Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φουντώνει ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να δώσει πιστοποίηση στο εμβόλιο «Sputnik-V» για τον νέο κορονοϊό, με τις ενστάσεις να επικεντρώνονται στο γεγονός ότι αυτό έγινε πριν ολοκληρωθεί το τρίτο στάδιο δοκιμών που απαιτεί εμβολιασμό χιλιάδων. Η Ρωσία ανταπαντά, μέσω του υπουργού Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, ότι «οι ξένοι συνάδελφοί μας φαίνεται να αντιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ρωσικού φαρμάκου και εκφράζουν απολύτως αβάσιμες γνώμες», ενώ είπε ότι οι μαζικές δοκιμές θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβρη. Χτες ανακοινώθηκε ότι έχουν γίνει ήδη προπαραγγελίες 1 δισ. δόσεων από 20 χώρες.

Το θέμα του εμβολίου και των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του SARS COV 2 έχει γίνει αντικείμενο σφοδρότατου ανταγωνισμού ανάμεσα σε φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες βλέπουν τα περιθώρια μεγάλης κερδοφορίας που έχει δημιουργήσει η τεράστια «αγορά» της πανδημίας με ...δισεκατομμύρια «πελάτες». Γεγονός είναι ότι όχι μόνο οι όμιλοι στη Ρωσία αλλά και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες για την παραγωγή του εμβολίου, με τον κίνδυνο να παραχθούν στα αρχικά στάδια εμβόλια που δεν θα έχουν δοκιμαστεί επαρκώς. Τα κράτη «καπαρώνουν» εκατομμύρια δόσεις και γίνονται χρηματοδότες στις εταιρείες. Ετσι οι δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων εμπεριέχουν και το στοιχείο της ...εξασθένισης των ανταγωνιστών παρά την επιστημονικοφάνειά τους. Στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Αντονι Φάουτσι, δήλωσε πως αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ παράλληλα η Ιζαμπέλ Αμπέρ, ερευνήτρια στο Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, ανέφερε πως δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε η μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν ούτε τα αποτελέσματα των δοκιμών των Ρώσων.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπανς, εμφανίστηκε να δηλώνει: «Το θέμα δεν είναι ποιος θα είναι πρώτος, είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικό, δοκιμασμένο και ως εκ τούτου ασφαλές εμβόλιο».

Στο μέτωπο πάντως της εξάπλωσης της πανδημίας, η ανοδική τάση διατηρείται, με τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν έως χτες τα 20.623.518 και οι νεκροί τους 748.061. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις που ενώ κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την... «απειθαρχία» των πολιτών στα ζητήματα ατομικής προστασίας, την ίδια ώρα με τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις τους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα - «λάστιχο», τη μη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων καπιταλιστών.

Ο «κόφτης» του δειγματοληπτικού ελέγχου...

Το αφήγημα της «προστασίας των εργαζομένων» γκρεμίζεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Προχτές - όπως δημοσιοποιήθηκε - εργαζόμενη στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας να εξεταστεί κι ενημέρωσε ως όφειλε την υπηρεσία της. Από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου ότι θα ελεγχθούν όλοι οι εργαζόμενοι της αντίστοιχης υπηρεσίας και την επόμενη μέρα αποκαλύπτεται ότι τελικά ο έλεγχος δεν θα γίνει σε όλους. Χτες, με νέο δελτίο Τύπου το υπουργείο Πολιτισμού ομολογεί ότι έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο πήρε «δείγματα από 36 υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Η επιλογή έγινε με βάση τη στενή επαφή των υπαλλήλων με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, στον βαθμό που αυτό μπορούσε να εκτιμηθεί. Δείγματα λήφθηκαν επίσης και από άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου»!

Στις σημερινές συνθήκες, με τον ιό να «τρέχει», είναι επιβεβλημένος ο καθολικός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους των αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Παρ' όλα αυτά, έξι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει επάρκεια σε τεστ, μόνιμο κι επαρκές προσωπικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΟΔΥ (ακόμη και οι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν πριν από 4 μήνες θα απολυθούν το Δεκέμβρη, ενώ τα περισσότερα κλιμάκια έχουν σταλεί στις πύλες εισόδου), προσωπικό - εξοπλισμό - αναλώσιμα στα εργαστήρια ανίχνευσης του ιού (έχοντας ως συνέπεια τα αποτελέσματα να καθυστερούν αρκετές μέρες). Κι όλα αυτά μετρώντας αντίστροφα για την έξαρση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για το χρόνο που κέρδισε ο λαός και τον έπαιξε ρώσικη ρουλέτα σε βάρος του, που δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τα αυτονόητα (έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στελέχωση της ΠΦΥ, ανάπτυξη τουλάχιστον 3.500 δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ, ενίσχυση του ΕΚΑΒ με στόλο και πληρώματα).

Οι τακτικές απολυμάνσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μέτρο στο οποίο επικεντρώνεται η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, δεν επαρκούν για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες των χώρων, δεν μπορούν να κρύψουν τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και τη διασπορά της νόσου σε όλη τη χώρα, δεν μπορούν να αθωώσουν την πολιτική που κοστολογεί την ανθρώπινη ζωή, ούτε να νομιμοποιεί τα αποτελέσματά της ως «φυσικό φαινόμενο».


Ε. Τζ.

ΤΕΣΤ ΓΙΑ COVID-19
Μεγάλες καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των εξετάσεων

Σοβαρές καταγγελίες καθημερινά για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, που σε μεγάλο βαθμό έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο διασποράς του ιού

Copyright 2019 The Associated

Ολο και πυκνώνουν καταγγελίες για καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων από τα δείγματα που παίρνονται στο πλαίσιο του ελέγχου για τον εντοπισμό κρουσμάτων Covid-19.

Πρόσφατες είναι οι καταγγελίες από τον Πόρο ότι o ΕΟΔΥ καθυστέρησε να ενημερώσει για τα αποτελέσματα μέχρι και πέντε μέρες, ενώ η αρχική οδηγία σε όσους υποβλήθηκαν στον έλεγχο ήταν ότι «θα ενημερωθούν το αργότερο εντός τριών ημερών στην περίπτωση που είναι θετικοί». Το αποτέλεσμα ήταν οι άνθρωποι μετά από τις τρεις μέρες να κυκλοφορούν, νομίζοντας ότι δεν έχουν τίποτα και στη συνέχεια ο ΕΟΔΥ να ενημερώνει κάποιους από αυτούς ότι είναι θετικοί!

Καταγγελίες φτάνουν και από ασθενείς σε νοσοκομεία για καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ημερών. Ως προς τους ελέγχους που γίνονται στα νοσοκομεία, από το σχετικό ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα αποτελέσματα βγαίνουν συνήθως εντός 24 ωρών, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ο χρόνος να φτάνει και τις 36 ώρες.

Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων είναι συνάρτηση του αριθμού των δειγμάτων, του αριθμού των αντιδραστηρίων και μηχανημάτων - και πόσα δείγματα έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν ταυτόχρονα - του αριθμού του εκπαιδευμένου προσωπικού που διενεργεί τις εξετάσεις.

Οπως αποδεικνύεται, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αντίστοιχο των αναγκών. Στους πέντε μήνες από το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας, και παρά τις μεγαλόστομες κυβερνητικές διακηρύξεις, το προσωπικό που απαιτείται (και στα εργαστήρια μοριακής ανάλυσης) δεν επαρκεί ή/και δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένο, τα αντιδραστήρια και μηχανήματα ανάλυσης του δημόσιου τομέα υπάρχουν σε ελάχιστα μεγάλα νοσοκομεία, στο «Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας» (ΕΚΕΑ) προσφάτως.

Να σημειωθεί εδώ ότι πλέον δεν αποστέλλονται δείγματα από τα δημόσια νοσοκομεία προς το «Παστέρ», έπειτα από την απαίτηση της διοίκησής του «κάθε δείγμα να συνοδεύεται από βεβαίωση αποζημίωσής του από το νοσοκομείο». Επιπλέον, υπάρχουν ήδη καταγγελίες ότι από τον ΕΟΔΥ δίνεται η οδηγία να απευθύνεται ο κόσμος που ζητάει να ελεγχθεί μαζικά προς κάποιες «Τοπικές Μονάδες Υγείας» (ΤΟΜΥ) και μεγάλα νοσοκομεία.

Ακόμη και για το περιβόητο rapid test που δίνει φερέγγυο αποτέλεσμα, τα αντιδραστήρια είναι τόσο λίγα που, όπως καταγγέλλεται, εξαντλούνται στις πρώτες 6-7 ώρες από το άνοιγμα μιας γενικής εφημερίας μεγάλου νοσοκομείου!

Επιπτώσεις και προχειρότητα

Ετσι, πέρα από τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των απαντήσεων (ένας επιστημονικά αποδεκτός μέσος χρόνος αναμονής είναι οι 10-12 ώρες), τα νοσοκομεία επωμίζονται ένα μεγάλο φορτίο ύποπτων κρουσμάτων - μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα - που από τη μια συμβάλλει στην αύξηση του ιικού φορτίου μέσα στο νοσοκομείο (αύξηση κινδύνου διασποράς του ιού σε υγειονομικούς και ασθενείς) και, από την άλλη, αναγκάζει τα νοσοκομεία να βρουν χώρο για την παραμονή τους, κλείνοντας κλινικές σε βάρος ασθενών με άλλα νοσήματα.

Επιπρόσθετα, ασθενείς - εκτός Covid-19 - που εισάγονται στα νοσοκομεία για θεραπεία ή για κάποια επέμβαση υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 και δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους πριν βγουν τα αποτελέσματα του τεστ. Ετσι χάνεται χρόνος που είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάστασή τους. Αυτό μάλιστα κυρίως αφορά στα επείγοντα (άρα και πιο σοβαρά) περιστατικά, καθώς τα προγραμματισμένα έχουν ένα κάποιο περιθώριο χρόνου να προγραμματίσουν και το τεστ, ωστόσο και αυτοί ταλαιπωρούνται αφάνταστα περιφερόμενοι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή τελικά καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείρισή τους.

Η προχειρότητα στην όλη διαδικασία του ελέγχου είναι τέτοια που καθημερινά γίνονται γνωστά κωμικοτραγικά περιστατικά, όπως για παράδειγμα στην Τήνο, όπου, καθώς δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για το πώς θα φυλαχθούν ή θα μεταφερθούν τα δείγματα προς έλεγχο στην Αθήνα - δεν υπήρχαν τα ειδικά σακουλάκια - τα δείγματα κλείστηκαν σε άδεια κουτιά από κρέμα πραλίνας (!) και, φυσικά, ταξίδεψαν για Αθήνα με το πλοίο της γραμμής...

Ανάλογη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει το ίδιο το υγειονομικό προσωπικό. Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα υποβάλλονται σε τεστ όσοι εργαζόμενοι επιστρέφουν από την άδεια. Ομως, ακόμη και για αυτούς δεν υπάρχει στοιχειώδης προγραμματισμός για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί (π.χ. πότε θα γίνει και πού το τεστ, αν θα μείνουν σε καραντίνα, αν υπάρχει ισχυρή υποψία και σε ποιες περιπτώσεις για επανάληψη σε περίπτωση ακόμη και αρνητικού αποτελέσματος κ.λπ.), ενώ αυτό που έγινε τελικά, ήταν ότι κάθε Υγειονομική Περιφέρεια ακολούθησε δική της τακτική: Αλλού έγινε το τεστ σε όλους όσοι επέστρεψαν από άδεια, αλλού σε κανέναν αν ήταν ασυμπτωματικός, αλλού συνδύασαν απαντήσεις στο γνωστό ερωτηματολόγιο και κλινική εικόνα (κι αυτό τη στιγμή που οι ασυμπτωματικοί φορείς ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των κρουσμάτων, όπως η ίδια κεντρική επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας δέχεται), αλλού πήγαν αμέσως πριν βγει το αποτέλεσμα για δουλειά και αλλού τους κλείδωναν για ώρες μέσα σε γραφεία (!) ή τους έστελναν σπίτια τους!

Μπροστά στην έξαρση των κρουσμάτων αναδεικνύεται ότι η κυβερνητική προπαγάνδα περί «θωράκισης του ΕΣΥ» ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, όπως άλλωστε «ομολογείται» μέσα από την καθημερινή ...βροχή αντιφατικών εγκυκλίων, οδηγιών και μέτρων κι ακόμη από το γεγονός ότι με πρόσφατη ΠΝΠ (10/8), επαναλαμβάνεται η «πρόσκληση» σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το δημόσιο σύστημα! Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που παίρνονται είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις και ανάγκες που οφείλει εξ ορισμού να καλύπτει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Γι' αυτό και δεν μπορεί να κάνει ούτε τα στοιχειώδη, όπως τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε κρίσιμους κλάδους και τομείς όπως Υγεία, Μεταφορές, Εστίαση, Τουρισμός, Εμπόριο κ.ά.

Αλαλούμ με το ποια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν επιβεβαιωμένα κρούσματα!

Αντικρουόμενες οδηγίες προκύπτουν από έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης»

Την τεράστια προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την έξαρση των κρουσμάτων αναδεικνύουν οι πρόσφατες αντικρουόμενες οδηγίες που έδωσε με διαφορά λίγων ημερών για τον τρόπο που τα δημόσια νοσοκομεία θα χειρίζονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19. Οδηγίες που δείχνουν πως τα όποια μέτρα λαμβάνονται βασίζονται στη λογική «βλέποντας και κάνοντας», μετατρέποντας το υγειονομικό προσωπικό, τα νοσοκομεία, τους ασθενείς, συνολικά το λαό σε πειραματόζωα.

Στις 7 Αυγούστου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει την εντολή επιβεβαιωμένα κρούσματα να νοσηλεύονται και σε άλλα νοσοκομεία, εκτός από τα νοσοκομεία αναφοράς. Στις 11 Αυγούστου η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής λέει ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται μόνο στα νοσοκομεία αναφοράς, μέχρι νεωτέρας.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα σχετικά έγγραφα (σ.σ. είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας):

Εγγραφο του γενικού γραμματέα των υπηρεσιών Υγείας, 7 Αυγούστου, προς τους διοικητές των ΥΠΕ:

«Τα Νοσοκομεία που διαθέτουν κλίνες COVID-19 (...) είναι υποχρεωμένα να νοσηλεύουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κλινική/Τμήμα (που έχουν αναπτύξει για αυτά τα περιστατικά). Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία (...) η μεταφορά του ασθενούς σε Νοσοκομείο Αναφοράς, τότε και μόνο γίνεται αίτημα στο ΕΚΑΒ ΚΕΠΥ».

Να σημειωθεί ότι τα νοσοκομεία που δεν είναι αναφοράς νοσηλεύουν μόνο ύποπτα κρούσματα και εφόσον αυτά χαρακτηρίζονταν επιβεβαιωμένα μεταφέρονταν σε νοσοκομεία αναφοράς. Τη μέρα που δόθηκε η εντολή νοσηλεύθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα, χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις, στο Νοσοκομείο Νίκαιας που δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς!

Εγγραφο της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ Αττικής, 11 Αυγούστου, προς τους διοικητές των νοσοκομείων της αρμοδιότητάς της:

«2. Σε αυτή τη φάση της πανδημίας και μέχρι νεωτέρας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Αναφοράς (...)

3. Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία που έχουν αναφέρει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 (...)».

Αν μη τι άλλο, και μόνο από αυτό δεν προκύπτει μόνο το χάος που επικρατεί, αλλά πολύ περισσότερο η γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεκάδες κρούσματα σε οίκο ευγηρίας επιβεβαιώνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

MotionTeam

Τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού (36 μέχρι χτες το απόγευμα) σε ηλικιωμένους (άνδρες και γυναίκες) που διέμεναν στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, ήρθαν να αναδείξουν για άλλη μια φορά, με δραματικό τρόπο, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με την αποσπασματικότητα και την ανεπάρκεια των μέτρων που παίρνει για την αντιμετώπισή της, αλλά και τις ευθύνες των επιχειρηματιών Υγείας - Πρόνοιας. Ο οίκος ευγηρίας τέθηκε σε επταήμερη καραντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ της Τρίτης 7 ηλικιωμένοι ηλικίας 80 έως 92 ετών νοσηλεύονται στην κλινική Covid απλής νοσηλείας του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και χτες άλλοι τρεις μεταφέρθηκαν στην αντίστοιχη κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, καθώς η υγεία τους είναι ήδη επιβαρυμένη από άλλες ασθένειες. Να σημειώσουμε ότι χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 262 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 85 στη Θεσσαλονίκη και τα 66 στην Αττική.

Στον οίκο ευγηρίας βρέθηκε χτες το απόγευμα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ενημέρωσε ότι τα θετικά κρούσματα σε διαμένοντες ανέρχονται σε 33, ενώ έχουν νοσήσει και τρεις εργαζόμενοι.

Εξήγησε ότι εργαζόμενος, ο οποίος είχε επαφή με νεαρό άτομο που είχε πάει σε συναυλία στη Χαλκιδική, νόσησε, με αποτέλεσμα να κολλήσει ο ίδιος τον ιό και στη συνέχεια να τον μεταφέρει στους διαμένοντες του οίκου ευγηρίας.


MotionTeam

Ο ΕΟΔΥ λαμβάνει δείγματα για εργαστηριακά τεστ από όλους τους διαμένοντες και τους εργαζόμενους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους που νόσησαν. Ολα τα θετικά κρούσματα μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία αναφοράς «Γ. Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ, αν και η πλειοψηφία των περιστατικών ήταν ασυμπτωματικοί.

Επιπλέον, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή είτε με ταξιδιώτες που έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη, είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική». Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων οφείλεται στο άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων, αφού προηγουμένως καταπατήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 30% των περιστατικών τις τελευταίες βδομάδες είναι ασυμπτωματικοί, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.

ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Να παρθούν άμεσα μέτρα

Το ΚΚΕ έγκαιρα και με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε τον Απρίλη ανέδειξε την ανάγκη λήψης κατεπειγόντων μέτρων για τον έλεγχο και την ένταξη σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο των ιδιωτικών κλινικών και των ιδρυμάτων Πρόνοιας, των γηροκομείων και των οίκων ευγηρίας εν μέσω πανδημίας.

Η κυβέρνηση όμως δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον έλεγχο αυτών των δομών, εκτός από κάποιες οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή περισσεύουν οι καταγγελίες για ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας.

Σε σχόλιό της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι «επιβεβαιώνουν με επικίνδυνο τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού» και δείχνουν «τον ρόλο των επιχειρηματιών της Υγείας - Πρόνοιας που μπροστά στη διατήρηση των κερδών τους κάνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών τους».

Τονίζει ότι «ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη επιβάλλει να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας». Και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, να σταματήσει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία και να προχωρήσει άμεσα σε:

Ειδικά μέτρα και έλεγχο στους οίκους ευγηρίας και στα προνοιακά ιδρύματα.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στις δημόσιες δομές Υγείας. Καμία απόλυση.

Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, αλλά και στους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.λπ.).

Να ανοίξουν τώρα τα νοσοκομεία «Παναγία» και Λοιμωδών που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρχει πύκνωση των δρομολογίων με επάρκεια σε όλες τις γραμμές των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, με τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία για τους επιβάτες και το προσωπικό του ΟΑΣΘ.

Σε άλλους χώρους δουλειάς

Στους 17 αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων της Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Και παρά το γεγονός ότι 17 στους 50 βρέθηκαν θετικοί, η ΑΑΔΕ επιμένει να θέλει να επαναλειτουργήσει την υπηρεσία από σήμερα Πέμπτη 13/8 και να την ανοίξει για το κοινό.

Μετά την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων, η ΑΑΔΕ ανέστειλε τη λειτουργία της Α' ΔΟΥ από τις 4/8. Παρά το γεγονός ότι σταδιακά αυξανόταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η ΑΑΔΕ σχεδίαζε να επαναλειτουργήσει την υπηρεσία από την Τετάρτη 12/8, όμως έκανε πίσω μετά τα τελευταία 4 θετικά κρούσματα που έγιναν γνωστά το βράδυ της Τρίτης. Χτες επανήλθε αποφασισμένη να επαναλειτουργήσει την υπηρεσία από σήμερα Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας ότι μπροστά στην επίτευξη του στόχου της συγκέντρωσης των εσόδων δεν λογαριάζει ούτε την υγεία των εργαζομένων της.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν παράταση της αναστολής λειτουργίας της Α' ΔΟΥ τουλάχιστον έως και την επόμενη βδομάδα, ώστε και το 14ήμερο της καραντίνας να παρέλθει και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία εργαζομένων και πολιτών.

Ανάστατοι είναι και οι κάτοικοι της Νικήτης στη Χαλκιδική, καθώς θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε υπάλληλος σε ιδιωτική επιχείρηση. Η μητέρα του νεαρού είναι δημοτική υπάλληλος και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για 14 μέρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των υπαλλήλων του δήμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ