Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ταξίδια και επαφές ως ευρωατλαντικός μαντατοφόρος

Στο Κάιρο βρέθηκε χτες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι.

Σε δήλωσή του κατόπιν ο Δένδιας είπε ότι ενημέρωσε τον Σ. Σούκρι για τις επαφές του με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών την Τρίτη. Επίσης ότι ο Σούκρι τον ενημέρωσε για τις δικές τους - του Προέδρου Σίσι και του ιδίου - επαφές στο Παρίσι, και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η αιγυπτιακή πλευρά για την κατάπαυση του πυρός. Εξέφρασε τέλος «συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Προηγούμενα, ο Ν. Δένδιας - όπως και ο πρωθυπουργός ξεχωριστά - συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας Badr bin Farhan Al-Saud, με τον οποίο επίσης συζήτησε τις «εξελίξεις στην περιοχή». Είχε, ακόμα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδη.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν σχετικά ότι «υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τον υπαρκτό κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, καθώς και των ιδιαίτερα σημαντικών, αλλά παράλληλα ευαίσθητων, ισορροπιών που έχουν επιτευχθεί», ο Δένδιας επιδόθηκε σε έναν «μαραθώνιο επαφών», όπου βασικά παρουσίαζε το νέο έγκλημα του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό ως «δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

«Πέρα από τα μηνύματα που εξέπεμψε ήδη, όντας στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στο σύνολο των συνομιλητών του τη σημασία σταθεροποίησης της κατάστασης σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή, καθώς και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί και διαδραματίζει η Ελλάδα, ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, η οποία μπορεί και συνομιλεί με το σύνολο των πλευρών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποτυπώνοντας τους ρόλους που θέλει να αναλάβει η ντόπια αστική τάξη ως ευρωατλαντικός «μαντατοφόρος» στον τέτοιο αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, και σε άλλο ένα σήμα στήριξης από μέρους των αστικών κομμάτων στο κράτος - δολοφόνο, η Ομάδα Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ της Βουλής είχε συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Γ. Αμράνι, με αφορμή την ...επέτειο 31 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνάντηση παρέστησαν ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Δ. Καιρίδης, η γραμματέας της Ομάδας Ολυμπία Τελιγιορίδου (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και βουλευτές - μέλη, όπου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση άκουσαν τον Ισραηλινό πρέσβη να τους... εξηγεί «τις δυσκολίες συνεννόησης μεταξύ της Ισραηλινής Κυβέρνησης και της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς».

Αλλα θέματα που τέθηκαν ήταν «οι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ» σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον αμυντικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και σε τομείς επενδύσεων, καινοτομίας, τεχνολογικής ανάπτυξης, τουρισμού και νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups).

Τέλος, στην προσπάθεια παρέμβασης σε άλλη μία ζώνη, χτες συνεδρίασε στην Αθήνα η λεγόμενη Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Λιβύης της Βουλής των Ελλήνων. Συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομάδας Γ. Κουμουτσάκος, ο αντιπρόεδρος της Γ. Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) κ.ά. Την ομάδα ενημέρωσαν ο ειδικός απεσταλμένος του ΥΠΕΞ πρέσβης Χρισ. Λάζαρης, ο οποίος παρουσίασε τη «γενική θεώρηση των διμερών σχέσεων» και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λιβύη Ι. Σταματέκος που αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο πεδίο. Συμφωνήθηκε η ανάληψη, στο αμέσως προσεχές διάστημα, «δράσεων Δημόσιας Διπλωματίας» και επιβεβαιώθηκε η λειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνεται το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά (2023-04-12 00:00:00.0)
Με φόντο την κλιμάκωση των ανταγωνισμών (2021-07-13 00:00:00.0)
Με νέο γύρο ΜΟΕ και «θετική ατζέντα» συνεχίζεται το παζάρι (2021-04-20 00:00:00.0)
«Σε καλό κλίμα και συνεχίζουν» τα ιμπεριαλιστικά παζάρια με σφραγίδα ΝΑΤΟ - ΕΕ (2021-03-19 00:00:00.0)
«Προετοιμασία εδάφους» για επικίνδυνες διευθετήσεις με ευρωατλαντική σφραγίδα (2020-08-13 00:00:00.0)
Οσα εννοούνται παραλείπονται (2002-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ