Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Eurokinissi

Αν κάτι έγινε ξανά στάχτη στη νέα ανείπωτη τραγωδία που ζει αυτές τις μέρες ο λαός σε όλη την Ελλάδα, είναι ο μύθος ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις λαϊκές ανάγκες, ότι το αστικό κράτος μπορεί να υπηρετήσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά του λαού.

Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι το αστικό κράτος είναι εχθρικό προς τις λαϊκές ανάγκες, ακριβώς επειδή υπηρετεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι κράτος του κεφαλαίου και των δικών του στόχων.

Γι' αυτό αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά επιλεκτικά ανίκανο: «Αργό» και «φτωχό», «γυμνό» όταν πρόκειται για μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας, της περιουσίας, της ζωής του λαού, «σύγχρονο» και «γαλαντόμο», «πάνοπλο» όταν πρόκειται για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετεί με τις «fast track» επενδύσεις, με δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους και πακτωλούς χρημάτων που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Οπως και στην περίπτωση της πανδημίας, έτσι και στην περίπτωση των πυρκαγιών και των υπόλοιπων καταστροφών η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία ζητάνε από τον λαό να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το αστικό κράτος, που είναι «πανταχού παρόν» για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, «δεν μπορεί να είναι παντού» όταν πρόκειται για τις δικές του ανάγκες. Οτι «δεν μπορεί να έχει ένα αεροπλάνο για τον καθένα», όπως «δεν μπορεί να έχει μια ΜΕΘ για τον καθένα», ότι οι «αντοχές» της οικονομίας δεν αντέχουν τα αιτήματά του και «τίποτα δεν είναι τζάμπα».

Οτι ο «πήχης» πρέπει να μπει όχι στο πώς θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες με βάση τις σημερινές δυνατότητες, είτε πρόκειται για τα μέσα προστασίας της ζωής του είτε για την πλήρη αποζημίωση των περιουσιών του και τη διασφάλιση του εισοδήματός του την επόμενη μέρα, αλλά στο πόσο θα «γράψει» το κοντέρ στις μακάβριες στατιστικές και συγκρίσεις τους για το πόσες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε κάθε καταστροφή.

Προεξοφλούν έτσι ότι ο λαός θα χάσει το σπίτι του, το βιος του, τον φυσικό πλούτο, τη δουλειά του αν δεν θέλει να χάσει τη ζωή του, όπως όλο αυτό το διάστημα καλούν τον λαό να επιλέξει αν θα αρρωστήσει ή αν θα χάσει τη δουλειά του, γιατί «είναι αδύνατο» να ικανοποιηθούν όλα μαζί.

Ομως δεν είναι «μοιραίο» ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι νέοι κάθε χρόνο να χάνουν πολύτιμους πνεύμονες πρασίνου, δάση και φυσικό πλούτο, δεν είναι μοιραίο να πνίγονται τον χειμώνα και να καίγονται το καλοκαίρι.

Οι «έκτακτες καταστάσεις» και οι διαδοχικές καταστροφές για τον λαό γίνονται «κανονικότητα» στο πλαίσιο ενός συστήματος που στο επίκεντρο έχει το καπιταλιστικό κέρδος.

Οσο κι αν η κυβέρνηση από κοινού με τα άλλα κόμματα επιστρατεύουν τα περί «προκλήσεων που μας υπερβαίνουν» και περί «αναπόφευκτων καταστροφών», το μόνο που επιβεβαιώνεται ξανά είναι ότι «υπερβαίνουν» μόνο τα πολύ στενά όρια αυτού του σάπιου συστήματος.

Ετσι εξηγείται π.χ. γιατί, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και αντισεισμικά έργα, για μέτρα πρόληψης, τα έργα αυτά δεν θεωρούνται «επιλέξιμα», διότι όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ, σε περιοχές όπου ζουν εργατικά - λαϊκά στρώματα είναι «οικονομικά αποδοτικότερο» να αποζημιώνονται με τα κάθε φορά ψίχουλα οι κάτοικοι, παρά να παίρνονται μέτρα πρόληψης.

Οπως βέβαια, με το ίδιο «πνεύμα», μέτρα όπως η ολοκληρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, τα μέτρα σε χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές, ΜΜΜ, θεωρούνται «αχρείαστο κόστος», νοσοκομεία και δεκάδες κλινικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια από όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις.

Τα πάντα γίνονται με το «ζύγι» του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, που βρίσκει πάντα ριγμένο τον λαό και τις ανάγκες του, με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, και γι' αυτό οι λαϊκές ανάγκες γίνονται μόνιμη θυσία.

Γι' αυτό και «βγάζει μάτι» ότι ο λαός μας δεν μπορεί, όπως λένε η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, να ελπίζει από την επιτάχυνση της πολιτικής που τον έφερε ως εδώ.

Οτι δεν μπορεί να εναποθέσει τις ελπίδες του, όπως του λένε, στην επιτάχυνση των επιχειρηματικών σχεδιασμών της «πράσινης» ανάπτυξης, της ανάπτυξης δηλαδή για λογαριασμό του κεφαλαίου, που είτε «πράσινη» είτε «μαύρη» τού μαυρίζει τη ζωή, στήνει μπίζνες πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων του, αντιμετωπίζει και το περιβάλλον, τα δάση, τη γη ως πηγή κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η παραπέρα εμπορευματοποίηση των δασών, της γης, της πολιτικής προστασίας, προφανώς δεν μπορεί να είναι «ασπίδα» απέναντι στα αποτελέσματα όλων αυτών, όπως «γιατρικό» απέναντι στα τραγικά αποτελέσματα των εμπορευματοποιημένων και ιδιωτικοποιημένων συστημάτων Υγείας δεν μπορεί να είναι τα σχέδιά τους για το «νέο ΕΣΥ», με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Ολα αυτά φωτίζουν πιο ξεκάθαρα και το τι σημαίνει το σύνθημα πως «ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό», που «έλαμψε» τις μέρες αυτές με τη λαϊκή αλληλεγγύη, τη μάχη που έδωσε ο λαός μας στα μέτωπα της φωτιάς για την πυρόσβεση και την πυροπροστασία, προσπερνώντας την προκλητική απουσία του κρατικού μηχανισμού.

Γιατί ο λαός όχι μόνο δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από καμία κυβέρνηση και καμία εκδοχή της εξουσίας του κεφαλαίου, από ένα κράτος και μια στρατηγική που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά αντίθετα μόνο σε σύγκρουση μαζί τους, μόνο παίρνοντας στα δικά του χέρια την εξουσία και τον πλούτο που εκείνος παράγει, μπορεί να δει τις ανάγκες του να ικανοποιούνται.

Μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που θα καταργήσει το καπιταλιστικό κέρδος και στο επίκεντρό του θα έχει την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και την προστασία της ζωής των εργαζομένων, μπορεί να δει τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής να μπαίνουν στην υπηρεσία των δικών του αναγκών, να συμβάλλουν στην πρόληψη, στην ασφάλεια, στην προστασία της υγείας, της ζωής του, του φυσικού πλούτου.

Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, έσωσαν χωριά, δάση και ζωές

Copyright 2021 The Associated

Μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και την επιλεκτική του ανικανότητα να προστατεύσει τα σπίτια και την περιουσία του λαού, οι κάτοικοι των χωριών της βόρειας Εύβοιας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Απέναντι στις εγκληματικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ όσο και των προηγούμενων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες ως «κόστος», αλλά και απέναντι στη «λογική» της εκκένωσης οικισμών και χωριών ως μοναδικού μέτρου προστασίας, οι κάτοικοι στάθηκαν απέναντι στην πύρινη λαίλαπα με μέσα όπως κλαδιά δέντρων, αλυσοπρίονα και τσαπιά, λάστιχα ποτίσματος και μικρές δεξαμενές που χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν νερό στα αγροκτήματά τους. Και σε πολλές περιπτώσεις τα κατάφεραν. Απέτρεψαν να καούν τα χωριά τους ολοκληρωτικά.

Με κάθε ευκαιρία, σε κάθε συζήτηση μαζί τους, οι κάτοικοι των χωριών της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας το πρώτο πράγμα που θα σου πουν είναι ότι «μόνοι μας σώσαμε τα σπίτια και τα χωριά μας». Ολοι έχουν να διηγηθούν από μία ιστορία για το πώς, με τα λιγοστά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, κατάφεραν αυτό που ο μηχανισμός του αστικού κράτους παρουσιάζει ως αδύνατο να συμβεί για να καλύψει τις ευθύνες του, βάζοντας στους πυρόπληκτους αισχρά διλήμματα, να διαλέξουν τι θα χάσουν: Τη ζωή τους, την περιουσία τους, το δάσος ή τις υποδομές;


Eurokinissi

Τα παραδείγματα δεκάδες. Από τα χωριά του Μαντουδίου και της Αγίας Αννας μέχρι τις Ροβιές και το Πευκί, ο λαός πήρε την πρωτοβουλία και οργάνωσε μόνος του την προστασία των χωριών και των περιουσιών του. Διαμόρφωσε ζώνες αντιπυρικής προστασίας, καθάρισε δασικούς δρόμους και συντόνισε την πυρόσβεση, εκεί που οι «αρμόδιοι» έδειχναν να τα έχουν χαμένα και το μόνο που τους απασχολούσε ήταν να εκκενώσουν τα χωριά.

Η λαϊκή πρωτοβουλία ήταν εκεί και τις 9 μέρες που εξελισσόταν το έγκλημα στην κεντρική και βόρεια Εύβοια. Ακούραστα, νύχτα και μέρα, νέοι, άντρες σε μεγαλύτερη ηλικία, γυναίκες και ηλικιωμένοι έδιναν τις μάχες με τις φλόγες. Παράλληλα οργάνωναν την τροφοδοσία τους σε φαγητό και νερό, τον χρόνο ξεκούρασης, αλλά και τον τρόπο δράσης. Και όταν σωζόταν ένα χωριό, η προσπάθεια δεν σταματούσε αλλά συνεχιζόταν σε γειτονικά, όπως και σε πιο μακρινά χωριά.

Ο κοινός αγώνας, οι δύσκολες ώρες που έζησαν ο ένας δίπλα στον άλλον, έχουν μείνει χαραγμένες στους κατοίκους της περιοχής. Και όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, πάνω στους δεσμούς που χτίστηκαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς θα στηριχθεί και η οργάνωση της αλληλεγγύης, ο αγώνας για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η οργή και η αγανάκτηση να γίνουν δύναμη αγώνα και διεκδίκησης

Εκτεθειμένοι για άλλη μια φορά βρέθηκαν οι κάτοικοι στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, που αντιμετωπίζει την πρόληψη και την πυροπροστασία ως «κόστος», ενώ το «δαδί» ανάβει η εμπορευματοποίηση της γης, που υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις

Η Ε. Σακελλαροπούλου είδε τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη

RIZOSPASTIS

Η Ε. Σακελλαροπούλου είδε τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη
Ο «Ριζοσπάστης», σε άλλο ένα οδοιπορικό στα καμένα της Βόρειας Αττικής, ήρθε αντιμέτωπος με την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, με χιλιάδες στρέμματα δάσους να έχουν γίνει κάρβουνο. Ταυτόχρονα είδε την απόγνωση και την αγωνία του κόσμου, επειδή τα «μεγάλα λόγια» της κυβέρνησης για αποζημιώσεις και αποκατάσταση είναι μακριά από τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος ότι ακόμα κι αυτά θα μείνουν στα χαρτιά, ή θα δοθούν τελικά με πολύ κόπο και με το σταγονόμετρο.

Ηδη υπάρχουν καταγγελίες ότι σπίτια πλήρως κατεστραμμένα που στέκουν μόνο τα ντουβάρια χαρακτηρίζονται από τα συνεργεία που κάνουν την καταγραφή των ζημιών «κίτρινα», δηλαδή προσωρινά μη κατοικήσιμα, για να μειωθεί το ποσό της αποζημίωσης.

Οι διαχρονικές αιτίες της καταστροφής και πάλι στο προσκήνιο

Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές βίωσαν τον πύρινο εφιάλτη. Σημαντικές υποδομές για όλο το Λεκανοπέδιο, ηλεκτροδότησης και ύδρευσης (αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ στην Βαρυμπόμπη, βλάβες σε στύλους της ΔΕΗ την ίδια ώρα που οι πυλώνες υπερύψηλης τάσης μέσα σε οικισμούς λειτουργούσαν σαν αναμεταδότες της φωτιάς) βρέθηκαν απροστάτευτες και τέθηκαν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα για μέρες πολλά νοικοκυριά να είναι στο σκοτάδι και χωρίς νερό. Ετσι, πέρα από τα δεκάδες καμένα σπίτια, ζημιές και σημαντικές απώλειες είχαν και νοικοκυριά που δεν κάηκαν αλλά χάλασαν συσκευές ή πέταξαν διάφορα τρόφιμα.

Καμένο σπίτι στη Δημητρίου Πολιορκητή στους Θρακομακεδόνες

RIZOSPASTIS

Καμένο σπίτι στη Δημητρίου Πολιορκητή στους Θρακομακεδόνες
Από πολλά στόματα ακούσαμε και πάλι ότι όλη η περιοχή που εκτείνεται από τους Θρακομακεδόνες έως τη Μαλακάσα, τεράστια «φιλέτα γης» που τώρα έχουν γίνει κάρβουνο, έχουν μπει κατά καιρούς στο στόχαστρο διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλωστε και πριν από πολλές δεκαετίες, πολλοί σημερινοί οικισμοί ήταν δάσος που «κόπηκε» σε οικόπεδα και κτίστηκε, αλλού με άδειες και πλήρες ρυμοτομικό σχέδιο, αλλού ως αυθαίρετα, που όμως το κράτος και οι υπηρεσίες του κανονικότατα αξιοποιούσαν για να παίρνουν φόρους, τέλη και λοιπά.

Με αφορμή την τωρινή καταστροφή, κάτοικοι ανασύρουν στη μνήμη τους περιστατικά με στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών, που με «τζιπάρες» έκοβαν βόλτες και έκαναν ερωτήσεις το τελευταίο διάστημα για «300 οικόπεδα δίπλα από τους Θρακομακεδόνες και πάνω από τη Βαρυμπόμπη». 'Η για τον παλιότερο - πριν από το 2009 - σχεδιασμό για μεγάλο «πάρκο καινοτομίας και τεχνολογίας» σε έκταση στη Δροσοπηγή και άλλα παρόμοια. Η συγκεκριμένη έκταση μάλιστα έχει καεί και άλλες φορές, όπως διαπιστώσαμε και από τα καρβουνιασμένα μικρά πεύκα 3 έως 5 χρόνων, της φυσικής αναδάσωσης. Στη συγκεκριμένη περιοχή, άλλωστε, το δάσος είναι ήδη «ιδιωτικές ιδιοκτησίες».

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα δάση

Στο ρέμα της Χελιδονούς στους πρόποδες της Πάρνηθας, που μέσω αυτού μεταδόθηκε η φωτιά σε μια τεράστια έκταση, αφού λειτούργησε ως χοάνη, συναντάμε πυροσβέστες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και τώρα είναι σε επιφυλακή για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Με απόγνωση η Α. Χασιώτη μάς δείχνει το κατεστραμμένο από τη φωτιά νοικοκυριό της

RIZOSPASTIS

Με απόγνωση η Α. Χασιώτη μάς δείχνει το κατεστραμμένο από τη φωτιά νοικοκυριό της
Λίγες κουβέντες και κοφτά λόγια. Ο ένας μας λέει: «Από όταν πέρασαν οι δασικές πυρκαγιές στην Πυροσβεστική η Δασική Υπηρεσία αποδυναμώθηκε. Τα δάση έχουν μείνει απροστάτευτα, ακαθάριστα, γεμάτα καύσιμη ύλη που σε συνθήκες καύσωνα έγινε μπαρούτι». Ο άλλος συμπληρώνει: «Οσο οι οικισμοί πλησιάζουν στο δάσος, όσο τα δάση εγκαταλείπονται και σε όλη την Ελλάδα ερημώνει η ύπαιθρος, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι».

Συνάδελφός τους προσθέτει: «Φέτος η εντολή ήταν μία: Εκκένωση για να μην υπάρξουν θύματα και τα υπόλοιπα ας καούν». Ενας άλλος πυροσβέστης μάς επισημαίνει ότι «και στο ζήτημα της κατάσβεσης απαιτείται εξειδίκευση, χρειάζεται σχεδιασμός, αξιοποίηση επιστημόνων, δασολόγων, δασοπόνων, αλλά αυτά απαιτούν κονδύλια. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στους διάφορους οργανισμούς διαχείρισης των δασών και πώς αυτοί αξιοποιούν τους πόρους που έχουν».

Η οργή και η απόγνωση των κατοίκων αποτυπώθηκαν στην καταγραφή που κάναμε στην περιοχή. Ο Απόστολος Θεοχαρίδης, από τους πιο παλιούς κατοίκους στην οδό Κρουσόβου στους Θρακομακεδόνες, μας λέει: «Παρατρίχα την γλιτώσαμε. Κάηκε ο περίγυρος, με τα λάστιχα και την παρέμβαση των πυροσβεστών γλίτωσε το σπίτι». Ομως επισημαίνει ότι «και αυτή η φωτιά μόνο τυχαία δεν ήταν. Διάφορα συμφέροντα καραδοκούν».

Το μαύρο κυριαρχεί στη διαδρομή από Θρακομακεδόνες έως Βαρυμπόμπη

RIZOSPASTIS

Το μαύρο κυριαρχεί στη διαδρομή από Θρακομακεδόνες έως Βαρυμπόμπη
Το διπλανό σπίτι δεν είχε την ίδια τύχη γιατί ο ιδιοκτήτης του έλειπε και έγινε στάχτη.

Παραδίπλα επίσης η φωτιά έδειξε τα καταστροφικά της αποτελέσματα. Η Ευαγγελία Σακελλαροπούλου, συνταξιούχος νομικός, από το 1991 στην περιοχή, είδε τους κόπους μιας ζωής όλης της οικογένειάς της να χάνονται. Η φωτιά διέλυσε τη σκεπή, από όπου μπήκε στο οίκημα, που μάλιστα είχε πρόσφατα φρεσκαριστεί. Αλλά αυτό που μας λέει με θλίψη είναι: «Λυπάμαι πιο πολύ για τα πολλά βιβλία μου και οικογενειακά κειμήλια, που χάθηκαν αφού ήταν στο πάνω μέρος του σπιτιού». Παράλληλα, μας λέει με μεγάλη οργή και αγανάκτηση ότι οι εκκλήσεις της ίδιας και άλλων κατοίκων για καθαρισμό των γύρω χώρων της παρακείμενης χαράδρας και τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης δεν εισακούστηκαν ποτέ.

Λίγο πιο πάνω, στην οδό Δημητρίου Πολιορκητή, που ήταν στο πέρασμα της φωτιάς η οποία μεταδόθηκε ταχύτατα ειδικά μετά τη δεύτερη αναζωπύρωση από τα ρέματα, βλέπουμε ένα καμένο σπίτι, αλλά και κατοίκους να μας λένε ότι έσωσαν τα σπίτια τους γιατί παρά την εντολή εκκένωσης έμειναν με τα λάστιχα, μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική.

Η Βασιλεία Τσουρίδου, απέναντι, μας δείχνει τον καμένο περίγυρο του σπιτιού που ευτυχώς σώθηκε. Δημόσιοι υπάλληλοι μαζί με τον σύζυγό της, με πολύ κόπο έχτισαν το σπίτι τους και το είδαν να κινδυνεύει.

Στη Βαρυμπόμπη

Από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Αγιο Στέφανο
Από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Αγιο Στέφανο
Στη διαδρομή από Θρακομακεδόνες για Βαρυμπόμπη κυριαρχεί το μαύρο. Στην Ανω Βαρυμπόμπη υπάρχει μια περιοχή που λέγεται Οικισμός Ν751. Πρόκειται για οικόπεδα που δόθηκαν από το αστικό κράτος σε Ελληνες στρατιώτες που στάλθηκαν «σαν πρόβατα σε σφαγή» στον πόλεμο της Κορέας. Υστερα, τα οικόπεδα αυτά πέρασαν στους απογόνους τους.

Τα καμένα σπίτια εκεί υπολογίζονται σε 10. Η οικογένεια Ελευθερίου, στο οικόπεδο που βρήκε από τον παππού, είχε χτίσει ένα σπίτι, στον οικισμό που παρέμεινε εκτός σχεδίου πόλης, ενώ το κράτος εισέπραττε όλα αυτά τα χρόνια τα ανάλογα έσοδα. Τώρα το σπίτι αυτό καταστράφηκε ολοσχερώς και μάλιστα χαρακτηρίζεται «κίτρινο», ενώ η οικογένεια εκφράζει ανησυχία για τις διαδικασίες της αποζημίωσης.

Προχωρώντας στον κύριο ιστό της Βαρυμπόμπης, οι κάτοικοί της περιμετρικά της πλατείας αλλά και ψηλότερα στην περιοχή του Αγίου Πέτρου, κινδύνευσαν δύο φορές, με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς την Τρίτη 3/8 και την Παρασκευή 6/8, όπως και από την πλευρά της Τατοΐου. Στην οδό Ροδοδάφνης 9, 3 οικογένειες είναι σε απόγνωση στον δρόμο. Η πολυκατοικία έχει καρβουνιάσει καταστρέφοντας οικιακό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις, το γύρω περιβάλλον.

Η Αργυρώ Χασιώτη, που νοίκιαζε το ισόγειο, μας δείχνει με θλίψη το κατεστραμμένο νοικοκυριό της, το σαλόνι μαύρο, κατεστραμμένος ο οικιακός εξοπλισμός της, καμένο ένα μικρό κουνελάκι, που δεν πρόλαβε να βγάλει. Παντού μαύρο, ακόμα και τα ρούχα στις ντουλάπες θρυψαλιάζονται. «Οταν μπήκε η φωτιά δεν είχα κουράγιο να μείνω. Είχαμε χάσει δύο φίλους στο Μάτι, τώρα δεν μπορώ να γυρίσω εδώ. Τα χάσαμε όλα».

Δροσοπηγή: Καμένα μικρά πεύκα από τη φυσική αναδάσωση μετά από προηγούμενη πυρκαγιά

RIZOSPASTIS

Δροσοπηγή: Καμένα μικρά πεύκα από τη φυσική αναδάσωση μετά από προηγούμενη πυρκαγιά
Παραπάνω, η οικογένεια Παπαδόπουλου βλέπει τα πάντα γύρω να είναι καμένα. Το σπίτι γλίτωσε αλλά έχουν γίνει ζημιές μένοντας 5 μέρες χωρίς ρεύμα. Ο Μιχάλης, ένα νεαρό παιδί, μας λέει με θυμό: «Σε τι περιβάλλον θα ζήσουμε με όλο αυτό το μαύρο γύρω μας». Πάντως αποφασιστικά τονίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στο δάσος διάφορα συμφέροντα. Αν πάνε να χτίσουν κάτι, πρώτος θα το γκρεμίσω».

Στην πλατεία του Κρυονερίου έφτασε η φωτιά

Πηγαίνοντας προς Κρυονέρι, όπου υπάρχουν τουλάχιστον 25 καμένα σπίτια, έχουν στηθεί καζάνια για μοίρασμα φαγητού σε πυρόπληκτους. Τα σημάδια της φωτιάς είναι εμφανή στα 50 - 60 μέτρα από την πλατεία. Το αλσύλλιο δίπλα στην παιδική χαρά έχει γίνει στάχτη.

Κοντά στο ρέμα της Χελιδινούς ο Νίκος Πανταζόπουλος γλίτωσε το σπίτι από τη φωτιά που έφτασε στην αυλή. Μας λέει ότι «το σπίτι του είχε καεί σε αντίστοιχη φωτιά το 2008. Τώρα με γλίτωσε η πρόληψη να καθαρίσω τριγύρω αλλά τα συμφέροντα στην περιοχή είναι πολλά και γι' αυτό θέλουν τόσο επίμονα να την κάψουν».

Λίγο πιο πέρα, στην οδό Αλάτσατων, η ρεματιά κάηκε όλη, ενώ λίγο μετά ήταν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου, που ευτυχώς δεν είχε ζημιές. Στην πλατεία ο ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης Δημήτρης Κυρανάκης είδε το μαγαζί και το σπίτι του από πάνω να έχει μεγάλες ζημιές από τη φωτιά που τα έζωσε. Οπως μας είπε, «θα το παλέψω και θα αποκαταστήσω τις ζημιές, όμως το δάσος που χάθηκε είναι η μεγαλύτερη απώλεια για τις επόμενες γενιές».

Η Ιπποκράτειος Πολιτεία σε μεγάλο της μέρος έγινε κάρβουνο

RIZOSPASTIS

Η Ιπποκράτειος Πολιτεία σε μεγάλο της μέρος έγινε κάρβουνο
Ιδια εικόνα μάς μεταφέρει και ο Δ. Παπαδόπουλος, που το σπίτι του δίπλα στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής σώθηκε στο παρά πέντε με τη βοήθεια των γειτόνων, ωστόσο επισημαίνει ότι για άλλη μια φορά «αυτό που λείπει είναι η πρόληψη, οι καθαρισμοί των δασών και των ρεμάτων από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας».

Μεγάλες ζημιές έχουν γίνει σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε Αγ. Στέφανο και Αφίδνες, ενώ αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στο περιβάλλον στη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου υπάρχουν και καμένα σπίτια. Η περιοχή μια βδομάδα μετά τη φωτιά είναι νεκρό τοπίο που ακόμα καπνίζει, ενώ έχουν παραμείνει δυνάμεις για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης

Σε όλη την περιοχή της Βόρειας Αττικής οι κομμουνιστές βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και κοντά στους κατοίκους που χτυπήθηκαν. Ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλη της ΚΕ και βουλευτές, περιόδευσαν πολλές φορές στην περιοχή, μαζί με άλλα στελέχη και μέλη της Οργάνωσης και εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Με την πρώτη συγκέντρωση του Κόμματος, την περασμένη Δευτέρα στον Αγιο Στέφανο, απηύθυναν κάλεσμα οι ίδιοι οι κάτοικοι να συγκροτήσουν Επιτροπή Πυροπλήκτων για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και αποζημιώσεις στο 100%.


Πυροσβεστικό ελικόπτερο αντλεί νερό από τη λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, 7 μέρες μετά τη μεγάλη φωτιά

RIZOSPASTIS

Πυροσβεστικό ελικόπτερο αντλεί νερό από τη λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, 7 μέρες μετά τη μεγάλη φωτιά

Κρυονέρι: Κατεστραμμένη κατοικία

RIZOSPASTIS

Κρυονέρι: Κατεστραμμένη κατοικία

Στο Κρυονέρι η φωτιά έφτασε μέχρι την παιδική χαρά, δίπλα στην πλατεία

RIZOSPASTIS

Στο Κρυονέρι η φωτιά έφτασε μέχρι την παιδική χαρά, δίπλα στην πλατεία

Ρεπορτάζ: Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Φωτογραφίες: Γιώργος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική για τα δάση

-- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η φετινή αντιπυρική προετοιμασία ήταν η καλύτερη όλων των προηγούμενων χρόνων και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι άφησε ένα επαρκές νομικό πλαίσιο που προστάτευε τα δάση, όμως δεν υλοποίησε η ΝΔ. Τι πραγματικά ισχύει και στη μία και στην άλλη περίπτωση;

-- Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε τα ίδια με όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Οι πρόσφατες ρυθμίσεις για την Πολιτική Προστασία δεν αντιμετωπίζουν τις δασικές πυρκαγιές, των οποίων η αντιμετώπιση είναι κυρίως θέμα διαχείρισης, και φυσικά με ενιαία και όχι διασπασμένη την πρόληψη από την καταστολή, με κύριο βάρος στην πρόληψη και όχι φυσικά με γιγάντωση των υπηρεσιών της καταστολής, που εκτός των άλλων εξυπηρετεί και άλλες σκοπιμότητες.

Η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μία συνέχεια της άλλης:

  • Εξειδικεύουν και εφαρμόζουν τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, που αντιμετωπίζουν το περιβάλλον και τα δάση ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης.
  • Προωθούν και εμπλουτίζουν το νομικό πλαίσιο για το περιβάλλον, ακολουθώντας τις οδηγίες του μεγάλου κεφαλαίου, του ΣΕΒ, των τραπεζών, υποτάσσοντας το περιβάλλον στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
  • Υλοποιούν την ίδια καταστροφική δασική πολιτική, εξασφαλίζοντας ένα νομικό πλαίσιο που εντείνει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, τις επενδύσεις μέσα στα δάση, τις οποίες επιδοτούν, μετατρέποντάς τα σε δάση ανεμογεννητριών.
  • Διευρύνουν την ιδιωτικοποίησή τους, τις επιτρεπτές επεμβάσεις, απαξιώνουν την υποστελεχωμένη Δασική Υπηρεσία, που έχει την ευθύνη της προστασίας και διαχείρισής τους.
  • Υλοποιούν τους δασικούς χάρτες, που αποτελούν επιδίωξη των μονοπωλιακών ομίλων για να διαμορφωθεί «καθαρό τοπίο», που θα επιταχύνει τα εκμεταλλευτικά τους σχέδια.
  • Διατηρούν τον διαχωρισμό της διαχείρισης και προστασίας των δασών από την αντιπυρική τους προστασία. Την αποτυχημένη διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, έναν ανεπαρκή και παλαιωμένο εξοπλισμό, ενώ το κόστος αντιμετώπισης ανεβαίνει, γιατί δίνουν βάρος στην καταστολή.
  • Είναι αντίθετοι με την ολοκληρωμένη, ενιαία διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, που περιλαμβάνει τη σύγχρονη αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την σε διαφορετική βάση οργάνωση των επίγειων δυνάμεων.

Ο καθένας λοιπόν ας βγάλει τα συμπεράσματά του πίσω από τις λέξεις.

-- Πώς κρίνετε τα επτά σημεία - προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών;

-- Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διευκόλυνε με νόμους ακόμα περισσότερο τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα. Διατήρησε όλο το νομικό πλαίσιο που θωρακίζει τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων, με τη διεύρυνση των νόμιμων επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα μέσα από την παραχώρηση της χρήσης.

Προώθησε την ένταση της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, μέσω κυρίως της αλλαγής χρήσης της, και της εξασφάλισης παράλληλα του απαραίτητου γι' αυτό χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου. Σήμερα μας καλεί να ξεχάσουμε ότι κυβέρνησε.

Οι επτά προτάσεις του είναι μια ανανεωμένη προσπάθεια να φανεί απέναντι στους μονοπωλιακούς ομίλους ότι είναι καλύτερος διαχειριστής από τη ΝΔ. Τις προτάσεις του διαπερνά η κοινή με τη ΝΔ στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», του «ευρωπαϊκού Green New Deal». Αλλωστε είναι γνωστό ότι η «Εθνική Στρατηγική για τα Δάση», το πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ, η οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας «με πρόσωπα κοινής αποδοχής», που προσπάθησε να υλοποιήσει ως κυβέρνηση και υπερασπίζεται σήμερα, είχαν την έγκριση της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του ΣΕΒ.

Η πρόταση να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις δεν έχει να προσθέσει τίποτε. Η «απαγόρευση κάθε αλλαγής χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωρικός σχεδιασμός» δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν καταργηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, μέρος του οποίου ψήφισε ως κυβέρνηση και το οποίο ακριβώς δίνει τη δυνατότητα για αλλαγή χρήσης.

Η πρόταση για εκπόνηση «σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών» αποτυπώνει τη διαχρονική προσπάθεια για ενσωμάτωση των πάντων στη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» του κεφαλαίου και της εργαλειοποίησης της επιστήμης.

Η πρόταση, τέλος, για εκπόνηση «τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί» είναι προσπάθεια επαναφοράς των αλήστου μνήμης «τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων» του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από εξειδίκευση και επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές, και μάλιστα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Υπάρχει διέξοδος, τη δείχνει η γραμμή πάλης που προτείνει το ΚΚΕ

-- Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν τελικά τα δάση να είναι ασφαλή;

-- Η πείρα και από τη διαχρονικά ασκούμενη πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη και ταυτόχρονα ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Δεν μπορεί να υπάρξει προστασία της ζωής, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και των υδάτινων πόρων, όπως δεν μπορεί να υπάρξει εξασφάλιση σύγχρονης και φτηνής κατοικίας, της ανάγκης για δουλειά, διακοπές, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, που να ωφελεί ταυτόχρονα τον λαό και τα μονοπώλια.

Ο λαός πρέπει να εντείνει την πάλη του για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές. Να απαιτήσει άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των δασών, της ζωής και της περιουσίας του.

Να παλέψει ενάντια στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου οι λαϊκές ανάγκες και η ίδια η ανθρώπινη ζωή θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία η γη, τα μέσα παραγωγής και οι υποδομές, τα χερσαία και υδάτινα φυσικά οικοσυστήματα, στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας. Με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, να τεθούν στην υπηρεσία της κάλυψης των σύγχρονων και διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, με βάση ένα σύνολο κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων. Για ένα εργασιακό περιβάλλον και ποιότητα ζωής σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Η εργατική τάξη, οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να πουν το μεγάλο ΝΑΙ στον αγώνα για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών. Και, αντίστροφα, το μεγάλο ΟΧΙ απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα κάθε φορά επενδυτικά τους σχέδια κατά του περιβάλλοντος, των δασών, της ζωής μας. Αυτοί και το κράτος τους καθορίζουν και οι κυβερνήσεις τους υλοποιούν τη συνολική αντιλαϊκή επίθεση.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, να πρωτοστατήσουν, να κάνουν δική τους υπόθεση την προστασία των δασών. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης που θυσιάζει το περιβάλλον και τη ζωή μας. Να βαδίσουν σήμερα σε γραμμή σύγκρουσης με τους μονοπωλιακούς ομίλους και το κράτος τους, στον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, η οποία αποτελεί την αιτία χειροτέρευσης της ζωής όλων μας.

Οι κομμουνιστές μέσα από επιτροπές αγώνα, πυροπροστασίας, μέσα από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, δηλώνουν σήμερα και αύριο «παρών». Δηλώνουν την ετοιμότητα, τη δυνατότητα και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, που θα διασφαλίζει ζωή χωρίς εκμετάλλευση και χωρίς περιβαλλοντική καταστροφή.

Εμπορευματοποίηση της γης και ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών δεν μπορούν να συναντηθούν πουθενά

Συνέντευξη με τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασολόγων, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ

-- Τις τελευταίες μέρες ακούμε ότι «αυτές οι πυρκαγιές υπερβαίνουν κάθε κρατικό μηχανισμό και δύναμη πυρόσβεσης». Είναι τελικά μοιραίο να καίγονται τα δάση, να καταστρέφονται περιουσίες, να κινδυνεύουν άνθρωποι;

-- Οταν το αστικό κράτος και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), ως αποτέλεσμα της αντίληψης κόστους - οφέλους, της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης γενικότερα και ειδικά της δασικής γης, αφήνουν τα δασικά οικοσυστήματα στην «τύχη» τους, είναι φυσικό να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές στο ξεκίνημά τους.

Τη στιγμή μάλιστα που η επιστήμη, η τεχνολογία και η εμπειρία, όπως και σε άλλους τομείς, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν.

Στην πράξη, η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αντιμετωπίζει τα δάση και το περιβάλλον γενικότερα ως πηγή άντλησης πρώτων υλών, ως πεδίο - διέξοδο στις κερδοφόρες επιλογές των μονοπωλιακών ομίλων και ιδιαίτερα του κατασκευαστικού και τουριστικού κεφαλαίου. Γι' αυτό δεν τους απασχολεί η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών από όλους τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων και των δασικών πυρκαγιών. Τους ενδιαφέρει μόνο ως εμπόρευμα.

Ενας σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και με κύριο βάρος στην πρόληψη, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, περιλαμβάνει τις απαραίτητες υποδομές (δίκτυο δασικών δρόμων, υδατοδεξαμενών, κρουνών υδροληψίας, παρατηρητηρίων, πυροσβεστικών φωλεών, διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων, περιπολίες κ.λπ. με κριτήριο την επικινδυνότητα της δασικής βλάστησης), άλλους δασοκομικούς χειρισμούς (καθαρισμοί, αραιώσεις, βελτίωση της σύνθεσης της δασικής βλάστησης), δημιουργία όπου χρειαστεί πρόσθετων μέτρων, όπως αντιπυρικές ζώνες σε συνδυασμό με δασικούς δρόμους κ.λπ., πιθανές θέσεις χρησιμοποίησης της μεθόδου του «αντιπυρός», κ.λπ.


Eurokinissi

Περιλαμβάνει δηλαδή ένα σύνολο μέτρων και το αναγκαίο επιστημονικό και ειδικευμένο δυναμικό - εδώ μιλάμε μόνο για τον αντιπυρικό σχεδιασμό και όχι συνολικά για την ολοκληρωμένη διαχείριση και την προστασία των δασών από τους άλλους κινδύνους - ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δασικού συμπλέγματος, που εφαρμόζονται μέσα στο δάσος, ενιαία, χωρίς διαχωρισμό της πρόληψης από την πρώτη προσβολή και την κατάσβεση.

Ενας τέτοιος ολοκληρωμένος σχεδιασμός είναι έξω από τη λογική του αστικού κράτους και όλων των κυβερνήσεων, που υπηρετούν την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και αντιμετωπίζουν τη δασοπροστασία ως κόστος, μειώνοντας χρόνο με το χρόνο και τα σχετικά κονδύλια.

Επιπλέον, στη μάχη των δασικών πυρκαγιών στέλνονται και δυνάμεις που δεν έχουν γνώση των ειδικών συνθηκών (βλάστησης, εδαφοκλιματικών, αναγλύφου, δικτύων δασικών δρόμων κ.λπ.) του δασικού συμπλέγματος που καίγεται, της δυναμικής και της συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών, που δεν έχουν καμιά σχέση με τις αστικές πυρκαγιές. Δυνάμεις και από άλλες περιοχές, που αντικειμενικά δεν μπορούν, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και την πολυήμερη μάχη, να είναι αποτελεσματικές.

Πυρκαγιές πάντα θα υπάρχουν ως αποτέλεσμα φυσικών αιτίων ή ατυχημάτων, λόγω της μεσογειακής ζώνης όπου βρίσκεται η Ελλάδα και της φυσικής βλάστησης που είναι εγκατεστημένη και έχει κυριαρχήσει από τους νόμους της φύσης.


Eurokinissi

Ομως, στις σημερινές συνθήκες η καταστροφή περιουσιών και ο κίνδυνος για την ανθρωπινή ζωή είναι το αποτέλεσμα του καπιταλισμού που σαπίζει, στην Ελλάδα και σε όλες τις άλλες καπιταλιστικές χώρες, στις οποίες ξεσπούν δασικές πυρκαγιές, γιατί και σε αυτές κυριαρχεί η ίδια αντίληψη και η λογική του κέρδους, της εμπορευματοποίησης της γης, του κόστους - οφέλους, που εκφράζεται και με την εγκατάλειψη των δασών και των ορεινών χωριών.

Κρύβουν πολιτικές ευθύνες και επιχειρηματικά σχέδια πίσω από την κλιματική αλλαγή

-- Στις «πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες» και στην «κλιματική αλλαγή» προστέθηκε τώρα ως αιτία της μεγάλης καταστροφής και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες πευκόφυτες εκτάσεις. Συζητιέται μάλιστα ότι στις αναδασώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλα είδη δέντρων, λιγότερο εύφλεκτων. Πώς το σχολιάζετε;

-- Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν πρωτόγνωρες. Η λεγόμενη κλιματική αλλαγή χρησιμοποιείται και ως το νέο πρόσχημα για τη δικαιολόγηση κάθε καταστροφής. Η αντιμετώπισή της επιδιώκεται να γίνει μέσω της «πράσινης» μετάβασης και του ευρωπαϊκού «green new deal» («ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία»), που αποτελεί τη νέα στρατηγική κερδοφόρα διέξοδο για το κεφάλαιο.

Ειδικά για τις φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα, κανένας σοβαρός επιστημονικός φορέας δεν έχει πει με συγκροτημένα επιχειρήματα ότι οι συγκεκριμένες πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Γίνεται μερικές φορές μόνο γενική επίκληση της κλιματικής αλλαγής και κυρίως στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της επιστήμης, μέθοδος που είναι γνωστή και στον κορονοϊό, και στην Παιδεία, και στο Ασφαλιστικό, και στο Συνταξιοδοτικό.


RIZOSPASTIS

Ομως, σε κάθε περίπτωση, το κράτος, με βάση τα αρνητικά σενάρια, θα έπρεπε να προετοιμάζεται. Να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ελαχιστοποίησης και εξάλειψης των κινδύνων. Ούτε η εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι ούτε η τεράστια καταστροφή του Πεντελικού δάσους, της Πάρνηθας άλλαξε στο παραμικρό την κυβερνητική πολιτική.

Για παράδειγμα, ποιος από τους κατοίκους στην Εύβοια είχε συμμετάσχει σε κάποια εκπαίδευση ή είχε ενημερωθεί για το ποιος είναι ο δρόμος διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς; Σε ποια χωριά είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση εφεδρικό αυτοτελές σύστημα λειτουργίας παροχής νερού ή τουλάχιστον αποθεμάτων νερού και ρεύματος σε περίπτωση διακοπής; Ποια ήταν η κατάσταση του οδικού δικτύου για διευκόλυνση της γρήγορης απομάκρυνσης; Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν κάτοικοι να συμβάλουν στην κατάσβεση, με από πριν εκπαίδευση - χωρίς να υποκαθιστούν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό - αλλά το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση ήταν στην πολιτική αντιπαράθεση να φανεί ότι ήταν καλύτερη από την προηγούμενη, επειδή δεν χάθηκαν ζωές;

Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για τη μη διαχείριση και προστασία των δασών δεν μπορεί να μετατρέπεται σε επιστημονική αντιπαράθεση, για το ποια δασικά είδη είναι κατάλληλα για αναδασώσεις, στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού.


RIZOSPASTIS

Γνωρίζουμε ότι για πάνω από 70 χρόνια τα δασικά ερευνητικά ιδρύματα και οι δασολογικές σχολές ερευνούν και πειραματίζονται για τη βελτίωση γενικά της σύνθεσης και της ποιότητας των δασικών οικοσυστημάτων και σ' αυτό το πλαίσιο για τη σύνθεση των φυτών στις αναδασώσεις. Ομως, δεν μπορούν να αλλάξουν τις βιοκλιματικές συνθήκες και τους νόμους της φύσης που καθορίζουν τελικά το ποια είδη φυτών θα κυριαρχήσουν σε μια περιοχή όπως είναι η Μεσογειακή ζώνη, στην οποία ανήκει η Ελλάδα. Μια άποψη που για εντυπωσιασμό, ή και από άγνοια συζητιέται, κρύβει αντικειμενικά την ουσία.

Και κάτι άλλο: Μπορεί να ισχυριστεί κανείς σοβαρά ότι δεν γνωρίζει πως όταν δημιουργούνται μεικτές ζώνες δασών και κατοικίας μέσα στα δάση, μια δασική φωτιά θα είναι καταστροφική και για την κατοικία; Η λύση, με κριτήριο την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για πρώτη και παραθεριστική κατοικία και όχι την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, βρίσκεται σε διαφορετική χωρική πολιτική και πολιτική χρήσεων γης ώστε να μη δημιουργούνται τέτοιες μεικτές ζώνες δάσους - κατοικιών.

Η όποια αντικατάσταση ενός είδους - π.χ. του πεύκου - από ένα πλατύφυλλο, το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο ενός μεικτού δάσους, δεν μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή μιας κατοικίας μέσα στο δάσος. Η δημιουργία οικισμών σε δάση όπως στην Ανατολική και Βόρεια Αττική, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της δράσης του κατασκευαστικού κεφαλαίου και της στήριξής του από τις αστικές κυβερνήσεις, αργά ή γρήγορα θα έχει τέτοια αποτελέσματα. Αλλωστε, αυτό είναι πλέον φανερό.

Ο λαός έχει πείρα και από προηγούμενες «αναδασώσεις»


RIZOSPASTIS

-- Στον απόηχο της μεγάλης καταστροφής έχει ξεκινήσει η συζήτηση για μία νέα αναθεώρηση της Πολιτικής Προστασίας. Καθώς δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από την προηγούμενη ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας, τι πρόκειται να αλλάξει τώρα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση τέτοιων φυσικών καταστροφών και ποιες είναι οι πραγματικές στοχεύσεις των αλλαγών που προωθούνται;

-- Η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να είναι μια φιλολαϊκή νησίδα μέσα σε έναν ταξικό ωκεανό. Η οργάνωσή της, πάντα γίνεται με κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, και πάντα σε περιόδους πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών ισχύει ο κανόνας «όπου ο φτωχός και η μοίρα του».

Αλλωστε, ακόμη και στις πρόσφατες πυρκαγιές είναι γνωστό πλέον ότι χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα δασών, λαϊκές περιουσίες, καλλιέργειες, λαϊκές κατοικίες, γιατί κάποια πυροσβεστικά οχήματα, με εντολές, περισσότερα από όσα χρειάζονταν προφανώς, προστάτευαν βίλες και επιχειρήσεις. Ομως, η δασική πυρκαγιά «μετατρέπεται» ουσιαστικά σε θέμα πολιτικής προστασίας από τη στιγμή που θα πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, όμως, που θα εξασφαλίσει έναν σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό με κέντρο την πρόληψη και όλες τις προϋποθέσεις (σχέδιο, χρηματοδότηση, υποδομές, μέσα, προσωπικό) είναι θέμα δασικής πολιτικής και πολιτικής χρήσεων γης. Γι' αυτό η προστασία του περιβάλλοντος είναι ασύμβατη με την εμπορευματοποίησή του.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως παρότι είναι γνωστή η προσφορά και ο ρόλος των επίγειων πυροσβεστικών μέσων, το κυβερνητικό συμπέρασμα είναι «περισσότερα εναέρια μέσα», ενώ ο προσανατολισμός θα έπρεπε να είναι στην αύξηση και οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, η πρόληψη. Μάλιστα, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι στα 13 περιφερειακά τμήματα Πολιτικής Προστασίας που σκέφτεται να ιδρύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, σημαντικό ρόλο θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες και σημαντικοί τομείς της Πολιτικής Προστασίας θα υλοποιηθούν μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, μέσω των ΣΔΙΤ.

-- Ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ότι όλες οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχτούν αναδασωτέες. Τι έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις;

-- Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι μια γενική αναφορά. Ομως, κατά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, είναι άλλο αυτό, κι άλλο το ποιες, πόσες και με τι κριτήριο θα αναδασωθούν τελικά. Τις τελευταίες 10ετίες, ιδιαίτερα από τις 10ετίες του '50 μέχρι του '90, δεν αναδασώνονταν όλα τα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις. Οχι κυρίως γιατί περίμεναν τη φυσική αναγέννηση, όπως ισχυρίζονταν οι κυβερνήσεις, αλλά γιατί εξαιρούνταν από την κήρυξή τους ως αναδασωτέων ως μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις ή ως εκτάσεις που είχαν ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες. Ετσι, έφευγαν αυτόματα από τους στοιχειώδεις νομικούς περιορισμούς που υπήρχαν.

Τι έγινε μετά; Αν κάποιος κάνει μια σύγκριση με 2 διαφορετικές αεροφωτογραφίες των περιοχών όπου κάηκαν δάση και δασικές εκτάσεις, πώς ήταν πριν, πώς έγιναν 5 χρόνια μετά την πυρκαγιά και πώς μετά από 20 χρόνια, θα φανεί ξεκάθαρα. Αυτήν τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν τουλάχιστον 10 περιοχές που είναι όπως το Μάτι. Ενώ διάφοροι συνεταιρισμοί γης έχουν γίνει οικισμοί μέσα σε δάση.

Βέβαια, η αστική τάξη δεν μπορούσε να «περιμένει» πάντα τις δασικές πυρκαγιές ως εργαλείο για την υλοποίηση των επενδύσεων. Γι' αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον νόμο 4280/2012, τον οποίο διατήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέσα από μια αλυσίδα δασικών νόμων και άλλων τομέων της κρατικής πολιτικής επιτρέπεται να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε κρατικά δάση, όπως τουριστικά χωριά και επιχειρήσεις, κατοικίες, βιομηχανίες, ΑΠΕ, απορρίμματα κ.λπ.

Ετσι, αν και οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι πλέον το κυρίως εργαλείο διευκόλυνσης των επενδύσεων, αξιοποιούνται πολλαπλά, ακόμη και όταν η αιτία είναι η αμέλεια ή κάποια άλλη. Π.χ. είναι πολύ πιο εύκολη η προσέγγιση σε μια δασική περιοχή που έχει καεί για εγκατάσταση ΑΠΕ, ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον αγοραπωλησιών γης και οικοδόμησης σε περιοχές που αποχαρακτηρίζονται.

Γενικότερα η πολιτική γης στον δασικό χώρο, στα δασικά οικοσυστήματα, οι αλλαγές στον προορισμό, στο χαρακτήρα, στη χρήση τους διαχρονικά, σηματοδοτούν ουσιαστικά τον βαθμό, τον τρόπο και τη μορφή διείσδυσης των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, με βάση το κριτήριο της κερδοφορίας.

Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι άλλες κυβερνήσεις, που στρατηγικά ενίσχυαν και ενισχύουν τη διεύρυνση του πεδίου επενδυτικής δράσης των μονοπωλίων, αφήνοντας απροστάτευτα, χωρίς ουσιαστική διαχείριση, χωρίς προσωπικό και χρηματοδότηση, τα δάση.

Πατριδογνωμόνιο
Αγκάθ(ι) Κριστι(ανοί)!!!

Την υποχρεωτική ανάπαυλα από κούραση, κλεισούρα πανδημίας, άγχη, φόβους, πάλη με το αυτονόητο, δεν υπάρχει, δεν το λες και διακοπές ούτε γι' αυτούς που μπόρεσαν να βρεθούν σε μια θάλασσα άρρωστη, χλιαρή και ημιθανή από καύσωνα, φυτοπλαγκτόν και μέδουσες, ούτε βεβαίως και για όσους πάλεψαν και παλεύουν με την κόλαση επί της Γης, που αρχίζει απ' την εκμετάλλευση και τον πόλεμο και καταλήγει στην αγανάκτηση ή και τη δολοφονία της φύσης. Στην εγκληματογόνο ανάπτυξη δεν ξέρω ποιον Πουαρό θα επινοούσε η Αγκάθα Κρίστι για να βρει το δολοφόνο στο θριλιάρικο μυθιστόρημα του 21ου αιώνα. Μάλλον δεν θα υπήρχε. Στη θέση της Αγκάθα ξεφύτρωσαν πολιτικά και διαδικτυακά αγκάθια κι αιμοβόροι ...Κριστιανοί, πότε σαν τρολ, πότε σαν ένας εσμός ύπουλων αναρτησάδων, χτίζοντας σιγά σιγά, στον καθ' όλα χρήσιμο παγκόσμιο ιστό, δηλητηριώδεις νεοφασιστικές φωλιές.

Οχι, δε θα τα βάλω με το διαδίκτυο. Δε μου φταίει αυτό. Οι χρήστες του μου φταίνε. Το μαχαίρι δε φταίει ποτέ. Μόνον το χέρι. Μ' όποιον μιλάω, σ' αυτό το εκπληκτικό δυστοπικό εύρος συζήτησης μεταξύ πανδημίας, εμβολίων, νοσοκομείων και πυρκαγιών, συναντώ πτυχιούχους είτε του ανορθολογισμού είτε του φανατισμού είτε του πανικού. Με διπλώματα και διδακτορικά στην καταστροφή κάθε μορφής διαλεκτικής, και καμιά φορά γερά αυτοεκπαιδευμένους στην παροχή διαγνώσεων για θέματα υγείας, και συνοπτικών δικαστικών αποφάσεων για επίλυση και πρακτικών και ιδεολογικών διαφορών. Είναι αποκαρδιωτικό που μόλις ακουστεί η λέξη πρέπει, υποχρέωση, οργάνωση, κεντρικός σχεδιασμός, το πόσο εύκολα κολλάει από δίπλα η ρετσέτα «αυτά είναι σταλινικά πράγματα»(;). Βρίθουν οι Πουαρό της διπλανής πόρτας, που ανακαλύπτουν πάντοτε τον ύποπτο αλλά ποτέ τον ένοχο, και συμπεραίνουν ανέξοδα ότι ο καθένας μόνος του σώζεται, αλλά αν σώσει εθελοντικά και κάποιον άλλον μπορείς να του πάρεις τη φάτσα και να την κάνεις αφίσα σου, ωσάν κακέκτυπο του εξωφύλλου του TIME με τη μικρή Βιετναμέζα, μετά τη σφαγή του Μάι Λάι.

Κι όμως, τα drones βρίσκουν ευκολότερα τη χασισοφυτεία απ' ό,τι την πυρκαγιά στην αρχή της. Κι όμως, κανείς δεν ψάχνει ποιος και πώς παρ' ολίγο, κόβοντας τα καλώδια, αποπειράθηκε να αχρηστεύσει χιλιάδες εμβόλια στο Εμβολιαστικό του Περιστερίου. Οι σύγχρονες τεχνολογίες κι επιστήμες αλλοιωμένες από την ψευδοερμηνεία των αποψάκηδων, κατέληξε να υπολογίζει πως η πρόληψη είναι ακριβότερη από την καταστολή!... Είναι απίστευτο πως με το άθλιο άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό των μεγάλων προσδοκιών, που διαψεύστηκαν, μέσα σ' ένα μήνα το καλοκαίρι αντί για σωσίβιο κοινωνικής ανακούφισης, ειδικά φέτος, μετατράπηκε σε προάγγελο ενός χειμώνα που προαναγγέλλεται ως πανούκλα που θα βρει ανοχύρωτους όπως πάντα τους λαούς.

Με τούτα και μ' εκείνα, η θέση κι η δράση του ΚΚΕ ότι μόνον ο λαός σώζει το λαό ακούγεται, σε δυστυχώς πολλά αυτιά, ωσάν αλαφροΐσκιωτος ρομαντισμός, ωραίο κι ανέφικτο όραμα. Αυτή είναι η πιο ύπουλη επίθεση στο λαό, αυτόν καθαυτόν, που δεν πρέπει να συγκροτείται ως υποκείμενο ικανό να εξουσιάζει τη μοίρα του, να σχεδιάζει και να υλοποιεί τα όνειρα του μέλλοντός του, να προκόβει συλλογικά και να ζει. Ακούς, στην ορολογία των ημερών των συμφορών, λέξεις όπως κάτοικοι, εθελοντές, επαγγελματίες, νέοι, τουρίστες, γέροι, μαχητές, πληγέντες, κ.λπ. κ.λπ., αλλά η λέξη λαός που πληρώνει και το μάρμαρο (του τάφου του), σπανίζει. Κι όταν εκστομίζεται από το ΚΚΕ μπαίνει σε εισαγωγικά. Γι' αυτό το δηλητήριο το αντίδοτο είναι η δράση απέναντι στον ακτιβισμό, η εμπιστοσύνη στο λαό και τις ικανότητές του, πέρα από τον περιστασιακό εθελοντισμό, η καθόλου επικοινωνιακή αλλά ουσιαστική αυτοψία και συμπαράσταση των κομμουνιστών στις μαύρες ράχες. Γιατί στη γη του λαού ανθίζουν οι άνθρωποι ξανά και ξανά και ξανά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ» ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
«Εύφορο έδαφος» κερδών τα αποκαΐδια των λαϊκών αναγκών

Η Πολιτική Προστασία ...αναβαθμίζεται σε «θεματοφύλακα» των «πράσινων» επενδύσεων, για την «αειφορία» των καπιταλιστικών κερδών

Εκεί που η αντιλαϊκή συναίνεση χτύπησε «κόκκινο» τις μέρες που κατέκαιγαν οι πυρκαγιές, είναι στο «τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα», με την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα να προβάλλουν πάνω στα αποκαΐδια τη «χρυσή ευκαιρία» της «πράσινης ανάπτυξης» και τα επόμενα «πρότυπα» της «πράσινης ανοικοδόμησης», με μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Με τις φλόγες ακόμα να καίνε, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πόρους 500 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο για την «αποκατάσταση» των πυρόπληκτων περιοχών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επαυξάνει, ζητώντας «ελάχιστη συναίνεση συνεννόησης», ώστε το Ταμείο αυτό να αξιοποιηθεί με «τοπικά αναπτυξιακά σχέδια» και αναπροσαρμογή πόρων για τις «πράσινες» επενδύσεις, την επιτάχυνση των οποίων παρουσιάζουν όλοι μαζί ως «μονόδρομο» δήθεν για την αποτροπή νέων καταστροφών.

Οι εξαγγελίες όμως του πρωθυπουργού μέσα στη βδομάδα είναι ήδη δημοσιευμένες... από τον περασμένο Μάρτη τουλάχιστον! Είναι κι αυτό μια απόδειξη για το πώς τα αδιέξοδα που προκαλεί η πολιτική τους στον λαό, αξιοποιούνται κάθε φορά ως «ευκαιρία» για να επιταχύνουν αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην ίδια κατεύθυνση, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας.

Για την «αειφορία» των καπιταλιστικών κερδών


RIZOSPASTIS

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 110 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.

Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνονται ήδη στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης 2.0», στον άξονα 1.4 για την «περιβαλλοντική προστασία», όπως δημοσιοποιήθηκε στις 31/3 και εγκρίθηκε τον Ιούλη από την Κομισιόν.

Μάλιστα, το ποσό των 1,763 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν αφορά την Πολιτική Προστασία, αλλά την «αειφόρο χρήση των πόρων ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» (Αξονας 1.4). Σε αυτόν τον στόχο υποτάσσουν και την Πολιτική Προστασία (!) συνδέοντάς την πιο άμεσα με τη στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης».

Ακόμα και η όποια ενίσχυση σε μέσα πυρόσβεσης, προβλέπεται να γίνει με ορίζοντα από 2 έως 4 χρόνια, που σημαίνει ...«ζήσε Μάη μου» για τον λαό.

Στην πραγματικότητα, η Πολιτική Προστασία και οι παρεμβάσεις για τα δάση εντάσσονται σε ένα σύνολο μέτρων για τη στήριξη των καπιταλιστικών επενδύσεων με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την «αποκατάσταση» οικοσυστημάτων, εξασφαλίζοντας κρατική στήριξη και ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για τους ομίλους.

Με αυτά τα κριτήρια θα γίνει και η ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας, με το σχέδιο ΑΙΓΙΣ, που έχει από καιρό στα συρτάρια της η κυβέρνηση και προβλέπει ανάμεσα σε άλλα την αναβάθμιση της παρουσίας των επιχειρηματικών ομίλων σε όλο το φάσμα της Πολιτικής Προστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών, μέχρι τη διαχείριση με έμμεση και άμεση εμπλοκή.

Στόχος είναι να μεταφερθούν αρμοδιότητες σε δήμους και Περιφέρειες με στόχο την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών πυρασφάλειας και παράλληλα να υπάρξει παραπέρα μείωση της χρηματοδότησης των φορέων της πυροπροστασίας, του μόνιμου προσωπικού, των πυροσβεστικών δομών της, δίνοντας έμφαση σε «δομές» εθελοντικής δημοτικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Με κριτήριο παντού το «κόστος - όφελος»

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης», «ο άξονας 1.4 προωθεί την πράσινη μετάβαση, εισάγοντας μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με στόχο την (...) προώθηση της κυκλικής οικονομίας, μέσω (...) της προστασίας της βιοποικιλότητας και της προσαρμογής και της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «οι δράσεις των παραπάνω αξόνων ενισχύονται από τις εφάπαξ εκπτώσεις φόρου για επιχειρηματικές επενδύσεις που ενισχύουν την καθαρή Ενέργεια και τη βιώσιμη παραγωγή...», με επιπλέον φοροαπαλλαγές δηλαδή, που θα φορτωθούν στις λαϊκές πλάτες, με τους «ίδιους πόρους» και τα «πράσινα» χαράτσια.

Αποκαλυπτική είναι και η αναφορά στον «Κανονισμό Ταξινόμησης» της ΕΕ, με τον οποίο είναι «συμβατό» το κυβερνητικό σχέδιο (τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλη του 2020).

Ο Κανονισμός αυτός καθιερώνει μια λίστα «περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων», ώστε - όπως χαρακτηριστικά λέγεται - «να συμβάλει στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού green deal», «παρέχοντας στις εταιρείες, στους επενδυτές και τους πολιτικούς, ορισμούς για το ποιες οικονομικές δραστηριότητες θεωρούνται περιβαλλοντικά βιώσιμες, δημιουργώντας έτσι ασφάλεια για τους επενδυτές (...) περιορίζοντας τον κατακερματισμό της αγοράς και βοηθώντας να κατευθυνθούν οι επενδύσεις εκεί που χρειάζονται περισσότερο».

Εκεί δηλαδή που θα βρουν πιο κερδοφόρες διεξόδους, αλλά και για να διασφαλιστεί το «προβάδισμα» της ΕΕ απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό, είναι και η «προστασία του περιβάλλοντος, μέσω πρωτοβουλιών αναδάσωσης και δράσεων για την προστασία της βιοποικιλότητας».

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται «η αποκατάσταση άνω των 16.500 εκταρίων υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης», που παρουσίασαν τον Νοέμβρη του 2020 η κυβέρνηση και ο τότε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης.

Πολύ πριν από τις τωρινές φωτιές, λοιπόν, η κυβέρνηση, σε συνέχεια της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ (με τον «Εθνικό Σχεδιασμό για τα Δάση»), είχε ως στόχο να εκμεταλλευτεί και τις αναδασώσεις, ώστε να αυξηθεί η αξία της δασικής γης, στις περιοχές που το τουριστικό κυρίως, αλλά και το κατασκευαστικό κεφάλαιο βλέπουν ευκαιρίες κερδοφορίας.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι ότι στην «αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων» περιλαμβάνονται «προφητικά» η Πάρνηθα και η «αξιοποίηση» του Τατοΐου (πρώην βασιλικά κτήματα) «για ήπιες χρήσεις», όπως σχεδιάζεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2025.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί επιχειρηματικών ομίλων - «αναδόχων», το ίδιο το πρόγραμμα αναδασώσεων θα λειτουργεί ως εργαλείο κερδοφορίας, με τις αναδασώσεις ή τμήματά τους να δίνονται μέσω ΣΔΙΤ, με μελέτες και έργα όχι μέσω της Δασικής Υπηρεσίας αλλά διαφόρων «ευαγών» ιδρυμάτων...

Η επόμενη μέρα για τον λαό ξεκινάει με τον αγώνα για πλήρη αποκατάσταση, για να ματαιωθούν οι «μπίζνες» πάνω στα καμένα

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη Τύπου του Κυρ. Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Μάταια ο πρωθυπουργός αναζητεί συγχωροχάρτι, γιατί οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή δεν αφορούν γενικά σε "λάθη" αλλά στη συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν ως "κόστος" την προστασία της ανθρώπινης ζωής, γι' αυτό δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας.

Το γεγονός ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, πρώτα απ' όλα το εξασφάλισε η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία στα πύρινα μέτωπα, εκεί όπου κάτοικοι με πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν μάχη να προστατεύουν τη ζωή, τις περιουσίες τους, τον φυσικό πλούτο.

Αν για τον πρωθυπουργό η επόμενη μέρα, ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζονται, ξεκινάει με όχημα τη δήθεν "πράσινη μετάβαση", για να τρέξουν γρήγορα τα επιχειρηματικά σχέδια που θυσιάζουν το περιβάλλον για τα κέρδη των λίγων, για τον λαό ξεκινάει με τον αγώνα να αποκατασταθεί πλήρως ό,τι καταστράφηκε, να ματαιωθούν οι "μπίζνες" πάνω στα καμένα».

Επιτροπές αγώνα πυρόπληκτων σε χωριά της βόρειας Εύβοιας

Eurokinissi

Ολες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η προκλητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πυρόπληκτους, οι υποκριτικές συγγνώμες και τα επικοινωνιακά τερτίπια, τα «πράσινα» επιχειρηματικά σχέδια που ανθίζουν πάνω στις στάχτες, με απλόχερη συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό το «Ολοι στο πόδι, καμιά επανάπαυση!» που από τις πρώτες μέρες ακούγεται στους τόπους της πύρινης καταστροφής.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες συγκροτήθηκαν σε πολλές περιοχές ομάδες πυροπροστασίας και περιφρούρησης των δασών, για να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος από τις φωτιές. Σε μια σειρά πυρόπληκτα χωριά, συγκροτούνται τώρα επιτροπές αγώνα, με πρωτοβουλία των πληγέντων, σωματείων και φορέων των περιοχών.

Ηδη μέσα από συσκέψεις, Επιτροπές Αγώνα συστήθηκαν στα χωριά Ροβιές, Μετόχι, Κήρινθο και Σπαθάρι, ενώ αντίστοιχες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλα χωριά. Σκοπός των Επιτροπών και της νέας αυτής λαϊκής πρωτοβουλίας είναι η διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί, ουσιαστικών μέτρων στήριξης για όλους όσοι πλήττονται, καθώς και η άμεση υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προκλητικό κρεσέντο πάνω στα καμένα...

...που θα αποτελέσουν πεδίο για επιχειρηματική επέλαση στο όνομα της κλιματικής αλλαγής

Eurokinissi

Την «κλιματική κρίση» κατέδειξε ως κύρια αιτία των καταστροφών από τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επιχειρώντας όχι μόνο να κρύψει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησής του για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, αλλά και να παρουσιάσει και το «φαρμάκι» ως «φάρμακο», την καπιταλιστική ανάπτυξη που αφήνει αποκαΐδια για τον λαό και την επιτάχυνση των σχεδιασμών για τις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου ως δήθεν «συμβατές» με τις λαϊκές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για «πρωτοφανή επίθεση της φύσης για δέκα συνεχείς μέρες», για να δικαιολογήσει τις ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα, την έλλειψη των απαραίτητων αντιπυρικών έργων, την παντελή και διαχρονική έλλειψη πρόληψης και ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουν όλα, από την οικονομία έως τη λειτουργία του κράτους και τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον», πρόσθεσε, βρίσκοντας την ευκαιρία να παρουσιάσει ως αναγκαιότητα και μονόδρομο την «πράσινη ανάπτυξη» που ανοίγει τον δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους για «επενδύσεις» και «ανάπτυξη» που εξυπηρετούν την κερδοφορία τους και όχι φυσικά τις λαϊκές ανάγκες. Ενώ δεν έλειψε και η γνωστή προσπάθεια να μετατεθούν οι ευθύνες στον λαό, στη λογική της ατομικής ευθύνης, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να θέτει θέμα «συμπεριφοράς των πολιτών».

Αξιοποιώντας ως πρόσχημα την κλιματική αλλαγή για να προωθήσει την επιλογή των μονοπωλίων, ανέφερε πως οι εξελίξεις «δικαιώνουν την επιλογή μας για απολιγνιτοποίηση και μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη», προσπερνώντας και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον από τις «πράσινες» μπίζνες, πλάι στις υπόλοιπες συνέπειες για τον λαό. Μίλησε για τα χρήματα που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ και θα πληρώσει στο ακέραιο ο λαός για να ανοίξουν τα νέα αυτά πεδία εγγυημένης κερδοφορίας στους ομίλους, ενώ ανήγγειλε την κατάρτιση και ψήφιση κλιματικού νόμου το επόμενο διάστημα. Οπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει σε μια «επιθετική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», προαναγγέλλοντας ανεμογεννήτριες και μέσα στη θάλασσα, ενώ έκανε λόγο για νέες αλλαγές στο χωροταξικό και τις χρήσεις γης για να «διευκολυνθούν οι επενδυτές», για τα επιχειρηματικά σχέδια ενεργειακών, τουριστικών, κατασκευαστικών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων, που αποτελούν το «δαδί» και για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Θριαμβολογίες που προκαλούν

Οσον αφορά το επιχειρησιακό μέρος της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, αναλώθηκε σε θριαμβολογίες για τη μη απώλεια ανθρώπινων ζωών, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Πολιτικής Προστασίας για τις εκκενώσεις χωριών και οικισμών, δικαιολόγησε ως φυσικό επακόλουθο των ταυτόχρονων πυρκαγιών τις ελλείψεις σε εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις, δίνοντας δηλαδή το στίγμα της συνέχισης της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών.

Σε μια αποστροφή δε του λόγου του, ενδεικτική του... ολοκληρωμένου σχεδιασμού, παρουσίασε την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, αυτή που υποτίθεται είχαν οριοθετήσει, ως τη βασική αιτία για την «αποδιοργάνωση» των δυνάμεων πυρόσβεσης και την επέκταση της πυρκαγιάς στη βόρεια Εύβοια.

Ειδικά για τις εκκενώσεις, υποστήριξε πως το μέτρο κρίθηκε πολύ αποτελεσματικό ισχυριζόμενος ότι διασώθηκαν οι οικισμοί (!) υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι κάηκαν εκατοντάδες σπίτια και ολόκληρα χωριά, και αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα: Το γεγονός δηλαδή ότι οι κάτοικοι ήταν αυτοί, που μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και στο πλαίσιο της λαϊκής πρωτοβουλίας, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, απειθάρχησαν στις εντολές εκκένωσης και παρέμειναν στα χωριά τους για να σώσουν τα σπίτια, τις περιουσίες και τις ζωές τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη «συναίνεση» των πολιτικών δυνάμεων, αρχής γενομένης από τη συζήτηση που προγραμματίζουν στη Βουλή για το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να περάσουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησή του στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην «πεπατημένη» της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής της, της «απαλλαγής» του κράτους από το κόστος, αλλά και στο μοντέλο ανάπτυξης και επανασχεδιασμού των περιοχών που επλήγησαν, όπως π.χ. στην Εύβοια, με την ίδρυση σχετικής Επιτροπής. Συναίνεση που σε κάθε περίπτωση μπορεί να βρει, όπως ήδη έχει διαφανεί, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, αφού η κοινή στρατηγική τους είναι τα «φαιοπράσινα» σχέδια του κεφαλαίου.

Για δε τις αποζημιώσεις και με δεδομένη την οργή και αγανάκτηση του κόσμου για την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης, ισχυρίστηκε ότι θα προχωρήσουν γοργά, την ώρα πάντως που η εμπειρία από άλλες καταστροφές, όπως οι πλημμύρες σε Καρδίτσα και ο σεισμός στη Λάρισα, δείχνει ότι οι πληγέντες κάτοικοι ακόμα περιμένουν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους, κρύβοντας το βασικότερο, ότι οι ανακοινώσεις δεν αφορούν την πλήρη αποζημίωση στο 100% των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Για τις αναδασώσεις των καμένων εκτάσεων, επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο «αναδόχου αναδάσωσης», μέσω του οποίου ανοίγει ο δρόμος σε ιδιώτες να «πατήσουν πόδι» σε διάφορες εκτάσεις για τα δικά τους σχέδια. Οπως είπε, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με μια σειρά από εταιρείες, και θα τους αναθέσουν συγκεκριμένα «έργα». Επίσης, παρουσίασε ως σημαντική τομή τη δεντροφύτευση συγκεκριμένων ζωνών, ή με άλλα δέντρα, πιο βραδύκαυστα, και όχι με το πιο εύφλεκτο πεύκο.

Τέλος, ερωτηθείς για την πανδημία κι ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται κουρέλια, μπροστά στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου με το άνοιγμα του Τουρισμού και όχι μόνο, επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, οι ρυθμοί των οποίων έχουν πέσει μέσα στο καλοκαίρι λόγω των διακοπών.

Για να δικαιολογήσει, εξάλλου, την άρνηση της κυβέρνησής του να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, με προσλήψεις και μέσα, δήλωσε πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων, το σύστημα Υγείας δεν βρίσκεται σε πίεση, κατέφυγε όμως και πάλι στην ατομική ευθύνη των πολιτών για τον εμβολιασμό, τον οποίο παρουσίασε ως πανάκεια για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία και άλλους μαζικούς χώρους. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν θα την πληρώσουν οι εμβολιασμένοι για τους ανεμβολίαστους, κάνοντας σαφές ότι η ενεργοποίηση της αθλιότητας του κοινωνικού αυτοματισμού είναι βασικό όπλο της κυβέρνησης για να κουκουλώσει τις ευθύνες της.

Είπε, πάντως, ότι πριν από τα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την πολιτική της για τους κλειστούς χώρους το φθινόπωρο και τον χειμώνα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κάποια δείγματα γραφής» η κυβέρνηση τα έχει ήδη δώσει, παραπέμποντας βασικά στους περιορισμούς που ίσχυαν και ισχύουν. Πρόσθεσε ότι όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα υποβάλλονται σε συχνά τεστ, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι και το σχετικό κόστος.

Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους

- Παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων και αποζημιώσεις για οικοσκευή νοικοκυριών.

Η στεγαστική συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ορίζεται μέχρι τα 150.000 ευρώ, με άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 και 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό της φθοράς κάθε κτιρίου.

Για κατοικίες:

  • Ολική καταστροφή: 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Σοβαρές ζημιές - προσωρινά μη κατοικήσιμες: 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Σοβαρές ζημιές - κατοικήσιμες: 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

  • Ολική καταστροφή: Προκαταβολή 14.000 ευρώ.
  • Σοβαρές ζημιές - προσωρινά μη λειτουργικά: Προκαταβολή 8.000 ευρώ.
  • Σοβαρές ζημιές - λειτουργικά: Προκαταβολή 3.000 ευρώ.

- Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Αποζημίωση στο 70% των απωλειών, με 20% προκαταβολή.

Η άμεση χορήγηση, ως πρώτη αρωγή, διαμορφώνεται ως εξής:

  • 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς
  • 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

- Αμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημιά σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:

  • 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων
  • 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων
  • 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

- Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021, το 2022 και το 2023.

- Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ μηνιαίως, για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

- Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις για 6 μήνες.

- Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες

- Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις.

- Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το χρονικό διάστημα της αναστολής θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ζημιάς. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.

- Προβλέπονται επίσης εφάπαξ μέτρα για ανέργους, ύψους από 718,65 ευρώ έως 2.000 ευρώ περίπου.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» μετά από κάθε καταστροφή

Τι έγινε με τους πυρόπληκτους στο Μάτι; Τι πήραν τελικά οι πλημμυροπαθείς σε Εύβοια και Καρδίτσα; Πόσο προχώρησαν τα έργα υποδομής; Ρητορικά ερωτήματα, αποκαλυπτικές απαντήσεις

Από τις καταστροφές στην Καρδίτσα
Από τις καταστροφές στην Καρδίτσα
Τα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους είναι για άλλη μια φορά μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων, που μόνο η αποζημίωση στο 100% των ζημιών που υπέστησαν θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ορθοποδήσουν σ' αυτήν τη δύσκολη φάση, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλοί απ' αυτούς δεν πρόκειται να έχουν εισόδημα.

Αλλωστε, τα όποια μέτρα αποκατάστασης δεν εφαρμόζονται σε κενό αέρος. Για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών που επλήγησαν η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη, όπως και για το σύνολο του λαού, εξαιτίας της κρίσης και της πανδημίας, με μείωση εισοδημάτων, συσσώρευση νέων χρεών και υποχρεώσεων που θα αρχίσουν σιγά σιγά να «σκάνε». Είναι επομένως αναγκαίο να αποκαταστήσουν γρήγορα και χωρίς επιπλέον χρέη τις ζημιές, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Την ίδια ώρα, στους πυρόπληκτους δεν λείπει ο φόβος ότι ακόμα κι αυτά τα μέτρα μπορεί να μείνουν στα χαρτιά όσο εξειδικεύεται η εφαρμογή τους, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Οτι πιθανή καθυστέρηση στην υλοποίησή τους θα τα καταστήσει δώρον άδωρον, ή ότι θα υπάρξουν «κόφτες» και αποκλεισμοί όταν τα φώτα σβήσουν και κοπάσει ο πόλεμος των εντυπώσεων από τα κυβερνητικά επιτελεία. Υπάρχει άλλωστε πικρή σχετική εμπειρία από τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μετά από μεγάλες καταστροφές.

Σε κάθε περίπτωση, ένα κράτος και μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως κόστος, που θέλει να το μειώσει ή και να απαλλαγεί από αυτό, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο και την αποζημίωσή του από τις κάθε είδους καταστροφές.

Ακόμα στο «περίμενε»

Ας δούμε τι έχει γίνει στο πιο κοντινό παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

-- Πυρκαγιά στο Μάτι, 23/7/2018: Μετά από τρία χρόνια εξαγγελιών και υποσχέσεων τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη σημερινή της ΝΔ, αλλά και από την Περιφέρεια και τους δήμους, τα περισσότερα προβλήματα - στεγαστικά κ.ά. - παραμένουν, ενώ οι όποιες νομοθετικές προθεσμίες τέθηκαν για την ελάχιστη ανακούφιση των πυρόπληκτων ουσιαστικά έχουν λήξει. Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι συνεχίζεται η μη έγκαιρη καταβολή της πενιχρής επιδότησης ενοικίου, με το αίτημα αυτή να είναι μηνιαία και όχι τρίμηνη, όπως και η μη καταβολή όλου του ποσού για την αποκατάσταση κατοικιών. Παραμένουν τα προβλήματα που γεννά το ειδικό χωροταξικό σχέδιο και τα προβλήματα με τις δασικές εκτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, κατοικίες που κάηκαν και ανήκουν στους οικισμούς Προβάλινθος και Αμπελούπολη έχουν εξαιρεθεί και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πάρει τις αναγκαίες αποζημιώσεις για να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η προσπάθεια «έξωσης» των ελάχιστων οικογενειών που φιλοξενούνται στο ΚΕΔΑ/Ζ και στα ΚΑΑΥ στο Ζούμπερι. Η εμπορευματοποίηση της γης, τα ξενοδοχεία πάνω στον αιγιαλό και οι βίλες που έφραζαν τον δρόμο για τη θάλασσα είναι στη θέση τους και τώρα δεν βαφτίζονται «παγίδες θανάτου» και «αυθαίρετη δόμηση», αλλά «ευκαιρίες ανάπτυξης»!

-- Πλημμύρες Εύβοιας, 8/8/2020: Τα επιδόματα - ψίχουλα αφορούσαν τις πληγείσες κύριες οικίες, αποκλείοντας τις β', δηλαδή το 1/3 από αυτές. Από τις 1.600 αιτήσεις που κατατέθηκαν στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων για τα 600 ευρώ που αφορούσαν την κάλυψη άμεσων αναγκών, μόνο οι 500 εγκρίθηκαν. Μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας που έγινε τον Δεκέμβρη του 2020 και αφορούσε την αποζημίωση βοηθητικών χώρων, εγκρίθηκαν κάποιες επιπλέον αιτήσεις, τα χρήματα που αντιστοιχούσαν σε αυτές όμως ακόμα δεν έχουν δοθεί. Τα δε χρήματα που δόθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ κάτω από το μέγεθος της ζημιάς. Οι αγρότες δεν αποζημιώθηκαν πλήρως, έμειναν απέξω οι ζημιές σε υποδομές και μηχανήματα. Δεκάδες επαγγελματίες αποζημιώθηκαν ελάχιστα, με ένα εφάπαξ επίδομα από το κράτος.

Εναν χρόνο μετά την πλημμύρα του 2020 και 12 χρόνια μετά την πλημμύρα του 2009, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα στον Λήλαντα. Στις αρχές Ιούνη, 10 μήνες μετά τις πλημμύρες, η Περιφέρεια έστειλε στον δήμο Χαλκιδέων μία «μελέτη» για αντιπλημμυρικά στον Λήλαντα η οποία ήταν από το 2005, δηλαδή πριν και από την προηγούμενη μεγάλη πλημμύρα του 2009.

-- Πλημμύρες από τον «Ιανό» στην Καρδίτσα, 18/9/2020: Οι πληγέντες αναγκάστηκαν να περάσουν όλο τον χειμώνα με κάποιες προκαταβολές που δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των ζημιών, ενώ σε αρκετά χωριά δεκάδες οικογένειες έμειναν άστεγες και φιλοξενήθηκαν σε συγγενείς, καθώς τα σπίτια τους κρίθηκαν κατεδαφιστέα, δεν πήραν έγκαιρα το επίδομα στέγασης και επιπλέον η κατεδάφιση των σπιτιών τους έπρεπε να γίνει με δικά τους έξοδα. Τελικά, μετά από πολλούς μήνες, με πολύ κόπο και ύστερα από την πίεση που άσκησαν με τις κινητοποιήσεις τους, πήραν τις αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις κάλυπταν μόλις το 70% των ζημιών. Ειδικά για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, το ποσοστό με το οποίο αποζημιώθηκαν έφτασε το 55% των ζημιών. Αλλά και οι αγρότες, με τις πολλαπλές ζημιές μέσα στον χρόνο, με τις αποζημιώσεις που δίνονται δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα καλλιεργητικά τους έξοδα, πόσο μάλλον να τους μείνει ένα εισόδημα.

Και εδώ, βέβαια, τα πολυδιαφημισμένα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται είναι κυρίως έργα αποκατάστασης, δηλαδή μπαλώνουν τη ζημιά που έγινε από την πλημμύρα. Αποκαλυπτικό είναι, τέλος, ότι το Μουζάκι εν μέσω πανδημίας παραμένει χωρίς Κέντρο Υγείας, το οποίο κατέρρευσε.

-- Σεισμός στη Σάμο, 30/10/2020: Πάνω από τα μισά σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα δεν έχουν κατεδαφιστεί ακόμα, μόνο το 35% των σεισμόπληκτων έχουν πάρει έγκριση επιδότησης ενοικίου, ελάχιστοι έχουν μπορέσει να υποβάλουν φάκελο για επισκευές. Και ενώ σε λίγες μέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, οι ζημιές στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο δεν έχουν επιδιορθωθεί.

-- Σεισμοί στον νομό Λάρισας, 3/3/2021: Η καταγραφή των ζημιών προχώρησε με ρυθμούς χελώνας, ενώ η απίστευτη γραφειοκρατία ανάγκασε πολλούς πληγέντες να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία συμπλήρωσης των απαραίτητων εγγράφων. 5 μήνες μετά είναι δεκάδες οι οικογένειες που δεν πήραν ούτε την αποζημίωση των 600 ευρώ. Μόλις πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν να καταβάλλονται οι πρώτες αποζημιώσεις για ζημιές στις οικοσκευές και για επισκευές, για ελάχιστες οικογένειες, και μάλιστα τα ποσά που εγκρίθηκαν όχι μόνο δεν φτάνουν τα 6.000 ευρώ που τους υποσχέθηκαν, αλλά είναι κοντά στα 2.500 ευρώ κατά μέσο όρο. Εκατοντάδες άνθρωποι μένουν ακόμα στους οικίσκους, «βράζοντας» στη ζέστη, τα μπάζα δεν έχουν μαζευτεί ακόμα από τα χωριά. Οι αποζημιώσεις για τη στέγη δεν επαρκούν και δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο για ανάπτυξη ενός προγράμματος λαϊκής στέγης με ευθύνη του κράτους, ώστε να μη στέλνονται οι σεισμόπληκτοι στα νύχια τραπεζών και κατασκευαστικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες άνθρωποι πλήρωσαν από την τσέπη τους τις μελέτες για την καταλληλότητα των σπιτιών τους. Και, βέβαια, άγνωστο παραμένει αν και πότε θα ξεκινήσουν τα έργα για να θωρακιστεί η περιοχή από έναν νέο σεισμό.

* * *

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο ενδεικτικά παραδείγματα για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι όσες λύσεις δόθηκαν ήταν κάτω από την πίεση και τη συλλογική δράση. Το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», με το οποίο δεκάδες σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς πρωτοστατούν στην οργάνωση της αλληλεγγύης, αλλά και της αγωνιστικής διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης των πληγέντων, δείχνει τον δρόμο για να μη γίνουν οι πυρόπληκτοι «στο ίδιο έργο θεατές».


Γ. Π.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Την Παρασκευή 13 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ., η Κομματική Οργάνωση Αταλάντης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη Σκάλα με θέμα «Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal; Αλήθειες και ψέματα για την πράσινη ανάπτυξη», με ομιλητή τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην εκδήλωση θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα, ενώ θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
  • Η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές και η πρόταση του ΚΚΕ», την Παρασκευή 13/8 και ώρα 20.30, στον αίθριο χώρο του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς (Α. Τρίτση 119) στο Αργοστόλι. Θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ.
Ούτε δυο δωμάτια...

Η λεγόμενη στεγαστική συνδρομή, που ανακοινώνεται μετά από κάθε καταστροφή, χωρίζεται σε δωρεάν κρατική αρωγή και σε δάνεια από τις τράπεζες. Το ποσοστό κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής. Ετσι, για παράδειγμα, στην περίπτωση των τελευταίων πυρκαγιών, το 80% είναι δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τι έχουν όμως να αντιμετωπίσουν οι πληγέντες στην πράξη;

Αρχικά γίνεται μια πρώτη εκτίμηση του κόστους από τις κρατικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια, όμως, η δεύτερη εκτίμηση συνήθως πέφτει σε ένα αρκετά μικρότερο κόστος.

Κάπου εδώ, ο ενδιαφερόμενος πάει με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην τράπεζα για να αιτηθεί το άτοκο δάνειο. Η κρατική αρωγή δεν μπορεί να δοθεί εάν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα το δάνειο. Η τράπεζα, όμως, για να δώσει δάνειο θα πάρει υπόψη την οικονομική κατάσταση του αιτούντος, το πού είναι το σπίτι, το εάν μπορεί να αποπληρώσει το κεφάλαιο του δανείου.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, και με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών, το δάνειο φαντάζει «Γολγοθάς», ακόμα και με την εγγύηση του κράτους.

Η όλη διαδικασία οδηγεί πολλούς δικαιούχους να παραιτηθούν από το δάνειο, προκειμένου να εισπράξουν άμεσα την κρατική αρωγή. Με μια υπεύθυνη δήλωση ότι «δεν επιθυμώ το τραπεζικό δάνειο» εκδίδεται η πράξη με την οποία ο δικαιούχος παίρνει το ποσό της αρωγής. Τέτοιες αποφάσεις υπάρχουν δεκάδες στη «Διαύγεια».

Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Για ένα σπίτι που το κόστος της ζημιάς εκτιμήθηκε αρχικά στις 50.000 ευρώ και στη συνέχεια έπεσε στις 30.000 ευρώ, το ποσό που τελικά θα πάρει ο ιδιοκτήτης είναι με βάση το 80% αρωγή (-20% δάνειο), δηλαδή 24.000 ευρώ. Με τέτοια αποζημίωση, όμως, οι πληγέντες όχι μόνο δεν φτιάχνουν σπίτι αλλά ούτε δυο δωμάτια...

ΣΥΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Μήνυμα αλληλεγγύης στο ΚΚΕ και τους πυρόπληκτους

Μήνυμα αλληλεγγύης προς το ΚΚΕ και τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας απέστειλαν Σύροι πρόσφυγες που για 4 χρόνια βρίσκονταν στο camp της Ριτσώνας και τώρα βρίσκονται στη Γερμανία:

«Σύντροφοι ή καλύτερα αδέρφια μας,

Είμαστε υποχρεωμένοι να σας σταθούμε σε αυτόν τον καιρό της καταστροφής. Είχατε σταθεί σε εμάς για τέσσερα χρόνια και τώρα θυμόμαστε την πρώτη μέρα που σας συναντήσαμε, στο camp της Ριτσώνας. Εκείνη τη μέρα που φέρατε το αυτοκίνητο με το trailer φορτωμένο με βοήθεια, και οι πρόσφυγες έπεσαν πάνω και τα πήραν. Δεν μπορέσαμε να τους ελέγξουμε και να τα μοιράσουμε ισάξια, εξαιτίας της δυσάρεστης κατάστασης και της ανάγκης τους για τα πάντα, επειδή έγιναν φτωχοί και άστεγοι.

Δεν ξεχνάμε τη βοήθειά σας προς εμάς. Ούτε ξεχνάμε τους συντρόφους στο ΚΚΕ οι οποίοι δεν απογοήτευσαν ποτέ τους πρόσφυγες. Οι σύντροφοί μας και τα αδέρφια μας υποχρεούνται να τους βοηθήσουν».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τους πυρόπληκτους δεν διασφαλίζουν την επιβίωση του λαού στη βόρεια Εύβοια

Ανακοίνωση για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και την «επόμενη μέρα» των καταστροφικών πυρκαγιών

Copyright 2021 The Associated

Τα αποσπασματικά και ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν την τραγικότατη κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Εύβοια. Αφήνουν τον λαό μόνιμα εκτεθειμένο σε φυσικές καταστροφές, χωρίς εξασφαλισμένο εισόδημα και δουλειά για τα επόμενα χρόνια, προσθέτουν νέες δυσκολίες επιβίωσης αντί να ανακουφίζουν και να στηρίζουν ουσιαστικά τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Αυτό που επείγει είναι:

-- 100% αποζημίωση για όλους. Πλήρης, καθολική δωρεάν, άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια, χωρίς πλαφόν - όρια, από το πρώτο ζώο, ρίζα κ.λπ.

-- Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ολοκληρωμένα - εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα με την άμεση συμμετοχή των ρετσινάδων, δασεργατών σε συνδυασμό με τη διαχείριση του δάσους που θα δημιουργηθεί. Παίρνοντας υπόψη το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την έκταση της καταστροφής, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις υποδομής για τα χωριά, τις επιχειρήσεις, τα βοσκοτόπια και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, έργα υποδομής στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης που είναι ήδη πλήρως υποβαθμισμένα.

-- Οργανωμένο - επιστημονικό σχέδιο αναδάσωσης όλων των δασικών εκτάσεων που έχουν καεί με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Αντί γι' αυτά η κυβέρνηση

  • Ανακοίνωσε στεγαστική συνδρομή που όχι μόνο δεν καλύπτει την παραπάνω ανάγκη αλλά κατά 20% οδηγεί τους πυρόπληκτους στην ομηρία των τραπεζών.
  • Αφήνει «στον αέρα» την επιβίωση των ρετσινάδων, αγροτών, κτηνοτρόφων. Οι επιδοτήσεις που δίνει δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την πλήρη αποκατάσταση σε μέσα, εργαλεία, τροφές, ζώα κ.λπ. που έχουν καταστραφεί ή που χρειάζονται ειδικά μέτρα στήριξης για να διατηρηθούν στον τόπο τους. Πόσο μάλλον δεν απαντούν στο από πού θα ζήσουν οι ρετσινάδες τα επόμενα χρόνια αφού καταστράφηκαν τα δάση από τα οποία ζουν. Από πού θα εξασφαλίσουν τροφή για τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι; Πώς θα αποκατασταθεί η ζημιά σε ελαιοκαλλιέργειες με 2 - 10 ευρώ το δέντρο;
  • Εμπαίζει τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους που αντί για διαγραφή χρεών, προβλέπει ολιγόμηνη αναστολή. Πότε και πώς θα εξασφαλίσουν εισόδημα και θα καταφέρουν να αποπληρώσουν παλιά και νέα χρωστούμενα;
  • Απλά αναφέρει ότι θα κάνει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, δεν κάνει κουβέντα για προληπτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
  • Μοιράζει σε ιδιώτες «αναδόχους» την αναδάσωση των δασικών εκτάσεων ανοίγοντας τον δρόμο να προχωρήσουν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια στις καμένες περιοχές. Ταυτόχρονα μεταφέρει τη Δασική Υπηρεσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνδέοντας ακόμα περισσότερο τα δάση με τις επιζήμιες «πράσινες» επενδύσεις στον χώρο της Ενέργειας.
Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Ο λαός της βόρειας Εύβοιας απέδειξε με τη μαχητική, ηρωική του στάση μέσα στην πύρινη λαίλαπα πως μπορεί να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του.

Δεν χάθηκε καμία ζωή επειδή το εξασφάλισε η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία. Ο,τι σώθηκε σώθηκε από τη μάχη που έδωσαν σώμα με σώμα με τη φωτιά κάτοικοι, πυροσβέστες, εθελοντές. Για μια ακόμα φορά φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού όταν έχει να κάνει με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου.

Ο θυμός, η αγανάκτηση, η οργή αλλά και η πρωτοβουλία και άμεση δράση του λαού της βόρειας Εύβοιας τώρα να γίνουν λαϊκή οργανωμένη διεκδίκηση, δράση, αλληλεγγύη για να εξασφαλιστεί η πλήρης αποζημίωση, για να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος, για να θωρακιστεί ο λαός της Εύβοιας από νέες φυσικές καταστροφές.

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει το έγκλημα διαρκείας των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι και να κάνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας που αφήνει τα δάση απροστάτευτα, το Πυροσβεστικό Σώμα υποστελεχωμένο με απαρχαιωμένες υποδομές, τους κατοίκους πλήρως εκτεθειμένους σε κάθε φυσικό φαινόμενο και καταστροφή. Το σχέδιό τους για την «επόμενη μέρα» με «σημαία» το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», δεν είναι τίποτε άλλο παρά η θυσία των λαϊκών δικαιωμάτων και του φυσικού πλούτου στον βωμό των κερδών των «φαιοπράσινων» επενδυτών.

Υπάρχει πολύτιμη πείρα. Η όποια αποκατάσταση ζημιών που έχει γίνει σε άλλες περιοχές ήταν αποτέλεσμα λαϊκής, οργανωμένης πίεσης και διεκδίκησης. Τα ανεπαρκέστατα μέτρα μπροστά στο μέγεθος των καταστροφών, που κάθε φορά παίρνουν οι κυβερνήσεις, κολλάνε σε μακροχρόνιες διαδικασίες, ενώ μεγάλος μέρος των πληγέντων δεν αποζημιώνονται καν.

Ο λαός της βόρειας Εύβοιας γνωρίζει για το πώς αντιμετωπίστηκαν οι συνέπειες από τις πυρκαγιές στη Λίμνη και τη φονική πλημμύρα στο Μαντούδι, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι αποζημιώσεις για τα σπίτια, τις υποδομές προϋπόθεταν οι ίδιοι οι πληγέντες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τις μελέτες, να προσκομίζουν τιμολόγια για την υποδομή που έχασαν, να μετράνε και να ψάχνουν οι ίδιοι τα καμένα και πνιγμένα ζώα που χάθηκαν. Να εξαιρούνται τα αδήλωτα ζώα, σπίτια, στάβλοι κ.λπ., να τίθενται περιορισμοί για τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις που εξαιρούν τους μικροϊδιοκτήτες.

Καμία επανάπαυση πως η «ειδική επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι διάφοροι «σωτήρες» το μόνο που κάνουν είναι να κατευνάζουν τις αντιδράσεις και τα δίκαια αιτήματα των λαϊκών δυνάμεων.

Σε κάθε χωριό, πόλη οι κάτοικοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Οργανώνοντας επιτροπές αγώνα, αλληλεγγύης, διεκδίκησης, διαμορφώνοντας όρους πίεσης σε κυβέρνηση - Περιφέρεια - δήμους για 100% αποζημιώσεις, άμεσα μέτρα στέγασης - διατροφής - υγιεινής διαβίωσης για όλους τους πυρόπληκτους, άμεση καταγραφή όλων των ζημιών, να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Να αξιοποιηθεί η πολύτιμη πείρα των ρετσινάδων, άλλων επαγγελματιών και εργαζομένων της περιοχής που γνωρίζουν το δάσος, συμβάλλοντας με σταθερό εισόδημα στην αποκατάστασή του.

Επιστολή του Παλαιστίνιου πρέσβη στον Δ. Κουτσούμπα

Επιστολή στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, απέστειλε ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Δημήτριε Κουτσούμπα

Γενικέ Γραμματέα του ΚΚΕ

Εκ μέρους του Παλαιστινιακού λαού, της ηγεσίας του και εμού προσωπικά, εκφράζουμε σε εσάς και στον φίλο ελληνικό λαό τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τις πυρκαγιές που μαίνονται στις γύρω περιοχές της Αττικής, στην Εύβοια και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο συμπατριωτών σας, εγκαυματίες και την αναγκαστική εκκένωση πολλών οικισμών, καθώς και την ολική καταστροφή περιουσιών και δασικών εκτάσεων. Ευχόμαστε στους αποθανόντες να αναπαυθούν εν ειρήνη, στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση και στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας σε αυτήν την τραγωδία που βιώνει η φίλη Ελλάδα. Προσευχόμαστε η χώρα σας να είναι ασφαλής και η ευημερία και η σταθερότητα να αποκατασταθούν».

Τώρα δίνουν τη μάχη στα καμένα...

Στον μικρό οικισμό Τσαπουρνιά, ανάμεσα σε Αγριοβοτάνι, Ελληνικά και Βασιλικά οι λιγοστοί κάτοικοι κι όσοι επισκέπτες για τις καλοκαιρινές διακοπές απέμειναν, δίνουν τη μάχη για τα αυτονόητα καθημερινά πράγματα.

Το χωριό κυκλώθηκε από τη φωτιά, κάηκαν σπίτια, δύο ξυλουργεία, ένας ξενώνας, ελιές, μελίσσια, ζώα και όλος ο δασικός πλούτος του. Ο,τι σώθηκε σώθηκε χάρη στην προσπάθεια λιγοστών κατοίκων, που σήμερα πνίγονται στη στάχτη, ζουν σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, με τη μυρωδιά του καμένου διάχυτη. Ζουν χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, αφού τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες βλάβες.

Χωρίς κινητή τηλεφωνία πολλοί απ' αυτούς, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι, άρρωστοι, μικρά παιδιά. Οσοι είναι τυχεροί και έχουν γεννήτρια, αφού το χωριό τον χειμώνα μένει λόγω του χιονιά για μεγάλα διαστήματα χωρίς ρεύμα, λειτουργούν τα απολύτως απαραίτητα: Ενα ψυγείο, έναν ανεμιστήρα...

Αγωνιούν ωστόσο για τα καύσιμα, αφού η τροφοδοσία δεν έχει αποκατασταθεί και το κόστος είναι ούτως ή άλλως μεγάλο για ανθρώπους που έχασαν τα πάντα. Φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης φτάνουν στο χωριό από βοήθεια ανθρώπων και φορέων, μοιράζεται και διανέμεται εξίσου στις οικογένειες του χωριού από ομάδα γυναικών.

* * *

Μέσα σε αυτήν την προσπάθεια να βγει η κάθε μέρα, στην άκρη του μυαλού όλων είναι τα μεγάλα προβλήματα που έρχονται. Ολοι έμειναν χωρίς δουλειά αφού ζούσαν απ' την καλλιέργεια του πεύκου, τα μελίσσια, την κτηνοτροφία... Τίποτα απ' αυτά δεν υπάρχει πια. «Πώς θα ζήσουμε;», αναρωτιούνται ακόμα και μικρά παιδιά, του Λυκείου, που ήδη σκέφτονται τη μετανάστευση σαν τη μόνη προοπτική.

Ταυτόχρονα, μόνο τρόμο προκαλούν ο χειμώνας και οι βροχές. Δίχως κλαδί να έχει απομείνει είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το χωριό θα πνιγεί. Το αίτημα για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ακούγεται όλο και πιο δυνατά. Μαζί με το αίτημα να καθαριστούν δρόμοι έστω στο και πέντε αφού τα κουφάρια των κορμών είναι μεγάλη απειλή για τους διερχόμενους.

* * *

Δουλειά ολημερίς, να συμμαζευτεί ό,τι συμμαζεύεται στα αποκαΐδια, να επιδιορθωθούν όπως όπως ζημιές στα δίκτυα, στους δρόμους, σε σπίτια κι αποθήκες, να φροντίσουν ποια οικογένεια χρειάζεται κάτι και τι, σε μια ανάπαυλα οι κάτοικοι του οικισμού συζητάνε πού βρίσκονται. Κάθε συζήτηση για το μέλλον φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Ο Γιώργος και ο Νίκος, νέοι άνθρωποι με τρία και δύο παιδιά, ζούσαν απ' την καλλιέργεια του πεύκου. Συζητάμε για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Δεν ακούσαμε τίποτα», λένε, όλη μέρα τρέχουν για τις ανάγκες της καθημερινότητας, «αποζημιώσεις ναι, εντάξει, να δοθούν, να είναι μεγάλες, αλλά εμείς τη δουλειά μας θέλουμε, το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, αυτό μπορούν να μας το δώσουν πίσω;», ρωτάνε ξέροντας ήδη την απάντηση.

«Και τι να αποζημιώσουν; Την καταστροφή; Το ρεύμα και το τηλέφωνο που πρέπει να πληρωθούν κάθε μήνα; Τα φροντιστήρια των παιδιών; Το φαγητό; Τα ρούχα τους; Και το μέλλον τους; Πώς αποζημιώνονται αυτά;»...

Ο Αντώνης είδε ένα μέρος του σπιτιού του να καίγεται και ο Πέτρος τον ξενώνα που λειτουργούσε στο χωριό και το σπίτι του ολοσχερώς. «Ναι, δεν είχαμε νεκρούς», λέει ο Πέτρος, «αλλά αυτοί εδώ;» - δείχνει τον Αντώνη - «είναι ζωντανοί;». «Ζωντανοί νεκροί είναι, πώς θα ζήσουν; Πώς θα εξασφαλίσουν τις ανάγκες των οικογενειών τους;».

Ο Αντώνης είναι 55 χρόνων, ρητινοπαραγωγός. «Αν είχαμε καεί μόνο εμείς θα πηγαίναμε στο διπλανό χωριό να δουλέψουμε, τώρα όμως δεν υπάρχει τίποτα πουθενά», μας λέει. «Πού να βρω δουλειά, όχι μόνο εγώ, όλοι, χιλιάδες εδώ ζούσαν απ' το δάσος».

Οσο για τις αποζημιώσεις κουνάει το κεφάλι ειρωνικά, «ίσως δώσουν κάτι να κλείσουν κανένα στόμα. Μετά; Μετά θα μας ξεχάσουν όπως συμβαίνει πάντα».

* * *

Οι κάτοικοι οργανώνουν ήδη τις επόμενες κινήσεις τους, μαζεύουν υπογραφές κάτω από κάποια πρώτα αιτήματα και συζητάνε τι άλλο πρέπει να γίνει μπροστά σε έναν χειμώνα που για τα χωριά τους ήταν πάντα δύσκολος αλλά τώρα φαντάζει απειλητικός.

Κοιμήθηκαν μια νύχτα σε έναν παράδεισο και ξύπνησαν σε μια κόλαση, όπως και οι κάτοικοι όλων των γειτονικών χωριών. Μια κόλαση που τους θυμίζει κάθε λεπτό ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Πυρκαγιές σε άλλες περιοχές

Την Πέμπτη, πολλές από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών συνέχιζαν να κατακαίνε δασικές εκτάσεις, με σημαντικότερο το μέτωπο στη Γορτυνία Αρκαδίας, όπου όλη την προηγούμενη νύχτα πυροσβέστες και κάτοικοι έδιναν μάχη για να αντιμετωπίσουν εστίες της φωτιάς και να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές.

Υπό έλεγχο βρισκόνταν από το μεσημέρι της Πέμπτης η πυρκαγιά στην περιοχή Φούρκα της Χαλκιδικής που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης, όπως και στον Ασπρόπυργο, κοντά σε βιομηχανίες. Στη Μάνδρα εκδηλώθηκε πυρκαγιά το πρωί, σε δασώδη έκταση στην περιοχή Γκίνη, στα όρια του δήμου προς τα Γεράνεια Ορη, χωρίς κίνδυνο επέκτασης.

Στην Ηλεία, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία, σε περιοχές των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, με σκοπό να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες.

Στη Λακωνία, τέλος, στις περιοχές Κρυονέρι, Γέρμα, Μελισσά, Κόκκινα Λουριά, Καρβελάς και Μαραθέα της Ανατολικής Μάνης η μάχη με τις φλόγες συνεχιζόταν και την Πέμπτη.

ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ - ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ
Οι «φρουροί του δάσους» παλεύουν για την επιβίωσή τους

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Βαγγέλη Γεωργαντζή, πρόεδρο του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας

Σ' αυτά τα πανέμορφα δάση έδιναν τη μάχη της επιβίωσης καθημερινά γενιές και γενιές ρητινοκαλλιεργητών. Τώρα έγιναν όλα στάχτη
Σ' αυτά τα πανέμορφα δάση έδιναν τη μάχη της επιβίωσης καθημερινά γενιές και γενιές ρητινοκαλλιεργητών. Τώρα έγιναν όλα στάχτη
Κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, καλλιεργητές είδαν να γίνεται στάχτη το βιος τους από την πυρκαγιά στην Εύβοια, αλλά και το φυσικό περιβάλλον που είναι απαραίτητο για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους.

Στον μακρύ αυτόν κατάλογο περιλαμβάνονται και οι 800 ρητινοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή της βορειοκεντρικής Εύβοιας, καθώς η καταστροφή του πευκοδάσους τούς στερεί τη δυνατότητα να επιβιώσουν από τη δραστηριότητα της συλλογής του ρετσινιού.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί περιέγραψε στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας.

Οι ρητινοκαλλιεργητές, όπως εξηγεί, δεν έχουν χάσει μόνο τη δουλειά τους αλλά και το ίδιο το δάσος στο οποίο δούλευαν. «Από το Μαντούδι μέχρι τη βόρεια Εύβοια δεν υπάρχει πια καθόλου δάσος. Εχει καεί όλος ο ορεινός όγκος, από θάλασσα σε θάλασσα, από τον Ευβοϊκό μέχρι το Αιγαίο», αναφέρει.

Η δραματική αυτή εικόνα, όπως τονίζει, είναι το αποτέλεσμα της παρουσίας μόλις 18 πυροσβεστικών οχημάτων κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών της πυρκαγιάς, όταν δεν έπνεε άνεμος και υπήρχε ακόμα η δυνατότητα η κατάσταση να αντιμετωπιστεί.

«Η Εύβοια παρήγε το 80% - 85% της ρητίνης πανελλαδικά, γύρω στους 5.500 τόνους ετησίως», επισημαίνει, ενώ στη ρητινοκαλλιέργεια βασιζόταν σημαντικό μέρος του εισοδήματος του τόπου. Ετσι, οι οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής του επαγγέλματος δεν περιορίζονται στις 800 οικογένειες που ζούσαν από αυτό, αλλά αγγίζουν συνολικά τον λαό της περιοχής.

Ο Βαγγέλης Γεωργαντζής
Ο Βαγγέλης Γεωργαντζής
Η απειλή του επαγγέλματος με συρρίκνωση, ακόμα και αφανισμό, δεν έχει μόνο οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές συνέπειες. Οι ρητινοπαραγωγοί - δασεργάτες ζουν και δουλεύουν μέσα στο δάσος. Είναι αυτοί που συντηρούν τους λιγοστούς δασικούς δρόμους, ανοίγουν νέους, καθαρίζουν και προστατεύουν τις δασικές εκτάσεις από πυρκαγιές και άλλους κινδύνους.

Στη δραστηριότητα αυτή, ωστόσο, δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη του κράτους. Χαρακτηριστικά, ο Β. Γεωργαντζής αναφέρεται στην κακοκαιρία «Μήδεια» του περασμένου χειμώνα: Οι εργαζόμενοι ζητούσαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να απομακρύνουν τα σπασμένα δέντρα, χωρίς καμία ανταπόκριση. Σε πολλές περιπτώσεις τα υλικά από την κακοκαιρία απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα, χωρίς καμία βοήθεια. «Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες ο κόσμος ήταν μέσα στο δάσος και αγωνιζόταν», διαπιστώνει.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις

«Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην υπάρξει ούτε ένας άνεργος που θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον τόπο του», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου. Οπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους έναν «Γολγοθά επιβίωσης». Δεν παλεύουν μόνο για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να παραμείνουν στον τόπο τους, να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αλλά και για να συμβάλουν ώστε να αναγεννηθεί το κατεστραμμένο σήμερα δάσος.

Τις επόμενες μέρες το Σωματείο θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση. Στα αιτήματα που έχουν μέχρι στιγμής διαμορφώσει οι εργαζόμενοι, εκτός από τη διεκδίκηση άμεσης και πλήρους αποζημίωσης όλων των πληγέντων, έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τους ρητινοκαλλιεργητές.

Διεκδικούν τη συνταξιοδότηση όλων των συναδέλφων τους που βρίσκονται σε ηλικία μεγαλύτερη των 55 ετών, οι οποίοι έχουν εξάλλου βαρέα ένσημα για τα χρόνια που έχουν δουλέψει.

Αντίστοιχα, όσον αφορά τους νεότερους, ο πρόεδρος του Σωματείου τονίζει τη σημασία του αιτήματος να δουλέψουν στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία είναι αυτήν τη στιγμή απολύτως επείγουσα ανάγκη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πολύτιμη συμβολή, καθαρίζοντας τις καμένες εκτάσεις, φτιάχνοντας κορμοδεσιές και φράγματα για την πρόληψη της πλημμύρας.

Οι δασεργάτες που ρητίνευαν τα πεύκα έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο και στην αναζωογόνηση του κατεστραμμένου σήμερα δάσους. «Το δάσος της χαλεπίου πεύκης ξεκινάει από μόνο του την αναδάσωση», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου.

Στη διαδικασία αυτή οι ρητινοκαλλιεργητές μπορούν και πρέπει να συμβάλουν με τις εργασίες που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν, όπως ο καθαρισμός του υπόροφου, η συντήρηση των νέων πεύκων, η αραίωση των δέντρων, η δημιουργία και η συντήρηση δασικών δρόμων. «Οφελος δεν θα έχουμε μόνο εμείς που θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο επάγγελμα. Οφελος θα είναι για όλους να μπορέσουμε να παραδώσουμε μετά από 20 χρόνια ένα νέο και υγιές δάσος στα παιδιά μας», καταλήγει.

Σημείο αναφοράς το «στέκι» αλληλεγγύης και αγώνα

Το «στέκι» μετατρέπεται ήδη σε σημείο αναφοράς για την πυρόπληκτη περιοχή
Το «στέκι» μετατρέπεται ήδη σε σημείο αναφοράς για την πυρόπληκτη περιοχή
Μετά την πρωτοβουλία για την κατάσβεση της φωτιάς και την προστασία των σπιτιών και της περιουσίας του, ο λαός των χωριών της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας ανέλαβε και την οργάνωση της αλληλεγγύης των πυρόπληκτων της περιοχής.

Ηδη από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης στην είσοδο του χωριού Στροφυλιά, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου και το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών και Δασεργατών Εύβοιας έχουν στήσει το κέντρο οργάνωσης του αγώνα και της αλληλεγγύης. Το «στέκι», όπως το αποκαλούν οι ίδιοι, το οποίο έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς και αποκούμπι για τον λαό της ευρύτερης περιοχής.

Εκεί συγκεντρώνονται τα είδη πρώτης ανάγκης που αποστέλλονται για τους πυρόπληκτους από διάφορες γωνιές της χώρας. Καταγράφονται οι επιμέρους ανάγκες των κατοίκων στα γύρω χωριά και γίνεται η διανομή των ειδών που έχουν συγκεντρωθεί.

Στήριγμα της πρωτοβουλίας που πήραν οι δύο σύλλογοι της περιοχής αποτελούν τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Εύβοιας και ολόκληρης της χώρας. Καθημερινά, φορτία με διάφορα είδη καταφθάνουν, καταγράφονται και διανέμονται.

«Επιδιώκουμε και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλουμε στην οργάνωση του αγώνα για να ορθοποδήσει ο λαός της περιοχής μας, να μην εγκαταλείψει τα χωριά μας μετά την ολική καταστροφή, αλλά και να συμβάλουμε στη διαχείριση της μεγάλης και συγκινητικής προσφοράς, που από όλη τη χώρα φτάνει ήδη στην περιοχή», σημειώνουν ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου και το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σχετικά με την πρωτοβουλία που πήραν και την έναρξη λειτουργίας του κέντρου αγώνα και αλληλεγγύης.

Επίσης, καλούν όποιον κάτοικο της περιοχής έχει ανάγκη αλλά και όποιον επιθυμεί να εκφράσει την αλληλεγγύη του να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 6972.220.172 και 6978.503.379.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΕΒΕ ΣΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ
Κάηκαν από τη φωτιά, τους τσουρουφλίζει τώρα και η κοροϊδία

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τις αποζημιώσεις και τα άλλα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Καμένα μαντριά...
Καμένα μαντριά...
Ο εφιάλτης για τους εργαζόμενους και τον λαό της βόρειας Εύβοιας δεν έσβησε μαζί με τις τελευταίες φλόγες. Η αγωνία για το αύριο είναι ακόμη πιο οδυνηρή. Τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικότητας, του μέγεθος των καταστροφών και των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί.

Για χιλιάδες κατοίκους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ξεκινά ένας νέος «Γολγοθάς». Ο αγώνας για τη συνέχιση της ζωής, πάνω στα αποκαΐδια που άφησε πίσω του το έγκλημα που εξελίχθηκε για 9 ολόκληρες μέρες στα χωριά τους, τώρα ξεκινά. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης όχι μόνο δεν προκαλούν ανακούφιση στους πληγέντες, αλλά αντίθετα μεγαλώνουν την οργή τους.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με πληγέντες των χωριών της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι, με το δικό τους ζωντανό παράδειγμα, αποκαλύπτουν τον εμπαιγμό πίσω από τις μεγαλόστομες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Μας ζητούν να πληρώσουμε πρώτα εμείς και μετά να μας αποζημιώσουν

Η κτηνοτρόφος Βάσω Παλιοβρυσιώτη, από το χωριό Σπαθάρι του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, έχασε από τη φωτιά τα ζώα, σταβλικές εγκαταστάσεις και τις ζωοτροφές που είχε αποθηκευμένες.

«Αυτό που μας είπαν είναι ότι όσοι χάσαμε τις εγκαταστάσεις, θα πρέπει να τις φτιάξουμε μόνοι μας, να κόψουμε τιμολόγια, όσες συναλλαγές ξεπερνούν τα 300 ευρώ να γίνονται μόνο μέσα από τράπεζα και στη συνέχεια, άγνωστο πότε, ο ΕΛΓΑ θα μας δώσει πίσω το 52% των εξόδων που κάναμε. Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία, τότε τι είναι; Πού θα βρούμε τα χρήματα; Τι νομίζουν, ότι έχουμε φουσκωμένος τραπεζικούς λογαριασμούς;», μας λέει γεμάτη αγανάκτηση.

...και καλλιέργειες
...και καλλιέργειες
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τα καμένα ζώα τονίζει: «Προσπαθούν με κάθε τρόπο να κόψουν το ύψος των αποζημιώσεων. Ηρθαν να κάνουν καταγραφή και μετρούσαν δύο και τρεις φορές τα καμένα ζώα ένα ένα. Ψάχναμε να βρούμε νεκρά ζώα εκατοντάδες μέτρα μακριά από το μαντρί, καθώς αρκετά μέσα στον πανικό τους έψαχναν τρόπο να φύγουν. Από ό,τι έμαθα από συναδέλφους σε διπλανά χωριά, που τα ζώα τους κάηκαν μέσα στους στάβλους, τους ζητούσαν να βγάλουν έξω τα κουφάρια.

Οπου αυτό δεν γινόταν ή οι άνθρωποι αρνούνταν, τους ζήτησαν ακόμη και να κόψουν τα αυτιά για να αποδείξουν τον αριθμό των καμένων ζώων. Αν είναι δυνατόν! Αλλού μου είπαν ότι ζητούσαν ακόμη και τα ενώτια, τα οποία βέβαια είναι πλαστικά και έλιωσαν. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής και να μειώσουν το ποσό των αποζημιώσεων».

Και προσθέτει: «Μας λένε ότι τα νεκρά ζώα θα αποζημιωθούν άμεσα. Αντε και αντικαθιστούμε το κοπάδι. Σε τι στάβλους θα τα βάλουμε; Πώς θα ταΐσουμε από τη στιγμή που τα βοσκοτόπια και οι ζωοτροφές κάηκαν; Με τι λεφτά να αγοράσουμε νέες ζωοτροφές; Οι περισσότεροι εδώ δύσκολα τα βγάζαμε πέρα το προηγούμενο διάστημα. Αρκετοί χρωστάμε στον ΕΛΓΑ. Θα πρέπει πρώτα να αποπληρώσουμε το χρέος και μετά να αποζημιωθούμε, καθώς δεν γίνεται συμψηφισμός».

Τονίζει επίσης: «Υπάρχουν άνθρωποι εδώ μεροκαματιάρηδες, που όχι μόνο έχασαν τη δουλειά τους αλλά κάηκαν και τα σπίτια τους. Πώς αυτοί θα πάρουν δάνειο από την τράπεζα να τα ξαναχτίσουν; Τι θα βάλουν ως εγγύηση; Εξαγγέλλουν ότι θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για ένα - δύο χρόνια τα καμένα σπίτια και εγκαταστάσεις. Ποια σπίτια και εγκαταστάσεις, αυτά που έχουν καεί και δεν υπάρχουν πια;».

«Δεν φτάνουν ούτε να απομακρύνουμε τα αποκαΐδια»

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα είναι και οι εξαγγελίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.

«Πριν από 4 περίπου χρόνια αγοράσαμε ένα ψυγείο για το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, το οποίο κόστισε 5.000 ευρώ», αναφέρει η Ζωή Χαλαστή, ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου στις Ροβιές. «Μόνο στο εργαστήριο υπήρχαν συνολικά τρία μεγάλα ψυγεία. Ακόμη υπήρχαν μίξερ, ζυμωτήρια, φούρνοι, καθώς και άλλος εξοπλισμός και ψυγεία στο ζαχαροπλαστείο. Αυτός ο εξοπλισμός κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Πώς θα τον αντικαταστήσουμε; Και βέβαια δεν μιλάμε για όλα τα υπόλοιπα, όπως τα ηλεκτρολογικά, τα αλουμίνια και τα παράθυρα, τους τοίχους που θέλουν φτιάξιμο. Αυτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως μέτρα αποκατάστασης φτάνουν μόνο και μόνο για να ρίξουμε και να απομακρύνουμε τους σοφάδες», σημειώνει γεμάτη απόγνωση.

Επισημαίνει επίσης ότι και οι επαγγελματίες που δεν καταστράφηκαν τα καταστήματά τους, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. «Οι Ροβιές ερήμωσαν. Οι επισκέπτες και οι τουρίστες έφυγαν. Ο ελαιώνας από τον οποίο ζούσαν πάνω από 70 οικογένειες έγινε στάχτη. Οι κτηνοτρόφοι και οι ρετσινάδες καταστράφηκαν. Με τι κόσμο να δουλέψουν τα μαγαζιά; Παντού υπάρχει απελπισία και οργή. Οι περισσότεροι σκέφτονται να φύγουν, αλλά να πάνε πού; Ανθρωποι 50 και 60 χρόνων πού να βρουν δουλειά; Δεν πεθάναμε από τις φλόγες, αλλά φοβόμαστε ότι πλέον θα αργοπεθαίνουμε καθημερινά», τονίζει.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει»

Μια κατάσταση αβεβαιότητας βιώνουν οι κάτοικοι των χωριών της βόρειας Εύβοιας που έχασαν τα σπίτια τους, καθώς ακόμη δεν έχουν εικόνα για το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, με τι διαδικασίες και τι αποζημιώσεις δικαιούνται.

«Εμένα κάηκε ο πάνω όροφος του σπιτιού μου, στο οποίο είχαμε μέσα διάφορα πράγματα, όπως ρούχα, υπολογιστές και άλλες συσκευές. Ηρθαν οι μηχανικοί και το χαρακτήρισαν "κίτρινο". Πήγα σε λογιστή, υπέβαλε αίτημα με Ε1 και Ε9, θα πρέπει να πάω σε μηχανικό για άδεια ανακατασκευής. Δεν ξέρω πότε θα μπορέσω να επισκευάσω τις ζημιές, από πού να ξεκινήσω και πολύ περισσότερο δεν ξέρω τι χρήματα τελικά θα πάρω», σημειώνει ο Γιάννης Μυλωνάς, κάτοικος του χωριού Ροβιές.

Τονίζει επίσης ότι το σπίτι που έμενε η πεθερά του κάηκε ολοσχερώς και είναι ακατοίκητο. «Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική», σημειώνει. Επισημαίνει επίσης ότι κανείς ακόμη δεν γνωρίζει αν θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια, αν θα τεθεί ζήτημα πρώτης ή δεύτερης κατοικίας, ή ποιες προϋποθέσεις θα τεθούν, ώστε να δοθούν τα δάνεια για να χτιστούν ξανά τα σπίτια που καταστράφηκαν.

Ο ίδιος σημειώνει ότι εκτός από την αποκατάσταση του σπιτιού, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και με το μαγαζί εστίασης που διατηρούσε. «Εχω μία μικρή ταβέρνα με τη γυναίκα μου. Το καλοκαίρι δουλεύουμε με τους επισκέπτες και τον χειμώνα με τους κατοίκους του χωριού. Τώρα οι επισκέπτες έφυγαν, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής καταστράφηκαν. Ποιοι θα έρθουν στην ταβέρνα; Το καλοκαίρι δούλευαν και δυο - τρεις νέοι ως σερβιτόροι. Τώρα θα αναγκαστώ να το σταματήσω. Πού θα βρουν μεροκάματο αυτά τα παιδιά; Εγώ πώς θα ζήσω, με τι εισόδημα και ποια μέτρα στήριξης προβλέπονται για μας; Τίποτα. Εχουμε κυριολεκτικά καταστραφεί», αναφέρει.

«Οι επιπτώσεις μάς αγγίζουν όλους»

Για καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρο τον λαό της βόρειας Εύβοιας, ανεξάρτητα από το αν καταστράφηκε το σπίτι του, το μαγαζί, τα κτήματά του, κάνει λόγο η Μάρθα Μουσμούλη, που διαθέτει μία μικρή επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Πευκί.

«Οσοι έχασαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους βρίσκονται πραγματικά σε μια τραγική κατάσταση. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης από ό,τι είδα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την αποκατάσταση των ζημιών και για να σταθούν αυτοί οι άνθρωποι στα πόδια τους. Ωστόσο οι συνέπειες αυτής της καταστροφής αγγίζουν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού.

Στο Πευκί τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα αφορούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το χωριό άδειασε και δύσκολα θα έρθουν επισκέπτες, τουλάχιστον φέτος. Οι ταβέρνες και τα καφέ είναι άδεια. Για τους ανθρώπους αυτούς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μέτρα στήριξης. Πώς θα ζήσουμε; Με τι εισόδημα;», αναρωτιέται.

Υπογραμμίζει επίσης ότι κάτοικοι στο Πευκί και σε άλλα χωριά της Εύβοιας, ήδη παίρνουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν τον αγώνα και τη διεκδίκησή τους προκειμένου να απαιτήσουν πραγματικά μέτρα στήριξης. «Οπως μόνοι μας σώσαμε τα χωριά και τα σπίτια μας, έτσι πρέπει να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη ζωή», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Συνεχίζεται με μεγάλη ανταπόκριση η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από συνδικάτα και μαζικούς φορείς για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το ΠΑΜΕ, στα γραφεία του οποίου συγκεντρώνεται υλική βοήθεια που φέρνουν τα συνδικάτα, θα παραδώσει την πρώτη δόση της την Παρασκευή 13/8, στο Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυροπλήκτων στην Εύβοια. Ταυτόχρονα ενημερώνει ότι «συνεχίζουμε τη συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης», στα γραφεία του, από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου και κάθε μέρα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της ανταπόκρισης είναι όσα σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του: «Η ανταπόκριση του εργατόκοσμου είναι συγκινητική. Μέσα στο δεκαπενταύγουστο και τον καύσωνα δεν σταματούν οι εργαζόμενοι να καταφθάνουν στο ΠΑΜΕ και να παραδίδουν υλικά και είδη πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας στην Εύβοια. Ακόμη περισσότερα είναι τα τηλέφωνα με νέες προσφορές που συγκεντρώνονται από Συνδικάτα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές».

Στην Εύβοια

Τα Συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου Εύβοιας και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας συνεχίζουν τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο (Μ. Φριζή 10), καθημερινά, 7 μ.μ. - 9 μ.μ. και οποιαδήποτε άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης στο 6944.303.068.

Σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί πολλά ήδη καθώς είναι πολλά «τα σωματεία και οι φορείς από την Εύβοια αλλά και όλη τη χώρα, ακόμα και από το εξωτερικό, που έχουν στείλει προϊόντα». Ακόμα ενημερώνουν πως όσα συγκεντρώνονται «κατευθύνονται στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυροπλήκτων που έχει στηθεί με πρωτοβουλία του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας και λειτουργεί στον κόμβο της Στροφυλιάς».

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Καρύστου συγκεντρώνουν υλική βοήθεια στην παραλία Καρύστου (δίπλα στους πάγκους των παραγωγών) κάθε μέρα, 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Για συνεννόηση στα τηλέφωνα 6981.151.558 και 6972.845.825.

Στην Αττική

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, στα γραφεία του στο Λαύριο (Δανουκάρα 7), 9 π.μ. - 2 μ.μ. και κατόπιν συνεννόησης στα γραφεία στο Κορωπί (Παπανικολάου Δ. 10, τηλέφωνα 6984.928.944 και 6938.338.890). Δυνάμεις των σωματείων του Εργατικού Κέντρου βρίσκονται σε πυροφυλάκιο του Λαυρίου από το οποίο επιβλέπουν τον Δρυμό του Σουνίου. Οποιος ενδιαφέρεται να συμβάλει μπορεί να τηλεφωνεί στο 6984.928.944.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στα γραφεία του (Ομηρίδου Σκυλίτση 19), καθημερινά 10 π.μ. - 3 μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.4100.830.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 6 μ.μ. - 8 μ.μ., ή κατόπιν συνεννόησης με τα μέλη του ΔΣ. Τηλ. επικοινωνίας: 210.3232.463 - 6951.514.997.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στα γραφεία του (είσοδος Υψηλάντου), την Παρασκευή 13/8, 9 π.μ. - 11 π.μ. και 2 μ.μ. - 3 μ.μ.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας θα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης στα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου και Σαλαμίνας, κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6946.420.692 (Αθήνα), 6944.234.176 (Ελευσίνα), 6982.803.796 και 6977.075.696 (Πειραιάς), 6986.848.245 (Λαύριο) και 210.4651.464 (Σαλαμίνα).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στα γραφεία του (Ιωάννη Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη), κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών, στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), την Παρασκευή 13/8, 9.30 π.μ. - 5 μ.μ., και απογευματινές ώρες κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα 210.3802.923, 210.3835.093, 6974.517.550.

Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές στα κτίρια Ρέντη (1ος όροφος) και Πετραλώνων (5ος όροφος), καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ., και στο κτίριο Φαλήρου, καθημερινά 9 π.μ. - 3 μ.μ.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας ν. Αττικής, στα γραφεία του (Αχαρνών 2, 1ος όροφος), την Τετάρτη 18/8, 10 π.μ. - 12 μ.

Σωματεία και φορείς των περιοχών Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, την Παρασκευή 13/8, στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ (Ατρέως 2), 8.30 π.μ. - 11 π.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6994.452.057.

Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, στα γραφεία του (πλατεία Μητροπόλεως 10, Αθήνα), καθημερινά, 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου», η Ομάδα Γυναικών Κυψέλης της ΟΓΕ και η Ενωση Γονέων 6ης Δημοτικής Κοινότητας, στο Στέκι (Πατησίων 252) κάθε Τετάρτη, 6 μ.μ - 8 μ.μ., από 18 Αυγούστου έως και 15 Σεπτέμβρη. Στα γραφεία της Ενωσης Γονέων (Κ. Τριανταφύλλου 6 και Μεγίστης, ισόγειο) κάθε Τρίτη, 6.30 μ.μ. - 8 μ.μ., από 17 Αυγούστου έως και 14 Σεπτέμβρη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή στα γραφεία των συλλόγων (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) καθημερινά 5 μ.μ. - 7 μ.μ., κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6972.510.719 (Γεώργιος) και 6973.929.817 (Γεωργία).

Οι λογαριασμοί για την οικονομική ενίσχυση είναι: Του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ στην Τράπεζα Πειραιώς, IBAN: GR4301720290005029103572238, και της ΣΕΑΑΝ στην Εθνική Τράπεζα, IBAN: GR7101105380000053800473927.

Η Πρωτοβουλία Αστυνομικών στα γραφεία της στο Μεταξουργείο (Δεληγιώργη 55 - 59, 4ος όροφος), 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977.897.220.

Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας στα γραφεία του (Κ. Γέμελου 119 & Π. Ράλλη, Νίκαια. Τηλ.: 210.4908.666).

Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ (στάση μετρό «Πανεπιστήμιο») μέχρι την Παρασκευή 13/8. Επίσης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΠΤΔΕ - ΤΕΑΠΗ συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης. Τηλ. επικοινωνίας: 6989.677.957.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη, είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων της πόλης (Γ. Σουρή 2). Τηλ. επικοινωνίας: 6973.311.296, 6975.597.185. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, την Τετάρτη 18/8, στο Κτηνιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (26ης Οκτωβρίου 80), 9 π.μ. - 2 μ.μ.

Στην Αρκαδία, το Σωματείο Εργαζομένων στο Εμπόριο, στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας (Ελ. Βενιζέλου 39, Τρίπολη), κάθε μέρα, 10 π.μ. - 1 μ.μ. και οποιαδήποτε άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης στο 6974.430.637.

Στα Γιάννενα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στον χώρο του Εργατικού Κέντρου, καθημερινά 10 π.μ. - 12 μ. και 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, στα γραφεία του καθημερινά 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Στη Θήβα, σωματεία και φορείς, στο Εργατικό Κέντρο καθημερινά 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας: 6944.743.524, 6946.903.216, 6972.549.352, 6984.897.178.

Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο, στο ισόγειο των γραφείων του (Ευγενίδου 5, έναντι Κυνηγετικού Συλλόγου) την Παρασκευή 13/8, τις ώρες 8 μ.μ. - 9 μ.μ. Τη Δευτέρα 16/8 και την Τρίτη 17/8, 9.30 π.μ. - 11.30 π.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου.

Στην Καρδίτσα, σωματεία της πόλης, στο Εργατικό Κέντρο (2ος όροφος) την Παρασκευή 13/8, 9 π.μ. - 11 π.μ. και 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

Στην Καλαμάτα, σωματεία, έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, την Παρασκευή 13/8, 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6989.748.890 - 6985.698.656 - 6974.669.526 - 6977.673.306.

Στην Κεφαλονιά, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, στα γραφεία του (Αντ. Τρίτση 119), καθημερινά, 9.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. ή κατόπιν συνεννόησης στα 6938.719.265, 6976.056.176 και 6975.641.203 (για Ληξούρι).

Στην Κοζάνη, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων, Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου, την Παρασκευή 13/8, 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

Στις Κυκλάδες, σωματεία, στη Σύρο, την Παρασκευή 13/8, στο πάρκινγκ στο καρνάγιο (απέναντι από το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ), 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας: 6939.310.665 και 6937.186.823. Στην Τήνο, την Παρασκευή 13/8, τηλ. επικοινωνίας: 6930.897.397 και 6972.474.919.

Στην Κω, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, στα γραφεία του (Πορφυρίου 21). Την Παρασκευή 13/8, τις ώρες 9 π.μ. - 1 μ.μ. Από τη Δευτέρα 16 έως την Τετάρτη 18/8, τις ώρες 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

Στη Λαμία, το Συνδικάτο Οικοδόμων (τηλ. επικοινωνίας: 6944.878.005) και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (τηλ. επικοινωνίας: 6986.203.733 - 6982.980.055 - 6947.774.077, στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας (Λεωσθένους 9).

Στη Λέσβο, το Εργατικό Κέντρο, στα γραφεία του (Βαλαωρίτου και Δαβάκη, τηλ. 2251.028.861), την Παρασκευή 13/8, 11 π.μ. - 12 μ. και 7 μ.μ. - 8 μ.μ.

Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο, στα γραφεία του (Γ. Μεσσήνη 7 - πίσω από την παλιά ΔΕΗ), την Παρασκευή 13/8, 10.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 4.30 μ.μ. - 8 μ.μ.

Στη Λιβαδειά, ο Σύλλογος Γυναικών, στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (Καραγιαννοπούλου 37), την Παρασκευή 13/8, 10 π.μ. - 12 μ. Τηλ. επικοινωνίας: 6972.608.747, 6978.376.668, 6972.279.105.

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο, στο κτίριό του, καθημερινά, 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας: 6977.801.458 - 2332.022.230.

Στην Ξάνθη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων συγκεντρώνει βοήθεια για τους πυρόπληκτους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6937.414.409, 6980.189.491.

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο, στα γραφεία του (Κολοκοτρώνη 20, 1ος όροφος) καθημερινά 8.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.

Στην Πιερία, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας και Συνταξιούχων Λιτόχωρου συγκεντρώνουν βοήθεια κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα: 6976.323.079, 6955.634.597, 6977.085.640.

Στα Χανιά, ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην δήμου Αρμένων, στην αίθουσα του αθλητικού συλλόγου ΤΙΤΑΝ, στις Καλύβες, την Παρασκευή 13/8, 6.30 μ.μ. - 9 μ.μ.

Στη Χίο, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στο Εργατικό Κέντρο, την Παρασκευή 13/8, 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 7 μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας: 6978.250.438.

Με αποφασιστικότητα μπαίνουμε παντού μπροστά!

Οταν η φωτιά σβήσει

Θα πρέπει να ανάψει η οργή

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα μέτωπα δεν είχαν καταλαγιάσει και συνέχιζαν να έχουν δυναμική τέτοια ώστε να μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Η καταστροφική μανία της δασικής πυρκαγιάς στον δήμο Ολυμπίας δεν αφανίζει μόνο το αναγεννημένο από τις πυρκαγιές του 2007 δάσος, αλλά κάνει στάχτες το μεγαλύτερο μέρος από το βιος των μικροαγροτών του δήμου και αφήνει πάνω από 45 σπίτια καμένα.

Δεν είναι αυτήν τη στιγμή μετρήσιμο, αλλά εκτιμάται ότι πάνω από το 60% των ελαιόδεντρων και αμπελιών έχουν καταστραφεί. Η πύρινη λαίλαπα αφήνει εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς εισόδημα.

Ταυτόχρονα, η καταστροφή στους κτηνοτρόφους είναι μεγάλη, και σε αιγοπρόβατα αλλά και σε υποδομές (στάβλοι κ.λπ.). Η κατάσταση στους κτηνοτρόφους θα είναι απελπιστική, γιατί η βοσκή θα είναι αδύνατη. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει στήριξη με ζωοτροφές.

Αυτό που βιώνουμε είναι ένα επαναλαμβανόμενο έγκλημα. Υπάρχουν αγρότες που έχουν αναγεννήσει το βιος τους από τις στάχτες δυο φορές και τώρα καλούνται να το κάνουν και τρίτη.

Οι τρομακτικές ελλείψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι πασιφανείς, αφού τα περισσότερα χωριά καίγονταν χωρίς να υπάρχουν πυροσβεστικά. Το αλαλούμ και η παρωδία του συντονισμού ενός πολυπλόκαμου μηχανισμού (Δασαρχείο, δήμος, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, αστυνομία) οδήγησε σε ολιγωρία, με τρομακτικά αποτελέσματα. Το μόνο που έκανε το αστικό κράτος ήταν να καλεί με μηνύματα και δεκάδες περιπολικά σε άτακτη φυγή.

Με την κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε η ανάγκη της οργάνωσης του λαού για να υπερασπίσει το βιος του. Σε κάποιες περιπτώσεις ο καθένας μόνος του, μικρές ομάδες γειτονιάς σε άλλες και σε κάποια χωριά όλοι οι κάτοικοι, συγκεντρώθηκαν και έσωσαν τα σπίτια τους.

Αυτές οι ομάδες, κυρίως από μικροαγρότες, διέθεταν εξοπλισμό κατάσβεσης (βυτία, μηχανές ποτίσματος, γεννήτριες, τρακτέρ με καταστροφέα) και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την καλή γνώση του εδάφους, τις έκανε σε πολλές περιπτώσεις πολύ αποτελεσματικές.

Σε όλες αυτές τις δράσεις οι φίλοι και τα μέλη του ΚΚΕ μπήκαν στην πρώτη γραμμή.

Ταυτόχρονα, διάφοροι κάτοικοι μεμονωμένα έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, είτε παίρνοντας μέρος στην κατάσβεση και βοηθώντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις, είτε παρέχοντας νερό και τροφή σε όσους έδιναν τη μάχη.

Ηταν φανερό ότι δημιουργήθηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Μπροστά σε αυτήν την ανάγκη, οι δυνάμεις του ΚΚΕ απηύθυναν κάλεσμα οργάνωσης και κατάφεραν να φτιαχτεί μια επιτροπή πυροπροστασίας στην Αρχαία Ολυμπία, με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Εγινε σύσκεψη και οργανώθηκε σχέδιο δράσης. Βγήκαν βάρδιες για περιπολίες στο άκαυτο μέρος του δάσους, σε συντονισμό και με άλλους, όπως η Πολιτική Προστασία του δήμου, παίρνοντας μέρος σε κατάσβεση αναζωπυρώσεων.

Ταυτόχρονα η ΚΝΕ πρωτοστάτησε στη δημιουργία ομάδας που βοηθά στην αποστολή τροφίμων και ειδών ανάγκης, με μεγάλη συμμετοχή.

Οταν δεν χρειαζόταν πια η επιφυλακή για αναζωπυρώσεις, η επιτροπή πέρασε στη δράση για να φτάσουν άμεσα νερό και τρόφιμα στους πληγέντες. Καταγράφηκαν τα βαν που μπορούσαν να συμβάλουν και καταμερίστηκαν περιοχές για την τροφοδοσία.

Ολη η πείρα που αποκομίσαμε απ' αυτήν την προσπάθεια δείχνει πως οι δυνάμεις μας μπορούν να γίνουν πιο ικανές στο να οργανώνουν την πάλη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και εκεί που ο συσχετισμός δυνάμεων είναι ιδιαίτερα αρνητικός... Μ' αυτήν την πλούσια πείρα, συνεχίζουμε τώρα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για την οργάνωση της διεκδίκησης του λαού της περιοχής.


Γιώργος ΤΖΑΒΑΡΑΣ
Γραμματέας της ΚΟΒ Αρχαίας Ολυμπίας του ΚΚΕ

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Αγωνία για την επιβίωση πάνω στις στάχτες

Η επόμενη μέρα στα χωριά της περιοχής που ακόμα «καπνίζουν»

Από τις περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ στα πυρόπληκτα χωριά
Από τις περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ στα πυρόπληκτα χωριά
Δικαιολογημένη οργή, καθώς για μια ακόμη φορά δοκιμάστηκαν από πυρκαγιές που προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές και έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων λαϊκών οικογενειών.

Αγανάκτηση, γιατί παρά το γεγονός ότι είναι γνωστές στις αρμόδιες κρατικές αρχές και υπηρεσίες οι ανάγκες σε έργα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και ενώ έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν μεγάλες παρόμοιες καταστροφές, με μεγαλύτερη αυτή του 2007, δεν πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και τα έργα, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης.

Αγωνία, για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, με τις πρώτες βροχές, αλλά και πώς θα επιβιώσουν όσοι είδαν το βιος τους να καταστρέφεται.

Πρόκειται για μερικά από τα συναισθήματα που κυριεύουν τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, όπως καταγράφηκαν στο οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη», με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Πάνω στα αποκαΐδια, σε ένα τοπίο που δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη φυσική ομορφιά, σε μια μεγάλη έκταση, από τους οικισμούς του Πύργου Λαμπέτι και Κολύρι, έως τα χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Λάλα και Νεμούτα, οι κάτοικοι προσπαθούν να συμμαζέψουν ό,τι μπορούν, να ξεκουραστούν όσο γίνεται από τη μάχη που έδωσαν με τις φλόγες για σχεδόν μία βδομάδα και, κυρίως, να προετοιμαστούν για το επόμενο, πολύ δύσκολο, διάστημα.

«Δεν καθάρισαν ούτε τα καλάμια από τους δρόμους»


Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι όσα κατέγραψε το οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη». Στο Λαμπέτι του Πύργου, κάτοικος κατήγγειλε ότι πριν εκδηλωθούν οι πυρκαγιές «δεν είχαν καθαρίσει ούτε τα καλάμια από τους δρόμους». Στον ίδιο οικισμό, αναφέρθηκε ότι κάηκαν μελίσσια και αμπέλια, στερώντας το εισόδημα βιοπαλαιστών αγροτών και μελισσουργών.

Στο Κολύρι, κάτοικοι μίλησαν για τα ανύπαρκτα έργα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Σημειώθηκε ότι μπορεί να υπήρξαν πυροσβεστικά μέσα την ώρα της φωτιάς, όμως η δουλειά τους ήταν πολύ πιο δύσκολη, από τη στιγμή που δεν είχαν προηγηθεί καθαρισμοί στα δάση, δεν είχαν διανοιχθεί δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες.

Στη Βαρβάσαινα, κάτοικοι και ιδιώτες με υδροφόρες παρέμεναν σε επιφυλακή για τυχόν νέες αναζωπυρώσεις για πάνω από μία βδομάδα, ενώ τα καμένα ελαιόδεντρα - μαζί με το Λαμπέτι και το Κολύρι - εκτιμήθηκαν σε πάνω από 2.000.

Στο Λαντζόι, απ' όπου αναφέρθηκε ότι ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά, επισημάνθηκε ότι η φωτιά άλλαξε φορά λόγω των ανέμων και έτσι το χωριό γλίτωσε τα χειρότερα. Τονίστηκε πως ήταν γνωστές οι ανάγκες για έργα προστασίας των δασών, όμως μέχρι και σήμερα δεν είχε γίνει τίποτα, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσων αντιπλημμυρικών έργων λόγω και του ανάγλυφου του εδάφους, «διαφορετικά κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα με τις πρώτες βροχές».

Στο Χελιδόνι, αγρότης εξέφρασε την αγωνία του για το αύριο, αφού κάηκαν 800 ελαιόδεντρα, περιουσία με την οποία ζούσε την οικογένειά του. «Για να επανέλθουν τα δέντρα και να είναι αποδοτικά, χρειάζονται σχεδόν 10 χρόνια», είπε και αναρωτήθηκε: «Πώς θα επιβιώσουμε εμείς τώρα;».

«Δεν έχω τι να ταΐσω τα ζώα μου», μας είπε κτηνοτρόφος από τον Λάλα, σημειώνοντας: «Μου κάηκαν τα λιοστάσια, οι αποθήκες και οι ζωοτροφές. Εχω 130 αιγοπρόβατα που δεν ξέρω πώς θα τραφούν και είναι και άλλοι συνάδελφοί μου σε παρόμοια κατάσταση».

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί όχι μόνο στον Λάλα και στη Νεμούτα αλλά και σε άλλα χωριά, με τους κτηνοτρόφους να ζητάνε επειγόντως βοήθεια, ενώ συγκινητική ήταν η άμεση ανταπόκριση συναδέλφων τους από το Πανόπουλο που συγκέντρωσαν αυτές τις δύσκολες ώρες ζωοτροφές, μοιράζοντάς τες στους πληγέντες, με πρωτοβουλία και της Τοπικής Κοινότητας του χωριού τους.

«Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών είναι ακόμη πιο δύσκολη και έχει να κάνει κυρίως με την επιβίωσή μας και πώς αυτή θα επιτευχθεί, ειδικά όσων είχαν ζημιές στις περιουσίες τους», ανέφερε με αγωνία ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεμούτας, Δημήτρης Κανελλόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λάλα, Νίκος Νικολόπουλος, ζήτησε τη συνδρομή του ΚΚΕ, να ασκήσει πίεση ώστε άμεσα να γίνουν οι καταγραφές των καταστροφών, να δοθούν αποζημιώσεις και να προχωρήσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

Από την πρώτη μέρα εκδήλωσης των πυρκαγιών, αλλά και στη συνέχεια, στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται το ΚΚΕ, με συνεχή παρουσία της ΚΟ Ηλείας. Οι κομμουνιστές ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης αλλά και της αλληλεγγύης προς τους πληγέντες.

Μπαίνουν μπροστά, καλούν τους κατοίκους, μέσω των μαζικών τους φορέων, να οργανώσουν ομάδες πυροπροστασίας - πυρασφάλειας, να οργανωθούν ο αγώνας και η διεκδίκηση για πλήρη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις αποζημίωση των λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν, εξασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά και πραγματοποίησης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και άλλων απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Περιοδείες από τις ΚΟ στη Δυτ. Ελλάδα

Μαζικές εξορμήσεις - περιοδείες με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές οργανώνουν όλες αυτές τις μέρες οι Κομματικές Οργανώσεις στη Δυτική Ελλάδα, από τα Καλάβρυτα της Αχαΐας έως την Αμφιλοχία της Αιτωλοακαρνανίας και από την Ανατολική Αιγιάλεια έως τα χωριά της Ηλείας που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα, καθώς και στα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Περιοδείες γίνονται επίσης σε χώρους δουλειάς αλλά και στις έδρες Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων.

Στη δικαιολογημένη αγανάκτηση που συναντούν όπου κι αν πάνε, στις απαντήσεις που πολλοί έδιναν ότι «δίκιο έχετε, μόνο το ΚΚΕ τα λέει αυτά», τα μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ καλούν τον λαό να μην ξεχάσει τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να οργανώσει την πάλη και τη διεκδίκηση, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας.

Επιτροπή Αγώνα στο Χελιδόνι

Σε συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων προχώρησαν οι κάτοικοι του χωριού Χελιδόνι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το βράδυ της Πέμπτης, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Θανάσης Βομπίρης και Χρήστος Γιαννόπουλος, αντίστοιχα. Η Επιτροπή θα αναπτύξει δράσεις προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών, να διεκδικηθούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων, άμεσα μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ