Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Νέα στοχευμένα μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Η προετοιμασία του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2022 και οι εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης με βάση τις πρόσφατες Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρεθούν στο επίκεντρο του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει σήμερα στη Λισαβόνα με τη φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών.

Η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι «μόλις μειωθούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι, τα μέτρα θα πρέπει σταδιακά να γίνονται πιο στοχευμένα και να στρέφονται στη στήριξη μίας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης». Οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται για την επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ του Ιούνη, ωστόσο οι ανταγωνισμοί αλλά και οι προσπάθειες επίτευξης συμβιβασμού μεταξύ των κυβερνήσεων αποτυπώνονται σε σχετικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει τεθεί υπόψη των υπουργών Οικονομικών.

Τα τρέχοντα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης (του κεφαλαίου) «πρέπει να διατηρηθούν αρκετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη, αλλά δεν πρέπει να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είναι απαραίτητο», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στον επόμενο τόνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου θα αφορούν, μεταξύ άλλων, «τη σταδιακή μετάβαση από την πολιτική διατήρησης θέσεων εργασίας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και στη μετακίνηση εργαζομένων, όπου χρειάζεται, σε άλλους τομείς με καλύτερες προοπτικές απασχόλησης», με έμφαση την «ψηφιακή» και την «πράσινη οικονομία».

Θυμίζουμε ότι η «πράσινη ανάπτυξη», οι «ψηφιακές δράσεις», η «απασχόληση - δεξιότητες» και οι «ιδιωτικές επενδύσεις - μετασχηματισμός της οικονομίας» αποτελούν τους 4 βασικούς πυλώνες του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, στην κατεύθυνση δηλαδή που υποδεικνύουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναφορικά με τις νέες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου.

Παραπέρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, σε πρόσφατη παρέμβασή του, τόνισε χαρακτηριστικά πως οι τρεις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αφορούν στα ζητήματα της παραγωγικότητας, στο θέμα της λεγόμενης γήρανσης του πληθυσμού, που βέβαια σχετίζεται με την κλιμάκωση των αντεργατικών ανατροπών στην Ασφάλιση καθώς και την επιστροφή στα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών, που επίσης φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ