Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΕΠΕ
Πρόστιμα στους εργαζόμενους αντί να ελέγχει τους εργοδότες!

Σε φορέα επιβολής προστίμων προς τους εργαζόμενους, αντί πραγματοποίησης ουσιαστικών ελέγχων στις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς σε συνθήκες πανδημίας, μετατρέπει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας η κυβέρνηση.

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση εξασφάλισε στις επιχειρήσεις πλήρη ασυδοσία, τώρα, αντιστρέφοντας την αποστολή και το έργο των επιθεωρητών, το υπουργείο Εργασίας φτάνει μέχρι και να τους υποχρεώνει να επιβάλλουν πρόστιμα σε βάρος των εργαζομένων για παραβάσεις για τις οποίες ευθύνονται οι ίδιοι οι εργοδότες.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Υγείας, «τα μεικτά κλιμάκια που ορίστηκαν με εντολή του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (αποτελούμενα από ελεγκτές της ΕΑΔ και επιθεωρητές Εργασίας, συνεπικουρούμενα από αστυνομικά όργανα), με πρωτοβουλία των ελεγκτών της ΕΑΔ, διαπίστωσαν παραβιάσεις των κανόνων περιορισμού της κυκλοφορίας σε εργαζόμενους οι οποίοι, ενώ ήταν δηλωμένοι στον πίνακα εκείνων που θα εργάζονταν με τηλεργασία, ευρέθησαν να εργάζονται στον φυσικό εργασιακό χώρο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες σε αυτά επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία να συνυπογράψουν στο έντυπο του προστίμου προς τους εργαζόμενους, όπως σαφώς αναγράφεται στη γραπτή εντολή ελέγχου του διοικητή της ΕΑΔ». Σημειώνει επίσης ότι αντίστοιχη εντολή για την επιβολή προστίμων σε εργαζόμενους προφορικά «είχε δοθεί και από τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε στις 21/11/2020 με τους διευθυντές του ΣΕΠΕ».

Παραθέτοντας τα πραγματικά γεγονότα και από ποιον υπήρξε παράβαση, ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν εντολή από τους εργοδότες τους να προσέλθουν στην εργασία τους για να εργαστούν. Προκειμένου να συμβεί αυτό (...) ο εργοδότης εξέδωσε και τους παρείχε άδεια μετακίνησης για λόγους εργασίας, από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι όφειλαν λοιπόν να παρευρίσκονται στο χώρο εργασίας τους, σύμφωνα με την εντολή του εργοδότη τους, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από τον ιό SARS-CoV-2, τα οποία και τηρούσαν», ο δε εργοδότης «όφειλε να έχει καταρτίσει ονομαστικό πίνακα των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας και να τον επικαιροποιεί κάθε φορά που θα προέκυπταν αλλαγές».

Κι όμως, η κυβέρνηση βρήκε ως εξιλαστήρια θύματα τους εργαζόμενους, όπως βέβαια κάνει για όλα τα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ