Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Αλλη μια εφημερία - επιβεβαίωση της τραγικής κατάστασης

74 γιατροί καταγγέλλουν την κυβέρνηση και διεκδικούν άμεσα μέτρα

«Στην εφημερία της 18ης Μαΐου 2021, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας. Αλλη μία φορά, το Λαϊκό πραγματικά βούλιαξε στα ράντζα. Οι εισαγωγές, ακόμη και από τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία, και τα ράντζα, από εφημερία σε εφημερία αυξάνονται, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο αφόρητη αλλά και επικίνδυνη για όλους μας», καταγγέλλουν 74 γιατροί στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «η διαρκής πίεση άνωθεν για γρήγορη διακίνηση των ασθενών μάς "επιτρέπει" να κάνουμε στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα απολύτως στοιχειώδη, με μεγάλη μερίδα ασθενών να καλείται να συνεχίσει τη θεραπεία ή τη διερεύνησή τους σε τακτική βάση στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές Υγείας είτε δεν υπάρχουν, είτε έχουν επιταχθεί για να ασχολούνται αποκλειστικά με τους εμβολιασμούς. Από την άλλη, η καλά αμειβόμενη από το κράτος (δηλαδή από όλους εμάς) "υποστηρικτική συμβολή" ιδιωτικών κλινικών, ώστε να εξασφαλιστούν κλίνες για την επόμενη εφημερία, δεν λύνει το πρόβλημα με τους όρους και τη γραφειοκρατία που γίνεται».

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι «οι καθυστερήσεις στην ενημέρωση των εργαζομένων, η δυσπραγία στον έγκαιρο και εύστοχο καταμερισμό εργασίας και τα "μπαλώματα" που στηρίζονται στην υπερεργασία τμημάτων του προσωπικού, έχουν σαν συνέπεια την περαιτέρω επιδείνωση της προαναφερόμενης κατάστασης. Και παρά τη γενικευμένη υποστελέχωση, αποφασίστηκε και διατάχθηκε η επιπλέον συμβολή όλων των κλινικών στη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου του νοσοκομείου. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι πολλοί ειδικευόμενοι και επιμελητές καλούνται να κάνουν παραπάνω εφημερίες από όσες επιτρέπει ο νόμος και το πλαφόν του νοσοκομείου, ενώ συχνά ειδικευόμενοι - δηλαδή εκπαιδευόμενοι ιατροί - καλούνται να αναλάβουν την ιατρική ευθύνη για το αν πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος ή όχι».

«Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση (τόσο αυτήν όσο και τις προηγούμενες), το υπουργείο Υγείας, την 1η ΥΠΕ και όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, οι οποίοι, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια ασθενών και υγειονομικού προσωπικού, μας έχουν εγκαταλείψει στη μοίρα μας», τονίζουν.

Και μεταφέροντας την αγωνία τους για την «επόμενη μέρα» και τι πρέπει να γίνει, αναφέρουν: «Το ερώτημα "και πώς θα καλύψουμε ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κλείνοντας τις υπάρχουσες πτέρυγες;" απαντάται πολύ εύκολα: Πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα - άμεσες προσλήψεις προσωπικού - άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Μήνες τώρα οι υγειονομικοί φωνάζουμε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, μόνο που τώρα η καμπάνα δεν χτυπάει για τους νοσούντες από Covid αλλά για όλους τους υπόλοιπους».

Οι γιατροί του νοσοκομείου μάλιστα απευθύνονται ξεχωριστά στους ίδιους τους ασθενείς και τους συγγενείς τους: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αναγκαζόμαστε να καταβάλουμε καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σας παρέχουμε αξιοπρεπείς και σωστές συνθήκες νοσηλείας. Δουλεύουμε πολύ περισσότερες ώρες από όσες πληρωνόμαστε και από όσες θα έπρεπε, ώστε να μπορούμε να ξεκουραστούμε και να έχουμε καθαρό μυαλό. Ολο και συχνότερα αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, πολλές φορές χωρίς καν ύπνο, ακόμα και Σαββατοκύριακα ή αργίες εκτός βάρδιας. Επωμιζόμαστε έτσι την ευθύνη για τον πιθανό κίνδυνο στον οποίο τίθεται η υγεία σας και η δική μας, μια ευθύνη που επ' ουδενί δεν αφορά εμάς ή εσάς, αλλά είναι ξεκάθαρο ποιους βαραίνει».

Οι 74 γιατροί του νοσοκομείου καλούν την κυβέρνηση και την 1η ΥΠΕ να λάβουν άμεσα μέτρα για «να μη χαθούν συνάνθρωποί μας οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί»! Και απαιτούν:

  • Αμεση πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, για να αντιμετωπιστούν οι πολύ αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα.
  • Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν μετατραπεί σε μονάδες αποκλειστικά για περιστατικά Covid.
  • Αμεσες μαζικές προσλήψεις προσωπικού.
  • Αμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Κινητοποιήσεις για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας

-- Σε συγκέντρωση προχωρά σήμερα Παρασκευή, στις 8 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου και πορεία στην 1η ΥΠΕ, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», διεκδικώντας την άμεση επαναλειτουργία όλων των κλινικών ανά ιατρική ειδικότητα, την επανέναρξη των χειρουργείων και Εξωτερικών Ιατρείων.

-- Σε νέα συγκέντρωση προχωρούν αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Μεγάρων, σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής, απαιτώντας την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και του ΓΝΕ «Θριάσιο», με επείγουσες προλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων και τη δημιουργία Περιφερειακών Ιατρείων σε Νέα Πέραμο και Κινέττα. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός για το ίδιο θέμα θα είναι την Τρίτη 1η Ιούνη, με νέα συγκέντρωση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

«Ονειρο θερινής νυκτός» ακόμη και οι καλοκαιρινές διακοπές

Την εξασφάλιση της χορήγησης καλοκαιρινής κανονικής άδειας δεκαπέντε εργάσιμων ημερών και καταβολή επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, απαιτούν χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας που δίνουν μάχη ενάντια στην επιδημία COVID-19 αλλά και για να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας, να προστατεύσουν τη ζωή του λαού.

Ακόμη και η απόφαση για άρση της αναστολής χορήγησης κανονικών αδειών στους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που ανακοίνωσε ως «ευεργεσία» η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες, δεν συνοδεύεται ούτε από την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη χορήγηση επαρκούς καλοκαιρινής κανονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας, ούτε από την καταβολή επιδόματος αδείας.

«Εχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις μέρες ξεκούρασης και δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο, που το 2020, αντί για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, μειώθηκε ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 1.680 εργαζόμενους», σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων του «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Οπως καταγγέλλει «δικαιολογημένα μεγαλώνει η αγανάκτησή μας - δεδομένου ότι για πολλούς από εμάς οι καλοκαιρινές διακοπές είναι "όνειρο θερινής νυκτός" λόγω των περικοπών στους μισθούς μας, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και τη συνεχιζόμενη φοροληστεία - καθώς παρακολουθούμε τους πανηγυρισμούς κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων της άρχουσας τάξης για τις επιδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους ναυτιλιακούς και ξενοδοχειακούς ομίλους».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Δραματική η κατάσταση που περιγράφουν ασθενείς και υγειονομικοί

«Βράζει» η Κάλυμνος, χωρίς ΜΕΘ το νοσοκομείο και διασωληνωμένοι κάνουν «οδύσσεια» στα νησιά

Eurokinissi

Ενας μήνας σχεδόν έχει περάσει με την Κάλυμνο να «βράζει» από τον κορονοϊό, αποδεικνύοντας ξανά πόσο κούφιες είναι οι εξαγγελίες περί «ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας και στα νησιά», που διαφημίζει η κυβέρνηση μπροστά στο άνοιγμα του Τουρισμού.

Το νοσοκομείο του νησιού δεν έχει καν ΜΕΘ. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη», κάθε μέρα υπάρχουν διασωληνωμένα περιστατικά που χρήζουν εντατικής θεραπείας και μένουν για μέρες εκτός ΜΕΘ, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, ελικόπτερο κ.ο.κ. Χτες, 58χρονη διασωληνωμένη περίμενε εκτός ΜΕΘ για δεύτερη μέρα, με τους συγγενείς της να απαιτούν λύση από τον ίδιο τον Ν. Χαρδαλιά, που πήγε στο νησί. «Ετσι θα πάει; Θα περιμένουμε πότε θα εμφανιστεί κάποιος υπουργός για να σώζονται άνθρωποι; Δεν υπάρχει μέρα που δεν χρειάζεται αεροδιακομιδή. Δεν υπάρχει μέρα χωρίς να διασωληνώνονται άνθρωποι. Οι υπέρβαροι δεν χωράνε στις κάψουλες αρνητικής πίεσης και ταξιδεύουν ώρες με σκαφάκια, για τη Σάμο, την Κρήτη, αν το επιτρέπει ο καιρός», σημειώνουν με αγωνία.

Το νοσοκομείο έχει ήδη φρακάρει με περιστατικά Covid, «χτες έκλεισε άλλη μια Παθολογική για τις ανάγκες του κορονοϊού» και την ίδια ώρα στο προαύλιο στήθηκαν 3 εμβολιαστικές γραμμές.

Στο νοσοκομείο οι εργαζόμενοι πλέον έχουν γονατίσει, δίνουν μια άνιση μάχη «χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό, χωρίς προσωπικό. Υπάρχει μόνο ένας μόνο πνευμονολόγος, που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Από τους δύο αναισθησιολόγους ο ένας αρρώστησε και μετακίνησαν τον έναν εκ των δύο από το Νοσοκομείο Λέρου. Εχουμε ξεχάσει τι είναι ρεπό. Σχεδόν το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Είναι ψεύτες και εγκληματίες όσοι μιλούν για ενίσχυση των δομών Υγείας στα νησιά», λένε οι εργαζόμενοι.

Παρ' όλα αυτά, από τη Δευτέρα και η Κάλυμνος θα ...επιστρέψει στην καθημερινότητα, όπως ανακοίνωσε από το νησί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και συνάντησης που είχε με αρμόδιους φορείς και κυβερνητικό κλιμάκιο. Μοναδικό μέτρο... προφανώς η «ατομική ευθύνη».

Χωρίς αναισθησιολόγο και ΜΕΘ το Νοσοκομείο Λευκάδας

Χαρακτηριστική περίπτωση όμως είναι και η Λευκάδα, η οποία τις προηγούμενες μέρες παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως ένα από τα νησιά όπου ο εμβολιασμός έφτασε στο 80%. «Οι ισχυρισμοί διαψεύδονται από την επίσημη πλατφόρμα των εμβολιασμών. Στη Λευκάδα, με 25.000 μόνιμους κατοίκους, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι 5.137, δηλαδή μόλις το 20% έχει εμβολιαστεί πλήρως», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας Χρήστος Βεργίνης. Την ίδια ώρα το Κέντρο Υγείας Βασιλικής, η μοναδική δημόσια υγειονομική δομή στη νότια Λευκάδα, έχει προσαρμόσει όλη τη λειτουργία του στον εμβολιασμό. Το ίδιο συμβαίνει και στο νοσοκομείο, όπου ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού απασχολείται πλέον στον εμβολιασμό. Η Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ, μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο, «με 50 ανθρώπους να συνωστίζονται καθημερινά στο υπόγειο, πρωί - απόγευμα, ενώ στις 24 Μάη θα προστεθεί άλλη μια εμβολιαστική γραμμή, δηλαδή κάποια από τις υπόλοιπες ελάχιστες κλινικές θα αποδυναμωθεί κι άλλο».

«Στο νοσοκομείο, τα έξι κρεβάτια ΜΕΘ δεν λειτούργησαν ποτέ, ούτε και τώρα, παρόλο που διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά καμία κυβέρνηση δεν προσέλαβε προσωπικό. Τις τελευταίες δέκα μέρες δεν υπάρχει καν αναισθησιολόγος, καθώς η μοναδική, που υπηρετούσε με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, έληξε η σύμβασή της και απολύθηκε. Ολα τα χειρουργεία ακυρώθηκαν, ενώ ήδη έχουν συσσωρευτεί πολλά στη λίστα αναμονής (γίνονταν περίπου 20 χειρουργεία και καισαρικές τομές τη βδομάδα, προσαρμοσμένα στο πρόγραμμα της μοναδικής αναισθησιολόγου) από το προηγούμενο διάστημα, και δεκάδες περιστατικά χρονίως πασχόντων πλέον έχουν γίνει επείγοντα».

54 νεκροί, 626 διασωληνωμένοι χτες

Στο μεταξύ, και χτες καταγράφηκαν 54 θάνατοι και 1.918 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 626. Από τα 1.918 νέα κρούσματα, 990 εντοπίζονται στην Αττική, 142 στη Θεσσαλονίκη, 73 στην Αιτωλοακαρνανία, 60 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 385.444 και των νεκρών σε 11.641.

Υπο διερεύνηση παραμένει η συσχέτιση με το εμβόλιο της «AstraZeneca» περίπτωσης 44χρονης γυναίκας η οποία νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ με θρόμβωση στον εγκέφαλο.

Επίσης, γυναίκα με πνευμονική υπέρταση, μετά τον εμβολιασμό της με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της «Pfizer» στο Εμβολιαστικό Κέντρο του ΩΚΚ, εμφάνισε περικαρδίτιδα, νοσηλεύτηκε στο «Ωνάσειο» και αφού έλαβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, επέστρεψε στην οικία της. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΩΚΚ, «θα ενημερωθεί ως οφείλει η αρμόδια υπηρεσία, που είναι η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, για το συμβάν και τη χρονική του συσχέτιση με τον εμβολιασμό, χωρίς αυτό να σημαίνει και αιτιολογική συσχέτιση».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Φουντώνουν τα παζάρια για τους όρους αύξησης της παραγωγής εμβολίων

Με γνώμονα τα καπιταλιστικά κέρδη και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς μένουν απροστάτευτοι οι λαοί

LaPresse

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο να ξεπερνούν τα 165,8 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 3,435 εκατ., συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας, την ώρα που κυβερνήσεις και φαρμακευτικοί όμιλοι συνεχίζουν τα παζάρια με στόχο την κερδοφορία και το γεωπολιτικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Υπ' αυτό το πρίσμα διεξάγεται σήμερα στη Ρώμη η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ιταλική προεδρία στο G20. Στη σύνοδο αναμένεται να κυριαρχήσουν οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί συμβιβασμός στα ανταγωνιστικά καπιταλιστικά συμφέροντα γύρω από το ζήτημα της αύξησης της παραγωγής εμβολίων, μετά και την αναγγελία των ΗΠΑ ότι προτίθενται να καταθέσουν στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) πρόταση για μια προσωρινή «άρση» της πατέντας για εμβόλια.

Ενώ μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι θησαυρίζουν από τα εμβόλια και οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να κινούνται με ρυθμούς χελώνας στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, τα παζάρια γύρω από το θέμα της πατέντας εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν ακόμα και δύο χρόνια. Σε ένα τέτοιο φόντο και με το βλέμμα στο προβάδισμα Κίνας και Ρωσίας στη λεγόμενη «διπλωματία των εμβολίων», κυρίως εξετάζονται τρόποι ώστε οι φαρμακοβιομηχανίες να αποφασίζουν εθελοντικά - με όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους - να «μοιράζονται» άδειες για την παραγωγή των προϊόντων τους σε «φτωχότερες» χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο «ενίσχυσης της παραγωγής και της διαθεσιμότητας εμβολίων», προκρίνοντας ως αποτελεσματικότερο τρόπο από την άρση της πατέντας το να περιοριστούν στο ελάχιστο οι περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων και συστατικών εμβολίων (μια σαφής «μπηχτή» προς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία). Επίσης, οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να αυξήσουν την παραγωγή τους και να «αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις ότι θα αυξήσουν την παροχή προς ευπαθείς αναπτυσσόμενες χώρες στο κόστος παραγωγής». Υποστηρίζει επίσης τους ισχύοντες κανόνες του ΠΟΕ, που επιτρέπουν σε χώρες να παρέχουν «υποχρεωτικές άδειες» σε εταιρείες που είναι έτοιμες να παράγουν χωρίς τη συναίνεση του κατόχου της πατέντας, πληρώνοντας όμως «κάποιο αντίτιμο» στον όμιλο που ανέπτυξε και κατέχει το εμβόλιο.

Σε αυτό το φόντο, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόνιο - Ιουιάλα, σημείωσε πως «μια άρση των πνευματικών δικαιωμάτων από μόνη της δεν θα ήταν αρκετή» και ζήτησε «ολιστική προσέγγιση». Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των «υποχρεωτικών αδειών», μια διαδικασία περίπλοκη και χρονοβόρα. Οπως είπε, οι αναπτυσσόμενες χώρες παραπονιούνται ότι η διαδικασία αδειοδότησης είναι δυσκίνητη και πρέπει να βελτιωθεί. Παράλληλα, οι κατασκευαστές πρέπει να εργαστούν για να επεκτείνουν την παραγωγή, είπε, επισημαίνοντας την αδράνεια στο Πακιστάν, στο Μπαγκλαντές, στην Ινδονησία, στην Ταϊλάνδη, στη Σενεγάλη, στη Νότια Αφρική. Η ίδια συμπλήρωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους σε άλλες εταιρείες προκειμένου να παράξουν εμβόλια.

Ακριβώς επειδή όλες οι αποφάσεις υποτάσσονται στην καπιταλιστική κερδοφορία και τους εντεινόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς γύρω και από τα εμβόλια, χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με θύματα τους λαούς.

Ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά η ΕΕ

Την ίδια στιγμή που η ΕΕ προτείνει ...τρόπους αύξησης της διαθεσιμότητας εμβολίων για τις «φτωχότερες» χώρες, η Κομισιόν υπέγραψε χτες το προαναγγελθέν νέο συμβόλαιο με τις φαρμακευτικές εταιρείες «BioNTech» και «Pfizer» για 1,8 δισ. δόσεις από τα τέλη του 2021 έως το 2023.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο προβλέπει την αγορά 900 εκατ. δόσεων του υφιστάμενου εμβολίου, καθώς και ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στις παραλλαγές, με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 900 εκατ. δόσεων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η παραγωγή των εμβολίων πρέπει να πραγματοποιείται στην ΕΕ και τα κύρια συστατικά να προέρχονται από αυτήν. Στη σύμβαση ορίζεται επίσης ότι, από την έναρξη του εφοδιασμού το 2022, η παράδοση στην ΕΕ είναι εγγυημένη. Επιπλέον, έχει ενισχυθεί η δυνατότητα των κρατών - μελών να μεταπωλούν ή να δωρίζουν δόσεις σε χώρες που τις έχουν ανάγκη εκτός ΕΕ ή μέσω του μηχανισμού COVAX.

Η Επιτροπή αναμένει η νέα σύμβαση να ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων της ΕΕ, καθιστώντας έτσι δυνατή την εξυπηρέτηση άλλων αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πάντως, η Ουγγαρία αποφάσισε να εξαιρεθεί από τη νέα συμφωνία προμήθειας εμβολίων, με στελέχη της κυβέρνησης να δηλώνουν πως «ακόμη κι αν χρειαστεί ενισχυτική δόση, υπάρχουν πολλά εμβόλια και από ανατολικές και δυτικές αγορές». Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία χορηγεί και ρωσικά και κινεζικά εμβόλια.

«ΑΝΟΙΓΜΑ» ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Πρώτιστο μέλημα η «ασφάλεια» των κερδών του κεφαλαίου

Τον ισχυρισμό ότι «έχουν ενισχυθεί οι δομές - τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία - στα νησιά μας με περισσότερους υγειονομικούς, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες διακομιδών εάν και εφόσον χρειαστεί», επανέλαβε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιχειρώντας να κρύψει την άθλια κατάσταση των δομών Υγείας στα νησιά από την πολιτική της εμπορευματοποίησης, την οποία επιχειρούν να διαχειριστούν με τα γνωστά «μπαλώματα».

Ολα αυτά με άξονα του σχεδιασμού τους «την ανάδειξη της χώρας μας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού», προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε 4.000 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, που θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσα στο χρόνο, σταγόνα στον ωκεανό βέβαια με βάση τις πραγματικές ανάγκες που θα μείνουν αυξημένες και μετά την πανδημία. «Ειδικά για τους νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση», σημείωσε, προσπερνώντας και σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ.

Παραπέρα, εντοπίζοντας η κυβέρνηση «χαλάρωση στη χρήση των μασκών, την τήρηση των αποστάσεων, τους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ», η Αρ. Πελώνη προανήγγειλε «σαρωτικούς ελέγχους» από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, με αιτιολόγηση όχι μόνο την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και το ότι «δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού», όπως είπε.

Τέλος, άφησε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το προσωπικό της ΕΜΑΚ «είναι ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται και εξετάζονται». Θύμισε, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός έχει πει πως η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα ανοίξει το Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, σήμερα Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40 - 44 ετών, ενώ θα ακολουθήσει άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ηλικίας 35 - 39 και κατόπιν για τους 30 - 34 ετών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΕΑΑΝ
Nέος γύρος λεηλασίας σε αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις

Πίσω από τα κούφια λόγια και την έκφραση «ευαισθησίας» για τους χρόνιους πάσχοντες και τους ανάπηρους, η κυβέρνηση συνεχίζει να λεηλατεί αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις.

Οσοι από τους αναπήρους και χρονίως πάσχοντες καταφέρουν να γλιτώσουν από το λεπίδι των ΚΕΠΑ, έρχονται αντιμέτωποι με τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ - ΙΚΑ, που παραπέμπουν ξανά και κάνουν ένσταση σε θετικές αποφάσεις των ΚΕΠΑ, με σκοπό να κοπούν ακόμη και αυτά τα πενιχρά ποσά που δίνονται, ασκώντας πιέσεις στις υγειονομικές επιτροπές, για να ακυρώσουν ακόμα και όποιες θετικές αποφάσεις έχουν παρθεί.

Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) «ο διευθυντής του ΙΚΑ Πειραιά, ως γνήσιος εκφραστής και αρωγός της εντεινόμενης αντιαναπηρικής πολιτικής της κυβέρνησης, ασκώντας το "διευθυντικό του δικαίωμα" στις πλάτες των αναπήρων, επαναπαρέπεμψε στα ΚΕΠΑ μια σειρά από θετικές αποφάσεις, ανάμεσα σε αυτές και της συναδέλφισσας Σ. Α. 57 χρόνων πάσχουσας από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ), αφαιρώντας της το δικαίωμα που της είχε αναγνωρίσει η επιτροπή για το εξωιδρυματικό επίδομα».

Η 57χρονη έχει δουλέψει 30 χρόνια και από το 2012 παίρνει τη σύνταξη. Η ΣΚΠ ως γνωστόν είναι μια εκφυλιστική ασθένεια και δημιουργεί γενική καταβολή στον οργανισμό και κτυπάει κατά κύματα.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Α' Βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ για την 57χρονη γυναίκα αναφέρει: «Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά απότοκο σπαστική παραπάρεση με ΠΑ 67% στην σπαστική παραπάρεση, κινητική αναπηρία». Βάσει της παραπάνω γνωμάτευσης, δικαιούται το επίδομα παραπληγίας ή εξωιδρυματικό σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 1140/81, Ν. 3232/04, Ν. 3518/06 και του άρθρου 56 του Ν. 4554/18.

«Είναι εξόφθαλμο πως ο διοικητής του ΙΚΑ Πειραιά την επαναπαραπέμπει να ξαναπεράσει από ΚΕΠΑ. Γιατί; Σύνταξη και επίδομα πάει πολύ. Στο όνομα του κόστους, την προστασία των οικονομικών του κράτους και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων δεν δίνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, γιατί η συναδέλφισσα παίρνει τη σύνταξη και της κόβουν το επίδομα αναπηρίας λες και δεν έχει πρόσθετες ανάγκες ως βαριά χρονίως πάσχουσα».

Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει ότι με μεθοδεύσεις όπως αυτή τίθεται σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία και απαιτεί να γίνει δεκτή η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής και να της δοθεί το εξωιδρυματικό επίδομα που δικαιούται. Προειδοποιεί επίσης ότι αν δεν παρθεί άμεσα πίσω η ένσταση της διεύθυνσης του ΕΦΚΑ-ΙΚΑ Πειραιά, η ΣΕΑΑΝ θα απαντήσει άμεσα και αγωνιστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ