Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Νέα εργαλεία εκμετάλλευσης και καταπάτησης λαϊκών ελευθεριών

Παρέμβαση στη συζήτηση για το «Ψηφιακό Μέλλον της Ευρώπης»

Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με το «Ψηφιακό Μέλλον της Ευρώπης» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος σημείωσε:

«Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν για τους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους πεδίο μεγάλης κερδοφορίας και ταυτόχρονα πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών με τους αντιπάλους τους, κυρίως από ΗΠΑ, Κίνα. Για να τους ενισχύσετε, ΕΕ και κυβερνήσεις, προορίζετε πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα προγράμματα, που είναι χρήματα των εργαζομένων.

Τα περί "προστασίας των πολιτών" και των δικαιωμάτων, περί δήθεν ρύθμισης των κινδύνων, στοχεύουν σε ευνοϊκότερες συνθήκες κερδοφορίας για τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες. Πρόκειται για κάλπικες διακηρύξεις. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Η τηλεργασία που απογειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας, οι ψηφιακές πλατφόρμες. Η αυτοματοποίηση και ο έλεγχος περιεχομένου, με ή χωρίς "αλγορίθμους", που σημαίνουν μαζικό φακέλωμα και συστηματική λογοκρισία κάθε ριζοσπαστικής φωνής αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική.

"Ηθική" χρήση της τεχνολογίας, όσο το κίνητρο αξιοποίησής της είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, δεν υπάρχει. Αντίθετα, το καπιταλιστικό σύστημα μετατρέπει τις τεράστιες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας σε "νέα δεσμά" για τους λαούς, εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων και καταπνίγονται τα εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες. Η υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων επομένως συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος που στο επίκεντρό του έχει τα συμφέροντα των ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ