Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κλειστά σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία μέχρι τις 7 Γενάρη

Κλειστά θα παραμείνουν έως τις 7 Γενάρη τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια, οι αθλητικοί χώροι (με εξαίρεση τα επαγγελματικά πρωταθλήματα) και τα χιονοδρομικά κέντρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ο οποίος φρόντισε να χρεώσει, ξανά, την ευθύνη στο λαό για το ότι δεν μειώνονται τα κρούσματα. Επίσης, μέχρι τότε θα εξακολουθήσουν να ισχύουν η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, η κυκλοφορία τη νύχτα και οι συναθροίσεις. Για το λιανικό εμπόριο, τα κομμωτήρια και τις εκκλησίες θα γίνουν νέες ανακοινώσεις στο τέλος της βδομάδας.

Εξακολουθούν επίσης να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλεργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο και θα μπαίνουν σε 10ήμερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020 έως την Πέμπτη 7 Γενάρη 2021. Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Την ίδια ώρα, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφορικά με τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων για το μήνα Δεκέμβρη, επαναλαμβάνουν ότι δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για το Δεκέμβρη.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους η κυβέρνηση μείωσε στα 534 ευρώ το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας το μήνα Δεκέμβρη, από τα 800 ευρώ για το Νοέμβρη. Υπενθυμίζεται επίσης ότι και το ποσό των 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης για το Νοέμβρη ήταν περισσότερο λογιστικό, αφού στην πράξη θα είναι μικρότερο, μόλις στα 640 ευρώ. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που έπρεπε να πληρωθούν το Δεκέμβρη.

Παράλληλα, επεκτείνεται για δύο μήνες η καταβολή επιδόματος ανεργίας για όσους ανέργους η καταβολή του λήγει αυτόν το μήνα. Το ίδιο επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως και το διαφορετικό ωράριο προσέλευσης στην εργασία.

Επίσης, παρατείνεται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες, μέχρι τις 26 Φλεβάρη 2021.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Μαζικά τεστ στους εργαζόμενους

Η δημοτική αρχή Πάτρας, με έγγραφό της προς τον ΕΟΔΥ, απαίτησε την άμεση διενέργεια μαζικών τεστ για τον Covid-19, στους εργαζόμενους του δήμου, «ούτως ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων, αλλά και των συναλλασσόμενων πολιτών».

Χτες, στην Πάτρα ξεκίνησε η διενέργεια των τεστ, ενώ ο δήμος Πατρέων συνεχίζει τις προσπάθειες για την προστασία εργαζομένων και πολιτών που έρχονται σε επαφή με τις υπηρεσίες του, με ένα πλέγμα μέτρων στήριξης και ανακούφισης εργαζομένων, λαϊκών οικογενειών και αυτοαπασχολούμενων που έχει θέσει σε εφαρμογή, από το πρώτο διάστημα εμφάνισης της πανδημίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνειδητή κυβερνητική επιλογή η γενικευμένη ανέχεια και ανασφάλεια του λαού

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Σε αντίθεση με τις φωτογραφίες του κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και η γενικευμένη ανέχεια και ανασφάλεια του λαού, δεν είναι προϊόν ούτε "λάθους" ούτε "αβλεψίας", αλλά συνειδητής κυβερνητικής επιλογής. Ηταν και συνεχίζει να είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει τις ανάγκες και την υγεία του λαού στο βωμό της οικονομίας του κέρδους και αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για να προχωρήσουν και νέες αναδιαρθρώσεις σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.

Αυτός είναι ο λόγος που ο δημόσιος τομέας της Υγείας δεν θωρακίστηκε, ούτε επιτάχθηκε ο ιδιωτικός τομέας. Αυτός είναι ο λόγος που κρίσιμοι χώροι παραμένουν απροστάτευτοι, παρόλο που και ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οι χώροι δουλειάς αποτελούν βασική εστία μετάδοσης του ιού. Αυτός είναι ο λόγος που οι εργαζόμενοι παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια, ενώ τα χρέη των λαϊκών στρωμάτων απλά μετατίθενται σωρευτικά για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για όλα τα παραπάνω, όση υποκριτική αυτοκριτική κι αν επιστρατεύσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα αποφύγει τελικά την κριτική και την οργή του λαού».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στο «ζύγι» του κεφαλαίου η υγεία του λαού

Eurokinissi

Κυνικές ομολογίες ότι η κυβέρνηση «βάζει στο ζύγι» τη ζωή του λαού με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και ότι συνειδητά αφήνει χωρίς ουσιαστική ενίσχυση και στο «κόκκινο» το δημόσιο σύστημα Υγείας, περιλάμβανε η συνέντευξη που έδωσε χτες το βράδυ στον «Alpha» ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προκλητικά ισχυρίστηκε ότι τα κρούσματα δεν έχουν πέσει λόγω «προσωπικής ανεμελιάς, αβλεψίας» και κόπωσης του πληθυσμού και επειδή η καραντίνα δεν είναι τόσο αυστηρή όπως την πρώτη φορά, αποσιωπώντας τα μέτρα που μπορούσε και όφειλε αλλά δεν πήρε η κυβέρνηση για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, όπως βέβαια και ότι τα «πρωτόκολλα» σταματάνε έξω από τα ΜΜΜ, τις δομές Υγείας, τους χώρους δουλειάς, για τους οποίους αρκέστηκε να παραδεχτεί ότι υπήρχε «ζήτημα σε χώρους εργασίας και γηροκομεία».

Αλλωστε, σε αυτό το φόντο και ενώ υποστήριξε ότι δεν τηρούνται «διπλά βιβλία» με κρούσματα και θύματα, δεν είπε κουβέντα για τα στοιχεία που δεν δίνει η κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, και εντόπισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα διασποράς του ιού αυτήν τη στιγμή κυρίως στα χωριά παρά στις πόλεις, αποδίδοντάς το στο ότι εκεί δεν υπάρχει τόσο μεγάλη δυνατότητα αστυνόμευσης (!), βάζοντάς το και εδώ ως ζήτημα καταστολής και αποσιωπώντας ξανά τη γύμνια του συστήματος Υγείας, ειδικά στην επαρχία.

Παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι έχουν προσληφθεί 7.000 γιατροί και νοσηλευτές, αποσιωπώντας ότι δεν αφορούν μόνιμες προσλήψεις και ότι είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες, όπως και οι ΜΕΘ, για τις οποίες επανέλαβε τα περί ενίσχυσης, την ώρα που παραδεχόταν ότι τα κρεβάτια ΜΕΘ «είναι σχεδόν όλα κατειλημμένα», ότι δηλαδή δεν επαρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Απέφυγε εξάλλου κάθε αναφορά σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού συστήματος Υγείας, μιλώντας για «συνεργασία» με τους κλινικάρχες και βρίσκοντάς τους μια σειρά από δικαιολογίες για να μη βάλουν πλάτη, όπως ότι δεν έχουν επαρκή αριθμό νοσηλευτών!

Μάλιστα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι έχει κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» και από εκεί και πέρα το μόνο που έχει να κάνει είναι να περιμένει το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως από μόνο του το εμβόλιο δεν αποτελεί λύση, ισχυριζόμενος βέβαια ότι υπάρχει κίνδυνος εφησυχασμού όταν θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μήνες, από το Γενάρη όπως εκτίμησε.

Αλλωστε, τα έβαλε όλα στο ζύγι «της προστασίας της δημόσιας υγείας από τη μία και της οικονομίας από την άλλη», παραδεχόμενος δηλαδή ότι έπαιξε και συνεχίζει να παίζει την υγεία του λαού στα «ζάρια» του κεφαλαίου. Εφτασε να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση έκανε όλα όσα μπορούσε για να επιβάλει ένα «δημοκρατικό καθεστώς», κόντρα σε όσα «δρακόντεια μέτρα επέβαλαν άλλα καθεστώτα».

Με τη «ζυγαριά» του κεφαλαίου υπεραμύνθηκε και του ανοίγματος του Τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι τάχα δεν χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα τουριστικές περιοχές και άρα δεν υπάρχει συσχέτιση, όταν οι μεγαλοξενοδόχοι επέβαλαν στην κυβέρνηση να μη δίνει τη συγκεκριμένη χωρική διασπορά του ιού, για να μη χαλάσει η πιάτσα... Αρνήθηκε επίσης ότι το γονάτισμα της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα οφείλεται έστω σε κάποιο βαθμό στη δίχως έλεγχο έλευση τουριστών από τα Βαλκάνια.

Στο ίδιο πνεύμα, επανέλαβε ότι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ανακοινωθούν στο τέλος της βδομάδας, εκφράζοντας την ελπίδα να ...σώσει κάτι από την «αγορά των Χριστουγέννων».

Την ίδια ώρα προετοίμασε για σκληρά αντιλαϊκά μέρα από την επόμενη χρονιά με στόχο να φορτωθεί η καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού, λέγοντας πως «η ύφεση θα είναι μεγάλη και θα πρέπει το '21 να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το μεγάλο κενό που προκλήθηκε από την πανδημία», που σίγουρα «θα αφήσει κάποιες πληγές». Παραδέχτηκε ότι έρχεται και νέο πογκρόμ απολύσεων, αφού έθεσε ως στόχο «να μην έχουμε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας», ενώ επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι το «μπουγιουρντί» για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι ήδη γραμμένο, για χρέη και οφειλές που αναβάλλονται τώρα αλλά θα τα βρουν μπροστά τους «όταν επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα», αρνούμενος να σχολιάσει και τα περί διαγραφής χρεών.

Παρέπεμψε ως πανάκεια στο «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, διευκρινίζοντας βέβαια ότι θα αφορά εκταμίευση έργων και δράσεων που «κουμπώνουν» στις ανάγκες του κεφαλαίου, παραπέμποντας π.χ. στα όσα δρομολογούνται σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Το συνδύασε και με όσα εφιαλτικά εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη, λέγοντας ότι είναι «ένα συνολικό εγχειρίδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα» εξ ου και θα χρηματοδοτηθούν από το «Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ δεσμεύτηκε απέναντι στο κεφάλαιο ότι όχι απλά δεν πατά φρένο αλλά αντίθετα γκάζι στις «μεταρρυθμίσεις» εν μέσω πανδημίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το σημερινό μεροκάματο είναι «κόκκινο» και το δίνω στο ΚΚΕ!

Συγκινητική προσφορά στο Κόμμα από εργαζόμενο σε ΜΕΘ

«Το σημερινό μεροκάματο είναι "κόκκινο" και θα το δώσω στο ΚΚΕ»: Λίγες λέξεις από εργαζόμενο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καρδίτσας, έναν από όσους είναι στην πρώτη γραμμή δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για να σώσουν ανθρώπους. Λέξεις που δείχνουν την εκτίμησή τους στο ΚΚΕ για την ανιδιοτελή του δράση για τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού.

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, που όλες οι Οργανώσεις, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος δίνουν μάχη για την ενίσχυσή του, συνεχίζονται και οι συγκινητικές προσφορές, όπως αυτού του υγειονομικού. Που μέσα από το χώρο δουλειάς του, από εκεί που καθημερινά μαζί με τους συναδέλφους του αναμετρώνται με την πανδημία και την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και ανυπότακτης στάσης.

Ας γίνει η πρωτοβουλία του αυτή παράδειγμα για πολλούς ακόμα εργατοϋπαλλήλους, δίνοντας έτσι συνέχεια στην πολύμορφη στήριξη στο Κόμμα μας, που τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται αμείωτη και δυναμώνει στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης.

Σήμα κινδύνου από γηροκομείο της Λαμίας

Ο εντοπισμός 18 συνολικά κρουσμάτων, 14 φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και 4 εργαζομένων σε ιδιωτικό γηροκομείο της Λαμίας ήρθε να αναδείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις στις δομές Υγείας και Πρόνοιας στην περιοχή.

Αρχικά, στο τέλος προηγούμενης βδομάδας εντοπίστηκε θετική στον κορονοϊό 50χρονη εργαζόμενη του γηροκομείου. Στον έλεγχο που ακολούθησε σε ηλικιωμένους και προσωπικό, σε σύνολο 50 δειγμάτων βρέθηκαν 18 θετικά. Εχουν γίνει επαναληπτικά τεστ και υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων.

Μέχρι χτες το απόγευμα, μόνο οι έξι από τους 14 συνολικά ηλικιωμένους είχαν μεταφερθεί σε κλινική COVID-19 του Νοσοκομείου Λαμίας, η οποία είναι στα όριά της και νοσηλεύει πάνω από 50 ασθενείς. Τις τελευταίες δύο βδομάδες μάλιστα, στην κλινική έχουν διπλασιαστεί τα κρεβάτια, απογειώνοντας την εντατικοποίηση και τους κινδύνους για τους υγειονομικούς.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Τα 5 κρεβάτια που προστέθηκαν μετά από μήνες και «εγκαινιάστηκαν» παρουσία του υφυπουργού Υγείας, αυξάνοντας τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ για COVID-19 στις 11, γέμισαν από την επόμενη σχεδόν μέρα με ασθενείς τόσο από την περιοχή όσο και από τους γειτονικούς νομούς.

Την ίδια ώρα, οι ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται με συνεχείς μετακινήσεις, ενώ έχει σχεδόν «παγώσει» η λειτουργία του υπόλοιπου νοσοκομείου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πνευμονολογικής κλινικής, που λειτουργεί ουσιαστικά με μόνο 4 ενεργούς γιατρούς, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τους ασθενείς με κορονοϊό, την Πνευμονολογική κλινική και τα ΤΕΠ.

Το Νοσοκομείο Λαμίας δέχεται ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ από ένα μεγάλο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και τη Θεσσαλία, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν μόλις 17 κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 σε Λαμία και Χαλκίδα και άλλες οκτώ κλίνες για τα υπόλοιπα περιστατικά.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απειλές για πειθαρχικές διώξεις επειδή ... νόσησαν!

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αντί να πάρουν μέτρα ενίσχυσης και προστασίας του προσωπικού

Από παλιότερη κινητοποίηση στον «Αγιο Σάββα»
Από παλιότερη κινητοποίηση στον «Αγιο Σάββα»
Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες απειλές για πειθαρχικές διώξεις σε βάρος υγειονομικών που νόσησαν από κορονοϊό, απαιτούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι σε έγγραφο της 1ης ΥΠΕ, αν και διαπιστώνεται «αυξητική τάση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid μεταξύ των εργαζομένων» (υπολογίζεται ότι το 7ήμερο 17 - 24/11 τουλάχιστον 223 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ βρέθηκαν θετικοί), αντί για επείγουσα ενίσχυση με προσωπικό, Μέσα Ατομικής Προστασίας και άμεσο εργαστηριακό έλεγχο του συνόλου των εργαζομένων, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς και να ληφθούν μέτρα απομόνωσης, η 1η ΥΠΕ καλεί σε επιβολή «πειθαρχικών ποινών», μετακυλίοντας τις ευθύνες στους εργαζόμενους!

Με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις στις διοικήσεις του νοσοκομείου και της 1ης ΥΠΕ απαντούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η ΕΔΕ που έχει ξεκινήσει σε βάρος τριών εργαζομένων, επειδή ...νόσησαν με κορονοϊό. Μετά την άρνηση της διοίκησης του νοσοκομείου να αποσύρει την ΕΔΕ, πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή (στο πλαίσιο στάσης εργασίας) και χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η ΥΠΕ.

Από τη μεριά της, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ αρχικά ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «παρεξήγηση». Ο εμπαιγμός συνεχίστηκε, λέγοντας ότι θα αποσταλεί «διευκρινιστικό έγγραφο» στη διοίκηση του νοσοκομείου, αφήνοντας όμως ανοιχτό το παράθυρο των διώξεων, λέγοντας πως «ΕΔΕ δεν θα γίνεται αν δεν υπάρχει λόγος».

Χτες στον «Αγ. Σάββα» εντοπίστηκαν νέα κρούσματα σε εργαζόμενους, αυτήν τη φορά στα μαγειρεία, στη σίτιση, στο γαστρεντερολογικό τμήμα και σε μία από τις παθολογικές κλινικές.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όταν ζήτησαν να γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό, η απάντηση της διοίκησης ήταν αρνητική επειδή «τεστ έγιναν την προηγούμενη βδομάδα» (!), αρνήθηκε να ενημερώσει για τον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ τα θετικά κρούσματα μπήκαν σε καραντίνα κάτω από την πίεση της κινητοποίησης.

Το Γαστρεντερολογικό και η Παθολογική - σύμφωνα με πληροφορίες - έκλεισαν, ενώ η διοίκηση προσανατολίζεται στην ανάθεση σε εργολάβους «για μερικές μέρες» των μαγειρείων και της σίτισης, αγνοώντας το αίτημα να προσληφθούν στις συγκεκριμένες θέσεις όλοι οι υποψήφιοι που έχουν κάνει αιτήσεις στην 1η ΥΠΕ.

«Αντί να απολογούνται αυτοί που εξακολουθούν να μην εξασφαλίζουν ούτε τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας, φτάνουν στο σημείο να απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις όσους συναδέλφους εκτεθούν ή νοσήσουν από την Covid-19. Aντί να απολογείται ολόκληρη η κυβέρνηση της ΝΔ, που αρνείται ακόμα και την εφαρμογή αναγκαίων μέτρων (π.χ. συστηματικός προληπτικός έλεγχος σε ασθενείς και εργαζόμενους), για να σταματήσει η μετατροπή των νοσοκομείων σε εστίες εξάπλωσης της επιδημίας, πληθαίνουν οι συκοφαντικές επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών και φιλοκυβερνητικών εκπροσώπων ΜΜΕ, καθώς και οι απειλές σε βάρος συναδέλφων, γιατί αποκαλύπτουμε την αλήθεια και συνεχίζουμε να διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της υγείας όλων των λαϊκών οικογενειών», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Αγίου Σάββα».

Την ΕΔΕ στο νοσοκομείο καταδικάζουν επίσης με ανακοινώσεις τους η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά και το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Είχαν προηγηθεί έγγραφο της διοίκησης του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας για «κυρώσεις» σε βάρος εργαζομένων «που είχαν επαφή υψηλού κινδύνου εντός του νοσοκομείου», καθώς και οι δηλώσεις του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, με τις οποίες εγκαλούσε υγειονομικούς που είχαν διαγνωστεί θετικοί στο SARS-CoV-2 «για χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν τα λειψά κρεβάτια ΜΕΘ

Για συνθήκες υποθεραπείας των ασθενών κάνουν λόγο οι υγειονομικοί

Με γεμάτες τις ΜΕΘ και σταθερά μεγάλο αριθμό εισαγωγών καθημερινά, συνεχίζεται η μάχη υγειονομικών και ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» χτες το πρωί ξεκίνησε την εφημερία του με 3 κενές κλίνες ΜΕΘ και μέχρι το μεσημέρι είχαν καλυφθεί, αφού δεκάδες ασθενείς νοσούν βαριά και ενώ χρειάζεται να εισαχθούν στις Μονάδες παραμένουν σε αναμονή στους θαλάμους νοσηλείας.

Το «Ιπποκράτειο» βγήκε από την εφημερία με περίπου 50 εισαγωγές και μόλις 1 κενή κλίνη ΜΕΘ για την κάλυψη των δικών του αναγκών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι εισαγωγές που γίνονται αφορούν βαριά περιστατικά. Αισιόδοξο είναι το γεγονός πως τα 5 παιδιά που νοσούν με κορονοϊό νοσηλεύονταν σε καλή κατάσταση.

Και στα νοσοκομεία των άλλων νομών η κατάσταση παραμένει ασφυκτική. Στο Νοσοκομείο των Σερρών χτες και πάλι ο αριθμός των εισαγωγών εκτινάχθηκε στις 120. Μεταφέρθηκαν για νοσηλεία και ασθενείς από Κιλκίς, Δράμα και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Γιατροί και νοσηλευτές καθημερινά δίνουν μια μάχη εκτός ορίων αν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε 18 ασθενείς αντιστοιχούν δύο νοσηλευτές ενώ για το σύνολο των ασθενών στη βάρδια απασχολούνται συνολικά 6 γιατροί, από τους οποίους οι 3 σχετικών με τη νόσο ειδικοτήτων. Αντίστοιχα για τη λειτουργία των 17 κλινών ΜΕΘ απασχολούνται 36 νοσηλευτές σε όλες τις βάρδιες, ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται 68.

Αυτές οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και κυρίως ειδικευμένου προσωπικού, που παρουσιάζονται ανάλογες στα περισσότερα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, είναι που καθιστούν επικίνδυνες τις συνθήκες νοσηλείας και ολοένα και περισσότεροι υγειονομικοί καθημερινά μιλούν για συνθήκες υποθεραπείας των ασθενών.

Τραγικός θάνατος υγειονομικού στη Νάουσα

Με αφορμή το θάνατο της 37χρονης επικουρικής εργαζόμενης του Νοσοκομείου της Νάουσας, από επιπλοκές του κορονοϊού, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει όλους όσοι άφησαν νοσοκομεία και εργαζόμενους χωρίς όπλα να δίνουν μια άνιση μάχη, χωρίς τις κατάλληλες ειδικότητες γιατρών, χωρίς επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό, χωρίς κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Η 37χρονη βοηθός ακτινολόγου καταγόταν από την Εδεσσα και εργαζόταν ως επικουρική, στη μονάδα Υγείας της Νάουσας, από το Μάρτη. Εκεί μεταφέρθηκε για νοσηλεία στις 27 Νοέμβρη. Προχτές επιδεινώθηκε η υγεία της, διασωληνώθηκε και αναζητήθηκε ΜΕΘ καθώς το Νοσοκομείο της Νάουσας δεν διαθέτει. Τελικά βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αλλά δεν πρόλαβε να διακομισθεί.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, από την έναρξη της πανδημίας, με κάθε δυνατό τρόπο, τόνιζε τις τεράστιες ελλείψεις στις τοπικές μονάδες Υγείας, ζήτησε την πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό τους, τη δημιουργία ΜΕΘ - ΜΑΦ, πνευμονολόγους και εντατικολόγους.

Με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, δεν είχε χρόνο, δεν το φανταζόταν κλπ (...) Η οργή, ο φόβος, η ανασφάλεια φουντώνουν! Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο! Είναι επικίνδυνοι, παίζουν με τις ζωές μας!».

Καλεί φορείς και σωματεία να παλέψουν με κάθε δυνατό τρόπο ενάντια στις τραγικές ελλείψεις. Να διεκδικήσουν να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις στο νοσοκομείο, να έρθουν τώρα πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι κ.λπ. Να δημιουργηθεί τώρα ΜΕΘ - ΜΑΦ με όλο το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό. Να στελεχωθούν το ΙΚΑ και τα Περιφερειακά Ιατρεία στα χωριά. Μαζικούς ελέγχους με δωρεάν τεστ, ελέγχους στους χώρους δουλειάς, κ.λπ.

Κρούσματα σε δομή Ψυχικής Υγείας

Στην Κοζάνη, δέκα τρόφιμοι και δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, στην ιδιωτική κλινική Ψυχικής Υγείας «ΣΠΙΝΑΡΗ». Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου, πέντε τρόφιμοι έχουν μεταφερθεί για νοσηλεία στα δύο νοσοκομεία της περιοχής ενώ οι υπόλοιποι, όλοι τους ασυμπτωματικοί, νοσηλεύονται εντός της κλινικής.

Ξεπέρασαν τις 3.000 οι νεκροί της πανδημίας στη χώρα μας

288 νεκροί και 3.538 νέα κρούσματα κορονοϊού είναι ο απολογισμός του τριημέρου στη χώρα μας. Hδη ο αριθμός των θανόντων έχει εκτοξευθεί στους 3.092. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 600 και 668 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116.721.

Χτες ανακοινώθηκαν 89 ακόμα θάνατοι, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν 1.251, εκ των οποίων 250 εντοπίστηκαν στην Αττική, 243 στη Θεσσαλονίκη, 102 στο Κιλκίς, 61 στη Λάρισα, 42 στη Φθιώτιδα, 39 στην Ημαθία και από 36 σε Καβάλα, Ξάνθη και Πιερία.

Στην Αττική σημειώνεται επιβράδυνση 7% - 8% στις νέες διαγνώσεις και στη Θεσσαλονίκη 25%, παραμένει όμως υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, όπως επίσης στη Λάρισα και τη Δυτική Ελλάδα. Επιπλέον, παρατηρείται μικρή πτώση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο δείκτης RT παραμένει κάτω του 1.

Σχετικά με το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι να γίνει μετά τη γιορτή των Φώτων, «λόγω της εικόνας στις ΜΕΘ (...) καθώς οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία θα μπορούσε να την επιβαρύνει».

Σχετικά με τα εμβόλια, έχουν δημοσιευτεί δεδομένα από τις κλινικές μελέτες στις φάσεις 1 και 2, ενώ η ανάγκη παρακολούθησης και καταγραφής πιθανών παρενεργειών εναπόκειται «στην αξιοποίηση και αναβάθμιση της κίτρινης κάρτας». Σχετικά με το αυξημένο ποσοστό θνητότητας, έστω και έμμεσα δόθηκε το στοιχείο ότι αφορά ηλικιωμένους και μεγάλο ποσοστό ευπαθών ομάδων.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ 26 Νοέμβρη - 2 Δεκέμβρη η Ελλάδα «σκαρφάλωσε» στην 58η θέση στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον δείκτη θνητότητας, με 241,5 θανάτους / 1 εκατ. κατοίκους (από την 77η θέση και 174,1 θανάτους ανά εκατομμύριο, μία βδομάδα πριν). Σύμφωνα με την 26η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid-19, εμφανίζονται περαιτέρω αύξηση στον μέσο όρο ημερήσιων θανάτων και μικρή αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων αυξήθηκε σε 100,6 (από 87,7 στην προηγούμενη έκθεση) και οι διασωληνωμένοι σε 613 (από 597), η υψηλότερη τιμή από την αρχή της πανδημίας.
  • Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια είναι 86% (από 87%). Στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 98% και στην Αττική σε 80%.
  • Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφει μείωση 18,9% σε σχέση με μια βδομάδα πριν και διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.771 κρούσματα. Την 1η Δεκέμβρη το 24,5% των κρουσμάτων καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και το 18,8% στην Αττική. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων είναι τα 43 έτη.
Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία

Με την πανδημία του νέου κορονοϊού να καλπάζει σε όλο τον κόσμο, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 67,5 εκατ. και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τα 1,543 εκατ., η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα χορηγήσει το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική «BioNTech» και την αμερικανική «Pfizer», καθιστώντας δόσεις του εμβολίου αρχικά διαθέσιμες στα νοσοκομεία προτού διανεμηθούν αποθέματα σε ιατρικές κλινικές, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση.

Οι πρώτες δόσεις - από τις συνολικά 40 εκατ. που αρκούν για τον εμβολιασμό 20 εκατ. ανθρώπων - αναμένεται να χορηγηθούν σήμερα, με τη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) να δίνει προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.

Το εμβόλιο της «Pfizer»/«BioNTech» χρειάζεται να διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και οι δόσεις χαλάνε σε πέντε μέρες υπό κανονικές θερμοκρασίες κατάψυξης. Για το λόγο αυτό το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 50 νοσοκομεία και θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση. Ομάδες τοπικών γιατρών θα λειτουργούν περισσότερα από 1.000 κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα από τις 14 Δεκέμβρη. Τα κρούσματα ξεπερνούσαν χτες τα 1,7 εκατ. και οι νεκροί τις 61.000.

Στο πλαίσιο του σφοδρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού γύρω από το Brexit, στις πλάτες των λαών και σε βάρος ακόμη και της δημόσιας υγείας, εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ενδέχεται να μεταφερθούν αεροπορικώς στη Βρετανία αν προκληθεί συμφόρηση στα λιμάνια με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit που θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην εισαγωγή φαρμάκων, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι.

Η Ρωσία άρχισε το Σάββατο να διανέμει το εμβόλιο «Sputnik V» μέσω 70 κλινικών στη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι κλινικές δοκιμές τελικής φάσης. Σύμφωνα με ανακοινώσεις, πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί, με προτεραιότητα στους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς. Στο μεταξύ, οι ρωσικές αρμόδιες αρχές ενέκριναν την έναρξη κλινικών δοκιμών σε 8.000 εθελοντές του κινεζικού εμβολίου (Ad5-Ncov) της εταιρείας «CanSino Biologics» και μιας ερευνητικής ομάδας που υποστηρίζεται από τον κινεζικό στρατό.

Κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης στη Λάρισα

Η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες δομές Υγείας της Θεσσαλίας και οι καθημερινές δυσκολίες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι αναδείχθηκαν στην κινητοποίηση που έγινε χτες το πρωί στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου συνεχίζει για 6η μέρα την απεργία πείνας ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων.

Ενδεικτικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, παρότι ο αριθμός των εισαγωγών μειώνεται αργά, μετά από σχεδόν ένα μήνα, υψηλός παραμένει ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν πολλά βαριά περιστατικά στην αναμονή για διασωλήνωση. Η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 100%, ενώ και στις απλές κλίνες φτάνει το 85%.

Ταυτόχρονα, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού, από τη μία συνεχίζουν να εργάζονται σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, και από την άλλη ακούν και τη σημερινή κυβέρνηση να αρνείται την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, να αποκλείει πολλούς από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Τονίστηκε ακόμα πως εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν ήδη νοσήσει και δεκάδες νοσηλεύονται, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις, π.χ. σε γάντια, μάσκες και στολές υψηλής προστασίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπείες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, των Συνταξιουχικών Σωματείων, του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Λάρισας και υγειονομικοί από την Καρδίτσα.

Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση, ο Εκτορας Γάζος, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι και αυτή η κυβέρνηση, πατώντας σε νόμους της προηγούμενης, επαναφέρει τους εργολάβους της καθαριότητας στα Κέντρα Υγείας, απολύοντας αυτούς που εργάζονται ήδη.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να ανακοινώνουν ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχίσουν να γίνονται σε καθημερινή βάση, στις 11 το πρωί, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πανελλαδική μέρα δράσης την Πέμπτη

Στις πύλες των νοσοκομείων, με αποφάσεις των σωματείων εργαζομένων

INTIME NEWS

Σε πανελλαδική μέρα δράσης στις πύλες των νοσοκομείων προχωρούν την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη οι υγειονομικοί, με κάλεσμα των σωματείων τους. Μεταξύ άλλων, κινητοποιήσεις με όλα τα μέτρα προστασίας θα γίνουν:

Στο Θριάσιο, στις 12 μ. Στον «Ευαγγελισμό», στις 8 π.μ. Στο «Αττικόν», στις 8 π.μ. Στο «ΚΑΤ», το Σωματείο έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. Στον «Αγιο Σάββα», στις 12 μ. Στο «Νίκαιας», στις 8 π.μ. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), έξω από το σαλόνι, με στάση εργασίας 8 π.μ. - 10 π.μ.

Οι εργαζόμενοι και με αυτή την κινητοποίηση διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Κανένας διαχωρισμός στη χορήγηση του «βοηθήματος» ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Υγεία. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα - επιδόματος αδείας.
  • Αποκατάσταση των αποδοχών που περικόπηκαν στην περίοδο των μνημονίων. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων συμβασιούχων που στηρίζουν τις πάγιες και επιτακτικές ανάγκες των νοσοκομείων.
  • Ενταξη στα ΒΑΕ χωρίς αναδρομικό επασφάλιστρο ΤΩΡΑ!
  • Αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα - όχι στις εκπτώσεις στην καραντίνα για τους υγειονομικούς.
  • Ανοιγμα των κλειστών νοσοκομείων. Ανάπτυξη δομών ΠΦΥ.
  • Δημόσια - δωρεάν Υγεία για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι παίζουν την υγεία τους «κορόνα - γράμματα»

Με συγκεκριμένα παραδείγματα, σωματεία της Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν στις αρμόδιες αρχές την επικίνδυνη κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας

Από παρέμβαση των συνδικάτων της Θεσσαλονίκης κατά την απεργία στις 26 Νοέμβρη
Από παρέμβαση των συνδικάτων της Θεσσαλονίκης κατά την απεργία στις 26 Νοέμβρη
Παρεμβάσεις στον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και στην Κεντρική Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Κ. Μακεδονίας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία σωματείων της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας την απουσία μέτρων προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς.

Κατατέθηκαν υπομνήματα των σωματείων Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Μετάλλου, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής με τις διεκδικήσεις τους, αλλά και με καταγγελίες για μια σειρά από χώρους όπου, ενώ υπάρχουν δεκάδες κρούσματα, δεν λαμβάνονται μέτρα, δεν γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών και συνεχίζουν να αποτελούν εστίες διασποράς.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ανέδειξαν την ουσιαστική ανεπάρκεια των «πρωτοκόλλων υγείας» της κυβέρνησης, που για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων κάνουν εκπτώσεις στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Επίσης, την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να φτάσουν έστω και στο 10% των επιχειρήσεων. Αλλά και την άρνηση της κυβέρνησης να ανοίξει έστω και τώρα τα νοσοκομεία της πόλης («Λοιμωδών», «Παναγία») και να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Από τις παρεμβάσεις επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα, ούτε στοιχειώδης συντονισμός των αρμόδιων αρχών (ΣΕΠΕ, ΕΟΔΥ, Περιφέρεια), για να εξασφαλιστεί έστω και την ύστατη στιγμή πως οι χώροι δουλειάς θα σταματήσουν να είναι πυρήνες διασποράς του ιού.

Την ίδια ώρα, όμως, συνεχίζει να λειτουργεί με αξιοθαύμαστη συνέπεια η αστυνομοκρατία και καταστολή, αφού τόσο έξω από την Περιφέρεια όσο και στα γραφεία της Επιθεώρησης την αντιπροσωπεία των σωματείων περίμεναν δυνάμεις της αστυνομίας.

Αποκαλυπτικές καταγγελίες

Στα υπομνήματα που κατέθεσαν τα σωματεία, αναφέρονται δεκάδες παραδείγματα επιχειρήσεων όπου οι εργαζόμενοι παίζουν «κορόνα - γράμματα» την υγεία τους. Ενδεικτικά:

  • Από τον κλάδο του Μετάλλου, στη βιομηχανία «Alumil» στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς τα κρούσματα των τριών τελευταίων εβδομάδων «αθροίζονται σε πάνω από 50», χωρίς μέχρι σήμερα να λαμβάνονται μέτρα ιχνηλάτησης και μείωσης του συγχρωτισμού, «γιατί κάτι τέτοιο θα αμφισβητήσει τη δυναμικότητα της παραγωγής, που είναι αυξημένη κατά 30% τους τελευταίους μήνες». Ταυτόχρονα, «υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους για τη μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε γονείς και ευπαθείς ομάδες».
  • Στο Εμπόριο αναφέρονται οι επιχειρήσεις «Σκλαβενίτης», «Lidl» και «ΑΒ Βασιλόπουλος». Στον «Σκλαβενίτη», από τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι μετράνε περισσότερα από 70 κρούσματα σε καταστήματα. «Η ιχνηλάτηση γίνεται σε μια πολύ μικρή ομάδα εργαζομένων, με αποτέλεσμα σε καταστήματα όπως στον Βαρδάρη και στο "Μακεδονία" να υπάρχουν κρούσματα που ανακύπτουν με διαφορά 2-3 ημερών, επιβεβαιώνοντας πως η διασπορά γίνεται εντός των καταστημάτων». Στο «Lidl» επιβεβαιώθηκαν κρούσματα, χωρίς όμως να γίνει απομάκρυνση των πραγματικών επαφών, «με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά εντός της αποθήκης. Η εταιρεία αρνήθηκε τη διεξαγωγή μαζικών τεστ εντός της αποθήκης. Ενώ σε ορισμένα πόστα οι εργαζόμενοι καλούνται να φορούν τη μάσκα μόνο σε περίπτωση ελέγχου». Στα «ΑΒ Βασιλόπουλος», «σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων δεν ενημερώθηκε το σύνολο των εργαζομένων, αλλά μόνο οι "στενές" επαφές, και ουσιαστικά δεν έγιναν τεστ στους εργαζόμενους που αντικειμενικά έρχονται σε επαφή με το κρούσμα, αλλά μόνο σε 2 εργαζόμενους».
  • Στις Κατασκευές και συγκεκριμένα στο έργο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, μόνο στο διάστημα του δεύτερου κύματος, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 25. «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Συνδικάτου Οικοδόμων και της "Ταξικής Ενότητας", οι προμήθειες στα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Εργασίες που από τη φύση τους γίνονται με συγχρωτισμό συνεχίζουν να εκτελούνται κανονικά. Για τους εργαζόμενους στις γαλαρίες δεν γίνονται πιο συχνά διαλείμματα, ώστε να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για καθαρό αέρα».
  • Στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής καταγράφονται τα παραδείγματα των τηλεφωνικών κέντρων «Quality Call Sales» και «ICall Services». Στην πρώτη επιχείρηση «συνεχίζει να πηγαίνει στη δουλειά το σύνολο του προσωπικού, αντί να τηρείται το μέτρο της προσωρινής τηλεργασίας του 50%. Ταυτόχρονα οι μάσκες αγοράζονται με λεφτά των εργαζόμενων, ενώ οι εργαζόμενοι μοιράζονται αναγκαστικά τα ίδια ακουστικά με τον επόμενο, γεγονός πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους και τη μετάδοση του ιού».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
«Παράπλευρη απώλεια» τα κρούσματα στα σούπερ μάρκετ

Τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στην εργοδοσία των σούπερ μάρκετ, με την παρέμβασή του στο διαδικτυακό συνέδριο που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο υπουργός, απευθυνόμενος προς τους εργοδότες, διαβεβαίωσε πως «συμμερίζεται» την «αγωνία» τους ώστε «την επόμενη ημέρα η αγορά να παραμείνει όρθια, λειτουργική», μοιράζοντας ...εύσημα στην «ελληνική αγορά» που «κινήθηκε με πολύ καλύτερους κανόνες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος «πρώτος βγήκα και διέψευσα όλες τις φήμες που προέκυψαν ότι δήθεν τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες υπερμετάδοσης κορονοϊού» και ισχυρίστηκε ότι «η αγορά σούπερ μάρκετ έχει κινηθεί με τρόπο μεγάλης υγειονομικής ασφάλειας». Τέλος, επανέλαβε ότι το υπουργείο είναι «στη διάθεση» των επιχειρήσεων, για να «λύνει τα προβλήματα που ανακύπτουν» και να συνεργάζεται μαζί τους για την «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καταθέτει διαπιστευτήρια και μοιράζει διαβεβαιώσεις στην εργοδοσία, «εδώ και μήνες δεν έχει βρει κανένα υπουργείο χρόνο να απαντήσει στο αίτημα του σωματείου για συνάντηση με θέμα τα μέτρα προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών, την αύξηση των κρουσμάτων μέσα στα σούπερ μάρκετ και για όσα έχουμε γνωστοποιήσει μέσω υπομνημάτων στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες», καταγγέλλει ο Σύλλογος.

Αντίθετα, οι πόρτες των υπουργείων παραμένουν κλειστές στις πολύ συγκεκριμένες και με στοιχεία καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων «για ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, για υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο και στα μέτρα της εργοδοσίας, για εκατοντάδες κρούσματα μέσα στους εργασιακούς χώρους».

Οσο για την «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», ο Σύλλογος επισημαίνει πως γι' αυτή φροντίζει η κυβέρνηση τόσο με το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, επιβάλλει 10ωρη εργασία, δίνει τη χαριστική βολή στην κυριακάτικη αργία και στο δικαίωμα των εργαζομένων να παλεύουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους, όσο και με την «έκθεση Πισσαρίδη» που είναι «εγγύηση για το κεφάλαιο και ταφόπλακα για το λαό».

«Κυβέρνηση και εργοδοσία για το μόνο που νοιάζονται είναι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν κόντρα στην πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία και τα δικαιώματά τους ως «παράπλευρη απώλεια».

Κάλεσμα αγώνα για τις συνθήκες δουλειάς στη «ΔΕΛΤΑ»

Στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» απευθύνεται με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής, καλώντας τους να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του. «Το 12ωρο είναι συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα σε τμήματα όπως το Τεχνικό, το Control, τα Ψυγεία», όπως επίσης συχνές είναι «οι αλλαγές βάρδιας από πρωί σε νύχτα, χωρίς ενδιάμεσο ρεπό, πράγμα το οποίο είναι εξαντλητικό», τονίζει το Σωματείο.

Επιπλέον, μεγάλος αριθμός εργαζομένων δουλεύουν ως εποχικοί «ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εργοδοσίας και δεν ξέρουν πότε και για πόσο διάστημα θα τους χρειαστούν», είτε ως εργολαβικοί περιμένοντας κάθε μέρα ή βδομάδα να μάθουν το βράδυ «αν θα δουλέψουν το επόμενο πρωί».

Στις συνθήκες της πανδημίας, όπως συμβαίνει στις επιχειρήσεις του κλάδου, οι εργαζόμενοι «στριμώχνονται» στην καθημερινή μετακίνηση, στα αποδυτήρια, στη γραμμή παραγωγής και στο διαρκές «τρέξιμο» για να «βγει η δουλειά», ενώ τα τεστ που γίνονται όταν προκύψει κρούσμα περιορίζονται μόνο «στο πολύ κοντινό προσωπικό», τη στιγμή που κάθε εργαζόμενος «χρησιμοποιεί τα ίδια μηχανήματα και εργαλεία», κινείται στους ίδιους χώρους με τους υπόλοιπους συναδέλφους του.

ΣΕΠΕ
Πρόστιμα στους εργαζόμενους αντί να ελέγχει τους εργοδότες!

Σε φορέα επιβολής προστίμων προς τους εργαζόμενους, αντί πραγματοποίησης ουσιαστικών ελέγχων στις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς σε συνθήκες πανδημίας, μετατρέπει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας η κυβέρνηση.

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση εξασφάλισε στις επιχειρήσεις πλήρη ασυδοσία, τώρα, αντιστρέφοντας την αποστολή και το έργο των επιθεωρητών, το υπουργείο Εργασίας φτάνει μέχρι και να τους υποχρεώνει να επιβάλλουν πρόστιμα σε βάρος των εργαζομένων για παραβάσεις για τις οποίες ευθύνονται οι ίδιοι οι εργοδότες.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Υγείας, «τα μεικτά κλιμάκια που ορίστηκαν με εντολή του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (αποτελούμενα από ελεγκτές της ΕΑΔ και επιθεωρητές Εργασίας, συνεπικουρούμενα από αστυνομικά όργανα), με πρωτοβουλία των ελεγκτών της ΕΑΔ, διαπίστωσαν παραβιάσεις των κανόνων περιορισμού της κυκλοφορίας σε εργαζόμενους οι οποίοι, ενώ ήταν δηλωμένοι στον πίνακα εκείνων που θα εργάζονταν με τηλεργασία, ευρέθησαν να εργάζονται στον φυσικό εργασιακό χώρο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες σε αυτά επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία να συνυπογράψουν στο έντυπο του προστίμου προς τους εργαζόμενους, όπως σαφώς αναγράφεται στη γραπτή εντολή ελέγχου του διοικητή της ΕΑΔ». Σημειώνει επίσης ότι αντίστοιχη εντολή για την επιβολή προστίμων σε εργαζόμενους προφορικά «είχε δοθεί και από τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε στις 21/11/2020 με τους διευθυντές του ΣΕΠΕ».

Παραθέτοντας τα πραγματικά γεγονότα και από ποιον υπήρξε παράβαση, ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν εντολή από τους εργοδότες τους να προσέλθουν στην εργασία τους για να εργαστούν. Προκειμένου να συμβεί αυτό (...) ο εργοδότης εξέδωσε και τους παρείχε άδεια μετακίνησης για λόγους εργασίας, από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι όφειλαν λοιπόν να παρευρίσκονται στο χώρο εργασίας τους, σύμφωνα με την εντολή του εργοδότη τους, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από τον ιό SARS-CoV-2, τα οποία και τηρούσαν», ο δε εργοδότης «όφειλε να έχει καταρτίσει ονομαστικό πίνακα των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας και να τον επικαιροποιεί κάθε φορά που θα προέκυπταν αλλαγές».

Κι όμως, η κυβέρνηση βρήκε ως εξιλαστήρια θύματα τους εργαζόμενους, όπως βέβαια κάνει για όλα τα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ