Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεσολαβεί στη Βουλγαρία για τη Β. Μακεδονία

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρ. Ράντεφ είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε άλλη μια περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να παίξει ρόλο επιταχυντή των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Επισήμως συζητήθηκαν η πορεία της πανδημίας και οι ενέργειες για την αντιμετώπισή της, καθώς επίσης η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η πρόοδος που συντελείται για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών μετακινήσεων στην ΕΕ. Εξέτασαν, επίσης, ζητήματα «διμερούς συνεργασίας», μεταξύ άλλων, στα πεδία της οικονομίας και της Ενέργειας.

Το «ζουμί» ωστόσο ήταν η κουβέντα που έκαναν για την «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Μητσοτάκη να τονίζει τη «σημασία της προόδου στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της εκπλήρωσης όλων των κριτηρίων που έχει θέσει η ΕΕ». Κι αυτό σε μια προσπάθεια να καμφθεί το βέτο της Σόφιας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία λόγω διαφωνιών για την ιστορία και τη γλώσσα.

Θυμίζουμε, μια βδομάδα πριν, με τη ΝΔ να δίνει όρκους πίστης στη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Z. Ζάεφ. Εκεί, και επισήμως, «επιβεβαιώθηκε η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας (...) με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ