Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 22 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Πρωταγωνιστές στον αγώνα για την υγεία του λαού, όχι «στο ίδιο έργο θεατές»

Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Υγείας από τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ, τον Ιούλη του 2020

Eurokinissi

Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Υγείας από τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ, τον Ιούλη του 2020
Το υγειονομικό σύστημα της χώρας, οι μαχόμενοι υγειονομικοί και ο λαός 18 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές. Διανύουμε πλέον το 4ο κύμα της πανδημίας, το οποίο πλήττει την Κρήτη με ιδιαίτερα ισχυρό τρόπο.

Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς το άνοιγμα του τουρισμού (εσωτερικός και εξωτερικός) έγινε χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου της διασποράς, προς όφελος του κέρδους των ισχυρών του κλάδου.

Την ίδια στιγμή, η καθυστέρηση των εμβολιασμών ήταν μεγάλη με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να καλυφθούν όσοι ήθελαν να εμβολιαστούν. Ολα αυτά συντέλεσαν ώστε να έχουμε το τελευταίο διάστημα εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, των αναγκών για νοσηλεία ασθενών με Covid-19, αλλά και για κλίνες ΜΕΘ Covid.

H πίεση που ασκείται στις δομές Υγείας της Κρήτης από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα τον Αύγουστο, δεν ήταν κεραυνός εν αίθρια. Πάνω από 360 περιστατικά Covid νοσηλεύονται τις τελευταίες μέρες στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού, ενώ τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τα 5.500.

Μάλιστα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι μονάδες κορονοϊού και οι ΜΕΘ του Ηρακλείου, μεταφέρθηκαν 5 ηλικιωμένοι με Covid-19 από το ΠΑΓΝΗ και το «Βενιζέλειο» στο Νοσοκομείο Νεάπολης την προηγούμενη βδομάδα.

Τεράστιες ευθύνες που δεν μπορούν να τις κρύψουν


Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας πανελλαδικά και ειδικά στα νησιά όπως η Κρήτη, όπου αναμενόταν σημαντική επιβάρυνση.

Αντί να ανοίξει νέες κλίνες, να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, για τέταρτη φορά από την αρχή της πανδημίας αρπάζει προσωπικό και κρεβάτια ΜΕΘ από όλες τις υπόλοιπες νόσους αποδυναμώνοντας εκ νέου τμήματα, ενώ αναστέλλει τις κανονικές άδειες που τόσο έχει ανάγκη το προσωπικό για να ξεκουραστεί από την πίεση του προηγούμενου διαστήματος.

Για παράδειγμα, το ΠΑΓΝΗ, το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο με ειδικότητες μοναδικές σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, καταλήγει να γίνει νοσοκομείο αποκλειστικά Covid, με τραγικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία.

Αυτήν την περίοδο υπάρχουν στην Κρήτη περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι (ντόπιοι και ξένοι), αριθμός που συμβάλλει στην υψηλή μεταδοτικότητα του ιού. Τα βόρεια παράλια του νησιού κατέχουν τα σκήπτρα της μεγαλύτερης συγκέντρωσης, καθώς η πυκνότητα του πληθυσμού παίζει σημαντικό ρόλο.

Οσο κι αν κυβέρνηση και διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων επικαλούνται την ατομική ευθύνη των ανεμβολίαστων και όσων δεν τηρούν τα μέτρα ως αποκλειστικές αιτίες για τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων, δεν μπορούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για την πλήρη χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το άνοιγμα του τουρισμού (δειγματοληπτικά τεστ στις πύλες εισόδου, συνωστισμός σε πλοία, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.), για τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς.

Δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την απουσία συχνών τεστ σε όλους τους υγειονομικούς, για τις μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού από κλινική σε κλινική, για την απουσία καραντίνας στους εμβολιασμένους υγειονομικούς αν δεν έχουν συμπτώματα, για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, για την ανεπαρκή ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας κατά τη διάρκεια ενάμιση χρόνου πανδημίας.

Ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να προβάλλεται ως το μοναδικό μέτρο, χωρίς να συνοδεύεται από άλλα μέτρα θωράκισης των δημόσιων δομών Υγείας.

Εξουθενώνουν τους υγειονομικούς και κλείνουν κλινικές

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη μια φορά στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», για τον «εξορθολογισμένο υγειονομικό χάρτη της χώρας», που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων «τα οποία κάνουν τα ίδια πράγματα σε μια πολύ κοντινή απόσταση». Εξάλλου, ήδη έχει ανακοινώσει την υποβάθμιση 3 νοσοκομείων - ΚΥ του Λασιθίου (Ιεράπετρας, Σητείας, Νεάπολης).

Ανέφερε επίσης προκλητικά ότι έχει ...κουραστεί να ακούει ότι «η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις». Κι αυτό, τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 30.000 κενές θέσεις υγειονομικού προσωπικού πανελλαδικά (περίπου 680 στο ΠΑΓΝΗ) και πάνω από 3.000 κενές μόνιμες θέσεις σε όλο το νησί, τη στιγμή που οι υγειονομικοί είναι εξουθενωμένοι από τις διπλοβάρδιες και την υπερεφημέρευση, με περικομμένα ρεπό και εκατοντάδες χρωστούμενες άδειες.

Με μετακινήσεις προσωπικού σε κλινικές Covid, με κόψιμο αδειών, με εφημερίες γιατρών στα εμβολιαστικά κέντρα, πολλές κλινικές οδηγούνται σε αδυναμία κάλυψης των εφημεριών, ενώ καίριες ειδικότητες από το ΠΑΓΝΗ, όπως καρδιοχειρουργοί, ψυχίατροι, ενδοκρινολόγοι «σπαταλώνται» στους εμβολιασμούς.

Ωστόσο, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ επισήμανε πως οι προσλήψεις υγειονομικών που έγιναν στα νοσοκομεία του νησιού το προηγούμενο διάστημα επαρκούν, ενώ μέρος μόνο των κενών καλύφθηκε προσωρινά, κυρίως με προσλήψεις επικουρικών, με τις περισσότερες από τις συμβάσεις να λήγουν εντός του επόμενου έτους.

Χαρακτηριστικά, πάνω από το 50% των εργαζομένων στις ΜΕΘ είναι συμβασιούχοι ειδικευόμενοι. Οι συμβάσεις άνω των 300 εργαζομένων λήγουν μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη του 2021. Μάλιστα, τα προβλήματα υποστελέχωσης και επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας θα επιδεινωθούν τον Σεπτέμβρη με την αναστολή εργασίας (άνευ αποδοχών) των ανεμβολίαστων υγειονομικών και την πρόσληψη συμβασιούχων στη θέση τους.

Οπως στο τρίτο κύμα, έτσι και τώρα, συρρικνώθηκαν και συγχωνεύθηκαν κλινικές, αφού δεσμεύτηκαν για τη νοσηλεία κρουσμάτων 70 κλίνες του ΠΑΓΝΗ. Οι κλίνες αυτές στελεχώνονται με μετακινήσεις νοσηλευτών και υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών του παθολογικού τομέα, με αποτέλεσμα προβλήματα δυσλειτουργίας σε διάφορα υποστελεχωμένα τμήματα, σε μια περίοδο που απουσιάζουν εργαζόμενοι με άδειες.

«Στο πιο εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας, μόνο στο ΠΑΓΝΗ μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και 200 απλές κλίνες Covid», δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, φανερώνοντας το σχέδιο για μετατροπή ακόμη και του 25% των κλινών του νοσοκομείου σε Covid.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απελπιστικής κατάστασης που βρίσκεται το νοσοκομείο είναι η απόφαση για τη μετατροπή της ανάνηψης των χειρουργείων σε ΜΕΘ Covid, με μη εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς την κατάλληλη υποδομή χώρου αλλά και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Αυτό φυσικά θα έχει σαν αποτέλεσμα και την περαιτέρω μείωση των τακτικών χειρουργείων, την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της λίστας αναμονής των χειρουργείων.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει με τις αναστολές εργασίας

Με βάση και την απόφαση αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από 1η Σεπτέμβρη, η κατάσταση κρίνεται δραματική για ασθενείς και εργαζόμενους, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο της Υγειονομικής Περιφέρειας περιλαμβάνει μεταφορά εργαζομένων από την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα νοσοκομεία, με εγκληματικές συνέπειες για τον πληθυσμό του νησιού, καθώς έχει περιοριστεί ούτως ή άλλως η πρόσβαση στη δευτεροβάθμια.

Οσον αφορά συνολικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα - 7 μήνες μετά την έναρξή του - το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται ακόμη στο 52% περίπου, εξαιτίας των αργών ρυθμών εμβολιασμού τόσο τους πρώτους 3-4 μήνες του χρόνου (λόγω ανεπάρκειας εμβολίων), όσο και τον τελευταίο μήνα.

Δεν υπάρχει υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση - οργανωμένη με ευθύνη του κράτους - για την ωφέλεια, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, ώστε να πειστούν όσοι είναι διστακτικοί.

Η υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αδυνατεί να αναλάβει εξολοκλήρου τον εμβολιασμό και την παρακολούθηση των εμβολιασμένων, με αποτέλεσμα να λειτουργούν εμβολιαστικές γραμμές και στα νοσοκομεία, οι οποίες στελεχώνονται με την υπερεφημέρευση του υπηρετούντος ελλιπούς (αριθμητικά) ιατρικού προσωπικού.

Oι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές και οι κατ' οίκον εμβολιασμοί με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ξεκίνησαν στην Κρήτη στις 6 Ιούλη, αφήνοντας ευπαθείς ομάδες με κινητικά προβλήματα απροστάτευτες για μήνες.

Ανεπαρκείς αποδεικνύονται και οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού όλης της Κρήτης και του νοτιοανατολικού Αιγαίου, πληθυσμού που υπερτριπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ούτε οι νέες κλίνες ΜΕΘ που άνοιξαν στα Νοσοκομεία Ηρακλείου και Χανίων φτάνουν, ενώ δεν έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών για τη στελέχωσή τους.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100% τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα τη δυσκολία εύρεσης κλίνης για νεαρή με Covid-19 από τον Αγιο Νικόλαο (στις 7/8) και την προσωρινή διακοπή αεροδιακομιδών από άλλα νησιά (προς την Κρήτη), ενώ η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε και σε συνεννοήσεις με τις ΥΠΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης για την υποδοχή περιστατικών από την Κρήτη (εφόσον χρειαστεί).

Σύμφωνα με την διοικήτρια, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ Covid μπορεί να "αγγίξει" τις 59, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων χώρων και μέσων όπως των χειρουργικών τραπεζιών», προειδοποιώντας για εκ νέου μείωση των διαθέσιμων non Covid κλινών ΜΕΘ (σε 16% του συνόλου) και των τακτικών χειρουργείων, τη στιγμή που στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ συμπεριλαμβάνονται περίπου 5.000 ασθενείς.

Οργάνωση του αγώνα χωρίς αναμονές

Αναδεικνύεται η έλλειψη ετοιμότητας του δημόσιου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος. Η διαχείριση αυτή της πανδημίας είναι απόρροια της διαχρονικής πολιτικής περιορισμού των κρατικών δαπανών για την Υγεία.

Τα σχέδια διοικήσεων και κυβέρνησης περιλαμβάνουν την προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους με την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς του υπάρχοντος ανεπαρκούς (σε αριθμό) υγειονομικού προσωπικού και με τη μείωση των non Covid λειτουργιών, περιορίζοντας την πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με διάφορες παθήσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί μαζί με τα συνδικάτα και όλο τον λαό είναι οι μοναδικοί που μπορούν να σηκώσουν ασπίδα προστασίας για την υγεία του λαού μας, να διεκδικήσουν τώρα ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο, με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα.


Δημήτρης ΒΡΥΣΑΛΗΣ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Να αποσυρθεί η άδικη και αιφνιδιαστική απόφαση

Με μια άδικη και αιφνιδιαστική απόφαση, το υπουργείο Παιδείας στρέφεται ενάντια στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ειδικής Αγωγής και της Σχολικής Ψυχολογίας, αποφασίζοντας να αυξήσει τις ώρες πρακτικής άσκησης στο πρόγραμμα «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» που απαιτούνται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει τις δίκαιες διαμαρτυρίες των μεταπτυχιακών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς αυξάνονται οι ώρες της απλήρωτης πρακτικής άσκησης σε 500, ανατρέπεται ο προγραμματισμός εκατοντάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, ενώ πλήττονται ιδιαίτερα όσοι εργάζονται ή βρίσκονται στην περιφέρεια και αδυνατούν να βρουν δομές πρακτικής άσκησης, πόσο μάλλον όταν υπάρχει ο κίνδυνος τα γενικά σχολεία να ανοιγοκλείνουν και τα ειδικά να μη δέχονται πρακτικάριους λόγω Covid.

Επιπλέον, οι φοιτητές στερούνται τη δυνατότητα να ενταχθούν έγκαιρα στους πίνακες του υπουργείου Παιδείας, άρα και το δικαίωμα να εργαστούν στην Εκπαίδευση την επόμενη διετία. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στο ήδη δυσβάσταχτο κόστος που σηκώνουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές λόγω διδάκτρων και στον μαραθώνιο συλλογής προσόντων και σεμιναρίων που πρέπει να περάσουν για μια θέση στην Εκπαίδευση, ενώ τα κενά και οι ανάγκες είναι τεράστιες.

Να αποσυρθεί τώρα

Σε σχόλιο για το ζήτημα που προέκυψε, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η απόφαση της κυβέρνησης, που αιφνιδιαστικά αυξάνει τις ώρες της - ούτως ή άλλως - απλήρωτης πρακτικής άσκησης, προκειμένου οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος "Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση" να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, είναι απαράδεκτη. Με την απόφαση αυτή:

  • Ανατρέπεται ακόμα περισσότερο ο προγραμματισμός της ζωής των φοιτητών.
  • Τίθενται νέα εμπόδια στην αναζήτηση δομών πρακτικής άσκησης, λόγω και του Covid-19.
  • Καθυστερεί η ένταξή τους στους πίνακες του υπ. Παιδείας, αποκλείοντάς τους από τη δυνατότητα για εργασία στην Εκπαίδευση για τα επόμενα δυο χρόνια!

Η κυβέρνηση να ακούσει τις έντονες διαμαρτυρίες των μεταπτυχιακών φοιτητών και να πάρει πίσω την απόφαση αυτή εδώ και τώρα».

Για το ίδιο θέμα το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητάει: Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης όλων των μεταπτυχιακών φοιτητών Ειδικής Αγωγής και Σχολικής Ψυχολογίας, χωρίς επιπλέον εμπόδια και καθυστερήσεις, ώστε να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους. Να υπάρξει αποζημίωση και πλήρης ασφάλιση των φοιτητών για την πρακτική άσκηση.

ΣΧΟΛΕΙΑ
Ανοίγουν με ακόμα χειρότερους όρους απ' ό,τι έκλεισαν

Επιτακτική ανάγκη διεκδίκησης μέτρων για την ασφαλή λειτουργία τους από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές

Eurokinissi

Τρεις βδομάδες έμειναν για να χτυπήσει το κουδούνι σ' όλα τα σχολεία της χώρας και να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις, από τις 13 Σεπτέμβρη, μετά από δυο χρονιές που πήγαν σε μεγάλο βαθμό «χαμένες» μαθησιακά, λόγω του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και της επιλογής του παρατεταμένου κλεισίματος των σχολείων, αντί για μέτρα ουσιαστικής προστασίας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, ανακοπής της μετάδοσης του ιού μέσα στα σχολεία.

Κι όμως: «Σα να μην πέρασε μια μέρα», οι πρώτες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων προϊδεάζουν ότι αυτά θα λειτουργήσουν με τους ίδιους όρους με πέρυσι. Τους ίδιους όρους, δηλαδή, που τον περασμένο Σεπτέμβρη τα οδήγησαν να κλείνουν μαζικά λόγω κρουσμάτων και στη συνέχεια να επιλεγεί το γενικευμένο lockdown, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις, αξιοποιώντας περισσότερους χώρους και προσωπικό, αφού θεωρούνται «κόστος».

Μετά όμως από σχεδόν δύο χρόνια, η εγκληματική αυτή πολιτική, που βάζει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, όπως και του υπόλοιπου λαού, στο «ζύγι» του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα αποτελέσματά της σημαίνουν στην πραγματικότητα ότι τα σχολεία ετοιμάζονται τώρα να ανοίξουν με ακόμα χειρότερους όρους.

Ακόμη πιο επιβεβλημένα τα μέτρα από τη μεταδοτικότητα στις μικρότερες ηλικίες

Βασικό στοιχείο είναι η ίδια η εξέλιξη της πανδημίας, που δείχνει ότι τα πράγματα φέτος θα είναι χειρότερα για τα σχολεία. Τα νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη «Δέλτα», που δείχνουν ότι προσβάλλονται μαζικότερα και ταχύτερα οι νεότερες ηλικίες, καθιστούν την κατάσταση πιο κρίσιμη απ' ό,τι πέρυσι. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία έχει δώσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μόνο μέσα σε μια βδομάδα του καλοκαιριού νόσησαν 2.500 παιδιά, ενώ συνολικά στα τρία προηγούμενα κύματα της πανδημίας είχαν νοσήσει 3.000. Αντίστοιχα στοιχεία έρχονται και από τις ΗΠΑ, όπου η Ακαδημία Παιδιάτρων επισημαίνει πως καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 λοίμωξης στα παιδιά έχει αυξηθεί κατακόρυφα, από το σύνολο των κρουσμάτων το 19% αφορά παιδιά και αυτό οφείλεται στην υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους «Δέλτα» σε αυτές τις ηλικίες.

Παρά τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα, όμως, οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων (θα ακολουθήσουν κι άλλες κοντά στην ημερομηνία ανοίγματος) μιλούν μόνο για τα γνωστά δύο self tests τη βδομάδα για τους μαθητές και για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή προηγούμενης νόσησης, προφανώς μαζί με τη μάσκα που παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους.

Η ίδια η εμπειρία όμως επιβεβαιώνει ότι ούτε η μάσκα ούτε τα τεστ «αυτοδιάγνωσης» εμπόδισαν τη μετάδοση και εξάπλωση του ιού μέσα στα σχολεία τους μήνες Σεπτέμβρη - Οκτώβρη και την άνοιξη αντίστοιχα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Η πείρα λέει ότι από μόνα τους αυτά δεν φτάνουν αν δεν συνδυαστούν και με άλλα μέτρα, με κύριο την αραίωση των μαθητών στις τάξεις για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, την αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, την αύξηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και των δρομολογίων, τα επαναλαμβανόμενα τεστ και την ουσιαστική και εκτεταμένη ιχνηλάτηση κ.ά. Γιατί έχουν προ πολλού καταρριφθεί τα αντιεπιστημονικά κυβερνητικά επιχειρήματα ότι «στα σχολεία δεν υπάρχει μετάδοση» ή ότι «τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο» κ.λπ. Εχει αποδειχθεί ότι η αντιμετώπιση της εξάπλωσης απαιτεί έναν συνδυασμό μέτρων, που οφείλει το κράτος να είχε πάρει από χτες, αντί να τα ανάγει όλα στην «ατομική ευθύνη», δηλαδή στις πλάτες του ίδιου του λαού.

Στην «ατομική ευθύνη» έχει αναγάγει εξάλλου η κυβέρνηση και την υπόθεση του εμβολιασμού, χωρίς ουσιαστική κι ολόπλευρη ενημέρωση. Και στο θέμα των σχολείων σπρώχνει τη συζήτηση να αρχίζει και να τελειώνει στον εμβολιασμό, ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς και κατά δεύτερο λόγο για τους μαθητές άνω των 12 ετών. Ομως, είναι γνωστό πως ο εμβολιασμός δεν προσφέρεται ως άλλοθι για να μην εφαρμοστούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα και αιτήματα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών: Το εμβόλιο δεν ανακόπτει τη μετάδοση, αφού και ο εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό, ακόμα κι αν ο ίδιος είναι πιο θωρακισμένος και δεν κινδυνεύει να νοσήσει βαριά και να νοσηλευτεί.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν χωράει καμία επανάπαυση. Επιβάλλεται να παρθούν τώρα όλα τα απαιτούμενα συνδυαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων σε λίγες μέρες από σήμερα.

«Μια απ' τα ίδια» σημαίνει ακόμη χειρότερα

Η στάση της κυβέρνησης ωστόσο φωτογραφίζει την επιλογή της να κωφεύσει σε όσα διεκδικούν από την αρχή της πανδημίας τα σωματεία δασκάλων και καθηγητών, οι Σύλλογοι, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες των Γονέων, τα Συντονιστικά των μαθητών.

Επί της ουσίας οδηγεί έτσι στο άνοιγμα με ακόμα χειρότερους όρους σε ό,τι αφορά:

-- Τιςυποδομές: Ενδεικτικό γι' αυτό είναι ότι όχι μόνο δεν παρουσιάστηκε κανένα σχέδιο για αξιοποίηση επιπλέον χώρων για την αραίωση των μαθητών, αλλά μειώνονται κιόλας ζωτικοί χώροι για τα σχολεία! Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα κοντέινερ που «φυτεύονται» στις αυλές για να λειτουργήσει η Προσχολική Αγωγή, με δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στην Αθήνα, επιβαρύνοντας δηλαδή τις ήδη πιο επιβαρυμένες περιοχές και με τις μεγαλύτερες ανάγκες για αραίωση τμημάτων. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το στοίβαγμα μαθητών σε περιοχές όπου οι έτσι κι αλλιώς παλιές σχολικές υποδομές χτυπήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από φυσικές καταστροφές, σεισμούς και πλημμύρες, όπως π.χ. στη Σάμο και την Καρδίτσα, τώρα και τις φωτιές. «Ούτε ένα παράθυρο σε μη αεριζόμενες αίθουσες δεν άνοιξε η κυβέρνηση όλο το καλοκαίρι», μας έλεγαν χαρακτηριστικά πέρυσι τέτοιον καιρό οι εκπαιδευτικοί και η εικόνα των σχολικών υποδομών φέτος είναι ίδια και χειρότερη...

-- Την αραίωση τμημάτων και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών: Ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση αύξησε πέρυσι τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τον διατηρεί αυξημένο, κόβοντας ολιγομελή τμήματα και πιέζοντας για συγχωνεύσεις, με το βλέμμα στραμμένο στην εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού. Γιατί μπορεί να έκανε φέτος 11.700 μόνιμους διορισμούς, γνωρίζει όμως ότι οι ανάγκες στα σχολεία είναι μεγαλύτερες, αφού πέρυσι δούλεψαν 52.000 αναπληρωτές στην Εκπαίδευση, ενώ άλλοι 8.000 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι και φέτος η χρονιά θα ξεκινήσει με δεκάδες χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών.

-- Στο κρίσιμο θέμα της καθαριότητας, επίσης, είναι προκλητική η άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει και να μονιμοποιήσει όλο το αναγκαίο προσωπικό. Είναι προκλητικά η θεσμοθέτηση της παραπέρα «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού καθαριότητας, η ομηρία του και ο εκβιασμός του με μείωση του ήδη πενιχρού μισθού του. Κι αυτό στην πράξη σημαίνει σχολεία «μισοκαλυμμένα» για κάποιες ώρες μόνο από καθαρίστριες, σημαίνει πρωτόκολλα καθαριότητας που δεν μπορούν να τηρηθούν κ.ο.κ.

-- Παράλληλα, τα σχολεία ανοίγουν με χειρότερους όρους και σε ό,τι αφορά το ίδιο το περιεχόμενο: Κι αυτό γιατί οι συνέπειες του παρατεταμένου lockdown στα σχολεία και της προβληματικής τηλεκπαίδευσης είναι πλέον ορατές σε κάθε μαθητή, γονιό και εκπαιδευτικό, ενώ είναι πάρα πολλές οι μελέτες διεθνών οργανισμών και φορέων που προειδοποιούν γι' αυτές και προτρέπουν να αποφευχθεί ένα νέο κλείσιμο των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά.

Απέναντι στις τεράστιες μορφωτικές απώλειες, ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας μέχρι στιγμής μοιράζει μόνο υποσχέσεις ότι θα στείλει οδηγίες για την ύλη, χωρίς να έχει παρουσιάσει καμιά επίσημη αποτίμηση των αναγκών και των απωλειών που πρέπει να καλυφθούν, ρίχνοντας για άλλη μια φορά το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι για άλλη μια χρονιά οι αναγκαίοι όροι για να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, να παραμείνουν ανοιχτά και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους, καλύπτοντας παράλληλα και όλα τα μορφωτικά κενά και απώλειες, πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Να αξιοποιήσουν την πείρα τους από τις δύο αυτές χρονιές και ορμητικά να προτάξουν τις ανάγκες τους για τη μόρφωση και την ασφάλεια των παιδιών.

Πατριδογνωμόνιο
Ταλιμπανίζοντας μετ' ευτελείας

Οι Ταλιμπάν είναι εδώ. Ζουν ανάμεσά μας (Ταλιμπάν = σπουδαστής). Οχι με την «εξωτική» τους μορφή, παντελόνι, σαρίκια, μούσια, όπλα, αλλά με λάβαρο την ατομική τους άποψη και τον ιερό πόλεμο της δύναμης επιρροής της, ώστε όταν καταφέρει να επιβληθεί σε πολλούς να εξασφαλίζει την προσοδοφόρα νέα μορφή εξουσίας που λέγεται ινφλουένσερ (επιδραστικός). Ετσι έρχονται οι χορηγοί, επώνυμοι ή και ανώνυμοι, και σε χρηματοδοτούν για να λες αυτό που θέλουν με τρόπο που να φαίνεται ότι εκθέτεις ελεύθερα τη γνώμη που διαμόρφωσες ολομόναχος. Δηλαδή μπορείς να ταλιμπανίζεις περί παντός επιστητού, εναντίον οποιουδήποτε, λάμποντας έστω και προσωρινά σε μια χρυσοτόκο εικονική πραγματικότητα.

Στη Δύση αυτοί που φρικάρουν με τους Ταλιμπάν και την μπούρκα είναι άριστοι σπουδαστές των ηδονών της εξωτικής Ανατολής. Για παράδειγμα, στα είδη του μαζικού δυτικού τουρισμού δεκαετίες άνθισε ο σεξουαλικός τουρισμός στην Απω Ανατολή για μασάζ σώμα με σώμα, όργια με ανήλικα κοριτσάκια και αγοράκια, κι άλλα τέτοια «αγαθά» του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου σάρκας. Τα παραμύθια της Χαλιμάς δεν τα ξέρει κανείς. Στην πλειονότητά τους είναι αμετάφραστα. Τη Χαλιμά όμως ως κρυφό αντικείμενο του πόθου, φρέσκια, ανήλικη ή και σιτεμένη ως φαντασίωση, τη θεωρούν δίκαιη ανταμοιβή όσοι ιδρώνουν για να επενδύσουν στα φθηνά εργατικά χέρια της Ανατολής, Εγγύς ή Απω, μανατζαραίοι, σαπιοκοιλιάδες ματσωμένοι μεσήλικες, ταλιμπάν του βρώμικου χρήματος που βιάζει επ' αμοιβή γυναικόπαιδα όταν δεν τα μαντρώσει σε φάμπρικες ή δεν τα βομβαρδίζει. Κι αυτή η εκπαίδευση είναι συστηματική, έχοντας παράξει εκατομμύρια ώρες σειρών και ταινιών εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο δυτικός ταλιμπάν είναι θεοκράτης του πλούτου. Με μαγικό αυλό την αναγνωρισιμότητά του οδηγεί μάζες στη σπηλιά της εκούσιας εκμετάλλευσης με υπόσχεση την έξοδο από τη μιζέρια. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, ο ταλιμπανισμός της Δύσης είναι η πιο εξελιγμένη μορφή της γκεμπελικής προπαγάνδας. Αλλάζει και τη φύση του φόνου, καθιστώντας το παλιό, ξεπερασμένο ειδεχθές, το αποτρόπαιο, απλά διαφημιζόμενο και κοινότοπο κακό που προσφέρει μια δυσνόητη ευχαρίστηση στον δράστη. Ο εικοσάχρονος που μαχαίρωσε τον συνομήλικό του ανάρτησε το μαχαίρι καυχόμενος ότι ανέβασε κι ένα ...στόρι.

Θέλει βαθιά μελέτη σε επιστημονικό επίπεδο και σε συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής εγρήγορσης η επιδραστικότητα των προτύπων της εποχής. Για παράδειγμα, ένας δεκαπεντάρης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που τον εξοντώνει και το σχολείο εκτός από την ανέχεια, μαζί με τον διπλανό του που δουλεύει δέκα και δώδεκα ώρες ως ανήλικος σε μαύρη εργασία, μπορεί να πιστεύει ότι θα πηγαίνει για τένις εννιά με έντεκα το βράδυ ή πέντε με εφτά το πρωί στην αλάνα, για να γίνει Τσιτσιπάς; Κι αν δεν είναι πάνω από 1,95 να μετατραπεί έστω σε μια πενταετία στον Γιάννη της γειτονιάς του; Περισσότερες πιθανότητες έχει να γίνει ο Ταλιμπάν του φύλαρχου της περιοχής του, πιθανότατα πρεζέμπορα ή συμμορίτη. Στον Τσιτσιπά την έπεσαν οι αστοί. Δικό τους ίνδαλμα είναι. Οχι γιατί παίζει καλό τένις, αλλά γιατί έβγαλε νωρίς λεφτά. Κι έτσι κανείς δεν θα διακρίνει πίσω από τις δηλώσεις τις δικές του και του πατέρα του περί ελευθερίας επιλογής, υγείας και φυσικής κατάστασης των νέων και των αθλητών, την πραγματικά επικίνδυνα ρωγμή που θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να προξενήσει στον πανικόβλητο από την πανδημία κοινωνικό ιστό. «Δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς το εμβόλιο», είπε. Σε ποιους; Στους φτωχότερους, στους γηραιότερους, στους λιγότερο υγιείς, αυτούς που γίνονται πειραματόζωα για ένα κομμάτι ψωμί, αυτούς που θα χάσουν το μεροκάματο αν δεν εμβολιαστούν όταν αυτό ισοδυναμεί με τρία μπαλάκια του τένις, που πετιούνται μετά από τρία γκέιμ;

Οι Ταλιμπάν της Δύσης που τώρα μιλάνε για τα αναξιοποίητα κοιτάσματα χρυσού, λιθίου κ.λπ. του ενός τρισ. του Αφγανιστάν, ακόμα κι όταν μιλάνε για την μπούρκα είναι επειδή τη φοράνε ως υποκρισία. Ας μείνω λοιπόν να αναρωτιέμαι μετά από τόσες ψευτοβαρύγδουπες αναλύσεις για το Αφγανιστάν, πετράδι του ιμπεριαλιστικού στέμματος, τι παθήσεις των ματιών ταλανίζουν τις γυναίκες που ζουν βλέποντας τον κόσμο πίσω από ένα μαύρο δίχτυ, φορώντας μαύρα με 47 βαθμούς καύσωνα. Γιατί όταν σου λένε ότι ο ταλιμπανισμός αντικατέστησε τον κομμουνισμό, ως πρόβλημα της Δύσης, τότε ο τίτλος του παρόντος ισχύει μέχρι κεραίας.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Το εμβόλιο δεν φτάνει, επιβεβαιώνουν όλα τα καινούργια στοιχεία

Νέα μελέτη για υψηλή μετάδοση της «Δέλτα» και από τους πλήρως εμβολιασμένους

INTIME NEWS

Καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας και ιδιαίτερα της παραλλαγής «Δέλτα» σε όλο τον κόσμο, αυξάνονται επικίνδυνα οι νοσηλείες και οι θάνατοι ακόμη και σε κράτη με συγκριτικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, ενώ επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ενισχυτικές δόσεις δεν αποτελούν «λύση», ακόμα κι ότι δεν είναι «απαραίτητες».

Καθημερινά τα στοιχεία που έρχονται από τον κόσμο επιβεβαιώνουν την ανάγκη - παράλληλα με την επιτάχυνση των αναγκαίων εμβολιασμών σε όλες τις χώρες - για ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α. και ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Μέτρα που τα καπιταλιστικά κράτη αρνούνται να λάβουν από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, επειδή αποτελούν «βαρίδι» για την καπιταλιστική οικονομία και «κόστος» για τις κυβερνήσεις.

Τα μέτρα αυτά είναι επιβεβλημένα και αναγκαία στο φως και των στοιχείων που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό, έστω κι αν δεν νοσούν βαριά.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία επιβεβαιώνει το συμπέρασμα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ότι το ιικό φορτίο των εμβολιασμένων είναι το ίδιο υψηλό με αυτό των ανεμβολίαστων, όταν μολύνονται με την παραλλαγή «Δέλτα», η οποία κυριαρχεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Υπογραμμίζει την υψηλή μεταδοτικότητα της «Δέλτα» και επομένως την ανάγκη για μέτρα πρόληψης, συχνά διαγνωστικά τεστ κ.λπ.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι 90 μέρες μετά τη δεύτερη λήψη του εμβολίου «Pfizer» ή «AstraΖeneca», η αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη λοιμώξεων είχε πέσει στο 75% και στο 61% αντίστοιχα, ιδιαίτερα για τους άνω των 35 ετών. Αντί όμως για τα αναγκαία μέτρα στήριξης της υγείας και προστασίας του λαού, προτεραιότητα αποκτά η χορήγηση τρίτων δόσεων, που είναι «τονωτική» για τα κέρδη των φαρμακευτικών ομίλων.

Κι αυτό όταν - προς το παρόν - υπάρχουν επιστημονικές επισημάνσεις, όπως αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι ενισχυτικές δόσεις δεν είναι απαραίτητες, όπως δείχνουν τα τρέχοντα δεδομένα.

Αντίθετα, έμφαση δίνεται στην ανισομετρία των εμβολιασμών, αφού «υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν δίνονται στα σωστά μέρη με τη σωστή σειρά» (ο λόγος είναι ότι παράγονται με σκοπό το κέρδος) και σημειώνεται ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως ο παγκόσμιος πληθυσμός προτού χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις.

Η κυκλοφορία του παραλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά προκαλεί μετάδοση της Covid-19 σε όλο τον κόσμο, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Νέα κατάσταση σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Ολα αυτά αποτυπώνονται και στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη πάνω από 1.000 θάνατοι, οι περισσότεροι σε Πολιτείες με πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων κι ενώ τα προληπτικά μέτρα για την προστασία του λαού είναι ανύπαρκτα.

Οι θάνατοι από την COVID-19 αυξήθηκαν στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα σε κατά μέσο όρο 769 τη μέρα, ο υψηλότερος αριθμός από τον Απρίλη. Συνολικά περίπου 640.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα το 24ωρο τις τελευταίες δώδεκα μέρες, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έξι μήνες και οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά περίπου 70% τις τελευταίες δύο βδομάδες.

Παράλληλα παρατηρείται μία σταθερή αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών από τις αρχές Ιούλη, με 72.000 την προηγούμενη βδομάδα, από 39.000 τη βδομάδα πριν από αυτήν. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 19% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και περίπου 2.000 νοσηλεύονταν την περασμένη βδομάδα.

Να σημειωθεί ότι από τις 20 Σεπτέμβρη θα χορηγείται και στις ΗΠΑ τρίτη δόση εμβολίων «Pfizer» και «Moderna» σε όσους εμβολιάστηκαν με τη δεύτερη δόση τουλάχιστον 8 μήνες πριν.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση και στο Ισραήλ, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 78% των άνω των 12 ετών και την περασμένη βδομάδα εμφάνισε από τους υψηλότερους ρυθμούς νέων ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως (της τάξης ακόμη και των 9.000).

Σταδιακά αναμένεται και μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοσοκομείων της χώρας εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων. Ενδεικτικά, στις 15 Αυγούστου 514 ασθενείς νοσηλεύονταν σε βαριά ή κρίσιμη κατάσταση, από αυτούς οι 6 στους 10 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και σχεδόν 9 στους 10 άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Science».

Ωστόσο, ένας ανεμβολίαστος συνεχίζει να έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες - σε σχέση με έναν εμβολιασμένο - να αρρωστήσει βαριά, να νοσηλευτεί ή να πεθάνει, σημειώνεται. Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιούλη ενισχυτικές δόσεις ακόμη και στους άνω των 50 ετών.

Για «ένα πολύ σαφές μήνυμα προειδοποίησης προς τον υπόλοιπο κόσμο» έκανε λόγο ο επιστήμονας Ραν Μπάλιτσερ, του μεγαλύτερου ισραηλινού οργανισμού υπηρεσιών Υγείας «Clalit Health Services» (CHS). «Αν μπορεί να συμβεί εδώ, πιθανώς μπορεί να συμβεί οπουδήποτε», σημείωσε.

Από την άλλη, ακόμη και η τρίτη δόση ίσως αποδειχθεί δύσκολο να «τιθασεύσει» από μόνη της το κύμα της «Δέλτα». Σύμφωνα με τον ειδικό στην ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων Ντβιρ Αράν, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ - Technion, «ακόμη και αν λάβουν έξτρα δόση τα 2/3 των άνω των 60 ετών, αυτό θα μας δώσει απλώς άλλη μία εβδομάδα, ίσως δύο, προτού τα νοσοκομεία μας κατακλυστούν».

Γι' αυτό κρίνει κρίσιμο να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν κάνει καν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, καθώς επίσης θεωρεί αναγκαίο να επιστρέψουν η ευρεία χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Οπως λέει, «δεν νομίζω ότι οι ενισχυτικές δόσεις αποτελούν τη λύση».

Στη Νότια Ευρώπη

Αλλά και στη Γαλλία καταγράφηκαν για συνεχείς μέρες την περασμένη βδομάδα πάνω από 100 ημερήσιοι θάνατοι, ενώ οι ασθενείς σε ΜΕΘ ξεπέρασαν τους 2.000 για πρώτη φορά από τις 14 Ιούνη. Ο αριθμός αυτός έχει υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός.

Συνολικότερα, με βάση τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι περισσότερες περιοχές της Νότιας Ευρώπης βρίσκονται στο «κόκκινο» (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Νότια Ιταλία, ενώ η Κύπρος είναι σε «βαθύ κόκκινο»).

Τέλος, μια μακάβρια, απαράδεκτη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση έχει διαμορφωθεί στο Παλέρμο της Σικελίας με περίπου 1.000 φέρετρα νεκρών από κορονοϊό να παραμένουν άταφα και στοιβαγμένα εδώ και πολλούς μήνες.

Από την αρχή του 2021, τα άταφα φέρετρα στο νεκροταφείο της «Santa Maria dei Rotoli» στοιβάζονται σε προσωρινές στέγες και διοικητικά κτίρια και καθημερινά αυξάνονται, με τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε κυβερνητικούς και τοπικοδιοικητικούς παράγοντες.

Πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την αποσύνθεση και «τα φέρετρα να καταρρέουν, με όλη τη σημασία της λέξης, λόγω ζέστης», αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Πολλά ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι χωρίς ταφή ή πρόσθετα μέτρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί αναπόφευκτα και θα μετατραπεί σε «σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο».


Ε. Μ.

ΜΕΤΡΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι αποκαλύπτονται...

Οι επιχειρήσεις και τα κέρδη τους ανακάμπτουν, αλλά οι εργαζόμενοι μετράνε νέες μεγάλες απώλειες, που η κυβέρνηση και η εργοδοσία θέλουν να μονιμοποιήσουν

Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα παλεύουν το κλαδικό και επιχειρησιακά σωματεία Επισιτισμού στην Αττική
Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα παλεύουν το κλαδικό και επιχειρησιακά σωματεία Επισιτισμού στην Αττική
Στο φόντο των πιο πρόσφατων στοιχείων για την πορεία του Τουρισμού, δίνουν και παίρνουν οι «αισιόδοξες» προβλέψεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου για σταδιακή ανάκαμψη των εισπράξεων και των κερδών, ενώ τίθενται και νέοι στόχοι για κάλυψη, ακόμα και υπέρβαση των ρεκόρ των προηγούμενων ετών.

«Τροφή» δίνουν η σημαντική αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων που καταγράφεται τον Αύγουστο, τα υψηλά ποσοστά πληρότητας σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ο κατάλογος των τουριστικών προορισμών στη χώρα μας, στους οποίους η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ακόμα και σε επίπεδα μεγαλύτερα από το 2019.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η πορεία του Τουρισμού εξελίσσεται φέτος «σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο», καθώς ο Ιούλης και περισσότερο ο Αύγουστος συνοδεύτηκαν από αυξημένες αφίξεις στα αεροδρόμια και από υψηλά ποσοστά πληρότητας στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurocontrol (ευρωπαϊκή υπηρεσία για την ασφάλεια της αεροπλοΐας), το αεροδρόμιο της Αθήνας συγκαταλέγεται στους δέκα αερολιμένες που κατά μέσο όρο χειρίστηκαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά μέρα το διάστημα 5 - 11 Αυγούστου. Για τον Αύγουστο η κίνηση προβλέπεται να είναι αυξημένη κατά 2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019, όταν καταγράφηκε ρεκόρ στις αφίξεις και βέβαια στα έσοδα των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού.

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της «Fraport», που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν τον Ιούλη σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα κατά 530,8% στη Σαντορίνη (340.691 από 54.008), 465,2% στη Μύκονο (315.373 από 55.800), 391,5% στη Ρόδο (694.656 από 182.029), 331,5% στην Κέρκυρα (579.503 από 134.301).

Τα «πρωτόκολλα» της κερδοφορίας

Το άνοιγμα του Τουρισμού με τα πρωτόκολλα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας των κατοίκων και των επισκεπτών, δίνει «ανάσα» στα κέρδη τους και ταυτόχρονα επιδρά καθοριστικά στην αναζωπύρωση της πανδημίας, όπως καταγράφεται και στα αυξημένα κρούσματα - εισαγωγές - νοσηλείες σε ΜΕΘ στις πιο τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό υφίστανται από τους πρώτους τις συνέπειες από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο τα κέρδη των μεγαλοπρακτόρων, των ξενοδόχων, των τουρ οπερέιτορ, των εφοπλιστών, καθώς αυξάνονται οι πολύμορφες πιέσεις για παραπέρα συρρίκνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων μετά από έναν χρόνο που βρίσκονταν ουσιαστικά στην ανεργία.

Για τον σκοπό αυτό οι εργοδότες αξιοποιούν και τον εμβολιασμό, που είναι αναγκαίο μέσο προστασίας από τον ιό, αλλά στα χέρια τους αξιοποιείται ως εργαλείο για νέα αντεργατικά μέτρα στο σύνολο των εργαζομένων.

Τι γίνεται λοιπόν με τους εργαζόμενους του Τουρισμού; Τι σημαίνουν γι' αυτούς τα στοιχεία ανάκαμψης μετά την περσινή χρονιά, όταν οι περισσότεροι βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής εργασίας; Μπορούν να συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης για τα φετινά στοιχεία ανάκαμψης του Τουρισμού;

Επίθεση στο δικαίωμα της επαναπρόσληψης και στις θέσεις εργασίας

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, είτε παραμένουν στη δουλειά είτε έχουν ήδη πεταχτεί στην ανεργία, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δραματική επιδείνωση της θέσης τους και μετρούν μια σειρά από πληγές στο εισόδημα και τα δικαιώματά τους όλο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Εξάλλου, τόσο οι πιο φιλόδοξοι όσο και οι πιο μετριοπαθείς στόχοι για σταδιακή ανάκαμψη των εσόδων από την τουριστική κίνηση προϋποθέτουν πως τα ...σπασμένα θα τα πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που «μάτωσαν» για τα ρεκόρ κερδοφορίας τα προηγούμενα χρόνια.

Η πολύμηνη επιβίωση με τα πενιχρά επιδόματα που συνόδευσαν το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων έχει δώσει σήμερα τη σκυτάλη στην επίθεση στις θέσεις εργασίας, στην καταστρατήγηση του δικαιώματος των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων στην επαναπρόσληψη, στις απολύσεις.

Το μέτρο της αναστολής έπαψε να βρίσκεται σε ισχύ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας στα τέλη Ιούνη. Ωστόσο, αντί οι εποχικοί εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, μένουν ξεκρέμαστοι, χωρίς το παραμικρό μέτρο στήριξης.

Μεγάλα ξενοδοχεία σε τουριστικές περιοχές αποφάσισαν να μη λειτουργήσουν φέτος το καλοκαίρι αφήνοντας τους εργαζόμενους «στον αέρα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι 700 εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό όμιλο «Κυπριώτη» στην Κω, οι οποίοι ...ενημερώθηκαν για την απόφαση της επιχείρησης να μη λειτουργήσει τις μονάδες της στο νησί, αποφεύγοντας να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στο προσωπικό της.

Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους εργοδότες που θέλουν να απαλλαγούν από το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη και από τις κατακτήσεις των εργαζομένων, μέσα από το πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας στο οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις - εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου μπορούν να προβαίνουν σε νέες προσλήψεις εποχικά εργαζομένων, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, και να επιδοτούνται για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και επιπλέον με 200 ευρώ για τον καθαρό τους μισθό, για χρονικό διάστημα έως 6 μήνες.

Με τον τρόπο αυτό, οι εργοδότες μπορούν να κρατάνε τους εργαζόμενους που έχουν την υποχρέωση να επαναπροσλάβουν «στον πάγο» και να τους αντικαθιστούν με επιδοτούμενες προσλήψεις νέων εργαζομένων. Αφού βγάλουν τη σεζόν, οι επιδοτούμενοι θα πεταχτούν με τη σειρά τους στην ανεργία χωρίς να έχουν το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη τον επόμενο χρόνο.

Η ανεργία δεν χτυπάει την πόρτα μόνο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Κι εκεί που τα ξενοδοχεία λειτουργούν, οι επαναπροσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και το προσωπικό κρατιέται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Στο φόντο αυτό, ο φόρτος εργασίας που επωμίζεται κάθε εργαζόμενος είναι απολύτως αδύνατον να βγει σε πέρας, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλο μέρος των συναδέλφων τους παραμένει εκτός δουλειάς.

Μειωμένο ωράριο, διπλή και τριπλή δουλειά

Τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στη δουλειά περιμένει η υπαγωγή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που παραμένει σε ισχύ μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, δηλαδή η μείωση του χρόνου εργασίας έως και 50% και η συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμα και εκεί που η πληρότητα αγγίζει ή ξεπερνά το 70%. Το αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση να χτυπάει «κόκκινο»: Οι εργαζόμενοι καλούνται μέσα στο μειωμένο ωράριο των 4 ωρών να βγάλουν τη δουλειά του 8ωρου, να δουλέψουν για 11 μέρες κάνοντας δουλειά που αντιστοιχεί σε ολόκληρο μήνα.

Η «ευελιξία», που βρίσκεται στον πυρήνα του, έχει κάνει ...ανάρπαστο το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», καθώς η εργοδοσία έχει τη δυνατότητα να μειώνει και να αυξάνει τις ώρες δουλειάς και να «ανακατεύει» συνεχώς το πρόγραμμα των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες της.

Εκτός από το κόψε - ράψε στον εργάσιμο χρόνο και στον μισθό, η εργοδοσία επωφελείται και από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Μάλιστα, η Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) έχει ζητήσει να παραταθεί η ισχύς του έως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει ως «μέτρο στήριξης» των εργαζομένων την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που εντάσσεται στο «Συν-Εργασία», τα ένσημα χιλιάδων εργαζομένων που ήταν για μήνες σε αναστολή εξακολουθούν να ...αγνοούνται.

Το πρόβλημα αφορά περίπου 80.000 εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, που εντάχθηκαν με μονομερείς τους δηλώσεις σε καθεστώς αναστολής από τον Ιούνη μέχρι και τον Οκτώβρη του 2020. Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, οι ασφαλιστικές εισφορές δεν έχουν μέχρι σήμερα καταβληθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν σοβαρές «παρενέργειες» στα δικαιώματά τους και να στερούνται ασφαλιστικές παροχές και δικαιώματα.

Μπορεί το αυτί της κυβέρνησης να μην ιδρώνει όταν πρόκειται για τα ένσημα των εργαζομένων, είναι όμως πάντα ορθάνοιχτο για τις αξιώσεις των εργοδοτών.

Ετσι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου ετοιμάζονται να «ξεκοκαλίσουν» τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ έχουν σταθερά στην ατζέντα των συνομιλιών τους με την κυβέρνηση μια σειρά από αιτήματα για μειώσεις στον ΦΠΑ και τη φορολογία, δανειοδοτήσεις, επιδοτήσεις και άλλα μέτρα ενίσχυσης της «ρευστότητας» των επιχειρήσεων, δίπλα στα «κέρδη» που μετρούν από την ενίσχυση του αντεργατικού πλαισίου.

Η «επόμενη μέρα» φέρνει μαζί της - εκτός από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης - μια σειρά χρηματοδοτικών μέσων και προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ για τους εργαζόμενους την ανασφάλεια, την ανεργία, το παραπέρα ξήλωμα των δικαιωμάτων τους.

Μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους

Στο έδαφος αυτό, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας, του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Για να μπει φρένο στην καταστρατήγηση του δικαιώματος των εποχικών στην επαναπρόσληψη, να μπει τέρμα στις συνθήκες εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στη δουλειά, για να ληφθούν μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο της πανδημίας.

Στην Κέρκυρα, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού οργάνωσε τετραήμερο δράσης στις 7, 8, 9 και 10 Αυγούστου με στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και συνελεύσεις των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πήραν μαζικά μέρος διεκδικώντας τα ρεπό, τα διαλείμματα, το 8ωρο, τους μισθούς τους, προσλήψεις προσωπικού, κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει συνθήκες γαλέρας.

Απαίτησαν να σταματήσει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο οι εργοδότες εφαρμόζουν παρά τη μεγάλη πληρότητα που καταγράφουν οι ξενοδοχειακές μονάδες. Ανέδειξαν τα αιτήματά τους για την εξασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων που έμειναν άνεργοι, είτε γιατί οι εργοδότες δεν προχώρησαν στην επαναπρόσληψή τους είτε γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν δεν λειτούργησαν φέτος, την ανάγκη για μέτρα προστασίας της υγείας από τον κορονοϊό, τα εργατικά «ατυχήματα», την εντατικοποίηση.

Στην Αττική, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων κινείται σε ρυθμούς προετοιμασίας της εκλογοαπολογιστικής Γενικής του Συνέλευσης, που θα γίνει τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Εστίαση και τα ξενοδοχεία, οι tour operators, αλλά και τα κόμματα του κεφαλαίου στη Βουλή αξιοποίησαν την πανδημία ως ευκαιρία για να τελειώνουν μια κι έξω με τα δικαιώματά μας», τονίζει και απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «να δώσουμε δύναμη στο όπλο που έχουμε στα χέρια μας, την οργάνωσή μας, το Συνδικάτο μας, για να εξακολουθεί να είναι το αποκούμπι κάθε εργαζόμενου αλλά και να φτάσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά της Αττικής».


Ευ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ