Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσόβου

Αλλη μια βρωμοδουλειά για τα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια, που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς, ετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν να προσφέρει η κυβέρνηση, δρομολογώντας την αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου.

Στο φόντο και των πρόσφατων επισκέψεών του στο προτεκτοράτο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ελλάδα δεσμεύεται «ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο» ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας άφησε πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο και επίσημης αναγνώρισης του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου: «Γιατί να αναλάβω μία δέσμευση πολιτικής; Τι έννοια θα είχε να κάνω κάτι τέτοιο;», ανέφερε απροσχημάτιστα. Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι οι ΗΠΑ είναι «η μόνη δύναμη η οποία για τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς θα ήθελε να γίνει κάτι τέτοιο», ο ΥΠΕΞ αρκέστηκε να μιλήσει για «πολιτική αρχών» που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι αυτό «εκφράζει τα συμφέροντα της χώρας μας όπως εμείς τα καταλαβαίνουμε», και να καταλήξει ότι «γενικόλογες διακηρύξεις και ηχηρές δεσμεύσεις δεν είναι κάτι που είθισται στους υπουργούς Εξωτερικών. Νομίζω μάλιστα ότι είναι λάθος».

Είχε προηγηθεί, στη διάρκεια ημερίδας για την καπιταλιστική παλινόρθωση στην Ουκρανία, την περασμένη βδομάδα, αναφορά του «στη νομιμότητα μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης» του Κοσόβου, καθώς όπως ισχυρίστηκε «το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε το 2010 ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο».

Αναποδογυρίζοντας μάλιστα την πραγματικότητα και δεδομένου ότι μια τέτοια αναγνώριση ανοίγει παραπέρα τον δρόμο και για τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, είχε ισχυριστεί ότι «με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και της Γιουγκοσλαβίας δημιουργήθηκαν αρκετά νέα κράτη» που «κανένα από αυτά, όμως, δεν ήταν το αποτέλεσμα εξωτερικής εισβολής», κάνοντας πως δεν γνωρίζει για την επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, όπως το 1999 ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ