Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Την πλήρη επαναφορά όλων των δημόσιων νοσοκομείων απαιτούν οι υγειονομικοί

«Κανένα νοσοκομείο δεν ανέστειλε τη λειτουργία του. Ολες οι μονάδες Υγείας λειτουργούσαν και εξυπηρετούσαν τους συμπολίτες μας, τόσο αυτούς που έπασχαν από κορονοϊό, όσο και τους συμπολίτες μας που είχαν άλλα ζητήματα υγείας να αντιμετωπίσουν. Υπήρξε αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων, τα οποία δεν ήταν επείγοντα και έκτακτα»: Τα παραπάνω προκλητικά ισχυρίστηκε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση - διά στόματος του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη - όταν δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μιας νόσου, χιλιάδες χειρουργεία αναβλήθηκαν, χιλιάδες ασθενείς έμειναν χωρίς θεραπεία και παρακολούθηση.

Και, βέβαια, διαψεύδοντας τα όσα είπε, στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το «Θριάσιο» Νοσοκομείο επανέρχεται στην κανονική του λειτουργία την Παρασκευή 21 Μάη, ενώ σταδιακά θα επανέλθει το Σισμανόγλειο και την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα από τα νοσοκομεία ΚΑΤ, «Γ. Γεννηματάς» και «Αττικόν» θα δοθούν οι κλίνες που είχαν δεσμευτεί για τον κορονοϊό σε περιστατικά τα οποία είναι non Covid.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αναφορά στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», το οποίο επίσης έχει μετατραπεί σε μιας νόσου. Γι' αυτό και σήμερα το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων συνεδριάζει εκτάκτως, προσανατολίζεται σε Γενική Συνέλευση, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα σε νέες κινητοποιήσεις. «Προφανώς όσες πτέρυγες Covid κλείσουν στα υπόλοιπα νοσοκομεία θα διακομίζονται όλα εδώ. Τη Δευτέρα το πρωί είχαμε μόνο 18 κρεβάτια άδεια. Η κατάσταση παραμένει ασφυκτική. Πότε θα επανέλθει η πρότερη λειτουργία του; Οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι, δεν βλέπουν τη διακοπή της μετατροπής του σε Covid. Κάθε μήνα που δεν λειτουργεί ως γενικό νοσοκομείο οι απώλειες στα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 5.000, πάνω από 670 χειρουργεία χάνονται, οι ειδικευόμενοι φεύγουν κι αναζητούν άλλα νοσοκομεία για να συνεχίσουν την ειδικότητά τους, έχοντας ήδη χάσει σημαντικό χρόνο από την εκπαίδευσή τους», σημειώνει ο Νίκος Καλογερής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας «μετά την παραδοχή του διοικητή του νοσοκομείου μας ότι διαφημιστικό βίντεο θα προβληθεί στην Ελβετία προς αναζήτηση επενδυτικών ομίλων για ΣΔΙΤ στο νοσοκομείο μας», καλεί τους εργαζόμενους σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, την Πέμπτη 20 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου και σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση μετά το πέρας της συνέλευσης.

ΕΙΝΑΠ: Αδικαιολόγητη και επικίνδυνη η παράταση αναστολής των χειρουργείων

Την άμεση επαναφορά των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής σε πλήρη δραστηριότητα 100%, «χωρίς να περιμένουν καμία άνωθεν έγκριση από τις διοικήσεις της 1ης και 2ης ΥΠΕ», απαιτεί το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ απ' όλους τους αρμόδιους (διοικητές νοσοκομείων, διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών, επιστημονικά συμβούλια, προέδρους επιτροπών χειρουργείων, διευθυντές χειρουργικών τομέων, διευθύνσεις νοσηλευτικών υπηρεσιών, επιστημονικούς υπευθύνους χειρουργικών τμημάτων).

Οπως σημειώνει, η αδικαιολόγητη παράταση των άνωθεν εντολών για περιορισμό της χειρουργικής δραστηριότητας των νοσοκομείων δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών λόγω πολύμηνης αναμονής.

142 νεκροί το τριήμερο, 647 οι διασωληνωμένοι

Χτες Δευτέρα καταγράφηκαν 56 θάνατοι από κορονοϊό και 1.402 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 687 στην Αττική. 50 νεκροί και 1.262 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Κυριακή, ενώ το Σάββατο έχασαν τη ζωή τους 43 άνθρωποι και τα νέα κρούσματα ανήλθαν στα 1.957.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 647.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 378.485 κι από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.471 θάνατοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας το τριήμερο ήταν 907.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας

Το νοσοκομείο λειτουργεί με επιχειρηματικούς όρους από την προηγούμενη ακόμα κυβέρνηση

Το εγκληματικό κυβερνητικό αφήγημα της «ετοιμότητας των νησιών για την τουριστική περίοδο», που αποδομείται από τις τραγικές συνέπειες για εργαζόμενους κι ασθενείς από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, μεταφέρει η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ, την ώρα που στο νησί άνοιξε η τουριστική σεζόν, χωρίς να έχουν παρθεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

«Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: Ενα σύστημα Υγείας που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα με νοσοκομεία που λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει αποδειχθεί περίτρανα, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη βασική ανάγκη του λαού για Υγεία», σημειώνει η Οργάνωση και εξηγεί, δίνοντας μια γεύση του τι σημαίνει για το λαό η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία μέσω ΣΔΙΤ:

«Το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εντάχθηκε το 2016 στην ΑΕΜΥ και με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ εξακολουθεί μέχρι σήμερα, το 2021, να παραμένει υποστελεχωμένο σε βασικές ειδικότητες. Η δε διοίκηση της ΑΕΜΥ δείχνει και με το παραπάνω ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης να είναι μια "κερδοφόρα επιχείρηση Υγείας": Εξώδικα σε εργαζόμενους για επιστροφή (!) χρημάτων, μη ανανέωση συμβάσεων επικουρικών διοικητικών υπαλλήλων και κυρίως απροθυμία για τη στελέχωση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που προκαλούν συνεχώς προβλήματα στη λειτουργία του ως δευτεροβάθμιας μονάδας Υγείας».

Η εικόνα ολοκληρώνεται με τις καθημερινές μάχες που δίνει το προσωπικό του νοσοκομείου, «όχι μόνο με την πανδημία της Covid-19 αλλά και με τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό. Υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, δεν υπάρχει πνευμονολόγος, στη μονάδα του τεχνητού νεφρού που λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο στο Νοσοκομείο έχουν περάσει 5 (!) διαφορετικοί νεφρολόγοι από διάφορα νοσοκομεία της χώρας γιατί δεν έχει διοριστεί μόνιμος νεφρολόγος στο Νοσοκομείο. Πρόσφατα, πληροφορηθήκαμε ότι θα σταματήσει η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων προκειμένου να λειτουργήσουν πιο εντατικά τα εμβολιαστικά κέντρα και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί».

«Ως εδώ! Σταματήστε να παίζετε με την υγεία μας!», υπογραμμίζει η ΚΟ Σαντορίνης και καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της επαρχίας Θήρας και των πολυάριθμων επισκεπτών από όλο τον κόσμο, μια ανάσα πριν από το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.

Προβάλλει δε τις διεκδικήσεις για ένταξη του Νοσοκομείου στο ΕΣΥ, χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό και στελέχωσή του με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες που προβλέπονται για την ολοκληρωμένη λειτουργία του. Εκσυγχρονισμό και στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων σε Σαντορίνη και Θηρασιά. Αμεση λειτουργία 2 εμβολιαστικών κέντρων εκτός Νοσοκομείου.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Σε χαμηλά επίπεδα, στο 15,4% παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη

Ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις, ανάμεσά τους και η «αθηναϊκή»

INTIME NEWS

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του προβληματισμού της επιστημονικής κοινότητας, όπως η λεγόμενη αθηναϊκή μετάλλαξη 484 Κ, με στέλεχος του οποίου η πρώτη απομόνωση βρίσκεται στη μετάλλαξη της Νιγηρίας.

Οπως ειπώθηκε στην ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής, η συγκεκριμένη μετάλλαξη «πιθανά σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή», δηλαδή - όπως εξήγησε ο Γκ. Μαγιορκίνης - «πρόκειται για μια μετάλλαξη που μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων». Αφορά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων και όχι όλων των κρουσμάτων ή των μεταλλάξεων στην Αττική.

Χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μ. Θεοδωρίδου, σημείωσε την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για κάθε μετάλλαξη που παρουσιάζεται, λέγοντας ότι «οι ειδικοί θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη και ελπίζουμε να είναι περιορισμένη (...) Οι εταιρείες έχουν ετοιμάσει την εναλλακτική λύση, την παρασκευή εμβολίων δεύτερης γενιάς, ώστε να αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού».

Οπως σημειώνουν ειδικοί, η μετάλλαξη αυτή, μαζί με τη βρετανική, φαίνεται να εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας από τον περασμένο Φλεβάρη.

Σε χαμηλά επίπεδα - 15,4% - παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη

Στο μεταξύ, ενδεικτικά της κατάστασης με τους εμβολιασμούς είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, αφού έξι μήνες μετά, μόλις το 15,4% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, με την κυβέρνηση να εκφράζει την «αισιοδοξία» της να φτάσει στο 20% τον επόμενο μήνα! Με μία δόση έχει εμβολιαστεί μόνο το 26,8%. Ο λαός βρίσκεται στην αναμονή, ακούγοντας και χτες για χιλιάδες δόσεις που αναμένονται και «νέα» εμβολιαστικά κέντρα που θα προέλθουν από το κλείσιμο των ήδη ελάχιστων και ρημαγμένων δομών δημόσιας ΠΦΥ, την παραπέρα εμπλοκή των νοσοκομείων, που ακόμα «βράζουν», ενώ όλες οι υπόλοιπες ασθένειες συσσωρεύονται, και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, πάντα με το αζημίωτο.

Και χτες η κυβέρνηση έκανε λόγο για «ολοκλήρωση του εμβολιασμού σε νησιά», αναφέροντας ως πετυχημένο παράδειγμα την Κάσο με τους 98 κατοίκους. Στα 19 μεγαλύτερα νησιά τα εμβολιαστικά κέντρα «θα ενισχυθούν με τις δημόσιες δομές Υγείας», που έτσι κι αλλιώς παραμένουν ελάχιστες και αθωράκιστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια ακόμα κι αυτές οι αποσπασματικές και ανεπαρκείς ΤΟΜΥ (που έχουν στην ευθύνη τους μόλις το 30% του πληθυσμού, σύμφωνα με το καταστατικό που θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ) ουσιαστικά δεν λειτουργούν, καθώς το προσωπικό τους έχει μετακινηθεί σε «εμβολιαστικά κέντρα». Κι όλα αυτά όταν σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού ήδη αναχωρεί ανεμβολίαστο προς τουριστικούς προορισμούς που χαρακτηρίζονται από την ένδεια υγειονομικών δομών.

Και ενώ η κυβέρνηση, με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και θωράκισης της δημόσιας υγείας, ανοίγει όπως - όπως τον Τουρισμό και βάζει «κόφτες» ακόμα και σε ημίμετρα όπως η αμφιβόλου αποτελεσματικότητας «αυτοδιάγνωση», σε αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται οι ανοσοκατεσταλμένοι και μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, καθώς «ο έλεγχος ανταπόκρισης στα εμβόλια δείχνει ότι είναι μειονεκτικός, το 46% έχει ικανοποιητική προστασία» και αναμένονται νέες οδηγίες και συστάσεις για πιθανή τρίτη δόση εμβολίου.

  • Την Παρασκευή 21 Μάη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για να εμβολιαστεί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια («Pfizer, «Johnson & Johnson», «Moderna», «AstraZeneca») η ηλικιακή ομάδα των 40 - 44 ετών.
Eν αναμονή όλων των εξετάσεων για τον 35χρονο

35χρονος έκανε τη Μεγάλη Πέμπτη το εμβόλιο της «AstraΖeneca», παρουσιάζοντας τα συνηθισμένα συμπτώματα, που όμως πέρασαν. Μετά από 11 μέρες εμφάνισε σοβαρή θρόμβωση, ενώ πήγαινε στη δουλειά του, παραλύοντας το αριστερό του πόδι, με κίνδυνο να ακρωτηριαστεί. Μετά το χειρουργείο παρουσίασε νέα θρόμβωση στην αριστερή καρωτίδα και εισήχθη ξανά σε πολύωρο χειρουργείο. Ο 35χρονος αθλητής ήταν υγιής και δεν είχε ιστορικό. Οι θεράποντες γιατροί συνέδεσαν άμεσα το περιστατικό με το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, όλα τα στοιχεία ελέγχονται σχολαστικά από την επιτροπή, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, ενώ η πορεία της υγείας του βελτιώνεται.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μεγαλώνει διαρκώς η ψαλίδα της ανισομετρίας στην κατανομή των εμβολίων

...αφήνοντας απροστάτευτους τους λαούς και ελεύθερο το έδαφος για νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις

Copyright 2020 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με σχεδόν 164 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3,4 εκατ. καταγεγραμμένους θανάτους, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να επισημαίνει ότι αναμένει «η δεύτερη χρονιά της πανδημίας να είναι φονικότερη από την πρώτη».

Στην Ινδία ανακοινώθηκαν πάνω από 300.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 4.000 θάνατοι σε ένα 24ωρο (πάνω από 270.000 νεκροί συνολικά), ενώ τα κρούσματα σημειώνουν εκρηκτική άνοδο σε χώρες όπως το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και οι Μαλδίβες, η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Την ίδια ώρα, παράλληλα με την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των λαών και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Yγείας, την αντιμετώπιση της πανδημίας υπονομεύει και η μεγάλη ανισομετρία στην κατανομή των εμβολίων, με τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη να συγκεντρώνουν πολλαπλάσιες δόσεις, αφήνοντας ελεύθερο το έδαφος να πολλαπλασιάζονται επικίνδυνες μεταλλάξεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Μόλις το 0,2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στις «φτωχές χώρες»

Χαρακτηριστικά, την ώρα που ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία και ΕΕ είτε προχωρούν άμεσα, είτε σχεδιάζουν εμβολιασμούς εφήβων 12 - 15 ετών, ο ΠΟΥ για άλλη μια φορά προέτρεψε τις «πλούσιες χώρες» να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους και αντ' αυτού να δωρίσουν τα εμβόλια στο πρόγραμμα «Covax» για τις «φτωχότερες χώρες». Σε αρκετές χώρες βρίσκονται πάρα πολύ πίσω ή δεν έχουν αρχίσει καν οι εμβολιασμοί υγειονομικών, ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων.

Σύμφωνα με έρευνα του «Covax», το 1/3 του πληθυσμού των πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έναντι μόλις 0,2% στις «φτωχές χώρες».

Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΑ σχετικά με τον καταμερισμό των εμβολίων στον «Covax», καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως προτεραιότητα παραμένουν οι Αμερικανοί, ενώ «σκέφτεται» και διαπραγματεύεται πώς και πού θα διοχετεύσει τις 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca», που κρατάει «καβάτζα».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει ότι «το να μοιραστούν αυτές οι δόσεις ενδέχεται να βοηθήσει να διασφαλιστεί μεγαλύτερος αντίκτυπος συνολικά», σε μια προσπάθεια οι ΗΠΑ να εμφανιστούν ως «παγκόσμια ηγετική δύναμη», καθώς η Κίνα κερδίζει έδαφος στη «διπλωματία των εμβολίων».

Ενδεικτικό της ανισομετρίας μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών του κόσμου είναι και το γεγονός ότι αν οι χώρες του G7 και της ΕΕ μοιράζονταν το 20% των αποθεμάτων τους σε εμβόλια, θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν περισσότερες από 150 εκατ. δόσεις σε «φτωχές χώρες», σύμφωνα με έρευνα της «Airfinity», που ειδικεύεται στην ανάλυση επιστημονικών δεδομένων και χρηματοδοτείται από το βρετανικό τμήμα της «Unicef».

Η κατάσταση επιδεινώθηκε και εξαιτίας της έξαρσης στην Ινδία, όπου παράγονται εμβόλια που κατά κύριο λόγο τροφοδοτούν τον «Covax», αλλά πλέον έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εγχώρια. Ετσι, τον Ιούνη θα λείπουν από το σύστημα του «Covax» περίπου 190 εκατ. δόσεις εμβολίων σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

«Το να μοιραστούν τώρα οι επιπλέον δόσεις είναι το ελάχιστο, πρωταρχικό και έκτακτο μέτρο το οποίο χρειαζόμαστε αμέσως», υπογραμμίζει η «Unicef», επισημαίνοντας ότι «αυτή η έκρηξη στην Ινδία ενδέχεται να αποτελεί προάγγελο για το τι θα συμβεί αλλού».

Η αύξηση της παραγωγής εμβολίων, ωστόσο, όπως και η κατανομή τους, καθορίζεται από τα επιχειρηματικά κέρδη, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς γύρω και από τα εμβόλια, τις συνέπειες της καπιταλιστικής ανισομετρίας, με αποτέλεσμα να μένουν όλοι οι λαοί εκτεθειμένοι.

ΗΠΑ: «Φωτίστηκαν έντονα οι αποτυχίες της κοινωνίας μας»

Αυτή η ανισομετρία διαπερνά και τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό και μέσα στις μητροπόλεις του καπιταλισμού.

Αναφερόμενος στις «ανισότητες στην Υγεία», που κατά τη διάρκεια της πανδημίας έπληξαν ιδιαίτερα τους Αφροαμερικανούς, τους Ισπανόφωνους και τους ιθαγενείς Αμερικανούς, πληθυσμιακές ομάδες με μεγάλα τμήματα φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Covid-19 έχει φωτίσει έντονα τις αποτυχίες της δικής μας κοινωνίας».

Το πλήρως ιδιωτικοποιημένο και εμπορευματοποιημένο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την απουσία μέτρων προστασίας του λαού, έχουν προκαλέσει πάνω από 600.000 θανάτους, στην πλειοψηφία τους σε εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οπως σημείωσε ο Φάουτσι, «πολλά μέλη μειονοτικών ομάδων» εργάζονται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, όπου είναι πιο πιθανό να μολυνθούν, ενώ αντιμετωπίζουν και περισσότερα προβλήματα Υγείας, όπως υπέρταση, χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτης ή παχυσαρκία.

«Σχεδόν όλα αυτά τα προβλήματα υγείας σχετίζονται με τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες, που χρονολογούνται από δυσμενείς συνθήκες που μερικοί έγχρωμοι βρίσκουν από τη γέννησή τους σχετικά με τη διαθεσιμότητα επαρκούς διατροφής, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τις αναμφισβήτητες επιπτώσεις του ρατσισμού στην κοινωνία μας», είπε, ενώ παραδέχτηκε ότι «οι μολυσματικές ασθένειες κόστισαν δυσανάλογα στις μειονότητες».

Επενδύσεις στην Αφρική ετοιμάζει η ΕΕ

Στο μεταξύ, τη διεύρυνση για τις κερδοφόρες μπίζνες τους γυρεύουν τα ευρωπαϊκά φαρμακευτικά μονοπώλια και στην Αφρική.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να στηρίξει τις προτάσεις για τη δημιουργία στρατηγικών κέντρων παραγωγής στις αφρικανικές χώρες κατά την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στη Ρώμη την Παρασκευή, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η μείωση της εξάρτησης των αφρικανικών χωρών από τις εισαγωγές φαρμάκων για την καταπολέμηση των θανατηφόρων ασθενειών που πλήττουν την ήπειρο έχει τεθεί σαν στόχος, αλλά δεν έχει προχωρήσει, εξαιτίας του ανταγωνισμού κρατών και ομίλων της φαρμακοβιομηχανίας.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες θέλουν να «βοηθήσουν» στην οικοδόμηση της ρυθμιστικής αρχής, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Αφρικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων, μιας ρυθμιστικής αρχής για τα φάρμακα σε ολόκληρη την ήπειρο που σχεδιάστηκε το 2014 αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν επίσης πραγματοποιήσει προκαταρκτικές συνομιλίες για τα σχέδια με εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Η Αφρικανική Ενωση έχει θέσει σαν στόχο έως και το 60% των εμβολίων «ρουτίνας» της Αφρικής να παράγονται μέσα στην ήπειρο έως το 2040, από μόλις 1% που παράγεται τώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία κ.ά.) υποστηρίζουν ήδη την επέκταση του Ινστιτούτου «Παστέρ» σε χώρες της Αφρικής, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν επίσης προοπτικές για την ενίσχυση της παραγωγής σε άλλες χώρες, π.χ. στην Αίγυπτο.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέες κινητοποιήσεις σήμερα και το Σάββατο για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας

Κλιμακώνουν τη δράση τους σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής, διεκδικώντας την άμεση ενίσχυση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση στις 21 Μάη επανέρχεται στην πρότερη λειτουργία του, έχοντας να αντιμετωπίσει «ουρά» ιατρικών περιστατικών που έμειναν στον αέρα, όπως και του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, με επείγουσες προλήψεις και μονιμοποίηση συμβασιούχων, τη δημιουργία Περιφερειακών Ιατρείων σε Νέα Πέραμο και Κινέτα.

Το περασμένο Σάββατο μάλιστα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα, ενώ σήμερα Τρίτη στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπορεία, με αφετηρία το ΚΥ Μεγάρων.

Το Σάββατο 22 Μάη θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Μεγάρων.

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνονται γιατί «δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση», σημειώνουν οι φορείς που κινητοποιούνται, εξηγώντας:

  • Στο «Θριάσιο» παραμένουν κενές 250 οργανικές θέσεις προσωπικού και είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση ενίσχυση με πνευμονολόγους, παθολόγους, εντατικολόγους, καθώς και νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και παραϊατρικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από 200 συμβασιούχοι - ανάμεσά τους 32 γιατροί - που είναι απολύτως αναγκαίοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου.
  • Στο Κέντρο Υγείας Mεγάρων υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι γιατροί και 1 επικουρικός, αντί για 11 που προβλέπει ο οργανισμός. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η πρόσληψη 2 γενικών γιατρών, που έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις τους, δεν υπάρχει κανένας ακτινολόγος, γυναικολόγος, νευρολόγος, ουρολόγος ή ψυχίατρος. Αν και στο Κέντρο Υγείας λειτουργούν πολλαπλές εμβολιαστικές γραμμές, δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση με γιατρούς, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται ο διαχωρισμός μεταξύ 1ου και 2ου Κέντρου Υγείας. Ελλείψεις υπάρχουν και στο υπόλοιπο προσωπικό - για παράδειγμα, αν και το Κέντρο Υγείας είναι εμβολιαστικό κέντρο, δεν υπάρχει κανένας επισκέπτης Υγείας - ενώ κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 14 συμβασιούχοι (επικουρικοί και μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ), που κινδυνεύουν με απόλυση τους επόμενους μήνες.
  • Σε Νέα Πέραμο και Κινέτα δεν υπάρχει Περιφερειακό Ιατρείο, ενώ και ο γενικός γιατρός από το ΠΙ Αλεποχωρίου μετακινείται τις περισσότερες μέρες στο ΚΥ Μεγάρων.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι ατομική ευθύνη και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, καλώντας τον λαό της περιοχής σε μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ