Το πρωί του Σαββάτου, κλιμάκιο της ΤΟ Πέλλας μαζί με τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος, περιόδευσε στην κεντρική αγορά της Σκύδρας και στα Σεβαστιανά. Μίλησε με τους κατοίκους, αφουγκράστηκε τις αγωνίες τους, άκουσε τις καταγγελίες για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις του κλάδου, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο φουλ της δουλειάς.
Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι υπεύθυνη για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι η πολιτική που βάζει τα κέρδη των επιχειρήσεων πάνω από τη ζωή των εργαζομένων, πολιτική που η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα τη στηρίζουν «με χέρια και με πόδια». Αναδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη υλοποίησης των προτάσεων του ΚΚΕ για άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, σε σχολεία και άλλους χώρους. Για διασφάλιση όλων των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης. Για αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.
Ο Γ. Δελής τόνισε ότι η διαδικασία των τεστ θα έπρεπε να γίνεται εδώ και καιρό στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, αντί να στέλνονται κλιμάκια εκ των υστέρων και ενώ ήδη έχει υπάρξει διασπορά του ιού.
Θύμισε ότι και πριν από περίπου 20 μέρες, όταν και πάλι είχαν βρεθεί δεκάδες θετικά κρούσματα σε άλλη μεγάλη κονσερβοποιία, στα Γιαννιτσά, το ΚΚΕ είχε καλέσει την κυβέρνηση «να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Να αναγκάσει την εργοδοσία να εφαρμόσει μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στη δουλειά. Τίποτα από αυτά δεν έγινε, γι' αυτό και τώρα έχουμε και πάλι μαζικά κρούσματα σε άλλο εργοστάσιο. Μάλιστα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο σύντροφοί μας δέχθηκαν και επίθεση από ανθρώπους της εργοδοσίας όταν πριν από μερικές μέρες πήγαν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους».
Και πρόσθεσε: «Καλούμε την κυβέρνηση να υποχρεώσει όλους τους εργοδότες να εφαρμόσουν στους χώρους δουλειάς τα αναγκαία μέτρα (...) Να μεριμνήσει ώστε όλοι οι εργαζόμενοι καταρχήν, όλοι οι άνθρωποι, να υποβάλλονται σε δωρεάν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Να ενισχύσει το σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και τις αναγκαίες υποδομές».
Κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά σ' αυτόν τον αγώνα.
Την Κυριακή, εξόρμηση στην κεντρική αγορά της Εδεσσας πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μπάμπη Τσιτσάγκα, δημοτικό σύμβουλο εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας απαιτούν τα ταξικά συνδικάτα
Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού σε μεγάλους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα τη μετατροπή τους σε εστίες υπερμετάδοσης, επιβεβαιώνουν τις τεράστιες ευθύνες τόσο της μεγαλοεργοδοσίας, που με κριτήριο τα κέρδη της αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας, όσο και της κυβέρνησης, που και σήμερα, εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας, δεν επιβάλλει τη λήψη αυτών των μέτρων και «κάνει πλάτες» με διάφορους τρόπους στους μεγαλοεργοδότες.
Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση καταγγέλλουν τα ταξικά συνδικάτα, καλώντας τους εργαζόμενους σε ενίσχυση της πάλης για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.
Τα 114 κρούσματα κορονοϊού που βρέθηκαν σε εργαζόμενους στην κονσερβοποιία «ΚΡΟΝΟΣ» στο Μαυροβούνι Σκύδρας, στην Πέλλα, ήρθαν να επιβεβαιώσουν για μια ακόμα φορά όσα καταγγέλλει από την πρώτη στιγμή το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς του κλάδου.
Καθώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται σε μια ακόμα κονσερβοποιία της περιοχής, αφού από τις αρχές Σεπτέμβρη έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα στις κονσερβοποιίες «Παυλίδης» στην Πέλλα και VENUS και ΑΛΜΜΕ στην Ημαθία, επιβεβαιώνεται ότι μπροστά στα κέρδη των εργοδοτών θυσιάζονται τα μέτρα για την υγεία των εργαζομένων, ενώ εντείνεται και η τρομοκρατία για να μη χαθεί ούτε μια μέρα δουλειάς.
Χαρακτηριστικά, μπορεί οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας της «ΚΡΟΝΟΣ», η οποία τέθηκε τελικά σε 10ήμερη αναστολή λειτουργίας, να ισχυρίζονται ότι όλοι οι εργαζόμενοι θερμομετρούνταν στη στάση πριν από την είσοδό τους στα λεωφορεία, περνούσαν από θερμοκάμερα πριν εισέλθουν στους χώρους του εργοστασίου και λαμβάνονταν όλα τα αναγκαία μέτρα ακόμη και στη διάρκεια των διαλειμμάτων τους, όμως δεν τόλμησαν ποτέ να διαψεύσουν τις περί του αντιθέτου καταγγελίες του κλαδικού Συνδικάτου, μετά από εξόρμηση που πραγματοποίησε στην επιχείρηση. Μεταξύ άλλων το Συνδικάτο κατήγγειλε ότι τα λεωφορεία που μετέφεραν τους εργαζόμενους ήταν ασφυκτικά γεμάτα, ενώ κατά την είσοδο των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις δεν γινόταν καμία θερμομέτρηση. Επίσης, αναδεικνύει ότι όποιος εργαζόμενος έκανε τεστ και βρισκόταν θετικός, σταματούσε την εργασία του χωρίς να γνωρίζει εάν θα πληρωθεί ή όχι ή το αν θα χάσει τα ένσημά του. Με αυτήν την πίεση της εργοδοσίας, ακόμα και άρρωστοι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ ακόμα και όταν επιβεβαιώνονταν κρούσματα η εργοδοσία δεν έβγαζε σε καραντίνα καμία από τις λεγόμενες κοντινές επαφές, γιατί είχε ανάγκη τα εργατικά χέρια για να μη μείνει πίσω η δουλειά...
Χρειάστηκε το Συνδικάτο να κάνει νέα δημόσια καταγγελία για να υπάρξει παρέμβαση και να αποκαλυφθεί το μέγεθος της διασποράς.
Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη παρά τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, που εμφανίζονται καθησυχαστικά. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, από την Παρασκευή έως την Κυριακή 4/10, διενεργήθηκαν συνολικά 1.479 rapid test, εκ των οποίων τα 20 έχουν βρεθεί θετικά.
Εντοπίστηκαν ωστόσο κρούσματα κορονοϊού και σε μαθητές, οι γονείς των οποίων εργάζονταν στην κονσερβοποιία, οπότε υπήρξε και αναστολή λειτουργίας των τμημάτων όπου φοιτούν.
Εντονη ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους του εργοστασίου της SABO στο Βασιλικό Χαλκίδας μετά τον εντοπισμό 4 κρουσμάτων κορονοϊού. Η ανησυχία ενισχύεται από την έλλειψη μέτρων πρόληψης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που γίνονται «λάστιχο» για τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Στα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν την περασμένη Πέμπτη, προστέθηκαν χτες άλλα δύο, μετά τα τεστ σε εργαζόμενους που είχαν άμεση επαφή μαζί τους.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει την καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας για το γεγονός ότι η εργοδοσία επέλεξε να διεξαγάγει τεστ μόνο στο προσωπικό που ήταν στο ίδιο χώρο με τα δύο πρώτα κρούσματα και όχι στο σύνολο των εργαζομένων, ενώ επίσης δεν έκανε απολύμανση ολόκληρου του εργοστασίου. Ακόμα και μετά από αυτήν την εξέλιξη, μάλιστα, η εργοδοσία δεν προχωρά στη διεξαγωγή τεστ στο σύνολο του προσωπικού, αλλά μόνο σε επαναληπτικά τεστ στους εργαζόμενους που βρέθηκαν αρνητικοί την πρώτη φορά.
«Ο χώρος εργασίας μας είναι ενιαίος. Οι εργαζόμενοι των γραφείων είναι σε διαρκή κίνηση από τμήμα σε τμήμα. Η μία ιατρική μάσκα που παρείχε το γραφείο προσωπικού αρκετούς μήνες πριν και τα απολυμαντικά μόνο στους κοινόχρηστους χώρους της παραγωγής σε καμία περίπτωση δεν είναι εγγύηση για την υγεία και την ασφάλειά μας», τονίζει το Συνδικάτο και απαιτεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό, απολύμανση όλων των χώρων παραγωγής, πλήρη καταβολή δεδουλευμένων για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα κ.ά.
Την εργοδοτική ασυδοσία στα σούπερ μάρκετ αναδεικνύει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι δέχεται συνεχώς πλέον καταγγελίες εργαζομένων.
Ενδεικτικά, επισημαίνει:
«Στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ "Χαλκιαδάκης" στο κατάστημα ΜΑΧ στη λεωφόρο Καζαντζίδη όπου εντοπίστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα εργαζόμενης με Covid-19, η εταιρεία δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τον ΕΟΔΥ... Οπως ενημερωθήκαμε από τους υπευθύνους, έπειτα από την παρουσία μας στο κατάστημα, η εταιρεία δεν σφράγισε το κατάστημα ούτε μια μέρα προκειμένου να γίνει σωστή απολύμανση με τα απαραίτητα καθαρτικά αλλά αρκέστηκε σε μια απολύμανση "το βράδυ...". Δεν έκανε τεστ σε όλο το προσωπικό (...) αλλά κυρίως δεν ενημέρωσε δημόσια ώστε να ελεγχθούν πελάτες που ήρθαν σε επαφή και πιθανόν να βρίσκονται και στις ευπαθείς ομάδες, καθώς η ιχνηλάτησή τους θα ήταν αδύνατη με κάποιον άλλο τρόπο.
Στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" η εταιρεία ζητά από τους εργαζόμενους που παρουσίασαν συμπτώματα να πάνε με δικά τους έξοδα να κάνουν το τεστ και έπειτα να επιστρέψουν στη δουλειά με την απόδειξη για να πάρουν κάποια στιγμή τα χρήματα (...)
Στην αλυσίδα Lidl βρέθηκε και εκεί επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 και συγκεκριμένα στο κατάστημα Νέας Αλικαρνασσού. Παρόλο που εκεί υπήρξε μια πιο υπεύθυνη στάση σχετικά με τη γνωστοποίηση του κρούσματος, την απολύμανση, το σφράγισμα του καταστήματος και τα διαγνωστικά τεστ στο σύνολο του προσωπικού, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν κανονικά το μισθό τους για όσο διήρκεσε αυτή η περιπέτεια».
Το Σωματείο υπενθυμίζει επίσης ότι ενώ μέσα στην πανδημία ο τζίρος και τα κέρδη των σούπερ μάρκετ «απογειώθηκαν», οι εργαζόμενοι μένουν εκτεθειμένοι στον ιό και χωρίς καμία αύξηση στους μισθούς τους. Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας τους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.
Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα στην Κύθνο, η ΤΕ Βορείων Κυκλάδων του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Ακόμα μία φορά αυτές τις μέρες οι νησιώτες γίνονται μάρτυρες των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων, για την Υγεία η οποία αφήνει ουσιαστικά απροστάτευτα τα νησιά εν μέσω πανδημίας. Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύθνο έδειξε τη γύμνια του συστήματος, αφού το Κέντρο Υγείας του νησιού δεν είχε κανένα μέσο ώστε να αντιμετωπίσει τα περιστατικά.
Αποδεικνύεται, και με αυτό το περιστατικό, πως η θέση του ΚΚΕ για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας που οι απαιτήσεις των νησιωτών για σύγχρονες και δωρεάν παροχές Υγείας είναι πιο αυξημένες». Η ΤΕ Βορείων Κυκλάδων του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους, τους τοπικούς φορείς των νησιών να διεκδικήσουν μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική.
Επίσης, ζητούν τον εφοδιασμό του «Θριασίου» με μηχάνημα μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, προκειμένου να γίνονται προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης. Παράλληλα διεκδικούν να στελεχωθούν και να εξοπλισθούν τα νοσοκομεία που έκλεισαν (π.χ. ΓΝΔΑ «Αγ. Βαρβάρα») και να γίνει επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας για τις ανάγκες της πανδημίας. Οι γιατροί θα προχωρήσουν σε νέα ΓΣ το επόμενο διάστημα για να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενώ καλούν αύριο στη λαϊκή συγκέντρωση καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ.
«Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, 4 νοσηλεύτριες και βοηθοί νοσηλευτών της Παθολογικής Κλινικής κατηγορούνται ως υπεύθυνες για την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς που νοσηλευόταν στην Παθολογική Κλινική, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, σημειώνοντας ότι επειδή δεν λειτουργεί η Ψυχιατρική Κλινική (λόγω έλλειψης προσωπικού δεν παρέχεται ένα ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον νοσηλείας ψυχικά ασθενών), η νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών γίνεται σε δωμάτιο που προορίζεται για ποινικούς κρατούμενους στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου.
«Εγκληματική είναι η ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων για την ανυπαρξία ψυχιατρικής νοσηλείας στο νοσοκομείο. Εγκληματική είναι η πολιτική που θυσιάζει την υγεία για τα κέρδη. Καταδικάζουμε αυτήν την πολιτική, που για να εφαρμοστεί, αναγκάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται με όρους που τους οδηγούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου χωρίς να έχουν καμία ευθύνη», καταγγέλλει το Σωματείο, απαιτώντας τη μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων, την αύξηση των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου και κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό, την εκδίωξη των εργολάβων από το νοσοκομείο.
Τριακόσια τρία είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και 20.142 ο συνολικός αριθμός. 8 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το σύνολο των θανόντων έφτασε τους 417. 83 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 227 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Το Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, ενώ είχαν εντοπιστεί 468 κρούσματα (229 κρούσματα την Κυριακή και 4 νεκροί, 239 το Σάββατο και 7 νεκροί) εκ των οποίων τα 220 στην Αττική, 15 στα Γιάννενα κι από 14 σε Πέλλα και Καρδίτσα. Τα 167 από τα χτεσινά κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική.
Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκαν τα εξής ειδικά περιοριστικά μέτρα για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στο δήμο Ιωαννιτών, μέχρι και τη Δευτέρα 12 Οκτώβρη:
Τέλος, χτες, έγινε έκτακτη σύσκεψη και στην έδρα της ΠΕ Πέλλας, με συμμετοχή όλων των δημάρχων της περιοχής, λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου μετά την εκτεταμένη διασπορά σε κονσερβοποιία.
Τα νοσοκομεία μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε «μιας νόσου»
Δεν περνάει μέρα χωρίς να αναδεικνύονται οι συνέπειες από το σύστημα Υγείας της «μιας νόσου» και ο κίνδυνος μετατροπής των νοσοκομείων σε υγειονομικές βόμβες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, των απαιτούμενων κρατικών πόρων για εξοπλισμό, υποδομές, των ξεχειλωμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων ή των ελλιπών - ανύπαρκτων πρωτοκόλλων διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Μέσα σε λίγες μέρες, το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο, Κέντρα Υγείας κάνουν λόγο για περιστατικά διασποράς κι όλα φανερώνουν χειροτέρευση της κατάστασης, 8 μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας.
Η ΟΕΝΓΕ φέρνει στο φως καταγγελία αγροτικού γιατρού, σύμφωνα με την οποία στις 15/9 το μεσημέρι στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου εξετάστηκε ασθενής, ο οποίος παρέμεινε μέχρι και τα μεσάνυχτα στη βραχεία νοσηλεία του ΚΥ και στη συνέχεια διακομίσθηκε για εισαγωγή σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός για Covid-19.
Ωστόσο, όχι μόνο δεν έγιναν όλες οι αναγκαίες προβλεπόμενες ενέργειες, αλλά το ΚΥ συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να έχει προηγηθεί απολύμανση. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας, ανάλογο περιστατικό συνέβη και στο ΤΕΠ του ΓΝ Χαλκίδας.
«Δεν είναι δυνατόν να ερωτάται ο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση non Covid-19 ασθενών που διαβιούν σε δομές που έχουν τεθεί σε καραντίνα και πρέπει να μεταφερθούν σε μία μονάδα Υγείας για την αντιμετώπιση κάποιου οξέως προβλήματος υγείας και να δηλώνει αναρμόδιος», καταγγέλλει επίσης η ΟΕΝΓΕ.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι και όσα έγιναν στη Θωρακοχειρουργική στο «Σωτηρία», «όπου μετά το νέο περιστατικό διασποράς στο κτίριο του χειρουργικού τομέα, το υπουργείο Υγείας έσπευσε με δελτίο Τύπου να ενημερώσει ότι όλα είναι υπό έλεγχο και πως η εφημερία του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί κανονικά», καταγγέλλει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» στο νοσοκομείο.
Στο Δρομοκαΐτειο, σε τμήμα οξέων περιστατικών νοσηλεύονταν δύο ασθενείς ασυμπτωματικοί από 25 Σεπτέμβρη και επειδή διέμεναν στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη Πέμπτη η γιατρός τούς έκανε τεστ, το οποίο βγήκε θετικό και για τους δύο. Ενας πήρε εξιτήριο την Παρασκευή. Ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε άμεσα και τελικά χτες έγινε μοριακός έλεγχος στο προσωπικό του τμήματος και σε ασθενείς. Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει να γίνονται τακτικά και καθολικά τεστ σε όλους τους ασθενείς και εργαζόμενους. Να υπενθυμίσουμε ότι η διαχείριση τέτοιων περιστατικών είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Την ίδια ώρα, προκειμένου να μπαλωθούν όπως - όπως τα παντός τύπου κενά, προχωρά η μετατροπή του συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση μόνο του κορονοϊού, κι ενώ η εμπειρία του περασμένου χειμώνα προκαλεί ήδη «έκρηξη» σε καθυστερημένες διαγνώσεις, χειρουργεία, θεραπείες, με τις λίστες της πολύμηνης αναμονής ακόμη και για ένα ιατρικό ραντεβού να εκτοξεύονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ατελείωτη ουρά που σχηματίστηκε - όπως κάθε πρωτομηνιά σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία - στο ΠΑΓΝΗ, «ξεσκεπάζοντας την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν και τη δυσκολία να βρουν ραντεβού τηλεφωνικά (...), ενώ συχνά η αναμονή βαίνει άκαρπη, αφού τα ραντεβού των επόμενων μηνών εξαντλούνται σε 1-2 ώρες.
Οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα πρωινά ιατρεία καθυστερούν τη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών, αυξάνοντας τη νοσηρότητα αλλά και τη θνητότητα από διάφορες χρόνιες παθήσεις, ενώ αναγκάζουν αρκετούς να πληρώσουν από την τσέπη τους για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.
Παρ' όλα αυτά, «η διοίκηση του νοσοκομείου (...) επιρρίπτει ευθύνες και στους ίδιους τους εργαζόμενους για "παθογένειες του παρελθόντος με εξετάσεις χωρίς ραντεβού ή αδιαφανείς διαδικασίες κλεισίματος"», καταγγέλλει το Σωματείο και συνεχίζει:
«Οι πραγματικές αιτίες για τις μεγάλες αναμονές είναι κυρίως η ανεπάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό αλλά και οι χρόνιες ελλείψεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Πάνω από 6.000 είναι οι κενές θέσεις γιατρών στις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας και δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών μεταξύ τμημάτων και δομών ούτε με τις προσλήψεις 400 περίπου επικουρικών γιατρών του τελευταίου εξαμήνου, ούτε με τις λίγες μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί (χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί), οι οποίες αντιστοιχούν σε λιγότερο από 25% των κενών».
Παρέμβαση για την «απαράδεκτη» όπως χαρακτηρίζει κατάσταση στις λεωφορειακές γραμμές στο Κορωπί κάνει η ΚΟΒ Κορωπίου Αττικής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας την ταλαιπωρία λόγω ελλείψεων και καθυστερήσεων στις γραμμές 308, 309 και 330. Υπάρχει ένα λεωφορείο αντί για τρία, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός στη γραμμή 309 (πολλές φορές και κανένα), ένα λεωφορείο στη γραμμή 330 αντί για τρία και παμπάλαιος στόλος στη γραμμή 308.
Η ΚΟΒ Κορωπίου σημειώνει ότι «η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την πανδημία και την πραγματική ανάγκη για πύκνωση των δρομολογίων, δίνει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, δίνει στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ να αναλάβουν το συγκοινωνιακό έργο», αφού από χτες περνάει και η γραμμή 330 στη δικαιοδοσία της ΚΤΕΛ ΑΕ. Τονίζει παράλληλα ότι η δημοτική αρχή «αντί να ζητάει να περάσουν κι άλλες γραμμές πέραν του 330 στους ιδιώτες, θα έπρεπε να διεκδικεί άμεση ενίσχυση του στόλου με νέα οχήματα και προσλήψεις προσωπικού».
Μεγάλη εξόρμηση από το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας και μαζικούς φορείς
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέκι, «η αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, στα Πατήσια και την Κυψέλη, φέρνει στο προσκήνιο τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που παίζει την υγεία του λαού στον τζόγο. Δεν έκανε τίποτα για να αξιοποιήσει τον χρόνο που κέρδισε χάρη στις θυσίες του λαού το προηγούμενο διάστημα, για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, για να πάρει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας, στην Εκπαίδευση, στις δημόσιες συγκοινωνίες. Αντίθετα, όλες της οι ενέργειες απέδειξαν ότι προτεραιότητα της πολιτικής της δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά οι ανάγκες και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».
Στα δικαστήρια προσέφυγε η περιφερειακή αρχή Αττικής (ΝΔ) για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απόφαση των εποπτών Δημόσιας Υγείας να ξεκινήσουν από χτες αποχή από τις εξωτερικές εργασίες απαιτώντας να τους διατεθούν τα αναγκαία μέσα για να εκτελούν την υπηρεσία τους. Μια προσφυγή που έγινε δεκτή από το δικαστήριο, με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής να καταγγέλλει ότι «κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή για να συγκαλύψουν και να αποποιηθούν τις ευθύνες τους προσέφυγαν στα δικαστήρια, και η "ανεξάρτητη" Δικαιοσύνη, όπως πάντα, τους δικαίωσε».
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής σημειώνει πως η απόφαση για αποχή λήφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των εποπτών καθώς «δεν αντέχουν άλλο την κοροϊδία και βγήκαν μπροστά για να απαιτήσουν να τους διατίθενται όλα τα αναγκαία μέσα για να δουλεύουν και να υπηρετούν την προστασία της δημόσιας υγείας, να απαιτήσουν από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή να τους αντιμετωπίζουν ως "λειτουργούς" της δημόσιας Υγείας».
Ακόμα καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της περιφερειακής αρχής προκειμένου να πετύχει το σκοπό της, όπως «τη μεθοδευμένη "εν κρυπτώ" εκδίκαση της αγωγής, που "επιδόθηκε" την Παρασκευή και ώρα 10.50 π.μ., για να εκδικαστεί την ίδια μέρα στις 12.30 μ.μ.! Κι όταν λέμε "επιδόθηκε" την έριξαν κάτω από την πόρτα των γραφείων του Συλλόγου (!), γνωρίζοντας βέβαια ότι το πρωί της Παρασκευής υπήρχε η σύσκεψη με τους Γεωτεχνικούς και η παρουσία της προέδρου στην ακρόαση των φορέων στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών».
Τη στάση της περιφερειακής αρχής καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας.
Eurokinissi |
Δύο εργαζόμενες και μια 85χρονη ηλικιωμένη βρέθηκαν θετικές στην Covid-19 στα γηροκομεία της πόλης τον Ιωαννίνων. Η ηλικιωμένη γυναίκα, με ήπια συμπτώματα, έχει μεταφερθεί από το Γηροκομείο «Ζωσιμάδων» στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Το άλλο γηροκομείο είναι το Ζωγράφειο του δήμου Ιωαννιτών, που φιλοξενεί περίπου 30 ηλικιωμένους. Η δειγματοληψία και ο πρώτος έλεγχος όλων των ηλικιωμένων και του προσωπικού βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι αρνητικά.
Σε ό,τι αφορά την Καρδίτσα, συνολικά 8 κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί μέχρι χτες, στο γηροκομείο που ανήκει στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη, κατά τον περιοδικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργεί ο ΕΟΔΥ, βρέθηκαν δύο θετικά αποτελέσματα στη συγκεκριμένη μονάδα. Ελήφθησαν δείγματα από το υπόλοιπο προσωπικό και τους ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων (4) κρουσμάτων από το προσωπικό της δομής. Σε επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Οκτώβρη, εντοπίστηκαν δύο επιπλέον κρούσματα στο προσωπικό.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη γνωστοποιήθηκε ότι εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα της Αθήνας, με έναν από τους ηλικιωμένους να έχει χάσει τη ζωή του. Μέσα από τις καταγγελίες, αποκαλύφθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, για την απουσία ουσιαστικών μέτρων και επαρκών ελέγχων σε δομές με ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, παρόλο που το πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε στη Μονάδα τη Δευτέρα 21/9, οι όποιοι έλεγχοι ξεκίνησαν από τον ΕΟΔΥ μετά από έξι ολόκληρες μέρες, και ενώ στο μεσοδιάστημα εντοπίζονταν νέα κρούσματα που διακομίζονταν σε νοσοκομεία. Κι ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και να ενισχύσει με προσωπικό όλους τους κρίκους που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας, συστήνει ...επιτροπές. Με ΚΥΑ συστήνονται «Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών Ομάδων» και «Επιτροπή Εποπτείας», «με σκοπό την προστασία από τον κορονoϊό των φιλοξενουμένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων».
Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, τα γηροκομεία και συναφείς χώρους είχε καταγγείλει έγκαιρα τα μέτρα της κυβέρνησης για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ως «ανεπαρκή, επικοινωνιακού χαρακτήρα και ως προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους να επιρριφθεί η ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους, στην περίπτωση που θα παρουσιαστούν κρούσματα στις Δομές. Τα τελευταία κρούσματα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό».
Και το κλαδικό Σωματείο καταγγέλλει συγκεκριμένα:
«Για το Σωματείο μας, η ασφάλεια των ηλικιωμένων στα γηροκομεία, των ασθενών, των επισκεπτών, σε όλες τις μονάδες ιδιωτικής Υγείας εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει με αυστηρότητα κατάλληλες συνθήκες εργασίας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, να σταματήσει η απλήρωτη εργασία, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να σταματήσει να κυριαρχεί η λογική της αποφυγής του κόστους, όπως γίνεται σήμερα στις επιχειρήσεις ιδιωτικής Υγείας», υπογραμμίζει το Σωματείο και απαιτεί: