Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Με φόντο την κλιμάκωση των ανταγωνισμών

Με φόντο την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε μια σειρά ζώνες συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην ατζέντα ήταν άλλωστε οι «γεωπολιτικές προεκτάσεις των νέων ψηφιακών τεχνολογιών» (τεχνολογίες «κρίσιμες για την οικονομία και τις κοινωνίες μας» όπως ειπώθηκε στη Σύνοδο), η υπό επεξεργασία «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ (θα αποτελέσει τον μπούσουλα στην αντιπαράθεσή της με άλλα κέντρα, «το πώς θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι μπρος σε μελλοντικές κρίσεις», όπως σημειώθηκε στο ΣΕΥ), η κατάσταση σε Αφγανιστάν, Αιθιοπία, Λίβανο, Νότιο Καύκασο, Λιβύη και Λευκορωσία (καταγγέλθηκε η «καταπίεση» που ασκεί το «καθεστώς» στο εσωτερικό, όπως και ότι σπρώχνει μετανάστες στα σύνορα Λιθουανίας και Πολωνίας). Παράλληλα, αποφασίστηκε η σύσταση «αποστολής» της ΕΕ για «αποκατάσταση και ενίσχυση της ασφάλειας» στη Μοζαμβίκη.

Εγινε επίσης ενημέρωση από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδη, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου (βλέπε και διπλανό θέμα).

Στο ΣΕΥ, εξάλλου, ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε για την «κατάσταση ασφαλείας» στην περιοχή του Σαχέλ, υπό το φως της πρόσφατης συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα και με ειλημμένη την απόφαση της κυβέρνησης να αναπτύξει δυνάμεις στην Υποσαχάρια Αφρική, διεκδικώντας και εκεί καθήκοντα ευρωατλαντικού χωροφύλακα.

Παραπέρα, στο πλαίσιο «γεύματος εργασίας» έγινε «άτυπη ανταλλαγή απόψεων» με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid, για τις διμερείς σχέσεις ΕΕ - Ισραηλ, αλλά και την κατάσταση στην περιοχή, με τον Ισραηλινό να λαμβάνει διαβεβαιώσεις ότι για την ΕΕ «η ασφάλεια του Ισραήλ παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».

Προηγήθηκε «άτυπο πρόγευμα εργασίας» με προσκεκλημένο τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, όπου έγινε «ανταλλαγή απόψεων» για τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, το φράγμα της Αναγέννησης στην Αιθιοπία (Grand Ethiopian Renaissance Dam/GERD), καθώς και τις σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου. Ο Δένδιας διεμήνυε κατόπιν ότι στη συζήτηση με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου συζήτησαν «τα πάντα. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα θεμελιώδους σημασίας για την περιοχή, οπότε αγγίζει τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την Ενέργεια, την Αιθιοπία, το Φράγμα της Αναγέννησης, τη Λιβύη, τη Συρία - κάθε θέμα συμπεριλήφθη», σημείωσε.

Σημειωτέον σήμερα ο Δένδιας μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου συναντάται με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. Υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΞ και του Αραβικού Συνδέσμου, το οποίο προβλέπει τη θεσμοθέτηση πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και μεταξύ της Ελλάδας και των μελών του Συνδέσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ