Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεκάδες κρούσματα σε οίκο ευγηρίας επιβεβαιώνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

MotionTeam

Τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού (36 μέχρι χτες το απόγευμα) σε ηλικιωμένους (άνδρες και γυναίκες) που διέμεναν στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, ήρθαν να αναδείξουν για άλλη μια φορά, με δραματικό τρόπο, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με την αποσπασματικότητα και την ανεπάρκεια των μέτρων που παίρνει για την αντιμετώπισή της, αλλά και τις ευθύνες των επιχειρηματιών Υγείας - Πρόνοιας. Ο οίκος ευγηρίας τέθηκε σε επταήμερη καραντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ της Τρίτης 7 ηλικιωμένοι ηλικίας 80 έως 92 ετών νοσηλεύονται στην κλινική Covid απλής νοσηλείας του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και χτες άλλοι τρεις μεταφέρθηκαν στην αντίστοιχη κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, καθώς η υγεία τους είναι ήδη επιβαρυμένη από άλλες ασθένειες. Να σημειώσουμε ότι χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 262 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 85 στη Θεσσαλονίκη και τα 66 στην Αττική.

Στον οίκο ευγηρίας βρέθηκε χτες το απόγευμα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ενημέρωσε ότι τα θετικά κρούσματα σε διαμένοντες ανέρχονται σε 33, ενώ έχουν νοσήσει και τρεις εργαζόμενοι.

Εξήγησε ότι εργαζόμενος, ο οποίος είχε επαφή με νεαρό άτομο που είχε πάει σε συναυλία στη Χαλκιδική, νόσησε, με αποτέλεσμα να κολλήσει ο ίδιος τον ιό και στη συνέχεια να τον μεταφέρει στους διαμένοντες του οίκου ευγηρίας.


MotionTeam

Ο ΕΟΔΥ λαμβάνει δείγματα για εργαστηριακά τεστ από όλους τους διαμένοντες και τους εργαζόμενους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους που νόσησαν. Ολα τα θετικά κρούσματα μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία αναφοράς «Γ. Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ, αν και η πλειοψηφία των περιστατικών ήταν ασυμπτωματικοί.

Επιπλέον, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή είτε με ταξιδιώτες που έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη, είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική». Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων οφείλεται στο άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων, αφού προηγουμένως καταπατήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 30% των περιστατικών τις τελευταίες βδομάδες είναι ασυμπτωματικοί, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.

ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Να παρθούν άμεσα μέτρα

Το ΚΚΕ έγκαιρα και με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε τον Απρίλη ανέδειξε την ανάγκη λήψης κατεπειγόντων μέτρων για τον έλεγχο και την ένταξη σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο των ιδιωτικών κλινικών και των ιδρυμάτων Πρόνοιας, των γηροκομείων και των οίκων ευγηρίας εν μέσω πανδημίας.

Η κυβέρνηση όμως δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον έλεγχο αυτών των δομών, εκτός από κάποιες οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή περισσεύουν οι καταγγελίες για ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας.

Σε σχόλιό της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι «επιβεβαιώνουν με επικίνδυνο τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού» και δείχνουν «τον ρόλο των επιχειρηματιών της Υγείας - Πρόνοιας που μπροστά στη διατήρηση των κερδών τους κάνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών τους».

Τονίζει ότι «ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη επιβάλλει να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας». Και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, να σταματήσει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία και να προχωρήσει άμεσα σε:

Ειδικά μέτρα και έλεγχο στους οίκους ευγηρίας και στα προνοιακά ιδρύματα.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στις δημόσιες δομές Υγείας. Καμία απόλυση.

Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, αλλά και στους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.λπ.).

Να ανοίξουν τώρα τα νοσοκομεία «Παναγία» και Λοιμωδών που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρχει πύκνωση των δρομολογίων με επάρκεια σε όλες τις γραμμές των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, με τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία για τους επιβάτες και το προσωπικό του ΟΑΣΘ.

Σε άλλους χώρους δουλειάς

Στους 17 αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων της Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Και παρά το γεγονός ότι 17 στους 50 βρέθηκαν θετικοί, η ΑΑΔΕ επιμένει να θέλει να επαναλειτουργήσει την υπηρεσία από σήμερα Πέμπτη 13/8 και να την ανοίξει για το κοινό.

Μετά την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων, η ΑΑΔΕ ανέστειλε τη λειτουργία της Α' ΔΟΥ από τις 4/8. Παρά το γεγονός ότι σταδιακά αυξανόταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η ΑΑΔΕ σχεδίαζε να επαναλειτουργήσει την υπηρεσία από την Τετάρτη 12/8, όμως έκανε πίσω μετά τα τελευταία 4 θετικά κρούσματα που έγιναν γνωστά το βράδυ της Τρίτης. Χτες επανήλθε αποφασισμένη να επαναλειτουργήσει την υπηρεσία από σήμερα Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας ότι μπροστά στην επίτευξη του στόχου της συγκέντρωσης των εσόδων δεν λογαριάζει ούτε την υγεία των εργαζομένων της.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν παράταση της αναστολής λειτουργίας της Α' ΔΟΥ τουλάχιστον έως και την επόμενη βδομάδα, ώστε και το 14ήμερο της καραντίνας να παρέλθει και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία εργαζομένων και πολιτών.

Ανάστατοι είναι και οι κάτοικοι της Νικήτης στη Χαλκιδική, καθώς θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε υπάλληλος σε ιδιωτική επιχείρηση. Η μητέρα του νεαρού είναι δημοτική υπάλληλος και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για 14 μέρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των υπαλλήλων του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ