Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα να μπουν κι αυτοί στη μάχη

Το Σάββατο 20 Μάρτη, στις 7 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ιδιωτική Υγεία Αττικής συνδιοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα να μπουν κι αυτοί στη μάχη...». Αιτήσεις συμμετοχής στο email: idiotikiygia@gmail.com

Η «υγεία» των κερδών υπονομεύει την ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού

«

Η πορεία της πανδημίας, η διασπορά της νόσου ακολούθησε δυστυχώς το χειρότερο σενάριο». Αυτό ομολογούσε πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, επικαλούμενος ταυτόχρονα τις «προετοιμασίες» της κυβέρνησης γι' αυτήν την έξαρση. Σημειώνεται ότι μέσα σε τέσσερις μέρες (15/3 - 18/3) έγιναν 1.838 νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) στα νοσοκομεία της χώρας, μια εκτόξευση δηλαδή κατά 25,82%. Μπροστά στην ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση, το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η υποτιθέμενη «πανστρατιά» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δεν άργησε να αποδειχτεί ότι είναι η συνέχιση στον ίδιο δρόμο. Αυτόν που αφήνει αθωράκιστα τα δημόσια νοσοκομεία, που μετατρέπει όλο το κρατικό σύστημα Υγείας σε μιας νόσου, τροφοδοτώντας έτσι και την «παράλληλη πανδημία» της αύξησης της νοσηρότητας, αφού οι υπόλοιπες ασθένειες δυστυχώς δεν κάνουν διάλειμμα.

«Εκτακτα μέτρα» για την πανδημία - «ευκαιρία» για τους ιδιώτες

Μέσα σε μόλις μια βδομάδα αποδείχτηκε ότι οι «έκτακτες ανακοινώσεις» είναι απλά η εφαρμογή του δόγματος «πανδημία = ευκαιρία» για να θησαυρίζει ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, ο οποίος συνεχίζει ανενόχλητος τις μπίζνες του, απολαμβάνοντας την πολύμορφη «ασυλία» που του παρέχεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Οι ΜΕΘ στην Αττική είναι σχεδόν εξαντλημένες, οι ντροπιαστικές λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ ξεπερνούν τις 100 σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, οι σοκαριστικές εικόνες με ασθενείς να διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους, σε «κοινή θέα», δίπλα σε άλλους νοσηλευόμενους, είναι πια καθημερινές, γιατροί και νοσηλευτές μετακινούνται με κατεπείγουσες διαδικασίες από κλινική σε κλινική, τμήματα και κλινικές κλείνουν για να μετονομαστούν σε Covid, ανεξάρτητα από τις ειδικότητες που τις στελεχώνουν.

Σε αυτό το σκηνικό πολέμου, χρόνια πάσχοντες, με σοβαρές ασθένειες, που δεν πρέπει να πάψουν ούτε στιγμή τις θεραπείες τους πετιούνται έξω από κλινικές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας από τη Νευρολογική του «Ερυθρού Σταυρού», που πλέον βρίσκονται σε απόγνωση αφού καλούνται να τα βγάλουν πέρα όπως ...νομίζουν. Αντίστοιχο δράμα ζουν οι ογκολογικοί ασθενείς του «Μεταξά», όπως και άλλων αντικαρκινικών νοσοκομείων.

Νέα δωράκια στους ιδιώτες

Οσο γι' αυτό που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση πότε ως «εθελούσια παραχώρηση», πότε ως «επίταξη» και πότε ως «συνεργασία» με τον ιδιωτικό τομέα; Στην πραγματικότητα αποδείχθηκαν νέα δωράκια προς τους κλινικάρχες.

Το πρώτο χτύπημα, θυμίζουμε, ήρθε πριν από ένα χρόνο όταν και είχε ανακοινωθεί μεταξύ άλλων ότι διπλασιάζεται το «νοίκι» που θα αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα για κάθε κλίνη ΜΕΘ στην οποία θα νοσηλεύονται non COVID ασθενείς. Επίσης, οι κλινικάρχες απαλλάσσονταν από clawback και rebate. Παράλληλα δινόταν η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αυξήσουν έως και 40% τις κλίνες ΜΕΘ, «με απλή γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες», χωρίς έλεγχο καταλληλότητας... Ηταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακολουθώντας τους προκατόχους του, διατήρησε το 25% των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ κλειστά, εστίαζε στο πόσο ...δίκαιη είναι για όλους τους επιχειρηματίες η μοιρασιά. Οπως είχε προτείνει άλλωστε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης, «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (π.χ. 20-25%), για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους»!

Το δεύτερο χτύπημα ...«ενίσχυσης του ΕΣΥ» ήρθε αμέσως μετά τα παχιά λόγια περί «πανστρατιάς», με τη μίσθωση 160 κρεβατιών, στο «Ιατρικό Κέντρο» Περιστερίου και στη μαιευτική κλινική «Λητώ», για Covid περιστατικά, πάντα με το αζημίωτο. Προϋπόθεση βέβαια για τη διακομιδή ασθενών ήταν να είναι σχεδόν ...υγιείς, όπως αποκαλύφθηκε με σχετικό έγγραφο που αφορούσε το «Ιατρικό Κέντρο». Δηλαδή, αν και με Covid οι ασθενείς για να απολαύσουν την «ιδιωτική στήριξη» έπρεπε να είναι απύρετοι, να έχουν ικανοποιητική οξυγόνωση κ.λπ., δηλαδή να μην έχουν και ...μεγάλη ανάγκη νοσηλείας. Ετσι, λίγο πριν από την πλήρη ανάρρωσή τους, και με το εξιτήριο στο χέρι, οι ασθενείς θα περνούν και από το ιδιωτικό θεραπευτήριο, με τον ιδιοκτήτη του να τσεπώνει το νοσήλιο που έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση.

Το κακό της «ιδιωτικής συμμετοχής» στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν άργησε να ...τριτώσει. Κι έτσι, το περασμένο Σάββατο έγινε γνωστή η κατεύθυνση της κυβέρνησης να μετακινηθούν ειδικευόμενοι γιατροί από δημόσια νοσοκομεία στο άλλο ιδιωτικό θεραπευτήριο (το «Λητώ»), που τάχα «μπήκε στη μάχη». Σημειώνεται πως η κυβέρνηση στις δικαιολογημένες παρατηρήσεις των υγειονομικών για το ότι το συγκεκριμένο «μαγαζί» δεν διαθέτει καν Πνευμονολογική κλινική (αναγκαία για Covid περιστατικά) η κυβέρνηση απαντούσε με τις ...δεσμεύσεις του κλινικάρχη ότι σκοπεύει να μεταφέρει πνευμονολόγους από άλλα θεραπευτήρια του ομίλου του. Αντ' αυτού βέβαια ήρθε το προκλητικό «φιρμάνι» της μετακίνησης των ειδικευόμενων γιατρών από δημόσια νοσοκομεία στην ιδιωτική κλινική! Μια κίνηση που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των υγειονομικών, και τουλάχιστον σε πρώτη φάση έμεινε στα χαρτιά.

Κάνοντας λοιπόν ...«ταμείο» οι κλινικάρχες έχουν να λαμβάνουν και απευθείας χρηματοδότηση νοικιάζοντας κλίνες στο ΕΣΥ, και πελατεία για τα ιδιωτικά κέντρα τους από ασθενείς που εκδιώκονται από τα δημόσια νοσοκομεία μιας νόσου, και ενισχύσεις με ...τζάμπα προσωπικό, και την πολυτέλεια να ...διαλέγουν ποιους θα περιθάλψουν!

Ολα τα παραπάνω, πέρα από «μέτρα» υλοποίησης της μετατροπής όλου του συστήματος σε μιας νόσου, φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τη μεγάλη αλήθεια: Οτι η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, η αντιμετώπιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ως εμπορεύματος και των ασθενών ως «πελατών», στην ουσία υπονομεύει την ανάγκη για ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού. Οτι δεν μπορεί να συνυπάρχει η Υγεία - εμπόρευμα με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και κάνει ακόμα πιο επίκαιρη την ανάγκη για άμεση επίταξη συνολικά του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ένταξη των νοσοκομείων του στο σύστημα εφημεριών, ώστε σε αυτήν τη φάση να ανακουφιστεί όσο γίνεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

Κι αν για τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας, όπως αυτά που ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους στην Αττική, η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα, την ίδια στιγμή που τους στέλνει «πελατεία», η κοροϊδία της απογειώνεται με τα τελεσίγραφα που μοιράζει σε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μήπως και μπαλώσει καμιά τρύπα. Εδώ και μια βδομάδα το υπουργείο Υγείας ψάχνει να βρει «200 ιδιώτες γιατρούς», διαφημίζει τα κίνητρα που τους παρέχει για να ενταχθούν στο ΕΣΥ, απειλεί με «επιτάξεις» και «πολιτικές επιστρατεύσεις», την ίδια στιγμή που στα δημόσια νοσοκομεία λείπουν πάνω από 6.500 γιατροί.

Επίταξη εδώ και τώρα!

Κριτήριο λοιπόν της κυβέρνησης στη «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» δεν είναι απλά το πώς δεν θα θιγούν τα κέρδη των κλινικαρχών, αλλά το πώς θα στηριχτεί κι από πάνω η κερδοφορία τους. Πρόκειται για μια πολιτική - «άγιο δισκοπότηρο» για όλα τα αστικά κόμματα, που θεωρούν αυτονόητη την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, τη λειτουργία ακόμα και του δημόσιου συστήματος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα μοιράζει «δουλειές» σε ιδιώτες. Το σύστημα Υγείας δηλαδή που αποδείχθηκε όχι σωτήριο αλλά φονικό σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη του κόσμου.

Η κατάσταση στο σύστημα Υγείας θα ήταν σήμερα διαφορετική αν είχαν γίνει πράξη όσα εδώ κι ένα χρόνο προτείνουν και διεκδικούν οι φορείς των υγειονομικών και τα εργατικά σωματεία. Η κυβέρνηση όμως απορρίπτει τα αιτήματά τους, επειδή αντιμετωπίζει ως «κόστος» την προστασία της υγείας του λαού που στερεί κρατικούς πόρους από την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο αγώνας για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς καμιά αποζημίωση, η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, σε βασικούς κρίκους υπερμετάδοσης του κορονοϊού, όλο και περισσότερο αποκτούν ζωτική σημασία για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Στις λαϊκές διαμαρτυρίες ρίχνει το φταίξιμο η κυβέρνηση!

Τις λαϊκές διαμαρτυρίες στοχοποιεί ξανά η κυβέρνηση για την εξέλιξη της πανδημίας, σε μια ακόμα προσπάθεια να φορτώσει στο λαό τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ και τα νοσοκομεία που έχουν φρακάρει.

Στην ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος έφτασε να κάνει «λογιστική» γύρω από τις πορείες καταγράφοντας πόσες πορείες γίνονται την ημέρα. Κατά τα άλλα επιχειρήθηκε η δικαιολόγηση για το γεγονός ότι δεν πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο ειδικά στην Αττική, παρά τα περιοριστικά μέτρα, δείχνοντας ως αιτία μεταξύ άλλων την επικράτηση του «βρετανικού» στελέχους.

Ο Ακης Σκέρτσος έκανε μια «ανασκόπηση» της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, παρουσιάζοντας μια «μαγική εικόνα» σε σχέση με τα κρούσματα, τους θανάτους, αλλά και τα μέτρα «στήριξης». Παρουσίασε επίσης την χαλάρωση των περιορισμών ως βαλβίδα εκτόνωσης της «κούρασης» του λαού.

Ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι από τέλη Μάρτη θα δίνεται η δυνατότητα για δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, που θα γίνονται με ατομική ευθύνη στα φαρμακεία. Ενώ δεν ανακοίνωσε τίποτα για τους χώρους δουλειάς, για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις αστικές συγκοινωνίες κλπ.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας είναι τα εξής: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00 για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από το Σάββατο 20 Μάρτη. Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από τη Δευτέρα 22 Μάρτη. Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, με μάσκα, χρήση του SMS 6 και με τα πόδια, χωρίς τη χρήση οχήματος (το ίδιο και για τα δημόσια πάρκα). Τέλεση λειτουργίας σε εκκλησία με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς. Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από τη στεριά και με το SMS 6.

Επιδείνωση σε όλους τους δείκτες

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκε ο θάνατος 64 ακόμη ανθρώπων, με τους συνολικούς θανάτους που έχουν καταγραφεί να φτάνουν τους 7.361. Τα νέα κρούσματα είναι 2.785 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 1.281 εντοπίστηκαν στην Αττική και 302 στη Θεσσαλονίκη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 649. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 507 (ημερήσια μεταβολή -3,43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 459 ασθενείς.

Σύμφωνα δε με την 41η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για την Covid-19 (αφορά το διάστημα 11 - 17 Μάρτη):

  • Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 630, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της πανδημίας.
  • Αυξήθηκε ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων σε 52,3 (από 41,3 στην προηγούμενη έκθεση).
  • Αυξήθηκε κατά 2,4% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων (2.178 κρούσματα).
  • Ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 17 Μάρτη εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 1,10.
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Γεωπολιτικές κόντρες και επιχειρηματικές συμφωνίες καθορίζουν τους εμβολιασμούς

Στο μεταξύ ο ρυθμός των θανάτων στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την περσινή άνοιξη...

Copyright 2021 The Associated

«Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από Covid-19 στην Ευρώπη είναι σήμερα αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι», ενώ τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε μια βδομάδα. Αυτή η επισήμανση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία ακόμα απόδειξη ότι έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της, για την προστασία της ζωής και της υγείας των λαών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, καθώς τα μέτρα αυτά θεωρούνται «κόστος» για το κεφάλαιο, τα κράτη και τις κυβερνήσεις του.

Εναν χρόνο μετά, ενώ η επιστημονική γνώση για τον κορονοϊό έχει προχωρήσει πολύ και ενώ υπήρχε όλο το χρονικό περιθώριο για την αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στις συγκοινωνίες, στους χώρους Εκπαίδευσης κ.ο.κ., οι λαοί μένουν το ίδιο εκτεθειμένοι, αφού η προστασία τους δεν χωρά στις προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας στο έδαφος του καπιταλισμού δεν θα μπορούσε να μην έχει συνέπειες και στην πορεία των εμβολιασμών. Το κριτήριο του μέγιστου καπιταλιστικού κέρδους κυριαρχεί στην παραγωγή και διάθεση των εμβολίων, στο «φρενάρισμά» τους ή στις επιχειρηματικές συμπράξεις για την επέκτασή τους. Τα εμβόλια μετατρέπονται ταυτόχρονα σε ένα ισχυρό όπλο στους εντεινόμενους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, καθένα από τα οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει προβάδισμα για τον εαυτό του και ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτει για τον εμβολιασμό του πληθυσμού του και το πιο γρήγορο «άνοιγμα» της οικονομίας, για τη «διπλωματία των εμβολίων» και την αναβάθμισή του έναντι των ανταγωνιστών του κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαιώνει και η εξέλιξη της πανδημίας οι μόνοι χαμένοι είναι οι λαοί, που συνεχίζουν να πληρώνουν με εκατοντάδες χιλιάδες ζωές την υποταγή και των εμβολίων στα δεσμά των καπιταλιστικών κερδών και ανταγωνισμών.

Οξυνση της αντιπαράθεσης και εντός του ευρωατλαντικού άξονα

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, χαρακτηριστική είναι τις τελευταίες μέρες η όξυνση της κόντρας και των παζαριών και εντός του ευρωατλαντικού άξονα.

Προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις εμβολίων, και ενώ ειδικά η βρετανοσουηδική «AstraZeneca» θα της δώσει τελικά στο πρώτο 6μηνο λιγότερες από τις μισές δόσεις που είχαν συμφωνηθεί, η ΕΕ οξύνει την αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και απειλεί με περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών εμβολίων σε χώρες όπου εξάγονται εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ, από τις οποίες όμως δεν υπάρχουν αντίστοιχες εισαγωγές προς την ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει «να δείξει προθυμία» να στείλει εμβόλια στην ΕΕ, όπως και ότι η Ενωση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει την αμοιβαιότητα ως προϋπόθεση για τις εξαγωγές εμβολίων στο μέλλον. Η ίδια πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει εξαγάγει 41 εκατ. δόσεις σε 33 χώρες τις τελευταίες έξι βδομάδες, συμπεριλαμβανομένων 10 εκατ. στη Μ. Βρετανία, αλλά δεν έχει λάβει τίποτα...

«Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, θα σκεφτούμε πώς να εξαρτήσουμε τις εξαγωγές μας προς τις χώρες παραγωγής εμβολίων από το επίπεδο του ανοίγματός τους», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Θα εξετάσουμε αν οι εξαγωγές σε χώρες που έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από εμάς εξακολουθούν να είναι ανάλογες» με τις εισαγωγές.

Οι εξαγωγές εμβολίων, βέβαια, δεν οργανώνονται από την ίδια την ΕΕ αλλά από εταιρείες όπως η «Pfizer» και η «AstraZeneca», οι οποίες χρησιμοποιούν εργοστάσια στην επικράτειά της ως διεθνή παραγωγική βάση.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση, ενώ απέφυγε να πει συγκεκριμένα αν έχει εξαγάγει εμβόλια προς την ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι δεν εμποδίζει τις εξαγωγές, ο δε υπουργός Υγείας Μ. Χάνκοκ προειδοποίησε με «σοβαρές συνέπειες» αν η ΕΕ δεν τηρήσει τα συμβόλαια και σπάσει την αλυσίδα εφοδιασμού. Εξάλλου ο Χάνκοκ υπενθύμισε πως η Βρετανία έχει «νόμιμο δικαίωμα στο εμβόλιο της "AstraZeneca"», αναφέροντας ότι αυτό αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση της βρετανικής κυβέρνησης. Αντίστοιχα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντ. Ράαμπ κατηγόρησε την Κομισιόν για «επικίνδυνη διπλωματία»...

Αλλά και οι ΗΠΑ, παρόλο που είναι ο μεγαλύτερος παρασκευαστής, δεν έχουν εξαγάγει εμβόλια στην ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι «με τις ΗΠΑ υπάρχει αμοιβαιότητα. Υπάρχει μια απρόσκοπτη ροή προ-προϊόντων, πρώτων υλών και φαρμακευτικής ουσίας». Οι ΗΠΑ, ωστόσο, απαντώντας προηγουμένως στα σχετικά ευρωενωσιακά αιτήματα, ξεκαθάρισαν ότι η ΕΕ δεν θα λάβει άμεσα εμβόλια της «AstraZeneca» που έχουν παραχθεί στο έδαφός τους. Παρότι το εμβόλιο αυτό δεν έχει εγκριθεί ακόμα στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί απόθεμα δεκάδων εκατομμυρίων εμβολίων, ώστε να χορηγηθούν αμέσως μετά την έγκριση. Η «AstraZeneca» έχει εκατομμύρια δόσεις σε εργοστάσιο των ΗΠΑ και θα έχει 30 εκατ. ακόμα έτοιμες για χορήγηση στις αρχές Απρίλη.

Το πού θα δώσουν μέχρι τότε ορισμένα εμβόλια οι ΗΠΑ είναι κι αυτό κομμάτι της «διπλωματίας των εμβολίων», ξεκινώντας από την άμεση «γειτονιά» τους: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σχεδιάζουν να στείλουν 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca» σε Μεξικό και Καναδά, ως «δάνειο», με την υποχρέωση οι δύο χώρες να στείλουν κάποια στιγμή εμβόλια στις ΗΠΑ.

Παζάρια, απειλές και έρευνες για το εμβόλιο της «AstraZeneca»

Σε αυτό το φόντο συνεχίζεται και η κόντρα της ΕΕ με την «AstraZeneca». Η Ενωση σκοπεύει να στείλει επιστολή στη φαρμακευτική εταιρεία προκειμένου «να ξεκινήσουμε διάλογο ως μέρος μιας διαδικασίας επίλυσης της διαφοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η επιστολή θα συζητηθεί με τις κυβερνήσεις της ΕΕ προτού αποσταλεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η σύμβαση της ΕΕ με την «AstraZeneca» - η οποία, όπως και οι υπόλοιπες συμβάσεις της λυκοσυμμαχίας με τις μεγάλες φαρμακευτικές, παραμένει μυστική, για λόγους «επιχειρηματικού απόρρητου» - ορίζει ότι σε περίπτωση διαφοράς, οι δύο πλευρές πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να την επιλύσουν μέσω ανεπίσημων συζητήσεων, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν διευκρίνισε αν η κίνηση σηματοδοτεί την αρχή μιας πιθανής δικαστικής διαμάχης.

Η αγγλοσουηδική εταιρεία αντί για 300 εκατ. δόσεις το πρώτο εξάμηνο θα παραδώσει στην ΕΕ περίπου 100 εκατ., επικαλούμενη προβλήματα παραγωγής και περιορισμούς στις εξαγωγές.

Στο μεταξύ, το ίδιο εμβόλιο βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο και εξαιτίας της απόφασης πολλών ευρωπαϊκών χωρών - όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία - να αναστείλουν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του, μέχρι να εξεταστεί κατά πόσο ορισμένα θρομβοεμβολικά περιστατικά που προκάλεσαν θανάτους και άλλες σοβαρές παρενέργειες σε ορισμένες χώρες σχετίζονται με τη χορήγησή του. Η νέα γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό, έστω κι αν επισημαίνεται ότι οι οδηγίες για πιθανές παρενέργειες πρέπει να επικαιροποιηθούν και η αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και της εμφάνισης περιστατικών θρομβώσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί, άναψε «πράσινο φως» για την επανέναρξη της χρήσης του εμβολίου. Την ίδια ώρα, βέβαια, πολλές αναλύσεις στον ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο επεσήμαναν το σύνθετο πολιτικό υπόβαθρο πίσω από το συγκεκριμένο εμβόλιο και την ενδεχόμενη σχέση του με τις εξελίξεις γύρω από αυτό, επιβεβαιώνοντας από μία ακόμα πλευρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί για τους λαούς η υποταγή ενός τόσο κρίσιμου αγαθού όπως τα εμβόλια στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Συμφωνίες και πιέσεις για το ρωσικό εμβόλιο

Την ώρα που οξύνονται οι κόντρες ΕΕ - Βρετανίας και γίνονται φανερές οι μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια, αυξάνονται οι διεργασίες και οι συμφωνίες γύρω από το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V».

Σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), υπάρχουν συμφωνίες παραγωγής του ρωσικού εμβολίου «με εταιρείες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας», εν αναμονή της έγκρισής του από τον ΕΜΑ, και άλλες συζητήσεις σε εξέλιξη προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή εντός της ΕΕ. «Αυτό θα επιτρέψει να αρχίσουμε να προμηθεύουμε την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά με το "Sputnik V" μετά την έγκρισή του», δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF.

Χαρακτηριστικό εξάλλου για το πώς επιταχύνονται ακόμα περισσότερο αυτές οι διεργασίες στη Γερμανία είναι το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί πέντε γερμανικών κρατιδίων, προερχόμενοι από όλες τις πολιτικές πτέρυγες, ζήτησαν την άμεση έγκριση του εμβολίου «Sputnik V» από τον ΕΜΑ «χωρίς γραφειοκρατία» και κάλεσαν την ΕΕ να προχωρήσει άμεσα σε παραγγελίες.

Στο μεταξύ, μετά τις συμφωνίες κρατών - μελών της ΕΕ από την Ανατολική Ευρώπη για προμήθεια του «Sputnik V», και η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αγορά 50.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου όταν αυτό εγκριθεί από τον ΕΜΑ, μέσω διμερούς συμφωνίας η οποία κλείστηκε πριν από δυο βδομάδες.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι ασκείται μια «άνευ προηγουμένου πίεση» σε κάποιες χώρες για να μην αγοράσουν το ρωσικό εμβόλιο, χωρίς να τις κατονομάσει. Ο Ντ. Πεσκόφ έκανε τα παραπάνω σχόλια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια αμερικανική κυβερνητική έκθεση που δείχνει ότι οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να αποτρέψουν τη Βραζιλία από την αγορά του ρωσικού εμβολίου.


Ε. Μ.

Το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων

Αναλυτικά οι συγκεντρώσεις που διοργανώνονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς σε δήμους της Αττικής έχουν ως εξής:

Το Σάββατο 20 Μάρτη:

  • Περιστέρι, στις 12 μ., πλατεία Δημαρχείου.
  • Καλλιθέα, στις 12.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου.
  • Κορωπί, στις 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
  • Γέρακας, στις 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Μεταμόρφωση, στις 12 μ., πλατεία Δημαρχείου.
  • Πεύκη, στις 12 μ., πλατεία Σοφούλη.
  • Χαλάνδρι, στις 12 μ., κεντρική πλατεία.
  • Νίκαια, στις 12.30 μ.μ., Περιβολάκι.
  • Κυψέλη, στις 12.30 μ.μ., πλατεία Κυψέλης.

Την Κυριακή 21 Μάρτη:

  • Λαύριο, στις 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων.
  • Ελευσίνα, στις 11.30 π.μ., πλατεία Λαού.
  • Γαλάτσι, στις 12.30 μ.μ., πλατεία Μανδηλαρά (Βεΐκου & Τραλλέων).
  • Μπραχάμι, στις 12 μ., πλατεία Ασυρμάτου.
  • Νέα Φιλαδέλφεια, στις 12 μ., πλατεία Πατριάρχου.
  • Δραπετσώνα, στις 12.30 μ.μ., στα Λιπάσματα.

Την Τρίτη 23 Μάρτη στην Αρτέμιδα, στις 6 μ.μ. στη «Μέδουσα».

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μάρτη, σε Εύοσμο, Τούμπα, Καλαμαριά

Σε συνέχιση της πάλης για την υπεράσπιση της υγείας και ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και προγραμματίζει συγκεντρώσεις στις γειτονιές το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μάρτη.

Συγκεκριμένα, καλεί σε συγκεντρώσεις:

Το Σάββατο 27 Μάρτη, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στον Εύοσμο.

Την Κυριακή 28 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας Θεσσαλονίκης και στον πεζόδρομο του δημαρχείου Καλαμαριάς.

Καλεί τον εργαζόμενο λαό να δυναμώσει την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του, οικονομική στήριξη για τους ανέργους, εισόδημα για όλους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Κλιμακώνεται η πάλη για την προστασία της υγείας και της ζωής

Συγκεντρώσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των νοσοκομείων, των ΚΥ, για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Από το συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης
Από το συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης
Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν Συνδικάτα, Σωματεία και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί με μαζικούς φορείς της Αττικής, παίρνοντας δύναμη από την ανάσα αγώνα που έδωσε το συλλαλητήριο της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη, κλιμακώνοντας έτσι τη μάχη για την προστασία της ζωής και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Η μεγάλη συγκέντρωση των Συνδικάτων στα Προπύλαια την περασμένη Τετάρτη, η γεμάτη παλμό πορεία και η κατάληξή της στο Σύνταγμα, όπου συναντήθηκε με πλήθος γιατρών και νοσηλευτών από όλα τα νοσοκομεία της Αττικής που δίνουν τη μάχη της προστασίας του λαού, δίνει τη «σκυτάλη» σε δεκάδες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που στέλνουν το μήνυμα ότι ο λαός «δεν το βάζει κάτω», ότι η αντιπαράθεση με τη βαρβαρότητα της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία δυναμώνει.

Με ένα δημόσιο σύστημα Υγείας στον «αναπνευστήρα» και όλα τα νοσοκομεία να έχουν φρακάρει στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες κλινικάρχες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στήνουν χορούς εκατομμυρίων γύρω από την πανδημία απολαμβάνοντας την «ασυλία» και τα δωράκια της κυβέρνησης, η ένταση της εργατικής - λαϊκής πάλης είναι μονόδρομος.

Τα εργατικά σωματεία απαιτούν ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και στα πανεπιστήμια, οργανωμένους ελέγχους ειδικά στις Βιομηχανικές Περιοχές και τα εργοστάσια, στα σούπερ μάρκετ, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Επίσης διεκδικούν τη στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την προστασία των ανέργων, κόντρα σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, Μέσα από τις νέες κινητοποιήσεις τους δίνουν συνέχεια στη δράση ενάντια στην ένταση της κρατικής καταστολής, απαιτώντας την κατάργηση των νόμων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως αυτός για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για την περιστολή του απεργιακού δικαιώματος κλπ.


Ξεκινώντας από το Σάββατο και συνεχίζοντας τις επόμενες μέρες, με σταθμό τις κινητοποιήσεις την Τρίτη 23 Μάρτη στο υπουργείο Υγείας και σε μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια (βλ. θέμα δίπλα), οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες απλώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς, σε νοσοκομεία και σε γειτονιές σε όλο το λεκανοπέδιο.

Ο λαός του Περιστερίου διεκδικεί ΠΦΥ και ενίσχυση του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής

Αντιμέτωποι με τα οξυμένα προβλήματα στις δομές Υγείας, τις εγκληματικές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αλλά και με το γεγονός ότι μια τεράστια περιοχή, όπου κατοικούν 1,5 με 2 εκατομμύρια κάτοικοι, με μόνο ένα νοσοκομείο, το υποστελεχωμένο «Αττικόν», μετά το κλείσιμο του «Λοιμωδών», είναι οι κάτοικοι του Περιστερίου και των γύρω δήμων της Δυτικής Αθήνας.

Κόντρα σε αυτή την πραγματικότητα διοργανώνεται η κινητοποίηση το Σάββατο 20 Μάρτη, στις 12 μ. στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι, μια πρωτοβουλία του Παραρτήματος Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» η οποία αγκαλιάζεται από αρκετές ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο Ν. Αττικής, το Παράρτημα Περιστερίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, το Παράρτημα Δυτικών Συνοικιών του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Περιστερίου - «Ελλη Αλεξίου», η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), το Παράρτημα Δυτικών Συνοικιών του ΣΕΑΝ, ο Σύλλογος Γυναικών Περιστερίου, η Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου, η Ενωση Γονέων της πόλης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου και το 15μελές των μαθητών Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω, η Ενωση ΕΒΕ Αιγάλεω, ο Σύλλογος γυναικών Αιγάλεω, Σύνδεσμος συνταξιούχων Αιγάλεω Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας, Παράρτημα ΕΣΥΝ Αιγάλεω.

Το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων σημειώνει πως ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας, «το αυστηρό lockdown που επέβαλε στον λαό δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, αφού δεν πήρε μέτρα στους χώρους δουλειάς, εκεί δηλαδή που αυξάνεται το ιικό φορτίο. Δεν ενίσχυσε τα ΜΜΜ, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός».

Το «Αττικόν» μετατρέπεται κι αυτό σταδιακά σε νοσοκομείο Covid και αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόλις οι 3 από τις 14 αίθουσες χειρουργείων. Διαθέτει ΜΕΘ Covid με 44 κλίνες γεμάτες, τον αριθμό των οποίων θέλουν να αυξήσουν σε 60 παίρνοντας τη ΜΑΦ παίδων και κρεβάτια από το χειρουργείο. Χωρίς, παράλληλα, το νοσοκομείο να διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει. Την ίδια ώρα, όλο το προσωπικό του νοσοκομείου είναι απλήρωτο από τον Δεκέμβρη για τις εφημερίες, τις αργίες, τα νυχτερινά και τις βάρδιες, ενώ υπάρχουν ακόμα ράντζα!

Στο Περιστέρι, μια από τις περιοχές που εξυπηρετεί το νοσοκομείο «Αττικόν», λειτουργούν 3 Κέντρα Υγείας. Σε ένα από αυτά λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ τα ραντεβού με τους γιατρούς. Ακόμα και στα άλλα Κέντρα του δήμου υπάρχουν ραντεβού για συγκεκριμένες ειδικότητες που κλείνονται ύστερα από πολύ καιρό, ακόμα και μετά από μήνες.

Τα αιτήματά τους για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Δυτική Αθήνα, παρουσίασαν επίσης σωματεία και φορείς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Παρασκευής, έξω από το Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων στο Ιλιον. Οι φορείς έκαναν περιοδεία στο Κέντρο Υγείας και συζήτησαν με εργαζόμενους και ασφαλισμένους, ενώ συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υπογραφές στήριξης των αιτημάτων τους. Οι πρωτοβουλίες τους θα συνεχιστούν με πολύμορφες δράσεις και θα κορυφωθούν στα μέσα Απρίλη με κινητοποίηση στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), με αιχμή την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του ΚΥ Αγίων Αναργύρων και των υπομονάδων σε Πετρούπολη και Ιλιον.

«Το μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής εξυπηρετεί τέσσερις δήμους (Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Ανω Λιοσίων)», τόνισε ο Χρήστος Τσιακίλος, γραμματέας του τοπικού Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Καταγγέλλοντας την υποστελέχωση των υπομονάδων του, επισήμανε ότι το ΠΕΔΥ της Πετρούπολης από 22 γιατρούς έχει μείνει με 3, ενώ του Αγίου Φανουρίου μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο χωρίς να ενισχυθεί με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται προγραμματισμένα ραντεβού. «Η κυβέρνηση εγκληματεί σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων μας», σχολίασε η Ζωή Πάλμου, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Κατήγγειλε τα δεκάδες κρούσματα σε εργαζόμενους στα καταστήματα σούπερ μάρκετ της περιοχής και μετέφερε τη στήριξη του Συλλόγου στην πρωτοβουλία και τα αιτήματά της.

Εγκληματική η υποβάθμιση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Στη Δυτική Αττική το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, στην καρδιά μιας τεράστιας βιομηχανικής περιοχής, ανάμεσα σε δύο διυλιστήρια, καλείται να καλύψει τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων. Ομως, όπως και άλλα νοσοκομεία, έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου. Η ΜΕΘ και η ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων έχουν κλείσει, γιατί μετατράπηκαν σε ΜΕΘ Covid. Οι 8 Γενικές ΜΕΘ έχουν γίνει 6 λόγω μεταφοράς προσωπικού και αναπνευστήρων σε κλίνες Covid. Εχουν μειωθεί δραστικά τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (κατά 80%) και οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι χειρουργικές αίθουσες έχουν μειωθεί από 6 σε δύο και πάλι λόγω μεταφοράς προσωπικού. Το αποτέλεσμα από όλα αυτά είναι, μεταξύ άλλων, ο χρόνος αναμονής για χειρουργικά περιστατικά να έχει φτάσει τους 8 μήνες και για ορθοπεδικά περιστατικά τα 2 χρόνια! Ενας βασικός λόγος της μεταφοράς προσωπικού είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες στο «Θριάσιο» ξεπερνούν τις 250 κενές οργανικές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 διασωληνωμένοι ασθενείς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, ανάμεσα στους περισσότερους από 100 που αναμένουν ένα κρεβάτι σε όλη την Αττική.

Στη ίδια περιοχή λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπρόπυργου, που πριν ακόμα από την πανδημία είχανε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, πρόβλημα που μεγάλωσε στις σημερινές συνθήκες. Ενδεικτικό είναι ότι η χρήση του ΚΥ Ελευσίνας για εμβολιασμό συρρίκνωσε τα ραντεβού με γιατρούς και οδήγησε στην κατάργηση της 24ωρης λειτουργίας του (κλείνει μετά τις 9 το βράδυ).

Τα οξυμένα αυτά προβλήματα αναδεικνύουν συνδικάτα και φορείς της περιοχής, καλώντας σε συγκέντρωση την Κυριακή 21/3.

Στενάζουν από τις ελλείψεις και δίπλα το ιδιωτικό μεγαθήριο θησαυρίζει

Στην Καλλιθέα, με 200.000 κατοίκους, υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας που είναι υποστελεχωμένο, υπολειτουργεί και ταυτόχρονα λειτουργεί ως κέντρο διαγνωστικών τεστ Covid και εμβολιασμού. Στις συνθήκες αυτές, τα ραντεβού για παθολόγο κλείνονται για μετά από δύο μήνες, ενώ για ρευματολόγο πρακτικά δεν μπορεί να κλειστεί ραντεβού. Ακόμα με τη μετατροπή του σε κέντρο τεστ και εμβολιασμού ακυρώθηκαν πολλά από τα ραντεβού που είχαν ήδη προγραμματιστεί. Στην περιοχή επίσης λειτουργεί παράρτημα του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το οποίο είναι τρομερά υποστελεχωμένο. Μόλις δύο παιδίατροι, εναλλάξ, και μόνο μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι. Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός για το κλείσιμό του ακυρώθηκε μετά από κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων της περιοχής.

Το ΚΥ δέχεται έκτακτα περιστατικά μόνο μέχρι τις 7 το απόγευμα και το Παράρτημα του «Αγλαΐα Κυριακού» είναι κλειστό τα Σαββατοκύριακα, με συνέπεια οι κάτοικοι να αναγκάζονται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, στην περιοχή λειτουργεί το ιδιωτικό νοσοκομείο «Metropolitan», με σύγχρονο εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό, που εξακολουθεί να μην εντάσσεται στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς τα κέρδη των κλινικαρχών είναι πιο σημαντικά από την υγεία του λαού.

Οξυμένη η κατάσταση στην Ανατολική Αττική

Στην Ανατολική Αττική η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη, αφού δεν υπάρχει νοσοκομείο που να καλύπτει την περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εργασιακοί χώροι, ανάμεσά τους και το Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»! Τα ΚΥ της περιοχής δεν ενισχύθηκαν με προσωπικό και το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό σηκώνει το βάρος των εμβολιασμών, των προληπτικών τεστ. Οπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η διασπορά αυξάνεται, εκατοντάδες εργαζόμενοι νοσούν. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να προστατέψει τους εργάτες γης του Μαραθώνα, τους βιομηχανικούς εργάτες του Κορωπίου, τους εμποροϋπαλλήλους των εμπορικών πάρκων, τους διανομείς της Ραφήνας. Ακόμα και για τα ΜΜΜ όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό μέτρο, αντίθετα έδωσε δώρο μια σειρά λεωφορειογραμμές στους ιδιώτες.

Απαιτώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης από την παραπάνω κατάσταση, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει «μπαράζ» κινητοποιήσεων, την Κυριακή σε Γέρακα και Κορωπί, τη Δευτέρα στο Λαύριο και την Τρίτη στην Αρτέμιδα.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι κινητοποιήσεις από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα, που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη.

Στην Πάτρα, σε συγκέντρωση στην 6η ΥΠΕ προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τα σωματεία και οι φορείς που συνυπογράφουν την ανοιχτή επιστολή με την οποία διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού, άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις του, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε νέα συγκέντρωση την Τετάρτη 24 Μάρτη, στις 11 π.μ., έξω από το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», διεκδικώντας την επίταξή του, όπως και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Κ. Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων.

Κινητοποιήσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα, Βόλο, Αρτα, Καλαμάτα, Ζάκυνθο, Ναύπλιο κ.α.


ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας!

Συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας και έξω από μεγάλα ιδιωτικά Κέντρα Υγείας την Τρίτη 23 Μάρτη από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα

Σε συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Υγείας και μεγάλα ιδιωτικά Κέντρα Υγείας προχωρούν την Τρίτη 23 Μάρτη, απαιτώντας την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, Ομοσπονδίες και Σωματεία Εργαζομένων.

«Φτάνει πια. Δεν παίζουμε άλλο τη ζωή μας κορόνα - γράμματα. Απαιτούμε τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας», είναι το μήνυμα που στέλνουν.

Καλούν όλα τα σωματεία και τους φορείς να το διαδηλώσουν με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και στα ιδιωτικά κέντρα «Μετροπόλιταν» στον Πειραιά, «Ευρωκλινική» στους Αμπελόκηπους, «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών» και «Υγεία» στο Μαρούσι, «Ιασώ General» στον Χολαργό.

Το κάλεσμα συνυπογράφουν οι Ομοσπονδίες: Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΕΕΑ), Συνταξιούχων ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ).

Επίσης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Νομού Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα στην Αττική.

Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν:

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας δουλεύει στο "κόκκινο", δεκάδες ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δουλεύουν ασταμάτητα, εκτεθειμένοι κι αυτοί στους ίδιους μεγάλους κινδύνους.

Οι χώροι δουλειάς είναι ξέφραγο αμπέλι και αποτελούν τον βασικό χώρο υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Οι μεγαλοεργοδότες, με την πλάτη της κυβέρνησης, αρνούνται να εφαρμόσουν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, γιατί αυτά θεωρούνται κόστος. Αντίστοιχα στις αστικές συγκοινωνίες, σε δομές Πρόνοιας και αλλού.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες.

Γιατί αντί να ανοίξει, ΚΛΕΙΝΕΙ τμήματα, ακόμα και καρδιοχειρουργικά τμήματα, μονάδες εμφραγμάτων, κλινικές, ολόκληρα νοσοκομεία, όπως το Ογκολογικό "Μεταξά". Αντί να επιτάξει το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, τους παρακαλάει να "παραχωρήσουν" κλίνες με το αζημίωτο, έναντι αδράς αμοιβής. Η μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μίας νόσου καταγράφει ήδη τραγικά αποτελέσματα.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να παίζουν με τη ζωή και την υγεία μας

Το συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη που οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς, όπως και πολλές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις και δήμους της χώρας, δείχνουν τον δρόμο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδηγεί ασθενείς και υγειονομικούς σε ασφυξία, ενάντια στην πολιτική που στραγγαλίζει τα δικαιώματά μας, ενάντια στην κρατική βία και την καταστολή».

Ομοσπονδίες και Σωματεία απαιτούν:

-- Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών.

-- Κεντρικός καταμερισμός και αξιοποίηση του συνόλου των δομών Υγείας της χώρας, ώστε να μη μετατραπεί το σύστημα δημόσιας Υγείας της χώρας σε σύστημα μίας νόσου.

-- Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους σε δημόσια και ιδιωτική Υγεία.

-- Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Στη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο «Metropolitan» την Τρίτη 23/3 καλεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στο κάλεσμά του ξεχωρίζει «το έγκλημα που συνεχίζεται με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Μεταξά"» «σε βάρος των ογκολογικών ασθενών, καθώς εκκενώθηκε από τους ογκολογικούς ασθενείς που περιμένουν για θεραπείες και χειρουργεία. Εγινε αναβολή των χειρουργείων, αναστολή των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, των απογευματινών ιατρείων, των μικρών χειρουργείων και των αιμοληψιών, αναστολή των εισαγωγών στον 7ο όροφο του Παθολογικού Τμήματος και στον 3ο όροφο του Αιματολογικού Τμήματος, με σκοπό να μετατραπεί σε νοσοκομείο για Covid περιστατικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ