Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΝ
Ευρωπαϊκές πιέσεις με στόχο νέο παζάρι

(Φωτ. αρχείου) Από τις διαπραγματεύσεις του Ιράν το 2015 με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Γερμανία και την ΕΕ
(Φωτ. αρχείου) Από τις διαπραγματεύσεις του Ιράν το 2015 με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Γερμανία και την ΕΕ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τη σκυτάλη των πιέσεων έναντι της Τεχεράνης παρέλαβαν από την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου (που συνιστούν την ομάδα των τριών ευρωπαϊκών χωρών γνωστώς και ως Ε3). Προειδοποίησαν χτες το Ιράν πως η εγκατάσταση τριών προωθημένων συσκευών φυγοκέντρισης στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, τη βασική μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στη χώρα, είναι «εξαιρετικά ανησυχητική».

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι τρεις χώρες ζητούν από το Ιράν να μη διακυβεύσει το ενδεχόμενο επαναφοράς των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Εκφράζουν δε τη «βαθιά τους ανησυχία» μετά την υιοθέτηση από το ιρανικό Κοινοβούλιο επίμαχου νόμου για το πυρηνικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως αν τεθεί σε ισχύ, θα καταλήξει σε σημαντική ενίσχυση του προγράμματος εμπλουτισμού και σε μειωμένη προσβασιμότητα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Με τον νόμο, έναντι του οποίου έχει εκφραστεί αρνητικά ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, επιδιώκεται πέρα από την αύξηση της παραγωγής και αποθήκευσης εμπλουτισμένου ουρανίου, να τερματιστούν οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις θέτοντας παράλληλα τελεσίγραφο στην ΕΕ να άρει τις αμερικανικές σκληρές κυρώσεις σε βάρος της χώρας. Ο νόμος θα τεθεί ωστόσο σε ισχύ εάν τον επικυρώσει ο Πρόεδρος Ροχανί...

Νωρίτερα χτες Ιρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ικανοποίηση εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ «πήραν το μήνυμα» αλλάζοντας τη συμπεριφορά τους στον Περσικό Κόλπο αφότου ο αντιναύαρχος Σαμ Πάπαρο, συμμετέχοντας στους Διαλόγους της Μανάμα στο Μπαχρέιν, το Σαββατοκύριακο, δημιούργησε την εντύπωση με δηλώσεις του για «αποκλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή από τη μεριά της Ουάσιγκτον, ο οποίος εξέφρασε, όπως είπε, «υγιή σεβασμό και για το τακτικό ναυτικό και για τις ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν».

Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση γιατί «η συμπεριφορά» των ΗΠΑ στην περιοχή «δείχνει περισσότερο σεβασμό».

Νωρίτερα Ιρανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλέστηκε το ιρανικό ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim», αναφέρθηκαν στο όπλο δολοφονίας, στις 27 Νοέμβρη, του αρχιτέκτονα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Μοχσέν Φαχριζαντέχ. Υποστήριξαν πως είχε τοποθετηθεί σε γερανό, ήταν «καθοδηγούμενο από δορυφόρο» και λειτουργούσε με εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης και κάμερα με βιομετρική αναγνώριση προσώπου. Με τη χρήση του εξεζητημένου τεχνολογικά όπλου εξήγησαν γιατί η σύζυγος του θύματος που βρισκόταν σε απόσταση 25 εκατοστών δεν τραυματίστηκε. Οι ίδιοι φέρεται επίσης να υποψιάζονται κενά ασφαλείας ή «διείσδυση» ξένων πρακτόρων στις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ