Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα αντεργατικά «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας

Με το ...πρωτόκολλο του κουκουλώματος, τη μεταφορά του κόστους των διαγνωστικών τεστ στους εργαζόμενους, την επαναφορά της τηλεργασίας και την αποφυγή των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς διαχειρίζεται η εργοδοσία την έξαρση της πανδημίας.

Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, σε συνδυασμό με την επιστροφή των εργαζομένων αυτή την περίοδο στα πόστα τους μετά τη θερινή τους άδεια, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού σε χώρους δουλειάς, με δεδομένα τα πλημμελή μέτρα προστασίας, τη μη διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ και τις πρακτικές με τις οποίες διαχειρίζονται μια σειρά από επιχειρήσεις τα κρούσματα που προκύπτουν.

Μεταφέρουν στους εργαζόμενους ευθύνη και κόστος των τεστ

Στην «ατομική ευθύνη» επιβατών και εργαζομένων και στις αντοχές της ...τσέπης τους επαφίεται η διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Από τις αρχές Αυγούστου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) έχει ...συμπράξει με επιχειρηματικό όμιλο στην Υγεία «προκειμένου να προσφέρουν στο επιβατικό κοινό, αλλά και στην κοινότητα εργαζομένων του αεροδρομίου, τη δυνατότητα διαγνωστικού ελέγχου» σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο αεροδρόμιο. Η υλοποίηση της ...δυνατότητας αυτής έχει κόστος 70 ευρώ, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να σημειώνουν πως «η τιμή για την εξέταση είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική». Την ίδια στιγμή, στους εργαζόμενους στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, στα επισιτιστικά και εμπορικά καταστήματα, δεν γίνονται διαγνωστικά τεστ. Μάλιστα, οι οδηγίες που έχει δώσει εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης στο προσωπικό της συνιστούν «σε περίπτωση αμφιβολίας» για την κατάσταση της υγείας τους να απευθύνονται στα νοσοκομεία αναφοράς.


INTIME NEWS

Την πραγματοποίηση τεστ για τον κορονοϊό, με δικά τους έξοδα, ή την παραμονή τους για μια βδομάδα εκτός εργασίας, ζητά από τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στη δουλειά από επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές η εργοδοσία ξενοδοχειακού ομίλου. Μάλιστα, «για τη διευκόλυνση των υπαλλήλων που ενδιαφέρονται» έχει έρθει σε συμφωνία με εταιρεία «και πέτυχε την ειδική τιμή των 80 ευρώ» για τη διεξαγωγή διαγνωστικού μοριακού ελέγχου rapid test. Την «ειδική τιμή» καλούνται να πληρώσουν εργαζόμενοι που έχουν περάσει τους τελευταίους πέντε μήνες σε καθεστώς αναστολής, δηλαδή χωρίς μισθό και με το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ να καταβάλλεται με δραματική καθυστέρηση.

Με αντίστοιχο τρόπο, μεγάλη βιομηχανική μονάδα τροφίμων στον Εβρο ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι όποιος παρευρίσκεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή πηγαίνει διακοπές θα μπορεί να επιστρέφει στη δουλειά μόνο εφόσον προσκομίζει αρνητικό τεστ ή μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών. Εκτός από το κόστος που επωμίζονται, οι εργαζόμενοι απειλούνται με απόλυση αν δεν ενημερώσουν για την παρουσία τους σε κάποια εκδήλωση την υπεύθυνη προσωπικού.

Το πρωτόκολλο του ...«δεν τρέχει τίποτα»

Ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις έχουν κάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα «κουρελόχαρτο», αφού λειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, ακυρώνοντας στην πράξη την τήρηση των μέτρων προστασίας. Το πρωτόκολλο που τηρείται με τη δέουσα ευλάβεια είναι αυτό που επιβάλλει τα κρούσματα που εμφανίζονται σε τουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία, αλλά και σε εργαζόμενους, να μη γίνονται γνωστά πέρα από τους τέσσερις τοίχους τους, πολλές φορές να μην ενημερώνονται για αυτά ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που είναι άμεσα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Ετσι, το προσωπικό δουλεύει με την αγωνία για την υγεία του και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, που συνιστά ...σιωπή για να μην «τινάξουν» τον Αύγουστο στον αέρα.

Την ίδια τακτική ακολούθησε μεγάλο πολυκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας. Στην επιβεβαίωση θετικού κρούσματος σε εργαζόμενο στην καθαριότητα δεν ενημέρωσε παρά τους πιο κοντινούς συναδέλφους του, ενώ δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε μέρα.

Στα Γιάννενα, χρειάστηκε η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου για να υποβληθούν σε τεστ οι εργαζόμενοι σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, μετά τη διάγνωση συναδέλφου τους ως θετικού στον ιό. Η εργοδοσία απαντούσε στην ανησυχία και στο αίτημά τους να υποβληθούν σε τεστ πως δεν υπάρχει κίνδυνος αφού φορούσαν μάσκα, ζητούσε να αποκρύψουν το περιστατικό ακόμα και από το οικογενειακό τους περιβάλλον, ενώ δεν ανέστειλε τη λειτουργία του υποκαταστήματος.

Στην επαναφορά της τηλεργασίας εξαντλούνται τα μέτρα προστασίας

Στο κλείσιμο συγκεκριμένων ορόφων και χώρων, χωρίς τη διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους, περιορίζονται τα μέτρα της διοίκησης του ΟΤΕ για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων σε τηλεφωνικά κέντρα (Κεραμεικός, Δάφνη) και στο Μέγαρο. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων σταμάτησε ανά όροφο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν από το σπίτι, χωρίς άλλες εξηγήσεις. Στα τεχνικά τμήματα, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας, η εργοδοσία εφαρμόζει 5ήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από την άδειά τους. Μόνο που η εφαρμογή του μέτρου αυτού συμπληρώνεται με δουλειά για δέκα συνεχόμενες μέρες για τους υπόλοιπους, αφού το προσωπικό δεν φτάνει για να βγουν οι βάρδιες. Η επαναφορά της τηλεργασίας δεν ισχύει μόνο στον ΟΤΕ αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, σε εισπρακτικές εταιρείες και τράπεζες, είτε όταν παρουσιάζονται κρούσματα είτε ...προληπτικά.

Ειδικότερα στην περίπτωση των τραπεζών, η μη λήψη μέτρων στα καταστήματα, κι ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται αυξημένη προσέλευση συνταξιούχων, διαμορφώνει επικίνδυνες συνθήκες. Οι εργοδότες ζητούν αρνητικό μοριακό τεστ, αναλαμβάνοντας το κόστος, από το προσωπικό που επιστρέφει μετά την άδειά του, μόνο αν γυρίζει από περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται όσοι δεν έχουν φύγει με άδεια, όσοι επιστρέφουν από άλλες περιοχές, αλλά και όσοι δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Στο μεταξύ, στις εγκυκλίους που μοιράζουν στο προσωπικό προβλέπουν σε κάποιες περιπτώσεις δουλειά «εξ αποστάσεως για μία τουλάχιστον βδομάδα», χωρίς αυτό να συνδυάζεται απαραίτητα με την προσκόμιση αρνητικού τεστ.

Εκτεθειμένοι εργαζόμενοι και επιβάτες στις αστικές συγκοινωνίες

Ανησυχία και ερωτήματα σχετικά με την προστασία των εργαζομένων αλλά και των επιβατών προκύπτουν στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, με τις αραιές συχνότητες στα δρομολόγια όλων των Μέσων και με τα φαινόμενα συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, να έχουν κάνει έντονη την εμφάνισή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι εταιρείες ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ έχουν ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για τον ιό με έξοδα των εταιρειών «σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο». Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος για το προσωπικό που δουλεύει σε εργολάβους, σε πόστα όπως η συντήρηση αλλά και οι βλάβες. Η ανάγκη για διενέργεια τεστ σε τακτά διαστήματα αφορά όλο το προσωπικό, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Δεν περιορίζεται σε όσους επιστρέφουν από την άδεια, αλλά αφορά και τους εργαζόμενους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με το επιβατικό κοινό. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των λεωφορείων και τρόλεϊ, η θέση των οδηγών χωρίζεται από μια αλυσίδα ή ένα νάιλον από το υπόλοιπο λεωφορείο, χωρίς να απομονώνεται. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις γραμμές του αεροδρομίου, που μεταφέρουν κατά κύριο λόγο τουρίστες, άτομα που έχουν ταξιδέψει και προσωπικό που δουλεύει στο αεροδρόμιο. Οι οδηγοί στις γραμμές αυτές όχι απλά δεν έχουν μια απομονωμένη θέση από τους επιβάτες που μεταφέρουν, αλλά πρέπει να έρθουν σε άμεση επαφή με κάθε έναν, αφού έχουν το καθήκον της έκδοσης εισιτηρίων!

Οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα παραμένουν, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους καθημερινά να στοιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πάνε και να γυρίσουν από τη δουλειά τους. Από το στόλο, που αριθμεί περίπου 1.100 λεωφορεία και τρόλεϊ, στην κυκλοφορία μπορούν να βγαίνουν γύρω στα 800 - 820, αφού για τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν οδηγοί. Οι τελευταίες προσλήψεις προσωπικού έγιναν το 2008, δηλαδή πριν από 12 ολόκληρα χρόνια. Οπως εκτιμούν εργαζόμενοι, απαιτούνται τουλάχιστον 1.500 οχήματα, με τον υπολογισμό αυτό να αφορά τις «κανονικές συνθήκες» και όχι αυτές της πανδημίας, όπου πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ανάμεσα στους επιβάτες.

Από το Μάρτη μέχρι σήμερα οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΑΣΑ έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο υπουργείο, στην ΟΣΥ και στη ΣΤΑΣΥ, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά οχημάτων, καμία επιχειρηματική δράση στην αστική συγκοινωνία, μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%.

Αντί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά, εξαγγέλλει «λύσεις» για την «αναβάθμιση» των συγκοινωνιών κομμένες και ραμμένες στο στόχο της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης, όπως η ενοικίαση παλιών οχημάτων (δεκαετίας) μέσω leasing, η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ μέσω ΣΔΙΤ και προσλήψεις προσωπικού, χωρίς να διευκρινίζει με τι εργασιακές σχέσεις.


Ευ. Χ.

Κινητοποίηση την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας

Σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 26/8, στις 5 μ.μ., καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απαιτώντας να μπει τέρμα στις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή της αποζημίωσης «ειδικού σκοπού», να παρθούν μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, για την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας τους.

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Να πληρωθεί άμεσα η αποζημίωση «ειδικού σκοπού», να σταματήσει η κοροϊδία! Αμεση διακοπή πληρωμών σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία. Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στον μηχανισμό στήριξης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στην κινητοποίηση καλεί και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Η κυβέρνηση, καταγγέλλει, «αγνοεί πλήρως» τις ανάγκες επιβίωσης των εργαζομένων στον κλάδο, «προβλέποντας με πρόσφατη απόφαση επιδότηση 534 ευρώ μόνο για τους επιχειρηματίες και όχι για τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων». Την ίδια μέρα τα παραρτήματα του Συλλόγου στη Θεσσαλία και τα τοπικά σωματεία μουσικών διοργανώνουν πανθεσσαλική κινητοποίηση μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
«Γυμνό» και με σοβαρές ελλείψεις στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Eurokinissi

Από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση κλιμακώνει με θράσος την προσπάθειά της να δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ηδη βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και το άμεσο μέλλον προμηνύεται πολύ δύσκολο για το λαό, μιας και όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο και πριν από την πανδημία αγκομαχούσε να τα βγάλει πέρα. Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι τώρα, που τα κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές αυξάνονται διαρκώς, η κυβέρνηση δεν τους παρέχει ούτε τα βασικά μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), ενώ τα τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο.

Στον «αυτόματο» της κυβερνητικής προπαγάνδας και ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, μιλώντας στους δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη, χωρίς καμιά συστολή ισχυρίστηκε ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι πανέτοιμο και ενισχυμένο!

Μεταξύ άλλων είπε:

  • «Από τον Μάρτιο έως και σήμερα ολοκληρώσαμε περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών».
  • «Ολοι οι εργαζόμενοι στις δομές Υγείας της χώρας έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, σε πλήρη επάρκεια. Οι ανάγκες του προσωπικού και των ασθενών καλύπτονται πλήρως».
  • «Οι οδηγίες μας είναι σαφείς. Οποιος επιστρέφει από την καλοκαιρινή του άδεια θα πρέπει να κάνει μοριακό έλεγχο για τη διάγνωση του κορονοϊού».
  • Υπάρχει επάρκεια Μονάδων Εντατικής Φροντίδας και θα φτιαχτούν κι άλλες.
  • Θα αυξήσουν τον αριθμό των νοσοκομείων αναφοράς.
  • «Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως σημείο πρώτης επαφής για τον πολίτη με συμπτώματα από τον ιό Covid-19, όπως το κάναμε την περίοδο της πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε την αποσυμφόρηση της νοσηλευτικής κίνησης στα νοσοκομεία».
  • «Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα απογευματινά ραντεβού, η ολοήμερη λειτουργία, τα προγραμματισμένα χειρουργεία, πραγματοποιούνται κανονικά». «Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως οι ογκολογικοί ασθενείς, δρομολογούμε μέτρα για τη διασφάλιση των απαραίτητων εξετάσεων και θεραπειών τους χωρίς εμπόδια και επιπλέον αναμονές».


Eurokinissi

Ας δούμε όμως αναλυτικά για καθένα από τα παραπάνω τι ισχύει και ποια είναι η πραγματικότητα.

Προσωπικό και ελλείψεις

1ον: Στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου βρίσκονται σε έλλειψη ακόμα και τα σεντόνια, οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 30.000. Συγκρίνοντας τον Ιούνη του 2020 με τον Ιούνη του 2013 (όπου δεν υπάρχει πανδημία), το μόνιμο υγειονομικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 14%. Οι 6.000 προσλήψεις είναι προσλήψεις συμβασιούχων και έχουν ημερομηνία λήξης, αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό». Το γεγονός ότι ο υφυπουργός τις επικαλείται για να «αποδείξει» ότι το σύστημα Υγείας είναι έτοιμο δείχνει πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να καλυφθούν 24.000 μόνιμες θέσεις που αυτή τη στιγμή είναι κενές και ότι οι υπόλοιπες μπορούν να αναπληρωθούν από συμβασιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο υφυπουργός Υγείας έχει δηλώσει πως «δεν χρειάστηκαν τελικά», αναφερόμενος σε προσλήψεις 400 συμβασιούχων γιατρών μέσα στην πανδημία, δείχνοντας έτσι τι θεωρεί «επαρκές» και τι όχι.

Από την άλλη, είναι αμφίβολο αν έχουν γίνει στο σύνολό τους ακόμα κι αυτές οι 6.000 προσλήψεις συμβασιούχων, καθώς η κυβέρνηση αρέσκεται να πετά νούμερα και «ό,τι κάτσει». Χαρακτηριστικό είναι πως μία μέρα μετά, ο υπουργός Β. Κικίλιας ανέβασε τις προσλήψεις συμβασιούχων σε 6.500!

Από το Φλεβάρη εκκρεμούν οι προσλήψεις περίπου 1.000 μόνιμων γιατρών, που συνέχεια «γίνονται». Εχουν γίνει μόλις 175 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, το Δεκέμβρη του 2019, τις οποίες αρχικά είχε προσπαθήσει να ακυρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ και τις έκανε μόνο ύστερα από τις αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Προστασία των υγειονομικών

2ον: Στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι έχει πάρει μέτρα για την προστασία των υγειονομικών αρκεί να αναφέρουμε πως πριν από λίγες μέρες έκλεισε για διαδικασία απολύμανσης η Α' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ (νοσηλεύει επιβεβαιωμένα κρούσματα), καθώς εμφανίστηκαν 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ακόμα, τουλάχιστον 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα εμφανίστηκαν στο προσωπικό του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», από τα οποία μόνο το ένα αφορούσε εργαζόμενο που γύρισε από άδεια. Ακόμα και τώρα ορισμένα από τα ΜΑΠ δίνονται με το σταγονόμετρο.

Η δήλωση ότι γίνονται υποχρεωτικά τεστ στο υγειονομικό προσωπικό που γυρνάει από άδεια διαψεύδεται από τις οδηγίες των Υγειονομικών Περιφερειών, που μιλάνε για συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τα οποία κρίνεται αν θα γίνει το τεστ, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για υγειονομικούς που ζητάνε να γίνει το τεστ και δεν τους το κάνουν. Εδώ όμως η ουσία είναι πως ο βασικός χώρος έκθεσης των υγειονομικών είναι ο χώρος δουλειάς και όχι ο χώρος διακοπών. Γι' αυτό, το μέτρο της διενέργειας τεστ για όσους επιστρέφουν από άδεια δεν αρκεί αν δεν συνδυάζεται με τη διενέργεια μαζικών, επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, σε όλες τις δομές Υγείας και Πρόνοιας, όπως και σε άλλους κρίσιμους τομείς.

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

3ον: Οι ελλείψεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανέρχονται σε χιλιάδες και η κυβέρνηση «μετρά με τα δάχτυλα» την όποια αύξησή τους, που δεν συνοδεύεται από το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν. Δημιουργεί μια πλασματική εικόνα αύξησης, συμπεριλαμβάνοντας στον συνολικό αριθμό και κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων, ενώ θέτουν ως στόχο «μέχρι το τέλος του 2020 να έχουμε πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των περίπου 1.200 κλινών ΜΕΘ». Ομως ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν φτάνει για να καλύψει ούτε το 50% των πραγματικών αναγκών. Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ότι οι κλίνες ΜΕΘ πρέπει να αποτελούν το 10% των ανεπτυγμένων κλινών, που για την Ελλάδα σημαίνει ότι πρέπει να έχει 3.500 κλίνες ΜΕΘ.

Εξοπλισμός και νοσοκομεία αναφοράς

4ον: Τα νοσοκομεία αναφοράς μπορεί να αυξάνονται στα χαρτιά, αλλά στην πράξη δεν έχουν τη δυνατότητα να τηρήσουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις νοσηλείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το ίδιο ισχύει για τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν ύποπτα κρούσματα. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και υλικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μετακινήσεις προσωπικού από το ένα τμήμα στο άλλο, μοριακών αναλυτών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, όπως έγινε με το Νοσοκομείο της Σύρου, κ.ο.κ., σε μια προσπάθεια να καλύψουν τα κενά.

Ακόμα, ενδεικτικό είναι το μπάχαλο που έχουν δημιουργήσει οι αντιφατικές και ασαφείς οδηγίες του υπουργείου Υγείας για το ποιος νοσηλεύει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα (μόνο τα νοσοκομεία αναφοράς ή και αυτά που νοσηλεύουν ύποπτα κρούσματα).

ΠΦΥ και νοσοκομεία μίας ασθένειας

5ον: Είναι προκλητική η θέση ότι αξιοποιούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ένδειας. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Αττική, όπου σε 3,7 εκατομμύρια κατοίκους αντιστοιχούν 17 Κέντρα Υγείας και μόλις 369 γιατροί.

6ον: Το «όλα γίνονται κανονικά» ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού, καθώς η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε δομές Υγείας μίας ασθένειας, βάζοντας σε κίνδυνο ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αναβάλλοντας χειρουργεία, καθυστερώντας θεραπείες κ.λπ.

Ο πραγματικός ένοχος

Τα παραπάνω δείχνουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι αθωράκιστο και ότι η κυβέρνηση στο χρόνο που κερδήθηκε δεν έκανε τίποτα για να το ενισχύσει. Αντιθέτως έκανε πολλά βήματα, και με νομοθετικές πρωτοβουλίες, στο κομμάτι της σταδιακής μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις.

Η ανάδειξη των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας φωτίζει τον πραγματικό ένοχο. Ξεμπροστιάζονται οι κάθε λογής απολογητές του καπιταλισμού, που όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο αλλά εξυμνούν τον βασικό ένοχο των προβλημάτων στο σύστημα Υγείας: Την κυριαρχία των νόμων της αγοράς, των νόμων που θέλουν την υγεία και την ασθένεια πεδίο κερδοφορίας, επενδύσεων και ανταγωνισμού, που αντιμετωπίζουν τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία ως περιττό, αντιαναπτυξιακό κόστος, την κυριαρχία της λογικής που θέλει την υγεία και τις υπηρεσίες Υγείας εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό που θα διασφαλίζεται σε όλους ισότιμα με βάση τις ανάγκες.

Η υπόθεση της προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού περνά μέσα από τη δική τους πάλη για άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.


Χ. Μ.

Αλλα 209 κρούσματα και 3 θάνατοι

Ενας άνδρας 52 ετών κατέληξε το πρωί της Παρασκευής από κορονοϊό, χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ο 52χρονος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από τις 26 Ιούλη, καθώς είχε βρεθεί θετικός στον ιό. Πρόκειται για τον έναν από τους δύο εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ («Μασούτης») της Καβάλας που είχαν βρεθεί θετικοί.

Εξάλλου, 4 επιπλέον θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στο γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 26.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Παρασκευή καταγράφηκαν 209 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 8.138 ενώ τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει 238 άτομα. Στην Αττική καταγράφηκαν 76 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 49. 11 κρούσματα στην Πέλλα, 6 στη Λέσβο, 5 σε Καρδίτσα και Πιερία, 4 σε Κοζάνη και Χαλκιδική. Από 3 κρούσματα είχαν Ημαθία και Κυκλάδες. Από 2 καταγράφηκαν σε Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Λάρισα, Ξάνθη, Χανιά. Από 1 κρούσμα σε Αρκαδία, Αρτα, Δράμα, Δωδεκάνησα, Εβρο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κορινθία, Μαγνησία, Μεσσηνία, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φθιώτιδα, Φλώρινα. 28 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ακόμα, την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας απαγορεύεται η λειτουργία χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και ισχύει ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις (εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως σε εστιατόρια, θέατρα, σινεμά). Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν έως την Τρίτη 1/9.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» καταρρέει με πάταγο

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα. Επετράπη 100% πληρότητα στα αεροπλάνα και 85% στα πλοία, διαμορφώνοντας συνθήκες για την αύξηση των κρουσμάτων

Eurokinissi

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα. Επετράπη 100% πληρότητα στα αεροπλάνα και 85% στα πλοία, διαμορφώνοντας συνθήκες για την αύξηση των κρουσμάτων
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σκοντάφτει στην ίδια την πραγματικότητα.

Το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», που αναπαράγουν τα επιτελεία της από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, ξεθωριάζει όσο περισσότερο αποκαλύπτεται ότι η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, σε κάθε φάση της, γίνεται με προτεραιότητα τα συμφέροντα της «αγοράς», της οικονομίας, των επιχειρηματικών ομίλων και όχι βέβαια με κριτήριο την εξασφάλιση όλων των όρων και των προϋποθέσεων για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η ατομική ευθύνη μένει ξεκρέμαστη, όταν το κράτος δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για τη συλλογική θωράκιση της κοινωνίας από την πανδημία.

Το παράδειγμα των όρων με τους οποίους άνοιξε ο Τουρισμός είναι αποκαλυπτικό και η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει, έως και να εξαφανίσει το ρόλο του στη νέα έξαρση της πανδημίας, είναι προκλητική και την εκθέτει.

Ομολογίες

Ας δούμε ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της κυβερνητικής προπαγάνδας και γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

1. Την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας στην καταγγελία της ΟΕΝΓΕ ότι συνειδητά δεν ανακοινώνονται οι περιοχές που εμφανίζουν κρούσματα και ότι ανακοινώσεις γίνονται μόνο για τις Περιφερειακές Ενότητες, δήλωσε:

«Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής. Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου παίζουν ρόλο τα χωροταξικά στοιχεία. Αποκλειστικό στοιχείο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά είναι αστήρικτη. Δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα... Σε κάθε γωνιά η Πολιτική Προστασία έχει εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν υπάρχει ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί (το ίδιο ισχύει και για όλα τα «τοπικά» κρούσματα), με το αίολο επιχείρημα ότι δεν πρέπει να υπάρχει στοχοποίηση! Από πού προκύπτει όμως ότι η ενημέρωση της κοινότητας, και ειδικά των εργαζομένων σε χώρους όπου αποκαλύπτεται κρούσμα, αποτελεί «στοχοποίηση»;

Την απάντηση δίνει η επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων στις 17/7/2020 προς τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση. Τι ζητούσαν από τότε οι μεγαλοξενοδόχοι; Διαβάζουμε: «Στο σημείο αυτό επανερχόμαστε στο αίτημα που έχουμε υποβάλει και με προηγούμενη επιστολή μας, προκειμένου να αποφευχθεί η (μη σκόπιμη ασφαλώς) έμμεση στοχοποίηση των περιοχών στις οποίες σημειώνονται κρούσματα, οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους. Εκτός ασφαλώς αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος που απαιτείται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα».

Αποκαλύπτεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση θυσιάζει την υγεία του λαού προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, και ότι το μόνο ...πρωτόκολλο που τηρεί σχετικά με την πανδημία είναι εκείνο της προστασίας της κερδοφορίας τους! Είναι άλλωστε φανερό ότι ο όρος «στοχοποίηση», στη γλώσσα της κυβέρνησης και των μεγαλοξενοδόχων, δεν αφορά γενικά και αόριστα περιοχές και τους κατοίκους της, αλλά τις μεγάλες τουριστικές μονάδες και τον τζίρο τους.

Αλχημείες

2. Ο Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε επίσης: «Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ! (...) Τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα θετικά κρούσματα είναι 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από 1η Ιουλίου, από τις οποίες έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με στατιστικές αλχημείες η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, η εφαρμογή των μέτρων που σύστηναν οι επιστήμονες από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού είχε ως αποτέλεσμα τα κρούσματα σχεδόν να μηδενιστούν στη χώρα. Αυτό που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα είναι το άνοιγμα του Τουρισμού, στο όνομα του «να πάρει μπροστά η οικονομία», με τους όρους όμως των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών και όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και όσων ήθελαν να επισκεφτούν για αναψυχή τη χώρα μας.

Η ίδια η κυβέρνηση έλεγε ότι από το άνοιγμα του Τουρισμού περίμενε αύξηση των κρουσμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι εκεί εντοπιζόταν από την αρχή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αναζωπύρωση της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα: Η κυβέρνηση «άνοιξε» τον Τουρισμό την 1η Ιούλη, με τους όρους που επέβαλαν οι tour operators.

  • Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα. Επετράπη 100% πληρότητα στα αεροπλάνα και 85% στα πλοία, διαμορφώνοντας συνθήκες για την αύξηση των κρουσμάτων.
  • Ποιος δεν θυμάται την πρεμούρα της κυβέρνησης να ανοίξουν πρώτοι ακόμα και τη διεθνή κρουαζιέρα, με τους ίδιους απαράδεκτους όρους, άσχετα αν τελικά δεν υλοποιήθηκε;
  • Το πρώτο χρονικό διάστημα, στα αεροδρόμια δεν γίνονταν καν τεστ ή γίνονταν αν ο ταξιδιώτης στην ειδική φόρμα που συμπλήρωνε έβαζε κάποια στοιχεία από τα οποία πιθανολογείτο ότι ανήκει στις ομάδες που πρέπει να ελεγχθούν. Βέβαια, σε αυτή τη ...φόρμα μπορούσε ο καθένας να γράφει ό,τι ήθελε. Και υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες γι' αυτό.

Κι όμως, 45 μέρες μετά έρχεται η κυβέρνηση και λέει πως «δεν φταίει ο τουρισμός» αλλά το ότι δεν τηρούνται τα μέτρα! Για άλλη μια φορά δηλαδή πιπιλίζει την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», κουνώντας το δάχτυλο στον ίδιο λαό που πριν από λίγο καιρό εκθείαζε για την αυτοσυγκράτησή του!

Ακόμα κι έτσι, όμως, η κυβέρνηση διαψεύδει τον εαυτό της. Αν πράγματι πίστευε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, τότε γιατί το τελευταίο διάστημα αυστηροποίησε τους ελέγχους στα σύνορα, υποχρεώνοντας όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα να έχουν κάνει στη χώρα προέλευσης τεστ κορονοϊού μέχρι 72 ώρες πριν; Γιατί μείωσε ξανά τη χωρητικότητα στα τραπέζια στα μαγαζιά εστίασης; Γιατί μπαίνουν σε καραντίνα νησιά στα οποία ως επί το πλείστον πηγαίνουν για διακοπές τουρίστες;

Εκτεθειμένοι

3. Είπε ακόμα ο υφυπουργός: «Τα εισαγόμενα κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% στο σύνολο των 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από 1η Ιουλίου έως και χθες. Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης»!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ στοιχεία για το πώς κατανέμονται στις περιοχές της επικράτειας, με βάση τον τόπο παραθερισμού, τα εκατοντάδες επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα που προκύπτουν ακόμα κι απ' αυτούς τους περιορισμένους «δειγματοληπτικούς» ελέγχους στις πύλες εισόδου.

Κι αυτό μάλιστα όταν η πείρα δείχνει ότι εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων και στη διενέργεια των τεστ, επισκέπτες που βρίσκονται θετικοί σε αυτούς τους ελέγχους και παραθερίζουν σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας ειδοποιούνται ορισμένες φορές 3 και 4 μέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα!

Από την άλλη, πόσο πιστή είναι η εικόνα των επιβεβαιωμένων εισαγόμενων κρουσμάτων, όταν από όσους τουρίστες έχουν έλθει μέχρι τώρα στη χώρα έχουν ελεγχθεί μόνο το 12%;

Η κυβέρνηση δεν δίνει απολύτως κανένα στοιχείο ούτε για το πώς κατανέμονται στις περιοχές της χώρας τα εκατοντάδες εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, οι ταξιδιώτες δηλαδή που δεν τους έγινε κανένας έλεγχος στις πύλες εισόδου και πήγαν από μόνοι τους, τις περισσότερες φορές πληρώνοντας από την τσέπη τους, για να κάνουν το τεστ. Τα εν λόγω κρούσματα μάλιστα, ενώ καταγράφονται καθημερινά έστω ως συνολικός αριθμός στη σχετική ενημέρωση του υπουργείου, ως διά μαγείας «αφαιρούνται» από το εβδομαδιαίο άθροισμα που παρουσιάζεται στην κυβερνητική συνέντευξη Τύπου!

Ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωνε στις 21 Ιούλη, για τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, ότι η ιχνηλάτηση και στα αυξημένα εγχώρια κρούσματα πολύ συχνά δείχνει τελικά συσχέτιση με κρούσμα από το εξωτερικό. Τα σχετικά στοιχεία ωστόσο δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ από την κυβέρνηση...

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον Τουρισμό χωρίς να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, στο όνομα του να μην αποθαρρυνθούν οι τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των κατοίκων, χωρίς παράλληλα να παίρνει κάποιο ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης των δομών Υγείας στις τουριστικές περιοχές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα εισαγόμενα κρούσματα, ειδικά στην πρώτη φάση του ανοίγματος του Τουρισμού, να αποτελέσουν εστία διασποράς του κορονοϊού στις τουριστικές περιοχές, όπου αναμειγνύονται βέβαια τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με την επιστροφή τους από τις διακοπές, οι πρώτοι μετέφεραν τη νόσο στους τόπους κατοικίας τους και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Και μετά απ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει το θράσος να κατηγορεί το λαό και τη νεολαία για «χαλάρωση της ατομικής ευθύνης»!


Κ. Πασ.

Με ελλείψεις και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό το άνοιγμα των σχολείων

MotionTeam

Τη βδομάδα που μας πέρασε το υπουργείο Παιδείας έκανε μερικές λακωνικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτέμβρη, παραπέμποντας όμως στην ερχόμενη βδομάδα για πιο αναλυτική ενημέρωση. Κι ενώ μένουν δυο βδομάδες μέχρι να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις, τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα είναι πολλά και εντείνεται η αγωνία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε μια περίοδο νέας έξαρσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα έχει πει μέχρι τώρα το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με πλήρη σύνθεση, δηλαδή με όλους τους μαθητές στις τάξεις και όχι εκ περιτροπής, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλες τις ηλικίες των μαθητών και για τους εκπαιδευτικούς (που όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός θα διανεμηθούν δωρεάν μέσω των δήμων) και με χωριστά διαλείμματα για τους μαθητές (αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις).

Από συνεντεύξεις και δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου προέκυψε ακόμα ότι απουσίες μαθητών δικαιολογούνται μόνο αν νοσήσουν οι ίδιοι ή κάποιο άτομο με το οποίο μένουν στο ίδιο σπίτι, κάτι που φαίνεται ότι θα ισχύσει και για τους εκπαιδευτικούς, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες ειπώθηκε ότι θα χρειαστούν πολύ συγκεκριμένα ιατρικά έγγραφα. Τα σχολεία θα κλείνουν μόνο τοπικά, σε επίπεδο χωριού, πόλης ή νομού, όταν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και για όσες μέρες κρίνει ο ΕΟΔΥ, ενώ όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολείο θα εξετάζονται μέτρα κατά περίπτωση.

Το υπουργείο άφησε να εννοηθεί ότι η τηλεκπαίδευση θα αφορά αυτές τις περιπτώσεις όπου προκύπτουν κλεισίματα σχολείων λόγω κρουσμάτων. Και πάλι όμως δεν έχει διευκρινίσει αν θα πρόκειται για τις ίδιες πλατφόρμες που δοκιμάστηκαν την περασμένη άνοιξη, δοκιμάζοντας παράλληλα και τα νεύρα μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ δεν έχει πει κουβέντα για την εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού σε όσους δεν τον διαθέτουν. Επίσης η κυβέρνηση κρατά σε ισχύ την απαράδεκτη και επικίνδυνη ρύθμιση για αναμετάδοση του μαθήματος μέσα από τις σχολικές αίθουσες, που έχει καταδικαστεί από εκπαιδευτικούς και γονείς.

Κανένα σχέδιο για τις κτιριακές υποδομές

Στην πραγματικότητα, κι ανεξάρτητα από τις επιμέρους εξαγγελίες, η κυβέρνηση ρίχνει για άλλη μια φορά όλο το βάρος στην «ατομική ευθύνη», δηλαδή στις πλάτες εκπαιδευτικών και μικρών μαθητών, για την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Το βασικότερο πρόβλημα με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι εκπαιδευτικοί και μαθητές τη νέα σχολική χρονιά είναι το θέμα των κτιριακών υποδομών. Τάξεις των 25 μαθητών θα αναγκαστούν να κάνουν μάθημα σε αίθουσες των 20 και των 25 τετραγωνικών, σε κοντέινερ, σε υπόγειες αίθουσες που δεν αερίζονται κ.ο.κ. Αποτελεί εξόφθαλμη αντίθεση και οξύμωρο σχήμα το γεγονός ότι τον Ιούνη, με σχεδόν μηδενικά κρούσματα, η επαναλειτουργία των σχολείων έγινε με ανώτατο αριθμό τους 15 μαθητές ανά τάξη, και τώρα, με πάνω από 200 κρούσματα τη μέρα μέσα στον δεύτερο κύκλο της πανδημίας, θα επιτρέπεται να λειτουργήσουν τάξεις με 20 και 25 μαθητές. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα μπορούν να τηρούνται οι αποστάσεις για τις οποίες επιμένουν οι ειδικοί επιστήμονες. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της επικίνδυνης πολιτικής της κυβέρνησης, που μάλιστα εν μέσω πανδημίας νομοθέτησε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από 22 στους 25.

Επιπλέον, ενώ ήταν βέβαιο ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού (προειδοποιούσαν γι' αυτό όλοι οι λοιμωξιολόγοι), δεν έγινε καμία προετοιμασία από την κυβέρνηση για τις κτιριακές σχολικές υποδομές, δεν υπήρξε κανένα σχέδιο εξεύρεσης χώρων που μπορούν να αξιοποιηθούν για να αποσυμφορηθούν τα σχολεία και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. Ακόμα και τώρα υπάρχουν τοποθετήσεις των ειδικών επιστημόνων που επιμένουν να αξιοποιηθούν κτίρια των δήμων, βιβλιοθήκες, άλλα δημόσια ή και ιδιωτικά κτίρια, για αραιώσουν οι τάξεις όπου αυτό είναι εφικτό. Και οι εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει και επιμένουν στο ώριμο αίτημα για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15 (χωρίς εκ περιτροπής λειτουργία, αλλά με περισσότερες τάξεις και εκπαιδευτικούς). Ωστόσο, στην ατζέντα των ανακοινώσεων που αναμένονται από Δευτέρα από το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός.

Είναι χαρακτηριστικό για τα παραπάνω και το παράδειγμα της Προσχολικής Αγωγής, που φέτος θα ήταν η τρίτη και καταληκτική χρονιά για την πλήρη εφαρμογή της υποχρεωτικότητάς της για δύο χρόνια. Η έλλειψη υποδομών όμως οδήγησε την κυβέρνηση να εξαιρέσει πέντε μεγάλους δήμους από την εφαρμογή της. Με άλλα λόγια, αντί να βρει χώρους και να έχει σχέδιο για δημιουργία νέων νηπιαγωγείων (κάτι για το οποίο έχει ευθύνες και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το πρόγραμμα ξεκίνησε από εκείνη χωρίς χρηματοδότηση), απλά δεν θα εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Η ίδια ακριβώς απουσία σχεδίου υπάρχει συνολικά για την Εκπαίδευση και τα σχολεία μέσα στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Αναγκαία συνθήκη η αύξηση του προσωπικού

Γίνεται επίσης κατανοητό ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα τέτοιο μοντέλο απαιτούνται πολλαπλάσιοι εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό (καθαριότητας, τραπεζοκόμοι κ.ο.κ.), κάτι που πάλι δεν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να διαθέσει στα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις ελλείψεις που και πέρυσι υπήρχαν στα σχολεία, κάποιες από τις οποίες δεν καλύφθηκαν ούτε μέχρι το τέλος της χρονιάς, παρά τις συνταξιοδοτήσεις και το ότι θα υπάρξουν εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας λέει ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι στον ίδιο αριθμό με πέρυσι.

Οι επιπλέον εκπαιδευτικοί είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση για τους μαθητές που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η απάντηση του υπουργείου για αυτή την ομάδα μαθητών είναι ότι «είμαστε έτοιμοι για την τηλεκπαίδευση». Με δεδομένο όμως ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η επικίνδυνη και αντιπαιδαγωγική ρύθμιση για αναμετάδοση του μαθήματος μέσα από τις σχολικές τάξεις (με το διάτρητο διαδίκτυο να παραμονεύει για τα ευαίσθητα δεδομένα ανήλικων μαθητών), πώς θα «τηλεκπαιδεύονται» αυτά τα παιδιά; Θα κάνουν το πρωί οι εκπαιδευτικοί μάθημα στην τάξη και θα κάνουν τα απόγευμα ξανά το ίδιο μάθημα στους ευπαθείς μαθητές; Είναι φανερό ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, που έτσι κι αλλιώς ήταν μεγάλες και δεν καλύπτονταν πλήρως το προηγούμενο διάστημα, μεγαλώνουν κι άλλο τώρα, στην περίοδο της πανδημίας.

Αντίστοιχα και στην καθαριότητα, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έκανε τη βδομάδα που μας πέρασε ο δήμος Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, όπου η κυβέρνηση ενέκρινε συνολικά 67 προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία, αντί για 78 που είχε ζητήσει ο δήμος για 664 σχολικές αίθουσες, συν αυλές και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Ακόμα, ένα σύγχρονο και ουσιαστικό σχέδιο για την επαναλειτουργία των σχολείων θα απαιτούσε και επιπλέον προσωπικό στα σχολεία, λόγω των συνθηκών. Πολλά παιδιά έχουν αποκοπεί πλήρως από την εκπαιδευτική διαδικασία εδώ και επτά - οκτώ μήνες, οι συνθήκες της ζωής και της καθημερινότητάς τους άλλαξαν ραγδαία και η επανένταξή τους δεν θα είναι μια υπόθεση ρουτίνας. Είναι φανερή η ανάγκη ύπαρξης ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επιστημόνων που μαζί με τους παιδαγωγούς θα συμβάλουν για την επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής.

Είναι φανερή επίσης η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα έχει συγκεκριμένη έκφραση στα σχολεία, με παρουσία και ελέγχους από νοσηλευτές και γιατρούς, ώστε να υπάρχει κατάλληλη επιστημονική πρόβλεψη σε κάθε χώρο και να επιλέγονται έγκαιρα ενδεδειγμένες μέθοδοι πρόληψης (μαζικά τεστ, θερμομετρήσεις), όπου χρειάζεται.

Τέτοια μέτρα θα συμβάδιζαν με τις ανάγκες της εποχής και θα καθησύχαζαν τις ανησυχίες και τις αγωνίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών.


Γ. Σ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Κινητοποίηση την Τρίτη για να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

«Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν επιτέλους την κρατική ευθύνη για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία!», απαιτούν εκπαιδευτικοί και γονείς και καλούν σε κινητοποίηση στα Προπύλαια την Τρίτη 25 Αυγούστου στις 11 το πρωί, προτάσσοντας τα αιτήματα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη και ταυτόχρονα μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προτάσσουν εκπαιδευτικοί και γονείς περιλαμβάνει:

  • Επισκευή σχολείων - εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη, και αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Αμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Αμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
  • Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση, στα τέλη Αυγούστου. Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση). Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να πραγματοποιείται ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
  • Προστασία όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λπ.).
  • Αμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων.
Η νέα γενιά θα δώσει μαχητική απάντηση σε όσους της κουνάνε το δάχτυλο για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους

Με απίστευτο κυνισμό η κυβέρνηση της ΝΔ και ΜΜΕ έχουν «απογειώσει» τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, με την άνοδο των κρουσμάτων, δείχνοντας σαν υπεύθυνο την «ασυνείδητη» νεολαία. Συνεχώς αναπαράγεται με αρθρογραφία στον αστικό Τύπο, με ρεπορτάζ σε δελτία ειδήσεων και προπαγανδιστικά σποτ, μια χυδαία στοχοποίηση της νεολαίας, που μέσες άκρες περιγράφεται ως ανεύθυνη, με το μόνο που την ενδιαφέρει να είναι πώς θα γίνει «υπερμεταδότης» του ιού.

Σε ένα σποτ μάλιστα με τον τίτλο «Μοιραζόμαστε αναμνήσεις και όχι τον ιό», ουσιαστικά καλούν τους νέους ανθρώπους να συνετιστούν έστω την τελευταία στιγμή, ώστε να μην πληρώσουν οι γονείς τους και άλλοι άνθρωποι «το απόλυτο τίμημα», να «σταματήσουμε εδώ τη διασπορά»! Το ξεδιάντροπο θράσος τους πηγάζει από τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις που γεννά μια πολιτική που τζογάρει την ανθρώπινη ζωή για την καπιταλιστική κερδοφορία. Η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να δώσει αποφασιστική απάντηση σε αυτούς που της κουνάνε το δάχτυλο για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Ας μοιραστούμε ορισμένες αναμνήσεις...

Οι «αφανείς ήρωες», όπως αποκαλούνταν οι νέοι εργαζόμενοι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν έκαναν «cocooning» όπως είχε προτρέψει ο πρωθυπουργός από το διάγγελμά του... έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους οικείους τους, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Βρέθηκαν όμως να δουλεύουν σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών που τους στοίβαζαν σαν τις σαρδέλες σε ακατάλληλα διαμορφωμένους χώρους. Οταν μπήκαν σε καθεστώς τηλεργασίας, οι εργοδότες τους ζητούσαν να «μπουν» σπίτι τους για να ελέγχουν αν δουλεύουν.

Εργάστηκαν σε delivery απροστάτευτοι, θρηνώντας κι άλλους συναδέλφους τους που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Μπήκαν σε αναστολή και η εργοδοσία τούς καλούσε να εργάζονται κανονικά. Γέμιζαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και η εργοδοσία οργάνωνε ευχέλαια αντί να πάρει μέτρα προστασίας...

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα. Χιλιάδες άνθρωποι έγιναν αυτοί «που δεν είχαν καιρό να κουραστούν και να σταυρώσουν τα χέρια τους», απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι είναι οι μοναδικοί χρήσιμοι στη κοινωνία, όταν οι μεγαλομέτοχοι των ομίλων με «ξένα κόλλυβα» προσπαθούσαν να φανούν ευεργέτες.

Οι μαθητές ήταν κλεισμένοι στο σπίτι τους προσπαθώντας να εκπαιδευτούν με «σύγχρονες και ασύγχρονες μεθόδους»... γεμάτοι άγχος και ανασφάλεια για τη δουλειά των γονιών τους, για τις πρωτόγνωρες συνθήκες και τις εικόνες της βαρβαρότητας από όλο τον κόσμο που έβλεπαν καθημερινά.

Ακουγαν την υπουργό Παιδείας να λέει ότι «τα πάμε μια χαρά» και εξοργίζονταν, ξέροντας ότι η οθόνη βγάζει συνέχεια error, με την κυβέρνηση να ψηφίζει εν μέσω πανδημίας νομοσχέδιο που κάνει το σχολείο ακόμα χειρότερο.

Οι φοιτητές έμειναν στο σπίτι και προσπάθησαν να αντεπεξέλθουν με πολλές θυσίες στις απαιτήσεις των σπουδών τους, χωρίς να μαθαίνουν μέχρι τελευταία στιγμή με τι όρους και αν θα δώσουν εξεταστική. Ορισμένοι από αυτούς που σπίτι τους ήταν η φοιτητική εστία, διεκδίκησαν να παραμείνουν εκεί, όταν η κυβέρνηση τους έκανε έξωση, μετατρέποντάς τους σε υγειονομικές βόμβες.

Αντίστοιχα, χιλιάδες σπουδαστές σε σχολές μαθητείας άκουσαν το πιο σύντομο ανέκδοτο της περιόδου όταν έμαθαν ότι και αυτοί τηλεκπαιδεύονταν, ενώ ήταν πραγματικά στον αέρα τόσο η εκπαιδευτική διαδικασία όσο και το δικαίωμα ορισμένων σπουδαστών στην αποζημίωση «ειδικού σκοπού», που κατέκτησαν τελικά μετά από συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις του συλλόγου τους.

Βγήκαμε από το σπίτι αλλά δεν «μείναμε ασφαλείς»

Η νεολαία κράτησε υπεύθυνη στάση, ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων, αλλά και με πολύμορφο τρόπο ένα σημαντικό τμήμα της απέδειξε ότι «τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή». Σε όλη την πορεία φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια και σωματεία, τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, δεν επέτρεψαν να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου. Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών, των εργατικών σωματείων και άλλων φορέων που διεκδίκησαν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για το πλαίσιο «επιστροφής στην κανονικότητα» που διαμόρφωσε, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Τα αδιέξοδα και οι παλινωδίες στη δική της πολιτική καλλιεργούν την όποια χαλαρότητα, αλλά και την αναπαραγωγή σκοταδιστικών αντιλήψεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η νεολαία προσπαθεί να εργαστεί, να μορφωθεί και να ζήσει.

«Βγαίνοντας» λοιπόν από το σπίτι:

  • Νέοι άνθρωποι στοιβάζονταν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να μετακινηθούν και η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, όταν αποφάσισε να αυξήσει τα δρομολόγια, για να έχουν τη συχνότητα του χειμώνα (που ούτε αυτό δεν έγινε), το έκανε ανακαλώντας τις άδειες των εργαζομένων.
  • Οσοι κατάφεραν να πάνε ελάχιστες μέρες διακοπές, μετακινήθηκαν με αεροπλάνα γεμάτα και με όριο πληρότητας στα πλοία 85%, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγάλων ομίλων των Μεταφορών.
  • Οσοι κατάφεραν φέτος να δουλέψουν σεζόν, το έκαναν με τους όρους που η κυβέρνηση αποφάσισε. Δουλεύοντας σε συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης, αφού οι ξενοδόχοι πήραν λιγότερο προσωπικό, έρχονταν σε επαφή με τουρίστες που ελέγχονταν «δειγματοληπτικά» και μάθαιναν μετά από μέρες αν έχουν τον ιό. Δούλεψαν σε χώρους εστίασης που η κυβέρνηση αποφάσισε το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Η κυβέρνηση λοιπόν λέει σε χιλιάδες νέους ανθρώπους ότι θα ευθύνονται αυτοί για την απώλεια της ζωής αγαπημένων τους. Ολη αυτή η χυδαία προπαγάνδα είναι απολύτως ενταγμένη σε ό,τι και το προηγούμενο διάστημα είχαμε ζήσει. Πως δηλαδή τον 21ο αιώνα η προστασία της υγείας του λαού θα εναπόκειται στην ατομική ευθύνη του καθενός.

Ας «σταματήσουμε εδώ τη διασπορά»... της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος

Η κυβέρνηση, έχοντας την ουσιαστική στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε με τις θυσίες του λαού και της νεολαίας για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, το άνοιγμα των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Την ώρα που κουνάνε προκλητικά το δάχτυλο, ο προϋπολογισμός για την Υγεία το α' εξάμηνο του 2020, την περίοδο της πανδημίας δηλαδή, ήταν κατά 131 εκατομμύρια ευρώ λιγότερος από το αντίστοιχο περσινό.

Την ώρα που ανακοινώνουν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά για λόγους ισότιμης πρόσβασης όλων στη μόρφωση (!), εναποθέτουν το ασφαλές άνοιγμα στο αν 10χρονα παιδιά ή και μικρότερα θα μάθουν να πλένουν σωστά τα χέρια τους και να φοράνε μάσκα. Την ίδια στιγμή που συνεχώς εμφανίζονται κρούσματα σε μεγάλα εργοστάσια, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει 250 επιθεωρητές για να ελέγχει χιλιάδες επιχειρήσεις. Τα παραδείγματα είναι πολλά και οι εγκληματικές τους ευθύνες δεν μπορούν να κουκουλωθούν.

Η νέα γενιά που όλοι επικαλούνται έχει ζήσει πλέον στο πετσί της δύο οικονομικές κρίσεις. Δουλεύει με ωράρια - λάστιχο και κουτσουρεμένους μισθούς, αγωνιά για το αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας, αν θα καταφέρει να τελειώσει τις σπουδές της. Το κάθε αστικό κόμμα τη θέλει στο περιθώριο, συμβιβασμένη με τον ρεαλισμό των μειωμένων απαιτήσεων, του «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, οπότε ας ζούμε με το μικρότερο κακό».

Σε αυτή τη γραμμή κινούνται και όσοι τη στοχοποιούν ως «ασυνείδητη», και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα μιλά στο όνομά της και το προηγούμενο διάστημα την καλούσε να βάλει πλάτη στα δύσκολα, αφού στις «κρίσεις» δεν πρέπει να βγάζουμε κιχ. Οσο για το «λογάριασμα» που θα έκανε μετά, αυτό είναι στην ποδιά των μεγάλων ομίλων για το ποιος μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους.

Το επόμενο διάστημα τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ όπως πάντα θα πρωτοστατήσουν στο δρόμο του αγώνα, εκεί που θα κριθεί το δίκιο. Οι όποιες απαραίτητες προσαρμογές στην πολιτική δράση θα ενισχύσουν την πολυμορφία στην παρέμβαση, θα εξυπηρετούν το να ανοίξει η συζήτηση με ακόμα περισσότερους για το «τι πρέπει να γίνει», αναπτύσσοντας μέσα στους φορείς της νεολαίας μαχητική δράση και διεκδίκηση κόντρα στη συμμόρφωση «προς τας υποδείξεις» που αφορούν το να μείνει η νεολαία αδρανής και να αναζητεί σωτήρες.

Το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», «Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!», η πιο μεγάλη αλήθεια, θα ακουστεί δυνατά.


Του
Σωκράτη ΜΠΟΥΝΤΟΛΟΥ*
*Ο Σωκράτης Μπουντόλος είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Καλπάζει» η πανδημία, εντείνεται ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο

«Καλπάζει» η εξάπλωση της παγκόσμιας πανδημίας, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης αναζωπυρώνονται οι «εστίες» μόλυνσης από το νέο κορονοϊό. Σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι την Παρασκευή οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από Covid-19 προσέγγιζαν τις 800.000 και τα κρούσματα τα 23 εκατ.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση με σχεδόν 177.000 νεκρούς και πάνω από 5,7 εκατ. κρούσματα, στη Βραζιλία οι νεκροί ξεπερνούν τις 111.000 και τα κρούσματα τα 3,4 εκατ., στην Ινδία η εξάπλωση είναι ραγδαία με σχεδόν 55.000 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα τη μέρα, αλλά και στο Μεξικό οι θάνατοι έφτασαν τις 58.500 και τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 537.000.

Αλλά η κατάσταση και στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με τα περισσότερα κρούσματα να συνδέονται με τους επιχειρηματικούς ομίλους στον Τουρισμό και τους χώρους δουλειάς. Ενδεικτικά, στις χώρες της ΕΕ καταγράφηκαν την Πέμπτη 26.000 νέα κρούσματα, σε ένα 24ωρο. Χιλιάδες κρούσματα σε μια μέρα καταγράφονται πλέον σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία. Στην Αυστραλία, σε ελληνικό γηροκομείο της Μελβούρνης έχουν ήδη πεθάνει 34 ηλικιωμένοι.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί για την παραγωγή και έγκαιρη εξασφάλιση από τα καπιταλιστικά κράτη ενός πιθανού εμβολίου τους επόμενους μήνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη πως εξασφάλισε 225 εκατ. δόσεις του υποψήφιου εμβολίου της γερμανικής εταιρείας «CureVac». Η Κομισιόν έχει ήδη προπαραγγείλει 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσεται από τη γαλλική «Sanofi», 400 εκατ. δόσεις της αμερικανικής «Johnson & Johnson» και 300 εκατ. δόσεις από τον σουηδο-βρετανικό όμιλο «AstraZeneca», ανεξάρτητα αν κάποια από αυτά δεν αποδειχτούν ασφαλή και αποτελεσματικά και δεν κυκλοφορήσουν ποτέ στην αγορά.

Στο μεταξύ, το ρωσικό Ερευνητικό Κέντρο «Γκαμαλέγια» δήλωσε πως οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας του ρωσικού εμβολίου θα αρχίσουν την επόμενη βδομάδα και θα συμμετάσχουν 40.000 άνθρωποι σε Ρωσία και άλλες χώρες (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Φιλιππίνες, Ινδία, Βραζιλία). Παράλληλα, θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των Ρώσων υγειονομικών.

Η Ρωσία διαπραγματεύεται με εταιρείες στην Ινδία για τη μαζική παραγωγή του εμβολίου, ενώ η κυβέρνηση της Ινδίας δείχνει ενδιαφέρον να το προμηθευτεί, εξετάζοντας και άλλα εμβόλια, όπως της σουηδο-βρετανικής «AstraZeneca» και της αμερικανικής «Moderna».

Επίσης, η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία «Sinopharm» ανακοίνωσε πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το Δεκέμβρη και θα κοστίζει περίπου 150 δολάρια, αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Τέλος, η Αυστραλία υπέγραψε συμφωνία με την «AstraZeneca» για το υποψήφιο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Ζητά «λευκή επιταγή» για την επικίνδυνη πολιτική στο θέμα του κορονοϊού

Συνενόχους στην πολιτική της απέναντι στην πανδημία αναζητά η κυβέρνηση και προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο σε κάθε φωνή διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη για τον κορονοϊό, όπου ζήτησε από όλα τα κόμματα «με υπεύθυνο τρόπο, να τοποθετηθούν για το αν στηρίζουν ή όχι τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Παραδείγματος χάριν την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και τα μέτρα αυξημένης προστασίας τα οποία έχουμε πάρει, πάντα σε συνέχεια εισηγήσεων που έχουν γίνει από την Επιστημονική Επιτροπή».

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι δήμοι θα αναλάβουν το κόστος για τη χορήγηση δωρεάν μασκών σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, που της κάνει «πάσες» στην αντιπαράθεση για τις μάσκες, η κυβέρνηση προσπαθεί να βγει κι από πάνω, κάνοντας «γαργάρα» και αρνούμενη να πάρει όλα τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα που διεκδικούν εδώ και μήνες γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές (αναλυτικά στη σελίδα 7).

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι το εμβόλιο, όταν είναι έτοιμο, θα χορηγηθεί δωρεάν σε όλους, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις, κι ενώ υπάρχει ήδη το προηγούμενο των τεστ, που μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αναγκάζεται να τα πληρώσει από την τσέπη του.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός προσπάθησε επίσης να ταυτίσει με τους διάφορους συνωμοσιολόγους όποιον ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του κορονοϊού, αλλά και όποιον διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα πρόληψης. Συγκεκριμένα, μίλησε για «μηδενιστική κριτική, η οποία πολλές φορές τροφοδοτεί και θεωρίες και σενάρια συνωμοσίας τα οποία πρέπει να αποκρούσουμε όλοι με ευθύνη και με τον πιο απόλυτο τρόπο».

Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ομάδες που καλούν τους γονείς να μην επιτρέψουν τη χρήση μάσκας από τα παιδιά τους στο σχολείο, να ζητήσουν έγγραφες εγγυήσεις ότι η χρήση μάσκας «δεν οδηγεί στο θάνατο» και άλλα παρόμοια. Ανάλογες παρεμβάσεις από περιθωριακές ομάδες γίνονται σε άλλα κράτη, με αφορμή τη γενικευμένη χρήση της μάσκας.

Ωστόσο, οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να κρύψει ότι προτεραιότητα στη διαχείριση της πανδημίας είναι οι ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι του λαού, είναι αυτές που διαμορφώνουν κλίμα δυσπιστίας σε όσα εξαγγέλλει, αλλά και χαλάρωσης στην εφαρμογή των μέτρων, δίνοντας έδαφος και στους διάφορους συνωμοσιολόγους να ψαρεύουν σε θολά νερά.

Ζήτησε, τέλος, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των υπουργών Υγείας και Παιδείας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι αντιφάσεις της κυβέρνησης τροφοδοτούν και τον ανορθολογισμό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται με αυτήν την αφορμή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι αντιφατικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, τα πρωτόκολλα που ρυθμίζονται ανάλογα με τα "θέλω" ισχυρών οικονομικών συμφερόντων (Μεταφορές, Τουρισμός κ.λπ.), η έλλειψη ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, αφενός εκθέτουν τη δημόσια υγεία σε μεγάλους κινδύνους και αφετέρου τροφοδοτούν όχι μόνο την όποια χαλαρότητα αλλά και τις διάφορες ανορθολογικές, σκοταδιστικές θεωρίες συνωμοσίας».

«ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ»
Αλλοθι στη διαχείριση της πανδημίας που αφήνει εκτεθειμένη την υγεία του λαού

Copyright 2020 The Associated

Στην προσπάθειά της να φορτώσει στο λαό και στη νεολαία την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας και προκειμένου να κρύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση βάζει στο κάδρο και τους λεγόμενους «αρνητές της πανδημίας», που αναπαράγουν θεωρίες συνωμοσίας, από τις αμέτρητες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Τους αξιοποιεί κυρίως για να τσουβαλιάσει κάτω απ' αυτόν τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό οποιονδήποτε αντιμετωπίζει με δυσπιστία ή επιφύλαξη τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τα μέτρα, που νομιμοποιούνται από τη «γνώμη των ειδικών». Για την πλειοψηφία όμως όσων δυσπιστούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τηρούν τα μέτρα, αφετηρία δεν είναι οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, που ούτως ή άλλως βρίσκονται στο περιθώριο, ειδικά μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ούτε βέβαια ο λαός είναι γενικά αδιάφορος για τη γνώμη των ειδικών.

Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία του ακολούθησε τις οδηγίες των επιστημόνων στην πρώτη φάση της πανδημίας και με μεγάλες θυσίες κατάφερε να εκμηδενίσει σχεδόν τα κρούσματα. Ο χρόνος που κερδήθηκε, όμως, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να θωρακίσει το σύστημα Υγείας, να αποσυμφορήσει με προσλήψεις και αύξηση δρομολογίων τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να επιβάλει αυστηρά πρωτόκολλα Υγείας σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, επαναλαμβανόμενα τεστ σε κλάδους «πρώτης γραμμής» κ.ά.

Αντίθετα, έχοντας ως προτεραιότητα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και κυρίως του Τουρισμού και των Μεταφορών, η κυβέρνηση προσάρμοσε και συνεχίζει να προσαρμόζει στις ανάγκες και τα συμφέροντά τους τα επιστημονικά δεδομένα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, απογειώνοντας την ανευθυνότητα, τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις στα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας, αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό, όπως επιβεβαιώνει και η αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι.

Ειδικά στο άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους των μεγαλοεπιχειρήσεων, η κυβέρνηση είχε την αμέριστη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που πίεζε προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση.

Ετσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώνει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, ο κορονοϊός κολλάει στην παρέα και στα πάρτι των νέων, δεν κολλάει όμως στα τιγκαρισμένα αεροδρόμια και λιμάνια, ούτε στα αεροπλάνα, στα πλοία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που ταξιδεύουν υπερπλήρη. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο λαός είναι υπεύθυνος να προστατεύσει τον εαυτό του και όχι το κράτος, επειδή τα μέτρα αποσυμφόρησης αντιμετωπίζονται ως κόστος για το ίδιο και την εργοδοσία.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στο όνομα της διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση πήρε και συνεχίζει να παίρνει μέτρα που ενισχύουν το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο, και αντίστροφα νομοθετεί νέα προνόμια και διευκολύνσεις για το κεφάλαιο. Ολα αυτά λοιπόν, όπως και το γεγονός ότι κουνάει διαρκώς το δάχτυλο στο λαό για την ευθύνη του στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αρνούμενη να αναλάβει τις δικές της μεγάλες ευθύνες, είναι για την πλειοψηφία η πραγματική πηγή της δυσπιστίας απέναντι σε όσα ανακοινώνουν τα επιτελεία της.

Την ίδια ώρα βέβαια, ψαρεύοντας στα θολά νερά των παλινωδιών και των αντιφάσεων της κυβερνητικής διαχείρισης, οι θεωρίες συνωμοσίας σπρώχνουν και καλόπιστους ανθρώπους να πιστέψουν ότι «δεν υπάρχει κορονοϊός», ή ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο τα παρουσιάζουν. Οτι η επιδημία μεγεθύνεται σκόπιμα από φανερά και «σκοτεινά» κέντρα, υπηρετώντας κρυφές επιδιώξεις, πολλές από τις οποίες κινούνται στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας.

Ετσι, οι διάφορες θεωρίες που ανακατεύουν μισές αλήθειες με ολόκληρα ψέματα, μπερδεύουν πραγματικά γεγονότα με φαντασιακές κατασκευές και αυθαίρετες συσχετίσεις, θολώνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και τις πραγματικές αιτίες των αντιφάσεων στη διαχείριση της κρίσης. Ακόμα και οι ανταγωνισμοί που αναπτύσσονται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη, όπως για το εμβόλιο, δίνουν τροφή σε τέτοιες θεωρίες και αντιλήψεις, που αξιοποιούνται ανάλογα από τα αστικά επιτελεία για να θολώνουν τον ταξικό χαρακτήρα των αντιθέσεων, να χειραγωγούν και να στρατεύουν το λαό στις επιδιώξεις τους.

Η αντιπαράθεση με αυτές τις θεωρίες, ο διαχωρισμός των πραγματικών δεδομένων, που τους δίνει αληθοφάνεια, από την αυθαιρεσία και το φαντασιακό, κυρίως στους καλόπιστους ανθρώπους, έχει μεγάλη σημασία. Οχι μόνο ως απάντηση στον επικίνδυνο ανορθολογισμό, αλλά και γιατί αφαιρεί από την κυβέρνηση το έδαφος να τις αξιοποιεί, για να συντηρεί και να κλιμακώνει την προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης, αναπαράγοντας ψευτοδιλήμματα όπως: 'Η αποδέχεστε ότι το πρόβλημα υπάρχει και επομένως η διαχείριση που κάνω είναι σωστή, ή το αρνείστε και ταυτίζεστε με τους περιθωριακούς που αμφισβητούν την επιστήμη, συμβάλλοντας στην έξαρση του προβλήματος.

Παρουσιάζοντας μάλιστα τα μέτρα που παίρνει ως «άποψη των ειδικών», των επιστημόνων δηλαδή που πλαισιώνουν τα κυβερνητικά επιτελεία, η κυβέρνηση αξιώνει τυφλή εμπιστοσύνη στο κράτος και στη διαχείριση της πανδημίας από αυτό. Κάνει δε επιλεκτικές συγκρίσεις με χώρες όπου οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και μετράνε χιλιάδες θύματα από τον κορονοϊό.

Οπως αποδείχθηκε όμως στην Ελλάδα και παντού, τα επιστημονικά δεδομένα γίνονται λάστιχο από τις πολιτικές αποφάσεις με κριτήριο τις ανάγκες της οικονομίας, των επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού. Και σ' αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη και όσοι επιστήμονες δέχονται να γίνουν «πλυντήριο» της κρατικής αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία αφήνει αθωράκιστο και τελικά ανυπεράσπιστο το λαό.

Ακόμα και τώρα, που αποδείχθηκαν με τραγικό τρόπο η ανεπάρκεια και η αδυναμία των συστημάτων Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο να αντιμετωπίσουν την πανδημία, «η γνώμη των ειδικών», που επικαλείται η κυβέρνηση, αφήνει έξω από κάθε συζήτηση την ανάγκη να παρθούν μέτρα ουσιαστικής θωράκισης των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Στηρίζουν παράλληλα το κυβερνητικό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης, που δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν πατάει πάνω σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του συστήματος Υγείας με ευθύνη του κράτους και σε άλλα μέτρα προστασίας του λαού.

Παίρνοντας λοιπόν ατομικά και συλλογικά όλα τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία, ο λαός πρέπει οργανωμένα και μαζικά να διεκδικήσει μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής του με ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους. Με τον αγώνα του να βάλει στο στόχαστρο την επικίνδυνη αντιλαϊκή πολιτική και το σάπιο σύστημα, που αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι θυσιάζει τις ανάγκες, ακόμα και τη ζωή του για τα κέρδη των λίγων.


Κ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ