Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εμπρηστικός μηχανισμός η πολιτική εμπορευματοποίησης

Eurokinissi

Την οργή και αγανάκτηση που κυριαρχεί στους χιλιάδες πυρόπληκτους για την καταστροφή των κόπων μιας ζωής, αλλά και για τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης μετέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οπως τόνισε, ενώ ακόμα χιλιάδες άνθρωποι ζουν στις στάχτες και τα αποκαΐδια, όπως στην Ηλεία, η ΔΕΗ τους στέλνει κανονικά τους λογαριασμούς, ενώ θεωρούν κοροϊδία τα τρία έτη απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ όταν τα σπίτια έχουν καταστραφεί, ή όπου τα γλίτωσαν οι κάτοικοι καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους.

Απαντώντας στα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν τον λόγο εμφάνισαν ως «πρωτοφανή», ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι είναι μόνο για τις εντυπώσεις, χωρίς ουσία για τους πυρόπληκτους και την κατάσταση που ζουν.

«Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι τους κοροϊδεύουν», σημείωσε και τόνισε πως ένας καλλιεργητής με 15 στρέμματα ελιάς, δηλαδή 300 δέντρα, θα εισπράξει ως αποζημίωση 16.000 ευρώ για τέσσερα χρόνια. Από αυτά θα πρέπει να πληρώσει για την ασφάλειά του 5.000 ευρώ στον ΕΛΓΑ και αν ασφαλίζεται και η γυναίκα του, άλλες 5.000 ευρώ. «Και του λέτε με τα υπόλοιπα χρήματα να αποκαταστήσει τα δέντρα και να ζήσει και την οικογένειά του για τέσσερα χρόνια», και με δεδομένο ότι τα δέντρα θα αρχίζουν να αποδίδουν ξανά μετά από 10 χρόνια «αυτός ο άνθρωπος πώς θα ζήσει;».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε και τους κτηνοτρόφους. Για 7 χρόνια, τόνισε, απαγορεύεται η ελεύθερη βόσκηση. Που σημαίνει ότι θα πρέπει για 7 χρόνια να αγοράζει ζωοτροφές. Αυτό το κόστος ποιος θα το πληρώσει; Αντίστοιχα παραδείγματα έφερε για τους μελισσουργούς. Ενώ ειδική αναφορά έκανε για τους ρητινοπαραγωγούς της Β. Εύβοιας, τους οποίους η κυβέρνηση στέλνει είτε στα οικειοθελή προγράμματα, ή να δουλέψουν στην κατασκευή των ΑΠΕ που θα γίνουν στις καμένες περιοχές.

Κατήγγειλε την υπονόμευση της πρόληψης από όλες χωρίς εξαίρεση τις κυβερνήσεις που καθήλωσαν τον προϋπολογισμό της αντιπυρικής προστασίας στο 0,04% του προϋπολογισμού, που διατήρησαν τον διαχωρισμό της πρόληψης και της καταστολής που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998, που έχουν τη λογική κόστους - οφέλους της ΕΕ, η οποία χαρακτηρίζει μη επιλέξιμα τα έργα που δεν συμβάλλουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη ως ευαγγέλιο.

«Εμπρηστικός μηχανισμός, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και των ορεινών όγκων, για να φυτεύονται αιολικά πάρκα, τουριστικές επιχειρήσεις και να τρίβουν τα χέρια τους οι κατασκευαστικοί όμιλοι».

Αυτή η πολιτική, σημείωσε, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, το θεσμικό πλαίσιο με τους κόφτες και τις εξαιρέσεις στις αποζημιώσεις που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, έχουν στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, την αλλαγή των χρήσεων γης για την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης», που είναι η κοινή στρατηγική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στη διαχείριση και δεν μιλάει για 100% αποζημιώσεις σε όλους τους πυρόπληκτους, πλήρη κάλυψη του εισοδήματος όσο διαρκεί η αποκατάσταση των δασών, να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Απευθυνόμενος στον λαό επισήμανε: «Μην περιμένετε να σας λύσουν τα προβλήματα οι διάφοροι προστάτες. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Τον δρόμο τον έδειξε το μεγάλο συλλαλητήριο στη Στροφιλιά και θα το δείξουν οι πυρόπληκτοι την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη στην Ηλεία».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Το έγκλημα αυτό βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις

«

Η κυβέρνηση είναι ο αυτουργός σε κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και της ανθρώπινης ζωής», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Τόνισε ότι το έγκλημα αυτό βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις και καμία συγγνώμη υπουργού ή τα περί ελάχιστης συνεννόησης και συναίνεσης που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.

Οπως είπε ο Μ. Συντυχάκης, η στρατηγική συναίνεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρήθηκε να εκφραστεί και με τον ανασχηματισμό φαίνεται από την πλήρη συμφωνία για την «πράσινη» ανάπτυξη και τη στήριξη των σχετικών ομίλων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από την άποψη αυτή, χαρακτήρισε πρόκληση την πλειοδοσία για το ποια καταστροφή ήταν η μεγαλύτερη, στο Μάτι ή η φετινή, όταν από το 1988 έως σήμερα ο λαός έχει πληρώσει αυτήν την πολιτική με 6 εκατ. καμένα στρέμματα, 227 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες. Οταν από το 1994 έως σήμερα, όλες οι κάθε φορά τάχα «καινοτόμες» νομοθετικές παρεμβάσεις των αστικών κυβερνήσεων είχαν ως γνώμονα την ενίσχυση της καταστολής και της διαχείρισης επειδή είναι φτηνότερη από την πρόληψη. Εβαζαν και βάζουν στο ζύγι κόστους - οφέλους τα δάση και τις λαϊκές ανάγκες και η ΕΕ προωθεί τα δάση προς αξιοποίηση και ως μέσο κερδοφορίας και ανάπτυξης για τους ομίλους.

Αναφερόμενος στα μέτρα που περιέχονται στις ΠΝΠ για την, υποτίθεται, αποκατάσταση των δασών, τόνισε ότι απλώς εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις του νόμου 4662/20 για την Πολιτική Προστασία που έχει ως προσανατολισμό ακριβώς τη διαχείριση της καταστολής, λαμβάνει υπόψη το κόστος, προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και μετατρέπει το όποιο πρόγραμμα αναδάσωσης σε εργαλείο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι «ο άνθρωπος, με τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, μπορεί να δαμάσει σε μεγάλο βαθμό τη φύση. Οχι να την καταστρέψει, αλλά να την κάνει σύμμαχο για την ανάπτυξη των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, που έχει μία απλή προϋπόθεση: Εξουσία λαϊκή με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Το αστικό κράτος είναι εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιστοιχούν ούτε στο μέγεθος των απωλειών αλλά ούτε και στα αιτήματα των πυρόπληκτων, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, καταγγέλλοντας ότι γι' αυτή την κατάσταση που ζούμε, υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις και αιτία το καπιταλιστικό κέρδος.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε, επί χρόνια υποχρηματοδοτείται η δασοπροστασία, η Πυροσβεστική είναι υποστελεχωμένη και δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Η κυβέρνηση έδωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ στα δασαρχεία, όταν αυτά ζήτησαν 17 εκατ., και μόλις 30 χιλιάδες ευρώ για τη δασοπροστασία στην Αττική, όταν για ΝΑΤΟικά προγράμματα έδωσε για φέτος 6 δισ. ευρώ. Το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις εμπορευματοποιεί τη γη, παραδίδει τον φυσικό πλούτο σε επιχειρηματικά συμφέροντα, προωθεί την «πράσινη ανάπτυξη», τις ανεμογεννήτριες, την τουριστική, βιομηχανική δραστηριότητα μέσα στα δάση, σημείωσε.

Αποδείχθηκε και πάλι, υπογράμμισε ο Χρ. Κατσώτης, ότι το αστικό κράτος είναι εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, προσθέτοντας πως «το κράτος που δεν είχε τα μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών είναι το ίδιο το κράτος που βγάζει χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους όταν είναι να καταστείλει λαϊκές διαμαρτυρίες».

«Τα εγκαταλελειμμένα δάση, οι επιχειρήσεις και οι οικισμοί στα δάση, τα εγκαταλελειμμένα χωριά, οι άδειες - από προσωπικό, μέσα και υποδομές - Δασικές Υπηρεσίες είναι η εύφλεκτη ύλη, η αντίληψη της εμπορευματοποίησης των δασών, του κόστους και οφέλους είναι ο εμπρηστής τελικά», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ - τόνισε - καλεί τον λαό να δυναμώσει την αλληλεγγύη, να απαιτήσει τη στήριξη των πληγέντων, να διεκδικήσει την ολοκληρωμένη προστασία των δασών, σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό με βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να απαιτήσει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, καλεί την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις να συνεχίζουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους και να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική που τσακίζει το σύνολο της ζωής της προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου και της αστικής τάξης.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Εντελώς ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης

«

Μπορεί να υποστηρίζετε ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, όμως καταστράφηκαν χιλιάδες ζωές πληγέντων ανθρώπων και οι ευθύνες είναι βαριές, φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν ως ευαγγέλιο την πολιτική της ΕΕ που εμπορευματοποιεί τη γη, βάζει στη μέγγενη του κόστους - οφέλους την πρόληψη και την προστασία των δασών και των λαϊκών περιουσιών και αυτά τα εγκλήματα δεν πρέπει ο λαός να επιτρέψει να παραγραφούν», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης εντελώς ανεπαρκή, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροτικές και δασικές εκτάσεις, ζώα, μελίσσια, αγροτικά μηχανήματα και άλλα. Ενώ επισήμανε ότι είναι «γενικές και αόριστες οι υποσχέσεις σας, χωρίς χρονοδιάγραμμα, με πολλές σκοπιμότητες και ασάφειες».

Οσον αφορά τα δήθεν μέτρα αποκατάστασης και προστασίας των δασών η Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε ότι ετοιμάζεται η ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στις δασικές εκτάσεις, με το πρόσχημα της «κλιματικής αλλαγής» και της «πράσινης» ανάπτυξης, που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το προβάλλουν ως άλλοθι για να μπουκώνουν με χρήμα τους ομίλους της «πράσινης» μπίζνας.

«Γι' αυτό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνείτε πως αυτό που τώρα επείγει, είναι να δούμε την επόμενη μέρα με τα μάτια των "πράσινων" ομίλων και όχι, βέβαια, των πυρόπληκτων που έδιναν ακόμα τη μάχη απέναντι στη γύμνια του κράτους για να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το βιος τους», σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, προσθέτοντας πως οι όποιες αντιπαραθέσεις τους είναι για το ποιος είναι καλύτερος στη διαχείριση αυτής της πολιτικής.

Κατέθεσε στα πρακτικά το διεκδικητικό πλαίσιο των πυρόπληκτων λέγοντας πως «η φωτιά κατέκαψε τον τόπο τους, δεν έκαμψε όμως την αποφασιστικότητά τους να μην τον εγκαταλείψουν. Αντίθετα, θα αγωνιστούν και θα παραμείνουν στον τόπο τους».

ΠΝΠ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ανοιχτή κοροϊδία πάνω στα αποκαΐδια για τους πυρόπληκτους αγροτοπαραγωγούς

Κάλπικες οι κυβερνητικές εξαγγελίες, ψίχουλα οι αποζημιώσεις με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο κυβερνήσεων - ΕΕ

Οι βιοπαλαιστές γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, μετά από τις πολυήμερες μάχες που έδωσαν για να σώσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους από τη λαίλαπα των πυρκαγιών, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης. Ενώ χάθηκαν μέσα σε μερικές ώρες κόποι μιας ζωής, οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 13/8/2021 (ψηφίστηκε στη Βουλή την Τρίτη 31/8) σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος της καταστροφής και πολύ περισσότερο δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση των κατεστραμμένων αγροτοπαραγωγών.

Ουσιαστικά, με βάση τη συγκεκριμένη ΠΝΠ αλλά και τα όσα έχει μέχρι στιγμής εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζος, θα εφαρμοστεί ο νόμος 4797/2021 για την κρατική αρωγή, δηλαδή ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ και ο οποίος ενσωματώνει όλους τους κόφτες των αποζημιώσεων που διαμόρφωσαν και διατήρησαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτό πρακτικά για τους αγρότες σημαίνει:

  • Οι απώλειες σε ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο θα αποζημιωθούν μέσω κανονισμού ΕΛΓΑ, με προαπαιτούμενο για την καταβολή αποζημιώσεων τα υπέρογκα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι παραγωγοί. Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές στη φυτική παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο από πυρκαγιά, ενώ σε κτηνοτροφική παραγωγή και μελισσοκομία προβλέπονται πολλές εξαιρέσεις (π.χ. εξαιρούνται από κάθε αποζημίωση εκμεταλλεύσεις με λιγότερες από 10 κυψέλες, ζημιές σε λιγότερα από 5 μελισσοσμήνη, ζημιές σε λιγότερα αμνοερίφια από αυτά που αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού αριθμού των ζώων της εκτροφής κ.λπ.). Επίσης, η αποζημίωση (για ζωικό κεφάλαιο και μελισσοσμήνη) καλύπτει μέχρι το 80% της ασφαλιστικής αξίας, η οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απέχει έτη φωτός από την απαιτούμενη δαπάνη για την αναπλήρωση του ζωικού - μελισσοκομικού κεφαλαίου.
  • Οι ζημιές (φυτικής παραγωγής, φυτικού και παγίου κεφαλαίου) καθώς και η ανασύσταση φυτικού θα αποζημιωθούν από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ, δηλαδή τα πρώην ΠΣΕΑ), με προϋπόθεση να έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και να υφίστανται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, π.χ. οι απαιτούμενες άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων, υποβολή δήλωσης στο ΟΣΔΕ κ.λπ. Σημειώνεται ότι ο ΚΟΕ χαρακτηρίζεται από μεγάλους γενικούς - ειδικούς περιορισμούς και ασφυκτικούς όρους - προϋποθέσεις που πετσοκόβουν τις αποζημιώσεις (π.χ. αποκλείονται από κάθε ενίσχυση όσοι παραγωγοί έχουν απολέσει, λόγω της πυρκαγιάς, λιγότερο από το 30% του συνολικού τους κεφαλαίου, ενώ με τον ν. 4797/2021 μπαίνει τσεκούρι τουλάχιστο 50% στις αποζημιώσεις των «μη κατά κύριο επάγγελμα» αγροτών κ.λπ.). Επίσης δεν αποζημιώνονται κινητός εξοπλισμός (π.χ. τρακτέρ, φρέζες κ.λπ.), αντλιοστάσια, γεωτρήσεις κ.λπ.
Ενα αποκαλυπτικό παράδειγμα


Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροϊδίας, παρουσιάζεται ένα παράδειγμα αποζημίωσης με βάση το ισχύον πλαίσιο: Ελαιώνας κατά κύριο επάγγελμα αγρότη 15 στρεμμάτων, δηλαδή περίπου 300 ελαιοδέντρων, με καθολική καταστροφή θα λάβει το ανώτερο 15 ευρώ/δέντρο για κοπή στη βάση του κορμού (είναι η συνηθέστερη πρακτική που εφαρμόζεται κατά την ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου) και 30 ευρώ/δέντρο την τετραετία για απώλεια λόγω ανασύστασης (σε κοπή στη βάση), δηλαδή θα λάβει 45 ευρώ ανά δέντρο και συνολικά 13.500 ευρώ.

Επιπλέον για τη φετινή παραγωγή θα λάβει, με βάση τον τύπο του κανονισμού ΚΟΕ, περίπου 2.000 - 2.500 ευρώ. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση ο ελαιοπαραγωγός αυτός θα αποζημιωθεί για την επόμενη τετραετία συνολικά περίπου 16.000 ευρώ (αντιστοιχούν 4.000 ευρώ τον χρόνο).

Τα συγκεκριμένα ποσά συνεπάγονται μια ετήσια αποζημίωση 13 περίπου ευρώ ανά δέντρο και αυτά μόνο για μια τετραετία, τη στιγμή που συνήθως απαιτούνται πάνω από 7 χρόνια για να αρχίσει το ελαιόδεντρο να δίνει παραγωγή. Οι «μη κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες (που είναι πολλοί αγρότες στις πυρόπληκτες περιοχές) θα πάρουν τα μισά, δηλαδή 6,5 ευρώ/ελαιόδεντρο ετησίως, τη στιγμή που θα πρέπει να προβούν στις ίδιες πολυέξοδες εργασίες για την καλλιέργεια και ανασύσταση της γεωργικής μονάδας τους.

Επίσης, σε περίπτωση που για την ανασύσταση του ελαιώνα υποδειχτεί από τον ΕΛΓΑ η πρακτική του κοψίματος πρωτογενών κλάδων, τότε η αποζημίωση ανά δέντρο την τετραετία θα μειωθεί αντίστοιχα στα 29,5 ευρώ για επαγγελματία αγρότη και στα 15 ευρώ για «μη επαγγελματία».

Με τι εισόδημα θα παραμείνει ο αγρότης στον τόπο του; Με 13 ευρώ το χρόνο ανά δέντρο (στην καλύτερη περίπτωση) που με αυτό το ποσό θα πρέπει να ζήσει, να πληρώσει το λιγότερο 5.600 ευρώ (ή 11.200 ευρώ αν ασφαλίζεται ως αγρότισσα και η σύζυγος) ασφάλιστρα στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) την τετραετία αλλά και να περιποιείται τα δέντρα του; Ποιος «μη επαγγελματίας» αγρότης θα προχωρήσει σε ανασύσταση με αυτό το καθεστώς των 6,5 ευρώ/δέντρο, τη στιγμή μάλιστα που για να αποζημιωθεί θα πρέπει να έχει καταβάλει το σύνολο των εισφορών στον ΕΛΓΑ;

Σε ό,τι αφορά τα άρθρα 10 και 12 της ΠΝΠ, με τα οποία προβλέπονται ορισμένες ελάχιστες προκαταβολές (μέχρι 10 στρέμματα 1.000 ευρώ, 10-50 στρέμματα 2.000 ευρώ, πάνω από 50 στρέμματα 4.000 ευρώ), για τους πυρόπληκτους γεωργούς πολυετών καλλιεργειών, αυτές με βάση το άρθρο 14 θα συμψηφιστούν με τις παραπάνω αποζημιώσεις - ψίχουλα για την καταβολή των οποίων απαιτείται κατάθεση φακέλου από τους ενδιαφερόμενους, γεγονός που συνεπάγεται την περαιτέρω επιβάρυνσή τους με έξοδα για λογιστές, μηχανικούς κ.λπ. Ουσιαστικά οι προκαταβολές δίνονται για να πληρωθούν τα έξοδα για την κατάρτιση του φακέλου από τον κάθε δικαιούχο.

Αμεση ανάγκη να δυναμώσουν η διεκδίκηση και ο οργανωμένος αγώνας

Αυτοί είναι οι νόμοι των αστικών κυβερνήσεων (σημερινής και προηγούμενων) και της ΕΕ, με τους οποίους θα έρθουν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι οι πληγέντες από τις πυρκαγιές αγροτοκτηνοτρόφοι όταν θα έχουν σβήσει τα φώτα της δημοσιότητας.

Η εμπειρία που έχει συσσωρευθεί είναι μεγάλη, καθώς το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει όταν αναφέρεται σε «ολιστικά» σχέδια, τη στιγμή που αυτό που προέχει είναι η «ολιστική» αποζημίωση των πυρόπληκτων. Η κατάσταση δεν σηκώνει καμιά αναμονή και επανάπαυση. Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα της πλημμύρας του «Ιανού», όπου με την πίεση που άσκησε η μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση κερδήθηκε το αίτημα της χορήγησης προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ.

Ζήτημα ζωής και θανάτου για τους χιλιάδες πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές αγροτοπαραγωγούς παραμένει η διεκδίκηση της κατάργησης κάθε κόφτη, ώστε να υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% χωρίς περιορισμούς και ποσοστώσεις και αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημα. Να πληρώσουν τα μονοπώλια και το κεφάλαιο που τα μπουκώνουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί.

Την ιδία ώρα, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούν να βγάλουν και ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και το θεσμικό εποικοδόμημα που τον στηρίζει. Για τον καπιταλισμό και το κράτος του, η προστασία από τις πυρκαγιές, τα άλλα φυσικά φαινόμενα και η αποκατάσταση των ζημιών των καλλιεργειών, των εκτροφών και της παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτών θεωρούνται «κόστος» χωρίς αναμενόμενη ανταπόδοση σε κέρδη. Για αυτόν το λόγο, οι βιοπαλαιστές αγρότες μένουν μόνοι και απροστάτευτοι ένα βήμα πιο κοντά στο ξεκλήρισμα και στον αφανισμό.

Η πραγματική προστασία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, στηριγμένης στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σε αυτήν οι μικρομεσαίοι αγρότες εντάσσονται μέσω των εθελοντικών παραγωγικών συνεταιρισμών.

Με την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, σε συμμαχία με τους βιοπαλαιστές αγρότες, μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά μια σειρά από δυνατότητες που σήμερα φαντάζουν απραγματοποίητες, όπως η αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης για την ανάπτυξη υποδομών και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, ενώ μπαίνει τέλος στο καθεστώς της κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, στο οποίο η επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων αποτελεί ατομική τους ευθύνη.


Ο. Δ.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΕΥΦΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΣΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Παρακαλάνε να μη... βρέξει γιατί κινδυνεύουν ζωές!

  • Ενα χρόνο μετά ακόμα μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα του «Ιανού»
  • Μπαλώματα αντί για ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα. Εγκληματική κωλυσιεργία κυβέρνησης και τοπικών αρχών

Η εκατόχρονη στρατιωτική γέφυρα στο σημείο Χειμωνικό στο δρόμο που συνδέει Ληξούρι - Φισκάρδο - Σάμη
Η εκατόχρονη στρατιωτική γέφυρα στο σημείο Χειμωνικό στο δρόμο που συνδέει Ληξούρι - Φισκάρδο - Σάμη
Κινδύνεψαν οι ζωές τους, υπέστησαν μεγάλες ζημιές στα σπίτια και τις περιουσίες τους, ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται από την έλλειψη βασικών αντιπλημμυρικών και αντικατολισθητικών έργων και σήμερα ζούνε με τον φόβο μιας νέας έντονης βροχόπτωσης.

Πρόκειται για μια μεγάλη πλειοψηφία κατοίκων του δήμου Σάμης και ειδικά στις περιοχές της Αγίας Ευφημίας και της Ασσου, που σχεδόν ένα χρόνο πριν (στις 17 - 18 Σεπτέμβρη), είδαν, λόγω και της ανυπαρξίας - με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών - των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, να πλημμυρίζουν τα χωριά τους, να καταστρέφονται σπίτια και μικροεπιχειρήσεις, να δέχονται ανεπανόρθωτα για πολλούς «χτυπήματα».

Σήμερα, μετρούν ακόμα τις «πληγές» τους και παρακαλάνε να μη... βρέξει, ενώ άλλοι, ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, σε αντίθεση με τις «γρήγορες διαδικασίες» που υπόσχεται και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα προβλήματα, άλλωστε, ήταν... συνεχιζόμενα, αφού λόγω της μη ολοκλήρωσης των αναγκαίων για την περιοχή έργων, όπως οδοποιίας και καθαρισμού θαλάσσιων ζωνών, μειωμένη ήταν και η τουριστική κίνηση μέχρι και τον Αύγουστο, κάτι που είχε επίπτωση ιδιαίτερα σε όσους μικροεπαγγελματίες του Τουρισμού προσδοκούσαν ένα εισόδημα το καλοκαίρι.

Από τα υποτιθέμενα αντιπλημμυρικά έργα έξω από την Αγία Ευφημία
Από τα υποτιθέμενα αντιπλημμυρικά έργα έξω από την Αγία Ευφημία
Ο «Ριζοσπάστης» πραγματοποίησε οδοιπορικό στις περιοχές αυτές, μίλησε με κατοίκους και προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, ενώ βρέθηκε σε σημεία που και με «γυμνό μάτι» φαίνεται ότι μπορεί να προκληθούν ξανά πολύ μεγάλα προβλήματα, με νέες ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό όχι μόνο των συγκεκριμένων δοκιμαζόμενων χωριών αλλά και άλλων περιοχών της Κεφαλονιάς.

Πρόκειται για προβλήματα που όπως επισημαίνει και η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ έχουν τη ρίζα τους όχι μόνο στην έλλειψη των αναγκαίων διαχρονικά έργων προστασίας του λαού και της περιουσίας του (αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών, αντισεισμικών) αλλά και στις συνεχείς παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στον ορεινό όγκο του νησιού, μεταξύ άλλων και με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι λαϊκές ανάγκες, τα αναγκαία έργα (π.χ. αντιπλημμυρικά), που ειδικά για τις συγκεκριμένες περιοχές του δήμου Σάμης προκαλούν πλημμυρικά προβλήματα. Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν συνέπειες σαν και αυτές που πριν περίπου από ένα χρόνο έζησαν οι κάτοικοι και που όσο δεν γίνονται ουσιαστικά έργα, τόσο θα εγκυμονούν νέοι κίνδυνοι για μεγάλες καταστροφές.

Καθυστερήσεις των... καθυστερήσεων

«Το κυριότερο έργο που πρέπει να κατασκευαστεί είναι τα αντιπλημμυρικά των μεγάλων ρεμάτων από το Φάλαρη ως την Αγία Ευφημία, που ακούμε ότι γίνεται μελέτη. Αν δεν γίνει αυτό τότε θα πλημμυρίσουμε ξανά», τόνισε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Παναγής Ζαφειράτος, σημειώνοντας πως οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει έως σήμερα δεν επαρκούν. Υπογράμμισε δε πως απ' τη συγκρότησή του πριν από δύο χρόνια, ο δήμος Σάμης είχε ελλείψεις σε προσωπικό, που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αναγκαία έργα.

Aποψη της Αγ Ευφημίας σήμερα, με το μπαζωμένο λιμάνι
Aποψη της Αγ Ευφημίας σήμερα, με το μπαζωμένο λιμάνι
Για την κατάσταση στο χωριό, ανέφερε πως τα πεζοδρόμια δεν επισκευάστηκαν, ενώ το λιμάνι της Αγ. Ευφημίας δεν καθαρίστηκε από τα μπάζα που κατέβασαν οι χείμαρροι, αλλά μόνο από τα φερτά αντικείμενα, με αποτέλεσμα ακόμη και το χρώμα της θάλασσας να έχει αλλάξει, παραμένοντας καφέ σχεδόν 11 μήνες. «Αυτό είχε συνέπειες στη φετινή τουριστική κίνηση, που ήταν μειωμένη», είπε, προσθέτοντας πως ακόμη δεν έχουν δοθεί πλήρεις αποζημιώσεις για τους πληγέντες του «Ιανού», ενώ άλλοι ακόμη περιμένουν να ολοκληρωθούν, για τον ίδιο λόγο, διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Είναι καταστροφές που επαναλαμβάνονται και πλήττουν τον κόσμο εδώ, σχεδόν κάθε χρόνο», είπε η δασκάλα Λένα Γονατά, που υπηρετεί στο Δημοτικό Σχολείο Πυλάρου (Μακρυώτικων), εξηγώντας ότι «πρόκειται για φαινόμενο που παρουσιάζεται λόγω πιθανόν της εγκατάστασης πολλών ανεμογεννητριών στην περιοχή μας, οι οποίες επηρεάζουν τη ροή των ρεμάτων». Κατήγγειλε επίσης, δίνοντας μια συγκεκριμένη εξήγηση για ορισμένες απ' τις αιτίες των προβλημάτων της περιοχής, ότι οι ανεμογεννήτριες τοποθετήθηκαν χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, επισημαίνοντας: «Δεν ξέρουμε αν έγιναν μελέτες για την εγκατάστασή τους ή αν δεν εφαρμόστηκαν όσα έλεγαν αυτές. Η ουσία είναι ότι όπου έγιναν εκσκαφές τα μπάζα δεν μαζεύτηκαν και αυτά καταλήγουν στην Αγία Ευφημία».

«Να μη θρηνήσουμε θύματα»

«Εχουμε χάσει την ηρεμία και την ανεμελιά μας. Με την πρώτη βροχή βγαίνουμε έξω και κοιτάμε αν τρέχει νερό στο αυλάκι. Μετά τον "Ιανό" δεν δόθηκαν πραγματικές λύσεις. Τα έργα είναι επιφανειακά με αποτέλεσμα να ζούμε σε καθεστώς ανασφάλειας», δήλωσε η κάτοικος Μακρυώτικων Μαρία Τζωρτζάτου. Η ίδια είχε μεγάλες ζημιές στο σπίτι και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της οικογένειάς της ενώ προειδοποιεί: «Το θέμα δεν είναι μόνο αν θα πάρουμε αποζημιώσεις, αλλά να μη θρηνήσουμε θύματα. Σε μια μεγάλη βροχή κινδυνεύουμε ξανά. Κοιμόμαστε με το ένα μάτι ανοιχτό. Μόλις ακούμε για βροχές προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε από το σπίτι, τις περιουσίες και τα ζώα μας».

Περιμένοντας την εξόφληση των... αποζημιώσεων

Ο επαγγελματίας του Τουρισμού Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος στάθηκε από την πλευρά του στις καθυστερήσεις καταβολής των αποζημιώσεων. Για την πλημμυρισμένη μικρή ξενοδοχειακή μονάδα που διατηρεί, έλαβε μόνο το 20%. «Δεν ξέρουμε καθόλου με ποια διαδικασία και πότε θα δοθούν τα υπόλοιπα από τα χρήματα που μας ενέκριναν», είπε. Πρόσθεσε δε ότι ο μη καθαρισμός του λιμανιού απέτρεψε το φετινό καλοκαίρι τον κόσμο από το να κάνει το μπάνιο του και να επισκεφθεί την περιοχή.

Συνολικά γύρω από την Αγία Ευφημία, στις θέσεις Ξερά, Αυλάκι, Δρακοπουλάτα, Γεφύρι του Κότσιφα κ.ά. που κόπηκαν δρόμοι και φερτά αντικείμενα από τα γύρω βουνά βρέθηκαν μέσα στο χωριό, τα έργα που έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, όπως καταγγέλλεται, δεν επαρκούν, είναι επιφανειακά, με τους κινδύνους να παραμονεύουν.

Πάλευαν μόνοι τους οι κάτοικοι

Στην Ασσο, που η λάσπη και τα μπάζα την «έκοψαν» στη μέση, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Χρήστος Κοκκόλης, τόνισε πως δεν δόθηκαν πλήρεις αποζημιώσεις σε κατοίκους που τις είχαν ανάγκη. Υπογράμμισε πως από δωρεές ολοκληρώθηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις καθαρισμού και αποκατάστασης του χωριού, ενώ το κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου παραμένει χωρίς σκεπή λόγω έλλειψης οικοδομικής άδειας! Εκρουσε ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τη μη εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων.

«Θα πέσει ξανά το βουνό πάνω μας», είπε, επισημαίνοντας και την τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου. «Πρόσφατα, μια πρωτοδίκης έπεσε σε μια λακκούβα στην έξοδο του δρόμου από την Ασσο παθαίνοντας ζημιά στο αυτοκίνητό της. Με κάλεσαν στην αστυνομία για έλλειψη των αναγκαίων έργων. Δήλωσα ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, ότι δεν έχουμε πάγια. Τόνισα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και την ανάγκη πραγματοποίησης ουσιαστικών έργων», ανέφερε.

Μπαζώματα αντί για έργα στο δρόμο Ληξουρίου - Φισκάρδου - Σάμης

Πολλά είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται και στο οδικό δίκτυο, ειδικά στον δρόμο που συνδέει Ληξούρι, Φισκάρδο και Σάμη, που αφορά ουσιαστικά σχεδόν τους μισούς κατοίκους της Κεφαλονιάς. Στο σημείο Χειμωνικό, στη θέση της γέφυρας που γκρεμίστηκε από τις κατολισθήσεις, τοποθετήθηκε μετά από 10 μήνες που το νησί ήταν κομμένο στα δύο, μια παλιά στρατιωτική, ηλικίας άνω των 100 ετών! Η κυκλοφορία γίνεται μόνο προς μία κατεύθυνση, ενώ τα ξύλα που στηρίζουν τη βάση της σπάνε.

Στο ίδιο δίκτυο, στη θέση Μαρδάρι, όπου κόπηκε ο δρόμος εντελώς, τα έργα που έγιναν ήταν ένα απλό μπάζωμα (με ασφαλτόστρωση από πάνω), χωρίς καμιά αντιπλημμυρική παρέμβαση. Οπως επισημαίνεται, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο δρόμος να φύγει ξανά προς τις ρεματιές, με τις πρώτες μεγάλες βροχοπτώσεις με κίνδυνο ακόμη και για θύματα.

Στο Μύρτο, ο δρόμος που οδηγεί προς την παραλία, που κάθε Ιούλη - Αύγουστο μπορεί να δέχεται έως και 3.000 άτομα τη μέρα, καθαρίστηκε μόλις στις αρχές του προηγούμενου μήνα (δηλαδή σχεδόν 10 μήνες μετά). Παρ' όλα αυτά, παραμένουν οι κίνδυνοι κατολισθήσεων που σημειώθηκαν τόσο από τους σεισμούς του 2014 όσο και από το περσινό πέρασμα του «Ιανού», καθώς δεν έχουν γίνει έργα στις πλαγιές του βουνού.

Δεν υπολογίζουν τις λαϊκές ανάγκες

Απ' την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό των πληγέντων, με παρουσία στελεχών του στις πληγείσες περιοχές, αναφορές στη Βουλή και την Περιφέρεια, όπως και στον δήμο Σάμης. Μάλιστα, η τοπική Τομεακή Επιτροπή οργάνωσε αλληλεγγύη, βοήθησε στους καθαρισμούς των χωριών, ακόμη και σε σπίτια των πληγέντων, συνέβαλε και στην οργάνωσή τους για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά και πραγματοποίησης των αναγκαίων έργων.

«Η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων που την υλοποιούν όπως και της ΝΔ σήμερα, δεν στηρίζει τις λαϊκές ανάγκες, συνεπώς και δεν χρηματοδοτεί έργα που είναι αναγκαία για την περιοχή, για να μη ζήσουμε ξανά παρόμοιες καταστάσεις», ανέφερε ο Γραμματέας της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Διονύσης Αλιβιζάτος, που ειδικά για τα προβλήματα του νησιού επισήμανε:

«Σε αυτήν την κατεύθυνση και στην πολιτική που βάζει μπροστά το επιχειρηματικό κέρδος και όχι τις ανάγκες του λαού, "ξεφυτρώνουν" και στο νησί μας σαν μανιτάρια ανεμογεννήτριες. Αυτές τοποθετούνται στα βουνά χωρίς τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποτελώντας μαζί με τις υπόλοιπες ελλείψεις μία ακόμη αιτία που προκαλεί προβλήματα στον λαό της περιοχής. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε ο λαός της περιοχής μας ξεσηκώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, αποκλείοντας για 20 μέρες το λιμάνι της Σάμης, εμποδίζοντας την εκφόρτωση και εγκατάσταση και νέων ανεμογεννητριών στο νησί, απαιτώντας ταυτόχρονα αντιπλημμυρικά έργα».

Κάλεσε σε συνέχιση της οργάνωσης της πάλης των κατοίκων, για τη διεκδίκηση και όλων των αναγκαίων υποδομών, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.


Σ. Μπ.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ - ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑΣ
Ο κόμβος της Στροφυλιάς να γίνει… κόμπος για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων

Από το μεγάλο συλλαλητήριο στις 21 Αυγούστου στη Στροφυλιά
Από το μεγάλο συλλαλητήριο στις 21 Αυγούστου στη Στροφυλιά
Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να στρώσει το έδαφος για την επέλαση επιχειρηματικών ομίλων πάνω στα αποκαΐδια της βόρειας Εύβοιας, ο λαός της περιοχής οργανώνει και συντονίζει τον αγώνα του για να ορθοποδήσει και να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.

Με παρακαταθήκη το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Στροφυλιάς και τη σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής, ο λαός της βόρειας Εύβοιας οργανώνει τη συνέχιση του αγώνα του, με επόμενο μεγάλο σταθμό τη συναυλία - κινητοποίηση που σχεδιάζεται για τα μέσα Σεπτέμβρη.

«Οπλο» στα χέρια του λαού της περιοχής αποτελούν οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν συσταθεί στα πυρόπληκτα χωριά και μαζί με το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών και τον Αγροτικό Σύλλογο, μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης.

Το απόγευμα της Δευτέρας 30 Αυγούστου στα Βασιλικά πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Βασιλικών - Τσαπουρνιάς, όπου εκτός από τη διοργάνωση της συναυλίας διεκδίκησης, τονίστηκε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μία σειρά πολύμορφες κινητοποιήσεις, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δήμους και Περιφέρεια, αλλά και μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, σε συντονισμό με πυρόπληκτους από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Πελοπόννησος. Παράλληλα προσδιορίστηκε ότι θα πρέπει να γίνει άνοιγμα των Επιτροπών Αγώνα και στα χωριά που δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί, καθώς και καλύτερη παρακολούθηση των εξελίξεων και του σχεδιασμού που προωθεί η κυβέρνηση.

Από τη συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων στα Βασιλικά τη Δευτέρα
Από τη συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων στα Βασιλικά τη Δευτέρα
«Ο μοχλός πίεσης που έχει στηθεί θα πρέπει να έχει συνέχεια. Αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση του λαού δεν θα ίδρωνε το αυτί κανενός. Είδαμε πως μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο και τη μαζική συμμετοχή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καλέσει τους ρετσινάδες, τους αγρότες και τους δασεργάτες σε συνάντηση», ανέφερε ο Χρήστος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βασιλικών - Τσαπουρνιάς, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης. Σημείωσε παράλληλα ότι το βάρος πλέον θα πρέπει να πέσει στην ενδυνάμωση των Επιτροπών, στην διοργάνωση της μεγάλης συναυλίας στον κόμβο της Στροφυλιάς, αλλά και στο σχεδιασμό μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα σε συντονισμό με πυρόπληκτους από άλλες περιοχές της χώρας.

«Η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα και η λειτουργία της αποτελούν από μόνα τους σπουδαία πράγματα, που απαιτούν κόπο και χρόνο. Θα πρέπει να στηριχθεί από όλους, να ισχυροποιηθεί και να σχεδιάσει μία σειρά πολύμορφες κινητοποιήσεις. Να συμβάλει στην ενεργοποίηση και άλλων κατοίκων της περιοχής. Από το άνοιγμα και τη συμμετοχή θα καθοριστούν και οι μορφές πάλης που θα επιλέξουμε. Η συναυλία θα βοηθήσει στη συσπείρωση και το άνοιγμα», τόνισε ο Παναγιώτης, μέλος της Επιτροπής.

«Το δάσος είναι δικό μας, δεν θα μας το πάρει κανείς», τόνισε από την πλευρά του συνταξιούχος κάτοικος των Βασιλικών, τονίζοντας παράλληλα «ο κόμβος της Στροφυλιάς να γίνει... κόμπος για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων».

«Θα πρέπει να βλέπουμε τι ψηφίζει η κυβέρνηση και όχι τι υπόσχεται», ανέφερε από την πλευρά της η Ελένη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα. Στάθηκε μάλιστα στον θεσμό του «αναδόχου» που προωθεί η κυβέρνηση για την αναδάσωση, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά θα τους παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των δασών, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον λαό της περιοχής. «Θα δώσουν στους "επενδυτές" τα δισεκατομμύρια του "Ταμείου Ανάκαμψης" για να κερδοφορήσουν από την εκμετάλλευση των δασών, ενώ την ίδια στιγμή δεν δίνουν τίποτα στα Δασαρχεία για μέτρα πρόληψης, δεν χρηματοδοτούν αντιπλημμυρικά έργα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κάτοικοι των χωριών Βασιλικά και Τσαπουρνιά που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Επιτροπής Αγώνα, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη χρόνια εγκατάλειψη της βόρειας Εύβοιας και τις δραματικές συνέπειες για τους κατοίκους των χωριών που ζουν από την εκμετάλλευση του δάσους και την αγροτική παραγωγή. «Τα χωριά έχουν ερημώσει, καθώς δεν υπάρχουν δουλειές. Χωρίς δάσος και χωρίς ελιές η περιοχή καταρρέει. Θα φύγουμε και εμείς οι λίγοι που έχουμε απομείνει», σημείωσε ο Βαγγέλης, κάτοικος της περιοχής και μέλος της Επιτροπής, τονίζοντας επίσης ότι οι Επιτροπές Αγώνα θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και για επιμέρους ζητήματα που αφορούν κάθε χωριό. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη γέφυρα στις Γούβες που είχε καταστραφεί από παλαιότερη πλημμύρα και δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί, σημειώνοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών στις μετακινήσεις τους προς την Ιστιαία.

Συνεχίζεται η πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη

Σε νέα διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας προχώρησε χτες το Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης της Στροφυλιάς, συνεχίζοντας να προσφέρει απλόχερα αλληλεγγύη και στήριξη στον λαό της περιοχής.

Η λειτουργία των δύο Κέντρων Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων στη Στροφυλιά και την Ιστιαία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, όπως με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και η έκφραση πλατιάς αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους και τον λαό σε ολόκληρη τη χώρα.

Χτες έγινε διανομή προϊόντων στη Λίμνη, τα οποία μοιράστηκαν από σπίτι σε σπίτι. Οι διανομές προϊόντων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, καθώς σχεδόν καθημερινά στα δύο Στέκια Αγώνα και Αλληλεγγύης καταφτάνουν αποστολές με είδη πρώτης ανάγκης από διάφορες περιοχές της χώρας.

Την ίδια στιγμή, στα δύο Στέκια γίνονται καθημερινά επαφές εκπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα που έχουν στηθεί στα χωριά, προκειμένου να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα του αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων του ψηφίσματος που εγκρίθηκε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Στροφυλιάς, καθώς και για την οργάνωση της συναυλίας - κινητοποίησης που προγραμματίζεται για τα μέσα Σεπτέμβρη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Αύριο το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης

Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Θα δρομολογηθούν δωρεάν λεωφορεία από τα χωριά

Με κεντρικό σύνθημα «Οι φωτιές μάς έκαψαν το βιος μας, δεν θα τους αφήσουμε να κάψουν και τις ζωές μας», προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι προετοιμασίες που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας, για το αυριανό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Αντλώντας δύναμη από την οργάνωσή τους σε επιτροπές, όπως επίσης και από την ίδια τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής στο επίπεδο του νομού, μετά την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, αλλά και από την ανταπόκριση και άλλων φορέων, κάτοικοι των πυρόπληκτων χωριών ετοιμάζουν την αυριανή τους συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Συνεργεία της Συντονιστικής Επιτροπής, με ντουντούκες, αφίσες και ανακοινώσεις προχωρούν σε ενημερώσεις για τη συμμετοχή των κατοίκων από τα χωριά στο συλλαλητήριο. Χτες βρέθηκαν στο Λαμπέτι, στο Κολύρι και τη Βαρβάσαινα. Σήμερα, κλιμάκια της Συντονιστικής θα βρεθούν σε χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σκοπός όλων είναι να μη μείνει κανένας ανενημέρωτος και μόνος του, στις δύσκολες μετά τις πυρκαγιές μέρες που έρχονται. Αλλωστε όλες τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιούνταν περιοδείες και ενημερώσεις.

Την ίδια ώρα, σε όλους τους τόνους, κάτοικοι των πυρόπληκτων χωριών επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης βοήθειας, όχι μόνο με την καταβολή των αναγκαίων και δίκαιων βάσει των ζημιών που υπέστησαν αποζημιώσεών τους, αλλά και την πραγματοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και άλλων αναγκαίων έργων.

Σε ό,τι αφορά την αυριανή κινητοποίηση, όπως έχει ανακοινωθεί και από τις προηγούμενες μέρες, θα συμμετάσχουν ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ο οποίος κατάγεται από την Ηλεία, που θα απαγγείλει ποίημα, και ο τραγουδιστής Διονύσης Τσακνής, που θα δώσει και συναυλία.

Τη συμπαράστασή του στους πυρόπληκτους, με μήνυμά του, εξέφρασε επίσης ο Ηλείος ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης Νίκος Παπαδόπουλος, ενώ δηλώσεις συμμετοχής και συμπαράστασης έχουν κάνει τα Σωματεία: Εργαζομένων Εμπορικών καταστημάτων και υπηρεσιών Νομού Ηλείας, Οικοδόμων Νομού Ηλείας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου και Περιχώρων, ΕΔΟΠ ΔΕΗ Νομού Ηλείας, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης και Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Νομού Ηλείας.

Σημειώνεται πως θα υπάρχουν πούλμαν που θα μεταφέρουν κόσμο από τα πυρόπληκτα χωριά στον Πύργο. Γι' αυτόν τον σκοπό διαθέτουν δωρεάν τα οχήματά τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, προσπάθεια που συνεχίζεται ώστε να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Εως χτες βράδυ είχαν ανακοινωθεί τα εξής λεωφορεία: Από τη Νεμούτα στις 6 μ.μ., 6.15 μ.μ. Λάλα και Πεύκες 6.45 μ.μ. Από την Καυκονία στις 6.15 μ.μ., 6.30 μ.μ. Πελόπιο και Πλάτανο 6.45 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ