Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητά «εποικοδομητικές προσπάθειες» στις σχέσεις με την ΕΕ

Με αφορμή το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Copyright 2020 The Associated

Την αντίδρασή του στην προχτεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για «έλλειψη οράματος» αλλά και υποστηρίζοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα προσφέρει οφέλη και στις δύο πλευρές.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου συντάχτηκε με βάση τις εκθέσεις των τελευταίων ετών για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και, παρά τις παρατηρήσεις για θέματα στα οποία Βρυξέλλες - Αγκυρα έχουν σοβαρές διαφωνίες, επιβεβαιώνει το ισχυρό ενδιαφέρον της Ευρωένωσης για διατήρηση των σχέσεων και συνεργασιών με την Αγκυρα. Πολύ χαρακτηριστικά, το ψήφισμα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το Ευρωκοινοβούλιο «εκφράζει τη λύπη του για την τρέχουσα έλλειψη κατανόησης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, αλλά επαναλαμβάνει την ακράδαντη πεποίθησή του ότι η Τουρκία είναι μια χώρα στρατηγικής σημασίας από πολιτική και οικονομική άποψη και από άποψη εξωτερικής πολιτικής, ένας εταίρος που αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, και ένας σύμμαχος με τον οποίο η ΕΕ επιθυμεί να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με σκοπό τη δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση τον καλό διάλογο, τη δέσμευση, τον σεβασμό και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Επαναλαμβάνει το ενδιαφέρον του για στρατηγική ευθυγράμμιση και εποικοδομητική συνεργασία με βάση τις κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, η οικονομία, το εμπόριο, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ψηφιοποίηση».

Από τη μεριά του το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει το ψήφισμα «βεβιασμένο» και διαμαρτύρεται ότι «αντιμετωπίζει ως απειλή την αποτελεσματική, προσανατολισμένη στη λύση, ανθρωπιστική και δραστήρια εξωτερική πολιτική της χώρας μας». Επιμένει ότι «η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία και θα είναι ωφέλιμη για όλους σε Ευρώπη και παραπέρα», αλλά και ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της σύμφωνα με αυτόν τον στόχο». Δεν παραλείπει δε να ξεχωρίσει με τη σειρά του το Μεταναστευτικό, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για αθέτηση των διμερών συμφωνιών, και καταλήγει εκφράζοντας την προσδοκία «το Ευρωκοινοβούλιο να διεξάγει εποικοδομητικές προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και τη συμβολή του στην ενταξιακή διαδικασία, αντί να αποτελεί πλατφόρμα για ψευδείς ισχυρισμούς και τυφλές κατηγορίες κατά της Τουρκίας».

Να σημειωθεί ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση και για τα σχέδια που υπάρχουν σε επίπεδο ΕΕ αλλά και κρατών - μελών να τεθούν οι «Γκρίζοι Λύκοι» εκτός νόμου και σε λίστα με τις οργανώσεις που θεωρούνται «τρομοκρατικές». Διαμαρτύρεται ότι «οι δραστηριότητες των PKK/PYD/YPG και της FETO γίνονται ανεκτές από ορισμένα μέλη της ΕΕ», ενώ την ίδια στιγμή «ένα νόμιμο κίνημα», που «συνδέεται με ένα από τα πιο παλιά πολιτικά κόμματα της χώρας μας», αντιμετωπίζει προβλήματα.

Στο παζάρι με την Αγκυρα, για να μην ...ανησυχεί το ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι παρά τις τουρκικές προκλήσεις, στην κυβέρνηση «θα επιμείνουμε» για διάλογο, «γιατί είναι καλό να υπάρχει το κανάλι επικοινωνίας, είναι καλό να υπάρχει ο δίαυλος επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Αλλωστε δεν σας κρύβω ότι πλέον όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία και στους κόλπους του ΝΑΤΟ», με πρεμούρα τους τη διασφάλιση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, στο πλαίσιο της οποίας παζαρεύονται τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

«Επομένως, θα προσπαθήσουμε να κάτσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία. Ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης γίνεται σε επίπεδο στρατιωτικών στελεχών, έχει και αυτό τη σημασία του. Εχει προσδιοριστεί περίπου η ενδεικτική ημερομηνία επανέναρξης αυτού του διαλόγου, μετά τις θρησκευτικές εορτές του Ραμαζανιού και του Πάσχα. Θα συζητήσουμε και στο πλαίσιο του Μηχανισμού Αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ, που επινόησε ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, επίσης μεταξύ στρατιωτικών στελεχών», πρόσθεσε, προσδιορίζοντας τα πεδία συζήτησης, και συμπλήρωσε ότι «οι συνολικές διαφορές επιλύονται σε επίπεδο πολιτικό και διπλωματικό, όχι με επαφή στρατιωτικών στελεχών μόνο».

Στο μεταξύ, τουρκικά αλιευτικά εντοπίστηκαν προχτές στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη νότια της Γαύδου - η πρώτη φορά που φτάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτιδας ζώνης. Την παραβίαση διαχειρίστηκε το Λιμενικό, παρότι τέθηκε σε επιφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό. Από την τουρκική πλευρά η διέλευση μέσα από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας αποδόθηκε σε κακές καιρικές συνθήκες. Τα τουρκικά σκάφη μετά από άδεια των ελληνικών αρχών έπιασαν στα ανοιχτά του Κόλπου του Κισσάμου στη βόρεια Κρήτη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε χτες σχετικά ότι «τέτοιου τύπου κινήσεις και παραβιάσεις απαντώνται κατά πάγια κριτική με διαμαρτυρία προς την τουρκική πλευρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ