Σάββατο 15 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 16 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Η Ρωσία πιέζει για λειτουργία του αγωγού «Νord Stream 2»

Και προτείνει ενεργειακό κόμβο στην Τουρκία για πώληση αερίου σε «φιλικές ευρωπαϊκές χώρες»

Μία ακόμα προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις - με το «καρότο» και το «μαστίγιο» - στην ΕΕ και στη Γερμανία, και να βαθύνουν ρήγματα μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, αποτελεί η πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν για λειτουργία του αγωγού «Nord Stream 2» και για μεγάλο ενεργειακό κόμβο στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι η μία γραμμή του αγωγού δεν έχει επηρεαστεί από τις εκρήξεις στους «Nord Stream» 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, που καταλήγουν στη Γερμανία.

Ο Πούτιν «έδειξε» ξανά ως υπεύθυνες για τις δολιοφθορές στους ρωσικούς αγωγούς τις ΗΠΑ, λέγοντας πως πίσω από την «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» βρίσκονται «εκείνοι που επιθυμούν διακοπή των δεσμών Ρωσίας και Ευρώπης» και έχουν «στόχο να υπονομεύσουν την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου».

Στο μεταξύ ο Πούτιν «εκτίμησε» ότι η Γερμανία έκανε λάθος που συντάχθηκε με τη θέση του NATO στην Ουκρανία, και ισχυρίστηκε πως το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση αν θα χρησιμοποιηθεί η μία γραμμή του «Nord Stream 2». Πάντως, την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η Γερμανία δεν σκέφτεται τη λειτουργία του.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική της όξυνσης των αντιθέσεων μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, η Σουηδία απέρριψε τα σχέδια για κοινή έρευνα με Δανία και Γερμανία για τις διαρροές στους αγωγούς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κοινοποιήσει τα ευρήματα των ερευνών της σε άλλα κράτη, για λόγους ασφαλείας, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Διαπραγματεύσεις για κόμβο φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη

Την ίδια στιγμή ο Πούτιν ανακοίνωσε την πρόθεση της Ρωσίας να ανακατευθύνει τις προμήθειες από τους «Nord Stream» στη Μαύρη Θάλασσα, «δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία». Με τη λειτουργία των δύο «Nord Stream» η Γερμανία προοριζόταν να παίξει τέτοιο ρόλο στην ΕΕ, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην Αστάνα, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), και αποφασίστηκε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν άμεσα σε διαπραγματεύσεις.

«Οπως αναφέρθηκε» στη συνάντηση με τον Πούτιν, «η Θράκη θεωρείται το πιο κατάλληλο μέρος για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας από την Αστάνα.

Νωρίτερα ο Αλ. Νόβακ, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της «Gazprom», είχε δηλώσει πως ο ενεργειακός κόμβος θα μπορούσε να δημιουργηθεί στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία.

Η Ρωσία θα μπορούσε ίσως να εξάγει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Μαύρης Θάλασσας περίπου 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, καθώς ο αγωγός «South Stream» έχει δυνατότητα για τέσσερις γραμμές.

Τα σχέδια για επέκταση των προμηθειών ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού «ΤurkStream» προϋποθέτουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πιθανούς αγοραστές, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, και η δημιουργία κόμβου στην Τουρκία ίσως απαιτήσει «συμφωνίες με φιλικές ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει η Μόσχα.

Ηδη η Ουγγαρία οριστικοποίησε συμφωνία με την «Gazprom» για αναδρομολόγηση μέσω «TurkStream». Βάσει 15ετούς συμφωνίας που υπογράφηκε πέρυσι με τη Ρωσία, η Ουγγαρία λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας και Αυστρίας. Στο εξής οι αποστολές αυτές θα επαναδρομολογηθούν στον αγωγό «TurkStream», μέσω Σερβίας.

«Η δημιουργία νέων υποδομών για εισαγωγή περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε αντιδρώντας η Γαλλία, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αποφασισμένα να φτάσουν «μέχρι τέλους» δηλώνουν και τα δύο στρατόπεδα

«Κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης», με το ΝΑΤΟ να θεωρεί «επικίνδυνη ήττα» μια νίκη της Ρωσίας και τη Μόσχα να απειλεί με «αντίμετρα ασύμμετρης φύσης»

Μετά τις εκρήξεις στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας, ακολούθησε μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις

Russian Defense Ministry Press

Μετά τις εκρήξεις στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας, ακολούθησε μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις
Με όλα τα στρατόπεδα να αναγνωρίζουν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης από την αρχή του πολέμου, τόσο το ευρωατλαντικό μπλοκ όσο και η Ρωσία δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν «μέχρι τέλους» τη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, ζωτική για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και τη θέση των καπιταλιστικών κρατών στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, αν νικήσει η Ρωσία, «αυτό δεν θα είναι μεγάλη ήττα μόνο για τους Ουκρανούς αλλά ήττα και επικίνδυνο για όλους μας».

Τη στρατηγική σημασία που έχουν για τις ΗΠΑ η κατάληξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και η «διευθέτηση» με τους όρους τους, ανέδειξε και ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ Α. Φ. Ράσμουσεν, που συνδιαμόρφωσε μαζί με Ουκρανούς αξιωματούχους το προσχέδιο για το «Σύμφωνο Ασφαλείας», η εφαρμογή του οποίου θα έβαζε περαιτέρω «μπουρλότο», αφού προβλέπει διμερείς συμφωνίες της Ουκρανίας, με ΗΠΑ, Βρετανία, κράτη της ΕΕ, Τουρκία κ.ά. για μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη, προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ κ.ά.

Οπως είπε ο Ράσμουσεν στο περιοδικό «Foreign Policy», οι ΗΠΑ επιδιώκουν με αυτό το σχέδιο «να διορθώσουν το πρόβλημα» της Ρωσίας, θέλουν «να έχουν έναν ισχυρό και σταθερό Ανατολικοευρωπαίο εταίρο ως προπύργιο ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις» και τότε «να μπορούν να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στην πραγματική παγκόσμια μακροπρόθεσμη πρόκληση: Την Κίνα».

Το ότι οι ΗΠΑ «τα δίνουν όλα» για να ηττηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία φαίνεται και από τα 16,8 δισ. δολάρια που έχουν δαπανήσει για ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, και τα 13,5 δισ. δολάρια για τον ουκρανικό προϋπολογισμό.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται για «απεριόριστη στήριξη για όσο χρειαστεί».

Υπουργοί και αρχηγοί Αμυνας από περίπου 50 κράτη συναντήθηκαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Αμυνας του NATO, στο πλαίσιο της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας» που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον συντονισμό και την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Η λίστα με τα όπλα που ζητά η Ουκρανία περιλαμβάνει κυρίως πρόσθετα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (HIMARS, MLRS) και πυρομαχικά προτύπων του ΝΑΤΟ, οβιδοβόλα (howitzer) και συστήματα αεράμυνας, σε μια φάση που εντείνονται τα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας.

Η Μόσχα επισημαίνει ότι το ΝΑΤΟ «είναι μέρος της σύγκρουσης»

Στο πεδίο, η Ρωσία προχώρησε την περασμένη βδομάδα σε δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς στο Κίεβο και πολλές άλλες πόλεις, κατά της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης επικοινωνιών και υποδομών Ενέργειας, των κτιρίων της Υπηρεσίας Ασφαλείας και του γερμανικού προξενείου, κ.ά. Απανωτά ρωσικά και ουκρανικά χτυπήματα καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στη Ζαπορίζια, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι ρωσικές αρχές της Χερσώνας κάλεσαν σε απομάκρυνση των αμάχων.

«Αναμφίβολα η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια νέα φάση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και «θα ενεργήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Παράλληλα, υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι προετοιμάζουν το έδαφος για περαιτέρω κλιμάκωση, όποτε κρίνει σκόπιμο η Μόσχα, αλλά και ασκώντας πιέσεις σε δυνάμεις της Δύσης. Καθόλου τυχαία, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, κατηγόρησε το Κίεβο για «πράξεις πυρηνικής τρομοκρατίας» με βομβαρδισμούς «στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», αλλά και με «τρεις τρομοκρατικές ενέργειες» κατά του ρωσικού πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ.

«Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της Ρωσίας, η απάντηση θα είναι σκληρή (...) της ίδιας κλίμακας με τις απειλές για τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, είχε καλέσει την ηγεσία να απαντήσει στην επίθεση κατά της γέφυρας με «άμεση καταστροφή των τρομοκρατών του Κιέβου».

Καθόλου τυχαία, επίσης, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και Ρώσοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τον τελευταίο μήνα παρατηρείται «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών επιθέσεων εναντίον ρωσικών εδαφών που συνορεύουν με την Ουκρανία, καθώς η Μόσχα έχει απειλήσει το Κίεβο και τα κράτη του ΝΑΤΟ - πρωτίστως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία - ότι αν δεχτεί επίθεση σε ρωσικό έδαφος, και μάλιστα με ΝΑΤΟικά όπλα, θα αντιδράσει «με όλα τα μέσα που διαθέτει».

Ακόμη ένα χτύπημα σημειώθηκε την Παρασκευή σε χωριό στη ρωσική επαρχία Μπέλγκοροντ, αυτήν τη φορά σε αποθήκη πυρομαχικών. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης κατηγόρησε τους Ουκρανούς ότι χτυπήθηκε και πολυκατοικία, ενώ το Κίεβο υποστήριξε ότι για το πλήγμα ευθύνεται «αδέσποτος» ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε προς το Χάρκοβο.

Στο μεταξύ, ενώ το ΝΑΤΟ εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και πριν από αυτόν, τις τελευταίες βδομάδες στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης φροντίζουν να υπογραμμίζουν καθημερινά ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ «συμμετέχουν de facto σε αυτήν την σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό», «αποτελούν ήδη μέρος της σύγκρουσης» κ.λπ.

Χαρακτηριστικά, για «κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης» έκανε λόγο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, προειδοποιώντας για «αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών ασύμμετρης φύσης», ενώ υπενθύμισε τις αναφορές της Δύσης ότι πρέπει «να νικήσουμε τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης».

Στο μεταξύ, σε στρατιωτικές ασκήσεις με πυρηνικά προχωράει το ΝΑΤΟ («Steadfast Noon») τη Δευτέρα, και ενδεχομένως και η Ρωσία μέσα στον μήνα, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να σημειώνουν στο διεθνή Τύπο ότι «η μετάβαση από την άσκηση σε στρατιωτική επιχείρηση είναι εύκολη και μπορεί να είναι και αιφνιδιαστική στενεύοντας τραγικά τα περιθώρια αντίδρασης».

Οπως αναφέρει το «Bloomberg», το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διεξήγαγε ασκήσεις με κινητά επίγεια πυραυλικά συστήματα Yars, ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τη στρατηγική πυρηνική άσκηση «Grom», η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται τον Οκτώβρη με «επιστράτευση» υποβρυχίων, αεροπλάνων και πυραύλων και - κατά παρέκκλιση - πραγματοποιήθηκε τον Φλεβάρη, λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ πάντως εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.

Σε καθεστώς «τρομοκρατικού κινδύνου» μπήκε η Λευκορωσία

Σε μια ακόμη εξέλιξη που «μυρίζει μπαρούτι», Ρωσία και Λευκορωσία ανέπτυξαν κοινή στρατιωτική δύναμη στα νότια σύνορα της τελευταίας με την Ουκρανία, ενώ ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, επαναλαμβάνει τις «εντεινόμενες απειλές» που αντιμετωπίζει η χώρα του από Ουκρανία, Πολωνία, Λιθουανία.

Σε συνέχεια των παραπάνω, την Παρασκευή ο Λουκασένκο έθεσε τη χώρα σε «καθεστώς αυξημένου τρομοκρατικού κινδύνου» λόγω «κλιμάκωσης στα σύνορα».

Οι αρχές της Λευκορωσίας έδωσαν στις δυνάμεις ασφαλείας ευρείες εξουσίες προκειμένου να μπορούν να προλαμβάνουν ή να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από γειτονικές χώρες, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Βλ. Μακέι και «υιοθετήθηκε καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης».

«Υπήρχαν πληροφορίες ότι κάποια γειτονικά κράτη σχεδιάζουν προκλήσεις για την κατάληψη κάποιων τμημάτων του εδάφους της Λευκορωσίας», ισχυρίστηκε.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πολεμικό ντελίριο με υπογραφή ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

«

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (...) καλεί τα κράτη - μέλη και άλλες χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία να αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική τους βοήθεια (...) ζητεί να εξεταστεί η δυνατότητα ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού για την Ουκρανία (...) καλεί ιδίως τα διστακτικά κράτη - μέλη να συμμετάσχουν κατά το μερίδιο που τους αναλογεί στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας, προκειμένου να συμβάλουν στη συντόμευση του πολέμου.

(...) Καλεί τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής (...) να συντονίσει τις παραδόσεις όπλων (...) συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοβουλίας της ΕΕ για την παράδοση προηγμένων οπλικών συστημάτων, όπως τα άρματα μάχης "Leopard". Καλεί τα κράτη - μέλη να ξεκινήσουν αμέσως να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες (...)

Χαιρετίζει τις προτάσεις της Επιτροπής για μια όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Καλεί όλα τα κράτη - μέλη να εγκρίνουν ταχέως τη δέσμη κυρώσεων (...) ζητεί να επεκταθούν οι κυρώσεις σε νέους τομείς (...) επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεσο και πλήρες εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και ουρανίου, και για πλήρη εγκατάλειψη των αγωγών "Nord Stream" 1 και 2.

(...) Διαμηνύει στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο (σ.σ. στη Λευκορωσία) να μην παρέχει συνδρομή στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας (... ) καλεί την Επιτροπή, την ΕΥΕΔ και τα κράτη - μέλη να αυξήσουν τη στήριξη προς τις χώρες του Νότιου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας (...) προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στις περιοχές αυτές.

(...) Καλεί την Επιτροπή, την ΕΥΕΔ και τα κράτη - μέλη να αρχίσουν να εξετάζουν τρόπους (...) να τη βοηθήσουν (σ.σ. τη Ρωσία) να μετατραπεί από ένα αυταρχικό καθεστώς σε μια δημοκρατική χώρα (....) να συνεργαστούν (...) με τους Ρώσους δημοκρατικούς ηγέτες (...) και να κινητοποιήσουν την απαραίτητη στήριξη για την ατζέντα τους.

(...) Ζητεί να συσταθεί ένα ad hoc διεθνές δικαστήριο για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, στο πλαίσιο του οποίου θα διωχθούν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όλοι οι Ρώσοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και όσοι ενεργούν για λογαριασμό τους».

Αυτό το πολεμικό ντελίριο - ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου έχει από τις 6 Οκτώβρη τις υπογραφές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που ομονόησαν για μια ακόμα φορά στην απόφαση της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ολοι μαζί λοιπόν έβαλαν την υπογραφή τους:

-- Στη μαζική αποστολή υπερσύγχρονων όπλων - ακόμα και με ...«leasing» - στους «μπροστινούς» του ΝΑΤΟ, το αντιδραστικό καθεστώς του Ζελένσκι, «διασφαλίζοντας» νέους ποταμούς αίματος στον πόλεμο, που οδεύει προς ολέθρια κλιμάκωση μετά την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών σε Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ από τη Ρωσία. «Εξουσιοδότησαν» ακόμα και για πυρηνικό πλήγμα, όπως εμμέσως πλην σαφώς λένε. Ολα αυτά με το «αμίμητο» ότι έτσι ...θα συντομεύσουν τον πόλεμο.

-- Στις εκκλήσεις για νέες κυρώσεις κάθε είδους, που θα τις πληρώσουν και πάλι οι λαοί της Ευρώπης, και ο λαός μας, με θυσίες χωρίς τέλος, ενεργειακή φτώχεια, εκτόξευση των τιμών και πεταμένες σοδειές, την ώρα που θησαυρίζουν οι ενεργειακοί όμιλοι, οι εφοπλιστές και λοιπά τμήματα του κεφαλαίου.

-- Στις νέες πολεμικές απειλές για γενίκευση του πολέμου στη Λευκορωσία, στη Βαλτική, στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, αλλά και στα Βαλκάνια, με τα κάθε λογής προσχήματα, από την ...προστασία των Ρώσων που αποφεύγουν την επιστράτευση μέχρι την προστασία των «κρίσιμων υποδομών», που τελικά στα χέρια των καπιταλιστών αποδεικνύονται στόχος των ανταγωνιστών και όχι «γέφυρες ειρήνης και σταθερότητας», όπως έλεγαν.

-- Στην απευθείας ανάμειξη στο εσωτερικό της Ρωσίας, τώρα για να στηρίξουν την ανατροπή του μέχρι χτες φίλου τους Πούτιν, τον οποίο κάποτε στήριζαν, μαζί με την αστική τάξη, για την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας.

Οι προφανείς κίνδυνοι που το πολεμικό αυτό ντελίριο περικλείει υπογραμμίζουν τις εγκληματικές ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς:

-- Με την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στον πόλεμο, ενώ έχει έτοιμα για αναχώρηση και 40 τεθωρακισμένα, τα οποία έχει αποσύρει από τα νησιά του Αιγαίου, αποδυναμώνοντας την άμυνά τους, την ώρα που η τουρκική αστική τάξη απαιτεί την αποστρατιωτικοποίησή τους. Παζαρεύει μέχρι και την αποστολή των κρίσιμων για την αεράμυνα S-300, όπως θύμισαν δημοσιεύματα μέσα στη βδομάδα.

-- Με τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, μέσα από τη Συμφωνία για τις βάσεις, που παραχωρεί υποδομές στις ΗΠΑ, και μάλιστα επ' αόριστον, σε όλη τη χώρα, από τη Σούδα μέχρι τη Λάρισα και από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τον Βόλο.

Ειδικά η Αλεξανδρούπολη, όπου μέρα παρά μέρα δένουν τα ΝΑΤΟικά καράβια, έχει εξελιχθεί σε «αιχμή του δόρατος» για την υλοποίηση των πρόσφατων ΝΑΤΟικών αποφάσεων προετοιμασίας γενικευμένου πολέμου με τη Ρωσία, με την ανάπτυξη 300 χιλιάδων στρατιωτικών και των αντίστοιχων υποδομών στη συνοριογραμμή μαζί της.

-- Με τη συμμετοχή σε όλες τις ευρωατλαντικές βρωμοδουλειές, από την αποστολή εκπαιδευτών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μέχρι τις επιχειρήσεις «συλλογής εικόνας και πληροφοριών» στη Μαύρη Θάλασσα, τη συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων, τις συνεχείς «πρόβες πολέμου» με τους Αμερικανούς.

-- Αλλά και στέλνοντας «μηνύματα διευθετήσεων» και συνεκμετάλλευσης στην τουρκική αστική τάξη, ώστε να διασφαλιστεί «η συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», να τραβηχτεί η Τουρκία - με τα ανάλογα ανταλλάγματα - στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Αυτό το πολεμικό ντελίριο έχει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, αφού πρώτα:

-- Χειροκρότησε στη Βουλή τους ναζιστές του Αζόφ, «εμπροσθοφυλακή» του ΝΑΤΟθρεμμένου στρατού της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας

-- Ψήφισε τη συμφωνία για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, που κλιμακώνει παραπέρα την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας

-- Ψήφισε τη μετατροπή των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε επισκευαστήριο του 6ου Στόλου

-- Εφτιαξε τα σχέδια για τις νέες βάσεις, εγκαινίασε με τον πρέσβη τις μισές και έδωσε το «ψαλίδι» στη ΝΔ να «κόψει την κορδέλα» στις υπόλοιπες

-- Ζήτησε από την πρώτη μέρα «τις πιο σκληρές κυρώσεις» που πληρώνουν οι λαοί, υποκριτικά έκανε ότι διαφωνεί με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και δεν έβγαλε άχνα για τις «συμβατικές ΝΑΤΟικές υποχρεώσεις» συμμετοχής στον πόλεμο, και

-- Διεκδίκησε ως «δικές» του τις συμφωνίες για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για τη «στρατηγική σχέση» με ΗΠΑ και Γαλλία, και γκρίνιαξε για τα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη...

...τώρα πιάνει νέα βάθη στον ΝΑΤΟικό πάτο, ψηφίζοντας και το πολεμικό αυτό ντελίριο του Ευρωκοινοβουλίου, που ζητάει ακόμα μεγαλύτερο μακελειό στην Ουκρανία, ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Τα «φούμαρα» του ΣΥΡΙΖΑ περί «ολίγον εμπλοκής», οι «φιλειρηνικές» παρόλες και η κλάψα για τη «χαμένη τιμή» της ΕΕ της «ειρήνης» και της «διπλωματίας», που θα έστελνε ...σταφίδες και σλίπιν μπαγκ στην Ουκρανία, έγιναν ψήφος για τη μαζική αποστολή όπλων στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, που προχωρά σε διώξεις κομμουνιστών και αγωνιστών, που ενσωματώνει στον κρατικό μηχανισμό ναζιστές, τη μαζική αποστολή όπλων για να τροφοδοτηθεί το ιμπεριαλιστικό μακελειό.

Κάθε άνθρωπος που αισθάνεται προοδευτικός δεν μπορεί παρά να δει καθαρά: Από τον ΣΥΡΙΖΑ τον χωρίζει το αίμα που χύνεται άδικα στις πεδιάδες της Ουκρανίας.

Οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον στηρίζουν για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουν δρόμο να επιλέξουν: Στην αντίπερα όχθη από τα πολεμικά ΝΑΤΟικά ντελίρια που ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με το ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην καταστροφική - για τον ελληνικό λαό - εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
«Ανεπιθύμητοι οι ΝΑΤΟικοί στην Πάτρα!»

Συγκέντρωση το Σάββατο 15 Οκτώβρη στις 11 π.μ. ενάντια στον ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι της Πάτρας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης να δώσουν δυναμικό, μαχητικό «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 15 Οκτώβρη (11 π.μ. στην πλατεία Τριών Συμμάχων), ενάντια στον προγραμματισμό ελλιμενισμού μεγάλης ΝΑΤΟικής δύναμης πλοίων στο λιμάνι της πόλης τις επόμενες μέρες (έχοντας μάλιστα Τούρκο διοικητή), απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας.

Τηλεφωνική παρέμβαση για το θέμα έκανε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ και αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ πραγματοποίησε παρέμβαση στον διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου και στον λιμενάρχη Πατρών.

Εκφράζοντας τα αισθήματα του λαού της πόλης, απαίτησαν να μην προσεγγίσει στο λιμάνι της Πάτρας και σε κανένα άλλο λιμάνι η ΝΑΤΟική αρμάδα, να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές και να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις του νυχτερινού ημιμαραθωνίου προς τιμήν του Φάνη Τσιμιγκάτου, που ζητήθηκε η ακύρωσή τους για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφυγαν για την Ουκρανία τα τεθωρακισμένα BMP-1

Τα τεθωρακισμένα BMP-1 που απέσυρε από τα νησιά έστειλε η κυβέρνηση στην Ουκρανία, προχωρώντας έτσι στο επόμενο μεγάλο βήμα της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων του ΝΑΤΟ για «άνευ προηγουμένου» αποστολή εξοπλισμών στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη Σύνοδο ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει παράσχει «στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία και ότι «τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκαν για αποστολή τα πρώτα εκ των συνολικά 40 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές έχουν ξεκινήσει ήδη για την Ουκρανία τα πρώτα 20 απ' αυτά τα οχήματα, με τα υπόλοιπα να φεύγουν για Κίεβο σε άλλες δύο δεκάδες, με προγραμματισμένες παραδόσεις μέχρι τον Γενάρη.

Επίσης, την Πέμπτη «και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη 4 επιπλέον Σχηματισμών Μάχης επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup)», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, αναχώρησε για το Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2, συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχουν στη συγκρότηση της δύναμης ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria.

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη NATO eVA BGBGR εγκρίθηκε με απόφαση ΚΥΣΕΑ στις 11 Μάη, με διάρκεια ανάπτυξης μέχρι τις 31 Δεκέμβρη «και δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής», όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ.

Εξάλλου, δημοσιεύματα επιμένουν ότι την περασμένη Τετάρτη στο ΚΥΣΕΑ (λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Στόλτενμπεργκ) συζητήθηκε το «ενδεχόμενο» χορήγησης στην κυβέρνηση Ζελένσκι και οβιδοβόλων 155 χιλιοστών, κατόπιν «συζητήσεων» που έγιναν με τον αμερικανικό παράγοντα ήδη από τον Ιούλη. Μια αποστολή που εφόσον προχωρήσει, εκτός του ότι βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, συνιστά και ανεπίτρεπτη αποδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Σημειωτέον, στο ελληνικό οπλοστάσιο υπηρετούν σήμερα ως οβιδοβόλα 155 χιλιοστών το αυτοκινούμενο πυροβόλο PzH 2000GR (γερμανικής κατασκευής, έχει διατεθεί σε μοίρες με αποστολή Γενικής Υποστηρίξεως), το αυτοκινούμενο Μ109Α2-Α5 (αμερικανικής κατασκευής, χρησιμοποιείται κυρίως σε αποστολές Αμέσου Υποστηρίξεως και Ενισχύσεως) και το ρυμουλκούμενο Μ114Α1 (αμερικανικής κατασκευής, χρησιμοποιείται σε αποστολές Αμέσου Υποστηρίξεως και Γενικής Υποστηρίξεως).

Λες και δεν πέρασε μια μέρα

«

Μια συμφωνία που θωρακίζει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και κατοχυρώνει τα εθνικά συμφέροντα, με την ανάδειξη, μεταξύ άλλων, της στρατηγικής σημασίας της Αλεξανδρούπολης». Αυτά έγραψε σε ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της «επικαιροποιημένης» Συμφωνίας για τις βάσεις, που μετατρέπει ολόκληρη την Ελλάδα - και μάλιστα επ' αόριστον - σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. «Λες και δεν πέρασε μια μέρα» από πέρυσι, λες και στο ενδιάμεσο το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία δεν ξεγύμνωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όλα αυτά τα ευρωατλαντικά παραμύθια. Λες και δεν είδε τίποτα ο λαός μας από το πώς οι «βάσεις που δεν στρέφονται εναντίον κανενός» έγιναν ορμητήρια για τα επιθετικά ελικόπτερα των ΗΠΑ που στάλθηκαν στον πόλεμο, για τα αμερικανικά κατασκοπευτικά που περιπολούν στη Μαύρη Θάλασσα, για τον 6ο Στόλο που βρίσκεται «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον ρωσικό. Λες και η Αλεξανδρούπολη δεν έχει γίνει ο βασικός κόμβος για τη «διεκπεραίωση» 300.000 ΝΑΤΟικών στην Ανατ. Ευρώπη, κόμβος γενίκευσης του πολέμου δηλαδή.

Οι βάσεις που «άπλωναν ασπίδα προστασίας» αποδείχθηκαν πολύ γρήγορα «μαγνήτης κινδύνων». Αλήθεια, πόσο «ασφαλής» αισθάνεται έναν χρόνο μετά ο λαός της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας, του Βόλου, των Χανίων, βλέποντας τους μακελάρηδες να περιδιαβαίνουν στις πόλεις τους, διαβάζοντας μέχρι και για ασκήσεις «εικονικού βομβαρδισμού» των περιοχών τους από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα; Οι βάσεις και όλα τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία, και τάχα «κατοχυρώνουν τα εθνικά συμφέροντα», αποδείχθηκαν «κερκόπορτα» νέων, πολύ μεγάλων κινδύνων για τα κυριαρχικά δικαιώματα, νέων αμφισβητήσεων, στο πλαίσιο και των διαγκωνισμών της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική, η οποία παίρνει «αέρα στα πανιά» της από τα ίδια ακριβώς ΝΑΤΟικά σχέδια που οι βάσεις υπηρετούν. Αλήθεια, τα τουρκικά F-16 να πετάνε 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, το «φούντωμα» των αξιώσεων για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και αυτών για την «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, η όξυνση του παζαριού και της επιθετικότητας της Τουρκίας, ήρθαν πριν ή μετά τη Συμφωνία; Αλήθεια, «κόπηκε ο βήχας» της Τουρκίας, όπως έλεγαν τότε, ή οι απαιτήσεις της εντάχθηκαν στο «μεγάλο παζάρι» με τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με ολέθριους κινδύνους;

Τα μόνα «εθνικά» συμφέροντα που «κατοχύρωσαν» οι Συμφωνίες αυτές αποδείχθηκε ότι ήταν αυτά των επιχειρηματικών ομίλων, π.χ. των εφοπλιστών, που «κολυμπάνε» στα κέρδη από την εμπλοκή στον πόλεμο ενώ ο λαός από πέρυσι «έπιασε πάτο» στην ενεργειακή φτώχεια. Να λοιπόν τι είδε ο λαός μας σ' αυτόν τον έναν χρόνο από τις Συμφωνίες που ψήφισε η ΝΔ και είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε όμως και κάτι ακόμα, με τις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις: Ο λαός σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να βάλει εμπόδια στα ΝΑΤΟικά σχέδια και στην εμπλοκή, και η πάλη αυτή πρέπει τώρα να δυναμώσει.


Τ. Γ.

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ
«Είναι η αρχή και όχι το τέλος μιας οξύτερης φάσης κρίσεων»

Προβλέψεις για επέκταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης τους επόμενους μήνες

Copyright 2022 The Associated

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλιμακώνεται, μια σειρά αναλύσεις στον διεθνή Τύπο αποτιμούν τις τελευταίες εξελίξεις και διαπιστώνουν ότι δυναμώνει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η σύγκρουση και πέρα από το ουκρανικό έδαφος.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος σε άρθρο στο περιοδικό «Foreign Affairs»:«Οι υποτιμημένοι κίνδυνοι μιας καταστροφικής κλιμάκωσης». Εκεί τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως και η μεγαλύτερη πρόσδεση της Ουκρανίας στο δυτικό στρατόπεδο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), έχουν μεγαλώσει την απειλή της Ρωσίας περισσότερο απ' ό,τι πριν τον πόλεμο1.

Αλλά και ο «Εconomist» έγραφε τον Αύγουστο ότι ο φόβος της λεγόμενης «οριζόντιας» κλιμάκωσης, δηλαδή της επέκτασης του πολέμου έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας, είναι μεγάλος για το ευρωατλαντικό στρατόπεδο και «σχεδόν σίγουρα θα τραβήξει το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία».

Την ανάλυση υπογράφει στέλεχος της «δεξαμενής σκέψης» «RAND Corporation», που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία διαθέτει ακόμα στρατιωτική ικανότητα που δεν έχει αξιοποιήσει και ότι «όσο περισσότερο η Δύση βοηθά την Ουκρανία, τόσο περισσότερο η Ρωσία θα αυξάνει το διακύβευμα». «Δεν υπάρχει σταθερή ισορροπία.Βρισκόμαστε σε μια αργή, σταδιακή κλιμάκωση»2, είναι το συμπέρασμα όπου καταλήγει.

Σε ανάλυσή της για τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης η «RAND Corporation» σημειώνει επίσης ότι «η κλιμάκωση θα μπορούσε να ξεκινήσει σταδιακά, με σχετικά μικρά βήματα, και όχι απαραίτητα με άλμα προς ένα υψηλότερο επίπεδο βίας», που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλά επεισόδια του πολέμου που δεν έχουμε δει3.

«Ζώνες τριβής» από τη Βαλτική μέχρι το Σαχέλ!

Μιλώντας εξάλλου στην ισπανική «El Pais», ο αντιπρόεδρος του «Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών» σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος μιας «συμβατικής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, είτε σκόπιμα είτε λόγω ενός περιστατικού σε μια στρατιωτική επιχείρηση, που είναι και το πιθανότερο».

Οι «ζώνες τριβής» για μια τέτοια εξέλιξη δεν περιορίζονται - κατά την εκτίμησή του - στην ουκρανική επικράτεια, αλλά «θα μπορούσαν να είναι στα πολωνικά σύνορα, στη Βαλτική ή στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά είναι ακόμα πιθανό στη Μεσόγειο, στη Συρία, στη Λιβύη ή στην περιοχή του Σαχέλ, όπου έρχονται σε επαφή ρωσικές και δυτικές δυνάμεις»4.

Για το ίδιο ενδεχόμενο προειδοποιεί και έκθεση του αμερικανικού «Center For Strategic and International Studies», που ήδη από τις πρώτες μέρες του πολέμου παρατηρούσε: «Θα υπάρξουν περισσότερες κρίσεις όπως η Ουκρανία, που θα προσελκύσουν μεγάλες δυνάμεις, θα πυροδοτήσουν κινδύνους κλιμάκωσης (...) Οσο περισσότερο διαρκεί μια σύγκρουση όπως στην Ουκρανία, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περιοριστεί σε ένα κράτος (...) Η πιθανότητα οριζόντιας κλιμάκωσης, ακόμα και από μια αποδυναμωμένη Μόσχα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη (...) με το βλέμμα σε σενάρια πέρα από την Ουκρανία.Η Ουκρανία είναι η αρχή, όχι το τέλος μιας οξύτερης φάσης των κρίσεων μεγάλων δυνάμεων του 21ου αιώνα»5.

Αλλά και το «Council on Foreign Relations» προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «δεν έχουν εστιάσει την προσοχή τους στον περιορισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.Αντίθετα, οι ΗΠΑ επικεντρώνονται κυρίως στην αύξηση του κόστους για τη Ρωσία, με τιμωρητικές κυρώσεις και καθησυχάζοντας τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που γειτνιάζουν με τη Ρωσία για τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συλλογική άμυνα».

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα μπορούσε εύλογα να επισπεύσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη» και να επεκταθεί από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα και πιο δυτικά στην Ευρώπη6.

Μετά την «ουκρανική αντεπίθεση»...

Σχολιάζοντας εξάλλου την ουκρανική αντεπίθεση στις νότιες περιοχές της χώρας, το «Institute for the Study of War» εκτιμά ότι αυτή «δεν θα τερματίσει τον πόλεμο. Η εκστρατεία στη βορειοανατολική Ουκρανία θα κορυφωθεί τελικά, επιτρέποντας στους Ρώσους να αποκαταστήσουν μια βιώσιμη αμυντική γραμμή και ενδεχομένως ακόμα και να πραγματοποιήσουν τοπικές αντεπιθέσεις. Η Ουκρανία θα πρέπει να ξεκινήσει επακόλουθες επιχειρήσεις αντεπίθεσης, πιθανότατα αρκετές, για να ολοκληρώσει την απελευθέρωση των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών.Ο πόλεμος παραμένει πιθανό να επεκταθεί και στο 2023»7.

Τέλος, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης «συμβουλευτικής εταιρείας πολιτικών ρίσκων», «Eurasia Group», σημειώνει πως «η τελευταία επιτυχία της Ουκρανίας είναι απίθανο να συντομεύσει τον πόλεμο. Πέρα από την ανανεωμένη αυτοπεποίθηση του Κιέβου (...) οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν σταθερό έλεγχο σε μεγάλο μέρος της περιοχής του Ντονμπάς, σε εδάφη που κατασχέθηκαν κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας και στο έδαφος που τις συνδέει. Και, το πιο ανησυχητικό: Η πρόοδος της Ουκρανίας μπορεί να κάνει τον πόλεμο πιο επικίνδυνο. Ο Πούτιν βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση, και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί όσους φοβούνται την επέκταση του πολέμου»...

Παραπομπές:

1. https://www.foreignaffairs.com/ukraine/playing-fire-ukraine

2. https://www.economist.com/europe/2022/08/02/what - would - push - the-west - and - russia - to - nuclear - war

3. https://www.rand.org/pubs/perspectives/PEA1971-1.html

4. https://english.elpais.com/international/2022 - 05 - 03/putins - war - in - ukraine - enters - global - spiral - of - unforeseeable - consequences.html

5. https://www.csis.org/analysis/coming - storm - insights - ukraine - about - escalation - modern - war

6. https://www.cfr.org/report/preventing - wider - european - conflict

7. https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian - offensive - campaign - assessment - september - 11

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρότεινε άμεση επανέναρξη των ΜΟΕ

Στη συνάντηση Ακάρ - Παναγιωτόπουλου

Σε επανέναρξη νέου γύρου παζαριών στα Ελληνοτουρκικά «σπρώχνουν» όλες οι πλευρές, ενώ φουντώνει η συζήτηση για το πόσο «καλό παράδειγμα» είναι και η πρόσφατη συμφωνία για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων Ισραήλ - Λιβάνου (βλέπε σελίδα 9), με την άμεση εποπτεία των ΗΠΑ και την εμπλοκή των μονοπωλιακών κολοσσών που ορέγονται τον ορυκτό πλούτο της Μεσογείου.

Οπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για τη συνάντηση που είχε, στο περιθώριο της Συνόδου των ΝΑΤΟικών υπουργών Αμυνας, με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Παναγιωτόπουλο, «στη συνάντηση εγώ εστίασα στη σημασία πιο συχνών συναντήσεων και ενίσχυσης του διαλόγου, εντός του πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας», χαρακτήρισε δε «ουσιαστική την επίλυση των θεμάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη για ανάμειξη οποιουδήποτε τρίτου μέρους».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είπε ότι «αυτές μπορούν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Δικές μας αντιπροσωπείες πήγαν στην Αθήνα δύο φορές ως μέρος συνάντησης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε στην Τουρκία μία φορά. Γι' αυτό, εκφράσαμε τη γνώμη η ελληνική αντιπροσωπεία να έρθει στην Αγκυρα για την 4η συνάντηση. Ευελπιστούμε τέτοιες συναντήσεις να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες».

Σε δηλώσεις του στο μεταξύ σε δημοσιογράφους ο Ελληνας υπουργός Αμυνας έλεγε πως «είπα στον Ακάρ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ότι όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας αυτό καθιστά ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας».

ΜΕΤΑΦΟΡΑ LNG
Φορτία - χρυσάφι για τους εφοπλιστές στη σκιά του πολέμου

Χορό δισεκατομμυρίων έχουν στήσει οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, πρώτα και κύρια οι εφοπλιστές, με την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία να τους κάνει να τρίβουν τα χέρια για τις ευκαιρίες που ξανοίγονται μπροστά τους από τη μεταφορά του «πράσινου» πανάκριβου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι αριθμοί κυριολεκτικά ζαλίζουν. Την περασμένη βδομάδα, στο φόντο των προκλητικών κυβερνητικών εκβιασμών απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά ότι «ή προσαρμόζεσαι» και «βάζεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φας και να ζεσταθείς» ή «πεθαίνεις», όπως και των κυνικών δηλώσεων Σόιμπλε για «δεύτερο πουλόβερ και κασκόλ στο σπίτι», η ναύλωση ενός πλοίου μεταφοράς LNG μέσω Ατλαντικού έφτασε τα 397.000 δολάρια τη μέρα, από 374.000 δολάρια μια μέρα πριν!

Ενδεικτικά, η ναυτιλιακή εταιρεία «Maran Gas», συμφερόντων του Ομίλου Αγγελικούση (Angelicoussis Group) ναύλωσε στη «Shell» το πλοίο μεταφοράς LNG «JOHN. A. ANGELICOUSSIS» για 400.000 δολάρια τη μέρα!

Ενώ ναυλομεσιτικοί οίκοι και ειδικοί, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της «Flex LNG», προβλέπουν ότι «οι τιμές μεταφοράς LNG θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο»! Οπως εξήγησαν, «η ζήτηση στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στην Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη αναμένεται να αυξηθεί συνολικά κατά 46,6 εκατομμύρια τόνους φέτος, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει το 85% αυτής της αύξησης, καθώς η ήπειρος όλο και "απομακρύνεται" από τις παραδόσεις των ρωσικών αγωγών»... Επιπλέον, υπολογίζουν ότι το πεντάμηνο Γενάρη - Ιούνη του 2022, οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 50%.

Γι' αυτό και οι παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων LNG από τους Ελληνες εφοπλιστές εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα - ρεκόρ. Την περασμένη Πέμπτη δημοσιεύτηκε ότι οι παραγγελίες για νέες ναυπηγήσεις μόνο δύο εφοπλιστικών ομίλων, συγκεκριμένα της «Dynagas» του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου και της «TMS Cardiff Gaz» του εφοπλιστή Γ. Οικονόμου έφτασαν τα 1,2 δισ. δολάρια. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, «πάνω από το ένα τρίτο των πετρελαιοφόρων και σχεδόν ένα στα έξι πλοία μεταφοράς LNG, που ναυπηγούνται αυτήν τη στιγμή στον κόσμο, θα παραδοθούν σε Ελληνες πλοιοκτήτες».

Υπολογίζεται ότι οι Ελληνες εφοπλιστές διαθέτουν αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον 133 πλοία μεταφοράς LNG, δηλαδή τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως, ενώ υλοποιούν και πρόγραμμα ναυπήγησης για επιπλέον 39 πλοία και έπεται συνέχεια και δίκαια βέβαια τους χαρακτηρίζουν «κυρίαρχους στη μεταφορά αμερικανικού LNG στην Ευρώπη».

Δεν προλαβαίνουν να μετράνε τα κέρδη!

Ταυτόχρονα είναι τέτοια η κερδοφορία τους που πλέον τα στοιχεία βγαίνουν ανά 3μηνο και 6μηνο.

Εντελώς ενδεικτικά, την ίδια στιγμή που το πανάκριβο ενεργειακό μείγμα της «πράσινης μετάβασης» έχει φέρει τα λαϊκά νοικοκυριά στα όριά τους:

-- Τα κέρδη της εταιρείας «Dynagas», του Γ. Προκοπίου, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν 11,117 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 9,115 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε σχετική της δε ανακοίνωση αναφέρει ότι «η ζήτηση για μεταφορά LNG κινείται ανοδικά, εξέλιξη που ευνοεί τα οικονομικά της εταιρείας».

-- Η εταιρεία «Tsakos Energy Navigation» (TEN), του εφοπλιστικού ομίλου Τσάκου, το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατέγραψε κέρδη 133,3 εκατ. δολαρίων, διπλάσια από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

-- Καθαρά κέρδη 25,1 εκατομμυρίων δολαρίων σημείωσε η εταιρεία «Capital Product Partners L.P.», του ομίλου Β. Μαρινάκη το α' τρίμηνο του 2022, αυξημένα κατά 130% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που ήταν 10,9 εκατ. Η αύξηση των κερδών οφείλεται και στην απόκτηση έξι πλοίων μεταφοράς LNG το δεύτερο εξάμηνο του 2021, τα οποία απέδωσαν έσοδα 37,6 εκατ. το α' τρίμηνο του 2022.

-- Η ναυτιλιακή εταιρεία «StealthGas», του ομίλου Χάρη Βαφειά, κατέγραψε κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2022 19,8 εκατ. δολαρίων, από 2,4 εκατ. το πρώτο περσινό εξάμηνο και ...πάει λέγοντας.

Συνολικά τα κέρδη και οι επενδύσεις των εφοπλιστών χαρακτηρίζονται από «εκρηκτική αύξηση», όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, που τους κατατάσσουν «στην πρώτη θέση της λίστας των εφοπλιστών με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στους κλάδους των gas carriers, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαδραματίζοντας, παράλληλα, πρωταγωνιστικό ρόλο». Ενώ παράλληλα εκθειάζουν το ...«επιχειρηματικό τους δαιμόνιο» καθώς, όπως αναφέρεται στον ναυτιλιακό Τύπο και σχετικά site, «οι Ελληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG πολύ νωρίτερα από τους περισσότερους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό. Εδώ και περίπου πέντε χρόνια επενδύουν μαζικά σε τάνκερ LNG και σήμερα ελέγχουν πάνω από το 1/5 του παγκόσμιου τονάζ. Από τα 641 τάνκερ LNG που κυκλοφορούν στις θάλασσες του κόσμου, τα 135 ανήκουν σε Ελληνες εφοπλιστές».

Με τα μούτρα στο ψητό της ενεργειακής αγοράς

Βέβαια, δεν είναι μόνο η μεταφορά φυσικού αερίου. Εχουν πέσει συνολικά με τα μούτρα στο ψητό της αγοράς του LNG επενδύοντας και συνάπτοντας συμφωνίες δισεκατομμυρίων και για τις υποδομές τόσο στην Ευρώπη, «συμβάλλοντας στην σταδιακή απεξάρτηση της ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο», όπως γράφεται, όσο και στην Ασία, για να γίνει η «Ελλάδα γέφυρα» και «πύλη εισόδου για την ευρωπαϊκή αγορά».

Ο Ομιλος Προκοπίου έχει κλείσει συμφωνία για τη ναύλωση από τη γερμανική κυβέρνηση δύο Πλωτών Μονάδων Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU). Πρόκειται για το LNG - FSRU «Transgas Power» και το αδελφό πλοίο «Transgas Force», χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων το καθένα, τα οποία παρέλαβε το 2021. Μπορούν να τροφοδοτούν κάθε χρόνο έως και 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το γερμανικό δίκτυο. Οσο για τις τιμές ναύλωσης υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν στον γερμανικό λαό πάνω από 200.000 δολάρια τη μέρα το καθένα.

Είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι ο Ομιλος Αγγελικούση έχει δημιουργήσει κοινοπραξία με τη «Nakilat» του Κατάρ (συμμετέχει με 40%) και παράλληλα «τρέχουν» ναυπηγικό πρόγραμμα τεσσάρων πλοίων LNG carriers στη Νότια Κορέα. Το Κατάρ υλοποιεί - όπως αναφέρει ο ναυτιλιακός Τύπος - «γιγαντιαίο πρότζεκτ, ύψους σχεδόν 30 δισ. δολαρίων, με στόχο να αυξήσει τις εξαγωγές και να περιορίσει στο ελάχιστο τον ανταγωνισμό».

Σε αυτές τις συμφωνίες έρχεται να κουμπώσει και η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στο Κατάρ τον περασμένο Αύγουστο, όπου, όπως έλεγαν από το Μαξίμου, «διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας» και «ιδιαίτερη έμφαση, κατά τη συνάντηση, δόθηκε στον τομέα της Ενέργειας και στις δυνατότητες ενίσχυσης και συστηματοποίησης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, δεδομένης της ηγετικής θέσης του Κατάρ στην παραγωγή φυσικού αερίου». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον στόχο της αστικής τάξης για Ελλάδα - «γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη, πύλη εισόδου Ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά, τόσο μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και μέσω της Αλεξανδρούπολης».

Σε εξέλιξη και η μετατροπή της χώρας σε κόμβο ενεργειακών ανταγωνισμών

Την ίδια ώρα άλλωστε «τρέχουν» τα διάφορα πρότζεκτ για τον «εθνικό» στόχο της αστικής τάξης, για μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», με πρωταγωνιστές και εδώ τους εφοπλιστές, σχέδια που σπρώχνουν βαθύτερα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που «καίνε» το λαϊκό εισόδημα και έχουν ανάψει τη φωτιά του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Ετσι, στις αρχές Οκτώβρη η ΡΑΕ γνωστοποίησε πως έδωσε «Αδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου» στην «Elpedison» (συμφερόντων του Ομίλου Λάτση πλέον) για τον νέο τερματικό σταθμό LNG - FSRU, ο οποίος θα περιλαμβάνει τέσσερις δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσης ΥΦΑ συνολικής χωρητικότητας 140.000 - 170.000 κ.μ. «Μέσω της επένδυσης αυτής, με προϋπολογισμό 60,38 εκατ. ευρώ, η "Elpedison" στοχεύει να ενισχύσει την τροφοδοσία των δύο μονάδων της - μια εν λειτουργία και μια υπό κατασκευή στη Θεσσαλονίκη με ισχύ 418 MW και 826 MW αντίστοιχα - και να υποστηρίξει και την μονάδα στη Θίσβη Βοιωτίας».

Το ενδιαφέρον είναι βέβαια στραμμένο και στο FSRU της Αλεξανδρούπολης που αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές του 2024 από την «Gastrade», στην οποία συμμετέχει η εταιρεία «GasLog», του Ομίλου Λιβανού. Η «Gastrade» έχει ανακοινώσει την κατάθεση αίτησης στη ΡΑΕ για την αδειοδότηση του «ΑΣΦΑ Θράκης», δηλαδή και δεύτερου πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, στο Θρακικό Πέλαγος. Το έργο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025 και να διαθέτει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. και παράδοσης έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως.

Ως γνωστόν, ο όμιλος «Motor Oil» προχωρά στην ανάπτυξη του έργου «Διώρυγα Gas», νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της στους Αγ. Θεοδώρους, με χωρητικότητα αποθήκευσης ως 210.000 κ.μ. Το έργο αναμένει στο τέλος του έτους την επενδυτική απόφαση που υπολογίζεται στα 370 εκατ. ευρώ και μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της επόμενης χρονιάς, με στόχο να γίνει η «νότια ενεργειακή πύλη» της χώρας, με «συμβολή στην ενεργειακή κάλυψη των Βαλκανίων και από εκεί και πέρα της Ευρώπης».

Προχωράει και το FSRU «Αργώ» της «Mediterranean Gas», στον Βόλο που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαδικασία market test. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) και μιας πλωτής προβλήτας με πολλαπλά σημεία πρόσδεσης. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, «το LNG που θα μεταφέρεται με πλοία από διάφορες πηγές στον Βόλο θα επαναεριοποιείται, θα μπαίνει στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου και από εκεί μέσω ενός άξονα διασυνοριακών αγωγών στη Βόρεια Μακεδονία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Αλβανία, αλλά και την Ιταλία μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα».

Ενισχυμένη είναι ήδη και η δυναμικότητα του σταθμού FSRU Ρεβυθούσας που έχει αυξήσει τη χωρητικότητά του σε 375.000 κυβικά μέτρα από 225.000 κ.μ., μέσω της προσθήκης μιας πλωτής δεξαμενής.

Ολο αυτό το απίστευτο φαγοπότι, από τις «τρελές» μπίζνες, για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ενισχύεται με πλουσιοπάροχα προνόμια, φοροαπαλλαγές, χρηματοδοτήσεις με δισ. (π.χ. Ταμείο Ανάκαμψης) από ΕΕ και κυβερνήσεις, πληρώνεται πολύ ακριβά από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με τη συνεχή ακρίβεια και το βάθεμα της ενεργειακής φτώχειας, τον σφαγιασμό εργασιακών δικαιωμάτων και τη διαρκή ένταση της εκμετάλλευσης, την άγρια φοροληστεία και την όλο βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους. Α.Ζ.


Α. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ