Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Κοιτάζουν τους εργοδότες στα μάτια και τους εργαζόμενους ... στην τσέπη

Αντί για ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και την αύξηση των εμβολιασμών, στήνουν βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη του λαού

Η επιστροφή των παραθεριστών θα επιβαρύνει υγειονομικά τα αστικά κέντρα, αλλά το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι το ίδιο και χειρότερο με πριν από το καλοκαίρι

Eurokinissi

Η επιστροφή των παραθεριστών θα επιβαρύνει υγειονομικά τα αστικά κέντρα, αλλά το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι το ίδιο και χειρότερο με πριν από το καλοκαίρι
Διανύοντας ήδη το 4ο και ιδιαίτερα επιθετικό κύμα της πανδημίας, η σταθερή αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων τις τελευταίες μέρες δείχνει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει με την επιστροφή των ταξιδιωτών στα αστικά κέντρα από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Στο τέταρτο κύμα, ο λαός μας μπαίνει όπως ακριβώς βγήκε από το τρίτο: Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του, με το δημόσιο σύστημα σμπαραλιασμένο, με την ατομική ευθύνη «απογειωμένη» και τώρα «εμπλουτισμένη» με απειλές και αναστολές εργασίας από 1η Σεπτέμβρη για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Που σημαίνει ακόμα λιγότεροι υγειονομικοί στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε λίγες μέρες που ξεκινάνε οι αναστολές (1η Σεπτέμβρη).

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη βδομάδα να αναστείλει τις άδειες του υγειονομικού προσωπικού από την 1η Σεπτέμβρη, προκειμένου να διαχειριστεί τις συνέπειες της υποστελέχωσης και των κενών που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας, στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται στην ουσία για ομολογία αυτών των τεράστιων ελλείψεων και των εγκληματικών επιπτώσεων που έχει η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας και των εμβολιασμών, για την καθυστέρηση των οποίων η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη.

Από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση μετατρέπει το εμβόλιο σε εργαλείο επιτάχυνσης αντεργατικών μέτρων, διχάζοντας τους εργαζόμενους και τροφοδοτώντας τον ανορθολογισμό, τον οποίο στη συνέχεια αξιοποιεί ως βολικό αντίπαλο για να κρύβει τις ευθύνες της και να συκοφαντεί τον δίκαιο αγώνα των υγειονομικών.

Η απόφαση για αναστολή των αδειών ισχύει μέχρι νεωτέρας και ως αιτία προβάλλεται «η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών». Στην πράξη η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν λόγω της αναστολής καθηκόντων, χωρίς αποδοχές και Ασφάλιση, σε όσους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν ανεμβολίαστοι μετά την 1η Σεπτέμβρη.

Ατομική ευθύνη και νέα οικονομική επιβάρυνση

Αλλά και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και έχουν στο επίκεντρο τους ανεμβολίαστους, κλιμακώνουν την πολιτική της ατομικής ευθύνης και στρώνουν το έδαφος για να ενταθούν το επόμενο διάστημα εκβιασμοί και απειλές από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσχημα τους εμβολιασμούς. Ας δούμε σχολιασμένα τα μέτρα που θα ισχύουν από τις 13 Σεπτέμβρη 2021 έως τις 31 Μάρτη 2022.

  • Υποχρεωτικά τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με κόστος 10 ευρώ, που θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ίδιοι οι ανεμβολίαστοι. Επίσης, ένα υποχρεωτικό rapid test τη βδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με κόστος 10 ευρώ για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τέλος, δύο υποχρεωτικά rapid test τη βδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με κόστος (10 + 10) 20 ευρώ για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς και για εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Πλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα κόστος από 40 έως 80 ευρώ τον μήνα για να μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά, που για πολλούς από αυτούς ισοδυναμεί με δυο και τρία μεροκάματα! Επιπλέον, χιλιάδες εργαζόμενοι θα αποτελούν εν δυνάμει θύματα απειλών και εκβιασμών από την εργοδοσία, που βρίσκει την ευκαιρία να ξεσαλώνει.

Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα «δώρο» προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, στα οποία η κυβέρνηση υπόσχεται αύξηση της κερδοφορίας τους, ακόμα και με το πλαφόν των 10 ευρώ ανά τεστ, αφού πενταπλασιάζει την πελατεία τους, από τις 50.000 σήμερα σε 250.000 ημερησίως (!) απ' όταν αρχίσουν να ισχύουν τα μέτρα. Βέβαια, ούτε σκέψη να πληρώνουν η εργοδοσία και το κράτος τα τεστ...

Πρόσθετα σε αυτό, επειδή το κόστος του τεστ θα λειτουργεί ως αντικίνητρο, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βγαίνει εκτός επιδημιολογικής επιτήρησης, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνολικότερη εξέλιξη της πανδημίας και την έγκαιρη διάγνωση πιθανών νέων μεταλλάξεων.

  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (πλην κάποιων που αναφέρονται παρακάτω), ο εργοδότης διατηρεί, βάσει νόμου, το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγξει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ. Βάζουν δηλαδή την εργοδοσία σε ρόλο ...επιτηρητή των μέτρων που ανακοίνωσαν, ανάβοντας το «πράσινο φως» για εκβιασμούς και απειλές στους εργαζόμενους. Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η πρόβλεψη για αναστολή εργασίας, που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος που δεν θα μπορεί να πληρώσει το τεστ, δεν θα έχει ούτε μισθό ούτε Ασφάλιση έως ότου κάνει το τεστ, αν στο μεταξύ δεν έχει χάσει τη δουλειά του, αφού η εργοδοσία έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης και για απολύσεις.
  • Για τους μαθητές υποχρεωτικά δύο self tests τη βδομάδα που αφορά όσους άνω των 12 δεν έχουν εμβολιαστεί και όλους κάτω των 12 ετών.
  • Για τους φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου ή PCR τεστ τη βδομάδα αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή με κόστος (10 + 10) 20 ευρώ. Η οικονομική επιβάρυνση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από την πληρωμή των τεστ για τα παιδιά τους θα είναι δυσβάσταχτη. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν σε αυτό, θα απαγορεύεται η παρακολούθηση των μαθημάτων!
  • Για τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες προς όλους τους προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, υποχρέωση για rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι. Για τους ανήλικους ταξιδιώτες 5-12 ετών προβλέπεται self test.
  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης και ούτω καθεξής, λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση.
  • Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων, αθλοπαιδιών κ.λπ., λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση.
  • Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες, αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει rapid test έως 48 ώρες πριν.
  • Στα αθλητικά σωματεία και τα κλειστά γυμναστήρια, λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες, αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει rapid test έως 48 ώρες πριν.

Κ. Πασ.

Οι ευθύνες δεν κουκουλώνονται

Στα ζητήματα της πανδημίας αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη δευτερολογία του, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές, την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Οπως με τις φωτιές, έτσι και με την πανδημία, που βρίσκεται σε έξαρση, αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο η εγκληματική πολιτική σας, που βάζει στη ζυγαριά του "κόστους - οφέλους" τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Και στην περίπτωση της πανδημίας, αναφορά στην οποία έκανε ο κύριος πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, αποδείχθηκε η εγκληματική απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής πρόληψης από το υποβαθμισμένο - με τους νόμους όλων σας - δημόσιο σύστημα Υγείας.

Για τις πυρκαγιές φταίνε τα ακραία πρωτοφανή φαινόμενα, για την έξαρση της πανδημίας ο "άγνωστος εχθρός" που "ξεπερνάει" οποιονδήποτε κρατικό μηχανισμό, οποιοδήποτε επιτελικό κράτος.

Οι ευθύνες δεν κουκουλώνονται.

Απέναντι στα δίκαια αιτήματα συνδικάτων και φορέων για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απάντησή σας είναι ότι αυτά κοστίζουν, ότι η οικονομία πιέζεται, ότι τίποτα δεν είναι τζάμπα και ότι χρήμα δεν περισσεύει.

Τα ίδια λέτε και στις φυσικές καταστροφές, όπου αναγκαία μέσα και υποδομές αντιπυρικής, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής προστασίας είναι εκτός σχεδιασμού, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο.

Αντί γι' αυτά αποθεώνετε την "ατομική ευθύνη". Το ζούμε με την πανδημία, το ζούμε και σε κάθε καταστροφή, όπου το "τρεχάτε να σωθείτε" είναι το βασικό "μέτρο" στη διαχείριση μιας πυρκαγιάς ή μιας πλημμύρας.

Πάνω στους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας και στους ακόμα περισσότερους αποκλεισμένους από το σύστημα Υγείας της μίας νόσου, εσείς βρήκατε την ευκαιρία να τρέξετε τα σχέδιά σας για το "νέο ΕΣΥ", να κλείσετε νοσοκομεία και κλινικές, κλιμακώνοντας την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που μας έφερε έως εδώ.

Εχετε πάρει χαμπάρι ότι δεν βρισκόμαστε στο 1ο κύμα, αλλά βαθιά μέσα στο 4ο;

Μόνο να δει κανείς τα νούμερα καταλαβαίνει. Και γι' αυτό έχετε εσείς την ευθύνη, γιατί για μια ακόμα φορά ο τουρισμός άνοιξε με τα πρωτόκολλα των τουριστικών ομίλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κρήτη, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που βράζει.

Ούτε ένα μέτρο θωράκισης του δημόσιου συστήματος δεν ανακοινώσατε, ούτε ένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία. Ούτε ένα για δείγμα.

Αντίθετα, επιμένετε να ρίχνετε τις ευθύνες σας στον λαό, παίζοντας ένα βρώμικο παιχνίδι εις βάρος του.

Το εμβόλιο είναι ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης και εσείς το μετατρέπετε σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους, κι ας λέτε ό,τι θέλετε εδώ μέσα.

Μάλιστα, έχετε το θράσος να επικαλείστε τον ανορθολογισμό, τον οποίο εσείς οι ίδιοι τροφοδοτείτε με τις παλινωδίες σας, τη λειψή εμβολιαστική εκστρατεία, την απουσία ολοκληρωμένης πληροφόρησης, τη μετατροπή του εμβολίου σε μέσο συναλλαγής, εξαγοράς, την ανύπαρκτη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Η ευθύνη είναι όλη δική σας...».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νοσούν βαριά από τον «ιό» της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας

Μια ενδεικτική καταγραφή των τεράστιων προβλημάτων, όπως προκύπτει από τις περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας

INTIME NEWS

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας
Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται αλματωδώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να αναμασά την καραμέλα της ατομικής ευθύνης και επιχειρεί να κρύψει την τραγική κατάσταση που με ευθύνη της επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στις δημόσιες μονάδες Υγείας της Θεσσαλίας, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ, τα προβλήματα οξύνονται, τα μπαλώματα και η ανακύκλωση προσωπικού είναι καθεστώς, όπως και η μετατροπή τους σε «μίας νόσου», σε βάρος όλων των ασθενών. Κι όπως όλοι προειδοποιούν, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με τις αναστολές εργασίας όσων εργαζομένων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Η πλειοψηφία των υγειονομικών είναι αντιμέτωποι με την εξάντληση από την εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς. Υγειονομικοί δήλωσαν στον «Ριζοσπάστη» πως μόλις φέτος παίρνουν τις άδειες... του 2020, οι υπερωρίες είναι μόνιμο καθεστώς, τα επαγγελματικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται.

Η λειτουργία των μονάδων αποκλειστικά για Covid ασθενείς έχει δημιουργήσει πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού και χειρουργεία, ενώ έχουν μείνει πίσω θεραπείες χρονίως πασχόντων...

Ενδεικτικά παραδείγματα από τα νοσοκομεία

Από κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας

FRAGKOU STRATOS

Από κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας
Στη Λάρισα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είχε χρηματοδοτηθεί πέρυσι μέχρι τον Αύγουστο με 57 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος με 52. Υποχρηματοδοτούμενο είναι βέβαια και το Γενικό Νοσοκομείο, όπου η κατάσταση βαίνει οριακή.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους αρμόδιους των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων, τελειώνουν τα αποθέματα αντιδραστηρίων που είναι απαραίτητα για στοιχειώδεις εργαστηριακές εξετάσεις ασθενών, «λόγω έλλειψης πιστώσεων». Μεταξύ αυτών και τα Rapid PCR για την Covid-19.

Παρόμοια είναι η κατάσταση με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο αξονικός τομογράφος παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του, οι κλίβανοι αποστείρωσης αποτελούν «μουσειακά κομμάτια», αφού συμπλήρωσαν 25 χρόνια λειτουργίας (με προδιαγραφές για 15).

Ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα των νοσοκομείων, παραμένουν εκατοντάδες κενά γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού, διοικητικού προσωπικού, αφού αυτά τα δύο χρόνια, πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν και οι λίγες προσλήψεις που έγιναν αφορούσαν ορισμένους απ' όσους δούλευαν ήδη και απλώς ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους. Το επόμενο δίμηνο, μάλιστα, αναμένεται να απολυθούν πάνω από 70 συμβασιούχοι σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση.

Ετσι, με βάση την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και τις λιγοστές ΜΕΘ που υπάρχουν, η «λύση» που αναμένεται να επιλεγεί ξανά είναι αυτή του κλεισίματος κλινικών και τμημάτων και η συγχώνευσή τους.

Η μετατροπή δηλαδή του Γενικού σε «μίας νόσου», όπως έγινε στις προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας, με γενικευμένη διακοπή των χειρουργείων και υπολειτουργία τμημάτων όπως τα Παθολογικά, το Παιδοχειρουργικό, η Μονάδα Νεφρού, το Ορθοπεδικό, το Μαιευτικό - Γυναικολογικό. Αντίστοιχα, η Παιδιατρική και η Ουρολογική του Γενικού Νοσοκομείου υπολειτουργούν όλο το χρόνο, αφού διαθέτουν μόνο δυο γιατρούς.

Ιδια εικόνα και στα Τρίκαλα, όπου ήδη καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid. Στο νοσοκομείο παραμένει η υποστελέχωση, προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία κρίσιμων κλινικών και τμημάτων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, όπως είναι το Ιατρείο COVID του ΤΕΠ, η Πνευμονολογική, οι Α' και Β' Παθολογικές κλινικές, οι ΜΕΘ, η Παιδιατρική και το Ακτινοδιαγνωστικό.

Κλειστές παραμένουν για πάνω από 4 χρόνια οι κλινικές ΩΡΛ και Ψυχιατρική. Πρόσφατα συγχωνεύτηκε στις κλινικές Covid η Πνευμονολογική κλινική, με 3 γιατρούς που καλύπτουν τη λειτουργία των Covid κλινικών. Η Ουρολογική κλινική κλείνει για 12-14 μέρες τον μήνα λόγω έλλειψης γιατρών και αντικαθίσταται με την Ουρολογική του ΓΝ Καρδίτσας. Στην Καρδίτσα, ακόμα και με τους επικουρικούς ιατρούς, οι ελλείψεις αγγίζουν το 20%. Ακόμα και με λίγα νοσηλευόμενα κρούσματα κορονοϊού, η Παθολογική Κλινική είναι πλήρης.

Τραγική η κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας

Την εικόνα συμπληρώνει η άθλια κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στην ύπαιθρο, όπου ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τακτική παρακολούθηση της υγείας τους.

Σε μια περιοχή με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους, αλλά τα χρησιμοποιεί και ως δεξαμενή άντλησης προσωπικού για να μπαλώνει τρύπες. Με δεδομένη τη σημασία που έχει για την πρόληψη και την προστασία της υγείας του λαού η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των ΚΥ του νομού Καρδίτσας: Για καθέναν μόνιμο γιατρό, υπάρχουν άλλες 4 θέσεις κενές. Σε αυτά δεν υπάρχει κανένας δερματολόγος, ενδοκρινολόγος, κυτταρολόγος, ενώ υπάρχει μόλις ένας επικουρικός γαστρεντερολόγος, ένας επικουρικός νευρολόγος, δύο μόνο ψυχίατροι.

Στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας δεν υπάρχει ακόμα οργανισμός, ενώ στα υπόλοιπα 3 ΚΥ από τις 32 συνολικά μόνιμες θέσεις γενικών ιατρών και παθολόγων υπηρετούν μόνο 5 (στηρίζονται δηλαδή σχεδόν αποκλειστικά σε θέσεις αγροτικών γιατρών), ενώ αντίστοιχα από τις 9 θέσεις παιδιάτρων δεν υπηρετεί κανένας.

Στα Τρίκαλα, το ελάχιστο προσωπικό των ΚΥ Καλαμπάκας - Πύλης - Φαρκαδόνας και πόλης καλύπτει με μετακινήσεις αρκετές από τις εφημερίες του ΤΕΠ του νοσοκομείου αλλά και τα εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών, όπως καρδιολόγους, πνευμονολόγους, γυναικολόγους, παιδίατρους, ακτινολόγους και μικροβιολόγους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μία παιδίατρος που υπάρχει σε κάθε ΚΥ του νομού, που παράλληλα εργάζεται και στο Γενικό Νοσοκομείο, ή σε νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, εκτελώντας εφημερία στις αντίστοιχες παιδιατρικές κλινικές. Επίσης, ενώ σε κάθε ΚΥ ο Οργανισμός προβλέπει 4 μαίες, αυτήν τη στιγμή υπηρετεί μία, αδυνατώντας να παρακολουθήσει και να εκτελέσει ιατρικές εντολές (παρακολούθηση γυναικών, προγεννητική παρακολούθηση, τεστ PAP). Μάλιστα, στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας η μια μαία είναι αποσπασμένη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στις υποδομές, αφού δεν διαθέτουν αυτόνομα μικροβιολογικά εργαστήρια, με αποτέλεσμα για μια Γενική Εξέταση Αίματος να πρέπει κάποιος να πάει στο Νοσοκομείο Τρικάλων ή της Λάρισας, για να μη χρειαστεί να πληρώσει.

Αντίστοιχα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα ακτινολογικά εργαστήρια, όπου με την έλλειψη δυνατότητας real time εργαστηριακού ελέγχου και την αδυναμία να βγουν ακτινογραφίες, εκτός από τις πρώτες πρωινές ώρες, η αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ειδικά σε περίοδο πανδημίας είναι πραγματικός Γολγοθάς για τους γιατρούς. Αλλά και τα ασθενοφόρα με το πλήρωμα που διαθέτουν, δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε 24ωρη βάση.

Στη Μαγνησία, τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, που εξυπηρετεί περίπου 5.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ κατά τους θερινούς μήνες βρίσκεται σε ετοιμότητα για τον δεκαπλάσιο πληθυσμό λόγω της τουριστικής κίνησης.

Ωστόσο, διαθέτει μόνο δυο γιατρούς ειδικοτήτων, την παιδίατρο, που εξυπηρετεί την κοινότητα της Σκοπέλου, του Εληου, της Γλώσσας, το νησί της Αλοννήσου και παράλληλα έχει καθήκοντα διευθύντριας του ΚΥ, και έναν καρδιολόγο. Το κτίριο δεν έχει ανακαινιστεί εδώ και πολλά χρόνια και τα προβλήματα στη στέγη, στη θέρμανση, στα κουφώματα και τους χώρους υγιεινής το κάνουν πλέον μη λειτουργικό.

Να δυναμώσει ο αγώνας του λαού

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, αντί για μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης, προωθούνται νέα αντεργατικά μέτρα με πρόσχημα τους ανεμβολίαστους (95% στους γιατρούς και 90% στους νοσηλευτές έχουν εμβολιαστεί) και ανοίγουν καινούργιες πόρτες για τους ιδιώτες να καλύψουν τα κενά των εργαζομένων που θα βγουν σε αναστολή λόγω της υποχρεωτικότητας.

Κι από την άλλη, η κυβέρνηση προχωράει το «νέο ΕΣΥ», με τα ίδια παλιά υλικά της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας που έφεραν τις δημόσιες μονάδες Υγείας στα σημερινά χάλια.

Ενδεικτικά, στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας οι προϋπολογισμοί είναι μειωμένοι κατά 60% από το 2012. Αυτή η κατάσταση, πέρα από την «εξοικονόμηση» κονδυλίων για τη στήριξη συνολικά του κεφαλαίου, ωφέλησε τους επιχειρηματικούς ομίλους στην ιδιωτική Υγεία που εξασφάλισαν πελατεία. Καθόλου τυχαία, ειδικά η πόλη της Λάρισας είναι κυριολεκτικά ζωσμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας...

Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία στέκονται μαχητικά στο πλευρό των υγειονομικών, στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Το επόμενο διάστημα ο λαός έχει να δώσει μάχη για τη ζωή, στο πλευρό των υγειονομικών που αγωνίζονται για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, αντίστοιχο των δυνατοτήτων και των αναγκών που υπάρχουν σήμερα, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Σε αυτό το πλαίσιο και μαζί με άλλα μέτρα, όπως η ουσιαστική και επιστημονική ενημέρωση, ο προληπτικός έλεγχος, η φαρμακοεπαγρύπνηση, θα εξασφαλίζεται και η ανάγκη του εμβολιασμού του λαού, ως υποχρέωση του κράτους και όχι ως «ατομική ευθύνη».


Γ. Π.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε νέες κινητοποιήσεις από Δευτέρα

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και δομές Υγείας, αντιδρώντας στη μετατροπή του εμβολιασμού από την κυβέρνηση σε όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις εργαζομένων, σε εργαλείο για να μεταφερθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας στις πλάτες των εργαζομένων.

Από τη Δευτέρα 30/8 και καθημερινά προγραμματίζονται δράσεις στα νοσοκομεία (Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις). Την Τετάρτη 1/9, μέρα που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, θα γίνουν συγκεντρώσεις, στις 7 π.μ., στις πύλες των νοσοκομείων.

Με την πρώτη πράξη αναστολής καθηκόντων που θα εκδοθεί οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με στάση εργασίας την επόμενη μέρα (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκεντρώσεις στις 11 π.μ. για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και για την υπόλοιπη χώρα στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων. Το παραπάνω πρόγραμμα αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΠΟΕΔΗΝ, μετά τη στάση εργασίας και τις κινητοποιήσεις που έγιναν την περασμένη Πέμπτη.

Σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

Σε πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας της προχωρά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέμα την οργάνωση των αναπήρων, χρονίως πασχόντων, γονέων και κηδεμόνων παιδιών ΑμεΑ.

Μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας

Eurokinissi

Τον τελευταίο χρόνο, οι υγειονομικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι πάλεψαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Με τους κομμουνιστές να δίνουν το στίγμα, οι αγώνες φώτισαν σε μεγάλο βαθμό το βασικό ζήτημα: Οι ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Παίζοντας βρώμικο παιχνίδι με τον αναγκαίο κατά τ' άλλα εμβολιασμό, αναθερμαίνεται τώρα η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει κάτω από το χαλί τις ευθύνες του κράτους για την κατάσταση που βρίσκει το δημόσιο σύστημα Υγείας το τέταρτο κύμα της πανδημίας και για το γεγονός ότι 19 μήνες μετά την έναρξή της, ο λαός παραμένει εκτεθειμένος στον κίνδυνο να αρρωστήσει από τον ιό.

Ο μαζικός εμβολιασμός, αν και απαραίτητος, δεν αρκεί από μόνος του για να αντιμετωπιστεί η νέα έκρηξη κρουσμάτων και νοσηλειών.

Οσο δεν ενισχύεται αποφασιστικά το ΕΣΥ με προσωπικό και υποδομή, όσο δεν υπάρχει σχεδιασμός για μαζικά και τακτικά τεστ, όσο με ευθύνη του κράτους δεν αντιμετωπίζονται ο συνωστισμός και η έλλειψη μέτρων προστασίας στην εργασία, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους άλλους κρίκους μετάδοσης του ιού, αυξάνονται επικίνδυνα οι πιθανότητες να βιώσουμε ένα νέο, δύσκολο και θανατηφόρο κύμα.

Φαύλος κύκλος από την πολιτική της εμπορευματοποίησης

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καταγράφονται τραγικές ελλείψεις, όπως και σε όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τα κενά σε ειδικούς γιατρούς είναι εκατοντάδες και το ίδιο ισχύει για τους ειδικευόμενους. Τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό μετρούνται επίσης σε χιλιάδες.

Οι προσλήψεις την περίοδο της πανδημίας αφορούν κυρίως μη μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Οι όποιες προσθήκες έγιναν, δεν αγγίζουν το καθοριστικό πρόβλημα, που είναι η ικανότητα των νοσοκομείων να περιθάλπουν ασθενείς Covid με τις κατάλληλες προδιαγραφές (ανάλογες ιατρικές ειδικότητες και επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού) και όχι σε βάρος της αντιμετώπισης της λοιπής νοσηρότητας.

Με τα σημερινά δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούμε ξανά στο σημείο που δύο ή τρεις νοσηλευτές θα καλύπτουν θάλαμο με 30 ασθενείς. Θα ξαναμετρήσουμε ανατριχιαστικά ρεκόρ, όπως η έως και 65% μείωση των νοσηλειών για καρδιολογικά περιστατικά ή και η μείωση κατά 70% στον ετήσιο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων που είναι κρίσιμες για την υγεία των γυναικών.

Απαράλλαχτη και το ίδιο τραγική παραμένει η κατάσταση και στην υποδομή των νοσοκομείων, με την έλλειψη ΜΕΘ να αποτελεί μονάχα την κορυφή του παγόβουνου. Τα νοσοκομεία της πόλης είναι λιγότερα από όσα θα έπρεπε και ταυτόχρονα έχουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα, τα οποία δυσκόλευαν διαχρονικά τη λειτουργία τους.

Ενδεικτικό των ελλείψεων σε υποδομές είναι το ότι ολόκληρα νοσοκομεία εξυπηρετούνται από έναν και μοναδικό ανελκυστήρα, που σημαίνει ότι εκεί θα στριμώχνονται οι πάντες, Covid ή μη. Ο συνωστισμός θα γίνει πάλι συνεχές φαινόμενο ακόμα και σε δομές όπως το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, όπου καθημερινά συνυπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και ασθενείς, σε χώρους 150 τ.μ.

Τα ίδια και χειρότερα στους χώρους δουλειάς

Οι συνθήκες παραμένουν επικίνδυνες και στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Η διασπορά στη Θεσσαλονίκη γιγαντώθηκε το προηγούμενο διάστημα από την ανυπαρξία μέτρων προστασίας, ελέγχων και ιχνηλάτησης, αλλά και από την απόκρυψη συρροής κρουσμάτων σε εργοστάσια, την ώρα μάλιστα που παρέμενε κλειστό το Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Οι μεγαλοεργοδότες, που με την ανοχή της κυβέρνησης δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων, αξιοποιούν τώρα τον εμβολιασμό ως πρόσχημα για ακόμη λιγότερα μέτρα προστασίας, για νέα αντεργατικά μέτρα, ακόμα και απολύσεις. Ο εμβολιασμός μετατρέπεται σε άλλοθι για την απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις ευθύνες τους.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, στελέχη του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στα σωματεία των υγειονομικών επιδιώκουν να στήσουν ένα θολό αντικυβερνητικό μέτωπο. Εντείνουν την αντιπαράθεση για επιμέρους ζητήματα, για να συσκοτίζονται οι πραγματικές αιτίες και κυρίως οι διαχρονικές ευθύνες των κομμάτων τους για το σημερινό χάλι στην Υγεία, αφού στηρίζουν τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης και από τη θέση της κυβέρνησης αλλά και ως αντιπολίτευση.

Στη Θεσσαλονίκη, σε κινητοποιήσεις που είχαν αποφασίσει τα σωματεία, με ευθύνη αυτών των συνδικαλιστών δόθηκε συνειδητά βήμα σε σκοταδιστικές ομάδες, που σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν τους εργαζόμενους. Είναι βολικός αντίπαλος της κυβέρνησης και δυσφημούν τον δίκαιο αγώνα των χιλιάδων υγειονομικών για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει σε «θολά νερά» επιστρέφοντας σε παλιές «δόξες».

Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό!

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι πραγματικός ιός είναι η πολιτική στήριξη των επιχειρηματικών κερδών, το κριτήριο «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, ο καπιταλισμός. Η εμπορευματοποίηση της Υγείας βρίσκεται πίσω από τις σημερινές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δίνουν ταυτόχρονα «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας, που συνεχίζουν να θησαυρίζουν από τον ανθρώπινο πόνο, να κερδοσκοπούν πάνω στις ανάγκες του λαού. Με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων έχουν μετατρέψει την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα και ξεζουμίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το λαϊκό εισόδημα την ώρα της ανάγκης.

Οι εργαζόμενοι σ' αυτές τις επιχειρήσεις δουλεύουν σε απαράδεκτες συνθήκες, με απλήρωτες υπερωρίες, με πολλούς να παθαίνουν υπερκόπωση και με μισθούς πείνας, ιδιαίτερα για τους νεότερους.

Μονάχα οι πέντε μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της Θεσσαλονίκης έχουν αθροιστικά περισσότερες από 100 κλίνες ΜΕΘ και 1.200 κλίνες νοσηλείας, αλλά το κράτος δεν τις επίταξε ακόμα κι όταν οι υγειονομικοί αναγκάζονταν να διασωληνώνουν ασθενείς στους διαδρόμους. Οταν σε μεγάλα νοσοκομεία καταγράφονταν έως και 70% θάνατοι ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ.

Κι όχι μόνο αυτό αλλά η κυβέρνηση παζάρευε μαζί τους, για να αξιοποιήσει τελικά με το αζημίωτο μόνο μία μικρότερη κλινική, με 120 κρεβάτια, «σταγόνα στον ωκεανό» των πραγματικών αναγκών.

Μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, αξιοποιώντας την αγωνιστική πείρα όλου του προηγούμενου διαστήματος, πρέπει τώρα σε κάθε νοσοκομείο, κλινική και χώρο δουλειάς να δυναμώσει η εμβέλεια της γραμμής που συγκρούεται με τη στρατηγική του κεφαλαίου. Να επιμείνουμε σε οργανωμένες μαζικές διαδικασίες, επικαιροποιώντας και εμπλουτίζοντας τις διεκδικήσεις μας, που συνδέουν τα οξυμένα προβλήματα με τις πραγματικές αιτίες, φωτίζουν τις σύγχρονες ανάγκες και τις προϋποθέσεις για την ικανοποίησή τους, κατευθύνουν τα πυρά στους πραγματικούς ενόχους.

Οι κομμουνιστές υγειονομικοί, μαζί με πρωτοπόρους αγωνιστές στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας, πρωτοστατούμε με κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις σ' έναν σχεδιασμό κλιμάκωσης του αγώνα για την Υγεία του λαού, που μπορεί να φέρει κοντά και κάτω από τα ίδια συνθήματα και στόχους πάλης χιλιάδες εργαζόμενους από διαφορετικούς χώρους, κλάδους και περιοχές. Η προσπάθεια αυτή μπορεί και πρέπει να αποτυπωθεί στο μεγάλο συλλαλητήριο ενόψει της ΔΕΘ.


Θέμος ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας

Με ... αυτοδιάγνωση η επιστροφή από τις διακοπές

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.076 νέα κρούσματα και 22 θάνατοι, ενώ 337 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 576.672 (ημερήσια μεταβολή +0,5%) και από την έναρξη της επιδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 13.561 άνθρωποι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία ήταν 248 (ημερήσια μεταβολή -6,42%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου 263 ασθενείς. Από τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 674 εντοπίστηκαν στην Αττική, 323 στη Θεσσαλονίκη, 197 στην Κρήτη, 140 στην Αχαΐα, ενώ 141 κρούσματα βρίσκονταν υπό διερεύνηση. Στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη δωρεάν διάθεση δύο τεστ (self tests) από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη. Τα χορηγούμενα τεστ δικαιούνται: Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5 - 17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα με τον ΑΜΚΑ του παιδιού). Μη εμβολιασμένα άτομα 18 - 30 ετών (εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ