Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σταθερά πάνω από 1.000 τα κρούσματα, τα μισά στην Αττική

Αλλοι 39 θάνατοι καταγράφηκαν και χτες, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στις 12.184. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 476. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.473 ασθενείς.

Τα νέα κρούσματα είναι 1.239, εκ των οποίων τα 590 εντοπίζονται στην Αττική και 148 στη Θεσσαλονίκη, 71 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τις 406.751.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 186 ασθενείς.

Από τη γονιδιωματική ανάλυση σε 955 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 29 Μάρτη έως 20 Μάη εντοπίστηκαν 924 δείγματα θετικά σε μεταλλάξεις, με τα 663 να είναι της βρετανικής. Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια 14.240 δείγματα από εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 11.553 ήταν θετικά σε μεταλλάξεις (και ειδικότερα τα 9.918 στη βρετανική και τα 81 στη νοτιοαφρικανική).

Δεν έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό επικουρικοί υγειονομικοί;

Στο μεταξύ, αναστάτωση δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε θετική στον κορονοϊό αναισθησιολόγος που ήταν ανεμβολίαστη και αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ συμμετείχε σε χειρουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο. Η αίθουσα του χειρουργείου έκλεισε και απολυμάνθηκε και τα χειρουργεία συνεχίστηκαν κανονικά. Ακολούθησε ιχνηλάτηση και έλεγχος σε όλους όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων με αφορμή το περιστατικό ανέδειξαν ότι με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων του νοσοκομείων, όσοι υγειονομικοί προσλήφθηκαν τους τελευταίους μήνες, κυρίως ως επικουρικοί, δεν υπήρχε πρόβλεψη να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα πριν αναλάβουν υπηρεσία, οπότε μπήκαν εκ των υστέρων στο σύστημα και θα πάρουν σειρά εμβολιασμού σε 2-3 μήνες. Το ίδιο εξακολουθεί να συμβαίνει και με όσους υγειονομικούς δεν εμβολιάστηκαν αρχικά και στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και ζήτησαν να εμβολιαστούν. Παραπέμπονται να κλείσουν ραντεβού μόνοι τους μέσω του συστήματος, με τις γνωστές καθυστερήσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΝ «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
Ζητούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης σε προσωπικό και υποδομές

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στην πύλη του νοσοκομείου και στην 1η ΥΠΕ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα Παρασκευή εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παμμακάριστος», στις 11 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου και στη 1 μ.μ. στην 1η ΥΠΕ (Ζαχάρωφ 3, Μετρό «Αμπελόκηποι»), απαιτώντας άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και ασφαλείς υποδομές για ασθενείς και εργαζόμενους. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και στηρίζει το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου».

Μπροστά στην επανένταξη του νοσοκομείου στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών της 1ης ΥΠΕ την Κυριακή 6/6, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις ανεπάρκειες, όπως και το σχέδιο «συνεφημέρευσης» με το «Ιπποκράτειο» και τον «Ερυθρό». Οπως εξηγούν, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι «θα είμαστε το μοναδικό νοσοκομείο για όλη τη Δυτική Αττική και τον Βόρειο Τομέα. Πέραν τούτου, όλοι γνωρίζουμε άριστα τα σοβαρότατα προβλήματα του νοσοκομείου, τα οποία οι διοικούντες είχαν ολόκληρο χρόνο μπροστά τους για να επιλύσουν».

Επισφαλής και επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγγέλλουν οι 19 γιατροί του Παθολογικού Τμήματος σχετικά με τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις που δεν υφίστανται σήμερα για την ασφαλή μεικτή λειτουργία του νοσοκομείου (ΤΕΠ ύποπτα περιστατικά, ΤΕΠ και τμήμα νοσηλείας non COVID, τακτικά ιατρεία και τμήμα εμβολιασμού):

Το ΤΕΠ για τα ύποπτα περιστατικά είναι μικρότερο από 5 τ.μ., μη επαρκώς αεριζόμενο και δεν χωράει καν φορείο. Το κτίριο διαθέτει μία μόνο κύρια είσοδο, ένα μοναδικό ασανσέρ για τη μεταφορά ασθενών, συνοδών και προσωπικού, με συχνές κι επαναλαμβανόμενες βλάβες. Οι γιατροί του Παθολογικού υπογραμμίζουν «τον ορατό και αυξημένο κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού».

Προ πανδημίας το Παθολογικό ήταν υποστελεχωμένο και σε ιατρικό προσωπικό, με κάλυψη των οργανικών θέσεων κάτω του 50%. Παρ' όλα αυτά, «καμία θέση μόνιμου παθολόγου δεν προκηρύχθηκε για το νοσοκομείο στις τελευταίες προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας και καμία θέση πνευμονολόγου», επισημαίνοντας ότι η μεικτή λειτουργία με την πανδημία εν εξελίξει προϋποθέτει περισσότερο προσωπικό από το προβλεπόμενο στο οργανόγραμμα, εφόσον οι απαιτήσεις είναι πιο σύνθετες.

«Η λειτουργία διπλού χώρου ΤΕΠ, διπλού τμήματος νοσηλευομένων και τακτικών ιατρείων, με παράλληλη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου και γενική εφημερία μέρα παρά μέρα, είναι ανέφικτο να υποστηριχθεί με ασφάλεια από 4 μόνο ειδικούς παθολόγους και είναι αδύνατο να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών», υπογραμμίζουν οι γιατροί του Παθολογικού Τμήματος, ενώ υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη είναι η υποστελέχωση και σε άλλα βασικά τμήματα του νοσοκομείου, όπως το Χειρουργικό και το Καρδιολογικό, τα οποία «δεν δύνανται να αντεπεξέλθουν με ασφάλεια στη διαχείριση του όγκου των ασθενών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Επιτάχυνση της πλήρους επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων

Στο σύστημα αυστηρού υπολογισμού του «κόστους» (DRG's) εντάσσεται ολόκληρη η 7η ΥΠΕ

Τρέχοντας προωθεί η κυβέρνηση την πολιτική βαρύτερης εμπορευματοποίησης της Υγείας, με το υπουργείο Υγείας και τους διευθύνοντες του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Ελληνικό Ινστιτούτο DRG) να πραγματοποιούν τη μία επίσκεψη μετά την άλλη σε νοσοκομεία της χώρας.

Κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, στο ΠαΓΝΗ, έγινε ξεκάθαρο ότι ο επόμενος άμεσος στόχος είναι η ένταξη όλης της 7ης ΥΠΕ (Κρήτη) στο Νέο Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (DRG' s), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η γρήγορη ολοκλήρωση του έργου θα δώσει στον ΕΟΠΥΥ ένα σύγχρονο εργαλείο, ώστε να διανεμηθούν δικαιότερα τα χρήματα των ασφαλισμένων και οι ασθενείς να απολαμβάνουν ποιοτικότερες υπηρεσίες Υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι τα DRGs αποτελούν ακόμη ένα εργαλείο για τη βαθύτερη και πλήρη προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους στους κανόνες της «αγοράς», καθώς ό,τι κινείται εντός νοσοκομείου κοστολογείται και συγχρόνως «αξιολογείται» βάσει των προσδιορισμένων οικονομικών δεικτών. Θα καταγράφεται δηλαδή πόσο «κοστίζει» κάθε εργαζόμενος, κάθε ασθενής, μια χειρουργική επέμβαση, κάθε ιατρική πράξη, τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται κ.ά, σύμφωνα πάντα με τη λογική υγεία - κόστος και ασθενής - πελάτης.

Το «νέο ΕΣΥ» προβλέπει την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας, ελάχιστες δωρεάν «παροχές», αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς, «αξιολόγηση» των εργαζομένων με κριτήριο ποιος συμβάλλει περισσότερο, ώστε να στοιχίζουν οι ασθενείς πιο φτηνά. Πλέον, τα ίδια τα νοσοκομεία ως αυτοτελείς αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες θα πρέπει να καλύπτουν τις δαπάνες του νοσοκομείου όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά με την πώληση υπηρεσιών σε ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες, δηλαδή να λειτουργούν πλήρως ως επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα DRGs καθιερώθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ...«αλλαγή κουλτούρας», στρώνοντας δηλαδή το έδαφος για τη σημερινή νέα επίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του, η οποία αποδείχτηκε εγκληματική μέσα στην πανδημία.

Στις ΗΠΑ, τα DRGs χρησιμοποιούνται από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του '80 για την αποζημίωση των υπηρεσιών και τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ενώ στη συνέχεια εφαρμόστηκαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: Στη Γερμανία που έκλεισαν χιλιάδες κρεβάτια, επειδή δεν ήταν «ανταγωνιστικά», στη Γαλλία όπου κλείνουν μαιευτικές κλινικές που πραγματοποιούν λιγότερο από 300 τοκετούς ετησίως και χειρουργικές που πραγματοποιούν λιγότερο από 1.500 πράξεις ετησίως, στην Αγγλία τα κρεβάτια μειώθηκαν κατά 4.000, ενώ νωπές είναι οι μνήμες από τις εκατόμβες νεκρών σε ΗΠΑ, Ιταλία κ.α.

Στην επιχειρηματική δράση αρμοδιότητες των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ

Την απομάκρυνση των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ την 1 Ιούνη από τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και Πατρών και την αντικατάστασή τους από ιδιωτικές ΚΟΜΥ σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για παραπέρα ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η απόφαση αυτή σχετίζεται και με τη δημιουργία του "ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού" για τον εμβολιασμό στην ΕΕ», για το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστάτησε στη θέσπισή του με στόχο τη χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στα σύνορα και τις μετακινήσεις, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματικών συμφερόντων στον κλάδο του Τουρισμού.

Επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία, όταν «στη Θεσπρωτία, στην Κέρκυρα και σε όλη τη χώρα έγινε φανερό ότι οι ΚΟΜΥ είναι υποστελεχωμένες, ότι τα τεστ, οι ιχνηλατήσεις, η επιδημιολογική επιτήρηση και συνολικά τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι ανεπαρκή έως ανύπαρκτα σε χώρους δουλειάς, σχολεία, σύνορα κ.λπ. Τώρα, όχι μόνο δεν ενισχύονται το προσωπικό (που έτσι και αλλιώς έχει ημερομηνία λήξης) και οι υποδομές, αλλά η ευθύνη παραχωρείται στην επιχειρηματική δράση, όπου και πάλι οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν με προσωρινές σχέσεις εργασίας. Και αυτό σε τομέα που απαιτείται ολοκληρωμένη εκπαίδευση, τεχνογνωσία - εμπειρία κ.λπ.».

Τέλος, η Οργάνωση του Κόμματος καλεί τον λαό σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, διεκδικώντας, ανάμεσα στα άλλα, διατήρηση των μέτρων διαγνωστικής δοκιμασίας και παραπέρα ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και δημόσιας υγείας στα σύνορα της χώρας με ευθύνη του κράτους, ενώ επαναφέρει το αίτημα των κατοίκων της Θεσπρωτίας για άνοιγμα του συνοριακού σταθμού στο Μαυρομάτι με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Μη συμφέρουσα» για το κεφάλαιο η προετοιμασία για τις αναμενόμενες νέες πανδημίες

INTIME NEWS

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο, με περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια θύματα, ενώ στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, σε όλο τον κόσμο έχουν χορηγηθεί μόλις λίγο πάνω από 2 δισ. δόσεις εμβολίων (τα περισσότερα από τα οποία απαιτούν δύο δόσεις), σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα εμβόλια αυτά έχουν χορηγηθεί σε 215 χώρες, ωστόσο τη «μερίδα του λέοντος» συγκεντρώνουν τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη: Χώρες με το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχουν το 37% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, οι «χώρες χαμηλού εισοδήματος» περιορίζονται στο 0,3% των δόσεων.

Εκτός των πολύ μικρών χωρών, το Ισραήλ παραμένει στην πρώτη θέση στους εμβολιασμούς, με σχεδόν 6 στους 10 κατοίκους του να είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι. Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται χώρες όπως ο Καναδάς (59% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), η Βρετανία (58,3%), η Χιλή (56,6%) και οι ΗΠΑ (51%). Σε απόλυτους αριθμούς χορηγηθέντων εμβολίων κυριαρχούν η Κίνα (704,8 εκατ.) και οι ΗΠΑ (296,9 εκατ.), μπροστά από την Ινδία (221 εκατ.). Στην ΕΕ έχουν χορηγηθεί 254,98 εκατ. δόσεις στο 39% του πληθυσμού.

Με θέμα τη «διεύρυνση της πρόσβασης στα εμβόλια», μισό χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών και ενώ τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα έχουν δεσμεύσει πολλαπλάσιες δόσεις σε σχέση με τον πληθυσμό τους, συναντιούνται χτες και σήμερα οι υπουργοί Υγείας του G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).

Επίσης, με δεδομένο ότι οι επιδημίες θα είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο στο μέλλον, οι υπουργοί Υγείας συζητούν τα μέσα «για τον καλύτερο εντοπισμό των υγειονομικών κινδύνων που συνδέονται με τα ζώα», καθώς «3 στις 5 λοιμώξεις περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους».

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις, βέβαια, υπήρχαν από επιστήμονες και ερευνητές αρκετά χρόνια πριν και από τη σημερινή πανδημία, συνοδευόμενες μάλιστα από συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια όμως, έτσι και για τις μελλοντικές πανδημίες, η προετοιμασία και τα μέτρα για την προστασία των λαών «πηγαίνουν περίπατο», καθώς μπαίνουν στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους», με βάση τα καπιταλιστικά κέρδη και τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Απειλή για νέες πανδημίες η αντοχή στα αντιβιοτικά

Στο μεταξύ, με νέες προειδοποιήσεις για την εμφάνιση πανδημιών εξαιτίας της αντοχής των παθογόνων απέναντι στα αντιβιοτικά επανέρχονται καθημερινά οι επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει την αντιμικροβιακή αντοχή ως μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Εδώ και χρόνια σημειώνεται ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά (αντιμικροβιακή αντοχή - AMR) μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον παγκόσμιο πληθυσμό, και οι επιστήμονες καλούν σε χρήση αντιβιοτικών μόνο όπου είναι απαραίτητο, καθώς και σε έρευνες για την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων. Ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα κράτη δεν χρηματοδοτούν τέτοιες έρευνες, γιατί δεν βλέπουν άμεσο και εξασφαλισμένο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Η πρώην επικεφαλής γιατρός της Αγγλίας και ειδική απεσταλμένη της Βρετανίας για την αντιμικροβιακή αντοχή, Νταμ Σάλι Ντέιβις, δήλωσε ότι η έκρηξη στη χρήση αντιβιοτικών ως συνέπεια της COVID-19 «κινδυνεύει να επιδεινώσει και να εντείνει τη σιωπηλή, αργή πανδημία του AMR».

Σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με COVID-19 συνταγογραφήθηκαν άσκοπα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στη Βρετανία, αυξάνοντας το φάσμα της επιτάχυνσης της αντιμικροβιακής αντοχής (AMR), σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της στη χώρα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι στην πλειονότητα των ασθενών δόθηκαν αντιβιοτικά παρά το γεγονός ότι δεν είχαν επιβεβαιωμένη βακτηριακή λοίμωξη, και οι γιατροί κατέφυγαν στα αντιβιοτικά δεδομένων των περιορισμένων επιλογών θεραπείας.

Στο πρόσφατο διεθνές συμπόσιο «One Health», εκπρόσωπος του ΠΟΥ είχε υπογραμμίσει ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας η αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνεται όλο και περισσότερο, ως αποτέλεσμα της θεραπείας των ασθενών με COVID-19».

Η αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί απειλή για τον σύγχρονο κόσμο, τονίστηκε, καθώς εμποδίζει την καταπολέμηση άλλων λοιμώξεων, και το θέμα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των κυβερνήσεων και των επιστημόνων.

«Μια κατεστραμμένη γενιά...»

Τις πολλαπλές συνέπειες στις συνθήκες ζωής και στα δικαιώματα των παιδιών, που επιδεινώθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διαχείρισή της, με «πυξίδα» την προστασία της καπιταλιστικής οικονομίας, έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μία διεθνής έκθεση, αυτή τη φορά από τη ΜΚΟ «KidsRights».

Οι επιπτώσεις της πανδημίας «δυστυχώς ξεπέρασαν τις προβλέψεις που είχαμε κάνει στην αρχή της, πριν έναν χρόνο», σημειώνεται στην έκθεση, που επισημαίνει ότι υπάρχει φόβος για μια «κατεστραμμένη γενιά».

«Μετά τους ασθενείς με κορονοϊό, τα παιδιά επηρεάστηκαν περισσότερο, όχι άμεσα από τον ιό, αλλά επειδή παραμελήθηκαν από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», προσθέτει.

Εκατομμύρια παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στην Εκπαίδευση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, γεγονός που έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία τους. Περισσότερα από 168 εκατ. παιδιά δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στο σχολείο, ενώ σε όλο τον κόσμο 1 στα 3 παιδιά δεν είχε πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση όσο διάστημα παρέμεναν κλειστά τα σχολεία. 142 εκατ. επιπλέον παιδιά έχουν βρεθεί σε κατάσταση υλικής στέρησης και 370 εκατ. δεν λάμβαναν σχολικά γεύματα.

Εξάλλου, 80 εκατ. παιδιά ενδέχεται να μην έκαναν τα προγραμματισμένα εμβόλιά τους για άλλες ασθένειες εξαιτίας της χρόνιας απαξίωσης και της κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας. Παράλληλα, η «KidsRights» επισημαίνει την «πρωτοφανή αύξηση» της ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια των lockdowns, με τα παιδιά να είναι συχνά θύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ