Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Δραματική η κατάσταση που περιγράφουν ασθενείς και υγειονομικοί

«Βράζει» η Κάλυμνος, χωρίς ΜΕΘ το νοσοκομείο και διασωληνωμένοι κάνουν «οδύσσεια» στα νησιά

Eurokinissi

Ενας μήνας σχεδόν έχει περάσει με την Κάλυμνο να «βράζει» από τον κορονοϊό, αποδεικνύοντας ξανά πόσο κούφιες είναι οι εξαγγελίες περί «ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας και στα νησιά», που διαφημίζει η κυβέρνηση μπροστά στο άνοιγμα του Τουρισμού.

Το νοσοκομείο του νησιού δεν έχει καν ΜΕΘ. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη», κάθε μέρα υπάρχουν διασωληνωμένα περιστατικά που χρήζουν εντατικής θεραπείας και μένουν για μέρες εκτός ΜΕΘ, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, ελικόπτερο κ.ο.κ. Χτες, 58χρονη διασωληνωμένη περίμενε εκτός ΜΕΘ για δεύτερη μέρα, με τους συγγενείς της να απαιτούν λύση από τον ίδιο τον Ν. Χαρδαλιά, που πήγε στο νησί. «Ετσι θα πάει; Θα περιμένουμε πότε θα εμφανιστεί κάποιος υπουργός για να σώζονται άνθρωποι; Δεν υπάρχει μέρα που δεν χρειάζεται αεροδιακομιδή. Δεν υπάρχει μέρα χωρίς να διασωληνώνονται άνθρωποι. Οι υπέρβαροι δεν χωράνε στις κάψουλες αρνητικής πίεσης και ταξιδεύουν ώρες με σκαφάκια, για τη Σάμο, την Κρήτη, αν το επιτρέπει ο καιρός», σημειώνουν με αγωνία.

Το νοσοκομείο έχει ήδη φρακάρει με περιστατικά Covid, «χτες έκλεισε άλλη μια Παθολογική για τις ανάγκες του κορονοϊού» και την ίδια ώρα στο προαύλιο στήθηκαν 3 εμβολιαστικές γραμμές.

Στο νοσοκομείο οι εργαζόμενοι πλέον έχουν γονατίσει, δίνουν μια άνιση μάχη «χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό, χωρίς προσωπικό. Υπάρχει μόνο ένας μόνο πνευμονολόγος, που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Από τους δύο αναισθησιολόγους ο ένας αρρώστησε και μετακίνησαν τον έναν εκ των δύο από το Νοσοκομείο Λέρου. Εχουμε ξεχάσει τι είναι ρεπό. Σχεδόν το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Είναι ψεύτες και εγκληματίες όσοι μιλούν για ενίσχυση των δομών Υγείας στα νησιά», λένε οι εργαζόμενοι.

Παρ' όλα αυτά, από τη Δευτέρα και η Κάλυμνος θα ...επιστρέψει στην καθημερινότητα, όπως ανακοίνωσε από το νησί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και συνάντησης που είχε με αρμόδιους φορείς και κυβερνητικό κλιμάκιο. Μοναδικό μέτρο... προφανώς η «ατομική ευθύνη».

Χωρίς αναισθησιολόγο και ΜΕΘ το Νοσοκομείο Λευκάδας

Χαρακτηριστική περίπτωση όμως είναι και η Λευκάδα, η οποία τις προηγούμενες μέρες παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως ένα από τα νησιά όπου ο εμβολιασμός έφτασε στο 80%. «Οι ισχυρισμοί διαψεύδονται από την επίσημη πλατφόρμα των εμβολιασμών. Στη Λευκάδα, με 25.000 μόνιμους κατοίκους, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι 5.137, δηλαδή μόλις το 20% έχει εμβολιαστεί πλήρως», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας Χρήστος Βεργίνης. Την ίδια ώρα το Κέντρο Υγείας Βασιλικής, η μοναδική δημόσια υγειονομική δομή στη νότια Λευκάδα, έχει προσαρμόσει όλη τη λειτουργία του στον εμβολιασμό. Το ίδιο συμβαίνει και στο νοσοκομείο, όπου ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού απασχολείται πλέον στον εμβολιασμό. Η Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ, μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο, «με 50 ανθρώπους να συνωστίζονται καθημερινά στο υπόγειο, πρωί - απόγευμα, ενώ στις 24 Μάη θα προστεθεί άλλη μια εμβολιαστική γραμμή, δηλαδή κάποια από τις υπόλοιπες ελάχιστες κλινικές θα αποδυναμωθεί κι άλλο».

«Στο νοσοκομείο, τα έξι κρεβάτια ΜΕΘ δεν λειτούργησαν ποτέ, ούτε και τώρα, παρόλο που διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά καμία κυβέρνηση δεν προσέλαβε προσωπικό. Τις τελευταίες δέκα μέρες δεν υπάρχει καν αναισθησιολόγος, καθώς η μοναδική, που υπηρετούσε με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, έληξε η σύμβασή της και απολύθηκε. Ολα τα χειρουργεία ακυρώθηκαν, ενώ ήδη έχουν συσσωρευτεί πολλά στη λίστα αναμονής (γίνονταν περίπου 20 χειρουργεία και καισαρικές τομές τη βδομάδα, προσαρμοσμένα στο πρόγραμμα της μοναδικής αναισθησιολόγου) από το προηγούμενο διάστημα, και δεκάδες περιστατικά χρονίως πασχόντων πλέον έχουν γίνει επείγοντα».

54 νεκροί, 626 διασωληνωμένοι χτες

Στο μεταξύ, και χτες καταγράφηκαν 54 θάνατοι και 1.918 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 626. Από τα 1.918 νέα κρούσματα, 990 εντοπίζονται στην Αττική, 142 στη Θεσσαλονίκη, 73 στην Αιτωλοακαρνανία, 60 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 385.444 και των νεκρών σε 11.641.

Υπο διερεύνηση παραμένει η συσχέτιση με το εμβόλιο της «AstraZeneca» περίπτωσης 44χρονης γυναίκας η οποία νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ με θρόμβωση στον εγκέφαλο.

Επίσης, γυναίκα με πνευμονική υπέρταση, μετά τον εμβολιασμό της με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της «Pfizer» στο Εμβολιαστικό Κέντρο του ΩΚΚ, εμφάνισε περικαρδίτιδα, νοσηλεύτηκε στο «Ωνάσειο» και αφού έλαβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, επέστρεψε στην οικία της. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΩΚΚ, «θα ενημερωθεί ως οφείλει η αρμόδια υπηρεσία, που είναι η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, για το συμβάν και τη χρονική του συσχέτιση με τον εμβολιασμό, χωρίς αυτό να σημαίνει και αιτιολογική συσχέτιση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ