν πολλαπλάσιους μαθητές από αυτούς που θα έπρεπε βάσει των προδιαγραφών τους. Αίθουσες διδασκαλίας έχουν διχοτομηθεί προκειμένου να στεγάσουν τον διπλάσιο από τον προβλεπόμενο αριθμό μαθητών, ενώ αποθηκευτικοί χώροι, κυλικεία, διάδρομοι έχουν ονοματιστεί αίθουσες διδασκαλίας και λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Υπάρχουν αίθουσες που δεν διαθέτουν παράθυρα για τον φυσικό αερισμό του χώρου».

Η Ενωση τονίζει ότι «είναι επείγουσα και επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως, χωρίς καμία καθυστέρηση, όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την απόκτηση οικοπέδων και την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Σήμερα Τετάρτη:

Στο κανάλι της ΚΝΕ στο Youtube θα προβληθεί, στις 7 μ.μ., podcast της ΚΝΕ με θέμα «Κρίση του κορονοϊού ή κρίση του καπιταλισμού;» και καλεσμένο τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΟΒ Φυσικού ΑΠΘ της ΚΝΕ διοργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη με τίτλο: «Σκέψεις για τη Φιλοσοφική Αντιπαράθεση στις Σχολές των Φυσικών Επιστημών», στις 7 μ.μ., στο ZOOM. Θα μιλήσει η Μαρία Μανούρα, μέλος του Γραφείου της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Πληροφορίες στο: mmanoura@physics.auth.gr

Οι Μαθητικές ΟΒ του Ευόσμου οργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: «Πρωτομαγιά, η μέρα που ανθίζει η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος άνθρωπος! Μαθαίνουμε από το σπίτι τι πραγματικά σημαίνει αυτή η μέρα!», στις 6 μ.μ., μέσω webex με κωδικό: sjYditzP348

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Πολύμορφες δράσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

Διαρκείς παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα χτες. Αγωνιστική συνέχεια και αύριο Πέμπτη με παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, στη 1 το μεσημέρι

ΡΟΔΟΣ
ΡΟΔΟΣ
Διαρκείς και πολύμορφες είναι οι δράσεις εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και φοιτητών ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έδωσε η κυβέρνηση σε διαβούλευση και επιδιώκει να προωθήσει στη Βουλή μέσα στο Μάη σε συνθήκες πανδημίας και με το λαό «στο γύψο».

Χτες, σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μοίρασαν ανακοινώσεις, έστησαν μικροφωνικές και φώναξαν από ντουντούκες, ανάρτησαν πανό και πικέτες, ενημερώνοντας τον κόσμο για τις αντιδραστικές διατάξεις του νομοσχεδίου και τον προκλητικό τρόπο που το προωθεί η κυβέρνηση σε αυτές τις συνθήκες.

Οι δράσεις συνεχίζονται αύριο, Πέμπτη, οπότε η ΟΛΜΕ θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας, στη 1 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, καλώντας τα ΜΜΕ για συνέντευξη Τύπου και τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας να διαμαρτυρηθούν την ίδια ώρα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της διαρκούς δράσης των φορέων της Εκπαίδευσης ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, τη Δευτέρα έγινε επίσης συνάντηση 20 Συλλόγων Εκπαιδευτικών της Αττικής, για ενημέρωση και συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) καθώς τα πρωτοβάθμια σωματεία καλούσαν το ΔΣ της Ομοσπονδίας να πάρει θέση για το θέμα, ωστόσο η πλειοψηφία του ΔΣ (ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ - ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ) ήταν απούσα, γεγονός που κατήγγειλαν. Τα σωματεία εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις αλλά και την αγανάκτησή τους, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας φέρνουν το νομοσχέδιο για κατάθεση (εν μέσω πανδημίας και απαγορεύσεων, για να μη συναντήσει καμία αντίδραση) όσο και για το ίδιο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Σε άλλες πόλεις

ΚΡΗΤΗ
ΚΡΗΤΗ
Στη Θεσσαλονίκη χτες η Α' ΕΛΜΕ και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) ανάρτησαν πανό με συνθήματα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο σε σχολικά συγκροτήματα, όπως στο 20ό της Κλεάνθους, στο συγκρότημα της Ικτίνου, στο συγκρότημα του «Ευκλείδη», στο 1ο ΓΕΛ και στο 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης καθώς και στην περιφερειακή οδό.

Στην Καστοριά και τις Σέρρες συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έκανε χτες η ΑΣΕ. Στα Γρεβενά, με πρωτοβουλία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια. Στην Αλεξανδρούπολη, με απόφαση των ΕΛΜΕ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και στην Καβάλα με πρωτοβουλία της ΑΣΕ έγινε κινητοποίηση στην πρώην νομαρχία, ενώ στην Ξάνθη η ΑΣΕ έκανε παρέμβαση στην κεντρική πλατεία ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία για τις αντιδραστικές διατάξεις του νομοσχεδίου με πικέτες συνθημάτων, όπως «Οχι στην αύξηση του αριθμού των μαθητών σε Δημοτικό - Νηπιαγωγείο», «Οχι στην Τράπεζα Θεμάτων και το Λύκειο - εξεταστικό κέντρο», «Οχι στην αντιδραστική αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση».

Στα Τρίκαλα μετά από πρόταση της ΑΣΕ έγινε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από την ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Δασκάλων, με κύριο σύνθημα «Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο».

Στη Λήμνο πραγματοποιήθηκε συμβολική κινητοποίηση από τον ΣΕΠΕ και την ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, έξω από το Λύκειο Μύρινας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Μύρινας και της Ενωσης Ιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου.

Στο Ηράκλειο ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής έδωσαν χτες ο Σύλλογος «Δ. Θεοτοκόπουλος», η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, η Ενωση Γονέων καθώς και αντιπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» της ΕΛΜΕ, με τη συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διοίκηση Εκπαίδευσης Ηρακλείου, όπου απαίτησαν το πολυνομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά.

Στα Χανιά, σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ. στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι Σύλλογοι Γονέων του 2ου και του 4ου Λυκείου Χανίων, του Μουσικού Σχολείου Χανίων, του 15ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων καθώς επίσης και μέλη του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Χανίων εκλεγμένα με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων».

ΓΑΛΛΙΑ
Εκτιμήσεις ότι οι θάνατοι είναι περισσότεροι κατά χιλιάδες

Τα θύματα της επιδημίας στη Γαλλία ξεπέρασαν τις 23.000, σύμφωνα με τα διαπιστωμένα περιστατικά, ενώ εκτιμήσεις υγειονομικών ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε αρκετές χιλιάδες παραπάνω, αφού θεωρείται βέβαιο ότι πάρα πολλά άτομα που κατέληξαν σπίτια τους από τη ασθένεια δεν καταγράφονται.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης ιατρών MG France, Ζακ Μπατιστονί, η Ενωση εκτιμά ότι υπάρχουν 9.000 περισσότεροι θάνατοι από τον ιό που δεν έχουν ακόμη μετρηθεί στις καθημερινές εκθέσεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας σε νοσοκομεία ή γηροκομεία είναι περίπου ίδια με αυτά που αφορούν ασθενείς από Covid-19 που πεθαίνουν στο σπίτι. Ωστόσο, επειδή δεν εξετάζονται πλατιά τμήματα του πληθυσμού, δεν υπάρχει και εξακριβωμένη εικόνα για τα θύματα που ακολούθησαν οδηγίες ...«κατ' οίκον νοσηλείας» και αυτοδιάγνωσης. Αλλες πάλι περιπτώσεις, μέλη λαϊκών, εργατικών οικογενειών, δεν κατάφεραν να απευθυνθούν καν σε γιατρό ούτε για στοιχειώδεις οδηγίες, αν σκεφτεί κανείς τι συμβαίνει με τους ανασφάλιστους κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία αναδεικνύουν σημαντική αύξηση των ανέργων, στους οποίους βέβαια δεν καταμετρώνται οι λεγόμενοι «μερικώς άνεργοι» που παραμένουν στις θέσεις τους προσωρινά, με επιδότηση του μεγαλύτερου μέρους του μισθού τους από τα κρατικά ταμεία. Ακόμα και ο Ευρωπαίος επίτροπος Β. Ντομπρόβσκις σε όργανα της ΕΕ μίλησε για «πρωτοφανή νούμερα» που πλέον έχει η Γαλλία σε προγράμματα μικρής διάρκειας εργασίας ή σε κανονική ανεργία... Τον Μάρτη, ο αριθμός των ανέργων που ανήκουν στην «κατηγορία Α» (χωρίς καθόλου εργασία) σημείωσε αύξηση ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια κατά 246.100 σε απόλυτα νούμερα ή κατά 7,1% σε ποσοστό και διαμορφώθηκε στους 3.732.500. Η αύξηση θεωρείται η υψηλότερη από το 1996.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με έρευνα του Ifop, περίπου επτά στους δέκα Γάλλους (71%) θα ήταν υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της. Το 80% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν τη συμμετοχή σε αυτή την κυβέρνηση (εκτός από του κόμματος του Μακρόν) των Πρασίνων του EELV, το 77% των Ρεπουμπλικάνων, το 67% του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 55% του Εθνικού Συναγερμού της Μ. Λεπέν και το 53% της ρεφορμιστικής Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) του Ζ. Λ. Μελανσόν.

ΗΠΑ
Στο προσκήνιο ο σφοδρός ανταγωνισμός με την Κίνα

Η αμερικανική και άλλες κυβερνήσεις ζητάνε αποζημιώσεις «για μη έγκαιρη ενημέρωση για την πανδημία»

Το νοσηλευτικό προσωπικό στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα όριά του

Copyright 2020 The Associated

Το νοσηλευτικό προσωπικό στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα όριά του
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά τη Γερμανία, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί την Κίνα με αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορώντας την ότι δεν αντέδρασε ούτε ενημέρωσε εγκαίρως τις άλλες χώρες ώστε η επιδημία Covid-19 να μην πάρει διαστάσεις διεθνούς πανδημίας. Οι απειλές αυτές ωστόσο δεν αφορούν μόνο την πανδημία καθώς εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών διαφορών που κλιμακώνονται εδώ και καιρό σε διάφορα επίπεδα (οικονομίας, εμπορίου, Ενέργειας αλλά και τεχνολογίας αιχμής, όπως γίνεται ενόψει του στησίματος τηλεπικοινωνιακού δικτύου νέας γενιάς - 5G).

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση της κρίσης από την Κίνα, ισχυριζόμενος πως «η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο». Και συνέχισε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι που η Κίνα μπορεί να λογοδοτήσει, διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα». Αφορμή έδωσε δημοσιογραφική ερώτηση με βάση πρόσφατο κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Bild», στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση η Κίνα να καταβάλει στη Γερμανία 165 δισ. δολάρια ως αποζημίωση. «Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα», απάντησε ο Τραμπ σε δημοσιογράφο, εξηγώντας πως «δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό».

Μολονότι το υπουργείο Υγείας της Κίνας απορρίπτει εδώ και καιρό τις σχετικές αιτιάσεις, η κυβέρνηση Τραμπ επιμένει στις κατηγορίες προσπαθώντας να μεταθέσει μέρος των ευθυνών για τον σημαντικό αριθμό θανατηφόρων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, που σύμφωνα με το μοντέλο προβλέψεων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δεν αποκλείεται έως τον Αύγουστο να ξεπεράσει και τις 74.000.

Αξίζει πάντως να επισημάνει κανείς πως ελάχιστη ώρα μετά τις νέες απειλές Τραμπ κατά της Κίνας εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενο πρώην και νυν κυβερνητικούς αξιωματούχους, επανέφερε στο προσκήνιο τις πληροφορίες πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον είχαν ενημερώσει ήδη από τον περασμένο Γενάρη για τους κινδύνους της πανδημίας Covid-19 τουλάχιστον 12 φορές. Αυτό φαίνεται πως καταγράφεται σε επίσημα απόρρητα έγγραφα που παραδίδονταν καθημερινά για την ενημέρωση του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος ωστόσο αρχικά υποτιμούσε τους κινδύνους. Το Γενάρη ο Τραμπ δήλωνε πως η εξάπλωση της νόσου «είναι υπό έλεγχο» και μερικές βδομάδες αργότερα προέβλεπε πως τα κρούσματα θα μειώνονται όσο βελτιώνεται ο καιρός και αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Πάντως, πρόσωπα από το περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου που δεν κατονομάζονται δήλωσαν στην εφημερίδα ότι δεν διάβαζε αυτά τα έγγραφα και εκνευριζόταν ακόμη και όταν αναγκαζόταν να ενημερωθεί προφορικά σχετικά με τον Covid-19. Ο Τραμπ επέβαλε περιορισμούς στα ταξίδια προς την Κίνα στα τέλη Γενάεη, αλλά περίμενε έως τις 13 Μάρτη για να κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν οι αγορές κατέρρεαν και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη αυξανόταν ραγδαία.

Εως αργά προχτές βράδυ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ πλησίαζαν το 1 εκατομμύριο, εκ των οποίων πάνω από 56.000 ήταν θανατηφόρα...

Αυτοκτονία 49χρονης γιατρού που νοσούσε και ήταν στην πρώτη γραμμή

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η είδηση αυτοκτονίας της 49χρονης γιατρού Λόρνα Μπριν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου Αλεν του Μανχάταν στη Ν. Υόρκη. Η Μπριν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου καταπολέμησης της πανδημίας, είχε και εκείνη ασθενήσει από τον νέο κορονοϊό και φέρεται πως ήταν στα πρόθυρα ψυχολογικής κατάρρευσης βλέποντας δεκάδες από τους ασθενείς της να πεθαίνουν πριν καλά καλά τους μεταφέρουν από το φορείο του ασθενοφόρου σε κρεβάτι του νοσοκομείου.

Παράλληλα, η γενική εισαγγελέας της Ν. Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, εξέφρασε ανησυχίες κατά του μονοπωλίου ηλεκτρονικού εμπορίου «Αmazon» εκτιμώντας ότι «ενδέχεται» αφενός να παραβίασε τους κανόνες ασφαλείας θέτοντας σε κίνδυνο το εργατικό δυναμικό, αφετέρου να παραβίασε το Εργατικό Δίκαιο απολύοντας (σε ένδειξη αντιποίνων) τον Κρίστιαν Σμολς, εργάτη σε αποθήκη της στο Στέιτεν, επειδή διοργάνωσε κινητοποιήσεις το Μάρτη απαιτώντας την παροχή υγειονομικού υλικού στο προσωπικό για να προστατευτεί από την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, η μία μετά την άλλη οι πολιτείες ξεκινούν σταδιακά άρση των περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας, με τις ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές να καταρτίζουν νέους κανονισμούς προστασίας των πολιτών με το άνοιγμα σχολείων, επιχειρήσεων κ.ά.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πάνω από 114.000 νοσηλεύτηκαν από την έναρξη της πανδημίας

Ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών μειώθηκε χτες στους 301

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συνεχίζεται στην Ισπανία η κάμψη στον ημερήσιο αριθμό των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων από κορονοϊό. Χτες ανακοινώθηκε ότι 301 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο, από 331 τη Δευτέρα. Συνολικά οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί προσεγγίζουν τους 24.000.

Επίσης, προχτές ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ο συνολικός αριθμός όσων έχουν νοσηλευτεί στη χώρα. Συνολικά 114.081 ασθενείς με κορονοϊό χρειάστηκαν νοσηλεία στην Ισπανία από την αρχή της πανδημίας, αριθμός που στάθηκε ικανός να προκαλέσει κατάρρευση στο σύστημα Υγείας, εξαιτίας της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης και ανάπτυξής του σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, λόγω των περικοπών σε κλίνες και προσωπικό και των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και εξαιτίας της αργοπορίας στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Φυσικά στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία που πέθαναν αβοήθητοι σε γηροκομεία και δομές φιλοξενίας.

Στο μεταξύ, επίσης τη Δευτέρα, ξεκίνησαν τα διαγνωστικά τεστ σε περίπου 34.000 οικογένειες από όλη την Ισπανία (περίπου 90.000 άτομα) συμμετέχοντας σε μια μελέτη για την πραγματική επέκταση της επιδημίας. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της επιδημίας στη χώρα και δυο βδομάδες από τότε που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πραγματοποίησή της, λόγω έλλειψης τεστ...

Συνεχίζει να αυξάνεται η ανεργία

Το ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία αυξήθηκε στο 14,4% του ενεργού πληθυσμού το πρώτο τρίμηνο του 2020, εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (INE).

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 3,31 εκατ. άτομα, δηλαδή αυξήθηκε κατά 121.000, αλλά το INE τονίζει πως «είναι πιθανό πολλοί μισθωτοί που έχασαν τη δουλειά τους να κατατάσσονται στην κατηγορία των ανενεργών», καθώς οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η συνήθης στατιστική έρευνα έχουν μεταβληθεί λόγω της καραντίνας. Ο αριθμός των ανέργων κατά συνέπεια είναι μεγαλύτερος, καθώς οι «ανενεργοί», δηλαδή όσοι δεν αναζητούν πλέον εργασία, αυξήθηκαν κατά 257.500 το πρώτο τρίμηνο.

Αλλά και ο αριθμός των «ενεργών», δηλαδή όσων έχουν εργαστεί τουλάχιστον μία ώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς, καταγράφει «την ισχυρότερη πτώση του από το 2013», καθώς χάθηκαν 285.600 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το INE. Ωστόσο «ο αριθμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψη τούς μισθωτούς που επηρεάζονται από το σχέδιο μερικής ανεργίας (ERTE)» και οι οποίοι θεωρούνται απασχολούμενοι. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 3,9 εκατ. Ισπανοί βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε καθεστώς ERTE.

Να σημειωθεί τέλος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει πως το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία φέτος μπορεί να φτάσει μέχρι και το 20,8%.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εγκληματική υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η επιλογή των αστικών κυβερνήσεων να ασκούν πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Βρετανίας, και ακόμα και το BBC σε εκπομπή του σημείωσε ότι η κυβέρνηση αμέλησε την προμήθεια επαρκούς ποσότητας υγειονομικού προστατευτικού υλικού για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά τις συστάσεις που έκανε από τον περασμένο Ιούνη ο Ιατρικός Σύλλογος.

Στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Panorama» του BBC αργά προχτές βράδυ, δείχνουν πως το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 βρήκε τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας χωρίς μάσκες, χωρίς ιατρικές ρόμπες, δίχως προστατευτικά γυαλιά ματιών, ούτε καν σάκους σορών. Αυτό μολονότι συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης την είχε προειδοποιήσει από τον Ιούνη πως επιβάλλεται άμεσα η αγορά ιατρονοσηλευτικών αναλώσιμων. Αυτό εξηγεί γιατί μέχρι σήμερα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προστατευτικού υγειονομικού υλικού ή γιατί το 25% αυτών ξαναχρησιμοποιεί μάσκες ή γάντια επειδή δεν έχει άλλα... Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση έδωσε και χτες διπλό ρεσιτάλ υποκρισίας. Αφενός με δική της προτροπή πραγματοποιήθηκαν στις 11 το πρωί εκδηλώσεις τήρησης ενός λεπτού σιγής για τους πάνω από 100 γιατρούς και νοσηλευτές που πέθαναν ενώ βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας. Αφετέρου, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ αρνήθηκε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις ελλείψεις και να απαντήσει στον 18χρονο γιο ενός γιατρού ινδικής καταγωγής που υπηρετούσε σε νοσοκομείο του Ανατολικού Λονδίνου γιατί πέθανε ο πατέρας του, λίγες μέρες αφότου προειδοποίησε την κυβέρνηση για τις μεγάλες ελλείψεις επαρκούς υγειονομικού υλικού για την προστασία γιατρών και νοσηλευτών...

Παράλληλα, χτες αποκαλύφθηκε η φρίκη που επικρατεί σε πολλούς οίκους ηλικιωμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μόνο μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε το θάνατο 5.500 ατόμων από την πανδημία Covid-19!

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται προς το τέλος της βδομάδας να ανακοινώσει την πρώτη δέσμη άρσης των περιοριστικών μέτρων καραντίνας στη χώρα.

ΚΟΥΒΑ
Συνεχής προσφορά αλληλεγγύης και ανθρωπιάς

Νέα κουβανική αποστολή 217 υγειονομικών στη Νότια Αφρική
Νέα κουβανική αποστολή 217 υγειονομικών στη Νότια Αφρική
Η Κούβα συνεχίζει να δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους γιατρούς της και νοσηλευτές, που ήδη βοηθάνε σε πολλές χώρες του πλανήτη τους συναδέλφους τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Τελευταία αποστολή είναι αυτή 217 διεθνιστών υγειονομικών στη Νότια Αφρική, που από τη Δευτέρα προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους.

Την ώρα που και η ίδια η Κούβα δίνει τη μάχη της ενάντια στην πανδημία (τα κρούσματα είναι 1.437 και οι θάνατοι 58) και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, έντασης του αποκλεισμού - που θέτει ακόμα και εμπόδια για να φτάνει υγειονομικό υλικό στο νησί - προσφέρει όπου της ζητηθεί τη βοήθειά της. Βεβαίως η Κούβα μπορεί να στηριχτεί σε ένα δημόσιο δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας με διάρθρωση και προσωπικό που καλύπτει όλο τον πληθυσμό (από την Πρωτοβάθμια Υγεία των 10.869 τοπικών ιατρείων Οικογενειακών Γιατρών, τις 449 πολυκλινικές και τα 150 νοσοκομεία), κάτι βέβαια που δεν έχει καμία σχέση με τη γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Μέχρι σήμερα 1.450 Κουβανοί υγειονομικοί, άνδρες και γυναίκες, γιατροί, νοσηλευτές, εξειδικευμένοι εργαστηριακοί τεχνικοί, μέλη της Διεθνούς Μπριγάδας Ειδικευμένων Υγειονομικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και μεγάλων επιδημιών «Χένρι Ριβ» βρίσκονται σε 22 χώρες στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η πρωτοβουλία της μπριγάδας αυτής, που δημιουργήθηκε το 2005, φέρει το όνομα του 27χρονου Αμερικανού μαχητή που πάλεψε και σκοτώθηκε μαζί με τους Κουβανούς στον πρώτο πόλεμο της ανεξαρτησίας 1868 - 1878, και συγκροτήθηκε μετά τον θανατηφόρο κυκλώνα «Κατρίνα» που σάρωσε τις ΗΠΑ.

Στις χώρες όπου εργάζονται συγκαταλέγονται η Ιταλία και η Ανδόρα, οι γαλλικές κτήσεις στην Καραϊβική Μαρτινίκα, Γουαδελούπη και ακόμα Γουιάνα, Σουρινάμ, Γρανάδα, Τζαμάικα, Αϊτή, Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Αγκόλα, Τόνγκο, Κατάρ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ανησυχεί λόγω ελλιπών ελέγχων

Επισημαίνει επίσης ότι έχουν ατονήσει σε πολλές χώρες οι εμβολιασμοί για άλλα λοιμώδη νοσήματα

Παρά τους βραδύτερους ρυθμούς εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19, ο ιός συνεχίζει να προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον πλανήτη και θύματα κάθε ηλικίας καταγράφονται σε όλες τις ηπείρους, αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη ολόπλευρης ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, διεθνώς είχαν καταγραφεί 3.105.118 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 214.354 θύματα.

Στις ΗΠΑ καταγράφονταν 1.022.153 κρούσματα και 57.844 θύματα.

Στην Ισπανία οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 232.128 και 23.822.

Στην Ιταλία 201.505 και 27.359.

Στη Γαλλία 165.842 και 23.293 (με προχτεσινά στοιχεία).

Στη Γερμανία 159.149 και 6.173.

Στη Βρετανία 157.149 και 21.092 (με προχτεσινά στοιχεία).

Στο Βέλγιο 47.334 και 7.331.

Στην Ολλανδία 38.416 και 4.566.

Στη Σουηδία 19.621 και 2.355.

Στην Τουρκία 114.653 και 2.992.

Εκτός Ευρώπης:

Στη Ρωσία τα κρούσματα αυξάνονταν πολύ γοργά και είχαν φτάσει τα 93.558, τα δε θύματα τα 867.

Στην ίδια την Κίνα - όπου ξέσπασε η επιδημία το Δεκέμβρη - οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 82.836 και 4.633.

Στο Ιράν 92.584 και 5.877.

Στη Βραζιλία 67.446 και 4.603.

Στην Ινδία 29.451 και 939.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλή δουλειά να κάνουμε» όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνέχισε: «Καθώς αίρονται οι περιορισμοί στην Ευρώπη, εξακολουθούμε να παροτρύνουμε τις χώρες να αναζητούν, να απομονώνουν, να ελέγχουν και να αντιμετωπίζουν όλα τα κρούσματα. Πρέπει επίσης να ιχνηλατούν κάθε επαφή, για να εξασφαλίσουν ότι οι πτωτικές τάσεις της πανδημίας θα συνεχιστούν».

Ανησυχία για «παράπλευρες απώλειες»

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε ανησυχία για «παράπλευρες απώλειες» που μπορεί να υπάρξουν, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών, που έχει ατονήσει σε πολλές χώρες εξαιτίας του φόβου ή και ορισμένων μέτρων που έχουν ληφθεί. «Τα παιδιά διατρέχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου από τον Covid-19 (...) αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από άλλα λοιμώδη νοσήματα, τα οποία προλαμβάνονται με τα εμβόλια», είπε. Πρόσθεσε ότι ήδη σε 21 χώρες αναφέρονται ελλείψεις εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα, εξαιτίας των περιορισμών στις αεροπορικές και οδικές διασυνδέσεις με άλλες περιοχές. Ειδικότερα, ανέφερε πως ήδη έχουν ατονήσει σε αναπτυσσόμενες χώρες 14 εκστρατείες εμβολιασμού εναντίον της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της μηνιγγίτιδας και άλλων νοσημάτων της παιδικής ηλικίας, και περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά μένουν εκτεθειμένα. Επιπλέον, συνέχισε, ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των παιδιών στις προηγμένες χώρες τα οποία έχουν μείνει πίσω στον εμβολιασμό τους. «Η τραγική αλήθεια είναι πως κάποια παιδιά θα πεθάνουν εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων», σημείωσε. Επεσήμανε τέλος ότι το νότιο ημισφαίριο μπαίνει σιγά σιγά στην εποχή της γρίπης, άρα η έναρξη των εμβολιασμών για αυτήν θα πρέπει να ξεκινήσει μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί το φθινόπωρο και στο βόρειο ημισφαίριο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σημάδια επιδείνωσης της επιδημίας μετά την πρώτη «χαλάρωση»

Αυξήθηκαν ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης και το ποσοστό θνησιμότητας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορονοϊού εμφανίζονται στη Γερμανία, μία βδομάδα αφού ξεκίνησε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και ενώ φουντώνει η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και μεταξύ στελεχών της CDU, για το «άνοιγμα της οικονομίας».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI), ο ρυθμός αναπαραγωγής του Covid-19 (Reproduction Rate), τον οποίο παρακολουθούν προσεκτικά οι αρχές, έφτασε ξανά στο 1, κάτι που σημαίνει ότι κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο. Η γερμανική κυβέρνηση και οι ιολόγοι μέχρι στιγμής υπογράμμιζαν πόσο σημαντικό είναι το ποσοστό αυτό να είναι κάτω από το 1. Στα τέλη Απρίλη ο ρυθμός αναπαραγωγής είχε μειωθεί σταδιακά στο 0,9 ενώ η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και το RKI, ανακοινώνοντας τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης (20 Απρίλη) είχαν τονίσει ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στο ρυθμό αναπαραγωγής θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Ακόμη και με ρυθμό αναπαραγωγής «στο 1,1 ενδέχεται να φτάσουμε στα όρια του συστήματος Υγείας μας σε ό,τι αφορά τις κλίνες στις ΜΕΘ έως τον Οκτώβρη», είχε πει πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος. Με «ρυθμό 1,2 θα φτάσουμε στα όρια του συστήματος Υγείας τον Ιούλιο και με 1,3 ήδη από τον Ιούνιο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, το ποσοστό θνησιμότητας του Covid-19 εξακολουθεί να αυξάνεται μέρα με τη μέρα στη Γερμανία και - παρότι παραμένει μικρότερο σε σχέση με γειτονικές της χώρες - βρίσκεται στο 3,8%. Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούσαν τις 159.000 και οι νεκροί τους 6.000.

Αν αυτή η αυξητική τάση επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να οξύνει περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση καθώς οξύνονται και οι πιέσεις των επιχειρηματικών ομίλων για άνοιγμα της οικονομίας και επιστροφή στην κανονικότητα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αύριο Πέμπτη, προτού ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, στις 6 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ